Ki tudja, mit hoz a jövő?

Úgy tűnik, hogy 2016 a meglepetések éve lett.

Olyan nem várt események következtek be, amelyekre csak kevesen számítottak. Ilyen például:

  • a Brexit népszavazás, aminek a hatásait azóta is csak találgatjuk,
  • Donald Trump elnökké választása, minden ellenkező előrejelzés ellenére,
  • labdarúgó válogatottunk az EB-n csoportelsőként ment tovább a csoportjából.
Ez az utolsó esemény, talán nem hoz akkora változást az életünkbe, mint a másik kettő, de ha figyelembe vesszük, hogy ennek mennyire kis esélyt adtak az EB előtt, akkor legalább akkora meglepetés, mint a másik kettő.

Azt lehet vitatni, hogy mennyire voltak ezek az események váratlanok, vagy mennyire hibásak az előrejelzések készítői, minden esetre a legtöbb embert váratlanul érte a BREXIT is, és Donald Trump győzelme is.

De nemcsak a politikában, hanem az Ön mindennapjaiban is történhetnek olyan váratlan változások, amik nagyon kellemetlenek tudnak lenni, ha az ember egyáltalán nem számol velük…
Pl. új munkahelyet kell keresnie, családi problémát kell megoldania, el kell utaznia vagy költöznie valahova, a pénzügyeiben kell rendet tennie stb.

A mai világban egyre fontosabb a nyelvtudás, mind a munkában, a magánéletben, az utazások során, a kapcsolatteremtésben, kommunikációban stb.

Nem várt helyzetekben pedig különösen jól tud jönni, ha rendelkezünk idegennyelv tudással. Legalább emiatt nem kell elkezdeni kapkodni, hogy jaj, 3 hónap alatt meg kell tanulnom németül, vagy angolul.

A nagyobbik fiam 18 éves korára sikeresen letette a nyelvvizsgát angolból is, németből is. Megküzdött érte, nem ajándékba kapta, és még nem tudni, mikor lesz rá szüksége, mire fogja használni. De megvan neki.

A tudás sokkal fontosabb, mint a vizsga, hiszen aki tud, az, ha akarja, bármikor lerakja a vizsgát is. Mindenesetre engem azért megnyugtatott, mert az angol és német nyelvtudás segítségével majd elboldogul valahogy, és attól sem kell tartanom, hogy elkártyázza, elrulettezi, vagy elajándékozza.

Szóval a nyelvtudás stabilitást ad, egy olyan pluszt, ami jó, ha megvan, és soha nem tudhatjuk, mikor lesz rá nagy szükségünk. Nem érdemes halogatni, mert minél később tanulunk meg valamit, annál kevesebb évig fogjuk használni. Könnyebb sem lesz, olcsóbb sem lesz.

Talán abban reménykedhetünk, hogy később több időnk lesz rá. Ez viszont csak rajtunk múlik, arra jut időnk, amire akarjuk.

Árulja el, kérem: Az Ön újévi fogadalmai közt szerepel a nyelvtanulás? 2017-ben szeretne végre megtanulni egy idegennyelvet?

Tegyen fogadalmat, hogy 2017 ne a meglepetések éve legyen, hanem a biztonságé és a fejlődésé…
Várom a véleményét, fogadalmát egy hozzászólásban…

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

144 hozzászólás a(z) “Ki tudja, mit hoz a jövő?” bejegyzéshez

  1. Szigyártó Levente

    Kedves András!

    Meg fogadom,hogy idén meg fogok tanulni Németül társalgási szinten ugyanis szeretnék ki menni Ausztriába dolgozni.

    Válasz
  2. Szalisznyo Maria

    AN HERRN ANDRÁS NEMENYI! ICH WUNSCHE IHNEN EIN GLÜCKLICHES NEUES JAHR! Üdvözlöm Önt! Én jelenleg is tanulok, teszem amikor időm engedi!Meg kell tanulnom,a munkám miatt is! Csak néha jön ,a blokk és akkor nagyon dühös vagyok magamra!!De nem adom fel! Legyen ez az én fogadalmam! Ich wunsche Ihnen schönnes tag! Tisztelettel Mária

    Válasz
  3. Nagyné Sárközy Magdolna

    Kedves András!
    Megpróbálom a német nyelvet megtanulni, de nekem nem könnyű. Köszönöm az anyagokat, remélem segítenek! Igyekszem a tanácsait megfogadni!
    Nagyon Boldog Új Évet Kívánok Önnek és szeretteinek!
    Magdi

    Válasz
  4. Sebestyénné Judit

    Kedves András!

    A német Bulldózer csomagokat már megvettem.
    Bele is kezdtem, mivel a határ mellett lakom, sok szót ismertem már.
    A mondatokkal pedig sokkal könnyebb tanulni!
    Mellé most az angolt is kellene tanulnom!
    Ez viszont sürgetőbb lenne!

    Üdvözlettel: Sebestyénné Judit

    Válasz
  5. Papp János

    Kedves András!
    Én nem szoktam fogadalmat tenni, csak elhatározok valamit, és azt igyekszem teljesíteni. A német nyelv nem teljesen ismeretlen előttem, valamennyit tanultam valamikor. Igaz, elég idős vagyok már, de jó edzésben tartani az agyat, nehogy eltompuljon. Fiam és unokáim kint élnek Németországban, valamint a nővérem is. Bár mindnyájan beszélnek magyarul, mégis jó lesz velük társalogni németül is. A német nyelvet fordításra is használom, természetesen szótár segítségével. Nekem inkább a beszédkészséget kell javítanom, mert az nagyon silány. Ezért is jó, ha mondatokat tanulok meg kívülről és azt begyakorolom. Remélem sikeres lesz a tanulásom.
    Maradok tisztelettel: Papp János

    Alles Gute für 2017!

    Válasz
  6. Orcsik Zoltán

    Kedves András!

    Köszönöm a noszogató szavakat. Folytatni fogom a német nyelv tanulását.
    Szép új évet kívánok!

    Üdvözlettel: Orcsik Zoltán

    Válasz
  7. Balogh Attiláné

    Tisztelt András ! Nekem már megvannak az Ön könyvei,szerettem volna angolul megtanulni,
    de sajnos nincs türelmem hozzá pedig elhetároztam,de nem jött össze,
    Sikeres,boldog Új Évet kívánok ! Üdvözlettel :Balogh AttilánéB alogh Attilán

    Válasz
  8. Papp Károlyné

    Kati
    2017-01-05
    Kedves András !
    Boldog Újévet kívánok !
    Soha nem teszek semmilyen fogadalmat,de 72 évesen is az angol nyelvet felsőfokon
    beszélem,immár 53 éve,így ez a legnagyobb öröm számomra !
    Üdvözlettel
    Pappné Kati

    Válasz
  9. Pozsárkovity Gizella

    Fogadolm ide vagy oda nem eleg ha megfogajuk es nem csinaljuk.Tanulni kell es kesz .Mert az idegen nyelvtudas a mai vilagban szukseges . Boldog ujevet kivanok tanar ur onnek es csaladjanak is. P Gizella

    Válasz
  10. Tapolczai Kálmán

    Kedves András! Igen,nem halogathatom tovább, meg kell tanulnom angolul. Ehhez kérem a segítségét.
    Köszönettel, Kálmán

    Válasz
  11. Mária

    Kedves Tanár Úr!

    A német nyelv tanulását már tavaly elkezdtem. Ösztönző volt az e-mailen kapott leckék, igyekeztem másnapra megtanulni de sajnos vége lett.
    Köszönöm a segítségét.

    Válasz
  12. Katona Mónika

    Kedves András!
    Én már nem a legfiatalabbak közé tartozom,az én időmben az orosszal bohóckodtunk.Mindig nagyon vágytam arra,hogy megértsem az angolt.Pár éve egy felnőtt képzés kereteiben volt alap angol oktatás,egy ottani tanárral,aki nagyon érthetően tanított,az alapoktól.Mivel ez cdak rövid idő volt,minden percét élveztem,sőt mi több,a legjobban ezeket az órákat szerettem.Azóta nagyjából semmire sem emlékszem,de az érzés,hogy egyszer szeretném tanukni,na az megmaradt.Év vége felé nézelődtem is ez ügyben,de pesti lévén meg kellett állapítsam,hogy Önök messze vannak,így kicsit talonba helyeztem ezt a kérdést….mielőtt rákérdezne,természetesen munka mellett okoz gondot az iskolába járás….További sok sikert!
    Mona

    Válasz
  13. Margit

    Megértem az angol nyelvet.
    Tudok folyamatosan beszélni angolul. És ez így van.
    Happy New Year
    Margó

    Válasz
  14. Koczor Gézáné

    Boldog eredményes új esztendőt kívánok,sok-sok olyan , az angol nyelv tanulását „bakancslistára”felvevő , szorgalmas nyugdíjast! / a fiatal továbbtanulóknak úgy is kötelező !/ Én amikor nyugdíjba mentem /műszaki tárgyakat tanítottam !/ határoztam el ,hogy „barátságot kötök ” a számítógéppel,de a számítógép általában angol utasításokat adott ! Akkor fogtam bele az angol nyelv tanulásába /mellesleg van egy svéd sógornőm ,akinek az angol jól megy!/ Itt a motiváció,elvégeztem egy három hónapos tanfolyamot -én intenzívnek tartottam,mert 0 angol tudással / 75 éves voltam! / kezdtem,mert mi orosz nyelvet tanultunk. Az interneten megtalálható ingyenes feladatok szorgalmas tanulója vagyok ,a kedvemet időnként az igeidők alkalmazása veszi el.Amíg az egészségem,és nagymamai feladatai engedik addig mindig szívesen veszem a motiváló nyelvleckéket!!! /Szerettünk idegen országokat megismerni,sokat utaztunk-most már félnék elindulni ,/de már használni tudnám a tanultakat / ! Üdvözlettel:KM 77 éves nyugdíjas.

    Válasz
  15. Friedel Józsefné

    Kevdves András! Mindennemű fogadalom nélkül szeretném folytatni a francia és az olasz nyelv tanulását mive haladni kell az úton a nyelvtanulásban Ezek az Ön szavai. Üdvözlettel sikeres Boldog UJÉVET –

    Válasz
  16. Horváth József

    Én angol nyelven olvasni akarok megtanulni, hogy azt is olvashassam, amit nem fognak magyarra talán
    soha lefordítani, illetve a gyors információkhoz akarok hozzáférni.
    Amikor az agyam ezt jól kezeli, a beszéd is menni fog.

    Válasz
  17. Juhász Miklósné

    80 éves vagyok. Fellelkesített a távlat, melyet Ön nyitott meg előttem.
    Már meg is van az ajánlott nyelvi anyag, lemezestől. Szórakozásnak is kiváló. Minden nap- lazán, de következetesen.
    Üdv

    Válasz
  18. Pethő Márta

    Tudom,hogy kell az idegen nyelv,de piszok nehêz.Marad a remény,hogy lesz akaraterőm.

    Válasz
  19. Lérántné Dormán Mária

    Kedves András !
    A nyelvtanulás nem csak 2017. évi célkitűzésem. Régóta foglalkoztat. 2016-ban jelentkeztem az Ön internetes nyelviskolájába. El is kezdtem tanulni. Sajnos a sors közbe szólt. Szeretett férjem, gyógyíthatatlan betegsége egyre súlyosabbá vált, ápolása mellett nem volt időm nyelvtanulásra. Sajnos Ő meghalt.
    Egyedül bár, de élem életemet, és ebbe beletartozna a német nyelv tanulása. Érdekel. Különösen azért is, mert régi jó barátoktól meghívást kaptam Németországba. Jó lenne legalább ha kicsit tudnék vendéglátóim nyelvén.
    Többször regisztráltam az oldalra sikertelenül, mondván hogy én már kaptam lehetőséget. Igen kaptam, de volt módom élni vele. Szeretném 2017-ben a németnyelv tanulásának lehetőségét kérni Öntől ismét .megkapni.
    Tisztelettel: Lérántné Dormán Mária

    Válasz
  20. Andrea

    Kedves András!
    Sajnos a könyveket nem tudom megrendelni,de szívesen olvasom az ingyenes leckéket!
    Nagyon boldog és egészségben gazdag új évet kívánok Önnek és családjának!
    Üdvözlettel: Andrea

    Válasz
  21. Dr. Langó Istvánné

    Joli
    2017.01.05
    A leckéket szívesen én is megoldanám ha lehetőség lenne rá, hogy elküldje kedves tanár úr.
    Minden nap foglalkozom az angollal, frissítem a korábban megtanultakat. Forgatom az Ön által elküldött Buldózer könyveket is. Az a baj, hogy keveset beszélek.. De nem adom fel. mert szeretem, talán már” nem tudnának eladni” Üdvözlettel. Lné

    Válasz
  22. Ferensitz Ferdinánd

    Kedves András.
    Kétéve már annak, hogy nekiveselkedtem az angolnyelv tanulásnak. Annak ellenére, hogy ennyi idő telt
    el , már folyékonyan kellene beszélnem a / tanult / nyelvet.Hiába vásároltam meg a segédleteket ,sajnos a legfontosabb a tölcsér kimaradt.Komojra forditva a szót, olyan események kővetkeztek be, amelyek más-
    irányba terelték az életemet.Sajnos a párom -sztroókot- kapott és ezután fejlődöt ki nála az -alchelymerkór
    betegség, nem menteni akarom a mundér becsületét, de minden időmet ide kell összpontositanom.Bár
    a 76.-ik évembe járok, feltehetően már sokat nemprofitálok a leendő nyelvtudásomból.A leányom is angol
    nyelvtanár-aki belgiumban él- és neki szerettem volna meglepetéssel szolgálni.
    Minden fogadalom nélkül, ezután is igyekszem a lehetőségeimet érvényesiteni a nyelvtanulás terén.
    Boldog Újévet kivánok Önnek, Kedves Családjának és munkatársainak.
    Tisztelettel
    Ferensitz Ferdinánd
    egy tanulója

    Válasz
  23. Erzsi

    Kedves András! Fogadalmat én sem szoktam tenni újévkor. Azonban az angolt idén szeretném annyira megtanulni, hogy megértsem és megértessem magam ezen a nyelven.

    Válasz
  24. Kántor Zsuzsanna

    Tisztelt Tanár Úr! Köszönöm szépen az előző évben küldött ingyenes leckéket .Fogadalmat nem szoktam tenni , amit elhatározok megteszem.A leckéket továbbra is szívesen olvasom,mert így frissítem az alap tudásomat.12 éve kezdtem angolt tanulni,60évesen.Szükségem volt rá.Az unokáimmal viszont szándékosan magyarul beszélek hogy ők is értsenek engem.Üdvözlettel: Kántor Zsuzsanna.

    Válasz
  25. Jutka

    Nem szoktam fogadalmat tenni, angolul jó dolog tudni, aki meg tudja tanulni!
    Nekem nem sikerül, sajnos!

    üdv: Jutka
    Szép Napot! Boldog Új Évet!

    Válasz
  26. Vetró

    Tisztelt Tanár úr!
    Az angollal gyengébben boldogulók, németül Jól beszélek. Fogadalmat nem teszek soha.
    Franciául kellene egy kis alap . Üdvözlettel Rudi

    Válasz
  27. Tóthné Klári

    Kedves András!
    Igen is fontos, hogy megtanuljunk egy vagy több nyelvet is és használni is tudjuk. Az iskolában volt lehetősége az embernek jól, vagy rosszul megtanulni egy nyelvet. Az Én esetemben az orosz és különórákon a német nyelv volt amit tanultam, vagy nem tanultam. Bár jó eredményeim voltak, de sajnos el lehetett volna adni és azt sem tudtam volna mennyiért. Ennyit a tudásomról. Többször neki futottam már a német tanulásnak, de sajnos eredménytelenül ” kifogásokat megfogalmazva” abbahagytam. Úgy gondoltam nincs nyelvérzékem. Pedig életem során párszor jó lett volna valamit használni belőle. Még az angolnak is nekiveselkedtem. Nem sok eredménnyel. Nos ez az előzmény. Viszont nagyon örülök, hogy a nyelvtanuláshoz készültek az Ön által elkészített könyvek, hiszen ezek a CD-kel együtt segítenek a napi élethez elsajátítani a kommunikálást. Ezért köszönöm Önnek, hogy segít az Én korosztályomnak is könnyebbé tenni a nyelvtanulást. Még hatékonyabban foglalkozom a jövőben is a nyelvtanulással és képzem magam a lehetőségeim szerint az Ön segítségével. Köszönöm az ingyenes leckéket, amely ugyancsak nagy segítséget jelent mindenkinek aki megkapja.
    Nagyon Boldog Új és Sikerekben Gazdag Évet kívánok Önnek és köszönöm a jövőbeni segítségét is nekünk tanulóknak.

    Válasz
  28. Tibáldné Marika

    Kedves András! Én fogadalmat nem szoktam tenni,amit meg kell tenni azt megteszem fogadalom nélkül is.Tanulgatom az angolt, kedvtelésből,no meg hogy az agyam friss maradjon így 70 felett.Nagyon köszönöm a kedves ,motiváló szavait, sokat segít. Üdv: Marika

    Válasz
  29. Faragó Erzsi

    Nagyon igaz minden szava annak amit Ön leírt , a legnehezebb az elhatározás és a renszeresség amivel elérem a célomat. Ez maradandó és az enyém én rendelkezem a tudással és bármikor felhasználhatom nem kell senkire se támaszkodnom és ez a legjobb érzés ,hogy tudok és a fewlmerülő nehézségeket meg tudom oldani. Köszönöm hasznos és biztató sorait Tanár Úr.
    Üdvözlettel :_ Faragó Erzsi

    Válasz
  30. Dr.Püspöki Pál Józsefné

    Tisztelt Neményi András!

    Én régen,amikor gimnáziumba jártam a francia nyelvet tanultam.
    Igazán nem beszélem de hallgatok szövegeket.
    Mai fejemmel megfogadtam, hogy egy kicsit ismerkedni fogok az angol nyelvvel.
    A fogadalmat már a múlt év végén tettem magamnak.
    Az ok:lehetőleg minél később butuljak, ugyanis én már túl vagyok a hetvenen.
    Különben nagyon igaza van a sok butaság helyett hasznos volna idegen nyelvet tanulni.

    Üdvözlöm:Püspökiné

    Válasz
  31. Fónagy József

    Kedves András szeretnék megtanulni németül csak az időm nem nagyon engedi!

    Válasz
  32. Mária

    Már két német és két angol alapfokú 3 hónapos tanfolyamon vettem részt.
    A közeljövőben a német tudásra szükségem lenne. Nem áll módomban jelenleg a teljes anyag megvásárlása, de az ingyenes leckéket lelkesen memorizáltam.
    Leveleiről csak azért nem iratkozom le, mert mindig jó érzéssel tölt el, hogy bármikor ezzel a jó módszerrel megtanulhatok és rendkívüli módon motiválttá tesz, amikor elolvasom pozitív gondolatait.
    Üdvözlettel és további sikereket kívánva BÚÉK!

    Válasz
  33. Readea

    Fogadalmakat nem teszek. A nyelvtanulásról pedig inkább le kellene szoknom… De ebben az évben le kell tennem az ötödik nyelvvizsgámat! Eddig egy felső- és három középfokúm van (lengyel, angol, spanyol, orosz). Az idén az olasz középfokúra startolok…
    Ja és annak idején (5 éve) a fogadalmam nem egy évre szólt, hanem az elkövetkező esztendőkre: 50 éves koromtól nem akarok fölösleges továbbképzésekre járni, már csak nyelvet akarok tanulni, valamint meg akarok tanulni gitározni… és érdekel az asztrológia. Azóta még csak három nyelvvizsgát teljesítettem (előtte csak egy volt).

    Válasz
    1. dr.Papp Piroska

      Tisztelt Nyev Mester!
      Koszonom a leveleit.Kivalo tananyag.
      Tudom,hogy udvariatlan vagyok,de ha teheti
      Nagyon orulnek,ha Angol mellett
      Nemetet is kaphatnek.
      Koszonom es Tisztelettel

  34. Tardy Gábor

    Kedves András!
    Köszönöm, ez jó kis motiváció, főleg a magamfajtának, aki a legtöbb fogadalmát már január második hetére elfelejti. Ezért most jó dolog, hogy leírhatom: idén megtanulok alap szinten angolul, és nyáron elutazom Londonba a feleségemmel.

    Válasz
    1. Saphier Herbertné

      Tisztelt Neményi Úr !

      Mit ér a fogadalom, ha nincs akarat, annak betartására ?
      Fogadalom nélkül kezdtem el a német nyelvet tanulni, így folyamatosan kell tovább folytatnom, különben fogadalommal együtt a már megszerzett tudás enyészetté válik.

      Tisztelettel: Saphierné

  35. Kárpáti Sándor

    Meg KELL tanulnom németül!
    Nincs kifogás!
    Köszönöm a segítséget András!
    BÚÉK!

    Válasz
    1. Pajer Barbara

      Kedves Nyelvmester! Nagyon szeretném javítani a nyelvtudásomat leragadtam az alapfoknál,de ha ez egy kicsit magabiztosabban menne én annak is nagyon tudnék örülni,jelenleg munkát keresek. 58 évesen kislányomat egyedül nevelem nem tudom ,hogy köszönjem meg a törődést.Mindent köszönök millió puszi érte!