„Melyik könyvből érdemes tanulni?”

– kérdezik gyakran tanulóink. Egy rövid kérdés, amit könnyű feltenni, de bonyolult megválaszolni.

Ugyanis mi nyelvtanulók, különbözőek vagyunk. Ezért különböző könyvre van szükségünk. Nézzük végig, hány szempontot kell figyelembe venni a megfelelő tankönyv kiválasztásakor.

1. A tanuló életkora
Figyelembe kell vennie életkorát. Más könyvből tanulnak a felnőttek, és más könyvből a gyerekek. Sőt, az általános iskolások és a középiskolások is más könyvből tanulnak.. Ahogy telnek az évek, úgy változik érdeklődésünk is. Ezért például nem a legszerencsésebb 11 éves gyerekünket felnőttek közé járatni, mert már a tankönyv sem neki való. ( Persze ha más nincs, megtanulhat a gyerek felnőttek között is angolul).

2. Az aktuális tudásszint
Mennyit tud? Hol tart az angolban? Ez a legfontosabb szempont, ha nem teljesen kezdőként áll neki az angoltanulásnak. Ideális esetben ehhez igazodik a tankönyv és a csoporttársak tudása is.

3. A cél
Milyen szintre kíván eljutni? Teljesen más könyvből célszerű tanulnia, amennyiben az a célja, hogy az üzleti tárgyalásokhoz szükséges nyelvtudást megszerezze, mint amikor nyelvvizsgát is akar tenni. (Csak csendben merem megjegyezni, hogy ha megvan a középfokú nyelvvizsga, az még nem elég egy komoly üzleti tárgyaláshoz.).

Eddig figyelembe vette:
– életkorát,
– a tanfolyam (tanulás) kezdetekor meglévő tudásszintjét és
– az elérni kívánt célt, a megszerzendő tudás szintjét.

Ezek voltak a főbb szempontok. Ha ezeket sikerült figyelembe venni, az már jó. Ám van még mire odafigyelnie, mielőtt nekiesik egy tankönyvnek.

4. Egyedül tanul vagy tanári segítséggel?
Ha nyelviskolában tanul, vagy magántanárhoz jár, akkor hatalmas a választék. (Így sokkal könnyebben meg lehet tanulni, mint egyedül, segítség nélkül). Amennyiben egyedül tanul otthon, és csak a szótárhoz tud fordulni, ha kérdése van, akkor lényegesen kevesebb könyv közül válogathat. Nekünk, magyaroknak nagyon fontos, hogy ha egyedül tanulunk, akkor legalább a könyv utasításait, a nyelvtani magyarázatokat magyarul is el tudjuk olvasni.

5. Az időtényező
Mennyi idő alatt akar megtanulni angolul? Van rá egy éve? Vagy szorítja az idő, és 3 hónap alatt kell megtanulnia? Mert ha sürgős, akkor a „finomságokra” -ami jól jön ugyan, de nem létkérdés,- nem jut idő. Vagy tudja, hogy a könyvből mit kell kihagynia, vagy olyan könyvből tanul, amelyben eleve csak a legfontosabb ismeretek szerepelnek.

6. Ismétel vagy újat tanul
Nem mindegy, hogy régebben már megtanulta, csak azóta elfelejtette, vagy teljesen új az információ, amit be kell fogadnia. Azt a tudást ugyanis sokkal könnyebb felfrissíteni, amit egyszer már megtanult. Ezért nem mindegy, hogy például 10 évvel korábban az ötödik vagy a huszonötödik leckéig jutott el, egy évig tanult vagy 5 évig.

Amit elfelejtünk, azt kb. harmadannyi idő alatt tudjuk átismételni, majd amikor elérkezünk ahhoz a részhez, amit még soha nem tanultunk, akkor onnantól bizony lassabban haladunk.

Ha ismételni akar, akkor célszerű a régi könyvét elővennie, amiből korábban tanult. Ugyanis azt már többé-kevésbé ismeri. Akármennyit felejtett is, mindenképpen jobban ismeri, mint ha egy újat vesz elő. És egyéni szempontjaira is figyeljen:
– 1 darab vastag könyvet szeretne, amit ha magával visz, akkor mást nem kell cipelnie? Vagy a vastag könyvtől megriad, és inkább legyen vékonyabb, kisebb, emberi méretű könyve, aminek hamarabb végére ér?

-Modern könyvre van szüksége, ami szép színes, aktuálisak benne a témák, a képek, (ez általában drága) vagy nem zavarja, hogy 20 éve adták ki? Mert az elavultnak nevezett könyveket fillérekért meg tudja venni használtan.

Nos, remélem a fenti szempontok segítségével könnyebb lesz kiválasztania a megfelelő tankönyvet. Egyetért? Vagy más a véleménye? Szóljon hozzá!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

34 hozzászólás a(z) “„Melyik könyvből érdemes tanulni?”” bejegyzéshez

 1. Elisabeth Molnár

  @köles tünde
  Hát szerintem ha teheti iratkozzon be tanfolyamra, keressen magántanárt.. egy darabig. Utána ha ki tud menni, el tudja sajátítani a nyelvet. Szerintem németet kellene, sokkal egyszerűbb Ausztriába kijutni, mint mondjuk Angliába, amerikába.. és Ausztriában szerintem nem jó az angol. Nagyon alap dolgokat kéne megtanulni kb. 60 óra magántanárral és utána ki lehet menni szerencsét próbálni. Remélem segítettem. Apukám ott dolgozik és nagyon jó a fizetés, környezet.. minden.Sokkal jobb mint itt.

  Válasz
 2. Neményi András

  @csillus
  Nem azt mondtam, hogy alapfokon.
  Azt mondtam, hogy alapszinten megtanul belőle angolul.
  Annyit tud majd, ami ahhoz kell, hogy külföldön tudjon útbaigazítást kérni, étteremben rendelni, vásárolni.
  Ezen kívül bemutatkozni, köszönni.

  Válasz
 3. csillus

  Tisztelt Neményi Úr!!!!!!!
  a buldózer angolt rendeltem meg Öntől!!!!
  Ez komolyan mondja hogy 1 hónp alatt ALAPFOK???????????

  Válasz
 4. Farkas Kálmán

  @Márton János

  Kedves János!
  Farkas Kálmán vagyok, 10 éve nyugdíjban.Gépészmérnökként szénbányában dolgoztam 40 évet. Autodidakta módon németül, és angolul tanultam, megértettem magam mindenütt. 68 éves vagyok, félő hogy feledésbe merül a dolog de hasonló levelező partnert 40 fölött nem találtam. Megadom adataimat, egyébként Magyarországon Ajkán élek. Bármelyik nyelven szívesen leveleznék
  Üdv

  Válasz
 5. Marica

  @Csáki Erika

  Szia Era!

  Tudnám még javasolni a Huron’s Checkbook sorozatból azt, amelyikben mondatgyűjtemény van, elég nehéz, de szerintem nagyon jó. Témakörönként vannak csoportosítva a mondatok, nyelvtani probléma szerint. Dohár Péter könyve pedig tényleg szenzációs!

  Válasz
 6. Csáki Erika

  @Kanyó Zsuzsa

  Szia,Zsuzsa!
  Olvastam javaslatodat:az „Öt perc angol” c.könyvet,és írtad, hogy a neten csodálatos anyagokat lehet találni,két nevet meg is adtál,de a végére azt írtad,hogy:”stb.” Engem ezek is érdekelnének!Nagyon megköszönném,ha segítenél ebben!
  Szia,Era

  Válasz
 7. Pista

  Sziasztok!

  Nem reklámként írom:
  Lehet, hogy én most kicsit elfogult leszek, de szerintem az angol tanulásnál egyszerűen alapmű a Huron’s sorozat minden darabja. Akár a kifejezéseknél (HEC), akár a nyelvtan „életre keltésénél” (HCB), akár az igék használatánál (HWD) iszonyat jók. Ez persze szubjektív benyomásom, de pl. a tanulásnál is nagyon sokat tudnak segíteni nekem.
  Kíváncsi vagyok a Huron-ról kinek mi a véleménye?

  Pista

  Válasz
 8. Neményi András

  @Cséfán Tivadarné

  Van olyan cd és füzetke. Ha bemegy Pesten a Gerlóczi utcába, az Oxford kiadó könyvesboltjába, biztosan talál. Vagy a Longman boltban a 8. kerületben.

  Ám a könnyű érhetőség csak az első fokozat. El kell jutni odáig, hogy a nehezebben érthető szövegeket is megérti.

  Válasz
 9. Tóth Csaba

  Olyan kérdésem lenne hogy én olyam amatör vagyok az angolhoz hogy 10ig se tudok elszámolni. ilyenkor miböl és hogyan tanuljak? mert minden köny részben csak angol szöveget tartalmaz hát de ha én az se tudom mi az meg okatató csomagok cd-ék dvd-ék mind teljesen angol.:S

  Válasz
 10. Cséfán Tivadarné

  @köles tünde@köles tünde
  Kérdés
  Én csak abban az esetben szeretném kamatoztatni nem létező nyelvtudásomat, ha külföldre megyek.
  Kb 1 éve megvásároltam az Akadémiai Kiadó magyar-angol utiszótárát, amely egy kis füzuetecske és egy CD, amin érthetően és gyönyörű kiejtéssel beszél. Próbálkoztam más CD-kel is – mert jó ha utazom és menetközben hallgatom – de sajnos olyan érthetetlen és pocsék kiejtéssel vannak, hogy sem megérten, sem kimondani utánuk nem lehet.
  A káérdésem az lenne létezik-e olyan CD+füzetke amelyen tisztán és érthetően beszélnek.
  A nyeltanulásban mindenkinek az okozza a legtöbb gondot, hogy megértse az élő beszédet, nos akik ezt valamilyen hanghordozóra mondják általában érthetetlenül, darálva adják elő, úgyhogy az embernek elmegy a kedve még mielőtt igazándiból belefogna.
  A válaszát köszönöm: Cséfánné Éva

  Válasz
 11. Juhász János

  Mindenkinek szíves figyelmébe ajánlom Lomb Kató „Így tanulok nyelveket” című könyvét, amit érdemes elolvasni, olvasgatni. Itt elolvasható a borító ismertető szövege és itt a könyv is megvásárolható =(http://bookline.hu).

  Fontosnak tartom hangsúlyozni: Sohase mondd, hogy „megtanulok angolul”, vagy valami hasonlót. Aki egyszer elkezdi, nyugodjon bele szerényen, hogy örök nyelvtanuló marad. Bármilyen magas fokra jut el valaki, sohasem mondhatja, hogy most már perfekt. (A „perfekt” szót gyakran mondják a nyelvismeret kapcsán, de engem idegesít és különben is semmit mondó, határozatlan).

  Juhász János

  Válasz
 12. László

  Kedves Köles Tünde!

  Én 64 éves vagyok, és foglalkozom a külföldi munka keresésével. Ha megküldi az e-mailcímét, úgy gondolom, jól hasznosítható PDF anyagot tudok küldeni, ami gyors és hatékony segítség a nyelvtanuláshoz.
  Üdv : lszvin@gmail.com

  Válasz
 13. Dóri

  Sziasztok! Szerintem a kicsiknek a Chatter Box a legjobb választás. Tizenéveseknek a Project 1-4 és Project+.

  Válasz
 14. Neményi András

  @László – Ők azt hirdetik, hogy 400 óra alatt megtanulnak náluk a tanulóik középfokig.
  Ennyi tanóra alatt nemcsak náluk, hanem sok másik nyelviskolában is eljutnak a középfokig.

  Válasz
 15. László

  Nos nekem a villám angol keltette fel az érdeklődésem különösen a hétlépcsős tananyag illetve hogy relaxálva talán jobban belém rögzül.
  Erről milyen tapasztalatok vannak.

  Válasz
 16. Koterly László

  Kedves András !
  Nagyon szépen köszönöm az eddig elküldött leeleket, amelyek mindegyikében találtam megfogaadni valót. Én is már 70 éves vagyok. Tavaly januárban kezdtem el angolul tanulni magán tanárnál.A Czobor- Horlai Lopva angolul mindhárom kötetét elvégeztem, továbbá a Let’s learn English-t. Most éppen egy régebbbi kiadású, de nagyon jó téma rendszerezett könyvet fejezünk be az English 901 a 4. könyvét és ezt köveetően az English Gr5ammer in Use.-al folytatni. NAgyon megvagyok elégedve a tanárommal és magammal is, hogy 15 hónap alatt sikerült ezeket az anyagokat átvenni és most már a 2500 szót tudom.
  A célom az hogy társalgási szinten tudjak beszélni angolul. A nehézségem a kiejtéssel van és a megértés lesz még biztosan nehéz, ami most fog következni, de az általaad korábban leírtak alapján fogok a dologhoz viszonyulni és a görcsös odafigyelés helyett a lazábban kezelem a megértendő szöegeet.
  Én naponta egy órát foglalkozom a nyelvtanulással és majdnem mindig 15 perc ebből angol szöveg hallgatása.
  Remélem sikerül elérnem a célt, hiszen németül folyékonyan beszélek.
  Üdvözlettel

  László

  Válasz
 17. Erős Zsuzsanna

  Javasolom az angol tanoda anyagát, érdemes megvenni az éves anyagot, rendszeresen küldik a kezdőtöl a különböző feladatokat, amelyet utána kiértékelnek, még akkor is jó, ha már nem kezdő a tanuló! Ismételni nem árt.
  Én végig csináltam a Live-mocha anyagát, (összeállítás: reading, listening, writing etc.) kivéve a listeninget, mert nem jó a mikrofonom, nagyon sokat tanultam abból is.
  Zsuzsi

  Válasz
 18. Péter

  én az egy könyvet cipelők táborába tartozom, azt ha van egy kis üresjárat, csak előkapom.

  Válasz
 19. Zsuzsa

  @Márton János – Kedves János! Örülök, hogy megint olvashattam egy korombeli aktivitásáról. Szerintem az a lényeg,hogy örömmel tanuljuk, amit tanulunk. Nem az a lényeg. hogy milyen könyvből, persze nem árt,ha van. Ha van rá lehetőség, jó ha van egy jó tanár, vagy egy társ akivel gyakorolhatunk. Én sem tartozom már a fiatalok táborába,de tanulom az ógörög és héber nyelveket. Olykor az angol a közvetítő nyelv. Nagyon sok örömöt kapok általuk. Az Újszövetséget szótár segítségével már eredetiben tudom olvasni. Véleményem szerint minden tanulás kiindulópontja az, hogy mi a célunk vele.Azután keresnünk kell minden olyan eszközt és alkalmat ami segítségünkre van célunk vagy céljaink elérésében. apró kicsi lépésekkel. de rendületlenül kell haladnunk előre.Egy sikeres kis lépés aztán doppingolni fog minket a következő felé és lesz erőnk! Gratulálok az eredményeihez. Csak így tovább. Szívesen leveleznék angolul, Önnel ha volna kedve hozzá! Az is egy gyakorlás egyik fajtája. Jó egészséget és jó tanulást kívánok. Zsuzsa.

  Válasz
 20. Neményi András

  @Márton János – Tisztelt Márton Úr!

  Sikerélményének nagyon örülök.
  Mindenkit arra biztatok, hogy ne azzal foglalkozzon, mennyi idős, ha meg akar tanulni.
  Tanítványunk, aki 67 éves nagymamaként beült hozzánk egy nyelvtanfolyamra, fél év múlva már kiment Ausztráliába az unokájához, Nem okozott problémát neki a repülőtéren az átszállókártya kitöltése, és ennek nagyon örült.

  Nem szükséges mindenkinek anyanyelvi szinten beszélni angolul.

  Válasz
 21. Magdi

  Én a már klasszikusnak számító Dohár Péter Kis angol nyelvtanából tanulok. Érthetően, humoros példákkal illusztrálva vezet végig a nyelv szabályain.
  Emellett van egy profi szótáram és az interneten (Eduverzum – ingyenes internetes tanfolyam, Sulinet rengeteg nyelvtannal, hanganyaggal és videóval stb.) is sok anyagot lehet találni.

  Válasz
 22. Ottó

  Kezdőknek nagyon jó még Dr Szenczi Miklós Tanuljunk Könnyen Gyorsan Angolul című könyve.

  Válasz
 23. Orsolya

  Nekem a legjobban Dohár Péter Kis angol nyelvtanja tetszett. Már előtte mindenféle könyvből mindenfélét tanultam, de ez a könyv mint többször újrakezdőnek segített tisztázni a különböző nyelvtani fordulatokat, ráadásul vicces. :o)

  Mindig az volt a bajom, hogy megtanultunk egy igeidőt például és akkor azt tanultuk és gyakoroltuk látástól vakulásig, közben pedig, ha beszélnem kell, akkor mindegyiket kellene használni.

  A gyakorláshoz viszont az English Grammar in Use (kék és piros) könyv van meg, azok is nagyon jók.

  És van az Arturos könyv (Speak up vagy valami ilyesmi címmel), ami szintén nagyon jól bevált nekem. A többi (Grapevine, Headway, Czobor-Horlay, Hot valami) mind pénzkidobás volt. A két munkafüzetes könyvek meg külön idegesítenek! Nekem legyen egyben a könyv és a munkafüzet, inkább két könyvet csináljanak, hogy ne legyen vastag.

  És ami nem könyv, de nagyon jó: Az Oxford egynyelvi szótár, amit lehet a nyelvvizsgán használni és benne van a levélminta is a függelékben (lehet puskázni belőle), ráadásul a cd mellékleten a szavak helyes kiejtését le lehet ellenőrizni és még nyelvtani gyakoroltató feladatsor része is van. Akkor enged tovább, ha minden válasz jó. :o)

  Válasz
 24. Márton János

  Tisztelt Neményi Úr!
  Én 71 éves vagyok.Talán nevetséges,hogy valaki ilyen időskorban tanúl angolul.Korábban, kb 15 évvel ezelőtt tanúltam de nem jutottam el még a társalgási szintig sem.Most elmondhatom, voltam próba nyelvvizsgán ahol 28 pontot szereztem. Nem sok, de általánosságban beszélni tudok. Két könyv van amit használhatok, az 5perc angol nekem teljesen megfelel, a másik Gaal Ottó kiadványa. Ez utóbbit későbbre hagyom. Az Ön ajánlásait használva élvezetes a tanúlás,de ami fontosabb sokkal hatékonyabb.

  Válasz
 25. Jutka

  Én már rengeteg könyvből tanultam. Báti- Véges, Czobor Horlai, Streamline english, gcse. Szerintem nem a könyvön múllt.

  Válasz
 26. Kanyó Zsuzsa

  kedves Tünde!Szalai Nóra Öt perc angol c. könyvét javaslom.Van hozzá munkafüzet is. A neten csodálatos angol anyagokat lehet találni.(Gyuris Noémi, Tünde tanoda,stb.) Zsuzsa

  Válasz
 27. köles tünde

  52 éves ápolónö vagyok. Nyelvet nem beszélek. Külföldi munkavállalás miatt szeretném megpróbálni. Kérem segitsenek! Ötleteket, javaslatokat szivesen fogadok.

  Válasz