Kinek elég a konyhanyelv?

A múltkor azt kérdezte tőlem egy 50 körüli tanulóm, hogy elég-e neki külföldön egy konyhanyelv szintű tudás?

Hihetetlen sokra lehet menni már egy minimális szintű idegen nyelvtudással is. Főleg a semmihez képest érezni, mekkora előnyt jelent.

Ezen sokszor meglepődnek tanulók és tanárok is. Például németből már megvolt a középfokom, amikor láttam, hogy mennyivel kevesebb némettudással is simán elbeszélgettek a külföldiekkel a barátaim.

A címben szereplő kérdést én inkább így tenném fel: Kinek nem elég?

Aki felvételizni akar egyetemre, főiskolára, vagy külföldön szeretne továbbtanulni, annak nem elég.

Aki nyelvvizsgát akar tenni, annak egyértelműen helyesebben kell beszélnie nyelvtanilag, hogy átmenjen a vizsgán.

Végül is mire elég a konyhanyelv? Rengeteg mindenre. A lakosság kb. 80%-ának elég lenne. (A felmérések szerint, ugye, a lakosság 27%-a beszél az anyanyelvén kívül egyáltalán valamilyen idegen nyelvet, és a felmérés során azt nem is vizsgálták, hogy milyen szinten…)

Ezzel szemben az általános iskolákban abból indulnak ki, hogy nyelvvizsgát kell majd tenni a tanulóknak, és a vizsgára készítik a tanulók 99%-át… Legalábbis abba az irányba próbálják terelni őket. Pedig az utóbbi 25 év tapasztalata jól mutatja, hogy az általános iskolában tanulóknak csak egy nagyon kis százaléka jut el a vizsgáig,

Milyen jó lenne a többség számára egy reális célkitűzés! Amit el is tudnak érni a suliban. (Az ember kedvét könnyen elveszi a tanulástól, ha folyamatosan a nem elég alapos nyelvtani ismeretei miatt nyúzzák.)

Mekkora sikerélménnyel jönnének ki már az általános iskolából? Igen, tudok kérni egy pohár vizet, egy kiló kenyeret, két sört, egy szobát a szállóban meg egy vonatjegyet.

Csak egy kis szemléletváltásra lenne szükség. Ha már nyelvvizsgát a többségük nem fog tenni 5 év tanulás után, akkor legalább olyan dolgokat tanuljanak, amit használni is fognak.

Mit gondol, lesz változás egyszer az általános iskolai nyelvoktatásban? Vagy még további 25 évig hallgatjuk, hogy magas a létszám, kicsi az óraszám, stb…, stb…?

Véleménye fontos számomra, kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

29 hozzászólás a(z) “Kinek elég a konyhanyelv?” bejegyzéshez

 1. Pilát Gizella

  Kedves Tanár Úr ! nagyon szépen köszönöm a leckéket ,kiváltképpen a mostanit. További jó egészséget
  az ó évben,és az új évben is kivánok Önnek. Gizella.

  Válasz
 2. Kiss Katalin

  Tanár Úr!

  Ez a nyelvtanulás teljes mértékben átrázás. Írja, hogy 40-70 évesig lehet jelentkezni ingyenes
  oktatásra és kiderül 4-5 lecke után, hogy több ezer forintér meg kell venni a könyveket ha meg
  akarunk tanulni angolul. Ezt nevezi Ön ingyenes oktatásnak?

  Katalin

  Válasz
 3. Faludi Julianna

  Szerintem az nagyon jo dolog ha valaki mar konyha nyelven tud kommunikálni! bárcsak én tudnák konyha nyelven beszélni! en szeretném ha megrendelhetném a könyvet amelyből megtanulhatnák konyhanyelven beszélni! sokat utazom es szükségem lenne az angolnyelv elsajátítására!kerem a tájékoztatást mennyibe kerül a könyv! köszönettel Juliaf

  Válasz
 4. Dominek Anna

  Tisztelt Andras!
  Elnezest kerek, de nem talaltam mas lehetoseget, mert a fooldalon levo jelentkezesi oldal mindig visszadobja a bejegyzesemet.
  Nemet nyelvet szeretnek tanulni es az elojelentkezesemet adnam le.
  Dominek Anna.
  dominekanna@freemail hu
  koszonom.
  Anna.

  Válasz
 5. Száraz László

  Valamennyit értek és beszélek angolul,bár inkább a beszéd „értése” a nehezebb, mondhatnám, mindenki „másképp” beszél. Én bátran mondom a magamét, meg is értik, csak én értem meg őket nehezebben. Mit tanácsol? Tisztelettel, Száraz László

  Válasz
 6. Hegyessy Zoltán

  Természetesen elég a konyha szint bármely nyelvből, és még sem elég. Elég, hogy önbizalmat adjon ahhoz, hogy bátran kezdeményezzünk beszélgetést, de kevés ahhoz, hogy bármely területen könnyedén kommunikáljunk. Ezért nem szabad megállni a konyhanyelvi szintnél. Viszont arany igazság, amit az olasz tanárom mondott, hogy minél többet tudunk egy nyelvből, annál könnyebben tanuljuk. A másik nagy igazság, hogy sosem késő nyelvet tanulni. Ismerek nyolcvan éves embert is, aki a nulláról néhány év alatt megtanult németül. Én ötven éves vagyok, több nyelvet is tanultam (német, olasz, japán, eszperantó), de csak olaszul beszélek. Az eszperantót pár hónapja kezdtem, és bár sosem szimpatizáltam az angol nyelvvel, arra jutottam, hogy ma a világon annyira meghatározó nyelv az angol, hogy aki nem ismeri, tudjon akárhány nyelvet is, akkor is félember. Hát most elkezdtem az angolt is és megpróbálom párhuzamosan tanulni az eszperantóval.

  Válasz
 7. Kaló Erzsébet

  Kedves András!

  Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, hogy ingyen, lassan de biztosan tanulhatok nyelvet. Nagyon nagy segítség egy munkanélkülinek. Az egyik fiam baráti segítséggel nemrég ment Németországba dolgozni. Mint pályakezdő itthon nem kapott munkát. Az iskolában bugdácsolt angolból. Most a rá ragadt konyhanyelvvel németül nagyon jól elboldogul.
  További munkájához kívánok minden jót!

  Üdvözlettel: Kaló Erzsébet

  Válasz
 8. Karnis Lászlóné

  T.Neményi úr!!!! Én úgy gondolom, h. elég lenne a konyha nyelv is elsőre, aki nem készül komolyabb pályára, aztán, sok hanganyagot kellene hallgatni, azzal is egyetértek, aki azt írta, h. óvodában kellene kezdeni a gyerekeknek, mert sokkal fogékonyabbak akkor még a gyerekek, a külföldi utat is részben helyeselném, de elég lenne 1-2 év is, persze a több, még jobb lenne, v. csere üdülés, de párban, h. egymással is tudjanak gyakorolni, kijavítani egymást, mert könnyebben megtanulnak az anyaországban, mert rá vannak utalva!!! Egyik alkalommal, elmentem a lányom elé az általános iskolába, és kicsit korábban mentem, pont orosz szakkör volt, és nyitva volt résen az ajtó. Megdöbbenve láttam, h. majd ki esnek a gyerekek a padból, h. válaszolhassanak a feltett kérdésre, hááát, utólag kiderült, h. a helyes válaszadó, egy kis cukorkát kapott a tanárnénitől!!! Motiváció, a lányom, jobban beszélt oroszul, mint a tanárnéni gyermeke, igaz nyelvérzék is kell, meg gyakorlás pl. a szülővel, ez sajnos, nem sok helyen adott, nálunk ez megvolt, ezért lenne jó a sok hanganyag, hangos tanulás, v. pl. a kutyusnak tartani előadást, igen hálásak, ha megkérdezzük, h. TUDOD??? TUDTA, a cicusok, azok nem tudják. A lányom, férjhez ment Hollandiába, első évben, mindenkinek megmondta, h. ne konyhanyelven beszéljenek vele, hanem rendesen, EREDMÉNY, igaz, járt nyelviskolába is, eredményes nyelvvizsgát tett egy év után, a szomszéd néni nem vette észre, h. nem holland. Később főiskolán, angolt is tanult, igaz itthon, magtanárnál is tanult, de nem sokáig, költözés miatt, én is velük tanulhattam, h. motiváljam a gyereket, volt egy kis alap, eredményes vizsgát tett!!! Nincs kivel beszéljenek, sok helyen az anyagiak sem adottak. Sajnos, én hiába vettem meg az anyagot, nincs időm semmire, mindenhol vizsgázom, de időm semmire sincs, no meg, h. nincs kivel beszélgetni, mert párban jobb tanulni. Talán, ha elérem a kitűzött célom, utána magamra is lesz időm, elővehetem a tananyagot, MÉG AKKOR SEM LESZ KÉSŐ, a 70 év mellett!!! Óvoda, motiváció, anyaország, hanganyag, hangos tanulás!!!! köszönöm a figyelmet. liza

  Válasz
 9. Meszaros Sandor

  Tisztelt Neményi úr! Az előző terminusban olvastam az ön nyelvtanulási tanácsait, és teljes mértékben igazat adok önnek. Minden hibára pontosan rámutatott,hogy nem lehet könnyen megtanulni az angol nyelvet. Sajnos nem tudtam akkor meg rendelni az ön könyvét, de most szeretném. Kérem írja meg,hogy milyen módon jutok hozzá. Tisztelettel: Sandor

  Válasz
 10. Faragó Erzsi

  Tisztelt Tanár ÚR!

  Véleményem szerényen az a tudás bővítése szorgalom igényesség kérdése. El kell dönteni mi a cél. Amennyiben egy gép mellet akarnak dolgozni vagy takarítani akkor elég a konyhanyelv. Habár ahogy telnek múlnak az évek mindenütt megkövetelik a színvonalasabb tudást, igényesebb tevékenységet. A takarítókat, vagy az utcaseprőket is megszólíthatják kulturált szépen beszélő idegenek és örülnek ha kielégítő válasz kapnak kérdéseikre.

  Az iskolai nyelvtanítás bizony nem mondható egyértelműen sikeresnek. Régóta tanítok angol nyelvet
  és az a véleményem hogy a fiatalkori évek szorgalmas tanulása alapozza meg a diákok jövőjét.
  Talán a diákoknak többet kéne foglalkozni a tanulással, de szétaprózzák az idejüket sok egyéb dologgal,
  a tanulási módszereik sokszor nem hatékonyak nem vésődik be a tananyag felületesen rövid távra tanulnak a diákok. A szülőknek óriási a feladatuk, megtanítani tanulni a gyerekeket és rendszeresen számon kérni őket, ez találnám egyik hatékony megoldásnak.

  A gyerekeknek legyen feladatuk, vegyék ki a részüket a házi munkából, érezzék azt feladatuknak., ne kapjanak meg mindent, legyen cél ha szorgalmas vagyok majd kapok érte jutalmat de jó érzéssel tölti el őket ,hogy a tanultakat tudják alkalmazni ismereteiket fejlesztik.

  Lehet nagyon színvonalas oktatás, ha diák nem tanul, nem igyekszik, a közös munkának lenne értelme.
  /iskola-diák -szülő együttes összehangolt munkája.

  Válasz
 11. Ágnes

  Amíg diktatúra van és a kormány butítja az embereket addig itt nem lesz változás.
  A kormánynak a buta emberek kellenek, mert azokkal azt csinál amit akar a papokkal együtt.

  Válasz
  1. Ónodi Szabó Géza

   KEDVES ÁGNES!
   BIZONY MILYEN JÓ LENNE,HA LEGALÁBB IDE NEM KEVERNÉK BELE A POLITIKÁT!
   HISZEN ANNAK SEMMI KÖZE A NYELVTANULÁSHOZ!
   VAGY IGEN?
   AKKOR TEGYE MEG EZT PL.:ANGOL NYELVEN!!!

   ÜDV.:GÉZA

 12. Birkásné Rózsa

  Tisztelt Tanár Úr!

  Ha csak konyhanyelven beszélne a lakosság 80 %-a, már az is nagy előny lenne. Sajnos mi még mindig le vagyunk maradva, bele értve magamat is. Véleményem, hogy már kiscsoportos óvodában kellene kötelezővé tenni a nyelvtanulást, a gyerekek nagyon könnyen tanulnak, nem okozna nekik gondot. Napi két órában idegen nyelven foglalkoztatni őket.
  Üdv: Birkásné Rózsa

  Válasz
 13. nagy lászló

  Tc.Neményi Úr!
  A kérdés az,hogy hol akarjuk és milyen sűrün akarjuk vagy tudjuk használni.Külföldi kiránduláshoz elég a
  konyhanyelv is.A probléma az,hogy ritkán gyakoroljuk élesben.
  üdv.Nagy László.

  Válasz
 14. Kálnai Mihály

  Az általános iskolai nyelvtanulás soha nem lesz megfelelő. A megoldás az lenne, ha a 8. után minden tanulót egymástól jól elszigetelve egy évre, egy 9. évre kivinnék angol, vagy német, vagy az adott nyelvi nyelverületre minimum nyelvtanfolyamra, vagy valamilyen szakmai gyakorlatra, vakamilyen miunkahelyre. Tehát nem együtt, hanem 30 gyereket 30 helyre. Nem ördöngősség csak szervezés kérdése az egész. Bele kell venni a kötelező tantervbe.

  Válasz
 15. Kupeczik Pál

  Szerintem csak idö pazarlás . Mert sok ember örülne ha ténleg tudna beszélni alap szinten . Énis inkább Angolt vagy Németet tanultam volna az Orosz hejett:De mink nem választhattunk

  Válasz
 16. Ibolya

  Kedve András!
  Attól félek, még sokáig várni kell a változásra, pedig nyelvtudásra egyre nagyobb szükség van.
  A konyha nyelv csak az utazni vágyóknak elég, ha már nem fiatalok de arra nagyon jó.
  A fiataloknak ez nagyon kevés.
  Üdv. Ibolya

  Válasz
 17. Böjte József

  Bizonyos kor után bizony elég ha a „konyha” nyelvet legalább tudja az ember: utazás, vendéglátás, vásárlás, stb.

  Válasz
 18. Székely Attila

  Véleményem és főleg tapasztalatim szerint ,mivel dolgoztam német nyelvterületen teljesen egyet kel értenem.Az ujszülött sem ugy tanul beszélni,hogy a rendhagyó igék ragozásával kezdi.Ő is először rosszul képzi a szavakat ,majd a szülei segitenek neki kijavitani.Ez igy megy ha idegen nyelvterületen vagyunk .A helyiek nem kinevetik az embert hanem segitenek.majd ha megértjük egymást megtanulunk helyesen beszélni.Hisz először ugy sem tudjuk az ő beszédhangjaikat kiejteni.Most 70-ven éven felül hobbiból tanulok angolt,mert bárhova megyek nyaralni nagyon jó érzés,hogy engem is megértenek.

  Válasz
 19. Hajnalka

  Annak sem elég, aki Magyarországon szeretne külföldi cégnek dolgozni és ahol rendszeresen kapcsolatban van külföldiekkel, ahol pl angolul kell tanulni, angol tananyagból vizsgázni, oktatni, prezentációt készíteni, meetingeken részt venni. De az általános iskola megreformálása nagyon tetszene. Én jó nyelvtani háttérrel jöttem ki az általánosból. Fújtam már az adott igeidők használatát, a leggyakoribb időhatározókat, a passzív szerkezeteket – ezeket ott nagyon alaposan megtanultuk. De a „sok kép -kevés szöveg” jellegű Project könyvekből alig tanultunk szavakat -mondatokat, pláne hasznosakat, nem olvastunk hangosan. Beszélni csak a későbbi magánórákon kezdtem el. Egy általános iskolásnak jó lenne a konyhanyelv.

  Válasz
 20. Anna

  Azoknak akik tovább szeretnének tanulni, biztos hogy nem elég. De úgy érzem nekem a mindennapos használatra elég volt. Ugyanis 22 évig élten Ausztráliában ésd jól elboldogultam vele. Üdv. Anna

  Válasz
 21. dr Tar Balázsné.

  Tisztelt Neményi Úr.
  Szerintem nagyon sokat jelent,ha valaki konyha nyelven beszéli az angol nyelvet. H a kérdeznek valamit vagy kérni szeretne az ember bármit elöbb utobb megértik. Nagyon kényelmetlen és megalázó ha fogalma sincs az embernek arról mit kérdeznek. Én már elmultam 7o-en olaszul aránylag jól beszélek,de zavar hogy mostanában sok turista jár mifelenk és nem értem öket. Tisztelettel Tné Rita

  Válasz
 22. laci

  Igaz hogy Én személy szerint nem rendeltem meg öntől anyagot. Azonban az alapfokú nyelvtudás véleményem szerint nehezen meghatározható. Amikor egy nagyon kezdő tanuló elkezd „mozogni” angol nyelvterületen, akkor döbben rá arra, hogy sok esetben elegendő a specifikus tanulás, pl. a konyha nyelv.

  Válasz
 23. eMeL

  Persze általában, a legtöbbször elég.
  Amit én hiányolok (egy magasabb szintű nyelvtudást), az az hogy itthon az anyanyelvemen egy értelmiségi, tanult, okos ember képzetét tudom kelteni az olvasómban/hallgatómban.
  Ezzel szemben angolul egy makogó, szörnyű kiejtésű és sok nyelvtani hibát vétő, gondolatait át adni képtelen ember képe jelenik meg…

  Válasz
 24. Végh György

  Kedves András! Nekem semmiképp nem elég!
  Ez úton szeretném megragadni az alkalmat és megkérdezni …..hova tovább?A kezdő nyelvlecke csomagot rendeltem meg korábban öntől.Teljes mértékben elégedett vagyok a tananyaggal és az elért eredményemmel.( korábban több helyen is próbálkoztam kezdö nyelvtanfolyamokkal.A szavak tanulásában vittem a pálmát,de a nyelvtanon újra és újra elhasaltam.Soha nem értettem meg,hogy lehet beszéd közben ” nyelvtanilag megtervezni” a mondanivalómat.Rossz módszer!Nagyon!!
  Nekem a Buldózer a sikeres ” alapmű”.
  Szeretném megkérdezni,van- e folytása ennek a nagyszerű tananyagnak?
  Esetleg ….Buldózer 4-5-6 ? :-).
  Üdvözlettel és köszönettel:
  Végh György

  Válasz
  1. Neményi András

   Kedves György!

   Van folytatása, a Bulldózer középhaladóknak című kiadvány
   vagy nagyon sokat tanulhat a Sikeres Angoltanulás Titkai Mesterprogram kiadványomból ia.
   Ha kéri, írjon egy e-mail-t az info kukac nyelvmester pont hu címre.

 25. sasné komjáti zsuzsanna

  Kedves András, már több anyagot megvettem magától! Én egy 64 éves öreg Mikulásasszony vagyok!
  Az angol nyelv mindent visz..pár éve éreztem úgy, hogy magánszorgalomból..mindenféle segédeszközzel de meg kell tanulmom valamilyen szinten angolul! Élebe vágóan fontos..megtehetem..utazgatok..bármilyen messzire megyek a világban „csak” angolul szólnak hozzám..jeles érettségim volt franciából..nem mentem vele sehol semmire..kivéve az anyaországot..
  Tehát „gyűröm” az angolt..már nem olyan könnyű a szavak rögzítése..úgy csinálom, mintha életbe vágóan fontos lenne..órákig szólnak az angol nyelvű csatornák..és az angol szótárral a ha-
  samon alszom el!!! Let’s go..ez a jelszavam!!! Minden jót magának Sasné Komjáti Zsuzsanna

  Válasz
  1. Fegyveres Béla

   Kedves András!
   Köszönöm,hogy ilyen lehetőséghez juttatott. Én megelégednék azzal a bizonyos „konyhanyelvvel”.
   Addig nemkívánom abbahagyni a tanulást,míg úgy érzem,hogy érdemes küzdeni érte.
   Elég sokat jártam külföldön és tapasztaltam,hogy mennyire kiszolgáltatott az ember,ha nem beszél
   legalább egy idegen nyelvet.A z ugynevezett német „konyhanyelv”sokszor segítségemre volt,de
   manapság az angolt beszélik legtöbb helyen.Ezért vágtam bele az angol nyelvtanulásba.
   Ezuton is ismételten köszönöm a lehetőséget. Ui:81 éves vagyok-
   Tisztelettel:Fegyveres Béla