Ki hitte volna?!

Ebben a nagy nyári melegben arra gondoltam, hogy kikapcsolódásképpen megosztok Önnel egy igaz történetet.

Miután a fiam két évig Ausztriában járt iskolába, és sikeresen letette a felsőfokú nyelvvizsgát is, elvileg papírja van arról, hogy tud németül. 3 papírja is van róla…

Az egyik egy Magyarországon kiadott nyelvvizsga bizonyítvány, a másik az osztrák iskolában kapott év végi bizonyítvány, a harmadik pedig a németek által kiállított nemzetközi nyelvvizsga bizonyítvány.

Nem gondoltam volna, hogy ezek után a gyereknek itthon különbözeti vizsgát kell tennie német nyelvből, mert két évig nem szerepelt a tanul tantárgyak között a német, mint idegen nyelv. Logikus érvelés, ugye?

Az, hogy egy olyan iskolában tanult két éven át, ahol az oktatás során minden tantárgyat németül tanítanak, és németül folyt a számonkérés is, majd erről az osztrák iskola bizonyítványt is kiállított, az nem elég.

Pedig az ő esetében a hallott szöveg értése megfelelő kellett, hogy legyen, különben évismétlésre kötelezték volna… ugyanez igaz az olvasott szöveg értésére is. A számonkérés miatt pedig valószínűleg írásban és szóban is megfelelő volt a tudása.

Először azt hittem, viccel a fiam. Majd a némettanára elmondta, hogy őszintén gratulál a felsőfokú nyelvvizsgához, de a gimnáziumi német tananyag első két évi anyagából a gyereknek bizony különbözeti vizsgát kell tennie.

Nem hittem volna…

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

310 hozzászólás a(z) “Ki hitte volna?!” bejegyzéshez

  1. Nagy Béla

    Tisztelt András!
    A leírásából – számomra az derül ki, hogy számára nem jelent nagy kihívásnak a vizsga.
    Üdvözlettel. : Nagy Béla

    Válasz
  2. Dani Istvánné

    Nekem a magyar tanárokról és az egész tanítási módszerről rossz véleményem van.Fiam 19 évesen otthagyta a gimit és kiment Németországba dolgozni a tanárok végett.Épp ma 23 éves de esze ágában sincs hazajönni . Már végigjárta a ranglétrát és német fizetést kap köszöni szépen jól van.Majd ha ott kérik az érettségit akkor ott leteszi,de még hiányos a német nyelvtudása. Megérti mit kérdeznek csak a válaszadás bajos.

    Válasz
  3. Valeria Vantuch

    Mikor az NDK-ban dolgoztam a követség szinkron tolmacsat raszedtem hogy. Mo_gon a Rigoban vizsgazon le németből itthon nem sikerült a vizsgája majdnem rament a barátság k! Bolgár felesége volt mind kettő Humbold egyetemen végzett!

    Válasz
  4. Csapóné Szűcs Magdolna

    Ez Magyarország.
    Nagyon régen, az első Vadászati Kiállitásra kerestek nyelveket beszélő fiatalokat. Barátnőm francia, angol nyelven tökéletesen beszélt. (szülei munkája miatt évekig kint élt)
    A munkára megfelelt, majd kérték a nyelvvizsga papirjait, nem volt, mert a Rigó utcában anno nem felelt meg!

    Válasz
  5. Hegyi Ildikó

    Kedves Nyelvmester!
    Véleményem szerint ezt le kell tojni, a gyermek elmegy a különbözeti vizsgára és lazán ötöst szerez, feltehetően a vizsgáztató tanár is irigyli a tudását. Lazán kell átsuhanni a bürokrácia útvesztőin.

    Válasz
  6. Petróczki Jánosné

    Egyáltalán nem értem miért van szükség a gimi német oktatás pótlására.? a tényleges tudás a lényeg,
    a végzések magasabb szintűek. szerintem bárhol tudna kapásból német nyelvből akár előadást is tartani
    tetszőleges témából.

    Válasz
  7. Varga Péer

    volt egy régi magyar film ” A veréb is madár” (?) Kabos László –a „Kiskabos” –volt a főszereplője …
    nos, abban van egy részlet , az itthon tanított angol és az amarikai beszélt angol tudás citálásával ….
    az ilyen esetekről mindig ez a filmrészlet jut az eszembe

    Válasz
  8. Pálné Juhász Erzsébet

    Üdvözlöm!
    Gratulálunk a fia elért eredményeihez!! 👏👏👏

    További sok sikert és kitartást kívánok Önöknek!!
    Tisztelettel: Pálnè Juhász Erzsébet ☺️

    Válasz
  9. RÁSKI LÁSZLÓNÉ

    TISZTELT NEMÉNYI ANDRÁS!

    GRATULÁLOK A GYERMEKE KÜLFÖLDÖN ELÉRT EREDMÉNYEIHEZ, A SIKERES NYELVVIZSGÁKHOZ! VISZONT AZON CSODÁLKOZOM, HOGY AZ ELÉRT EREDMÉNYEK UTÁN, MÉG ITTHON IS KELL KÜLÖNBÖZETI VIZSGÁT TENNI.

    Válasz
  10. Hudák Pálné Ilona

    Ezen nem csodálkozom, ami itt folyik az országba az borzalom, és nagyon sajnálom a fiát, az iskolákba csapni való a nyelv tanulás, a lányom 2dik osztályos kora óta tanult angolul középiskolába is éretségizett belõle, fõiskolába is tanult 2 évig, tehát 12 évig tanulta jól beszél, mégsem kapta meg a nyelvvizsgát, a diplomája évekig bent maradt, a pandémia alatt eltörölték a nyevvizgát igy megkapta a diplomáját, mostmár dolgotik de soha nem tanul nyelvet többé.

    Válasz
  11. Köbliné Novák Zsuzsánna

    Kedves András, már régen tapasztalhatta, hogy mi a papírok országa vagyunk.
    Üdv.

    Válasz
  12. Surányi Ágnes

    Fel van fújva mind egy léggömb mint más is ebben a világban. Régen is feljegyeztek professzorokat, zseniket és megértették egymást az emberek még ennyit sem tanultak. Gratulálok a fia sikeréhez, megcsinálta mert van hite és akarata. Tisztelettel!

    Válasz
  13. János

    Üdvözlöm!

    Hirtelen nem is tudom eldönteni, hogy vicces avagy szánalmas.
    Sok sikert a vizsgához, még ha erre nincs is szükség!

    Válasz
  14. Orosz Mária

    Kedves András!
    Ez abszurd! Jellemző az itten oktatásra, hogy mennyire merev!
    Szerintem a fia, azt a két évet simán leteszi német nyelvből. 😊 Aztán a tantestület a hiányzó fel nem vett 2 évet a német nyelvből sikeresen dokumentálhatja, így teljes lesz az adminisztráció.
    Sok sikert a vizsgához és az Ön Munkájához!

    Válasz
  15. Csikós Zsuzsanna

    Gondolom a fia könnyen letette a különbözeti vizsgát, ha már ennyire ragazkodtak hozzá. Ez csak egy formális, bürökratikus merev szabály. Sajnos, hogy ennyire ragazkodnak hozzá. De enélkül úgy látszik, hogy nem adhatnak ki róla papírt

    Válasz
  16. Nagy Jànos

    Ehhez nincsen mit hozzáfüzni!
    Szégyen ami itt van!
    Sok sikert kívánok a vizsgához.

    Válasz
  17. Süttő istván

    Sajnos én is átéltem ugyanezt. Három évig dolgoztam kint Németországban és ezalatt az idő alatt felsőfokú nyelv vizsgát tettem még Németországban. amely szóbeliből és iírásbeli ből állt. három év letelte után hazatérve bemutattam a vizsga bizonyítványomat amely természetesen német nyelven íródott. a lényeg, hogy idehaza nem fogadták el, és honosítani kellett.

    Válasz
  18. Petrekanics Klára

    Ez felháborító!!
    Gratulálok a fiának a teljesítményéhez.
    Sajnos ez Magyarország.

    Válasz
  19. Iren kovsis

    Ez számomra is érdekes ha a gyereknek felsőfokú nyelvvizsgaja van akkor miért kérik a középiskolai hiszen attól már magasabb képzettség szerzett meghogyha azt másik országban is akkor is elkellene ismerni.nemrudom miért tesznek különbséget a nyelvvizsgak között. Nem a tudás a fontos? En szemelyszerint fontosabbnak tartom azt hogy beszéljek az emberek az idegen nyelvet mint róla szóló okiratot.sajnos sok helyen fontosabb a papír.szeretnek segíteni ha lehetséges tegyen kulobozeti vizsgát hiszen neki az már könnyen fog menni hogy ne veszítse sok idot

    Válasz
  20. Somogyvári Zsófi

    Ez jellemző a bürokrata rendszerekre. Ha papír kell akkor elengedhetetlen, ha tudás akkor nem fontos a papír.
    A barátom orvos, itthon végzett. de a szakvizsgát Németországban tette le. Praktizált is ott 30 évig. majd Olaszországba ment helyettesíteni és az alapvizsgát le kellett tennie ahhoz, hogy dolgozni tudjon mert a magyar diplomát nem fogadták el ezért a német szakvizsgának se volt értelme diploma nélkül. Na ez is hasonló eset.

    Válasz
  21. Margit

    Az a véleményem hogy nem normálisak. Visszaélnek a hatalmukkal.
    A menyem lánya kint volt félévig alt.iskolában és a gimnáziumbab nem kellett németet tanulni elküldték közéfokra meg is lett. A tanár azt mondta Ő nem tud igy beszélni németülnem akarta lejáratni magát a gimiben a tanár. No itt kezdődik az elfogadás és elismerés. Ez a 16.ker. Gimiben történt. Ma már 2. Éves egyetemista. Üdvözlettel. Lozsádi Ferencné, Margitjudith

    Válasz
  22. Hisztainé Bunda Ilona

    Kedves András! Gratulálok a gyermeke teljesítményéhez. Nyugdíjas pedagógusként mondhatom, hogy sok bürokratikus szabály van a magyar közoktatásban, amit egy egyszerű tanár nem bírálhat felül. A világ jobb helyein a tudást nézik, nem a papírt.

    Válasz
  23. viszlo.klara@gmail.com

    Szerintem a nyelvvizsgára kisfiának Magyarországon nem lenne szükséges,külföldön adott országban tanulni iskolában és folyamatosan az ország nyelvében kommunikálni-2 évig-,biztos nagyon jó a nyelvtudása van.🍀🌼🌸🍀Iskolában folyamatosan kell kommunikálni,írásban,szóban és számonkérés az adott ország nyelvén van.

    Válasz
  24. Csáki Judit

    A kedves fiának különbözteti vizsga kell, a kolléganőm nek évekkel ezelőtt az egyetemi diploma mellé el kellett végezni a tanító szakot. Csak így taníthatott éneket alsó tagozatos gyerekeknek. Az a híres csavaros magyar észjárás!

    Válasz
  25. Józsa Éva Zsuzsanna

    Kedves András!
    Gratulálok a fiának. Sajnos nagy a fejetlenség nincs átgondolva semmi ezt még egy gyerek is tudná hogy ilyen tudás mellett nincs helye újabb vizsgának.
    Kitartás!

    Válasz
  26. Andrékó József

    Kedves András!
    Őszintén gratulálok a fiának az általa elért sikereihez!
    Üdvözlettel:

    József

    Válasz
  27. Krätschmer Beáta

    Sajnos ez Magyarország, mindenhol megfelelő lett volna csak itthon nem. Nagyon érdekes ha valaki jól teljesített német anyanyelvű országban akkor itthon az miért nem elfogadható.

    Válasz
  28. Baráz Miklós

    nos nem a német nyelvről van itt szó
    a magyar tananyag különbözőségéről,
    eltéréséről inkább
    EZ pedig érthető!

    Válasz
  29. Lászlóné Burda

    Kedves András!
    A fejemet ingatva és mosolyogva, olykor nevetve olvastam a lehetetlen történetét.
    No, nem Önt és a fiát nevettem ki, hanem a bürokratikus szabályok, rendeletek, törvények káoszán nevettem kínos bosszúsággal.
    Én csak egy egyszerű munkás családból származom, de volt nekem is hasonló esetem más jellegű ügyben.
    Idegen nyelvvel kapcsolatosan csak olyan esetünk volt, hogy a lányom Egészségügyi Főiskolában tanult. A Fóiskolai diplomához a 2000-es évek elején és közepén elég volt egy alapfokú angol nyelvvizsga. A nyelvvizsga előtt nyári szünetben két hónapig meghívó levéllel rokonlátogatásra utazott a lányom Kanadába. A kint élő rokonok finanszírozták az utat. Amit itthon tanult a lányom 12 éven keresztül angol órákon, nem sokat ért vele. Nem tudott beszélni és nem értette az angol beszédet. 12 évi iskolai tananyag alapján. Külön órákra nem tudtam járatni, mert nem tellett rá. A kanadai út és a gyakorlati nyelv idegen környezetben való megismerése segített a legtöbbet az angol nyelv ismeretében és a sikeres nyelvvizsgát tett itthon. Azóta a magyar és angol nyelven kívül olaszul és németül is beszél. Nem tökéletes a nyelvtudása ezekből a nyelvekből, de mindent elintéz, ha szükség van rá. Végül is a gyakorlati élet a legjobb tanító mester. Itthon túl nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtani tudásba. Pedig mi is megértjük a magyar nyelven tanuló külföldieket, ha nem egészen pontos a nyelvtani tudásuk. A lányom magyar nyelvtanból is gyenge, vagy közepes tudással szerzett jegyeket. Még is több nyelven megtanult beszélni.
    Végül is a bürokráciát jobb ha kinevetjük. A fia ügyes és okos fiatal ember. Szerintem a felnőtt életében jobban megállja a helyét, mint más, aki csak itthon tanult idegen nyelvet. Ez a lényeg, nem a vizsgák száma és a diákokra kényszerített lehetetlen iskolai szabályok. Gondolom Önnek is égnek állt a haja ettől a nevetséges helyzettől.
    Minden jót kívánok tisztelettel, Csilla

    Válasz
  30. Bodrogi Csaba

    Röviden azt gondolom, hogy aki tudja, csinálja. Aki nem tudja jól az tanítja, akinek fogalma sincs róla az elbírálja a vitát.
    Ez a bürokrácia már 2000 éve.
    Nem véletlenül írta Majakovszkít, hogy ” bürokratákra vicsorgok, mint ordas.”

    Válasz
  31. János

    Tegye le és felejtse el!

    Nyugalom, van még bürokrácia itt elég!

    üdv. és sikert!
    gif

    Válasz
  32. Kasnyik György

    Magam is felháborítónak tartom az esetet. Unokám Luxemburgban tanul az Európai Unió iskolájában az angol szekcióban. Ő is minden tantárgyat angolul tanul. Az osztály legjobbjai között van. Az osztály összetétele soknemzetiségű, egymás között is angolul kommunikálnak. Gondolom, ha majd hazai nyelvvizsga bizonyítványt is akar szerezni, neki is vizsgát kell tennie. Csak ismételni tudom az első mondatomat: felháborító.

    Válasz
  33. Békés Ístvám

    Valami nagy hiba van a rendszerben!!! Remélem,hogy a két unokàm , akik kèttannyelvű jó hírű iskolában tanulnak (német-magyar), nem járnak hasonlóképpen! Üdvözlettel:Bèkés István

    Válasz
  34. János Barta

    Kedves András,
    Ezekről a jelenségekről igazságtalan lenne negatívan ítélkeznünk. A vizsgáztatók szabályokhoz,
    előírásokhoz kell igazodjanak. Nem hiszem, hogy van olyan szabály, törvény, előírás, amelyik
    minden helyzetre illő módon alkalmazható, mint ahogyan nincs olyan ruha sem, amely mindenkire
    tökéletesen ráillik.
    Egy utolsó megjegyzés: nekem nem is kellett volna vizsgára jelentkeznem, mert a külföldi egyetemi
    diplomám alapján felsőfokon ismerték el a nyelvismeretemet és ezt a nyelvpótléknál is figyelembe vették.
    Üdvözlettel: Barta János

    Válasz
  35. Litkey istván

    Tisztelt András!
    A kenyerem javát már megettem. Nem csodálkozom már semmin. Nem kell ebbôl ügyet csinálni! Fia guggolva leteszi a különbözeti vizsgát s németül elmondhatja azt, amit itt írtam! Nemcsak Magyarországon fordul elô ilyen s ehhez hasonló eset.
    Az egészségére vigyázzon, mert minden más semmit nem ér!

    Válasz
  36. Somodi Jánosné

    Kedves Úram!

    A nyelvi képzésnek gyakorlatiasnak kellene lenni. Nem mindig a nyelvi ragozás a fontos. Beszédcentrikusnak kell lennie hisz így tud érvényesülni. Amíg ez a i gondolkodás van jelen, addig nem változik semmi. Egy sokkal magasabb anyanyaelvi szinten végzettnél az adott ország bizonyítványát el kell fogadni.. Ez szerintem az UNIÓS jogszabállyba is ütközik, hogy felülbirálja és különbözeti vizsgára kötelezze . Az a tanár aki hazánkban szerezte a diplomát mennyivel gyakorlatiasabb attól , aki az anyaországban felsöfokon szerezte a bizonyitványát.
    Gratulálok a fiának!

    Válasz
  37. Sajó Eleonóra

    Tisztelt András! Ha valakinek a németek által kiállított nemzetközi nyelvvizsgája van, azt gondolom , az örök érvényű és nem vonható kétségbe. Hiszen ki másnak lenne erre nagyobb kompetenciája , mint egy NÉMET anyanyelvű vizsgabizottságnak! Üdvözlettel, S Eleonóra

    Válasz
  38. Trkala Mária

    Sajnos, nem az Ön fia az egyetlen, akivel ez megtörténik. A tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar oktatái rendszer semmiképpen nem hajlandó elismerni, hogy a másutt megszerzett végzettség érvényes lehet Magyarországon is. És bizony, sok esetben fordul elő, hogy azok a fiatalok, akiknek módjuk volt a választott nyelvet néhány évig külföldön tanulni, használni, sokkal jobban beszélik, mint azok a tanárok, akiknek még az élő nyelv gyakorlására is kevés lehetőségük van, így nem ismerik azokat a nyelvi fordulatokat, amiket a fiatalok használnak. Ha rajtam múlna, mindenképpen kötelezővé tenném a külföldön megszerzett nyelvtudás magyarorszgági elismerését – különbözeti vizsga nélkül!

    Válasz
    1. bodorikneaszodia@gmail.com

      Ha jól értettem, itthon is tett nyelvvizsgát.

  39. Dr. Szőcs Ágnes

    Sok helyen a PÉNZ és a PAPÍR a FONTOS!
    Ez nem éppen dicséretre méltó!
    Nem mindenki olyan gáláns, mint ÖN, aki ingyen osztja a nyelvtanulás alapjait!
    Nem stílusom a nyilvános vélemény mondás, de most ezt el kellett mondanom!
    Hálás vagyok Önnek, mert kaptam Öntől már tudást!

    Válasz
  40. Városi István

    Teljes mértékben osztom a véleményét magam részéről is !
    Tisztelettel

    Válasz
    1. Bo

      Elsősorban,gratulációt a kedves fiának és Önnek is fiához , de erről már régen én is hallottam..

    2. Borbála

      Elsősorban,gratulációt a kedves fiának és Önnek is fiához , de erről már régen én is hallottam..

  41. János Barta

    Kedves András! A hatvanas években hasonló esetem volt nekem is a Rigó utcában. Erdélyből jöttem, egyetemi diplomával, amit – sajnos – románnyelven kellett elvégeznem. Agrármérnökként 6 éves munkásságom alatt
    a románnyelvet használnom kellett, mivel román közegben dolgoztam. Nyelvpótlék miatt itt igazolnom kellett a nyelvtudásom. Vizsgára jelentkeztem, írásbeli, majd szóbeli. Szóbelin 5 idős férfi és én vártunk sorunkra. Ők alig tudtak meg szólalni románul. ( Egyikük katonaként a Tisza felső folyásánál román tutajosok „lopta” el a nyelvtudást .) Viszont sok, akkor a sajtóban gyakran előforduló kifejezések gyűjteményét magolták be. Felsőfokkal jöttek ki. Utolsónak mentem be én. A fiatal férfi tagja a 2 fős bizottságnak pár perces beszélgetés után, azt mondta, hogy jobban beszélem a nyelvet mint Ő. Élvezte velem a csevegést. Ekkor a másik tagja a bizottságnak felrótta nekem, hogy az írásbelim szövegében szabatosan és nem a politikai zsargonban használ kifejezést használtam az ” atomsorompó egyezmény ” esetében. Ezért csak középfokra értékeli tudásomat. Én előtte 2 évvel jöttem át Erdélyből. Ez a kifejezés akkor került be a szóhasználatba. Erdélyben nem találkoztam vele. Igy lettem hát románnyelvből középfokú.
    Angol nyelvkönyveit használjuk családon belül. Köszönet érte!!!

    Válasz
  42. Enikő

    Gondolom, az iskola részéről ez egy általános (esetleg törvényszintű) előírás, a gyermeknek pedig nem okozott túl nagy erőfeszítést a teljesítése. Emiatt nem kell messzemenő következtetéseket levonni „országunk oktatási rendszerére” vonatkozóan.
    Ha a Magyarországon szerzett nyelvvizsga annyira keveset ér, honnan tudhatjuk, hogy az osztrák bizonyítvány hitelesebb?
    A külföldön szerzett diplomát is itthon honosítani kell.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      A gimnázium nyelvi számonkérésnek belső követelményei és sajátos szabályai vannak. Ettől a nyelvtanár nem térhet el és nem is mer eltérni. Ezt mereven kezelik az iskolákban.

  43. Ágota

    A protokollt az iskola igyekszik betartani.
    Nem ez a lényeg mert könnyen meg fogja szerezni a különbözeti vizsga eredményét.
    Sokkal nehezebb az. hogy megértesse magát a fia a felsőfokú nyelvvizsgájával.

    Válasz
  44. Krizsik Mária

    Vicces, de nincs új a nap alatt. A fiam osztálytársa a SZU-ban született és ugyanígy járt az orosszal. Természetesen anyanyelvi szinten beszélte. A 80-as években történt, látható a nagy fejlődés!

    Válasz
  45. Márton

    Sajnálatos tény, hogy a magyar idegennyelvi oktatási rendszer kívánni valót hagy maga után és ezeket a hibákat a rendszerváltás óta eltelt 32 év sem tudta kiküszöbölni.
    Gondolok itt elsősorban arra, hogy az idegen nyelvek oktatása hazánkban túlságosan nyelvtan központú, tehát nem gyakorlatias, rögtön a magasabb szinteket célozza meg, nem pedig az egyszerűbb, minden nap használható, éppen ezért hasznosabb szintet.
    Önnek teljes mértékben igaza van, ha egyszer a fia ott kint, anyanyelvi környezetben levizsgázott, milyen alapon kérnek itthon különbözeti vizsgát?
    Van pár dolog, amit én sem értek a nyelvoktatás terén, elsősorban azt, hogy nem beszédközpontú az oktatás, hanem mint fentebb említettem, inkább a nyelvtant meg a helyesírást súlykolják. Sógorom lánya, akinek Magyarországon szerzett felsőfokú német nyelvvizsgája van, nem akart egyáltalán megszólalni egy alkalommal, amikor két német túristát kellett volna elkalauzolni a közeli kempinghez. Nem hittem a szememnek, sem a fülemnek ezt látva. Feltettem akkor a kérdést, mennyit is érhet ez az itthon szerzett nyelvvizsga? Ha nem ad magabiztosságot és az illető nem bírja használni? Továbbá, úgy vettem észre, az iskolákban nincs igazi komoly számonkérés, a tanárok gyakorlatilag megfelelő teljesítmény nélkül csak úgy átengedik a diákokat. Bezzeg a matematika tanárok! Kifejezett élvezettel vágják meg a diákokat, óriási terhet rakva rájuk, egy olyan tantárggyal, aminek a négy alapműveleten és a százalékszámításon kívül semmilyen gyakorlati haszna nincs!
    A nyelvtanulást kellene így erőltetni, mert annak már a diákévekben is hasznát veszi a nebuló, egy esetleges külföldi ösztöndíj kapcsán! Ma már csak a magyar nyelv ismerete nem elégséges felsőbb tanulmányokhoz, mégsem látom azt, hogy nagy hangsúlyt helyeznének és szigorúan számonkérnék az idegen nyelvek ismeretét! Feltűnően kevesen beszélnek idegen nyelveket a fiatalok között például, akik 4 középiskolai év alatt tanulták az adott nyelvet. Mi alapján kaptak akkor átmenő osztályzatot? Tudnak viszont deriválni, mindenféle bonyolult egyenleteket megoldani, de egy értelmes mondatot nem bírnak kinyögni angolul! És akkor ezek a nyelvtanárok, akik ilyen selejteket adnak ki a kezük közül kérnek különbözeti vizsgát az Ön fiától, aki echte anyanyelvi környezetben tanult? Nevetséges!

    Válasz