Magántanár vagy inkább nyelviskola?

Hol érdemes nyelvet tanulni? Melyik megoldás a jobb?

Sokszor felmerül ez a kérdés.

A felmérések szerint kb. ugyanannyian tanulnak mindkét szektorban. Ez kiválóan bizonyítja, hogy akár nyelviskolában, akár magántanárnál egyaránt jól meg lehet tanulni egy idegen nyelvet, sőt, a nyelvvizsgára is fel lehet készülni.

Mégsem mindegy, melyik tanulási formát választjuk, ugyanis nem véletlen, hogy a magántanárok és a nyelviskolák kb. fele-fele arányban osztoznak a tanulókon. Mitől függ, melyiket válasszuk?

– Attól, hogy mire van szükségünk.
– Mi motiválja jobban a tanulásra?
– Melyik formában tud jobban haladni?

Aki nem tud tanfolyamra eljárni, munkaidő beosztás vagy egyéb okok miatt, annak ugye nincs más választása, neki csak a magántanár marad.

De aki úgy gondolja, hogy van elég pénze arra, hogy külön tanárhoz járjon, az sem biztos, hogy jól döntött, csak azért, mert megengedheti magának. Nem minden esetben jár jobban ezzel az oktatási formával.

Némelyik szülő esküszik rá, hogy ha a tanár csak az ő gyerekével foglalkozik, akkor az hatékonyabb, és tuti jobb választás. Őket ennek az ellenkezőjéről képtelenség meggyőzni, ám ettől ez még nem igaz.

Nézzünk meg egy konkrét esetet. Volt olyan tanulónk, aki értelmes ember létére kötötte az ebet a karóhoz, hogy magánórákat fog venni, mert úgy hamarabb eljut a nyelvvizsgáig. Hiába magyaráztam neki, hogy teljesen kezdő szinten van, ezért inkább csoportban tanuljon, ugyanis aki teljesen kezdő, az magántanárral sem jut sokkal előbbre az első 60 óra alatt, mint csoportban. Viszont lényegesen többet fizet érte. Teljesen kezdőként nem éri meg magánórára járni. Nem hitt nekem a kedves tanuló, csak utólag ismerte be, hogy nekem volt igazam.

A felmérések szerint sajnos sokszor még magasabb szinten is kb. egyforma hatásfokkal tanul a tanulók többsége, mindegy, hogy csoportba jár vagy magántanárhoz.

Ennek az egyik legfőbb oka az, hogy csak nagyon kevesen hajlandók kihasználni azt a hatalmas előnyt, hogy a magántanárnál a 45 perces órából 45 perc jut egy tanulóra, viszont rengetegen élnek azzal a lehetőséggel, hogy a tanárnál le lehet mondani az órát.

A csoportos tanfolyamra meg el kell menni, különben lemaradunk, és még a pénzünk is úszik.

A nyelviskolai tanulásnak van még egy óriási előnye a rendszeres tanulásra kényszerítés mellett: a csoportnak összetartó és húzóereje van. A társak előtt jobban akarunk bizonyítani, nem engedjük meg magunknak, hogy ne készüljünk fel az órára.

Ugyanakkor az is igaz, hogy van, akit kifejezetten visszafog, ha még tanulótársak is jelen vannak, amikor ki kell nyögni egy mondatot. „Van elég gondom az angollal, ott néz rám a tanár, nem szeretem, ha még másoknak is rám kell várni, amíg összerakok egy mondatot.”-mondta egy kedves tanulónk.

Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a magántanár drágább, mint a nyelviskola, legfeljebb azt mondhatjuk, hogy az óradíja minimum a duplája. Viszont a tanuló akár ki is használhatná ezt, ugyanis a dupla óradíjért tízszer annyi idő jut rá!

Én például, amikor magántanárhoz jártam, akkor egy órára 5 órát készültem, hogy a drága magánórának minden értékes percét kihasználjam. Haladtunk is szépen.

Ha úgy számolom, hogy 45 percen keresztül intenzíven velem foglalkozik a tanár, a tízfős csoportban meg kb. 5 perc jut rám, akkor a magántanárnál való tanulás kevesebb, mint feleannyiba kerül, mint a nyelviskolai.

Ha csak épp-hogy, tessék- lássék módra valami leckét összecsapok, hogy ne mondja azt a tanár, hogy semmit nem készültem az órájára, vagyis kb. 5 perc tanulással elintézem a felkészülést, akkor valóban sokkal drágább. Aki 45 vagy inkább 90 percen keresztül folyamatosan tud koncentrálni, az gyorsabban fog haladni egy magántanárral. A tanárok elmondása szerint az ilyen típusú tanuló ritka.

Sokan arra használják a tanárt, hogy kiöntsék neki, ami a szívüket nyomja. Ez még nem lenne baj, ha angolul tennék, mert azzal gyakorolnának, de inkább magyarul beszélik el a fél órát. Emlékszem édesapámnak volt olyan tanítványa, aki az egész órán a munkahelyi gondjairól mesélt. Úgy valóban drága a magántanár, a csoportban ezt a csoporttársak miatt a legtöbb tanár nem engedi meg, mert nem engedheti meg.

Aki napi 8 óra munka mellett veszi rá magát, hogy nyelvet tanuljon, és biztosan haladni akar, az általában jobban jár a csoportos tanulással.
Ennek több oka is van.

Például hazafelé jövet a munkából, egy fárasztó nap után elég erős a kísértés, hogy felemeljük a telefont és átrakjuk az órát egy másik időpontra. A tanár megérti, és legtöbbször bele is egyezik, csak így nem haladunk. Egy tanfolyamon ezt nem lehet megtenni, ezért ott fáradtan is beülünk az órára, hiszen már ki van fizetve.

Egyébként meg várnak a társak, nekik is ugyanazok a problémáik, jó velük beszélgetni, rossz ötlet kihagyni az órát.

Az is motivál, hogy a többiekkel együtt haladunk, másrészt a többiek által elismételt mondatokból is tanulunk. (Van, aki azért szeret csoportban órára járni, mert a társak hibáiból is lehet okulni, hiszen a tanár a társakat is kijavítja, és így a tanuló látja, hogy a tanulótársak sem tökéletesek.)

Kezdő szinten például, ha tízszer meghallgatunk egy mondatot, azt könnyebb megjegyezni, mintha csak kétszer vagy háromszor ismételjük el. És az is biztos, hogy kényelmesebb meghallgatni 8 tanulótársam egy-egy mondatát, mint elmondani 8 mondatot magamtól.

Még egy említésre méltó tapasztalatomat megosztanám, ha már ennél a témánál tartunk.

Van, amikor csak a szülő akarja, hogy a gyereke tanuljon,a gyermek inkább arra használja a különórát, hogy az iskolai házi feladatát íratja meg a tanárral.

Ilyenkor nem mondhatjuk, hogy kihasználja a lehetőséget, inkább kihasználja a tanár nyújtotta kényelmi funkciót.

Nos, ezek után nézzük meg, hogyan tudja kihasználni, ha a tanár a magánórán csak Önnel foglalkozik:

  • otthon 2-3 órát készül egy órára,
  • rengeteg gyakorlatot végez el szóban és írásban,
  • csak azt veszik át az órán a tanárral, amit nem tud a megoldó kulcs segítségével egyedül leellenőrizni,
  • az alaposan begyakorolt szóbeli feladatokat felmondja neki,
  • vagy amit nem értett meg, azt átbeszélik újra.
Nos valahogy így tudja kihasználni a magántanár adta lehetőséget.

Önnek mi a tapasztalata? Milyen szempontok alapján választ? Melyik forma vált be, a tanár vagy a nyelviskola? Vagy inkább otthon tanul, egyedül?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

29 hozzászólás a(z) “Magántanár vagy inkább nyelviskola?” bejegyzéshez

  1. Mária

    Kedves András! Szeretném újra megrendelni a Bulldózer angol tanfolyam kezdőknek 1 és 2 részét egy családtagom részére. Nagyszerű az összeállítás, amihez csak gratulálni tudok. Üdvözlettel egy 65 éves tanulója.

    Válasz
  2. MARIKA

    Kedves András az angol lecéket már megkapom minde nap,- köszönet ésrte. Szeretnék ezzel a módszerrel olast is tanulni lehetséges ? Üdvözlettel Marika

    Válasz
    1. Neményi András

      Kedves Marika!

      Igen, már lehetséges olaszul is tanulni a módszeremmel.

  3. Judit

    Kedves András!

    Én jelenleg a kolléganőm betegsége miatt napi 12 órát dolgozom, plusz 2 óra utazás. Csak Vasárnap van szabadidőm. Mindent ezen az egy napon kell otthon elvégeznem. Örülök minden levelének, mert elmentem, s remélem kb. 2 hónap után már lesz minden nap legalább 1-2 óra szabadidőm, amikor én is hozzákezdhetek a tanuláshoz. Hozzáteszem, én már 58 éves elmúltam. Vasárnap nálam volt a keresztfiam és látta a leckéket. Őneki angol, német, spanyol, portugál, olasz,orosz nyelvből van felsőfokú nyelvvizsgája. Nagyon jól beszél ezeken a nyelveken. Most a munkája miatt újabb nyelvet a kínait kell tanulnia. Szerinte is nekem kezdetnek tökéletesek ezek az elküldött leckék. Megígérte, Vasárnaponként felhív, és átvesz velem egy-egy leckét a kiejtés miatt. Ő azt javasolta, Vasárnap takarítás közben hallgassak angol nyelvű tv-t, hogy szokjam a nyelvet. Kiderült, Neki megvan az Ön Buldózer angol tanfolyam könyvei. A barátja ebből tanult otthon. Ősztől már én is tanulhatok itthon. Ez nagy segítség, mert én 2 műszakban dolgozom, így a nyelviskolák szóba sem jöhetnek. Most a buszon olvasgatom a leckéit. Nehéz, mert nagy a zaj, otthon meg még nincs rá időm. Köszönöm Önnek, hogy ennyi évesen kedvet kaptam egy új nyelv tanulásához. Nem tudom, milyen szintig érek el, de elkezdtem és ez a legfontosabb!!
    Köszönettel
    Judit

    Válasz
  4. Tóth Margit

    Kedves András !!
    Én itthon tanulok és tanítok is .
    Igy mindig felkészülök , hogy át tudjam adni amit én tudok :
    Köszönöm a szuper könyvet nekem nagyon jól bevált .
    Lassan haladunk előre ,de már beszélgetünk angolul .
    Maradok tisztelettel
    Margit

    Válasz
  5. Farkas Tibor

    Kedves András ! Köszönöm a lehetőséget, kezdetben otthoni tanulást választom, de később tanárral szeretném folytatni, ha lehet az ön segítségével !
    Köszönöm
    Tisztelettel: Tibor

    Válasz
  6. Vereb Béla

    Kedves András! Megvettem Öntől a Buldózer angotanfolyam kezdőknek és mondhatom nagy örömömre szolgált,mivel valóban hasznos könyv és a benne található leírtakat megtudtam tanulni,mivel fonetikusan is levan írva a helyes kiejtés. Az a problémám csak,hogy szeretnék még egy kicsit följebb lépni,több angol szót-mondatot- megtanúlni,csak azt nem tudom,hogy hogyan rendelhetném meg a „Bulldózer” másadik részét,mert amikor a rendelésre kattintok,azt írja ki,hogy sajnos erről már lemaradt. Ezek szerint már nem lehet kapni,vagy én nem jóhelyen keresem ezt a második részt? Ezért kérem válaszoljon,hogy lehet-e kapni-rendelni még ezt a „Buld. II” könyvet,vagy nem? Viszont,ha lehet rendelni,akkor kérem tájékoztason,hogy mi az eljárás és mennyibe kerül,mert ugye az is lényeges,hogy eltudjam dönteni,hogy megengedhetem-e magamnak a könyv árát. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Vereb Béla, egy „korosodó” (63év) angolt tanulni vágyó nyugdíjas.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Béla!

      E-mail-ben fogjuk értesíteni, amikor meg tudja rendelni.
      Figyelje a levelesládáját!

    2. Vereb Béla

      Köszönöm kedves András a válaszát. Figyelni fogom az E-mailemet. Üdv: Béla

  7. Tünde

    Én inkább az otthoni tanulást választom, mert nem érek rá mindíg , de motivál, hogy vannak angol ismerőseim és szeretném megértetni őket.

    Válasz
  8. readea

    Kedves András!
    Csoportban vagy magántanárral? Vagy netán egyedül? Tankönyvekkel, hanganyaggal felszerelve? Azt hiszem, hogy egyéntől függ. A legutolsóhoz nagyon nagy akaraterő kell. Ha el akarunk jutni – mondjuk egy nyelvvizsgáig – nagyon meg kell szerveznünk a tanulásunkat. Szerintem erre maximum a nyelvtanulók 5 %-a lehet képes. A másik két lehetőség mindenkinek jó. Az előnyeit és a hátrányait mind a kettőnek jól leírta. Szerintem is nagy úr a már befizetett összeg és a csoportszellem. De én általában inkább a magántanárt választom. Az alábbi előnyei miatt.
    – Egyéni, gyors ütem
    – Én mindig először tanulom meg a leckét, utána beszélgetünk az anyagról
    – Egy héten elég egy óra
    – A csoportban ülök és várom, hogy a többiek is befejezzék a feladatot – ez elég sok holt idő
    – Otthon heti 4-5 órát is tudok tanulni, míg csoportban ennek a felét várakozással töltöm.
    Üdvözlettel

    Válasz
  9. Kis-Máté Jánosné

    Kedves Neményi András Úr!
    Itthon tanulgatom az angolt, alapon, mert én az iskolában nem tanultam, és ezért a könnyebb részt választottam. A füzetet és a cd-t hallgatom, igy tényleg nagyon jó hogy hogy már nem veszek el. Bár az angol nyelv nem tiszta hangzásu számomra, sokszor hallgatom és mondom. 63 évesen nem könnyü mikor ezt nem tanultam.
    A könyvért és a cd-ért köszönet. Üdvözlöm: Erika

    Válasz
  10. karta

    Ötvennégy évesen kezdtem nyelvet tanulni, elvegeztem egy Tamop- os 90 oras tanfolyamot, ahol megszerezrem az alapokat, es szamomra ez utan kovetkezett az igazi munka. Internetrol toltottem le anyagokat es azokat tanultam, hallgattam, irtam, forditottam. Napi 2-4 orat tanultam. Egy evel ezelott
    Kezdtem el, ma mar jol elboldogulok. 3szor voltam kint nemet nyelvterulaten.
    Most is keszulok ki. Nekem ez jott be.

    Válasz
  11. Nagy József

    Tisztelt Tanár Úr.
    Én is inkább az itthon tanulást választom, már a koromnál fogva is.
    Üdvözlettel József.

    Válasz
  12. Kálnoky Annamária

    Kedves András!

    Én tavaly előtt kezdtem tanulni angolt Dunakeszin egy csoportban. 6 -an voltunk, és nagyon szerencsém volt, mert egy szuper tanárnőnk volt. Pontosan kezdte az órát, nem volt magánbeszélgetés, legfeljebb pár perc. Mindenkivel egyenlő mértékben foglalkozott, mindenki tanult, egy fő kivételével, tehát a csoport is nagyon jó húzóerő volt. Aztán tavaly beiratkoztam a kezdő haladó szintre. Azt tudtam, hogy az, aki tavaly előtt tanított minket, külföldre ment dolgozni, és másik tanárnőnk lesz. Az új évadot 12 -en kezdtük, ebből csak ketten voltunk a tavalyi csoportból. Hát sajnos ez a tanárnő, aki most tanít minket nagyon nagy csalódás nekem. kb. fél órával később kezdi az órát, aztán csak Ő beszél magáról vagy fél órát, még annyi a jó benne, hogy angolul teszi, csak számomra a téma nagyon fárasztó, és mindig ugyan az. Van 4 kedvence, és főleg azokat beszélteti, mi többiek talán 4 – 5 mondatot, ha mondunk. Úgy érzem nem haladtam semmit, de amit eddig tudtam azzal jól össze vagyok zavarodva. Sajnos a szerződés szerint nem tudom ott hagyni a csoportot, mert akkor is fizetnem kell havonta. , ezért bejárok az órákra, de nem nagy lelkesedéssel. És erőlködnöm kell, hogy ne menjen el a kedvem az angol tanulástól. Szerencsére a barátaim segítenek, és bíztatnak. Én szeretnem folytatni a tanulást jövőre is, de ebbe az iskolába biztosan nem megyek, ha ez a tanár viszi tovább, és a csoport sem szimpatikus. Én majdnem 60 éves vagyok, és sokat kérdezek, hogy minden világos legyen, és látom többen kinevetnek ilyenkor, pedig hiába fiatalabbak, nem tudnak jobban, mint én. Én már megkértem a tanárt, hogy kezdjünk időben, és kevesebb legyen a duma, és több a gyakorlás, akkor aznap egy nagyon jó órát tartott, de aztán ment minden a régi szerint.
    Hát most itt tartok.
    Üdvözlettel
    Mari

    Válasz
  13. Toth Andras

    Üdvözlöm!

    Véleményem szerint nem igaz, hogy nem éri meg kezdőként magántanárhoz fordulni. Ugyanis én épp a harmadik nyelvet tanulom, rengeteg tapasztalattal felvértezve. Nekem már nem kell elmagyarázni, hogy mi az a szenvedő szerkezet, KATI stb, míg sok elsőnyelvessel a csoportban, ezzel megy el az idő, nem a konkrét nyelvvel.

    üdv

    Válasz
  14. Zentainé Balogh Zsuzsanna

    Tisztelt Neményi András úr !
    Személy szerint, én csoportban tanulok angolul. Szerintem jobb mint egy magántanárnál .
    A csoportban mi egymást motiváljuk a gyorsabb haladásra.

    Tisztelettel Zentainé Balogh Zsuzsnna

    Válasz
  15. Kopasz Istvànné

    Tisztelt Neményi Andràs Úr!
    Nagy öröm az Önök könyvéből tanulni. Én is úgy döntöttem, hogy emellett beíratkozom egy nyelviskolàba, hogy tudjam gyakorolni a megszerzett tudàst. Pechemre egy megbízhatatlan nyelviskolàt vàlasztottam. Ez Szegeden az EURO NYELVISKOLA.
    Szórólapon hirdetett akciós nyelvtanfolyamukra jelentkeztem volna. Àm a megadott telefonszàmaik közül egyiken sem voltak elérhetőek. Ezért online jelentkeztem először, hogy le ne késsem az időpontot. Pestről kaptam értesítést, hogy a kollegàjuk hamarosan telefonon jelentkezik. Màsnap délelőtt mivel senki nem hívott, személyesen mentem el a nyelviskola szegedi irodàjàba. 2013. màrcius 06-àn íràsban is jelentkeztem a màrcius 23-àn induló 100 óràs tanfolyamra, s be is fizettem a 10 ezer forintos előleget. Megvettem a tankönyveket is. Örömmel indultam 23-àn az első óràra. Àm ott közölték, hogy a tanàrnő betegsége miatt az óra elmarad. Majd 30-àn kezdődik csak a tanfolyam. Épp mielőtt az Ön email-jét megkaptam jött a telefon, hogy 30-ân sem kezdődik tanfolyam, mert a kezdés módosítàsa miatt hàrman lemondtàk. Majd esetleg àprilis 13-àn. Nem gondoltam, hogy ilyen bizonytalan egy nyelvtanfolyamra való bejutàs. Gondolom egy nyelviskolàban nem csak egy tanàr van, s ennyi idő alatt megfelelő szervezéssel a helyettesítést meg lehetett volna oldani. Egy egész csoportnak okoztak kellemetlenséget. No de nem adom fel! Most kerestem egy màsik nyelviskolàt, és ott próbàlok szerencsét.
    Minden gyanútlan tanulni vàgyót óvok viszont attól, hogy a szegedi Euro Nyelviskolàba jelentkezzen, ha nem akar hozzàm hasonlóan jàrni!
    Valóban sok előnye van az önàlló tanulàsnak, mert a sajàt tempóban bàrmikor kézbe vehető a tananyag, hallgatható a CD, de szerintem is fontos, hogy legyen kontrol. Példàul Önök is indíthatnànak olyan tanfolyamokat, ahol interaktív formàban ellenőrizhetnék az egyedül elsajàtított tudàs helyességét a gyakorlatban.
    Köszönöm a lehetőséget, hogy elmondhattam véleményem.
    Tovàbbi munkàjukhoz sok sikert kívànok! Kné Klàri

    Válasz
  16. Generál Júlia

    Kedves András! Az alapfokút és a középfokút tanfolyamon tanultam (angol angol ).A német nyelvet magántanárnál.Mindkét nyelvet tudtam használni külföldön.Az Ön leckéit gyakorlásra,szintfenntartásra használom. Üdv:Júlia Egerből

    Válasz
  17. Marcsi

    Kedves András!

    Az Önöktől vásárolt könyvből, itthon tanulok.Nagyon jó a könyv, örülök, hogy annak idején megrendeltem.Szerintem, nagy előny az / a tanfolyammal szemben //hogy , a nap bármely órájában tanulhatok, nem vagyok időhöz kötve.
    Köszönöm kérdését.
    Üdvözlettel: Marcsi

    Válasz
  18. Pap Sandorne

    Csatlakozom Onodi Szabo Geza valaszahoz. En meg Norvegiaban vagyok a konyvek Magyarorszagon.Igy csak abbol tudok tanulni amit On kuldott,vagy kuld email-on.

    Udv: Mari

    Válasz
  19. Dévényiné Vincze Emma

    Kedves András!

    10 fős csapattal próbáltam kb 15 évvel ezelőtt. Nem volt rossz, de én inkább az itthon tanulás híve vagyok.
    Üdv. Emma

    Válasz
  20. Ónodi Szabó Géza

    Sajnos elfoglaltságom/gaim/ miatt inkább én is az egyedül/otthon/tanulást választottam,de szerintem a tanfolyamos képzés is jó lenne,pláne a magántanár.

    üdv.:G

    Válasz
  21. dr. Szirmai Gabriella

    Kedves András!
    Inkább itthon tanulok, mert a tanfolyamra, vagy órára járás is idő ( időveszteség ), így sokkal több időm marad a tanulásra.
    Gabi

    Válasz
  22. kern ilona

    Tisztelt András

    A vàlaszom inkább otthon tanulnék.

    Pl fáradság, nincs kedvem nem tudok koncentrálni kevés az idöm st…
    Übv:ilona

    Válasz
  23. Szilvia

    Magántanárként a fentieket szoktam javasolni a tanítványaimnak, akár középiskolás, akár felnőtt, azaz otthon minden egyes nap naponta többször tanuljon, gyakoroljon írásban és szóba egyaránt, készüljön az óráimra, azaz a lecke megcsinálása mellett pl. olvasson angolul, mert rengeteg szót, kifejezést, és nyelvtani anyagot fel lehet szedni mindenhonnan.
    Ami a legfőbb tanácsom mindenkinek: építsétek bele az angolt a mindennapjaitokba, azaz mindenféle szituban lehet alkalmazni valamelyik nyelvtani szerkezetet.
    Sok tanítványom – a felnőttek – tényleg alkalmazza a fentieket, készül és gyakorol otthon is, viszont sajnos tényleg van olyan tanítványom, – iskolás – akivel főleg a leckét írjuk meg ( írom meg ).

    Válasz