Sikerült! De vajon tényleg könnyű volt neki?

Ádám fiam nemrég múlt 18 éves, és sikeresen letette a felsőfokú nyelvvizsgát angolból is, németből is. Könnyű neki! – hallom mindenkitől. Nem értem. Mitől lenne neki ez olyan könnyű? A nyelvtudás se nem öröklődik, se nem fertőző, mint a nátha…

Rengeteg munkát fektetett bele. Nagyon-nagyon sok időt töltött el tanulással. Magyarországon a lakosság hány százaléka beszél két idegen nyelvet felsőfokon?

Emlékszem, amikor én vizsgáztam, egyáltalán nem találtam könnyűnek a vizsgát, és véleményem szerint a C1-es (felsőfokú) szintet ma sem egyszerű letenni.

Aki azt mondja, hogy azért volt egyszerű dolga, mert először megtanult angolul, és csak utána ment el vizsgázni, azzal egyetértek.

De az, hogy teli van a lakás nyelvkönyvekkel meg szótárakkal, még nem jelenti azt, hogy a lakás lakói automatikusan megtanulják belőlük a nyelveket. (A kisebbik fiam leginkább várépítéshez használja ezeket a jó vastag szótárakat.)

Illetve, valóban könnyű volt neki, ahogy minden nyelvtanulónak az, aki létrehozza magának a nyelvi környezetet. Mert azt bárki megteheti.

10 éves kora óta tanulja az angolt, de ez nem lett volna elég. Nagyon sokat foglalkozott a nyelvvel és valóban kialakította magának a nyelvi környezetet:

1) Könyvet olvasott angolul. Először könnyített olvasmányokat, utána biológia és kémia témában a továbbtanulásához, érdeklődési köréhez kapcsolódókat.

2) Sokat nézett angol nyelvű filmeket. Rövidebbeket és hosszabbakat egyaránt.

Neki sem úgy ment, hogy leült, és mindent értett elsőre. Rengetegszer kellett eleinte egy-egy mondatot visszatekernie, újra és újra meghallgatnia, hogy ki tudja bogarászni, mi hangzott el.

Szóval megküzdött az angollal, hogy megértse, és ebben az is segített, hogy sokat olvasott angolul. Amennyire egy kamasz komolyan veheti az iskolai tanulást, ő is csak annyira vette komolyan. Nem ő volt az osztály legjobbja angolból.

Nagyon örülök a sikerének, és őszintén kíváncsi vagyok az Ön véleményére.
Ön szerint is könnyű volt neki két idegen nyelvet megtanulni felsőfokig?
Véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

122 hozzászólás a(z) “Sikerült! De vajon tényleg könnyű volt neki?” bejegyzéshez

  1. Neményi Ádám

   A nyelvtan nem akadály, magyarul is ezen tudás nélkül szólalunk meg.

  2. György

   Igazad van, de ne addfel! Ha én idegen-nyelvet tanítanékaz első órákat arra szánnám, hogy a tanulóknak bemutatnám a magyar és az idegen nyelv alapvető nyelvtani eltéréseit ( pld.: létige használata , ragozás-prepozíciók).
   Üdv.:
   György

  3. Szabóné Németh Katalin

   Szerintem egyáltalán nem könnyű akár középfokú, akár felsőfokú nyelvvizsgát letenni.Elsősorban és ami a legfontosabb, az AKARAT. Mennyire akarom én ezt a nyelvet és komolyan gondolom-e, hogy megszerzek egy nyelvvizsga bizonyitványt. Lehet bármilyen szakszerű, érthető és jól megszerkesztett nyelvkönyv, ha nincs elég akaraterőm és szorgalmam, kitartásom egy nyelv elsajátitásához, akkor semmi remény, hogy tökéletesen beszéljem, irjam és megértsem az idegen nyelvet. Sokan az első kudarc /sikertelen nyelvvizsga/ után feladják, mert kialakul egy önbizalom hiány és ha muszáj /mert kell egy diplomához/ újból megpróbálják, de el kell jutni oda, hogy megérezzék a siker izét. Ez a sikeres “KÖNNYŰ” nyelvvizsga titka.

  4. Vuics Márta

   Csak gratulálni tudok, úgy a szorgalmához, mint a sikeréhez. Szárnyalja túl a Papát, mert annyi nemzetet fog képviselni, amennyit az ajkán kiejt. Bár én is így tettem volna “anno”. Örülök azért, hogy most még fogékony vagyok a nyelvtanuláshoz, és valamennyire magamba tudok préselni annyi tudást, hogy az eljutott országban bátran megszólaljak, és örömet lássak az arcukban.

  5. Dr. Szabó Tamás

   Szerintem a nyelvérzék, vagy tehetség az egy dolog, a következetes tanulás meg egy más dolog. Utóbbi senkinek sem nélkülözhető. Az én két 7 éves lányom 2 éves koruk óta tanul angolt valamilyen formában. Kezdetben Helen Doron, aztán anyanyelvi tanárokkal játékos angol, most pedig általános iskolai nyelvi tagozat, lektor órákkal. Én azt gondolom, hogy minél előbb kezdik, annál természetesebbé válik a számukra a nyelv, és annál inkább fognak spontán angolul válaszolni egy kérdésre. (Nem magyarul tépelődnek azon, hogy hú, ezt hogy is mondják angolul…) Egyebekben pedig – szerintem – nyelvet tanulni nincs korhatár. (Magam megettem a kenyerem javát, valamikor franciául és németül tanultam, angolul soha.) A gyerekekkel együtt tanulgattam, azóta olvasgattam angol szövegeket, hallgattam többször is angol tv-adásokat, és azon kaptam magamat, hogy sokat megértek, az írott szöveget gyakorlatilag 90%-ban megértem, sőt mobil üzenőprogramokon amerikai ismerősökkel könnyedén csevegek. Szóval nem szabad feladni, akiben van szándék és kitartás, annak menni fog! Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a mai magyar (iskolai) nyelvoktatás módszerei, színvonala elég-e? Mert én nem a nyelvtan biflázásának, hanem a könnyed csevegésnek, és aktív megszólalásnak vagyok a híve. Még ha az kezdetben nyelvtani hibákkal is jár. Üdvözlettel.

  6. Vinnay István

   Kedves Neményi Ádám!
   A nyelvek nem szakmám, de 3 felsőfokú nyelvvizsgám van, és mai napig tanulgatok nyelveket, ma már különösebb cél nélkül (korom 84+), csak mert érdekes, izgalmas, és így több nyelven olvashatok fizikát, csillagászatot, evolúciót stb. Nyelvek iránti vonzalmamat az alapozta meg, hogy közvetlenül a háború után jártam középiskolába, ahol iskolaváltások, ideológiaváltások következtében 5 különböző nyelvbe kóstoltattak bele.
   Bizony, a nyelvtanulás kemény feladat, állandó foglalkozást igényel, és nem néhány napig tart. Nem tudom, a nyelvtanárok miért nem tiltakoznak, illetve, hogy miért nem tartóztatják le azokat a csalókat, akik olyasmiket hirdetnek, hogy módszerükkel egy hét tanulás után valaki “folyékonyan beszélt” pl. angolul.
   Üdv. István

  7. Kakics Mária

   Szerintem sem volt könnyű neki, sok munka volt mögötte. Gratulálok a sikeréhez! Megérdemelte!

  8. Urbán Sz. Mária

   Kedves Neményi András!
   Leveléhez hozzászólva,igen szerintem nehéz felsőfokú nyelvvizsgát tenni,főként,ha 2 nyelvből is szeretne valaki egyszerre.De! Ez nagyon összetett dolog,és sokmindentől függ!
   Lehet,hogy nem is annyira nehéz akkor,amikor az ember nagyon céltudatosan elhatározza és akarja is!
   Megtalálja a nyelvtanulás leghelyesebb útját,napi szinten veszi az új feladatokat, szóban és írásban,de nem terheli túl az agyát,tehát pihentet is,viszont mindig ismétel !
   Nem lehet kihagyni a párbeszédeket sem valamint az újság illetve könyvek olvasását,filmek nézését.
   Én az új szavakat,illetve a számomra nehezen megjegyezhető szavakat,mondatokat,kifejezéseket mindig kiírom egy olyan helyre,amit többször is látok naponta,pl hűtőmágnes alá,hirdető táblára, mosdóba stb.
   Fontos,hogy oda vissza tudjuk a kifejezéseket,pl németről magyarra és fordítva is, én ezt mindig így gyakorolom és hangosan! És ha mindezekhez még egy jó nyelvérzék is párosul,az már óriási szerencse!
   Őszintén bevallva,én német és angol nyelvterületen tudtam aztán hasznosítani és továbbfejleszteni az alapokat.Először rendkívül kifárad az ember,amikor nem hall magyar szót,és egész nap az idegen nyelvet kapja ,és beszélnie is azon kell! Senki ne csüggedjen el akkor,amikor úgy érzi,hogy semmit nem tud! Ez nem így van,csak csupán elfáradt.És egyszer csak jön a katarktikus élmény,észreveszi az ember,hogy már az idegen nyelven gondolkozik,vagyis nem fordít magában.

   A napokban segítettem egy ismerősöm gyermekének,aki most kezdte a középiskolát,majd hivatásos sportoló szeretne lenni.Töményen kapják elsőben az angolt és a németet.
   Megnézve a könyveit,elájultam a német nyelkkönyv butaságán.Bedobják őket a mélyvízbe,ami azt jelenti,hogy nehéz szövegekkel kezdenek,és lehetetlen témakörökben,amit soha nem fognak használni,,pl.hogy milyen az átló és a sokszög,.
   A gyerekek semmit nem értenek,csak úgy úsznak a németóra vizében.
   Én nem mondom azt,hogy a nyelvtant kell bemagoltatni a gyerekekkel,de ha nincsenek meg az alapok,akkor a ház is összeomlik.
   Először tanuljon meg bemutatkozni,kérdezni,mutassa be a családját,iskoláját ,városát,egy logikusan felépített témakör a legfontosabb,hogy meg tudjon szólalni!
   A kisebbik fiam nagyon jó iskolákba járt,mégsem tudták megtanítani angolra.Szinte az összes gyerek privát tanulással tudott megtanulni illetőleg vizsgát letenni a választott nyelvekből.
   Szerencsére a fiaimnak már vannak nyelvvizsgáik ,és jól is beszélik a nyelveket.

   És hogy én miért rendeltem meg a Neményi András Bulldózer kiadványát?
   Hát azért,hogy a tudásomat ellenőrizzem, bővítsem,illetve a helyes kifejezéseket használjam.Igazából a szavak többségét én már rég megtanultam,de mégis ad újat.
   Német nyelvterületen dolgozom,sokat vagyok magyarok között is,de már szerencsére beszélek valamilyen szinten németül,viszont van igényem arra,hogy folyamatosan fejlesszem a beszélőkészségemet a helyes nyelvhasználattal,és a szókincsemet is bővítsem az új korszerű kifejezésekkel.

   Ehhez azért valamannyire fanatikusnak is kell lenni,főkent az én koromban.
   Üdvözlettel .Urbán Sz.Mária

  9. chickikari

   Az tény, hogy magyar nyelvtani hiányosságokkal, sokkal nehezebben fog menni az angol nyelvtan, bár így sem lehetetlen.
   Más felől viszont az is tény, hogy egy 6 -7 éves gyerek, vagy egy kevésbé iskolázott felnőtt, nyelvtani ismeretek híján is birtokában van az alap-, vagy középfokú nyelvleckék hallás utáni megértési, kiejtési, és mondatszerkesztési ismereteinek.
   Ha tehát csak a csak a beszélt társalgási nyelv fontos a számodra, ennek nem akadálya a nyelvtani hiányosság.
   Nyilván szebb a nyelvtanilag pontos beszéd, de “az utca embere”, ettől nagyon messze van, tehát nem fogsz kilógni. :D

 1. Bui Pàlné

  Véleményem szerint egyàltalàn nem volt könnyű dolga. Gratulàlok a fiatalembernek ügyes volt.

  Válasz
 2. Kiss János

  Az igazság hogy én 61 éves vagyok privátba magam próbálok angolt tanulni!Bevalom nem mernék elmenni nyelv tanfolyamra!
  Csak magamnak tanulok!
  Ha mégis olyan helyzetbe kerülök, ne nézek mint a birka!

  Válasz
 3. Bóna Béla

  Büszke lehetsz a fiadra. Véleményem szerint a könnyű neki minősítést az irigyek használják.

  Válasz
 4. dr Vincze Józsefné

  Senkinek sem könnyű megtanulni bármilyen nyelvet. Nagyon fontos, hogy naponta gyakoroljunk és újra és újra ismételjünk. Nekem személyes tapasztalatom, hogyha nem foglalkozunk rendszeresen a nyelvvel, a megtanultakat is elfelejtjük. Csak gratulálni tudok a fiatalembernek, hogy sikerült megszereznie a felsőfokú nyelvizsgát. Kitartással. szorgalommal mindent el lehet érni!

  Válasz
  1. Forrai Ildikó

   Nagyon régi kedvenc tanulási módom, a Gaál Ottó féle “Kreativnyelv!!”
   Amikor először hallottam róla, két kislányról olvastam egy cikket, akik ezzel a módszerrel 2 év alatt 9 illetve 11 nyelvből tettek le nyelv vizsgát!! Gaál Ottó 5 évvel ezelőtt 29 nyelven beszélt és írt. Nekem ez elég meggyőző érv a technika mellett!!.
   Az unokám 18 éves korára 4 nyelvből tett le – felsőfokú- nyelvvizsgát ezzel a módszerrel. Sok jó technika van, de ebben a legvonzóbb, hogy NEM FÁRASZTJA A TANULÓT A LÉTIGÉKKEL, prepozíciókkal nyelvtannal. Fix mondatok, hibátlan szerkesztésben és simán bevágni, mint egy 2 éves gyerek, és maaaaajd…., amikor már biztosan és jól használod, akkor megtanulhatod a hozzá tartozó nyelvtani formát is. Beszélgetni sem így szoktunk a mindennapokban!! :-) Nekem ez egy Istenáldás, és ha minél többen tudnának róla, akkor több nyelvvizsgához kötött diplomát lehetne átadni!! :-D Nekem is szenzációs volt 70 év felett!!! :-D
   Sok sikert mindenkinek!!

  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Ez igaz.
   Viszont 70 felett már nem kell nyelvvizsgát tenni,
   ebben a korban már önmagában a tudás is elég.

  2. György Dobo

   A korára való telintettel, nem lehetett
   nehéz! Annyiból lehetett nehéz, hogy
   nem angol nyelvüek lözött élt!

 5. Dr. Dimèny Judit

  Gratulalok! A kitartas, a szorgalom meghozta az eredmenyt. Nagyon jo, hogy angol nyelvu filmeket nezett es olvasott.

  Válasz
 6. Dr Véghelyi Klára

  A TV-n ezekben a percekben, a CNN International adását megszakítva mutatta be az újabb 22 ember sebesülését és a világ rémületét okozó londoni terror támadást. Ezen a nyáron Londonba készültem, (külföldi városok közül számomra a legkedvesebb), a Bulldózer CD-k hallgatásával akartam feleleveníteni angol nyelvtudásomat, de a terror támadások miatt lemondtam erről az utazásról…
  1992-93-ban az USA egy egyetemén, meghívás alapján végeztem kutató munkát, nem kérték a nyelvvizsga bizonyítványt, 1994-ben Hollandiába hívtak kutató munkára, a nyelvüket végkép nem ismertem, de a munka és a viták hevében ugyanúgy keverték az angolt a némettel, ahogyan én is, de a munkát elvégeztem…….. Nagyon rossz gyakorlatnak tartom, hogy nem nyelvszakos egyetemi karokon, hamarosan fontosabb lesz a nyelvvizsga, mint a tanult szakma magas szintű elsajátítása!
  A fiatalon megszerzett felsőfokú nyelvvizsgákhoz gratulálok!

  Válasz
 7. Turóczi Béla

  Az ebben az esetben is világos, hogy munka nélkül, küzdelem nélkül felnőtt korban nem lehet sem nyelvet, sem mást megtanulni. Gyermekkor az más, a szomszédom két kis unokája Ausztriában cseperedett, és simán, a “bennszülött” gyerekektől játszva lett német anyanyelvű (a magyar mellett). Az orenburgi gázvezeték építésekor Ivano-Frankovszkban (régi nevén Sztanyiszáv) egyik házaspár a 4 éves kislányát is kivitte. A leányka egy hónap múlva az ukránnal ukránul, az orosszal oroszul, a magyarral magyarul beszélt szinte akcentus nélkül. De a felnőtt már nem játszik a külhoni barátaival, annak meg kell küzdeni, azaz tanulni kell (ahogy L. mondta: учиться, учиться, учиться). Sorry, kicsit hosszú voltam.

  Válasz
 8. Cservenkai Gézáné

  Gratulálok ! Nem volt könnyű neki,csak szorgalmas volt. Büszke lehet a fiára!

  Válasz
 9. Cservenkai Gézáné

  Nem volt könnyű neki,csak szorgalmas,kitartó volt! Gratulálok,büszke lehet a fiára!

  Válasz
 10. Bokor Pálné

  CSODÁLOM AZOKAT AZ EMBEREKET, AKIK TÖBB NYELVET MEGTANULNAK. NEKEM MÉG NEM SIKERÜLT, DE A REMÉNY HAL MEG UTOLJÁRA! /MONDJÁK/

  Válasz
 11. Lakics Lné

  Gratulálok a fiúnak. Nyelvet tanulni, jól elsajátítani szorgalmat és időt igényel. Nem egyszerűen ész kérdése.Nekem is két nyelvvizsgám van. Az egyik nyelv már gyerekkorom óta belém ivódott, jól is megy. A másikat negyvenéves koromban kezdtem el tanulni, de nem vagyok megelégedve a tudásommal, ill. a nyelv használatával. Éppen beszédkészség fejlesztési lehetőséget keresek. Ha van ötlete, szívesen veszem.

  LLné 2015.09.15.

  Válasz
 12. Gáspár Antalné

  Gratulálok,nagyon ügyes és kitartó volt. Valószínű ,hogy öntől örökölte a kitartást. Bár én is elmondhatnám ezt magamról. Senkinek sem könnyű de a kitartás mindig meghozza gyümölcsét!

  Válasz
 13. Takács Lászlóné

  Gratulálok neki.Viszont nem meglepő, hogy az értelmiség gyermeke sikeres.

  Az én unokám is 16.5 évesen németből felsőfokú nyelvvizsgázott.Sok szorgalom és nyelvérzék, és jó nyelvtanár volt a háttérben.

  Válasz
 14. Klug Lajos

  Gratulálok ! Sajnos az én élet helyzetem soha nem engedte meg a sikert megízlelni ! Nem kifogást keresek , de tényszerűen a következők : orosz nyelv zsigerből elutasítva , ma már bánom ! Tanulási időtartam egyetemmel együtt 9 év . Német nyelv négy év . Ma már 65 évesen ugyan többször belevágtam az angol nyelvnek , sikertelenül ! Egész életemben prioritást élvezett a család eltartása , a betegségek kezeltetése , még szerencse az ” ingyenes ” egészségügynek , hogy mindez csak pár tízmilliómba került ! Mire a vágyott nyelv tanulása következett volna , már az alvás lágy takarója került rám . A nejem 100 százalékos rokkant , anyám 17 éve ápolásra szorul , ami mára már 24 órás felügyeletet igényel . Ma is fő tevékenységem mindezekre az anyagiak előteremtése . Ezzel együtt nem tettem le az angol nyelv elsajátításaáról , mert kényelmetlen egy külföldi szakmai konferencián tolmács segítségével előadást tartani , és tárgyalni !
  Congratulations to your son for the succesful language exams .
  I hope once in the future you can also write this for me !

  Válasz
  1. Pusztai Pál György

   Lieber Ludvig! Compliment !Wünsche ewige, endlosses Kraft zu deine Alltage! Nomen est omen !

 15. Marika

  Köszönet,hogy írt. Nem könyü senkinek,természetesen büszke vagyok mindazon fiatalabb korosztalyra akik tanulnak,tudják mit akarnak,hisz a jövő az övek.Csak gratulálni tudok minden igyekvő embernek! Mint amilyen ön is. En is igyekszem a magam módján ,nekem a fiam külföldön el,s nekem azért kell ,legalább a legalapvetőbb .Amit ön tanít Velem ,pill.elég,de ,engem sok- sok minden érdekel ,mert mar olyan vagyok mint a kis gyerek,csak sokmindenröl,lekèstem,az idő amivel ,versenyt Futok. Köszönet mindenért.üdv .mindanyiouknak.

  Válasz
 16. Hegedüs Margó

  Nem lehetett könnyű , senkinek sem az. Motiváció kell hozzá és kitartás sok akarattal.

  Válasz
 17. Tóth Katalin

  Kedves András!
  Gratulálok a fiatalember kitartásához. A befektetett munka és idő meghozta a “gyümölcsét”. Véleményem szerint csak így lehet és érdemes nyelvet tanulni. Köszönöm, hogy megosztotta velem.
  Üdvözlettel: Kati

  Válasz
 18. dr.Gulyás Andrásné

  Kedves András!
  Teljes szívemből gratulálok a fiatalember két sikeres nyelvvizsgájához.Természetesen nem volt könnyű,
  de a szorgalom és a kitartás meghozta az eredményt.
  További sok sikert kívánok Ádámnak!

  Válasz
 19. Sós Gábor

  Szívből gratulálok a fiatalember sikeréhez. A fiatalokra könnyebben “tapad” a tudás, feltéve ha akarják, és szorgalmasan, kitartóan tanulnak. A 62 éves fejemmel remélem, az alapfokú angol nyelvtudás szintjét elérem egyszer… Persze igyekeznem kell, mert az idő halad, a demencia pedig ugrásra készen várja hogy ebből a tervemből semmi ne valósuljon meg. Remélem ezt a versenyfutást nem ő fogja megnyerni!

  Üdvözlettel: Gábor

  Válasz
 20. Helena Tothova

  Kedves András!
  Gratulálok, a fiú igyekezete , kitartása és szorgalma meghozta az eredményt. Véleményem szerint csak így lehet nyelvet tanulni. Senkinek sem könnyű megtanulni bármilyen nyelvet. Nagyon fontos, hogy naponta olvassunk, és kommunikáljunk.
  Üdvözlettel: Helena

  Válasz
 21. Karakásné Zsizsa

  Gratulálok a fiúnak szetintem nem volt konnyu de a sok gyakorlas es kitartas meg hozza a sikert

  Válasz
 22. Horváth Attiláné

  Gratulálok!
  Valóban sok szorgalom kell és kitartás egy sikeres nyelvvizsgához.
  Csak annyiból volt előnye, hogy van a családban egy nyelvérzék fejlesztő mester, akitől hasznos tanácsokat
  lehet kapni. Én is köszönöm az inspiráló leveleket, mert néha kell az embert noszogatni!?!
  További sok sikert a munkájához!

  Válasz
 23. Ormándi Zsolt

  Gratulálok a kitartásához. Én saját tapasztalatból tudom,hogy nem könnyű egy idegen nyelvet elsajátítani rengeteg tanulás gyakorlás és kitartás kell hozzá másképp nem megy.

  Válasz
 24. Baráth Krisztina

  Kedves András!
  Gyakorlott nyelvvizsgázóként 2 sikertelen orosz középfok ( 21 pontos rendszerben mindig csak 20 -ig jutottam azaz mindig 1 ponton múlt a siker) 2 sikertelen angol középfok után egy intenzív munkaügyi kp.-os egyéves tanfolyam 20 évesekkel közösen 40-évesként lett egy sikeres angol B1 nyelvvizsgám. Szóval tudom mit jelent vizsgázni ezért őszintén gratulálok. A fiatalokban nincs félelem bátran próbálják nyelvet nincsenek gátlásaik mint az idősebbeknek. Régen nagyon kevés lehetőség volt hangzó környezetbe kerülni ma már ez más. De az idősebbeknek kevesebb ideje van mert a munka és család fenntartás is nyakukba szakad. Sajnos nem volt lehetőségem aktív nyelvhasználatra így nagyon gyorsan elkopott a tudásom pedig most aranyat ér a munkaerőpiacon a tárgyalási szintű nyelvtudás. Régi oktatási módszerekkel sok félelmet elplántáltak az idősebbekben nyelvtan szórend kiejtés ezért nagyon bátortalanok vagyunk.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Krisztina!

   Látom sorstársak vagyunk,
   oroszból én is megbuktam az első két alkalommal.
   Harmadikra mentem át, addigra ugyanis megtanultam annyit, amennyi a vizsgára kellett.

   András

 25. Czéhmester Gábor

  Kedves András!
  Mindannyian különböző élethelyzetben él(t)ünk. Ezért van, aki – a maga helyzetéből kiindulva – könnyűnek, mások nehezebbnek ítélik meg ezt a teljesítményt. A lehetőség biztosan sokunk előtt megvolt, csak nem éltünk vele. Én is bánom és életem legnagyobb hibájának tartom ezt a mulasztást. Az idő pedig ellenünk dolgozik! Most, hogy már “időzavarban” vagyok (65 évesen) nehezebben tanulok, mint annak idején közép- vagy főiskolán. A sikerhez kell egy DÖNTÉS! Örülök, hogy Ádám fia már ebben a korában volt olyan bölcs, hogy ezt megtegye. A felsőfokú nyelvvizsgát nem adják ingyen. Kettőt pláne nem! Ezért minden elismerésem Neki és szívből gratulálok az eredményéhez! Baráti szeretettel: Gábor

  Válasz
 26. Széles Józsaef

  Kedves András !
  Gratulálok Önnek és Ádámnak is. A sikerhez bizonyára mindkettő-
  jüknek köze volt. Nagy öröm a szülőknek , ha gyermekük /gyermekeik / sikeresek, ebben látják életük értelmét,s majd az unokákban. Gondolom ebben egyet értünk.
  Önnek , mint nyelvmesternek gratulálok a szisztémájához , nagyon jónak tartom .További sok sikert kívánok !
  Az én nyelv tanulásomnak a célja : küzdeni a demencia ellen
  nyolcvan évesen. Nagy öröm lesz , ha majd az egyetemet végzett unokáimmal angolul tudok szót váltani. De ezt meg
  kell érni , ahogy mondani szokták.
  Sok minden jót kívánok !

  Válasz
 27. Trakálné Láng Éva

  Annak könnyû, aki több nyelvû környezetben párhuzamosan hallja az anyanyelvével pici gyerekkorától az idegen nyelvet is. Így kûzdelem és kitartás nélkül meg lehet tanulni akár anyanyelvi szinten. Ha ez nem adott, akkor csak kitartással, motiváltsággal, nagy szorgalommal érhetô el jó eredmény. Gratulálok Ádámnak, és az egész családnak! To ábbi sikereket kívánok!

  Válasz
 28. Németh Zoltán

  Ügyes a fiú! Én 65 éves koromban kezdtem el olaszul tanulni. Eszembe jutott, hogy fiatal koromban a világslágerek jó része olasz volt. Gondoltam, 30-40-et biztosan megtalálok a neten. 122-t gyűjtöttem. A klipek mellé megkerestem a szövegeket is, majd egy-egy dalt 40-50-szer az előadóval együtt elénekeltem. A szavak 65-70 %-a megmaradt a fejemben. Közben a dalszövegeket az eredeti mellé, soronként lefordítottam. Kb. 10-szer vettem igénybe nyelvtanárt, hogy amit magamtól nem sikerült helyretennem, tisztázódjék.
  Két alkalommal (2012., 2015.) egyedül kocsival és a biciklimmel 2-2 hetet töltöttem Riminiben és Modenaban. A kerékpárral a városokat járva, mindenhol megálltam érdeklődni, beszélgetni, ahol ráérő embereket találtam.
  Ajánlom másnak is a módszert!

  Üzenet Szabó Tibornak: Én jó magyar nyelvtanos vagyok, ez ellenben a legtöbb esetben inkább hátrány az idegen nyel tanulásakor, mint előny!

  Válasz
 29. Bogi Rozi

  Kedves András!
  Szívből gratulálok a gyermek nagyon ügyes. Valóban csak csatlakozni tudok az előttem írókhoz. a nyelvtanuláshoz is, mint általában mindenhez kitartás és szorgalom kell.
  A nyelvtanuláshoz szerintem egy kicsit több, mint bármihez, de ez csak saját vélemény, és tapasztalat. Sajnos a nyelvtanulásnál (főleg az anyagi miatt) otthon nekem sincs kitartásom, pedig egyébként elég
  kitartónak ítélem magam, az élet többi területen. (gyermek nevelés – 4 gyermek-, sport – majd 60 évesen heti szinten 4-5 nap, napi 1 ,néha 2 óra, stb.) De itt végül is nem ez a lényeg, hanem , hogy az Ön kitartó, ügyes fia példa lehet sok embernek.
  Gratulálok még egyszer, minden jót, és sok sikert kívánok Önnek és gyermekeinek.

  Válasz
 30. Dr.Rékási József

  Tisztelt Tanár Úr!
  Tegnap válaszoltam, de nem látom, hogy elment-e.
  Gratulálok Ádámnak, a sok kitartó munkáért.
  Azért meg külön is örülök, hogy biológiát, kémiát olvas, most már két nyelven.
  Édesapai kitartó munka, eredménye inspirálja a gyereket is.
  Sok további eredményes munkát kívánok!
  Előre is köszönöm a levelező kiváló feladatokat:olasz, francia,német, angol nyelvből.
  Hangosan tanulom,amig teljesen nem megy!
  Köszönettel és gratulációval:Dr.Rékási József

  Válasz
 31. Fekete Pál

  Kedves András!
  Gratulálok Ádám teljesítményéhez!
  Az elvégzett munka gyümölcse, hogy ezáltal több energiája, ideje marad a többi ismeretek elsajátításához.
  Van olyan nyelvtanár ismerősöm, akinek fia 40 évesen sem jutott eddig el. – Valóban nem örökölhető,
  További sikereket kívánok!

  Válasz
 32. Farkas Jánosné

  Kedves András!

  Gyermeke sikeréhez őszintén gratulálok. Tapasztalatom szerint ez nagyobb öröm számunkra, mint a saját sikerünk.
  További szép eredményeket kívánok.

  Válasz
 33. Gergely Gyula

  Kedves András!
  Köszönöm,hogy kíváncsi a véleményemre.
  Gratulálok a fia teljesítményéhez!
  Az a tény,hogy már gyerekkorában nekifogott nyelveket tanulni nagyon sokat számít.
  Az sem mindegy,hogy volt akihez forduljon,ha probléma adódott a nyelvtanulásban.
  Mindennek ellenére minden elismerésem Ádámé.Két felsőfokú nyelvvizsga,különösen
  hogyha ez angol és német,biztos állást jelent és az egyetem még hátra van.
  Véleményem szerint a nyelvtudás nem öröklődik.Az sokat számít,hogyha a családban nap mint nap beszélik azt a,nyelvet amelyet a gyerek meg akar tanulni,de ez
  általában csak a kétnyelvű családokban természetes.
  Egy nyelvet sokkal nehezebb elfelejteni,mint megtanulni.Erre látszólag rácáfol az a tény,
  hogy a rendszerváltás után a Tv-ben közöltek interjúkat olyan személyekkel,akik 2-3 évet
  töltöttek külföldön és már “törték a magyart”.Bizonyára sokat dolgoztak azon,hogy szépen
  törjék az anyanyelvüket.
  Még van 3 nyelv,hogy Ádám felzárkózzon az apjához.Hajrá!
  Sok sikert az egész családnak.

  Tisztelettel
  Gergely Gyula

  .

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Gyula!

   Ennyi idős koromban nekem még egy nyelvvizsgám sem volt.
   22 évesen tettem le a németet, 24 évesen az angolt.

 34. Csóka Tamás /76/

  Nem tűztem ki célul, hogy nyelv vizsgát tegyek angolból. Magam örömére tanulok a szabad időmben. Az unokáim mind ezt a nyelvet tanulják, kettő közülük már középfokú vizsgát tett.A kisebbek is igyekeznek ezt a célt elérni. Csak annyit szeretnék, hogy egy kicsit megértsem Őket. Ha valami nem megy, szívesen segítenek. Már erre is jó a nyelvtanulás. Még szorosabbá teszi az unoka-nagyszülői kapcsolatunkat és ez mindent megmagyaráz, mindennél felemelőbb.
  Örülök, hogy a “Buldózer”anyagához hozzá jutottam. Sokat segít.

  Válasz
 35. Magócs Ferencné

  Tisztelt Tanár Úr!
  Gratulálok Ádám sikeréhez! Természetesen nem volt könnyű a két nyelvvizsga! Nagyon sok munka, és kitartás kellett hozzá, de biztos, hogy megérte! A jövőjét alapozta meg. Fiatalon könnyebb a tanulás ezért tartom fontosnak az iskolai nyelvoktatást.Nekem négy unokám tanult angolul, a legidősebb tíz évig élt Londonban. Többször voltam kint nála látogatóba, ezért kezdtem én is angolul tanulni, de 70 felett nem könnyű! Köszönöm a segítségét, a leveleit, jó egészséget kívánok Önnek, és a családjának!
  Szeretettel üdvözlöm:Mária

  Válasz
 36. Horváthné Éva

  Csak gratulálni tudok neki a becsületes hosszan tartó kitartásáért.
  Szeretettel Évi

  Válasz
 37. Finster Györgyné

  Gratulálok a sikernek. A sok tanulás és akarat meghozta gyümölcsét.
  Részemről nem készülök semmilyen vizsgára. Nyugdíjas vagyok, csak magamnak tanulok.
  Üdvözlettel : Zsuzsi

  Válasz
 38. Huff Márta

  Kedves András!
  Könnyű? Manapság semmisem könnyű. Ha valaki nyelvtanulásra szánja magát, azt hiszem azért teszi, mert a foglalkozása megkívánja, vagy mert előírás, vagy mert kitárult előttünk a világ és nem akarunk elveszni benne. A cél szempontjából teljesen mindegy milyen erőfeszítések árán próbálkozunk eljutni valamilyen szintre egy-egy nyelv tanulásakor. Szerencsére vannak nyelvtanárok, akik tisztán látják a nehézségeket és segítségükkel támogatják a tanulni vágyókat. Most Önre céloztam András.
  Egy ambíciózis , sikeres gyerek megnyugvást és büszkeséget okoz egy családnak. A fiú példaképe jelen esetben az édesapa. Ez így van rendjén.
  Köszönöm, hogy megkeresett és megkérdezett.
  Üdvözlettel: Márta

  Válasz
 39. IRINA

  Kedves Andras gratulalok a fianak, a nyelvtanulas a nyelvtanulas nem konnyu meg fiatalnak sem en 63 eves vagyok es csak azert tanulgatok hogy ha ugy hozza az elet feltalaljam magam barmilyen hejzetben ezert szivesen elfogadom ha kuld nehany lecket koszonom

  Válasz
 40. Fazekas Péter

  Gratulálok Ádámnak, ez nem egy egyszerű dolog. Az a véleményem, hogy legjobban az adott országban lehet a legjobban megtanulni a nyelvet. Mi még nagyon utáltuk a kötelező oroszt, egyszer a gimiben még pótvizsgáztam is belőle, mai fejjel már máshogy gondolom. A lényeg három hónapig voltam 79-ben Minszkben, számítógép tanfolyamon, a cégünknek akkor kellett áttérni a nyugati gépekről az ESZR gép családra, ez alatt a három hónap alatt többet tanultam meg oroszul, mint a suliban 8 év alatt.
  Most az angolt gyúrom 67 évesen mindennap a duolingon csinálok meg egy vagy két leckét, mivel nem kötelező és szeretem az angolt, most olyan 30%-ra teszem a tudásomat, sajnos a fejem már nehezen veszi be az új szavakat, de azért küzdök, hiszen ráérek.
  Még egy dolog, annak idején a lányom úgy tanult angolul az iskolában, a 90-es évek elején, hogy az angol tanárnőjük minden órán egy Beatles dalt nézett velük át, illetve tanított meg nekik.
  További sok sikert a kedves fiának és önnek is.
  Üdvözlettel: Fazekas Péter

  Válasz
 41. Margó

  Kedves Tanár Úr!
  Gratulálok!
  Nem volt könnyű de szorgalommal, kitartással elérjük céljainkat.

  Válasz
 42. Fülöp Gyula

  Gratulálok, én sajnos csak magán szorgalomból tanul(gat)ok. Elmúltam 76 éves igy lassan haladok. Mégegyszer gratulálok a vizsgához és a szorgalomhoz.
  Gyula

  Válasz
 43. Miriszlai Éva

  Kedves András!
  Gratulálok a fiának! Nem volt könnyebb Neki.mert ez az Ő érdeklődéséről és szorgalmáról szól bárki legyen a hozzátartozója.Csak így tovább lépjen Apukája nyomdokaiba !
  M. Éva

  Válasz
 44. Tünde

  Szerintem egyáltalán nem könnyű akár középfokú, akár felsőfokú nyelvvizsgát letenni. Elsősorban és ami a legfontosabb, hogy mennyire akarom én ezt a nyelvet és komolyan gondolom-e, hogy megszerzek egy nyelvvizsga bizonyitványt. Lehet bármilyen szakszerű, érthető és jól megszerkesztett nyelvkönyv, ha nincs elég akaraterőm, önbizalmam, szorgalmam, kitartásom és kedvem egy nyelv elsajátitásához, akkor nincs értelme. Mert az első kudarc után sokan feladják, mert elfogy az önbizalom. Gratulálok a fiának. Én meg köszönöm a sok segítséget öntől mert most voltam külföldön és boldog voltam, hogy meg tudtam szólalni és megértettem amit mondtak, pedig nem sokat tudtam tanulni mert kevés az időm rá. De sikerült elboldogulnom. És folytatom a tanulást pedig nekem már nem kell nyelvvizsga.

  Válasz
 45. Jandi Viktor

  1945 április végén kerültem egy oberpfalzi plébániára ,-alig 5-6 német kifejezés birtokában,- miután apám aki magával vitt a háború utolsó4-6 hetében hadifogságba esett. Ősszel ott kezdtem az elemit a kis, 4 osztályt egyszerre tanító falusi iskolába. Félévkor a tanítónéni a módját kereste hogyan tegyen át soron kívül a II. -ba. 46 nyarán hazaérve – minimálisra csökkent magyar szókinccsel – németül jól beszélő családunk kinevetett alig érthető dialektusom miatt. Attól kezdve nem szólaltam meg németül, de még a fizetett angol tanártól sem voltam hajlandó tanulni, vagy a Francia Intézetbe eljárni. 1-2 év alatt rengeteget felejtettem ismét. Szerencsére Apám – még Wienerneustadtban végzett – ezredes barátjától az oktatást elfogadtam. Így fiatalabb német ismerőseimet ma is “elkápráztatom” ha pl. gótbetűs könyvet folyamatosan felolvasok.
  Ja persze, amikor aktuálissá vált német és angol nyelvvizsgát is szereztem- úgy 10 év múlva, “megkomolyodva”.

  Válasz
 46. Szabó Gyuláné

  Kedves András!
  Mindig örömmel olvasom hasznos tanácsaidat, Gratulálok a fiadnak a kitartó szorgalmas munkával elért eredményének. Nem volt könnyű véleményem szerint., Ami könnyebbség volt számára ,ha elakadt valahol ,Te mindig ott voltál és tovább lendítetted az akadályon.
  , és egy hatalmas példakép volt előtte, nevezetesen a Te személyiséged. Egy ilyen segítség mindennél többet ér. És természetesen az sem hátrány ,hogy ez nem került pénzbe. De én azt mondom hiába van a segítség , ha nincs kitartás , szorgalom,akarat

  Válasz
 47. Horváth Judit

  Biztos nem volt könnyű neki de a kitartás sokat segített, gratulálok a fiatalembernek!

  Válasz
 48. dr.Béres Istvánné

  Szívből gratulálok a sikeres 2 nyelv vizsgához Ádámnak és a szülőknek.Úgy gondolom,hogy a példamutatás az egyik legerősebb nevelési eszköz.Olyan családi környezetben,ahol a szülő is az idegen nyelvek birtokosa,a gyermekét is inspirálja a tanuláshoz. Minden elismerésem a sikerhez.
  Üdvözlettel:Dr.Béres Istvánné
  72 éves nyugdíjas tanító néni

  Válasz
 49. Zsuzsanna G.

  A nyelvet , mint a verseket is mindenkinek saját magának kell megtanulni. Tehát dicséretes , hogy két felsőfokú vizsgáig eljutott. Ehhez igenis szorgalom és teljesítmény kellett. A könnyebbséget inkább abban érzem, hogy közel volt hozzá az állandó motiváló erő és a példamutatás a papa személyében. Az esetleges megtorpanásokon így könnyebben sikerült túl lendülni hiszen hányszor és hányszor bele kezdünk valamibe és sokkal könnyebb azt abba hagyni, mint erőt gyűjtve tovább lépni. A sikerhez vezető utat mindenkinek magának kell végig járni. Gratulálok a nagyfiúnak!

  Válasz
 50. Rita

  Gratulálok a Fiának!
  Az Én Lányom is nakgyon tehetséges nyelvekben, 16 évesen Angol felsőfok, 19 évesen Spanyol felsőfok a Cervantesben, ezt követően elévgezte az Műszaki angolt, és az Angol kommunikációt és a Spanyol kommunikációt is, most a Német középfokú nyelvviszgájára készül.
  Közben egy kicsit beszél olaszul, és arabul is.
  Ő örökölte az Apjától a rendkívül jó nyelvérzéket, hobbiból tanul nyelveket kitartóan munkával.
  Sajnos Én nem rendelkezem ilyen jó nyelvérzékkel, ráadásul a nyelvtanulásra igen kevés időm jut, így “csak” alapfokon tudok kommunikálni angolul is és németül is.
  Szerintem nagyon fontos a nyelvtanuláshoz a képesség, – ami lehet örökletes is -, valamint a megfelelő körülmények, kitartás és rengeteg idő.
  Üdvözlettel: Rita

  Válasz
 51. Cili

  Kedves András! Eloszor is nagyon Gratulálok a fiaihoz, másodszor pedig a nagyobbiknak is gratulálok a kitartásához, lelkesedéséhez. Borzasztó sok munka kell hogy benne legyen. Biztos meg volt neki a családtól kapott támogatás es biztatás, hogy ne hagyja abba, ehhez is gratulálok. Sok szülőt Sajnos nem érdekli hogy teljesít a gyerek csak legyen meg az a kettes. Nagyon nem lehetett könnyű dolga, hiaba gyerek. Még nem latom két korosztály közt különbséget, ha valaki meg akarja tanulni, akkor belefekteti a legtöbb időt. Még egyszer nagyon gratulálok.

  Válasz
 52. Szabó Eszter

  Kedves András! Gratulálok a fia eredményeihez! Motiváció, kitartás bőven kell, tapasztaltam magamon. Az eszperantó ment közép- és felsőfokon is, bár ez utóbbi nagyon nehéz volt Pechan Alfonznál (én még a szótárkészítőnél vizsgáztam). A német középfokúra is bőven tanulnom kellett. Pechemre érettségi után nem mertem letenni, utána még felejtettem belőle, sokat kellett pótolni, majd sikerült. Most angolt tanulok a legtöbbet, részben nyelvvizsgára is, ill. franciát szintén, de abból csak A2 körül tartok. Ja, oroszból is nyelvvizsgáztam, elfelejteni azt sem szeretném. Olaszul is jó lenne alapszinten tudni. A némettel és az eszperantóval könnyebb, azokat jobban szinten tartom, ill. sok újat is tanulok. Most olvasom Tolkien-t, ma jutottam el a 300. oldalig (The Hobbit). Nagyon sokat kell készülnöm, hogy az angol sikerüljön, mert tanárhoz nincs időm járni, ezért járműveken, szabadság alatt és otthon tanulok sokféle módon (CD, video, filmek, nyelvtani gyakorlás, olvasás, angol nyelvű konferencia, angol beszélgetés ismerőssel – aki felsőfokon tud).

  Válasz
 53. Pappné Csepreghy Margit

  Kedves András ! Csak gratulálni tudok annak akinek sikerült ! Megvettem az oktató könyvet de időm nagyon kevés , így nem mondhatom el , hogy tudok németül.Igaz többet tudok mint előtte , de saját magam nem vagyok megelégedve a tudásommal.Sajna , nem vagyok már fiatal és sokkal nehezebben megy a tanulás . Jelenleg ott tartok , hogy dolgozom és itt rá vagyok kényszerülve mert csak németül beszélnek velem.Remélem ebből sokat tudok tanulni. Ha tehetem minden alkalommal csatlakozom az Ön ingyenes oktatásaihoz.

  Üdvözlettel Margó

  Válasz
 54. Korim Edit

  Könnyű? Aki ilyet állít szerintem sosem próbálkozott egyetlen nyelv elsajátításával sem. Gratulálok Ádámnak . 18 évesen kettő felsőfokú nyelvvizsgával nem sokan büszkélkednek. A lányomnak van egy középfokú és egy középfokú szakmai angol nyelvvizsgája és láttam mennyit tanult ezekre a vizsgákra. A fiam is tanult rendesen angolul de ő azt mondta a tudás számít és nem a papír. Azt mondják mindketten, hogy nem lehet “eladni ” őket angolul de nem több. Én változatlanul tanulgatom az angolt a Bulldózerrel, nagyon tettszik. Valószínűleg nem teszek nyelvvizsgát sosem, de nem is ez a célom. Volt már sikerélményem is, de az értéssel vannak problémáim.
  Kedves András, további sikert kívánok a munkájához.

  Válasz
 55. SusaKo

  Tökéletesen egyetértek!..én született antitalentum vagyok (voltam?) az idegen-nyelvekhez! Amikor 36évesen kikerültem Németországba, éppenhogy csak pötyögtem, pedig az utolsó 5hónapot kemény 8órai tanulással töltöttem(otthon a heverön, mivel munkanélküli lettem és igy rengeteg idöm volt.)
  Aztán, miután kijöttem, 8hónap után, olyan jól beszéltem, hogy az elsö kiközvetitésen nagyon jól el tudtam magam adni a fönöknek, aki rögtön alkalmazott!
  Német tv, német könyvek, német barátságok nagyon hamar hozzásegitettek a nyelv tökéletesitéséhez(pedig otthon magyarul beszéltünk!).
  Azóta nekiindultam az angolnak, spanyolnak, portugálnak..konyhanyelven elpötyögök mindegyiken!
  Most az olasz jön!..utikonyvek, filmek, riportok, melyek az érdeklödést lekötik, nagyon fontossak!
  Egyébként a jó tanár sem rossz!
  Van egy magyar barátnöm, aki itt oktat németet és angolt!..
  Az ö osztályában a 6évesek heti 2órában év végére szinielöadást tartanak!.játékokkal, szerepjátékokkal, énekekkel, nehézség nélkül tanulják a gyerekek az elsö idegennyelvet!
  Szóval, csak odafigyelés, szorgalom , kitartó munka szükséges! Mint tudjuk, semmit nem adnak ingyen! a tudást sem!..sok munka az ára!
  Köszönöm, hogy elmondhattam..Üdvözlettel és sok sikert!

  Válasz
 56. Mócsa Magdolna

  Szetintem nem könnyű Én pl a kiejtéssel szenvedtem minden nyelven igy mindig feladtam,most már úgy gondolom nem az fontos és nem érzem magam fusztráltnak ha megszólalok.sokat kell gyakorolni akár naponta ,ha nem nyelvi környezetben élünk .Gratulálok a fiúnak !

  Válasz
 57. Horváth Józsefné

  Gratulálok! Szerintem a környezete segítette, inspirálta de kitartó kemény munkát Ő sem spórolhatta meg így aztán az érdem egyedül az övé és a tudás is.,

  Válasz
 58. Andrea

  Dear kindly Mr. Neményi!

  I am very happy that your son made of exam succes!
  I may be very happy if I can do too, such succes.

  I wich you und your family more success.

  Good bye Mrs Andrea Fodor

  Válasz
 59. Bakai József

  Kedves András!
  Gratulálok a fia sikeréhez, ami nyílván az APA sikere is. Ez alatt azt értem, hogy a sikerhez vezető utat
  megmutatta a fiának.
  Egy kicsit humorosan, ha valaki tud valamit, az neki már könnyű, / csak ezért mondanám, maga a vizsga k
  önnyü / de a tudás megszerzése az nehéz.
  Én már nem jutok el erre a szintre, mert nem létkérdés csak jó érzésem van ha megértem a német beszédet.
  A nyelvtanulási felfogásával makszimálisan egyetértek.

  Tisztelettel: Bakai József

  Válasz
  1. gall gábor

   Kedves András,érdeklődéssel figyelem az ön erőfeszítéseit a nyelvi képzéssel/tanulással kapcsolatban,de nem tudom mesejteni ez valamiféle szolgálat vagy szolgáltatás ajánlat kísérlet akar lenni.Tetszik az apai a visszafogott szive a fia eredményességében,mert nem csak ő küzdött,hanem az ő nyelvi környezetében benne van a különleges szülői minta is.
   Persze egyetértek, ki vitatná,hogy a nyeltudás nem örökíthető genetikailag /bár,tudjuk mindanyian inkább a hibátlan nyelvhasználat ami vonzó és nem maga a munkás nyelv tanulás, ezért is kutatunk sokan a mai tudomány lehetőségei szerint még leírhatatlan mátrix-i fájdalom mentesen megszerezhető tudásképesség után/, sajnos ma még ez a természetes.

 60. Maggie

  Kedves Neményi András!
  Újat nem tudok mondani, így csatlakozom a fent írt véleményekhez. Egy idegen nyelv elsajátításához kitartás, akaraterő és szorgalom kell.
  Nekem az unokám a példaképem, 15 évesen tette le a ” Középfokú” nyelvvizsgát.
  Kivánok mindenkinek sok sikert és köszönöm Önnek is amit értünk, tanulni akarókért tesz.

  Válasz
 61. Sonyák Béla

  Tisztelt Neményi úr !

  Véleményem szerint sem volt egyáltalán könnyű, jól tanulni (bármit is) kitartás, szörgalom és ÉRDEKLŐDÉS kell !

  Üdvözlettel !
  Sonyák Béla

  Válasz
 62. Iváncsics Zoltánné

  Kedves András! Gratulálok fia sikeréhez.Nem kevés munka áll a nyelvvizsgák mögött.Sok tanulás,kitartás és szorgalom kellett hozzá.Én most leszek 67 éves és most sem vagyok rest a németet elővenni.Vannak akik bolondnak tartanak,kicsit gunyos megjegyzéssel illetnek.De ez nem baj ezek után még inkább foglalkozom az egésszel mert érdekel.Én a horvát és szerb nyelvet beszélem.A németet tanulom az ön anyagából.Próbáltam könnyitett olvasmányt keresni a könyvesboltban nem sok sikerrel.Érzem sokat tanultam,de többet szeretnék tudni.Gratulálok a fia sikeréhez nem volt könnyű.

  Válasz
 63. Sólya Ottilia

  Kedves Tanár Úr, gratulálok a fia sikeréhez. Pontosan tudom mennyi munka, szorgalom van mögötte.
  Én is tanulom az angolt az Ön könyveiből, vizsgázni nem akarok már, mivel 65 éves vagyok, csak beszélni szeretnék és megérteni ha valaki szól hozzám, de ehhez is sok gyakorlásra és tanulásra van szükség.
  Nagyon szeretek az Ön anyagaiból tanulni és fejlődik is az angol nyelvtudásom, mindennap kell vele foglalkozni ahhoz, hogy előbbre jussak, de a nyelvvizsgához sokkal több kell, éveken át tartó tanulás szorgalom és kitartás, ami az Ön fiában megvolt, és meg lett az eredménye. Gratulálok neki, és Önnek is, hogy megteremtette számára a lehetőséget.

  Válasz
 64. Szabó Piroska

  Kedves András!

  Fia biztosan sokat fáradozott, hogy ilyen csodálatos eredményt ért el.

  További sikereket kívánok Önnek és családjának.

  Piroska

  Válasz
 65. Tóth Andrásné

  Kedves Tanár Úr!
  Gratulálok! A legnagyobb öröm,ha az ember gyermeke sikereket ér el.Egyetértek nagyon sok gyakorlás és ha lehetőség van rá idegen nyelvi környezetben tartózkodás sokat segít és nem utolsó sorban a nyelvkészség.A fiúnk 3 idegen nyelven beszél tökéletesen, a lányunk viszont nagyon nehezen boldogul az egy német nyelvel ,pedig szorgalmas, jó tanuló volt mindig.
  Én már idős vagyok / 70 éves /, de az Ön tanítási módszerével sikerült az alapvető francia kifejezéseket elsajátítanom. Jó érzéssel gondoltam Önre, amikor a nyáron francia nyelvterületen voltam s nem éreztem magam olyan elveszettnek. Köszönöm!
  Minden jót kívánok! Tisztelettel : Franciska

  Válasz
 66. Papp J.

  Hát…
  Csak gratulálni tudok de azt őszinte szívvel!
  Sajnos valahogy belőlem hiányzik a kitartás amit nagyon sajnálok..
  Pedig nagyon kényelmetlenül érzem magam sokszor ha “külföldiül” szóknak hozzám…
  Sok szót megértek csak válaszolni megy nehézen…
  Pedig -kórusénekesként- több mint 10 nyelven énekeltem már, ráadásul a fantasztikus karnagyunknak hála, tökéletes kiejtéssel merz addig nem mehetünk színpadra ameddig nem érthető tisztán a szöveg…
  Szóval valahogy valamit ki kéne találnom… 😊
  Elkezdtük a Feleségemmel András leckéit, az Asszony angolul én németül de lehet hogy egy nyelv elég lenne mert akkor tudnánk “beszélgetni…”
  Érdekelne érről a Tanár Úr véleménye!
  Hatékonyabb lenne akkor a tanulás?
  Üdvözlettel;
  Papp J.

  Válasz
 67. Dr. Zsebesi Bertalan

  Gratulálok az elért eredményhez!
  Könnyű volt e ? Nem, biztos, hogy megdolgozott érte.
  Én többször nekifutottam az angol nyelvnek, “de” csak alapkifejezések elsajátításáig jutottam.
  A szorgalom, a kitartás, a megfelelő módszer nagyon fontosak.De! Nyelvi környezetben kell
  lenni, ahhoz, hogy érdemi előrehaladást érjünk el. Hiába tanulsz szorgalmasan otthon, ha
  minden másnap ujra kell kezdeni. Kint kell lenni, egyébként illúziót kergetünk és nem nyelvet tanulunk!!

  Válasz
 68. Dr.Apró Ferencné

  Kedves András !

  Gratulálok a fia nyelvvizsgáihoz, nagyon nagy akaraterőre és kitartásra volt szüksége, tehát egyáltalán nem volt könnyű.
  Ami kedvező volt számára, hogy volt kitől kérdeznie, ha valami problémája volt.
  Na és a szülői példamutatás is fontos tényező, gondolom ebből is tudott profitálni.
  Üdvözlettel
  Dr. Apró Ferencné

  Válasz
 69. Sármány Györgyi

  Az én Gyermekem is kilenc éves korában kezdett angolul tanulni és 12 éves kora után komolyan kellett foglalkoznia vele. Mikor egyetemre ment, már felsőfokú vizsgája volt. A németet viszont két év alatt, mint egyetemista tette le felső fokon, de egy tanévet Ausztriában töltött, tehát német nyelvterületen, ami nagyon sokat jelentett. Minél fiatalabb egy gyermek, annál gyorsabban tanul meg egy idegen nyelvet szerintem. Önnek meg gratulálok kedves András, hiszen Ön poliglott már!.

  Válasz
 70. Tóth Balázs

  Kedves András Úr
  Gratulálok és higyje el hogy örülök a fia sikerének ,mert tudom hogy megérdemelte ,az hogy kinek mi a könnyű relatív nyilván csak olyan dolog lehet amivel nagyon sokat foglalkozik az ember ,és nem adja fel. Sajnos mikor én voltam teenager a legtöbb helyen a butitas volt a cél , pl tanuljunk meg kívülről mindenféle vacak verseket meg hasonló okorsegek, amúgy ma is szinte mindenhol a butitas a cél, tudom hogy ált.iskolába tengernyi totál felesleges báromsagal gyötrik szerencsétlen diákokat pl most ez a mindennapos éneklés, hát az aztán kurva fontos , nem csoda hogy gazdaságilag egyre több ország megeloz minket , itt tervszerűen zajlik az ország tönkretétele, ezért is van hogy lassan kiürül , itt egyre kibírhatatlanabb minden ,nem tudom hogy hova fog még romlani, de már nyugtató kell az itteni élet elviselesehez. A csapból is az folyik hogy a Magyar a legokosabb nép, meg hogy milyen találékonyak vagyunk, de az ország állapota ezt egyáltalán nem tükrözi, az itteni élet meg főleg nem.Amúgy nekem az angol sosem tetszett ,mondjuk az uralja a világot sajnos az tény , nekem a német ,francia,olasz tetszik szerintem ezeknek van eleganciajuk. Tisztelettel

  Válasz
 71. Krajcsovicz György

  Kedves András!
  Aki azt mondta, hogy könnyű volt Ádámnak,-feltételezhetően arra gondolt, hogy jó volt a hátszele. /Volt kitől azonnali tanácsot ,segítséget kérni,-esetleg nyelvérzéket is örökölhetett./ Véleményem szerint- az előbbieken kívül – alapvető a szorgalom, kitartás,elszántság,időbeosztás stb.

  Válasz
 72. Soskúti Karolyne

  Kedves Andras!
  Ehhez a teljesitmenyhez csak gratulalni tudok. Oriasi kitartas, szorgalom meghozta a gyumolcset.
  Tovabbi sok sikert kivanok az eletben.

  Válasz
 73. Kenesei László

  Érdekes lenne egy önképzökör, ahol akár hetente egyszer is össze lehetne jönni és gyakorlás képpen beszélgetnénk egymással egy adott idegen nyelven. Engem Kecskeméten német nyelven érdekelne, amennyiben ez valahogyan lehetséges lenne.

  Válasz
 74. Spitz Gabriella

  nekem is az a véleményem, hogy beszélgetés nélkül hiába tanulunk, passzív tudás lesz. én olaszul szeretnék gyakorolni valakikkel, esetleg skypeon ? ezt kellene összehozni Gabriella

  Válasz
 75. Lebó László

  Szerintem nem volt könnyű két nyelvvizsgát letenni a fiának, meg kellett szenvednie érte, nagyon sokat kellett tanulni, hogy elsajátithassa a nyelveket, sok kitartásra és szorgalomra volt szüksége.
  Magamat illetően koromnál fogva nyelvvizsgát már nem akarok tenni, de mivel üdülőövezetben lakom, így elég gyakran találkozom német nyelvű vendégekkel, akiket utba kell igazítani. Ezért gondoltam, hogy a megértés végett átismétlem a német nyelvtudásomat az Ön leckéivel. Az Ön leckéi önbizalmamat adnak nekem, mivel nagyon érthető módon adja elő a tananyagot. A továbbiakban is sok sikert kívánok Önnek.

  Válasz
 76. Szijj Istvánné Edit

  Elsősorban gratulálni szeretnék a fiunak a szorgalmához, másodsorban az Édesapjának, mert a jó nyelvérzéket biztosan tőle örökölte! Biztosan nem volt neki sem könnyü, mint ahogy nekünk sem, mert ezt tanulás nélkül nem lehet elsajátitani! Neki csak annyiból könnyebb, hogy fiatal, hamarabb megragad az agyában minden, de amikor az ember 60-on már tul van, több időre van szüksége, hogy megragadjon az emlékezetében minden! Sok sikert kivánok Önöknek!
  Üdvözlettel: Szijjné Edit

  Válasz
 77. Takács Lászlóné

  Gratulálok a Fiadnak!
  Szerintem nehéz volt neki, de a kitartása, szorgalma na és gondolom a Te segítséged is számított !
  De Ő saját magának köszönheti ezt, mert az akarása nélkül nincs semmi !
  A továbbiakban is sok sikert kívánok Nektek !
  Üdvölettel :
  Takács Lászlóné Mara
  Ui. Köszönöm az ingyenes leckéket is.Hasznosak számomra.

  Válasz
 78. Bagi Péter

  Elkezdtem majd abbahagytam. Amikor meg külföldön a német nyelvet bátortalanul használtam, meglepődtem, hogy mennyit is tudok. Ezért most már még komolyabban fogok hozzá a tanuláshoz.

  Válasz
 79. DR. KRÉMER ZSUZSA

  Kedves András !
  Mindenki tudja, hogy nem könnyű nyelvizsgázni. Nagyon fontos a szorgalom és a kitartás,mely gondolom Ádámnál adott . Van kényszerítő feltétel is a megszerzést illetően, hogy diplomát szeretnénk, ehhez két nyelvből vizsgázni kell. De a diploma megszerzéséhez nem kell felsőfokú nyelvvizsga, tehát ez az eredmény ÁDÁM ÉRDEME és GRATULÁLOK neki!

  Válasz
 80. Virovecz Istvánné

  Gratulálok ehhez a nagyszerű eredményhez. Tudom hogy nagyon sok munka van mögötte. Szorgalom és kitartás kellett hozzá és ami fontos MOTIVÁCIÓ.

  Válasz
 81. Czaltig Hilda

  Gratulálok a fiának! Nagyszerű eredmény 18 évesen két felsőfokú nyelv ! Nem lehetett könnyű a többi tantárgyak mellett. Én azt a hibát követtem el, hogy nem tanultam meg tanulni. Motivációm van, csak 59 évesen, kevés idővel és egyedül elég nehéz. De nem adom fel! Mert, ha nyelvvizsgám nem is lesz, de a tudásom megmarad.

  Válasz
 82. Molnár Józsefné

  Nagyszerű! Gratulálok a fiúnak és a család többi tagjának is, akik biztosan megadták a békés, nyugodt, jó hátteret a tanuláshoz, de legfőképpen az Ádám akaratereje kellett, hogy egyszerre két nyelvből vizsgázzon.
  Meg lett az eredménye, óriási öröm mindannyiuknak. További sok sikert kívánok!
  Molnárné

  Válasz
 83. Tempfli Ida

  Tanár Úr ! Gratulálok a fiának. Azt jelenti,hogy volt erős akarata,kitartása és szorgalma.
  Aki azt mondja könnyű volt neki,nem hiszem,hogy végig gondolta a kijelentését. Egy ilyen siker
  eléréséhez sok munka és kitartás szükséges, még akkor is ha az apuka nyelvtanár. A szülő nem
  tud tanulni a gyermeke helyett. Ez csak a fia érdeme.

  Válasz
 84. Király Józsefné Izabella

  Kedves András!
  Biztos, hogy a fiának sem volt könnyű a két nyelv és a vizsga sikeres megszerzése. Rengeteget tanult, gyakorolt, olvasott okosan megtervezve , könnyabbről a nehezebb felé. Segítette édesapja példája is, Ádám szorgalma, kitartása a tanulásban. Gondolom, hogy szívesen, kedvvel tanult. Ez ek nélkül még nehezebb lett volna a munkája.
  Gratulálok

  Válasz
 85. Balogh Márta

  Kedves András!

  Nem lehetett könnyű a két nyelvvizsga megszerzése, sok munka, kitartás és szorgalom kell hozzá.
  Ezúton szeretnék GRATULÁLNI 

  Válasz
 86. Tóth Ernő

  Kedves András!
  Biztos, hogy nem volt könnyű és egyszerű a két felsőfokú nyelvvizsga megszerzése. Csak gratulálni tudok a szorgalomhoz és a kitartáshoz. Azt gondolom, talán ha fiatalabb, netán gyermekként kezdi az ember, valamivel könnyebb. Viszont azt is vallom,hogy sohasem késő. Ki kell tűzni a célt és azt szem előtt tartva mindent bele. Még egyszer szívből gratulálok!
  Tóth Ernő

  Válasz
 87. Varró Anna Hajnalka

  Gratulálok!

  “Az emberek ritkán érnek el sikert abban,amit nem szívesen csinálnak.”

  Válasz
 88. Stefan Kreisz

  Bocsánatot kérek azért mert nem a fenti témához szolnék. Hanem nem régen voltam budapesten.pontosaban.Szeptember 2..és7 kőzőt.Probálkoztam telefonon fel venni a kapcsolatot őnőkel. Sikertelenül. Szeretem volna vásárolni egy csomagot.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Stefan!

   Dunakeszin van a nyelviskolánk.

 89. Valentin Antal

  Kedves András !
  Amíg a hírcsatornákon folyamatosan azt lehet hallani, hogy a kérdező riporter és riportalanya végig “ŐZIK”
  a riportot , addig egy cseppet sem csodálkozom a ” könnyű volt neki ” lekicsinylő véleménnyel kapcsolatban!
  A lakosság sajnos nagy hányada anyanyelvi szinten sem kapna megfelelő érdemjegyet , mert a megméret-tetésnél könnyűnek találtatna ! Ilyet tehát csak az mer mondani , aki önerőből soha semmit meg sem próbált ! A kibicnek ugyanis semmi sem drága !
  Üdvözlettel :
  Antal.

  Válasz
 90. Demeter Sándorné Balla Malvin

  Csak gratulálni tudok. Kívánom, hogy használja nyelvtudását sok sikerrel!

  Üdv. Malvin

  Válasz
 91. Czeglédi Erzsébet

  Kedves Tanár Úr! Szeretném, ha az Ön módszerével folytathatnám a tanulást. A magyar nyelvtant jól megtanultam – bár a két nyelv nagyon különbözik egymástól, de a nyelvtani fogalmak kifejezését felismerem és megértem. Nem könnyű nyelv az angol. A lányom – igen intenzív tanulás mellett – 10 év alatt jutott el a felsőfokú nyelv-vizsgáig a Rigó utcában. Az én korosztályomat már nem igen kérdezik az utcán külföldiek egy kis eligazításra… De jönnek a fiatalok és sokkal nagyobb lehetőségekkel. A kis unokám még csak első elemista – de már ismerkednek az angol nyelvvel és két év múlva már németet is tanulják. Az a pár lecke amit kaptam e-mailben – azt jelzi, hogy fejlődésképes vagyok és nem csak önbizalmat ad, hanem egy kevés tudást is. Köszönöm a lehetőséget és szeretnék élni vele tovább is. Köszönettel Czeglédi Erzsébet

  Válasz