Induljon könnyebben!

A kezdő nyelvtanulónak többek között azért is nehéz a dolga, mert nagyon sok mindenre kellene az elején odafigyelnie:

– a szavak jelentésére,
– a szavak sorrendjére,
– a helyes kiejtésre,
– a nyelvtanra, ragozásra, stb., stb…

Nos, ezek helyett eleinte csak egy dologra kellene koncentrálni: ha hibákkal is, de egyszerűen kifejezve magát, érje el, hogy a beszélgető partnere megértse, amit mondani akar neki!

Majd később ráér a kiejtését, a szókincsét, a nyelvtani dolgokat csiszolgatni.

Ön mit gondol erről?
Kíváncsi vagyok az Ön véleményére, kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

189 hozzászólás a(z) “Induljon könnyebben!” bejegyzéshez

 1. AvatarHarsányi Vince Tibor

  Kedves mindenki!
  Nekem pontosan ezzel a módszerrel sikerült megtanulnomegy idegen nyelvet. Az én esetemben a Svéd nyelv volt. Szerintem ez egy igen hatékony módszer. Hiszen a gyermekek is hamarabb beszélnek, minthogy elkezdenének a nyeltannal bíbelödni.

  Üdvözlettel H.V.Tibor

  Válasz
 2. AvatarMargit

  Tisztelt Tanár Úr ,
  Kérem fogadja köszönetemet és hálámat a nyelvleckékért , nagyon sokat segitett nekem .
  Van angol nyelvalapom , most csak felfrisitteni akartam ,mind azt ,amit már régen megtanultam .
  Nyugdijasként , sikerült több külföldi utazásban részt vennem és használnom az angol nyelvet , elég jól elboldogultam vele .
  Szivesen vásároltam volna Öntöl egy Búldozer
  példányt, de én külföldön élek , gondolom a futár nem szálittaná el a csomagot , a távolság meg a jelenlegi járvány miatt sem .
  Még egyszer nagyon szépen köszönom a segitségét , kivánok Önnek jó egészséget , maradok tisztelettel , Margit – Romániábol .

  Válasz
 3. AvatarDiósi Zsuzsanna

  Kedves András!
  Ausztriában, pontosabban Tirolban dolgoztam, ahol a helyiek (is) lenyelik a szavak véget, a ragozásokat…. Rákérdeztem, a válasz többnyire az volt, hogy ők sem tudják…. Simán megértették még helytelen névelővel is, amit mondtam. Néha kijavítottak, így tanultam. Amit nem tudtam pontosan elmondani, körülírtam. Jó módszernek tartom az Önét! Köszönet érte!

  Válasz
 4. AvatarNyul Györgyné (Katalin)

  Attól tartok, hogy evvel a tanulási rendszerrel egy túl egyszerű (kicsit primitív) szintű nyelvezet rögződik. De lehet hogy tévedek.

  Válasz
 5. AvatarHorváth Józsefné

  A legfontosabb dolognak azt tartom, hogy megértessem magam. Itt a hangsúly a szavak megtanulásán , szókincsen van. Ha már össze tudtam rakni egy mondatot a megtanult szavakból, a beszélgető partner meg fogja érteni a helyes ragozás, vagy szórend nélkül is. Én is így teszek, ha külföldiek szólítanak meg hibás magyarsággal. Szavakat kell bemagolni, a többi vagy ráér, vagy jön magától.
  Üdvözlettel H Jutka

  Válasz
 6. AvatarKristóf Hegyi

  T. András,
  Évtizedek óta tanulok angolul, a legnagyobb problémám a szavak sorrendjével van, nem egy egyszerű főmondatban, hanem az olyan “töltelék” szavak mint: only, enough, yet, already, soon, also stb . A másik: mikor tegyük ki a “the” névelőt és mikor nem?- van általános szabály? Hosszú ideje folytatok intenzív levelezést amerikai és angol pen-pal-ekkel és bizony manapság is gyakran meg kell néznem a ‘spelling’-et , mert hát a beszéd az egy dolog, de a helytelen írás az ugye “ciki”.
  Talán ezekkel a problémákkal nem kezdő szinten kell foglalkozni, ha ez nem illik bele ebbe
  a tanfolyamba, akkor elnézést a zavarásért!
  Üdvözlettel: egy valaki aki “imádja” az angol nyelvet és az angolokat!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Kristóf!

   Ez valóban nem a kezdő szint, amiről ír.

 7. AvatarToszeczki Jánosné

  Én is azt gondolom,hogy nem a nyelvtannal kellene kezdeni. Fontos ,hogy megértessem magam valamilyen formában,és erre is törekszem.

  Válasz
 8. AvatarBalázs Edit

  Kedves András!
  Igen,szerintem is elsősorban az a lényeg hogy ha kézzel-lábbal is de megértéssüket magunkat.A ragozás a helyes kiejtés meg egyáltalán a szavak ezután jöhetnek😊sokszor beszélek ragozás nélkül de a lényeg hogy megértik!

  Válasz
 9. AvatarTimea Kovacs

  Ez így van, én is ezt éltem át, hogy bátran ami szót megtanultam ha hirtelen nem is tudom ragozni de kimondom és megertenek,persze akik megakarnak érteni. Valaki nem is próbál velem beszélgetni mondván hogy úgy sem értjük meg egymást. Embere válogatja.

  Válasz
 10. AvatarGáspárné Magdi

  Kedves András!
  Az én tapasztalatom is az,hogy fontos a beszéd.Még ha kicsit zavaros is és nem helyes a szórend.
  De sok gyakorlással és szöveghallgatással ez megtanulható..Sok sok kitartással!!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Magdi!

   Csak annyira lehet zavaros, hogy ne zavarja az értést, erre kell figyelni.

 11. AvatarTombor Ágnes

  Kedves Andras,
  Egyetertek az Ön véleményével.Sokszor segit az is , ha a külföldi meg akarja érteni az embert pl. olaszok, akik addig magyaraznak mutogatnak, amig megértik, hogy mit szeretnénk mondani

  Válasz
 12. AvatarSzabó Bálint

  Kedves Tanár Úr!
  Természetesen azon véleményen vagyok,hogy egyszerű mondatokkal próbáljuk megértetni magunkat..Ez könnyű egészen addig amikor az egyszerű kérdésre bonyolult választ nem kapok…! És nem értem!!! Mindjárt nehézzé válik az egész……Jó volt a kérdés feltevés…..
  Nagyon régen /nagyanyáink idejében 1870-es évek/ a nyelvtanulást igyekeztek vátozatossá tenni egyszerű kis dalok,versek,tréfák,memoriterek /Ad rivum eundem lupusz et agnus…/ játékok stb alkalmazásával még néhol a
  földrajzot is versben mondták….Édesanyám Szakrekőrös volt ragyogóan társalgási szinten beszélte a franciát és a németet….
  Sajnálom ,hogy lemaradtam a kedvezményes csomagokról! Túl későn vettem észre a lehetőséget…
  Üdvözlettel és tisztelettel Szabó Bálint

  Válasz
 13. AvatarMolnárné Lassú Éva

  Kedves András! Én 64 éves vagyok a lányomék 15 éve Írországban élnek. Tavasszal és ősszel ki szoktam menni meglátogatni őket. Amiért én akartam egy kicsit angolul tanulni az csupán annyi,hogy a repülőtéren ne csak nézzek mint egy kuka. Amit el akartam érni azt az első leckékből megtanultam és iszonyú jó érzés ha foszlányosan( minden második szót…jó harmadikat) megértem és megértenek engem( vagy legalábbis úgy tesznek :) Szoktam ismételgetni és hálásan köszönöm Önnek mert rengeteget segített.

  Válasz
 14. AvatarAttila Plagányi

  Én három nyelven nem beszéltem, csak megértettem magamat és megértettem mást.
  Fontos fanácsot mondtál.

  Válasz
 15. AvatarJudit

  Alapfokú angol nyelvvizsgát még 2011-ben sikerült szereznem, mégis a szavak sorrendje jelent gondot, amikor kifejezem magam, vagy írok angolul. Vagyis nem tökéletesen jó, sokszor van benne hiba. Nekem nehezen megy a magolás, a mondatok szó szerinti tanulása. Lehet, hogy a korom miatt is, 50 éves vagyok.
  Jó lenne, ha ebben tudna segíteni, milyen szabály van erre? A kérdő, tagadó , kijelentő megy, de a mondaton belül hogy jönnek sorrendben a nyelvtani szavak pl :kérdőszó, alany, állítmány, tárgy, határozó, jelző. Sok dolgot tudok már erről, de nem tökéletes. Kérem segítsen ebben. Köszönettel: Judit

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Judit!

   Tanuljon meg kívülről angol mondatokat! Jó sokat.

 16. AvatarSztrunga Istvánné

  Tisztelt Tanár Úr! Hálásan köszönöm a leckézteti! Elolvastam néhány hozzászólást, és rám is igaz, hogy 68 évesen nem megy olyan könnyen a tanulás, mint korábban. Nem járok külföldön, és sajnos a jövőben sem igen fogok. Ennek ellenére nagy lendülettel kezdtem el gyakorolni az Ön által küldött leckéket. Én szeretném tudni a szavak jelentését is, bár a módszere nagyon hatékony . Tisztelettel: Tolnai Klára.

  Válasz
 17. AvatarSchmidt Valeria

  Tapasztalatból tudom, ha valamit hibásan tanulnunk meg, később nagyon nehéz korrigálni. Németet tanultam, sajnos nem nagy motivációval és a helyes hím/nő/semleges nemet automatikusan a rosszul belémrögződött módon ragozom.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Valéria!

   Ebben is van igazság. Aki akarja, az csiszolgatja a tudását, akit nem zavar, az meg rosszul ragoz.

 18. AvatarBalázs

  Max. egyetértünk kedves András a vázolt sorrendiséggel.
  Igaz, az unokáim gyakran helyesbítgetik mondanivalómat.
  Én meg sokszor mosolygok fáradozásaikon, hiszen én idősödő fejjel
  kezdtem el az angol nyelv tanulását, éppen az Őn által is favorizált
  szituációkon alapuló gyakorlást. Ezzel viszont elértem azt, hogy a nagyon szegényes szókincsemmel
  szinte minden helyzetben megértetem magam és megértem a kapott kérdéseket, válaszokat.
  Amint korábban is említettem már, ebben nagy segítséget kaptam a Buldózer által nyijtott
  praktikákból.
  Üdv: Balázs

  Válasz
 19. AvatarVajda Mónika

  Én Olaszországban tanultam meg olaszul,nem iskolában,hanem dolgozni menntem,de csak annyit tudtam,mint mindenki,hogy si és no.Elöször a szavakat magoltam kinnt,hogy valamennyire érteni tudjam őket,ha beszélnek hozzám. Naponta kiírtam magamnak egy papírra 10-15 szót,ami persze a munkámhoz is kellett és magoltam,de úgy írtam le magamnak ezeket a szavakat magyatul is,ahogy a helyes kiejtéshez kellett,mint pl. Ciao ugye ez a szia én úgy írtam le,hogy csáo,így könnyebb volt megtanulnom. Aztán később jöttek a helyesírás,a kiejtési szabályok,nyelvtan! Úgyhogy igen egyetértek a módszerrel! Üdv.Móni

  Válasz
 20. AvatarMartos géza

  Nyugdíjas vagyok, anno az iskolában úgy tanítottak idegen nyelveket, hogy a nyelvtani helyesség volt a minden. Ezzel el is érték, hogy szinte senki nem mert a tanult nyelven megszólalni.
  6 évig tanultam németet, de volt alkalmam kétszer egy hónapot a tanult idegen nyelvterületen tartózkodni, nos a hat évből szinte semmi nem maradt, de azok a mondatok és szófordulatok amik az idegen környezeteben rám ragadtak a mai napig hasznosíthatók, és simán tudok egy osztrák boltba vásárolni, vagy útba igazítást kérni.
  Üdv: M-Géza

  Válasz
 21. AvatarErika

  Nagyon szeretném a német nyelvet megtanulni,mivel a vejemmel és családjával csak így tudnám megértetni magam!Lehet már túl öreg vagyok hozzá?

  Válasz
 22. AvatarG. Nagy Éva

  Tisztelt Neményi András!
  Nagyon szeretnék megtanulni angolul beszélni, mert a kisebb lányunk és unokánk kint él Ausztráliában. Voltunk már náluk látogatóban, és az utazáshoz, az ottani tartózkodáshoz nagy szükség lett volna egy biztos nyelvhasználathoz. Már többször kezdtem el tanulni az angolt, de sajnos mindig megrekedtem. Vagy a sok munka miatt, vagy a gyereknevelés miatt (4 gyermekünk van), és más tanulmányok elvégzése miatt nem maradt elég időm a nyelvre. Azt hiszem a nyelvtanfolyamok sem voltak hatékonyak. Azokkal a hibákkal működnek, melyeket Ön is említeni szokott.
  Most már felnőttek a gyerekek, és egy éve elmúlt, hogy nyugdíjas lettem, és most azt hiszem a korom miatt (66 év) megy nehezen a nyelvtanulás. Régebben nagyon könnyen és gyorsan tanultam mindent, most pedig, hogy már tudnék időt szánni a nyelvtanulásra, sajnos nem jön meg az ihlet. Valahogy bele kellene lendülnöm, reménykedem, hogy sikerül mihamarabb.
  Az Ön leckéi nagyon jók, és a hétköznapokban, utazásnál jól használható lenne, már csak valami jó kedv és elszántság kellene.

  Köszönöm eddigi segítségét, sok sikert, jó egészséget kívánok Önnek további munkájához.
  Tisztelettel: G. Nagy Éva

  Válasz
 23. AvatarJanovecz Józsefné

  Most egyenlőre nem tudom használni amit tanultam, de remélem arra is sor kerül.

  Válasz
 24. AvatarOroszné dr. Kovács Zsuzsanna

  Tisztelt Uram, Ön mindent megtett, hogy tudjam felidézni a régen tanultakat. Én már 70 év felett vagyok, és az agyi érelmeszesedés miatt szinte mindent elfelejtettem, amit tanultam. Sajnos egyik fülemen be a másikon ki. Most még nehezebben tanulok, mint korábban.Sajnos mindig nehezen mentek az idegen nyelvek. Angolból eljutottam az alapfokú nyelvvizsgáig, de aztán nemigen használtam, és szinte semmi sem maradt belőle. Azért nem kérek könyveket, mert rengeteg van, amit tanulmányoznom kellene, de ezekkel sem jutok nagyon előre. Kár értem fáradoznia, mert én már nem sokat használom az angolt, nem járok külföldre, és nem is találkozom velük. Csak sajnálom elveszni azt, amit egyszer már tudtam, és ennyire kiesett a fejemből. Kérem ne fáradjon értem, inkább azokkal foglalkozzon, akik még használják a nyelveket. Csodálom Önt, hogy több nyelven is csodálatosan beszél. Sajnos nekem, nem adatott meg a jó nyelvérzék.. Üdvözlettel: Kovács Zsuzsanna

  Válasz
 25. AvatarKinczel Enikő

  Igen pont ezek amiket ön leírt.De még nehezen értem a szavakat meg ha nagyon koncentrálok hogy hogyan is hangzik az a szó.Amit megtanulok szavakat ha hozzám szólnak már kész bepánikolok és azt is elfelejtettem amit tudtam.Nekem nagyon nehezen megy ez a nyelvtanulás 🤔

  Válasz
 26. AvatarPatai Istvsn

  Tisztelt Uram! Elismeresre melto, amit tesz! Reszemrol egy kosza otlet volt, hogy bejeloltem az ajanlatat. A 86-ik eletevemben mar nincd energiam a nyelvtanulasra. A felveteset igszolom. Sok evi orosz tanulassal(illetve engem probaltak tanitani) a hatam mogott, az akkori Leningradban a kenyszer ravitt hogy megertessem magsm. Es ment! Hasonloan jartam Adenben az arab nyelvvel. Az orosz jelszo , fonetikusan: grammatyika nye vazsno!
  Udvozlettel, es sok sikert kivanva : PI

  Válasz
 27. AvatarPolonkai Vince

  Ezzel teljes mértékben egyetértek. Tapasztalatból mondom,hogy ha rosszul mondtam is az angol mondatokat, mindig megértették hogy mit akarok mondani.

  Válasz
 28. AvatarButiu Jenö

  Valoban igy van ha nem is tökéletesen de elég ha megértik amit mondani szeretnénk!!!!!!!!A baj csak az ,hogy ha meg is tanulunk valamit és nem használjuk gyakran a nyelvet,sajnos hamar feledésben is kerül!!!!!!

  Válasz
 29. AvatarViktor

  Tökéletesen igaza van. Sikerült erről már a nyelvtanárokat is meggyőzni? Akkor miért nem olyan sikeres nálunk a nyelvoktatás, mint a skandináv országokban?

  Válasz
 30. AvatarWalter Tamás

  A nyelv tanulást segítő segédanyagok gyártóinak-kiadóinak nem érdeke, hogy bárki megtanuljon egy idegen nyelvet. Az az érdekük, hogy minél több mindenféle dolgot eladjanak. Ugyanígy nem érdeke a különféle nyelvstúdióknak, nyelvtanároknak sem, hogy bárki megtanuljon egy idegen nyelvet. Abban érdekeltek, hogy minél több tanulójuk legyen. Ugyanígy nem érdeke az államnak sem, hogy sok magyar bármiféle idegen nyelven beszéljen. (csak a felsőbb osztályok , az elit beszéljen idegen nyelvet) Ha a széles néptömegek más nyelven is beszélnek akkor máshonnan is informálódhatnak nem csak a kincstári médiából ; idegen nyelvtudással könnyen elmehetnek az országból. Nem véletlenül számolták fel a sváb és tót falvakban az anyanyelvi oktatást.
  Amikor kimentem Angliába dolgozni egy hónap alatt többet tanultam mint magyarországon az összes addigi nyelv tanfolyamon amiket elvégeztem.

  Válasz
 31. AvatarBüttnerné Marton Mária

  Kedves András! Bizony nehéz érdemleges választ adni a kérdésére. Mit szeretnék? Talán csak annyit, hogy ha szembetalálkozom egy olaszul beszélővel ne kelljen szégyenkeznem, ha kérdez valamit. Szeretettel üdvözlöm: Mária

  Válasz
 32. AvatarFöldiné Pálfy Erzsébet

  Õrömmel tanulgatok es szivese gyarapitom az amugy sem nagy tudásomat. Sokat fejtek jol jön a frissitės.Köszönõm a lehetõsėget.Erzsébet.

  Válasz
 33. AvatarJuhász Dóra

  A kommunikáció-központú – beszédkészséget és beszédértést fejlesztő – nyelvtanulás híve vagyok.

  Válasz
 34. AvatarKiss Ferenc

  IgenTisztelt Neményi András!
  A felsoroltakból szerintem mind fontos!Régebben dolgoztam Németországba,mind a két oldalon.
  A nyelvjárások megvannak minden Szövetségi Államba.Más a bajor ,a lipcsei az északiak tisztábban
  beszélnek.Mindenesetre sok köszönettel tartozom Önnek
  Szívélyes üdvözletem!

  Válasz
 35. AvatarIren Alfoldi

  Szerintem nem arra koncetralok hogy ejtem ki.Ha nem beszelek.Aki akarja ugy is megerti.Ha nem erti vissza kerdezi.En ezt tapasztaltam.Miutan nemetul beszelek.

  Válasz
 36. AvatarRácz Jánosné,Anna.

  Üdvözlöm kedves Neményi úr! Először is nagyon köszönöm, hogy ismeretlenül is küldött nekem leckéket! Nagyon élvezem! Nem vagyok teljesen kezdő, a kilencvenes évek végén többször voltam Amerikában, Kanadában ,akkor tanultam angolul. De ma már 84 éves vagyok, nagy részét már elfelejtettem. Egy éve azonban Görögországban voltam, ahol balese ért, és csak az emlékeimből előjött nyelvismeretttel tudtam az orvosokkal ápolókkal kommunikálni, ami megmentette az életem! Azért foglalkozom most már életem végéig az angol nyelvel. A felkínált könyveket szándékomban van megrendelni, de még nem jött össze rá a fedezetem. Remélem a következő ajánlatnál már sikerül. Addig is nagy tisztelettel üdvözlöm, és köszönöm a megelőgezett bizalmat!

  Válasz
 37. AvatarSzepesi Ildikó

  Kedves András!
  Én viszonylag sok szót tudok,de nem merek megszólalni,mert félek,hogy hülyeségeket beszélek!

  Válasz