Előadást tartottam a nyelvtanulásról

Nemrég meghívtak egy rendezvényre, hogy tartsak egy előadást a nyelvtanulásról. Annak nehézségeiről, buktatóiról, szépségeiről és persze hasznosságáról… Többek között azt magyaráztam, hogy mennyire felesleges dolgokkal töltik sokan a nyelvtanulásra szánt időt.

„Nézzék meg, milyen ritkán használ az ember feltételes mondatokat, hiszen már másfél órája beszélgetünk, és még egy sem hangzott el. Viszont a nyelvvizsgára készülés során ezek a „csemegék” rengeteg időt és energiát emésztenek fel.”

Egy példa: „Ha tegnap esett volna az eső, magammal vittem volna az esernyőmet.”

„Jaj, de jó mondat, ezt hogyan mondjuk angolul?” – kérdezte ekkor valaki. Megválaszoltam.

Aki kérdezte, az lelkesen lejegyzetelte. Hiába bizonygattam, hogy nem lesz rá szüksége.

Ilyen mondatokat akkor gyakoroljon, ha felsőfokú nyelvvizsgát szeretne tenni, de ott sem biztos, hogy kelleni fog.

Utána elmondtam, hogy szerintem sokkal fontosabb az alábbi mondat:

„Hol van a WC?”

Sokkal többször lesz rá szüksége, sokkal jobban jár vele, ha ezt tanulja meg. Ráadásul megjegyezni is sokkal könnyebb…

Önnek is jobban tetszik egy bonyolult, de felesleges mondat?
Szívesebben tanul bonyolult mondatokat, azért mert az jobban hangzik?
A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

594 hozzászólás a(z) “Előadást tartottam a nyelvtanulásról” bejegyzéshez

  1. Mátray Lászlóné

    Kedves András! Nem tartom fontosnak a bonyolult mondatokat . Némi angol tudással (4 év intenzív nyelvtanulás .ebből érettségi és későbbi tanfolyam) utaztam Kanadába és magam is meglepődtem hogy tudom használni a nyelvet .Az út során sem volt gondom.sőt segíteni is tudtam .Egyszerű mondatokkal találkoztam és egyszerű mondatokat mondtam .Értették. A köznapi beszélgetésekben nem találkoztam bonyolult múltidőkkel .
    Merjünk megszólalni, használjuk a megtanultakat !

    Válasz
  2. Csóti Krisztina

    Kedves András!
    Én már nagyon régen tettem középfokú angol és orosz nyelvvizsgát, igazából már nem is emlékszem pontosan az ott elhangzottakra, a témákra.
    A véleményem az, hogy nyilván fontos, hogy az ember ismerjen bonyolultabb mondatokat, kifejezéseket, hiszen sosem tudjuk, mikor lesz rá szükségünk. Általában nincs, egyetlen külföldi sem várja el ezt tőlünk. Középfokú nyelvvizsgán arra törekednék a vizsgáztatók helyében, hogy a vizsgázó kitűnően el tudjon igazodni a mindennapi életben, egyszerű mondatokat, kifejezéseket használjon, hiszen nem az a cél, hogy a mindennapi életünkben minél bonyolultabban fejezzük ki magunkat, csupán az, hogy minden helyzetben megértessük magunkat, illetve megértsük egymást.

    Válasz
  3. Szabóné Nagy Ágnes

    Az egyszerűbb , könnyen megjegyezhető mondatokkal jobban haladok és gyorsabban ki tudom magam fejezni. Könnyebb begyakorolt és hamarabb ad sikerélményt.

    Válasz
  4. BUNCSÁK MÁRIA

    Tisztelt Neményi András! Teljesen egyetértek Önnel. Egyszerű mondatokkal igyekszem megértetni magam. Tisztelettel, Mária

    Válasz
  5. Bakony Rita

    Kedves András!

    A vàlasztékos kifejezésmód egyfajta szépséget ad a kommunikációnak.
    Persze, ha az ember külhonban van, gyakran annak is örül, ha a legszükségesebbet is el tudja mondani.
    A nyelvtanulásnak fokozatai vannak, hisz ezt Ön is tudja.
    A nyelv nemcsak kapcsolatot teremt, hanem művészet is egyben…. a nyelv összekapcsolódik egy-egy nép szellemével és ez igazán izgalmas és csodálatos.

    Köszönöm, hogy megkérdezett!
    Bakony Rita

    Válasz
  6. Ács Ferenc

    Tisztelt Neményi András! A hétköznapi beszélgetések nem csak tőmondatokból állnak. Én igenis kíváncsi vagyok a különböző igeidők használata iránt. Sokszor előfordul, hogy használni kell, pl. ha neked lennék, meg adhattam volna stb. Üdvözlettel: Neukunft Mihály.

    Válasz
  7. Kónya Anikó

    Tegnap jó lett volna ha nálam van az esernyő! Valóban mondunk ilyesmit de ha nem jól beszélem a nyelvet egyszerűsítem pl. Kár hogy nem volt nálam esernyő ( nem vittem esernyőt) Persze már ez is lehet bonyolult de szavakkal és gesztusokkal megoldható. Viszont vitában már elkerülhetetlenek a bonyolult szerkezetek ( bármiről, kivéve ha egyetértúnl illetve mindkét fél tájékozozott a témában – ilyenlor elég a ráutalás ) Az én francia tudásom a vita szinten már sántít. Kellemének a bonyolulabb szerkezetek.

    Válasz
  8. Gerber Julianna

    Tisztelt Tanár úr!
    Én az egyszerű mondatokat szeretem. Nekem elég, ha könnyen kifejezhetem magam.
    Azok az emberek, akik bonyolult mondatszerkezeteket használnak, bizonyára már felsőfokú nyelvvizsgával rendelkeznek.
    Az alapokhoz tökéletesen megfelelnek az egyszerű mondatok!
    Tiszteletem!

    Válasz
  9. Krafcsikné Voltner Andrea

    Szerintem kevés olyan ember van, akinek jobban tetszik egy bonyolult, de felesleges mondat. Én biztos, hogy nem tanulnék szívesebben bonyolult mondatokat, mert jobban hangzik. Az életben hasznos, és egyszerűbb mondatok a fontosabbak.

    Válasz
  10. Vincze Lajos

    Kedves András! Én, nem magyarul csak legegyszerübb, akár a kötőszó nélküli mondatokat használok. Az Ön példájával élve „Hol van a WC?” helyett egyszerüen csak „Hol van WC”-t használom. Ahol nem szükséges még a „van” szót is elhagyom. Megértik és mutatják vagy mondják merre van ez-az -amaz.Csak a lényeget! Üdvözlettel:Lajos

    Válasz
  11. Kővér Sándor

    Sokkal, de sokkal jobb a mindennapi életben használatos mondatokat és szavakat megtanulni,mint a ritkán vagy soha nem használt mondatokat biflázni.

    Válasz
  12. Eva

    Nekem az egyszerű és hasznos mondatok a fontosak nem a bonyolult és alig használhatók.

    Válasz
  13. Dr.Boross Györgyné Gazsó Róza Éva

    Szerintem nincs értelme a bonyolult mondatoknak, ha egyszerűbben is kifejezhetjük magunkat. A lényeg, hogy megértsenek bennünket.

    Válasz
  14. Erdeiné Mihály Katalin

    Én nagyon céltudatos vagyok. Azokat a kifejezéseket és szituációkat gyakorlom, amelyekre nagy valószínűséggel szükségem lesz a munkám során.

    Válasz
  15. Előházi Imre

    Részemről a lényegre törő ,mindennapokban használatos kifejezések és egyszrű frappáns mondatok jelentése(i) fontosak bármelyik nyelven.

    Válasz
  16. Kocsis Györgyné

    Nem szeretem a bonyolult mondat szerkezeteket. Szerintem az angolok sem igazàn használják. Minél gyorsabban, minél egyszerűbben. Úgyis megértik.

    Válasz
  17. Tarsoly Gyuláné

    Természetesen a gyakorlati értékű, egyszerűen megfogalmazott mondatok a fontosak.

    Válasz
  18. Ignáczné Babos Márta

    Kedves András !
    Az Ön kiadványai jól szerkesztett és érthető mindeni számára. Természetesen az a fontos, hogy az kevés nyelvismerettel is meg tudjon bárki szólalni, még akkor is ha talán nyelvileg nem helyes a válasz. A célra törő egyszerü válaszból is mindent megértenek. Én két nyelvet tanultam, és tanulok. A német és jelenleg az angolt.Az a véleményem, hogy hiába tökéletes valakinek a nyelvtudása, ha nem mer megszólalni. Én amikor a német nyelvet tanultam, elnézést kértem hogy a nyelvtudásom nem tökéletes, és elmondtam amit szerettem volna közölni Mindig segítő szándékot tapasztaltam.
    A LEGUTÓBBI KIADVÁNYÁT IS SZIVESEN MEGRENDELTEM VOLNA, DE SAJNOS A HAVI FIZETNI VALÓK ÉS A MEGÉLHETÉS, A NYUGDIJ NAGYSÁGA NEM TETTE LEHETŐVÉ. Őszintén sajnálom, mert mióta az Ön könyveiből tanulok, már a kiejtésem is javul, irni és megérteni sok mindent tudok, még a kiejtésen kell sokat, türelmesen dolgoznom. Köszönöm Önnek az emialba küldött utmutatókat, számomra nagyon hasznos és érthető volt. További jó munkát kivánok Önnek.

    Válasz
  19. Derszu Uzala

    Tisztelt Tanár úr!
    Írásában először a feltételes módról írt, majd a bonyolultról, végül a feleslegesröl.
    Nem értek egyet Önnel, szerintem a három igeidő és a feltételes mód a legszimplább beszélgetéshez is szükséges.
    A „- Merre találom a mosdót? – Végigmegy a folyosón, és az utolsó ajtó balra!” kommunikációt nem tekintem beszélgetésnek.
    Nemrég kezdtem németül tanulni, szevedtem a szimpla jelenben való beszélgetsben, megvàltásként jött a múlt idő és a segédigék, a kötőszavak. És mint egy falat kenyér, úgy hiányzik a jövő idő és a feltételes mód. Igaz, kevesen vagyunk a csoportban, sokat kelk beszél(get)ni.
    Üdv: Derszu

    Válasz
  20. Vatai Anna Mária

    Hogy ez mennyire igaz!!! Most fejeztem be egy 100 órás félintenzív francia nyelvtanfolyamot, és kénytelen voltam bevallani magamnak, hogy nem tudok sokkal többet, mint előtte. Csupa ilyeneket tanultunk, de a hétköznapi beszédben ugyanúgy „meg vagyok lőve” .Pedig már mióta tanulom ezt a nyelvet?! – meg sem merem írni. Lehet, hogy nincs jó nyelvérzékem, meg tökéletes szorgalmam, de van két diplomám, egy szakképesítésem – annyira hülye csak nem vagyok?! Nem tudtam idáig még megbírkózni azzal a feladattal, amivel egy 3 éves simán, hogy boldogul a nyelvvel. Biztos, hogy csak az én hibám? Vagy a nyelvoktatással is van valami difi?!
    Tisztelettel köszönöm, ha megválaszolja! Vatai Anna Mária

    Válasz
  21. Csomó László

    Nem osztom teljes mértékben a nézetét. Magyarul is gyakran használok bonyolultabb szerkezeteket, a környezetem ezt választékos fogalmazásként érzékeli. Németül is igyekszem választékosan fogalmazni, más kérdés, hogy a fogadó fél ezt mennyire értékeli (többször észrevettem már, hogy nem).
    Általában azonban az a véleményem, hogy ha valamilyen témakörben szeretnénk egy biztos 50%-ot használni, akkor az ehhez tartozó ismeretek elsajátításánál célszerű a 70-80%-ra törekedni.
    Üdvözlettel
    Csomó László

    Válasz
  22. Számfira Attiláné

    Szép napot!Minél egyszerűbb,annál könnyebb tanulni.A fontos mondatokra kell fókuszálni,amit tényleg használni fogunk,napról-napra.

    Válasz
  23. Dávid Rézi

    Nem,a bonyolulut mondatokra nincs szükségem ! Örülnék ha a nagyon lényeges angol mondatokat meg tudnám tanulni ! Köszönettel

    Válasz
  24. Gelencsér Tetézia

    Igazat adok önnek, a bonyolult hosszú mondatokra a középszintig felesleges időt pazarolni. Először az egyszerű, napi életvitelhez szükséges mondatokkal kell gyakorolni.Köszönettel Terézia

    Válasz
  25. Vikartóczky Gusztáv

    Kedves András,
    Számomra sokkal gyakoribb probléma az igeidő helyes használata, különösen a rendhagyó igéknél. Egy ilyen feladatsor biztosan hasznos lenne másoknak is.
    Köszönettel
    V.Gusztáv

    Válasz
  26. Ősz Árpád

    Tisztelt tanár ur.
    Nem ragaszkodom a bonyolult mondatokhoz. Nem töltöm az időmet ezzel
    Köszönöm a jó tanácsokat. Sok türelmet a nemes munkában és jó egészséget.
    Tisztelettel Ősz Árpád

    Válasz
  27. Holczinger Tamásné

    Véleményem szerint az a legfontosabb, hogy minél egyszerűbben, de érthetően fejezzük ki magunkat, a lehető legegyszerűbb nyelvtannal.

    Válasz
  28. Veronika

    Az egyszerű, célravezető, a mindennapi életben jól használható mondatokat és szavakat szeretem.
    Üdvözlettel

    Válasz
  29. Bőszné Czine Ildikó Mária

    Kedves András!
    Igazán nagyon sok mondat van amelyeket sohasem használunk! Egyetértek Önnel, hogy fölösleges használni a feltételes módot. Ha esne az eső, akkor vinném az ernyőmet is például!
    Szerintem a kijelentő és kérdő mondatok azok amelyeket az emberek a minden napi életben használnak!
    Köszönöm a leckéket, igaz még nem volt alkalmam használni, de sohasem lehet tudni mit hoz a jövő!
    Tisztelettel,
    Ildikó

    Válasz
    1. Imre

      Kedves Ildikó!
      Ez a mondstszerkezet, természetesen nem kizárólag az esőrol és az esernyőrol szól. Próbálkoztunk más szavakkal is. :)

  30. Lőrinczi Béla

    Én is a gyakorlatias egyszerű, célravezető megoldások híve vagyok. Sajnos nem tudom folyamatosan gyakorolni az anyagot, de néhányból is megéreztem hogy menni fog, már csak az időt kell rá kiszorítanom. A könyvet is megvettem, egy év múlva referálok, mire jutottam.

    Üdvözlettel:

    Lőrinczi Béla

    Válasz
  31. Geczo Timea

    Nagyon kezdő nyelvtanulo lévén, a minél egyszerűbb megerthetoseg híve vagyok, tehát az egyszerű mondatokat kedvelem.

    Válasz
  32. Hartung István

    Nem, kizárólag a rövid egyszerű mondatokat alkalmazom idegen nyelven. Csak ezeket ismerem.

    Válasz
  33. Imre

    Tisztelt Tanár úr!
    Nyilván a nyelvtanulas nem jelenti egy nyelv megtanulasat.
    Hogy milyen szinten tanulunk, az egyéni kérdés.
    A kérdése egy alapvető szintre nézve költői kérdés.
    Nemcsak a jövő idő van ott , hanem egyéb alakzatok is. Persze mindnek van egyfajta formációja.
    Lehet az jelen- múlt vagy jövőido.
    A baj nem is ezekkel van, hanem a többelemes kommunikáció egyéb elemeivel. Hogy mit is jelent akarunk mondani, azt általában tudjuk… de ott van ezzel szemben a megértési fázis…
    Ez viszont nem tőlünk függ.
    Viszont a kommunikáció arra irányul, hogy megertsuk egymást a kétoldalú kommunikációnk során.
    Itt viszont nem kizárólag az a mértékadó, hogy mi egyszerű mondatokban akarunk-e beszélni.

    Válasz
  34. Széles József

    Nem ! Egyáltalán nem tetszik. Az egyszerű mondatok a praktikusak :könnyen tanulhatók, gyakorlati hasznuk van a minden napokban.

    Válasz
  35. Major Erika

    Kedves András!
    Önnek igaza van, de ha egy angol emberrel beszélget, lehet hogy szükség van rá, mert õk elég körülményesen fogalmaznak. Levelezésem során ezt tapasztalom.
    Üdvözlettel: M. Erika

    Válasz
    1. Imre

      Egy ilyen beszélgetés létrejötte pedig talán nem is zárható ki :)

  36. Prof. Dr. Kovács lászló

    András, Önnek teljesen igaza van. Sokszor elég egy megfelelő szó, rövid kifejezés
    Üdv sok szeretettel, elismeréssel
    Kovács László.

    Válasz
  37. Ronga József

    Az egyszerű mondatom vagy csak szavak vonzóbak számomra aki még az alapokal bajlódom. Ez azért fontos ,hogy a válaszok is ilyenek legyenek, könyebben érthetőek.

    Válasz
  38. Lesnyik Kati

    Üdvözlöm!
    „Ha tegnap esett volna az eső, magammal vittem volna az esernyőmet.” – Ön szerint ez fölösleges egy hétköznapi beszélgetésnél, csak a felsőfokú nyelvvizsga esetén. Én ezt cáfolnom. Szerintem nagyon fontos a feltételes mód használata, mert értelemzavaró, ha nem tudom elmondani.
    Köszönöm
    Lesnyik Kati

    Válasz
  39. Illés Màrta

    Szeretem magam àrnyaltan kifejezni… beszélgetni…… nem csupàn felületesen…… nem csak a wc- t keresem…….de ezt is lehet, úgy, hogy ne legyen olyan komplikâlt, mint, ahogy mi magyarok szeretjük kifejezni magunkat……

    Válasz