Miért érdemes hangosan kimondani a szöveget nyelvtanulás közben?

Addig sokan eljutnak, hogy megvesznek egy nyelvkönyvet, olvasgatják, páran bele is hallgatnak egyszer-kétszer a hanganyagba. Azonban azok közül, akik egyedül akarnak tanulni, sokan nem mernek hangosan megszólalni, beszélni, próbálgatni kimondani az elhangzott mondatokat, amit meghallgattak.

Miért félnek ettől sokan? Jó lenne ám ezen változtatni!

Akik már rég jártak iskolába (és akkor sem biztos, hogy úgy tanultak, hogy hangosan felmondták a leckét), azt gondolhatják, hogy ez olyan „dedós”. Attól még nagyon – nagyon hasznos, hatékony, sokkal jobban rögzülnek a mondatok, a szerkezetek, megmaradnak a szavak.
Egész más, ha az ember hangosan ki meri mondani az elhangzott mondatokat.

Legtöbben úgy gondoljuk, hogy ha valaki magában beszél, az ciki! Csakhogy a tanulás során ez teljesen normális. Meg kell teremteni a körülményeket, hogy ne zavarjanak minket nyelvtanulás közben, és bátran, hangosan mondjuk ki a mondatokat.

Így lehet a legjobban megtanulni a kiejtést is. Nem számít, hogy furcsának, szokatlannak hangzik, és „cikinek” érezzük, ha nem sikerül elsőre.

Az angol kiejtés például sok kezdőnek nagyon nehéz, ráadásul affektálónak tűnhet. Pedig az angoloknak ez a természetes. Mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent a saját nyelvünkhöz hasonlítani. Ha görcsölünk, akkor nehezebb megtanulni, ha lazábbak vagyunk egy kicsit, és bátrabbak, könnyebben fog menni.

Ön ki szokta hangosan mondani a szavakat, mondatokat tanulás közben?

Kérem, írja meg nekem egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

457 hozzászólás a(z) “Miért érdemes hangosan kimondani a szöveget nyelvtanulás közben?” bejegyzéshez

  1. TÉGEN LÁSZLÓ

    Tisztelt Neményi Úr!
    Autodidaktaként, anyanyelvi kontroll nélkül azért is nehéz nyelvet tanulni, mert a hangosan kiejtett német vagy angol szavak anyanyelvi helyessége állandó bizonytalanságot okoz. A nyelvekben egyes betűk elhagyása a kiejtéskor, vagy egyes betűk kiejtésének „lenyelése”, valamint egyes betűk nem mindig következetes kiejtése miatt az adott nyelvek gyors beszédének üteme egy tanulónak sokszor „kínai” nyelvnek tűnik. A leírt szöveg értelmezése nekem valamivel könnyebb.

    Válasz
  2. Se

    Igen hangos olvasással tanulók .Az írott alakot pedig többször egymás után leírom egy gyakorló füzetbe .

    Válasz
  3. Dr. Hegedűsné Tucsek Anna Mária

    Kedves Tanár Úr!

    Én mindig hangosan tanultam. Nekem heti 12 francia órám volt gimnazista koromban. Minden Maupassant
    Daudet novellát, újságcikket, hangosan meséltem az adott és a saját szókincsemből is. Az olasz mondatokat is hangosan mondtam, kérdéseket tettem föl, arra a válaszokat is. Nem tudom elképzelni, hogy pusztán olvasva és magában mondva meg lehet tanulni egy nyelvet….amit az ember beszélni akar.
    Hozzá kell tennem, hogy nemcsak a nyelveket, hanem más tárgyat is sokszor hangosan tanultam.

    Üdvözlettel: Annamária

    Válasz
  4. Wagner Sarolta

    Kedves Neményi András !
    Köszönöm a nyelvtanulási javaslatait. Tanulgatok igaz, nem teljes gőzzel.
    Igen a hangosan kimondott szavakat jobban érzékeljük és jóbban memorizáljuk.
    Mindig van egy fontos munka, ami elveszi az ember hangulatát a nyelvektől.
    De tanulgatok régi könyvekből is, amiket már ismertem és sokat gyakoróltam.
    Köszönettel Wagner Sarolta

    Válasz
  5. Hermann József

    Kedves András!
    Én már sokszor bele keztem az angol tanulásában de mindig rájövök hogy nekem ez a része nem fog menni. Én németül aránylag jól beszélek és ezek után az angol szavakat is képtelen vagyok angol kiejtéssel mondani. Természetesen a tanulás közben én is hangosan próbáltam mondogatni angolul a szavakat kifejezéseket de borzalmas volt még a saját fülemnek is. Ezért nagyon elment a kedvem tőle. Írott szöveget hellyel-közzel értek talán válaszolni is tudok, Néhány mondatban de a kiejtés az borzalmas, ezért is hagytam abba.

    Válasz
  6. Bakomyiné Rusznyák Márta

    Mindg hangosan magolva tanultam. Nálam csak így rögzül bármi is.

    Tisztelettel : Márti

    Válasz
  7. Vastag Pál

    A válaszom, IGEN!! Egész életemben hangosan tanultam még főiskolás koromban is, és hangosan visszamondtam magamnak szokni a hangomat hogy majd szükség esetén ne ijedjek meg tőle.Ma is amit megakarok jegyezni azt hangosan olvasom, pedig már nem tartozok a fiatal korosztályhoz!(73 éves.)

    Válasz
  8. Béber Istvánné

    Tisztelt Tanár Úr! Csak hangosan tudom tanulni az angolt .Köszönöm hozzá a sok segítséget.Jó az anyag is,csak többet kell gyakorolnom.Tisztelettel :Zsuzsanna

    Válasz
  9. Lőrinczné Vedres Adél

    Üdvözlöm!
    Mindig úgy tanulok, hogy hangosan. Olvasok is hangosan.
    Lőrinczné Vedres Adél

    Válasz
  10. Antalóczi Tamásné

    Kedves András!

    Sajnos én sem hangosan tanulok, de most bátorságot merítettem az ön írásából!

    Üdvözlettel:
    Antalóczi Edit

    Válasz
  11. Kiss Jánosné

    Tisztelt Neményi Úr! Köszönöm hogy érdeklődik, a tanulásom iránt! Valóban én hamarabb megtanulom ha hangosan olvasom az anyagot, és vissza halom amit olvasók. Tisztelettel, : Edit

    Válasz
  12. Juhász Csaba

    Üdvözlöm András! Köszönöm szépen hogy elküldte nekem ezt az üzenetet, én is szoktam magamban beszélni, így könnyebben rögzül az elmémben amit éppen akkor tanulok! Most fogom elkezdeni a nyelvtanulást a könyvekből amiket Öntől vásároltam! Jó egészséget és szép hétvégét kívánok Önnek! Szeretettel üdvözlöm: Csaba

    Válasz
  13. Horváthné Prohászka Szilvia

    Igen ki szoktam hangosan mondani. Köszönöm a leckéket amit küld!

    Válasz
  14. Dr.Dudás Márta

    Igen, kimondom hangosan köszönöm a tanácsot. Sajnos a jelen helyzetemben sokkal kevesebb időm van, mint amit terveztem, amikor elkezdtem a német nyelvismeretem újra tanulását, de nagyon nagyon klassz az anyag, mit Öntől szereztem be. Köszönöm.

    Válasz
  15. Tóth Ágnes

    Kedves András,
    én mindig ki merem mondani a szavakat, mondatokat.
    Nekem inkább azzal van bajom, hogy éles helyzetben ha beszélek , akkor nem helyesen, pedig tudom , megtanulom a szabályokat, és mikor beszélek akkor egyáltalán nem helyesen. Nem tudom átállitani a fejelemet a német sorrendre.Ugy mondom ki a mondatokat ahogy azok magyarul helyesek lennének
    Van erre valami segitség?
    Köszönettel T. Ágnes

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Ágnes!

      Nagyon sok gyakorlással, eredeti német mondatok memorizálásával lehet fejleszteni a beszédünk helyességét.

  16. Péter

    Nemcsak lehet és érdemes, kötelező hangosan kimondva tanulni. Még két csatornán (hallás útján is bejut az agyunkba a megtanulandó anyag és a beszédizmok mozgása is memorizálódik) elősegítjük a nyelv megtanuását. Tisztelettel VP

    Válasz
  17. Bartl István

    Igen! Sajnos nagyon rossz a kiejtésem és angoltanár feleségem „rosszallóan ki is javít”. Csökkent és rossz hallásomon sajna már nem lehet javítani. Azért küzdök csak nagyo kevés erre az időm.
    Üdvözlettel: Bartl István

    Válasz
  18. Czerpán Béláné

    Tisztelt Neményi András!

    Sajnos nekem is gondot okoz a kiejtés,pedig hangosan gyakorolok.Köszönöm a hasznos útmutatást.
    Tisztelettel: Czerpán Béláné.

    Válasz
  19. Terézia

    Sokkal hamarabb tudom használni azokat a mondatokat , ha szükséges , amiket hangosan kimondok tanulás közben.

    Válasz
  20. Neszméry Veronika

    Igy igaz, ahogy leírta. Sajnos nem mondom ki hangosan, pedig tudom , hogy az a jó. Ahogy néztem az anyagot rájöttem, hogy ezt már tudom, már tanultam a gimiben. Számomra ez csak frissítés. 2018.-ban voltam a frankfuri reptéren, ahol az egyik üzletben angolul szólt hozzám az eladó. Én németül kezdtem beszélni. Megértettek , de az unokám mondta, hogy nem jól mondtam. Csak annyit mondtam neki, te pedig nem mertél megszólalni. Igen ez is azt erősíti, hogy hangosan kell tanulni.

    Válasz
  21. Sall Csabáné Kati

    Két éve vettem meg az angol kezdőknek könyveket és hanganyagot. Bár nézegettem, olvasgattam és hallgattam a cd-t, de intenzíven januárban kezdtem foglalkozni vele. Az első részt (az első könyvet) befejeztem. Nagyon nagy segítség a hanganyag. Igyekszem minden nap többször meghallgatni, elismételni és leírni. A második kötet elején tartok. Természetesen sokkal lasabban haladok. A hosszabb mondatok számomra igazi kihívást jelentenek. Sokkal többet hallgatom és ismétlem a mondatokat, bizva abban, hogy előbb utóbb fixen rögzülnek. Hasonló módon tanultam korábban a németet is. Eredményes volt ez a módszer.
    Köszönöm, hogy követi a tanulók útját, nem engedi, hogy idő előtt feladják.

    Válasz
  22. Balogh László

    Tisztelt Tanár úr ! Nekem természetes, hogy halljam a saját jó vagy helytelen kiejtésemet.Köszönöm, hogy ebben is segített, megerősített a szokásomban. Jó egészséget és még télen is ilyen szép napot kívánok :Balogh László

    Válasz
  23. Sági Mihályné

    Kedves András!
    Igen én hangosan mondom az angolt tanulás közben, szerintem így jobban megragad. Sajnos mostanában eléggé elhanyagoltam.
    Üdvözlettel : Sági Mihályné

    Válasz
  24. Liktor Miklós

    igen kimondom,sőt én beszéltem amikor olyan helyzetben voltam ,vagyokmert ha itthon vannak a Német rokonok akkor beszélek velük,ha nem jól mondom a kisgyerekek kijavítanak,Onkell Miki nem jól mondod,és kijavitanak,vagy a feleségem javit ki,de kimondom amit akarok,magyarul,német szavakkal

    ,

    Válasz
  25. Edit ,Suhajda Zoltánné

    Igen hangosan ki szoktam mondani ,és nem valami szépek a kiejtések.

    Válasz
  26. Mokcsay Miklós

    Sajnos nem mondom ki hangosan! Szégyellem magam még magam előtt is, hogy milyen béna vagyok. De ezzel a gondolattal nem vagyok egyedül. Sokkal bátrabb lenne az ember, ha jobban hinne önmagában, természetesen ez nem kishitűség, hanem inkább a bizonytalanság, hogy jól mondtam, nem jól mondtam? Csak egy példa, nagybátyám szuahéli nyelven tanult amikor is valamit kellett mondani, de ezt a hallgatóság nagy derűvel fogadta, nem értette, hogy miért nevetnek holott nem annak szánta. De kiderült, hogy a nevetés kiváltó oka „a sokszor vizet kakálok” kifejezés volt ami természetesen nem illett bele a mondanivalóba. Ha a lustaságomat is legyőzöm akkor hangosan fogok tanulni.További jó egészséget és jó munkát kívánok.

    Válasz
  27. Vainel Zsolt

    Üdv sajnos nem szoktam hangosan mondani a szavakat DE mostmár meg próbálom így.

    Válasz
  28. Beáta Lenkei

    A válaszom: Igen!
    Ha rögtön segítenének, ha rosszul ejtek ki vmit!

    Idegen anyanyelvű emberrel (még akár angolul is🤣) szívesen beszélgetek, de csak 4szemközt!
    Ha más is hallja, aki az adott nyelvet -idegen nyelvként- nálam jobban beszéli, azonnal leblokkolok.

    Válasz
  29. Varga Árpád

    Köszöntöm Neményi Úr!

    Köszönöm a nyelvleckéket,és rögtön hozzá is teszem,hogy én csak hangosan tudok tanulni.
    Ez mostani lakásomban elég nehézkes,mert mindig meg kell várnom,hogy a szomszédság elmegy hazulról,ugyanis nagyon áthallattszanak a falak.

    Egyébként mindent hangosan kimondva tudok megjegyezni…ilyen az adottságom

    Köszönöm mégegyszer és jó egészséget ,további sikeres munkát kívánok.
    Ja,igen.Már 75 éves vagyok,de érdeklödő.

    Válasz
  30. Éva Hargitai

    Természetesen hangosan mondom ki a szavakat, kifejezéseket, addig amíg helyesen nem cseng! És, szépen.
    Nem haladok nagy ütemben, mert az időm kevés erre, de igyekszem. Szerintem lesz erre a nyelvtanulásra több időm is, ha egyszer tényleg nagyot változtatok a mindennapjaimon. Amikor a könyvet megrendeltem azt gondoltam, ez az egyedüli olyan dolog amit még életemben meg szeretnék tenni: beszélni angolul.
    Meglesz!

    Válasz
  31. Schliszka Endre

    Tisztelt András! Ha tanulok, csak hangosan kiejtve tanulok! Tisztelettel: Schliszka Endre

    Válasz
  32. Józsa Katalin

    Mindig „hangosan” szerettem tanulni. Tanító vagyok, ezt is tanítom látni, hallani mondani. Teljesen egyetértek Önnel. A figyelem is nehezebben terelődik el más irányba.

    Válasz
  33. Kövesdiné Veres Györgyi

    Köszönöm szépen a könyvet és a leckéket. Igen mindig kimondom hangosan a szavakat és a mondatszerkezeteket.

    Válasz
  34. Jurjac Eva

    Igen egyetertek az allaspontjaval kedves Andras.Igen fontos a szavak ,mondatok hangos kiejtese,tanulasa.Igy szoktam tanulni de van amikor nem lehetseges.Irni jobban tudok mint beszelni es ez nem a legjobb szamomra.Remelem tobbet fogok hangosan tanulni.,Tiszteletem

    Válasz
  35. dr Hubicsák Zoltán

    Kedves András!

    Köszönöm szépen a levelét és a lehetőséget a válaszom megadására.. Sajnos Magamat is hibásnak tartom, ugyanis soha nem mondtam hangosan egyik feladatomat sem. Viszont hibásnak tartom az egyetemi orosz nyelv tanítását is , de ebben hibás a középiskolai tanítás is ( Például a latin első lecke a következő volt: „ÍIália nagy félsziget, Európában van”.) De ide sorolom a z egyetemi képzést is, ahol az orosz első lecke a következő volt a Közgazdasági Egyetemen( A Duna partján áll egy női szobor, amely pálmaágat tart a kezei között.Nem biztos hogy pontosan, elmondtam a leckéket , de ez volt a lényeg.) Azt kell mondanom, hogy ez senkit nem érdekel és ezt nem is szükséges hangosan kimondani.

    Tisztelettell és üdvözlettel: dr Hubicsák Zoltán.

    Válasz