Kifogások keresése helyett érdemes inkább változtatni a nyelvtanulási szokásokon

Kifogást keresni mindig lehet, és ha akar az ember, akkor talál is bőven.

A minap találkoztam egy hét évvel ezelőtti cikkel, amiben 22 okot szedtek össze arról, hogy miért nem beszélnek idegen nyelveket a magyarok.
Néhány példa belőle:

  • Nincs rá pénz.
  • Nincs rá idő.
  • Alkalmazkodjon a turista.
Persze, sokkal nehezebb megtanulni egy idegen nyelvet, mint kifogást keresni, hogy miért nem haladunk vele. Csakhogy a kifogásokkal semmire sem megyünk.

Ellenben, ha egyetlen dolgot megváltoztatunk nyelvtanulási szokásainkban, és a szavakat nem önmagukban tanuljuk, hanem a mondatokat jegyezzük meg, ahol előfordulnak, már sokkal előrébb vagyunk.

Az ismeretlen szavakat mondatokban tessék megtanulni. Ezzel az egy változtatással a nyelvtanulási problémáink nagy részét magunk mögött hagyjuk.

Gondoljon csak bele:

– a szavak így kötődnek, ezért sokáig fog rájuk emlékezni,
– nem kell keresgélni a szavakat, mert kész mondatokat vesz elő, ettől gördülékeny lesz a beszéde.

Ön hogyan tanul új szavakat? És hogyan áll a kifogásokkal?
Kérem, írja meg egy hozzászólásban!


(A cikket, amiről beszéltem itt találja.)

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

240 hozzászólás a(z) “Kifogások keresése helyett érdemes inkább változtatni a nyelvtanulási szokásokon” bejegyzéshez

  1. Meinhardt Tünde

    Kedves András!

    Az angol tanulásal kapcsolatban nekem is volt egy kifogásom, hogy a kiejtés nehézsége miatt nem tudtam egyedül tanulni, és ez zavart….megvettem az angol kezdőknek Bulldózer tananyagod, és végre megszabadultam ettől a kifogástól….ez az első ilyen kiadvány, amivel találkoztam, hogy egyszerű és gyakorlatias a szöveg, és mindjárt ott van az angol szöveg fonetikusan , és a magyar fordítása is…., és közben hallgathatom a hanganyagot….,ez nekem nagyon bevált…., és köszönöm, hogy továbbra is kapok e-mailben is leckéket….minden nap előveszem, és tanulom, hallgatom a leckéket. Szavakat én is mindig szövegkörnyezetben tanulom, másképp nem is próbálkozom….a nehezebb szavakkal több mondatot kreálok, a minták alapján, így előbb utóbb azokat is megjegyzem. Halogatás, kifogás helyett TANULOK, és így egész jól haladok……Üdvözlettel és köszönettel:Meinhardt Tünde

    Válasz
  2. Olasz Daniel

    Ido ….ido…..ido…minden igaz a kifogasokra de nekem akkor is ido…ido….ido.Egyebkent nagyon jo a tananyag.

    Válasz
  3. Galacz István

    Tisztelt Mester!
    Nem én a 70 éves, hanem az unokáimnak igyekszem levadászni a leckéket.
    Már több alkalommal jelentkeztem és kértem anyagot
    Gondolom egyre modernebb módszerek kerülnek elő.

    Kedvességét, megértését űűű köszönöm

    Válasz
  4. Gyongyi

    Udvozlom Andras!Nagyon orulok a leveleinek,es koszonom oket.Nemetet tanulok,en elobb szavakat tanulok meg es aztan mondatokat.Sajnos egy ido(kor) utan elobb meg kell tanulni ujra tanulni🙂na de ez a kihivas!.Kifogasokat nem keresek,akarom vagy nem,ez ennyi.Senki nem kotelez ra,magamert teszem,minden csak akaratrol es kitartasrol szol.Tovabbi sok sikert a tanitashoz,es tanulashoz!🙂

    Válasz
  5. László

    Szép napot ez így igaz a nyelvtanulasra én is már rég szeretnék megtanulni németül. De kB így van majd holnap neki állok vagy majd holnapután és így mennek el a napok hónapok, kéne venni nyelvkonyvet hú de drága majd ha lesz olcsóbb kB ennyi részemről. De jó lenne ha nem így állnék hozzá.

    Válasz
  6. Szabóné Marietta

    Tisztelt Neményi András
    Jövő ilyenkor már nyugdíjas leszek, akkor talán majd lesz időm a nyelv tanulásra.
    Üdvözlettel: Szabóné Marietta

    Válasz
  7. Erzsébet Kienleitner

    Kedves Tanár Úr ! Én válaszoltam ,de Én NEM A KIFOGÁSOKAT KERESEM ! Köszönöm Szépen !

    Válasz
  8. Erzsébet Kienleitner

    Tisztelt Neményi András , természetesen minden nyelvnek vannak nehézségei , de én NEM érzem Olyan Nehéznek a Német nyelvet tanulást , Erős Akarat ,és kitartás kell hozzá ,ha én AKAROM menni fog ! Kedves András teljesen egyetértek a levelének írt utolsó sorainak ! Várom a További tananyagot öntől ! Kellemes Szép napot kívánok ! Üdv Erzsébet !

    Válasz
  9. Bagoly Klára

    Eddig inkább szavakat írtam ki magamnak és tanultam. Mondatokat pedig az ön leckéiből memorizáltam.
    Igaza van!
    Mindig az a probléma, hogy helytelenül mondom a mondatot, ha tudom is a szavakat. Ha pedig kész mondatokat tanulok, akkor helyes mondatokat fogok mondani.
    Ezután megpróbálok mondatokat írni magamnak, és azokat fogom tanulni.

    Válasz
  10. Móró

    Üdvözlöm Tanár úr! Én külön szoktam tanulni a szavakat, nem mondatokban.Ha konkrét mondatra van szükség adott helyzetben akkor tanulom meg a szükséges mondatot. Nem tudom melyik a könnyebb én így szoktam. Üdv. Cné Köszönöm a küldött anyagot!

    Válasz
  11. Ferenc

    50 felett vagyok, és már nagyon-nagyon sokszor „tanultam” angolt, jártam nyelviskolába, tanfolyamra. Jellemzően addig jutok el, amíg a nyelvtant nem kezdjük el tanulni. Sajnos a magyar nyelvtannal is vannak gondjaim, elméletben nem tudom, anno az általános iskolában mindig a helyes- és szép írásommal szereztem jó jegyeket, de a nyelvtani értelmezéseket nem verték belém. Így aztán az angol nyelvtan tanulásakor már ott elakadok, hogy a főnevet, melléknevet stb. értelmezni tudjam. Külföldi utakon a való életben gyakorlatilag néhány 10 szóval bárkivel lehet kommunikálni és teljesen feleslegesnek tartom, hogy kezdőként a folyamatos jelent erőltessem, helyes mondatszerkezettel :)! A gyakorlatban vajmi kevés szükség van ilyen szinten a tökéletes angolságra. Ezért is örültem meg ennek a lehetőségnek, ahol nem kell a száraz nyelvtan és gyakorlatias példákon keresztül a szükséges minimum elérhető! Kíváncsian várom, hogy a sok sikertelenség után ezzel a módszerrel marad-e valami maradandó a fejben?

    Válasz
  12. Erzsó

    Eddig nem tanultam, mert nem volt rá szükségem. Most kiköltöztünk Németországba, és zavar az, hogy nemtudok kommunikálni. Nem értem amit beszélnek. Szeretnék németül legalább az alapokat megtanulni.

    Válasz
  13. Mária Katalin Sárgáné Rásó

    Nagyon köszönöm, hogy eddig is küldte a tananyagot az olasz nyelvtanuláshoz. Való igaz, hogy nem tanulom olyan intenzíven, mint ahogy kéne vagy szeretném, de használom. Van lehetőségem az orosz, angol, olasz nyelv kicsit gyakorlására. Vannak külföldi ügyfeleim. Kameruni, olasz, ukrán…
    Köszönöm a segítséget!
    Tisztelettel : Sárgáné Katalin

    Válasz
  14. Blahó Gizella

    Tisztelt Neményi Tanár Úr!

    Családi okok miatt csak most válaszolok Tanár Úr kérdésére!
    Megvallom, most kicsit lemaradtam a tanulásban, de majd igyekszem behozni!!!
    Én könnyebben tanulok, ha „leckét” írok, jobban emlékszem a szavakra, mondatokra.
    Egyébként is mindig szerettem „leckét” írni!
    Nagyon örülök, hogy Tanár Úr gondol ránk, pedig biztos sok elfoglaltsága van!
    Ehhez kívánok jó egészséget!

    Tisztelettel: Blahó Gizella

    Válasz
  15. Bernáth Sándor

    Tisztelt Neményi Úr !
    Nagyon köszönöm először is az ingyenes angol leckéket . 32 éve tanulom a Német nyelvet , több dialektust is nagyon jól megértek .
    Eddig nem volt gondom a szavak tanulásával . Alapból először a legfontosabb mondatokat tanulom meg , utána ezeknek a szavait tanulom és értelmezem , és erre folyamatosan rátanulok , ami ugy néz ki , hogy a második mondatot megtanulom , és egyben ismétlem az elsőt is és igy tovább , mig memorizálódik .

    Válasz
  16. Agócs Gyula

    Tisztelt Neményi Úr!
    Véleményem a szótanulással kapcsolatban: Kifogásokat nem keresek,hisz a hiba csak bennem lehet.A szótanulási módszerem vegyes .Tanulom a szavakat önmagukban is, egész mondatokban is.Persze lehet,hogy a mondatokban való tanulás maradandóbb,mélyebb nyomokat hagy.

    Válasz
  17. Janos Hamberger

    Kedves András,
    Köszönöm a lehetőséget,hogy kikéri a véleményemet nekem nagyon tetszenek az Ön leckéi.
    Meg is akartam vásárolni a Bulldoser 1-2 Könyvét, de sajnos Önök úgylátszik külföldre nem szállitanak ill. árulnak sajnos igy töbszöri próbálkozás ellenére sem sikerült ( negyven éve élek németországban) ide
    szeretném megrendelni. Ha van Önnek PayPal Banking ez lenne a leggyorsabb, mert az összeg azonnal jóvá van írva. Ha nincs akkor Bank Überweisung . Várom a válaszát
    Tisztelettel:
    Hamberger Janos

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves János!

      Melyik könyvet szeretné megvenni?
      Írja meg az ügyfélszolgálatnak!
      info kukac nyelvmester pont hu

  18. Garami Ferencné

    Sajnos én örökös újrakezdő vagyok. 35 évvel ezelőtt tanultam először angolul akkori munkahelyemen, vizsgázni is kellett belőle, jól sikerült. Akkor volt motiváció.
    Aztán 15 év szünet után egy ismeretség kapcsán megint elkezdtem, már komolyabban, jártam is egy nyelvtanárhoz, sok régi tudás előjött, majd újabb szünetek után hol autodidakta módon, hol online segítséggel próbálgatom, de most valódi motivációm nincs, ezért napokig-hetekig nem is foglalkozok vele,
    Közben múlik az idő, öregszem, egyre nehezebben fog az agyam. Már nem utazom sehová, ami még motiválhatna esetleg.
    Ezek nem kifogások, sajnos tények. Egyenlőre nem látok belőle kiutat.

    Válasz
  19. Juhász László

    Tisztelt Tanár Úr!
    Nagy tisztelője vagyok. Ön egy olyan pedagógus, aki nem engedi el a tanítvány kezét még akkor sem, mikor
    már érdemtelenné válik. Tavaly ev elején vásároltam Öntől egy kezdő csomagot. Annak az ára igen korrekt a kapott lehetőséghez képest. A tudást számomra nagyon nehéz már megszerezni.
    Én egy 66 éves öreg tanuló vagyok az angol nyelvben. Amit délelőtt megtanulok délutánra elfelejtem. Nem adom fel, mindig újra kezdem. Fiatal koromban a napi cetlire írt szavak a német nyelvből elég jól beíródtak.
    Igaz német országban dolgoztam, volt lehetőség a gyakorlásra. Most az Ön hangos leckéit a nagy fiam
    felmásolta egy pendrájvra. Van egy kicsi lejátszóm, és azon hallgatom, hangszóróból forgalom mentes kerékpárúton. Kívánok Önnek sok sikert, jó egészséget.
    haladva még élvezem is a tanulást. Üdvözlettel, sok sikert, jó egészséget kívánok.

    Válasz
  20. Lantos Erzsébet

    Tanulom a német nyelvet ,és azt tapasztalom ,hogy ha foglalkozok vele rendszeresen akkor megy!!!!! ( Persze mindig ugy érzem ,hogy amit tudok az nagyon kevés) Ezért mindig több idö szánok rá !!NE ADD FEL !!!!!!

    Válasz
  21. Takács Péterné

    Kedves Tanár Úr !
    A kifogások keresése helyett az Ön útmutatása szerit rendszresen tanulok.
    Nyelvvizsgázni nem kívánok.
    Tisztelettel ésüdvözlettel:
    Takács Péterné

    Válasz
  22. Gunszt Dezsőné

    Kedves András!
    Sajnos mindig „kezdőként” újra és újra tanulom az angolt.
    Szavanként próbálom memorizálni.
    No ennek nem sok eredménye van.
    55 éves vagyok, de nem adom fel.

    Válasz
  23. Nagy Lászlóné

    Üdvözlöm!

    Teljesen igazat adok abban, hogy a mondatokat könnyebb megjegyezni, mint a szavakat bemagolni.
    Rövid tömör mondatokat megjegyezve sokkal hamarabb jutunk előre.

    Válasz
  24. Gédert Katalin

    Kedves András,
    Hát kifogás az mindig van. Négy unokám van, másodéves asztrológus tanuló vagyok…., hogy csak a legfontosabbakat említsem. Abban viszont egyetértek Önnel, hogy napi fél órája azért akad az embernek,csak félre kell tenni a kifogásokat. Megköszönve az eddigiekben küldött motovációs leveleit, ezentúl igyekszem megtalálni a félóráimat és megtanulni a Bulldózer 1-2. kiadványt. Aztán folytatjuk, de addig is türelmét kérem.
    Üdvözlettel: Gédert Kata

    Válasz
  25. Polgár József

    Tisztelt András!

    Osztom a véleményét,könyebb a mondatokat megtanulni, mint önmagukban a szavakat.Azt,hogy miért nem tud valaki idegen nyelvet megtanulni? Csak magyarázkodás,lustaság takargatása. Szorgalom,kitartás, megfelő motivációval mindent meg lehet tanulnni.Az természetes,hogy valakinek nehezebben megy,Nem vagyunk egyformák. Kitartás meghozza az eredményt.
    Tisztelettel: Polgár József

    Válasz
  26. Szilágyi Gizella

    Kedves András!
    Én is mondatokban tanulok Szerintem ez sokkal hatékonyabb, mint a szavak magolása, nem is beszélve a der die das megvelelő alkalmazásáról különféle esetekben. Igy egyben belemászik afülembe a helyes alkalmazás és bátja a fülemet, ha valaki rosszul, vagy rosszat alkalmaz.

    További eredményes szép napot kívánok
    Sz. G.

    Válasz
  27. tóth erzsébet

    Tisztelt Neményi András Úr, A nyáron rendeltem meg A Buldózer cimú könyvét 81 éves édesanyámnak. Kizárólag mondatokban tanul és gondolkozik. Egy hónappal később elkezdett beszélni. Az Ön könyve nagyszerű szerzemény. Köszönjük ezt a kiválló lehetőséget Önnek. Jó egészséget, sok örömet és minden jót kivánunk tisztelettel: Tóth Erzsébet

    Válasz
  28. Arnóczky Mária

    Kedves András!
    Egy nagyon szomorú dolog áll a háttérben. Váratlanul meghalt a drága férjem, és nyakamba szakadt egy fél holdas kert rengeteg sok munkával, a ház minden ügyes-bajos dolgával, mellé nagyon rossz lelkiállapottal. Így most egyelőre se időm, se életkedvem a tanuláshoz.
    Üdvözlettel: M.

    Válasz
  29. Kovács Zsuzsanna

    Tisztelt Neményi András!
    Köszönöm az eddigi nyelvleckéket. Régen tanultam gimnáziumban angolt, és magán úton is háromszor. Volt bennük ilyen is és olyan is. Eszperantót is. De megvallom, hogy csak a mondatok tanulása nem megy annyira, úgy átsiklik felette a gondolatom. nem tudom tárolni lehet azért mert sok. Jobban szeretem, ha szavakkal is megspécizzük.
    Tisztelettel:Kovács Zsuzsanna

    Válasz
  30. -ilike-

    Tisztelt Neményi úr!
    Kérem küldjön 1 email címet,ahol elküldhetném amit leírtam.Egyébként a IX.27.-én írt
    „…kifogások keresése helyett” emailban írta meggondolatlanul,nagyon megbántott !
    üdv -ilike-

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      info kukac nyelvmester pont hu

      Elárulja, mivel bántottam meg?

  31. Adorjánné Zsuzsa

    Tisztelt Nemenyi Andras!

    70 even túli nyugdijas vagyok,nehezen megy jelenleg a tanulás,/korábbi évtizedeimben úgy tűnt,viszonylag könnyen tanulok/ ezert többször újrakezdtem a német nyelv tanulását is. Nem akarom feladni még ebben a korban sem a tanulás lehetőségét, ebben kérem a segitségét, tanácsait.
    Üdvözlettel és előre is köszönettel: Zsuzsa

    Válasz
  32. Rizmajer Marianna

    Tisztelt Neményi András! Én sosem keresek kifogásokat. Német és orosz nyelvet tanultam hosszú ideig. Most Franciaországban vagyok és nem beszélem a nyelvet. Nekem ezért volt fontos hogy tudjak vmit mikor kiutazom. A leckéket nagyon jónak találtam. Lesz még folytatás? Én nagyon szeretném. Köszönöm szépen. Új szavakat úgy tanultam pl hogy feliratokat kiírásokat olvastam ill olvasok vagy cikket pl. A francia nyelv szerintem nagyon nehéz az írás és kiejtés nagyon eltérő. Esetleg nem tudna abban segíteni hogy a betűket hogyan ejtsük ill több betűt ha egyás mellé kerülnek? Nekem ez a része nagyon nehéz a francia nyelvben. Köszönöm szépen és minden jót kívánok Önnek Tisztelt Neményi Úr!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Marianna!

      Szerencsére, az angoltól eltérően, a francia kiejtés lényegesen egyszerűbb.
      Ugyanazt a betű-kombináciot mindig ugyanúgy ejtjük.

  33. Müller Csaba

    Kedves András!
    Már régóta angol mondatokat tanulgatok a különféle nyelvkönyvekből,társalgási zsebkönyvekből.
    Az ismeretlen szavakat megkeresem az Országh féle kéziszótárban és utánanézek a számomra
    érthetetlen nyelvtani szerkezeteknek is.
    Tény, hogy az utóbbi hónapokban rámszakadt anyagi és magánéleti gondok rendezése kimerített,
    így a „bulldózerek” nem dolgoztak ezen időszakban.Hát ez volt a kifogás, ami a lőtéri kutyát sem érdekli,
    másrészt a reklámból már tudjuk: „az élet az erőfeszítéseket díjazza és nem a kifogásokat.”
    Tudomásul kell vegyem – sokakhoz hasonlóan – , hogy nem kaptam különleges talentumot a
    nyelvtanuláshoz, így aztán a népdalt idézve; aki dudás akar lenni , pokolra kell annak menni.
    Örülök András a kitartó noszogatásának és hasznos tanácsainak a tanulást illetően, ám minden
    embernek magának kell – mérlegelve a helyzetét és lehetőségeit – a döntést meghoznia:
    Van-e kellő motivációm, képes leszek-e a szükséges időbeli és anyagi ráfordítást megteremteni,
    (lemondani időtrabló szokásokról, kedvtelésekről), vagy maradok továbbra is az újrakezdők
    népes táborában?!

    Üdvözlettel
    Müller Csaba

    Válasz
  34. Földi-Szalay Andrea

    Kedves András!

    Teljesen egyetértek Önnel.

    Valóban egyszerűbb mondatokkal tanulni, mint szavakkal.
    Össze tudom kapcsolni az írást az olvasással és a beszéddel, így jobban megmarad bennem az angol, mint valaha is előtte.

    Nagyon köszönöm folyamatos, hatékony segítségét!

    Üdvözlettel: Andrea

    Válasz
  35. Kern Lászlóné

    Kedves Neményi Úr!
    Nekem nagyon megfelel a kész mondatok megtanulása .Többször elmondom,pihentetem,majd ismétlem

    ,mindaddig,amíg berögzül
    Tisztelettel:Kern Lászlóné

    Válasz
  36. Várnainé Meng Hajnalka

    Szuper anyagot kaptam öntől abból tényleg lehet tanulni,jó is lenne meg tanulni
    Kifogásaim :Dohányboltban dolgozom,vásárlókkal 2-3 percenként eladok valamit,ha néha van 10 percem akkor előveszem az anyagot és tanulok,ha újra jön vevő már nehezen állok vissza
    Családom van őket ellátni otthon számomra fontos sőt az első dolog minden felett,itt ritkán tudok tanulni.
    Imádott hobbim a túrázás és túra tervezés,vezetés ha nem dolgozom és nem a családdal vagyok ebben töltődők fel,sőt ha netán külföldre megyek ehhez jó lenne a nyelv tudása.
    Csipem önt hogy nem adja fel az e-mail küldést ez olyan mintha rugdosna és ilyenkor mindig tanulók egy keveset.Köszönöm

    Válasz
  37. Temesi Ferenc

    Kedves Neményi Úr!
    Érdeklődéssel figyelem a leközölt leckéket. Jók, de nem kielégitőek. A gimnázumban foglalkoztam a némettel. Azóta sok tankönyvet láttam. Igazán frissiteni a tudást azokból sajnos nem lehetett. Hiába voltak esetleg nagytudású emberek. A tudást tudni kell átadni is. Végül eljutottam a kétkötetes „Kreativ Német” tankönyekhez. Igazi ermekmű.Azt leckéről leckére illetve oldalanként átrágva – a legnehezebb részt kivéve- eljutottam olyan szintre, hogy minden helyzetben meg tudtam magam értetni. 77 éves vagyok. Még mindig járok külföldre. Az Ön tankönyvét nem ismerem. A német nyelv legalább olyan fordulatos, mint a milyenk. A kérdeseinkre adott válaszok így sokfélék lehetnek. Ha nem a típusmondatban jön a válasz, talán még értemesen sem tud nézni a delikvens. Bocsánatot kérek a fenti mondatokért, de úgy érzem le kellett ezt írnom. A német tájszólásokról itt említést se tettem. Nagy tisztelője Ferenc

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Ferenc!

      Minden tankönyvnek van egy terjedelmi korlátja.
      Mindent nem lehet megtanítani egy tankönyvben.
      Egy tankönyvből megtanulja az ember, amit csak tud belőle, utána veszi a következő tankönyvet.
      Lépésenként halad előre, felfelé, de mindig van feljebb, mindig lesz új fogalom, amivel még nem találkozott.
      És minél többet tud az ember, annál inkább érzi, hogy milyen keveset tud.

  38. Sándor

    Őszintén? Lusta vagyok./Ezért nem tudom megérteni azokat az egyetemistákat, akik nem kapnak diplomát, mert nincs nyelvvizsgájuk.Ilyen embert, ha rajtam múlva,nem is alkalmaznám diplomásként /szerintem átevickélt a vizsgákon, ügyeskedett, de a nyelvvizsga ilyen szempontból nem járható út.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Sándor!

      Nem biztos. Egy nyelv elsajátítása kb. középfokon sokkal kevesebb energiát igényel, mint egy egyetem elvégzése.
      Csak máshogy kell tanulni, mint a matematikát vagy a történelmet.

  39. Fodor Istvánné

    Kedves András!
    Több módszerrel tanulom az angol nyelvet. Nagyon hasznosnak találom az Ön egyszerű mondatait a különböző témakörökhöz. Emellett egy angol könyvből olvasom, fordítom az olvasmányokat, tanulom a hozzá kapcsolódó szavakat és kifejezéseket.
    Üdvözlettel : Marika

    Válasz
  40. Nagy Mariann

    Kedves András!
    Ez a módszer érdekes lehet annak, aki már tanult olaszul egy keveset, vagy más nyelveket beszél. Teljesen kezdők viszont elvesznek benne.
    Üdvözlettel

    Válasz
  41. Popovics Ilona

    Valóban igy van, hogy sokkal gyorsabban haladunk az egyszerű mondatokkal. pl. Nagy segítség utazás előtt
    gyakorolni egyszerű kérdéseket, válaszokat, egészségügyi kérdés stb.

    Válasz
  42. Erdélyi Zoltán

    Kedves András!
    Csak úgy tudnék megtanulni helyesen németül,ha folyamatosan beszélhetnék Önnel! A gyermekeim kiválóan tudják a nyelvet,mert napi szinten tárgyalnak a németekkel…
    Köszönettel:erdélyizoli

    Válasz
  43. Magyar Erzsébet.

    Semmi extra, Sajnos mindenben igaza van , kifogásokat keresek, fárattságra hivatkozva, most úgy sem menne a fejembe. Halogatom, majd holnap, stb.

    Válasz
  44. Kubányi Magdolna

    Kedves András!
    A szavakat minden nap CD-ről hallgatom,ismétlem.
    Köszönöm a segítséget!
    Üdv.:Magdolna

    Válasz
  45. Tóthné Glatz Erika

    Kedves András! Sokat segít,hogy mondatokat tanulok és nem a szavakat magolom.Valóban könyebb átültetni a beszéd folyamán a tanult mondatok segítségével a szavakat

    Nekem sokat segít et a módszer.Köszönöm
    Erika

    Válasz