„Egyik napról a másikra elfelejtettem angolul!”

…panaszkodott a minap egyik ismerősöm.

Hogyan történt? – kérdeztem meglepődve. (Nem újdonság, hogy az a tudás, amit nem használunk, az megkopik, de nem ilyen tempóban!)

Erre elmesélte, hogy ült a foteljében egy film előtt, végignézte, és majdnem mindent megértett belőle.
Egy nappal később megint leült megnézni egy filmet, ám nem értett szinte egy szót sem az egész filmből.

Nos, én is ismerem ezt az érzést, velem is előfordult már, többször is. Nyugi, semmi ok az aggodalomra.

Komolyan mondom, ezúton szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy amikor így érzünk, akkor nem felejtettünk el angolul. Egyszerűen csak annyi történt, hogy a korábban megtekintett film, amit értettünk, egy könnyen érthető, egyszerű nyelvezetű alkotás volt.

A másik film, amit egy nappal később láttunk, és nem értettünk belőle semmit, az meg egy sokkal nehezebb nyelvezetű alkotás. Az egyikben szépen, tagoltan beszéltek, a színészek ügyeltek a kiejtésre, a másikban meg akár végig tájszólásban és szlengben társalogtak. Persze, hogy ez utóbbiból nem ért semmit az ember. A tájszólásos, szlenggel teli filmből még akkor is alig ért valamit a nyelvtanuló, ha középfok (B2) környéki tudással rendelkezik.

Ilyen esetben nézzen meg egy harmadik vagy egy negyedik filmet. Ha az első öt percben nem ért belőle egy szót sem, az nem az Ön szintjének való. Ilyenkor inkább váltson csatornát vagy nézzen egy másik DVD- t. Ha értegeti a lényeget, akkor nézze végig, szórakozásnak is jó, és tanul is belőle.

Nos, árulja el kérem, a jövőben ugye nem fog pánikba esni hasonló esetben?

A véleménye fontos számomra, kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

21 hozzászólás a(z) “„Egyik napról a másikra elfelejtettem angolul!”” bejegyzéshez

 1. Bostyánné Nedeczky Kornélia

  Angolul tudok, igaz nem gyakorlom már 40 (!) éve, de ha utcán megszólítanak, akkor el tudom könnyen igazítani az embereket. Olvasni és írni tudok, az igaz, hogy vannak szavak, amelyeket meg kell néznem, a szótárban, hogy biztos vagyok-e benne. Ami a legérdekesebb, hogy van egy – facebook-on – megtalált rokonom, aki nem tud magyarul, mivel már Los Angeles-ben született, de valahogyan – amikor elkezdtem levelezni vele – visszajöttek a szavak, aztán már a Skype is belekerült a kontaktusba, így az egész családdal tudtam beszélgetni. Kb. az első alkalommal
  20-25 percet tudtam símán beszélni.

  Amikor 1966-ban elkezdtem az angolt, akkor a TIT-ben és magán tanárnál tanultam. hétfő szerda-péntek TIT esténként 4 óra, magán tanár kedd-csütörtök-szombat kb 4-5 óra intenzív tanulás volt. Vasárnapom volt szabad, de akkor hétfőre kellett megcsinálnom a leckémet. Magán tanárom memoritereket tanított főleg. Lehetett kapni adaptációkat a Gorkij könyvesboltban. azokat „bifláztam”! 1969-ben férjhez mentem egy angolhoz akkorra már folyékonyan beszéltem. ( Sajnos férjem meghalt).

  A véleményem az, hogy nagyon jó tanárnál kell tanulni. Biflázni kell és a „popsin ülni”!! Olvasni újságot és hallgatni eredeti nyelvű angol adásokat. Ezt tettem, BBC híreket hallgattam. Csak ennyi kell a tanuláshoz.!
  Nekem most nem kell az angol, hanem a németet szeretném, mivel Ausztria a szomszédunk és minden évben ott töltünk pár napot, de a német területen nem angolul akarok beszélni, hanem németül! Kérném, hogy német nyelven küldjenek leckét. Köszönni, vásárolni, szállodában kérdezni tudok, de nem tudok beszélgetni az emberekkel. Különben a németet autodidacta tanultam meg. A helyzetek adták meg a szavakat, amelyet azonnal leírtam és este a szállóban már meg is tanultam, de nagyon hiányos a tudásom.

  Tisztelettel Kornélia

  Válasz
 2. erzsebet racz

  Kedves András!

  Nagyon szeretném ha a továbbiakban is a segítségemre lenne és küldene több lecke anyagot számomra ! Igaz, nagyon nehezen tudom el sajátitani , de nagyon szertenék legalább annyira meg tanulni angolul, hogy a külföldi vendégeket meg értsem! Én egy Panzióban dolgozom recepciósként ,és nagyon zavar ,hogy nem tudok komunikálni velük! Igaz már 50 en túl 60 fele járok és van úgy ,hogy nem érzem magam elég kitartonak! Köszönettel ! Erzsébet

  Válasz
 3. Erzsi

  Kedves András köszönöm a mai leckét is.Igyekszem sokat gyakorolni és foglalkozni a leckével.Holló Erzsi

  Válasz
 4. Gulyas Gyula

  Kedves András!!

  Ön megigérte ,hogy küld minden héten,ingyen leckét,sajnos ebből én csak egy leckét kaptam megmi ennek az oka,pedi, nagyon tetszik, a lecke, ahelyes kiejtések.Ha küldene leckéket ,minden héten sokkal több rajongója le

  Tisztelette: Gulyas Gyula.

  nne .

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Gyula!

   Ellenőrizze a spam szűrőjét.
   Nézze meg a promóciók és a kéretlen levelek mappát, lehet, hogy oda kerültek a leckék.
   Állítsa be a nyelvmester.hu feladót biztonságos küldőnek.

   Üdv,

   András

 5. Zentainé Balogh Zsuzsanna

  Kedves András !
  Én nem felejtettem el angolul de a dalok szövegét egyáltalán nem értem vagy csak nagyon keveset értek belőlük. Üdvözlettel ZSuzsa

  Válasz
 6. Faragó Erzsi

  Kedves András!

  Valóban elkeserítő ha az ember nem használja aktívan a tanultakat, egy idő után bizony rá kell szánni az időt és újból meg kell tanulni az elfelejtett dolgokat. A film nézésnél a fokozatosság elvét gondolom hasznosnak. Egyszerűbbel kezdjünk és lassan váltsunk nehezebb nyelvezetű filmekre. Mint a tanulásban is lépésről lépésre haladunk, ugyan úgy minden egyébben türelemmel kitartással kell venni a nehézségi szinteket..

  Tisztelettel: Faragó Erzsébet

  Válasz
 7. MARTA

  Kedves andras. Koszonom a bisztatast nagyon ram fer. En sose taniltam nyelvet es nagyon kezdo vagyok, de aban a tudatban vagyok ha masnak sikerult elsajatitani akkkor nekem is sikerulni fog.
  Kivanok szep hetveget. Udv Marta

  Válasz
  1. Duleba Erzsébet

   Kedves Tanár Úr !
   Nagyon kedves, hogy a tanítványairól nem feledkezik meg , és köszönöm az angol tanfolyam kezdőknek
   című öt csillagos kiadványát . Ez tette rá nálam – a pontot az i-re .
   Hiszen a kiejtéssel volt a legnagyobb problémám, de az Ön könyve „csúcs” , és a CD-e is…!
   Tisztelettel megköszönöm : Üdvözlettel, Erzsébet

 8. Kovácsné Ulics Gizella

  Kedves András!
  Tiz évvel ezelőtt tanultam az Angolt és akkor a nyelvtannal sokat foglalkoztam, hogy az írásom hibátlan legyen. A kiejtéssel is sokat foglalkoztam, de az írás jobban ment. 2003 -ban Floridába mentem a testvéremhez három hónapra , hogy majd az Angol környezetben kényszeritve leszek a nyelv használatára.
  Magyar környezetbe kerültem és Ők felújították a magyar nyelv tudásukat velem együtt.
  Köszönöm leveleit. Amit nem használunk elfelejtjük.
  Üdvözlettel: Gizella

  Válasz
 9. Terike

  Kedves András!
  Ez igaz, én is elfelejtettem sok mindent. De én még nagyon kezdő vagyok.
  Üdv: Terike

  Válasz
 10. Száraz László

  Beszélni „merek”?! meg is értenek, de a az angol beszéd értésével van gondom. Szókincs, kifejezések, vagy csak öregszem. Köszönöm, Száraz László

  Válasz
 11. Hatlaczky Istvánné

  Én még nagyon kezdő vagyok az angol nyelv tanulásában, de úgy gondolom, hogy a sok gyakorlás fogja meghozni az igazi eredményt. A film nézés is sokat segíthet a kiejtés szempontjából és ha közben forgatjuk a szótárt is akkor a szókincsünk is növekedni fog !
  Köszönöm a jó tanácsokat, sokat okulok belőlük !

  Üdv . Erzsébet

  Válasz
 12. Kele Lajoné

  Kedves András!Milyen jó ,hogy többen vagyunk ugyan abban ahelyzetbe.Már kéréssel szerettem volna Andráshoz fordulni.De a választ a hozzá szólok aggodalmából meg értettem.Hát én is így voltam több dologgal. További szép napot kívànok.

  Válasz
 13. Marcsi

  Kedves András !

  Ugyan úgy vagyok én is, mint az előttem hozzá szólók többsége.Köszönöm levelét!
  További szép napot kívánok!
  Üdvözlettel! / Marcsi /

  Válasz
 14. Mákné, Mária

  Tisztelt András! Bizony én is gyakran vagyok így. Nálam az az oka, hogy 3 nyelvet beszélek, de csak levelező szinten. Az angolt a legkevésbé. Sajnos a megértéssel vagyok bajba. Köszönöm a biztatást. Sokat segít vele. Járvány mentes jó egészséget kívánok: Mákné, Mária.

  Válasz
 15. Zoltán

  Kedves András!

  Én az eddigi hozzászólásokon túl, bizarabb esetet vélek felfedezni.
  Előfordúlhat az is, hogy ugyanannak a filmnek második megnézése során kevesebbet vélünk megérteni, mint ahogy azt első alkalommal éreztük.
  Úgy gondolom, hogy ez azért fordúlhat elő, mert másodszor már elveszti a történet a figyelmet megragadó érdekesség varázsát, és nem fogjuk olyan fokozott figyelemmel kísérni a filmet, mint azt első alkalommal tettük.
  Az első alkalommal annak tudunk örülni amit megértettünk, a második alkalommal pedig azon bosszankodunk, amit már nem tudtunk megérteni.

  Üdv. Zoltán

  Válasz
  1. Erzsébet Kiss

   Kedves András!
   Elevenemre tapintott a mai téma!! Most, hogy végre fokoztam a tempót az első kötet vége felé járva /nagy örömmel, hogy ezt is megértem/, hát arra jöttem rá, hogy 2 „pofonegyszerű szót más szövegkörnyezetben-ugyan felismertem-azonban más jelentést tulajdonítottam neki. Le sem merem írni mik voltak ezek, nagyon égő! Arra gondolok , hogy a nagy buzgalmamban elhanyagoltam az ismétlést. A tanult mondatból kiemelve, új mondatokba kell helyezni. Írni, hangosan mondani. Kis fogalmazásokat készíteni, azaz GYAKOROLNI!! KÖSZÖNET, nagyon jók ezek a felvetések!

 16. Tünde

  Kedves András!
  Igen én is jártam így, de én egy dallal és megijedtem miért nem értem, mikor egy másik dalt simán megértettem. Biztos ott is ez volt a hiba. Köszönöm a felvilágosítást.

  Válasz
 17. Mohay Jenö

  Kedves András!

  Azt hiszem sikerült a lényegre kérdezni a rendszeres nyelvtanulás kérdésével kapcsolatban. Elôször arra gondoltam, hogy
  A filmekbôl tanulni már csak az alapfok után lehet. Tanár nélkül a tanuló a szintkülömbséget megállapítani ezek szerint csak akkor tudja, ha érti vagy nem érti a szöveget. Ez azonban csak akkor érvényes, ha minden esetben azonos szellemi fáradtság mellett hallgatunk. Véleményem szerint ez a megkülönböztetes igen jó, ha kipihenten hasonlítjuk a hallottakat.
  A rendszeres tanulas mellett ez viszont nem mindig érvényesül. Véleményem szerint ezért jók a szakértô által összeállított nyelvlecke sorozatok, mert ott nem eshetünk a szubjektiv hibába, vagyis a tananyag lépésenként emeli a szintet. Ha a nyelvlecke sorozatban jelentkezik a „nem értem” gondolat, akkor csak az a jó megoldas, hogy addig kell azt a részt gyakorolni, míg ismerôs lesz a szöveg. Tehát igaz, hogy ne hallgassunk érthetetlen anyagot, például szlogeneg hadarását,
  De a tanuló nem mindig képes az érthetetlenség okát felismerni tanár nélkül.
  A téma felvetése nagyon hasznos volt! Tisztelettel: Mohay Jenô

  Válasz