Sikerült! De vajon tényleg könnyű volt neki?

Ádám fiam nemrég múlt 18 éves, és sikeresen letette a felsőfokú nyelvvizsgát angolból is, németből is. Könnyű neki! – hallom mindenkitől. Nem értem. Mitől lenne neki ez olyan könnyű? A nyelvtudás se nem öröklődik, se nem fertőző, mint a nátha…

Rengeteg munkát fektetett bele. Nagyon-nagyon sok időt töltött el tanulással. Magyarországon a lakosság hány százaléka beszél két idegen nyelvet felsőfokon?

Emlékszem, amikor én vizsgáztam, egyáltalán nem találtam könnyűnek a vizsgát, és véleményem szerint a C1-es (felsőfokú) szintet ma sem egyszerű letenni.

Aki azt mondja, hogy azért volt egyszerű dolga, mert először megtanult angolul, és csak utána ment el vizsgázni, azzal egyetértek.

De az, hogy teli van a lakás nyelvkönyvekkel meg szótárakkal, még nem jelenti azt, hogy a lakás lakói automatikusan megtanulják belőlük a nyelveket. (A kisebbik fiam leginkább várépítéshez használja ezeket a jó vastag szótárakat.)

Illetve, valóban könnyű volt neki, ahogy minden nyelvtanulónak az, aki létrehozza magának a nyelvi környezetet. Mert azt bárki megteheti.

10 éves kora óta tanulja az angolt, de ez nem lett volna elég. Nagyon sokat foglalkozott a nyelvvel és valóban kialakította magának a nyelvi környezetet:

1) Könyvet olvasott angolul. Először könnyített olvasmányokat, utána biológia és kémia témában a továbbtanulásához, érdeklődési köréhez kapcsolódókat.

2) Sokat nézett angol nyelvű filmeket. Rövidebbeket és hosszabbakat egyaránt.

Neki sem úgy ment, hogy leült, és mindent értett elsőre. Rengetegszer kellett eleinte egy-egy mondatot visszatekernie, újra és újra meghallgatnia, hogy ki tudja bogarászni, mi hangzott el.

Szóval megküzdött az angollal, hogy megértse, és ebben az is segített, hogy sokat olvasott angolul. Amennyire egy kamasz komolyan veheti az iskolai tanulást, ő is csak annyira vette komolyan. Nem ő volt az osztály legjobbja angolból.

Nagyon örülök a sikerének, és őszintén kíváncsi vagyok az Ön véleményére.
Ön szerint is könnyű volt neki két idegen nyelvet megtanulni felsőfokig?
Véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

122 hozzászólás a(z) “Sikerült! De vajon tényleg könnyű volt neki?” bejegyzéshez

  1. Valentin Antal

    Kedves András !
    Amíg a hírcsatornákon folyamatosan azt lehet hallani, hogy a kérdező riporter és riportalanya végig „ŐZIK”
    a riportot , addig egy cseppet sem csodálkozom a ” könnyű volt neki ” lekicsinylő véleménnyel kapcsolatban!
    A lakosság sajnos nagy hányada anyanyelvi szinten sem kapna megfelelő érdemjegyet , mert a megméret-tetésnél könnyűnek találtatna ! Ilyet tehát csak az mer mondani , aki önerőből soha semmit meg sem próbált ! A kibicnek ugyanis semmi sem drága !
    Üdvözlettel :
    Antal.

    Válasz
  2. Stefan Kreisz

    Bocsánatot kérek azért mert nem a fenti témához szolnék. Hanem nem régen voltam budapesten.pontosaban.Szeptember 2..és7 kőzőt.Probálkoztam telefonon fel venni a kapcsolatot őnőkel. Sikertelenül. Szeretem volna vásárolni egy csomagot.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Stefan!

      Dunakeszin van a nyelviskolánk.

  3. Varró Anna Hajnalka

    Gratulálok!

    „Az emberek ritkán érnek el sikert abban,amit nem szívesen csinálnak.”

    Válasz
  4. Tóth Ernő

    Kedves András!
    Biztos, hogy nem volt könnyű és egyszerű a két felsőfokú nyelvvizsga megszerzése. Csak gratulálni tudok a szorgalomhoz és a kitartáshoz. Azt gondolom, talán ha fiatalabb, netán gyermekként kezdi az ember, valamivel könnyebb. Viszont azt is vallom,hogy sohasem késő. Ki kell tűzni a célt és azt szem előtt tartva mindent bele. Még egyszer szívből gratulálok!
    Tóth Ernő

    Válasz
  5. Balogh Márta

    Kedves András!

    Nem lehetett könnyű a két nyelvvizsga megszerzése, sok munka, kitartás és szorgalom kell hozzá.
    Ezúton szeretnék GRATULÁLNI 

    Válasz
  6. Király Józsefné Izabella

    Kedves András!
    Biztos, hogy a fiának sem volt könnyű a két nyelv és a vizsga sikeres megszerzése. Rengeteget tanult, gyakorolt, olvasott okosan megtervezve , könnyabbről a nehezebb felé. Segítette édesapja példája is, Ádám szorgalma, kitartása a tanulásban. Gondolom, hogy szívesen, kedvvel tanult. Ez ek nélkül még nehezebb lett volna a munkája.
    Gratulálok

    Válasz
  7. Tempfli Ida

    Tanár Úr ! Gratulálok a fiának. Azt jelenti,hogy volt erős akarata,kitartása és szorgalma.
    Aki azt mondja könnyű volt neki,nem hiszem,hogy végig gondolta a kijelentését. Egy ilyen siker
    eléréséhez sok munka és kitartás szükséges, még akkor is ha az apuka nyelvtanár. A szülő nem
    tud tanulni a gyermeke helyett. Ez csak a fia érdeme.

    Válasz
  8. Molnár Józsefné

    Nagyszerű! Gratulálok a fiúnak és a család többi tagjának is, akik biztosan megadták a békés, nyugodt, jó hátteret a tanuláshoz, de legfőképpen az Ádám akaratereje kellett, hogy egyszerre két nyelvből vizsgázzon.
    Meg lett az eredménye, óriási öröm mindannyiuknak. További sok sikert kívánok!
    Molnárné

    Válasz
  9. Czaltig Hilda

    Gratulálok a fiának! Nagyszerű eredmény 18 évesen két felsőfokú nyelv ! Nem lehetett könnyű a többi tantárgyak mellett. Én azt a hibát követtem el, hogy nem tanultam meg tanulni. Motivációm van, csak 59 évesen, kevés idővel és egyedül elég nehéz. De nem adom fel! Mert, ha nyelvvizsgám nem is lesz, de a tudásom megmarad.

    Válasz
  10. Virovecz Istvánné

    Gratulálok ehhez a nagyszerű eredményhez. Tudom hogy nagyon sok munka van mögötte. Szorgalom és kitartás kellett hozzá és ami fontos MOTIVÁCIÓ.

    Válasz
  11. DR. KRÉMER ZSUZSA

    Kedves András !
    Mindenki tudja, hogy nem könnyű nyelvizsgázni. Nagyon fontos a szorgalom és a kitartás,mely gondolom Ádámnál adott . Van kényszerítő feltétel is a megszerzést illetően, hogy diplomát szeretnénk, ehhez két nyelvből vizsgázni kell. De a diploma megszerzéséhez nem kell felsőfokú nyelvvizsga, tehát ez az eredmény ÁDÁM ÉRDEME és GRATULÁLOK neki!

    Válasz
  12. Bagi Péter

    Elkezdtem majd abbahagytam. Amikor meg külföldön a német nyelvet bátortalanul használtam, meglepődtem, hogy mennyit is tudok. Ezért most már még komolyabban fogok hozzá a tanuláshoz.

    Válasz
  13. Takács Lászlóné

    Gratulálok a Fiadnak!
    Szerintem nehéz volt neki, de a kitartása, szorgalma na és gondolom a Te segítséged is számított !
    De Ő saját magának köszönheti ezt, mert az akarása nélkül nincs semmi !
    A továbbiakban is sok sikert kívánok Nektek !
    Üdvölettel :
    Takács Lászlóné Mara
    Ui. Köszönöm az ingyenes leckéket is.Hasznosak számomra.

    Válasz
  14. Szijj Istvánné Edit

    Elsősorban gratulálni szeretnék a fiunak a szorgalmához, másodsorban az Édesapjának, mert a jó nyelvérzéket biztosan tőle örökölte! Biztosan nem volt neki sem könnyü, mint ahogy nekünk sem, mert ezt tanulás nélkül nem lehet elsajátitani! Neki csak annyiból könnyebb, hogy fiatal, hamarabb megragad az agyában minden, de amikor az ember 60-on már tul van, több időre van szüksége, hogy megragadjon az emlékezetében minden! Sok sikert kivánok Önöknek!
    Üdvözlettel: Szijjné Edit

    Válasz
  15. Lebó László

    Szerintem nem volt könnyű két nyelvvizsgát letenni a fiának, meg kellett szenvednie érte, nagyon sokat kellett tanulni, hogy elsajátithassa a nyelveket, sok kitartásra és szorgalomra volt szüksége.
    Magamat illetően koromnál fogva nyelvvizsgát már nem akarok tenni, de mivel üdülőövezetben lakom, így elég gyakran találkozom német nyelvű vendégekkel, akiket utba kell igazítani. Ezért gondoltam, hogy a megértés végett átismétlem a német nyelvtudásomat az Ön leckéivel. Az Ön leckéi önbizalmamat adnak nekem, mivel nagyon érthető módon adja elő a tananyagot. A továbbiakban is sok sikert kívánok Önnek.

    Válasz
  16. Spitz Gabriella

    nekem is az a véleményem, hogy beszélgetés nélkül hiába tanulunk, passzív tudás lesz. én olaszul szeretnék gyakorolni valakikkel, esetleg skypeon ? ezt kellene összehozni Gabriella

    Válasz
  17. Kenesei László

    Érdekes lenne egy önképzökör, ahol akár hetente egyszer is össze lehetne jönni és gyakorlás képpen beszélgetnénk egymással egy adott idegen nyelven. Engem Kecskeméten német nyelven érdekelne, amennyiben ez valahogyan lehetséges lenne.

    Válasz
  18. Soskúti Karolyne

    Kedves Andras!
    Ehhez a teljesitmenyhez csak gratulalni tudok. Oriasi kitartas, szorgalom meghozta a gyumolcset.
    Tovabbi sok sikert kivanok az eletben.

    Válasz
  19. Krajcsovicz György

    Kedves András!
    Aki azt mondta, hogy könnyű volt Ádámnak,-feltételezhetően arra gondolt, hogy jó volt a hátszele. /Volt kitől azonnali tanácsot ,segítséget kérni,-esetleg nyelvérzéket is örökölhetett./ Véleményem szerint- az előbbieken kívül – alapvető a szorgalom, kitartás,elszántság,időbeosztás stb.

    Válasz
  20. Tóth Balázs

    Kedves András Úr
    Gratulálok és higyje el hogy örülök a fia sikerének ,mert tudom hogy megérdemelte ,az hogy kinek mi a könnyű relatív nyilván csak olyan dolog lehet amivel nagyon sokat foglalkozik az ember ,és nem adja fel. Sajnos mikor én voltam teenager a legtöbb helyen a butitas volt a cél , pl tanuljunk meg kívülről mindenféle vacak verseket meg hasonló okorsegek, amúgy ma is szinte mindenhol a butitas a cél, tudom hogy ált.iskolába tengernyi totál felesleges báromsagal gyötrik szerencsétlen diákokat pl most ez a mindennapos éneklés, hát az aztán kurva fontos , nem csoda hogy gazdaságilag egyre több ország megeloz minket , itt tervszerűen zajlik az ország tönkretétele, ezért is van hogy lassan kiürül , itt egyre kibírhatatlanabb minden ,nem tudom hogy hova fog még romlani, de már nyugtató kell az itteni élet elviselesehez. A csapból is az folyik hogy a Magyar a legokosabb nép, meg hogy milyen találékonyak vagyunk, de az ország állapota ezt egyáltalán nem tükrözi, az itteni élet meg főleg nem.Amúgy nekem az angol sosem tetszett ,mondjuk az uralja a világot sajnos az tény , nekem a német ,francia,olasz tetszik szerintem ezeknek van eleganciajuk. Tisztelettel

    Válasz
  21. Sármány Györgyi

    Az én Gyermekem is kilenc éves korában kezdett angolul tanulni és 12 éves kora után komolyan kellett foglalkoznia vele. Mikor egyetemre ment, már felsőfokú vizsgája volt. A németet viszont két év alatt, mint egyetemista tette le felső fokon, de egy tanévet Ausztriában töltött, tehát német nyelvterületen, ami nagyon sokat jelentett. Minél fiatalabb egy gyermek, annál gyorsabban tanul meg egy idegen nyelvet szerintem. Önnek meg gratulálok kedves András, hiszen Ön poliglott már!.

    Válasz
  22. Dr.Apró Ferencné

    Kedves András !

    Gratulálok a fia nyelvvizsgáihoz, nagyon nagy akaraterőre és kitartásra volt szüksége, tehát egyáltalán nem volt könnyű.
    Ami kedvező volt számára, hogy volt kitől kérdeznie, ha valami problémája volt.
    Na és a szülői példamutatás is fontos tényező, gondolom ebből is tudott profitálni.
    Üdvözlettel
    Dr. Apró Ferencné

    Válasz
  23. Dr. Zsebesi Bertalan

    Gratulálok az elért eredményhez!
    Könnyű volt e ? Nem, biztos, hogy megdolgozott érte.
    Én többször nekifutottam az angol nyelvnek, „de” csak alapkifejezések elsajátításáig jutottam.
    A szorgalom, a kitartás, a megfelelő módszer nagyon fontosak.De! Nyelvi környezetben kell
    lenni, ahhoz, hogy érdemi előrehaladást érjünk el. Hiába tanulsz szorgalmasan otthon, ha
    minden másnap ujra kell kezdeni. Kint kell lenni, egyébként illúziót kergetünk és nem nyelvet tanulunk!!

    Válasz
  24. Papp J.

    Hát…
    Csak gratulálni tudok de azt őszinte szívvel!
    Sajnos valahogy belőlem hiányzik a kitartás amit nagyon sajnálok..
    Pedig nagyon kényelmetlenül érzem magam sokszor ha „külföldiül” szóknak hozzám…
    Sok szót megértek csak válaszolni megy nehézen…
    Pedig -kórusénekesként- több mint 10 nyelven énekeltem már, ráadásul a fantasztikus karnagyunknak hála, tökéletes kiejtéssel merz addig nem mehetünk színpadra ameddig nem érthető tisztán a szöveg…
    Szóval valahogy valamit ki kéne találnom… 😊
    Elkezdtük a Feleségemmel András leckéit, az Asszony angolul én németül de lehet hogy egy nyelv elég lenne mert akkor tudnánk „beszélgetni…”
    Érdekelne érről a Tanár Úr véleménye!
    Hatékonyabb lenne akkor a tanulás?
    Üdvözlettel;
    Papp J.

    Válasz
  25. Tóth Andrásné

    Kedves Tanár Úr!
    Gratulálok! A legnagyobb öröm,ha az ember gyermeke sikereket ér el.Egyetértek nagyon sok gyakorlás és ha lehetőség van rá idegen nyelvi környezetben tartózkodás sokat segít és nem utolsó sorban a nyelvkészség.A fiúnk 3 idegen nyelven beszél tökéletesen, a lányunk viszont nagyon nehezen boldogul az egy német nyelvel ,pedig szorgalmas, jó tanuló volt mindig.
    Én már idős vagyok / 70 éves /, de az Ön tanítási módszerével sikerült az alapvető francia kifejezéseket elsajátítanom. Jó érzéssel gondoltam Önre, amikor a nyáron francia nyelvterületen voltam s nem éreztem magam olyan elveszettnek. Köszönöm!
    Minden jót kívánok! Tisztelettel : Franciska

    Válasz
  26. Szabó Piroska

    Kedves András!

    Fia biztosan sokat fáradozott, hogy ilyen csodálatos eredményt ért el.

    További sikereket kívánok Önnek és családjának.

    Piroska

    Válasz
  27. Sólya Ottilia

    Kedves Tanár Úr, gratulálok a fia sikeréhez. Pontosan tudom mennyi munka, szorgalom van mögötte.
    Én is tanulom az angolt az Ön könyveiből, vizsgázni nem akarok már, mivel 65 éves vagyok, csak beszélni szeretnék és megérteni ha valaki szól hozzám, de ehhez is sok gyakorlásra és tanulásra van szükség.
    Nagyon szeretek az Ön anyagaiból tanulni és fejlődik is az angol nyelvtudásom, mindennap kell vele foglalkozni ahhoz, hogy előbbre jussak, de a nyelvvizsgához sokkal több kell, éveken át tartó tanulás szorgalom és kitartás, ami az Ön fiában megvolt, és meg lett az eredménye. Gratulálok neki, és Önnek is, hogy megteremtette számára a lehetőséget.

    Válasz
  28. Iváncsics Zoltánné

    Kedves András! Gratulálok fia sikeréhez.Nem kevés munka áll a nyelvvizsgák mögött.Sok tanulás,kitartás és szorgalom kellett hozzá.Én most leszek 67 éves és most sem vagyok rest a németet elővenni.Vannak akik bolondnak tartanak,kicsit gunyos megjegyzéssel illetnek.De ez nem baj ezek után még inkább foglalkozom az egésszel mert érdekel.Én a horvát és szerb nyelvet beszélem.A németet tanulom az ön anyagából.Próbáltam könnyitett olvasmányt keresni a könyvesboltban nem sok sikerrel.Érzem sokat tanultam,de többet szeretnék tudni.Gratulálok a fia sikeréhez nem volt könnyű.

    Válasz
  29. Sonyák Béla

    Tisztelt Neményi úr !

    Véleményem szerint sem volt egyáltalán könnyű, jól tanulni (bármit is) kitartás, szörgalom és ÉRDEKLŐDÉS kell !

    Üdvözlettel !
    Sonyák Béla

    Válasz
  30. Maggie

    Kedves Neményi András!
    Újat nem tudok mondani, így csatlakozom a fent írt véleményekhez. Egy idegen nyelv elsajátításához kitartás, akaraterő és szorgalom kell.
    Nekem az unokám a példaképem, 15 évesen tette le a ” Középfokú” nyelvvizsgát.
    Kivánok mindenkinek sok sikert és köszönöm Önnek is amit értünk, tanulni akarókért tesz.

    Válasz
  31. Bakai József

    Kedves András!
    Gratulálok a fia sikeréhez, ami nyílván az APA sikere is. Ez alatt azt értem, hogy a sikerhez vezető utat
    megmutatta a fiának.
    Egy kicsit humorosan, ha valaki tud valamit, az neki már könnyű, / csak ezért mondanám, maga a vizsga k
    önnyü / de a tudás megszerzése az nehéz.
    Én már nem jutok el erre a szintre, mert nem létkérdés csak jó érzésem van ha megértem a német beszédet.
    A nyelvtanulási felfogásával makszimálisan egyetértek.

    Tisztelettel: Bakai József

    Válasz
    1. gall gábor

      Kedves András,érdeklődéssel figyelem az ön erőfeszítéseit a nyelvi képzéssel/tanulással kapcsolatban,de nem tudom mesejteni ez valamiféle szolgálat vagy szolgáltatás ajánlat kísérlet akar lenni.Tetszik az apai a visszafogott szive a fia eredményességében,mert nem csak ő küzdött,hanem az ő nyelvi környezetében benne van a különleges szülői minta is.
      Persze egyetértek, ki vitatná,hogy a nyeltudás nem örökíthető genetikailag /bár,tudjuk mindanyian inkább a hibátlan nyelvhasználat ami vonzó és nem maga a munkás nyelv tanulás, ezért is kutatunk sokan a mai tudomány lehetőségei szerint még leírhatatlan mátrix-i fájdalom mentesen megszerezhető tudásképesség után/, sajnos ma még ez a természetes.

  32. Andrea

    Dear kindly Mr. Neményi!

    I am very happy that your son made of exam succes!
    I may be very happy if I can do too, such succes.

    I wich you und your family more success.

    Good bye Mrs Andrea Fodor

    Válasz
  33. Horváth Józsefné

    Gratulálok! Szerintem a környezete segítette, inspirálta de kitartó kemény munkát Ő sem spórolhatta meg így aztán az érdem egyedül az övé és a tudás is.,

    Válasz
  34. Mócsa Magdolna

    Szetintem nem könnyű Én pl a kiejtéssel szenvedtem minden nyelven igy mindig feladtam,most már úgy gondolom nem az fontos és nem érzem magam fusztráltnak ha megszólalok.sokat kell gyakorolni akár naponta ,ha nem nyelvi környezetben élünk .Gratulálok a fiúnak !

    Válasz
  35. SusaKo

    Tökéletesen egyetértek!..én született antitalentum vagyok (voltam?) az idegen-nyelvekhez! Amikor 36évesen kikerültem Németországba, éppenhogy csak pötyögtem, pedig az utolsó 5hónapot kemény 8órai tanulással töltöttem(otthon a heverön, mivel munkanélküli lettem és igy rengeteg idöm volt.)
    Aztán, miután kijöttem, 8hónap után, olyan jól beszéltem, hogy az elsö kiközvetitésen nagyon jól el tudtam magam adni a fönöknek, aki rögtön alkalmazott!
    Német tv, német könyvek, német barátságok nagyon hamar hozzásegitettek a nyelv tökéletesitéséhez(pedig otthon magyarul beszéltünk!).
    Azóta nekiindultam az angolnak, spanyolnak, portugálnak..konyhanyelven elpötyögök mindegyiken!
    Most az olasz jön!..utikonyvek, filmek, riportok, melyek az érdeklödést lekötik, nagyon fontossak!
    Egyébként a jó tanár sem rossz!
    Van egy magyar barátnöm, aki itt oktat németet és angolt!..
    Az ö osztályában a 6évesek heti 2órában év végére szinielöadást tartanak!.játékokkal, szerepjátékokkal, énekekkel, nehézség nélkül tanulják a gyerekek az elsö idegennyelvet!
    Szóval, csak odafigyelés, szorgalom , kitartó munka szükséges! Mint tudjuk, semmit nem adnak ingyen! a tudást sem!..sok munka az ára!
    Köszönöm, hogy elmondhattam..Üdvözlettel és sok sikert!

    Válasz
  36. Korim Edit

    Könnyű? Aki ilyet állít szerintem sosem próbálkozott egyetlen nyelv elsajátításával sem. Gratulálok Ádámnak . 18 évesen kettő felsőfokú nyelvvizsgával nem sokan büszkélkednek. A lányomnak van egy középfokú és egy középfokú szakmai angol nyelvvizsgája és láttam mennyit tanult ezekre a vizsgákra. A fiam is tanult rendesen angolul de ő azt mondta a tudás számít és nem a papír. Azt mondják mindketten, hogy nem lehet „eladni ” őket angolul de nem több. Én változatlanul tanulgatom az angolt a Bulldózerrel, nagyon tettszik. Valószínűleg nem teszek nyelvvizsgát sosem, de nem is ez a célom. Volt már sikerélményem is, de az értéssel vannak problémáim.
    Kedves András, további sikert kívánok a munkájához.

    Válasz
  37. Pappné Csepreghy Margit

    Kedves András ! Csak gratulálni tudok annak akinek sikerült ! Megvettem az oktató könyvet de időm nagyon kevés , így nem mondhatom el , hogy tudok németül.Igaz többet tudok mint előtte , de saját magam nem vagyok megelégedve a tudásommal.Sajna , nem vagyok már fiatal és sokkal nehezebben megy a tanulás . Jelenleg ott tartok , hogy dolgozom és itt rá vagyok kényszerülve mert csak németül beszélnek velem.Remélem ebből sokat tudok tanulni. Ha tehetem minden alkalommal csatlakozom az Ön ingyenes oktatásaihoz.

    Üdvözlettel Margó

    Válasz
  38. Szabó Eszter

    Kedves András! Gratulálok a fia eredményeihez! Motiváció, kitartás bőven kell, tapasztaltam magamon. Az eszperantó ment közép- és felsőfokon is, bár ez utóbbi nagyon nehéz volt Pechan Alfonznál (én még a szótárkészítőnél vizsgáztam). A német középfokúra is bőven tanulnom kellett. Pechemre érettségi után nem mertem letenni, utána még felejtettem belőle, sokat kellett pótolni, majd sikerült. Most angolt tanulok a legtöbbet, részben nyelvvizsgára is, ill. franciát szintén, de abból csak A2 körül tartok. Ja, oroszból is nyelvvizsgáztam, elfelejteni azt sem szeretném. Olaszul is jó lenne alapszinten tudni. A némettel és az eszperantóval könnyebb, azokat jobban szinten tartom, ill. sok újat is tanulok. Most olvasom Tolkien-t, ma jutottam el a 300. oldalig (The Hobbit). Nagyon sokat kell készülnöm, hogy az angol sikerüljön, mert tanárhoz nincs időm járni, ezért járműveken, szabadság alatt és otthon tanulok sokféle módon (CD, video, filmek, nyelvtani gyakorlás, olvasás, angol nyelvű konferencia, angol beszélgetés ismerőssel – aki felsőfokon tud).

    Válasz
  39. Cili

    Kedves András! Eloszor is nagyon Gratulálok a fiaihoz, másodszor pedig a nagyobbiknak is gratulálok a kitartásához, lelkesedéséhez. Borzasztó sok munka kell hogy benne legyen. Biztos meg volt neki a családtól kapott támogatás es biztatás, hogy ne hagyja abba, ehhez is gratulálok. Sok szülőt Sajnos nem érdekli hogy teljesít a gyerek csak legyen meg az a kettes. Nagyon nem lehetett könnyű dolga, hiaba gyerek. Még nem latom két korosztály közt különbséget, ha valaki meg akarja tanulni, akkor belefekteti a legtöbb időt. Még egyszer nagyon gratulálok.

    Válasz
  40. Rita

    Gratulálok a Fiának!
    Az Én Lányom is nakgyon tehetséges nyelvekben, 16 évesen Angol felsőfok, 19 évesen Spanyol felsőfok a Cervantesben, ezt követően elévgezte az Műszaki angolt, és az Angol kommunikációt és a Spanyol kommunikációt is, most a Német középfokú nyelvviszgájára készül.
    Közben egy kicsit beszél olaszul, és arabul is.
    Ő örökölte az Apjától a rendkívül jó nyelvérzéket, hobbiból tanul nyelveket kitartóan munkával.
    Sajnos Én nem rendelkezem ilyen jó nyelvérzékkel, ráadásul a nyelvtanulásra igen kevés időm jut, így „csak” alapfokon tudok kommunikálni angolul is és németül is.
    Szerintem nagyon fontos a nyelvtanuláshoz a képesség, – ami lehet örökletes is -, valamint a megfelelő körülmények, kitartás és rengeteg idő.
    Üdvözlettel: Rita

    Válasz
  41. Zsuzsanna G.

    A nyelvet , mint a verseket is mindenkinek saját magának kell megtanulni. Tehát dicséretes , hogy két felsőfokú vizsgáig eljutott. Ehhez igenis szorgalom és teljesítmény kellett. A könnyebbséget inkább abban érzem, hogy közel volt hozzá az állandó motiváló erő és a példamutatás a papa személyében. Az esetleges megtorpanásokon így könnyebben sikerült túl lendülni hiszen hányszor és hányszor bele kezdünk valamibe és sokkal könnyebb azt abba hagyni, mint erőt gyűjtve tovább lépni. A sikerhez vezető utat mindenkinek magának kell végig járni. Gratulálok a nagyfiúnak!

    Válasz
  42. dr.Béres Istvánné

    Szívből gratulálok a sikeres 2 nyelv vizsgához Ádámnak és a szülőknek.Úgy gondolom,hogy a példamutatás az egyik legerősebb nevelési eszköz.Olyan családi környezetben,ahol a szülő is az idegen nyelvek birtokosa,a gyermekét is inspirálja a tanuláshoz. Minden elismerésem a sikerhez.
    Üdvözlettel:Dr.Béres Istvánné
    72 éves nyugdíjas tanító néni

    Válasz
  43. Horváth Judit

    Biztos nem volt könnyű neki de a kitartás sokat segített, gratulálok a fiatalembernek!

    Válasz
  44. Szabó Gyuláné

    Kedves András!
    Mindig örömmel olvasom hasznos tanácsaidat, Gratulálok a fiadnak a kitartó szorgalmas munkával elért eredményének. Nem volt könnyű véleményem szerint., Ami könnyebbség volt számára ,ha elakadt valahol ,Te mindig ott voltál és tovább lendítetted az akadályon.
    , és egy hatalmas példakép volt előtte, nevezetesen a Te személyiséged. Egy ilyen segítség mindennél többet ér. És természetesen az sem hátrány ,hogy ez nem került pénzbe. De én azt mondom hiába van a segítség , ha nincs kitartás , szorgalom,akarat

    Válasz
  45. Jandi Viktor

    1945 április végén kerültem egy oberpfalzi plébániára ,-alig 5-6 német kifejezés birtokában,- miután apám aki magával vitt a háború utolsó4-6 hetében hadifogságba esett. Ősszel ott kezdtem az elemit a kis, 4 osztályt egyszerre tanító falusi iskolába. Félévkor a tanítónéni a módját kereste hogyan tegyen át soron kívül a II. -ba. 46 nyarán hazaérve – minimálisra csökkent magyar szókinccsel – németül jól beszélő családunk kinevetett alig érthető dialektusom miatt. Attól kezdve nem szólaltam meg németül, de még a fizetett angol tanártól sem voltam hajlandó tanulni, vagy a Francia Intézetbe eljárni. 1-2 év alatt rengeteget felejtettem ismét. Szerencsére Apám – még Wienerneustadtban végzett – ezredes barátjától az oktatást elfogadtam. Így fiatalabb német ismerőseimet ma is „elkápráztatom” ha pl. gótbetűs könyvet folyamatosan felolvasok.
    Ja persze, amikor aktuálissá vált német és angol nyelvvizsgát is szereztem- úgy 10 év múlva, „megkomolyodva”.

    Válasz