Ki tudja, mit hoz a jövő?

Úgy tűnik, hogy 2016 a meglepetések éve lett.

Olyan nem várt események következtek be, amelyekre csak kevesen számítottak. Ilyen például:

  • a Brexit népszavazás, aminek a hatásait azóta is csak találgatjuk,
  • Donald Trump elnökké választása, minden ellenkező előrejelzés ellenére,
  • labdarúgó válogatottunk az EB-n csoportelsőként ment tovább a csoportjából.
Ez az utolsó esemény, talán nem hoz akkora változást az életünkbe, mint a másik kettő, de ha figyelembe vesszük, hogy ennek mennyire kis esélyt adtak az EB előtt, akkor legalább akkora meglepetés, mint a másik kettő.

Azt lehet vitatni, hogy mennyire voltak ezek az események váratlanok, vagy mennyire hibásak az előrejelzések készítői, minden esetre a legtöbb embert váratlanul érte a BREXIT is, és Donald Trump győzelme is.

De nemcsak a politikában, hanem az Ön mindennapjaiban is történhetnek olyan váratlan változások, amik nagyon kellemetlenek tudnak lenni, ha az ember egyáltalán nem számol velük…
Pl. új munkahelyet kell keresnie, családi problémát kell megoldania, el kell utaznia vagy költöznie valahova, a pénzügyeiben kell rendet tennie stb.

A mai világban egyre fontosabb a nyelvtudás, mind a munkában, a magánéletben, az utazások során, a kapcsolatteremtésben, kommunikációban stb.

Nem várt helyzetekben pedig különösen jól tud jönni, ha rendelkezünk idegennyelv tudással. Legalább emiatt nem kell elkezdeni kapkodni, hogy jaj, 3 hónap alatt meg kell tanulnom németül, vagy angolul.

A nagyobbik fiam 18 éves korára sikeresen letette a nyelvvizsgát angolból is, németből is. Megküzdött érte, nem ajándékba kapta, és még nem tudni, mikor lesz rá szüksége, mire fogja használni. De megvan neki.

A tudás sokkal fontosabb, mint a vizsga, hiszen aki tud, az, ha akarja, bármikor lerakja a vizsgát is. Mindenesetre engem azért megnyugtatott, mert az angol és német nyelvtudás segítségével majd elboldogul valahogy, és attól sem kell tartanom, hogy elkártyázza, elrulettezi, vagy elajándékozza.

Szóval a nyelvtudás stabilitást ad, egy olyan pluszt, ami jó, ha megvan, és soha nem tudhatjuk, mikor lesz rá nagy szükségünk. Nem érdemes halogatni, mert minél később tanulunk meg valamit, annál kevesebb évig fogjuk használni. Könnyebb sem lesz, olcsóbb sem lesz.

Talán abban reménykedhetünk, hogy később több időnk lesz rá. Ez viszont csak rajtunk múlik, arra jut időnk, amire akarjuk.

Árulja el, kérem: Az Ön újévi fogadalmai közt szerepel a nyelvtanulás? 2017-ben szeretne végre megtanulni egy idegennyelvet?

Tegyen fogadalmat, hogy 2017 ne a meglepetések éve legyen, hanem a biztonságé és a fejlődésé…
Várom a véleményét, fogadalmát egy hozzászólásban…

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

144 hozzászólás a(z) “Ki tudja, mit hoz a jövő?” bejegyzéshez

  1. Horváth Jenőné

    Úgy gondolom, hogy angolul kell tudni, legalább társalgási szinten, mert a légiközlekedésben és általában a külföldi információ pontokon, vendéglátóhelyeken, szállodákban angol nyelven biztosan tudnak kommunikálni. Nem beszélve arról, hogy egyik gyermekem külföldön él, férje családjával is csak angol nyelven tudunk szót váltani. Ezért szeretnék angol nyelven fokozatosan jobban beszélni, nyelvvizsga engem nem érdekel.

    Válasz
  2. Erzsi

    Tisztelt András!

    Köszönöm a lehetőséget, az ingyen nyelvtanuláshoz. Nagyon élvezem, hogy ilyen egyszerűen lehet tanulni. Napi több órát is tanulok, és folyamatosan ismételem is.
    Még egyszer köszönöm szépen.
    Nagyon várom a következő anyagot.

    Maradok tisztelettel:

    Erzsi

    Válasz
  3. Madi Kati

    Már épp itt az ideje, hogy megtanuljak beszélgetni és megértetni magamat angolul.

    Válasz
  4. Nagy Antalné

    Tisztelt Neményi András! Én egy alap foku németet szeretnék tanulni. Köszönöm.
    Tisztelettel: Katalin

    Válasz
  5. Sepsi Gabriella

    Tisztelt Neményi András !
    Az idén szeretnék legalább középfokú nyelvvizsgát tenni. A nyelvtudás, amelyet tovább fejlesztenék az a német és az orosz. ( Tudom ez utóbbira nincs segítség, ezt nekem kell megoldani.) Az angol pedig csak azért érdekel, mert nagyon sokan beszélik Európában és nem lenne baj, ha olyan nyelvterületen, ahol az angolt beszélik „nem tudnának eladni”.

    Válasz
  6. Hock Györgyné

    Tisztelt Neményi Úr!

    Igen szeretném a német tudásomat tovább fejleszteni, amit csak az Ön segitségével tudok megoldani. Nagyon köszönöm az eddigi segitséget, További jó munkát kívánok Önnek, s meg köszönöm ezután is a segitségét. Üdv. Hock Györgyné

    Válasz
  7. Ramotai Jenő Zoltán.

    Tisztelt Neményi úr! Igen megfogadtam,hogy 2017-be hozzáfogok nyelvet tanulni mégpedig a Németet. Szeretnék minél hamarabb hozzáfogni az ön segítségével.Üdv:Jenő

    Válasz
  8. Viczián Ferencné

    Tisztelt Tanár Úr!
    Kicsit bajban vagyok, mert nekem az olasz nyelv tetszik, az ősszel kicsit tanultam, de tudom, hogy az angol a fontosabb, mert azt több helyen lehet hasznosítani. Mindkét Buldózert megvettem, tanulnom kell szorgalmasan.
    Boldog Új Évet kívánok!

    Válasz
  9. Lettner Annamária

    Tisztelt András!
    Én a Buldózer német tanfolyamot tanulom. Az autóban mindig a cd-k szólnak, itthon meg hozzá olvasom a könyvet. Nagyon örülök az emailen küldött hasznos leckéket és tanácsokat.
    Boldog Újévet kívánok!
    Annamária

    Válasz
  10. hetényi károlyné

    Tisztelt Tanár Úr! Köszönöm az eddigi leckéket.Nagyon szerettem volna angolul tanulni . Most kezdtem volna sajnos nem volt időm eleget foglalkozni vele ,így lemaradtam. Úgy gondoltam ,hogy a németet már tanultam korábban azt kéne újból felvenni ill. gyakorolni. Talán könnyebb lenne mint az angol. Ha nem probléma ezt kérném . Köszönettel Éva
    Eredményekben gazdag , Sikeres Boldog Újévet ! kívánok : Éva

    Válasz
  11. Pipó József

    Tisztelt András!
    Én is azok közé tartozok, akinek meg kell tanulni németül, mert itthon nem kapok megfelelő munkát. Meg kell hogy tanuljam ezt a nyelvet. Sikerülni fog!!!
    Üdv: P. József

    Válasz
  12. Bors Éva

    Kedves András!

    Célom a német középfokú nyelvvizsga. Bár családi okok miatt sajnos félbe maradt a tanulás, de most már folytatni szeretném. A német nyelvű szöveget, beszédet már elég jól megértem, válaszolni is tudok. Ahol élek, sok német nyelvterületről érkezett turista fordul meg és gyakran kérnek útbaigazítást. A munkámban is tudnám használni, kicsit javíthatna a fizetésemen. Köszönöm szépen az eddigi segítséget, nagyon hasznos volt. Boldog új évet kívánok! Éva

    Válasz
  13. Kuli Lajosné /Vera/

    Kedves András ! Fogadalmat nem szeretnék tenni, de úgy érzem egy kis angol és francia nyelvtudásra szükségem lenne ! Az angol főleg a számítógép miatt, a francia meg a vejem miatt lenne hasznos a számomra !!! Hála Istennek ! /na meg a lányomnak/ az unokáimmal nincs gond, hiszen ők nagyon jól beszélnek magyarul is !!! Sikerekben gazdag Boldog új Évet ! Happy New Year ! Bonne Année ! Vera

    Válasz
  14. KŐpityú

    Tisztelt Tanár úr!
    Ebben a korban amiben járok már nem divat a fogadalom. De a szellemi frissesség fenntartása fontos egy idős ember életében is. Ehhez ad segítséget a könyveivel és leckéivel. Köszönöm! A módszer ragyogó, a nyelv elsajátítása már csak rajtam múlik. További sok sikert és jó egészséget kívánok az új évben, az Ön tanítványa Kőváry István (KŐpityú)

    Válasz
  15. Némedi Csabáné

    Kedves Neményi András!
    Köszönöm az érdeklődését,hogy szeretné követni, ki hova jutott a nyelvtanulásban.Nekem újra felkeltette az érdeklődésemet az angol nyelv tanulása iránt.Így hetven felett túl sokat nem várok magamtól. Kedvtelésből szívesen tanulgatom a Bulldózer nyelvkönyveket.
    Igazából egy családtagnak vettem ajándékba a könyveket.De én is hozzáférek.

    Sok sikert kívánok a következő évekre is.
    Zsuzsa

    Válasz
  16. Földesi Tibor

    Az angolhoz még a németet is meg szeretném tanulni, mert szerintem főleg közép-Európában az angol mellett ez a legtöbbek által beszélt nyelv. A könyveim már megvannak hozzá öntől, a többi csak rajtam múlik.

    Válasz
  17. Dobos Csabáné

    Tisztelt Tanár úr !

    Fogadalmakat nem szoktam tenni, szeretnék megtanulni Németül ! Szeretném megköszönni az eddigi leckéket. érdeklődéssel várom a további német tananyagokat – folytassuk tovább .
    Boldog Újévet kívánok Önnek és családjának, erőben, egészségben !

    Üdv: Dobos Cs-né

    Válasz
  18. Pappné Geiszt Margit

    Kedves András!
    Először is sikerekben gazdag nagyon boldog új évet kívánok Önnek és szeretteinek!
    Gyerek koromban a Nagyszüleim szinte mindig németül (svábul) beszéltek otthon.Mindent megértettem,de magyarul válaszoltam.Középiskolában tanultam németül,főleg nyelvtant,szavakat de beszélgetésre soha nem volt idő. Most 60 évesen megfogadtam,megtanulok beszélni is,mert érteni még mindig megértem,persze azért beszélni is tudok de nem annyit ami elegendő egy magasabb szintű társalgáshoz vagy munka vállaláshoz.Ezért nagy örömmel olvasom és mondom a leckéket amiket küld.Nagyon köszönöm!Teljesen egyet értek azzal a módszerrel ahogy Ön tanítja akár német akár angol nyelv!Köszönet!

    Válasz
  19. Fekets Sándorné

    Tisztelt Tanár Úr! Fogadalmat nem teszek,de az Ön német nyelv leckéit szívesen tanulom! Köszönöm!!

    Válasz
  20. Bíró Miklós

    A buldózer nem rossz!
    az első kötetet már átrágtam, de még nem tudom mikor fogok valakivel németül szót érteni?
    Ich hoffe bald.
    Ich wünsche Ihnen ein gutes neues Jahr.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Danke! Csak így tovább, tanulja meg a 2. kötetet is!
      Külföldivel azért lehet találkozni, ha nem akar kimozdulni otthonról, akkor skype-on is. Vagy kereshet levelező társat is.

  21. Légrády Károly

    Boldog sikerekben gazdag új évet kívánok!
    Sajnos a német második lépésről lemaradtam külföldön dolgoztam és lehet hogy megint dolgozom szükséges lenne a nyelvtudás de lejárt a vételi határidő. Figyelem ajánlatát mert fontos lenne a német tudás.
    Köszönettel

    Válasz
  22. Rózsa

    Kedves András!

    Nekem nagy öröm újra gyakorolni tanulni a németet! Boldog Új Évet kìvánok! Tisztelettel; Rózsa

    Válasz
  23. Éva Tóth

    Szeretnék angolt és német nyelvet legalább alapfokon beszélni,és az olvasmányokat megérteni.

    Válasz
  24. Bosák Józsefné

    Kedves András! Köszönöm a bátoríto szavait, minden levelét szívesen olvasom. Megvásároltam az angol buldózer tanfolyam mindkét kötetett lassan haladtam a múlt évben nagyon sokat dolgoztam, ez hátráltatott! Annyit biztosan tudok, haladok tovább a kijelölt úton! Nagyon Boldog Új Évet Kívànok Önnek és kedves családjának!

    Válasz
  25. Szitás Aranka

    Kedves András!
    Nincs Újévi fogadalom, hanem az motivált, hogy már elmúltam 70 éves, viszont még ezzel nincs bajom! Teszek érte, hogy minél tovább szellemi, fizikai készségem megmaradjon. A tanulás is egyik eszköze ennek a célnak. Némi német nyelvtudásom van, az Ön módszere olyan motiváló, hogy követni érdemes. Köszönöm, hogy rátaláltam, hogy mit hasznosítok belőle? -soha sem tudni , hátrányom nem lesz belőle!
    Kívánok Önnek sikeres Új évet!

    Szitás Aranka

    Válasz
  26. Holczinger Katalin

    Köszönöm a figyelem felkeltö sorokat!!!!!!
    Angolul szeretnék valamit elsajatitani!!!

    Eredményekben gazdag Boldog Uj Esztendõt kivanok!!!
    Üdvözlettel Holczinger Katalin

    Válasz
  27. Simon Jánosné

    Tisztelt Tanár Úr!

    Szeretném megköszönni az eddigi lecke anyagokat,és ha nem is szoktam fogadalmakat tenni, akkor is
    szeretnék megtanulni németül. Remélem ,hogy sikerül.Önnek minden jót kívánva, maradok tisztelettel:Györgyi

    Válasz
  28. Iváncsics Zoltánné

    Tisztelt Tanár Úr!

    Az elmúlt év szeptemberében fedeztem fel az interneten az Ön hirdetését a nyelvtanulással kapcsolatban ,amely igy szólt 40-50-60 év felett sem gond nyelvet tanulni.Na én erre ráharaptam és azonnal feliratkoztam a nyelvleckékre.Bevallom lenyügözött alig vártam naponta az ujabb és ujabb feladatokat.Amikor lehetőségem volt rá a Bulldózer könyveket is megvettem a hanganyaggal együtt.Nagyon vártam már,hogy megkapjam őket.Nyaralni mentünk Horvátországba Porecsre ahol mindig sok a német vendég.Volt lehetőségem igaz néhány mondat erejéig beszélni.Nagyon boldog voltam hiszen a könyvek akkor csak néhány napja voltak nálam,de meg mertem szólalni.Korábban is elvégeztem néhány tanfolyamot de a ragozástól messzebbre nagyon nem jutottam el.
    Az a néhány nap ahogy a könyv nálam volt sokat segitett és én boldog voltam.Amikor átrágtam magam a két könyvön a következő lehetőségnél megvettem a Sikeres nyelvtanulás titkait is.Be vallom kicsit szomoru lettem mert arra gondoltam a könyv hasonló képen folytatódik ahogy az előző.Próbálom sorba venni a feladatokat,hallgatni a hanganyagot igaz csak az elsőig jutottam el.A korábbi 10 CD-t is szinte napi szinten hallgatom úgy érzem sokat fejlődtem,persze van még min tanulni.Minden nap leülök és teszem a dolgom,este amikor lefekszem próbálom memorizálni mit hallottam ,vagy olvastam.Amit eddig elértem már nagyon jó.Biztos vagyok benne,ha kijutnék a lányomékhoz vagy vagy bárhova ahol németül beszélnek meg mernék szólalni és nem stresszelnék.A nászasszonyommal most még többet tudnék beszélni ,ha nehezen is.Köszönöm Önnek a lehetőséget és várom a következő leckéket.Most rajtam a sor,hogy a Sikeres nyelvtanulás titkait is végigcsináljam.De,amit mostanáig elértem annak is nagyon örülök.
    Remélem jól irom.Ich freue Neues Jahr!

    Válasz
  29. Anna

    Kedves András ! Igen ,nagyon szeretnék megtanulni németül legalább alapszinten. Ehhez várom ,és köszönöm a segitségét !

    Válasz
  30. Dr. Szűcs László

    Tisztelt Tanár Úr!
    Ebben az évben nincs fogadalom, ígérgetés, főleg nyelvtanulással kapcsolatosan, de azért próbálkozom. Ha elakadok, ott vannak a nyelvvizsgázott gyermekek, kisegíteni. (Nem sokszor van rá szükség). Sok sikert erre az évre is.
    Üdvözlettel : Szűcs László

    Válasz
  31. Magdolna

    Köszönöm a nyelvleckéket. A könyvet nem tudom megvásárolni, sajnos, de nagyon örülök annak, hogy segítségével ismételhetem az eddig elsajátított német tudásomat. Kívánok Önnek boldog és sikerekben gazdag új évet. Üdvözlettel: Magdolna.

    Válasz
  32. Marsi Péter

    Tisztelt Nemenyi Andras!
    Német tudásomat szeretném továbbfejleszteni!
    Üdvözlettel:
    Marsi Péter
    ui: Jó egészséget!

    Válasz
  33. dr. Nagydaróciné Szabó Csilla

    Köszönöm szépen az emlékeztetőt, Kedves Neményi András Tanár Úr!

    Nem szoktam fogadalmakat tenni újév alkalmából. Még fogyókúrára vonatkozót sem.
    Azonban, úgy vélem, szerencsés vagyok, hogy Ön emlékeztetett a nyelvtanulás fontossá-
    gára, napjainkban való különös időszerűségére. Bizony, idősebb korban hajlamos az ember
    lelkesedése alábbhagyni.

    Miskolc, 2017. január 5. Tisztelettel:dr. Nagydaróciné Szabó Csilla

    Válasz
  34. Székelyné Kovács Mária

    Kedves András!

    Köszönöm szépen a témák szerint összeállított leckéket. Ez igazán hasznos lehet életünk során.
    Szorgalmasan olvasgatom, hátha egyszer még beszélni is fogok tudni.

    Üdvözlettel:
    Székelyné Kovács Mária

    Ui: Örömökben gazdag, boldog új évet kívánok!

    Válasz
  35. Belányiné Cs. Klára

    Köszönöm,András,hogy nem adta fel az én motiválásomat! Tavaly elkezdtem a német nyelv tanulását, de hamar abbahagytam.Fogadalmat nem tettem, de FOLYTASSUK ! ha lehetséges. Boldog új évet kívánok!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Klára!

      Folytassa a tanulást, Ön is meg tud tanulni németül, biztos vagyok benne.

  36. Frankó Mária

    Kedves András!
    Mindenekelőtt köszönettel tartozom, hogy továbbra is rendszeresen küldi az ingyenes nyelvleckéket, jó tanácsokat, biztatásokat. Többször nekifutottam már az angol nyelvtanulásnak, időnként lelkesen, máskor elnapolva. Egyetértek abban, hogy nagyon fontos lenne másik nyelv/nyelvek ismerete a mai világban. Az is biztos, hogy kellő akarattal, kitartással és szorgalommal minden elérhető. Nyugdíjas lettem, azonban továbbra is célom, hogy angolul meg tudjam magam értetni, ill. másokat megérteni, ha a helyzet úgy hozza. Fogadalmat nem teszek, de annyit biztosan tudok, hogy a tesztek, feladatok, leckék láttán azonnal kedvet kapok a megoldásra. Ezek eredményei részben megmaradnak, részben elvesznek, de mégis kellemes időtöltést jelentenek :)

    Boldog, sikerekben gazdag új évet kívánok Önnek!

    Válasz
  37. Szécsényi Józsefné

    Tisztelt Tanár Úr!
    Kedves András!
    Fogadalmat nem tettem, de komoly elhatározásom, hogy az eddig kapott német leckéket (kinyomtattam) az Ön bölcs tanácsai alapján megtanulom. Naponta egy órát csak nyelvtanulással foglalkozom.
    Köszönöm az eddigi segítséget, és tisztelettel kérem a jövőben is!
    Kívánok gondtalan új esztendőt, sok szorgalmas tanulót, jó egészséget:

    Válasz
  38. Zsuzsa

    Fogadalmat nem tettem, de idáig is szívesen tanultam a leckéiből, sokat segített, hogy gyarapítsam a meglévő tudásomat. Én a gimiben /Könyves Kálmán/ tanultam angolt, de nyelvvizsgát nem tudtam volna letenni. Szándékomban most sincs, csak annyira akarom gyakorolni, ami elegendő a kirándulásaimra. Sokat utazom, és nagyon jól jön, hogy meg tudom magam értetni és másokat megérteni.
    Kívánok boldog új évet és kitartást a további munkájához.

    Válasz
  39. Jobbágyné Madarász Marika

    Kedves András!
    Sikerekben gazdag boldog új évet kívánok!
    Fogadalmat sohasem teszek, igyekszem nem használni a soha szót, de örömömre szolgálna, ha meg tudnék tanulni angolul beszélni.
    Köszönöm a segítséget!
    Remélem nekem is sikerülni fog!
    Köszönöm a segítséget Marika

    Válasz
  40. Ildiko

    Tisztelt Nemenyi Andras!

    Fogadalmat nem teszek, de tapasztalom a mindennapjaimban a nyelvtudas fontossagat. Nemetorszagban elek jelenleg. A csaladom tagjai szorgalmasak es kitartoak. En viszont erzem a nyelvi korlataimat.
    Szeretnem megköszönni Önnek a motivalo szavait, a küldött leckeket. Folytatom a tanulast. Gratulalok Önnek ehhez a nagyszerü kezdemenyezesehez. Tanitson bennünket tovabbra is!
    Kivanok ehhez jo egeszseget es egy Boldog 2017-es esztendöt!
    Ildiko

    Válasz
  41. Kovács Györgyné

    Kedves András!
    Nem szeretek fogadni és eddig nem is tettem soha fogadalmat. Biztos hogy nem tartottam volna be.
    Fogadalom nélkül szeretnék megtanulni angolul, annál is inkább mert a vőm nem tud magyarul, a két kis ausztrál unokám meg még magyarul nem tud. A magyar unokáim viszont szépen haladnak az angol nyelv tanulással. Remélem hogy majd csatlakozni tudok hozzájuk, és remélem hogy segítenek is. A múlt évben volt egy-két egészségi problémám ami miatt a tanulás elmaradt. Bízom és reménykedem a jövőben hogy sikerül majd az erőmet összeszedni és nekilátni komolyan a nyelvtanulásnak.

    Nagyon Boldog és Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánok
    Üdvözlettel: Kovács Györgyné

    Válasz
  42. Kovács Tiborné

    Kedves ANDRÁS!
    Nagyon szépen köszön. az eddigi sok segítségét Az angol nyelv érdekelne.

    Válasz
  43. Dr. Ladányi Péter

    Megtanulok olaszul társalogni a 2017 -es évben !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!44

    Válasz
  44. Mária Taute

    A Számítógép nyelve az angol. Ma már számítógép nélkül nehéz boldogulni, az internetezéshez is fontos.
    Ha az utcán megszólítanak angolul, hol találják ezt meg ezt, és csak kézzel lábbal tudja elmagyarázni az ember az is szégyen. Vannak rokonaim Kanadában, USA – ban a fiatal generáció nem beszéli nyelvünket.
    Talán ennyi elég az angol nyelv tanulásához, indoknak.

    Válasz
  45. UJVÁRI MÁRTA

    Tisztelt András!
    Fogadalmat nem szoktam tenni, kedvtelésből tanulgatom az Ön által küldött német nyelvleckéket.
    Nagy örömömre szolgál, hogy az Ön segítségével felfrissíthetem a több mint 40 évvel ezelőtti alap német nyelvi tudásomat. Ezúton is szeretném megköszönni kedvességét és önzetlen segítségét.
    A továbbiakban is nagy örömömre szolgál, ha olvashatom pozitív, kedves, biztató szavait.

    További sikereket és Boldog Új Évet Kívánok Önnek!

    Tisztelettel: Siposné Ujvári Márta

    Válasz