28 órán át utazni 7 és fél helyett?

A napokban bejárta a világsajtót egy francia turistáról szóló hír, aki az angol nyelvtudás hiánya miatt rossz repülőre szállt fel, és így 3000 mérföldet repült rossz irányba. Az eredeti célja Párizs volt, ehelyett San Franciscóban kötött ki. Szerencséjére elismerte a légitársaság, hogy ők hibáztak, és elvitték Párizsba (miután a reptéren várakozott 11 órát). Így lett 28 órás kaland a 7 és fél órás repülőútból…

Nem az volt a baj, hogy a turista nem beszélt folyékonyan angolul, hanem az, hogy egy szót sem tudott, így nem vette észre, hogy rossz gépre szállt fel. A United Airlines persze elismerte a hibáját, de nem tudom ki szeretett volna a turista helyében lenni, szorongani, izgulni, 7 helyett 28 órát utazni.

A probléma úgy kezdődött, hogy a légitársaság az utolsó pillanatban, amikor a beszállókártya már ki volt nyomtatva, megváltoztatta a beszállókaput. A személyzetnek nem tűnt fel, hogy másik városba, másik gépre szólt a jegye. Az sem tűnt fel senkinek, hogy a helyén már ült valaki más. Leültették egy üres helyre.

Ekkor kellett volna (a nemlétező) nyelvtudását használnia, és megkérdeznie, ki ül a székén, miért, és megkérdezni tőle, hova utazik. Akkor talán feltűnt volna, hogy rossz gépen van. Azonban szegény turista angoltudás hiányában nem tudta elolvasni a feliratokat, nem tudott semmit sem megkérdezni (Mikor érkezem meg Párizsba? Mikor szállunk le Párizsban?).

Azt hiszem, erre mondják, hogy idegen nyelven érdemes legalább annyit tudni, hogy ne tudjanak eladni.

Ön mit tett volna, ha angoltudás nélkül észreveszi, hogy rossz gépen ül?

Véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

82 hozzászólás a(z) “28 órán át utazni 7 és fél helyett?” bejegyzéshez

  1. Szabó Józsefné (Ágnes)

    Én már egy ideje gyakorolgatom a nyelvet, s mivel tudok jó pár szót, ezért már annyit meg tudtam volna kérdezni, hogy ez a repülő Párizsba megy??? Ekkor kiderült volna a félreértés.

    Válasz
  2. Bea

    Megmutattam volna ajegyemet, és jó magyar szokás szerint hangosan szótagolva megkérdezem Párizs mikor és böködöm a karóra helyén a csuklómat 😊

    Válasz
  3. Tóth Katalin

    Kedves András!
    Elgondolkodtató a történet.
    Mit tettem volna? Lerajzoltam volna egy repülőgépet, egy nyílat és a nyíl elé írtam vola az úticélomat jó nagy betükkel.
    Üdvözlettel: Kati

    Válasz
  4. Merényi Miklós

    Kedves András!
    Ezt a „provokatív jellegű” levelet nyilván azért küldte, hogy „rávegye” az embereket, hogy „tollat ragadjanak,
    és ebből megtudja, hogy az illető egyáltalán létezik-e még. Mert aki már utazott egyszer kétszer repülővel, az rögtön észreveszi, hogy ez egy kitalált történet. Ugyanis a rossz járatra való felszállás szinte lehetetlen, oly sűrűn ellenőrzik a beszálló kártyát, hogy kizárt annak a lehetősége, hogy valaki rossz gépre szálljon.
    Amúgy lelkesítőnek jó a levél, mindenkinek ajánlatos angolul megtanulni , legalább alapfokon.
    Üdvözlettel: Merényi Miklós

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Miklós!

      Itt van pl. egy angol nyelvű video, ahol angolul tárgyalják az esetet:

      http://abc7ny.com/travel/united-passengers-7-hour-flight-turned-into-28-hour-nightmare/1949824/

      How one United passenger’s 7-hour flight turned into a 28-hour nightmare
      7 On Your Side’s Nina Pineda has the story
      By Nina Pineda
      Thursday, May 04, 2017 10:35AM
      NEWARK, New Jersey (WABC) —
      United Airlines has been in the hot seat after security dragged a man off one of its flights, after the man refused to give us his seat. Now, United is apologizing again, saying one its passenger’s 28-hour nightmare in the air was unacceptable.

      The airline called the incident, which it just settled in a confidential lawsuit, „a horrible failure.”

      The passenger, Lucie Bahetoukilae, doesn’t speak a word of English — only French. Her niece translated her conversation with 7 On Your Side, walking us step-by-step through how United Airlines allowed her onto the wrong flight.

      She was supposed to be going to Paris, but instead ended up on the west coast in what would be a full-day debacle.

      Bahetoukilae’s boarding pass read: „Newark to Charles de Gaulle.” She went to the gate stamped on it and said a United representative scanned it. So she boarded the plane and headed for her seat, 22C.

      „When she went to sit someone was sitting there already,” her niece, Diane Miantsoko, said. But she said the flight attendant looked at her boarding pass and instead of questioning it, sat her somewhere else.

      Bahetoukilae never realized United Airlines made a last minute gate change. She said United never made the gate announcement in French or notified her by email.

      „If they would have made the announcement in French, she would she have moved gates,” Miantsoko said. „Of course, because she speaks French she would’ve moved to another gate.”

      So instead of flying from Newark to Paris, a 7 1/2 hour flight, Bahetoukilae flew nearly 3,000 miles, in the wrong direction, to San Francisco. There, she endured an 11-hour layover in the airport. By the time United got her rerouted home to France, she had been traveling for more than 28 hours.

      But more than the inconvenience, the family’s main concern is the apparent security lapse by United.

      „With everything going on this country people have to be more careful,” Miantsoko said. „They didn’t pay attention. My aunt could have been anyone. She could have been a terrorist and killed people on that flight and they didn’t know they didn’t catch it.”

      Miantsoko contacted 7 On Your Side to help get answers. She said she was not seeking a refund.

      „This is not about money, this is about United getting serious with their employees,” Miantsoko said.

      7 On Your Side contacted United and the airline admitted fault, saying it: „mistakenly put her on the wrong flight.” And even though Bahetoukilae wasn’t seeking a refund, she got one along with a voucher for another trip to visit her beloved God children in the future.

      United Airlines apologized and also paid for accommodations it hadn’t offered Bahetoukilae, when she was waiting for her return flight in San Francisco. Also, an airline representative said United is working with their team in Newark to prevent this from happening again.

      És itt is egy angol nyelvű oldal a történettel:
      http://people.com/human-interest/united-airlines-french-woman-paris-san-francisco-flight/

  5. Gáspár Antalné

    Sokat utazom repülővel a gyerekekhez, de előtte mindig begyakorolok jó néhány mondatot, az esetleges problémák elkerülése végett. Sőt én mikor a repülőgép ajtajában megmutatom a beszálló kártyám rákérdezek Brüsszel? És jön a válasz Yes

    Válasz
  6. Nyitrai Gyula

    Felírtam volna egy cédulára annak a városnak a nevét, ahol vagyok, mellé egy jobbra mutató nyilat rajzoltam volna, utána a célállomás nevével fejeztem volna be a remekművet..

    Válasz
  7. Szabóné Eva

    Jo napot András en sem tudok sokat angolul de azért az úti célomat igen utaztam mar de ha nem is beszéli a nyelvet a reptéren többször megjelenik a váróban a nagy táblán hogy hova es melyik kapuhoz kell menni . A másik nem hiszem el hogy az utasok között nem volt egy ember sem Akitől megtudta volna kérdezni hogy jol helyen várakozik e.en biztosan ezt tettem volna a helyében további tisztelettel Eva

    Válasz
  8. Tarnay Judit

    Én is gyakran utazom minimális nyelvtudással,de a helytől függően az angol vagy német nyelvből átismétlem a legszükségesebb mondatokat,kifejezéseket,amelyeket az utazás során tudnom kell.
    Egyéb praktikus megoldás: minden utazásom során találok legalább egy magyar személyt vagy családot, akik tudnak valamilyen nyelvet,s ha magam nem boldogulok, megkérdezem őket.

    Válasz
  9. K R Erzsébet

    Kedves András!
    Nagyon nehezen tudok elképzelni olyan nyomós okot, ami engem rávenne, hogy legalább gyenge nyelvtudás nélkül útra keljek. Ezért én inkább próbálkozom a nyelvi „börtönből” kiszabadulni.

    Válasz
  10. Vargáné Ferenczi Éva

    Igen én is voltam Amerikában, vettem egy angol társalgási kézikönyvet, azt olvasgattam, az átszállásnál, Londonban nagyon figyeltem szorgalmasan néztem a könyvben lévő oda illő szavakat. Igaz voltak nehéz pillanatok, de szerencsésen megérkeztem. Sajnos most sem tudok sokkal többet, de képtelen vagyok ezzel a nyelvvel megbirkózni, ez sokszor elszomorít. Most már koromnál fogva azt hiszem nem utazom , de azért szerettem volna megismerni a nyelvet az internet miatt is.

    Válasz
  11. Váradi Erika

    Mindenképpen magyarul mondtam volna hogy Párizsba szeretnék eljutni,mivel ültek a helyemen.Mutattam volna a jegyemet.Talán kiderült volna a hiba.

    Válasz
  12. László

    Az az egy-két francia,akit ismerek elég büszke francia eredetére,hogy még ezt a megpróbáltatást is beválalja.

    Válasz
  13. Aranka

    A jegyemet megmutatva jelzem az utaskisérőnek, hogy rossz gépen ülök. Igazából soha nem indulnék útnak úgy, hogy utiszótár ne legyen nálam, ha nem beszélek idegennyelvet.

    Válasz
  14. Tuba László

    Magyarul kezdek el beszélni, a legrtkább esetben fordul az elő, hogy senki nem tud magyarul
    beszélni. Kicsi a világ.

    Válasz
  15. Algács

    Ha már rosszgépre száltam és nemvette észre senkisem,akkor jóléreztemvolna magam és átszálltam volna egy másik gépre.

    Válasz
  16. Bolyos Róbert

    Kedves András!
    Én nagyon élveztem volna a kalandos utazást San Franciscóba.
    Üdv. Robi

    Válasz
  17. Levente

    Az ember néha (?) képes akár anyanyelvi környezetében is benézni dolgokat… (pl. Bp.-Pécs vasútvonal egyik köztes állomásán, ahol a két ellenirányú Ic. találkozik, az egyik felszálló utas a helyjegyét mutatva készül felállítani a már ottülőt, akinek szintén odaszól a helyjegye. Pár perc döbbenet, a vonat csak robog. Mikor elhangzik a tisztázó kérdés: „Ön hová utazik?” -„Hát Pécsre…” „De ez a vonat Pestre megy.”. Nyilván külföldön jobban igyekszik tájékoiodni, figyelni az ember és hasznos, ha minél többet tud az adott ország nyelvén (és/vagy angolul), mert akkor nem kell rögtönzött pantomim „előadást” tartania és nagyobb eséllyel éri el a célját. Sok sikert a tanuláshoz Mindenkinek! Sohasem késő elkezdeni, de a legjobb már ma. :-)
    Levi

    Válasz
  18. Antal Éva

    Mivel többször utaztam repülő géppel állandóan figyeltem a kiírást. Ennyit azért tudni kell.
    Ha mégsem, akkor biztosan nem fogadom el, hogy ne a megjelölt helyre üljek, több szempont miatt.
    Múlt évben Berlinbe utaztam újra. Érkezésemkor semmi gond nem volt az igazolványomal. Vissza felé fél órát állt a gép, mert a legutolsó ellenőrzéskor a személyit néző Úr nem értette a HATÁRTALANUL érvényes kifejezést. Minden nyelvtudásomat előszedve sem tudtam megértetni vele. Rohangált össze vissza, végül átengedett. A könnyebbség kedvéért megcsináltattam az új kártyát. A régit viszont megőriztem.
    Üdvözlettel: Antal Éva

    Válasz
  19. Dr.Rékási József

    Olaszul tudnék kérdezni: Quando parte il prossimo treno per laeroporto?
    Tanár úr küldte e-mailon, köszönöm.

    Válasz
  20. Prima Klára

    Csendben megőrülnék. Egyébként hamarosan utazom, és bár nagyon szorgalmasan tanulok, nem tudom, meg tudnék-e szólalni angolul. Korábbi utazásom során volt hasonló kalandom, hogy megváltoztatták a beszállás helyét. Akkor még ennyit sem tudtam angolul, csak mentem azok után, akikről már előtte meggyőződtem, hogy oda utaznak, ahová én.
    Próbálom a tanácsait követni, azeddigiek is nagy segítséget jelentenek. Köszönöm.

    Válasz
  21. Dobó György

    Attól függ, hogyy a gép már elindúlt, vagy még a gate-nél van!? Amúgy én inkább San Franciscoba repülnék, mint Párizsba!

    Válasz
  22. Szombat Tiborné

    Igaza van. Annyira szeretnék megtanulni németül, de 73 évesen igen rosszul megy. Tudom sokat kellene tanulni ismételni,de hamar elfáradok, illetve belefáradok. Köszönöm a segítséget, tanácsait. A magam módján próbálkozom, mert nincs lehetőségem a megfizetésére. Üdvözlettel: Sz. T.-né

    Válasz
  23. S. Bogáthy Zsuzsanna

    Kedves András!

    Már többször kaptam Öntől a nyelvtanulással kapcsolatban jó tippeket. Pl.: zene,film angol nyelven…meg persze állandó gyakorlás…Mindez nem elég beszélni kell,hallatni a saját hangomat, hogy „ne adjanak el”.Ez megint egy olyan szituáció,amiről ír,alapvető kérdések,amiket meg kell tudni kérdezni. Valahogy meg próbáltam volna magyarázni,ha mást nem lerajzolni,elmutogatni a helyzetet.Persze adott helyzetben a jó nyelvtudás a legfőbb támasz.Üdvözlettel: S. Bogáthy Zsuzsa

    Válasz
  24. Csiba Márta

    Amikor én legelőször repültem Frankfurton keresztül San Franciscóba azon kívül,hogy THANK you and please egy szót nem beszéltem angolul. Hogy mit tettem volna ha így járok? Imádok repülni és jó kalandnak fogtam volna fel.
    Azóta, bár 19 alkalommal repültem az USA-ba , de SOHA FEL NEM ÜLNÉK SZÓTÁR NÉLKÜl és mikor sorban állok a beszállásra várva több alkalommal nézem a monitoron, hogy valóban oda álltam-e ahová indul a gépem.
    Persze rutin kell, hogy ezeket figyelje az utas.
    Üdözlöm és köszönöm a sok segítséget Sándor, tisztelettel Márta

    Válasz
  25. Tarnoki Andrea

    Èn biztos hogy szòtartani vittem volna vagy leirom ès azt lehet làtni hogy valtozas van ennyi.

    Válasz
  26. Pálinkásné Sz. Zsuzsa

    Én kiélveztem volna a helyzetet. Ennyit ingyen sohasem repültem volna. 😊 Egyébként meg kézzel-lábbal mutogatva csak megértettem volna valahogy, hogy nem jó helyen járok. Az biztos, hogy a nyekvtudás sokat segít minden helyzetben.

    Válasz
  27. Torrent Tóth Sándor

    Tisztelt ANDRÁS! Azt hiszem talán velem nem fordult volna elő ez a szituáció, már csak azért sem, mert én elég jól beszélek ha nem is angolul, de némeűl. Meg aztán elég sokat utaztam repülövel és tudom hogy oda kell figyelni a dolgokra. És így is mindig informálodok, vagyis kérdezek . Főkép a BESZÁLLÁSNÁL mindig rá kérdezek a gépre. Mert tudom, hogy elég félreérthető helyzetek vannak. Persze Mörfi törvénye. hogy ami még nem történt meg az bármikor megeshet! Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell nyelveket tanulni! Üdvözlettel kívánok minden jót és szépet! Sándor.

    Válasz
  28. Guzy Béla

    Üdvözletem!Nehezen tudom elképzelni a mai világban hogy valaki semennyit ne tudjon angolul,de ha így van,ne utazzon egyedül erre a nyelvterületre.Sajnos én sem beszélem az angolt,bár néhány tucat szót ismerek,és értek is.Így közel 60 évesen próbálkozok a nyelvtanulással,a Buldózer 1részével,de nehezen haladok sajnos.Véleményem szerint a hölgynek más problémái is vannak,mert lehetetlennek tartom hogy rossz kapun száljak be,az uticél mindenhol egyértelműen ki van írva.Sok szerencsét neki a továbbiakban az utazásaihoz.

    Válasz
  29. Vermes László

    Kedves András.

    Azt gondolom , hogy annyit csak ki tudtam volna motyogni : Párizs oké ? De egy szótár ami turistának készült abban biztos vannak ilyen vagy hasonló szituációk amik hasznosak lehetnek.
    Valamilyen szintem a nyelv ismerete nagyon fontos és amit az összes nyelvtanár mond : próbálni beszélni,mondani azzal a kevés szókinccsel is ami van.
    Most hirtelen ennyi jutott az eszembe.
    Üdvözlettel
    Vermes László

    Válasz
  30. Ildiko Wolff

    In my knowledge that is not possible. We have at least 3 checking point in the airport.

    Válasz
  31. Mezei Éva

    Néhány nyelven szerencsére megértetem magam annyira, hogy megtaláljam a megfelelő repülőt.
    Angolul, lengyelül, oroszul és németül, ha nem is folyékonyan, de nem tudnának eladni. És köszönet Önnek, hogy missziót vállal a nyelvtudás széleskörű elterjesztésében! Nekem is sokat segít szinten tartani.
    Üdvözlettel: Éva

    Válasz
  32. Anita Szászy

    Egyben biztos vagyok,abban hogy azonnal nem szállok le a gépről.No de ez csak vicc természetesen,és valószínűleg a saját nyelven szóltam volna a stewardessnek ,ha egyáltalán ért az én nyelvemen.Bár én németül azért annyira már beszélek.Viszont manapság már az okostelefonok,laptopok,fordítóprogramok világában ez nem lehet gond.A reptérre érve első dolgom lett volna szólni olyan embernkek,embereknek akik tudnak segíteni rajtam .

    Válasz
  33. Papp Sandor

    Attól függ hova megy a gép,annak örültem volna ha San Franciscoba kötök ki :)

    Válasz
  34. földes gizella

    Németül 80% irok, olvasok, beszélek, angolul gyengébben, de semmiképp nem adnak el. Na meg a szláv nyelvek is mennek…

    Válasz
  35. Szabó Anikó

    Ilyen nincs szerintem. Itt nem csak egy embernek kellett tèvednie,és nem a szerencsètlen utasra gondoltam :)

    Válasz
  36. Lné Eszter

    Kedves András!
    Nem indultam volna el szótár nélkül,még akkor sem ha valamennyire tudok Angolul.
    Üdv, Eszter

    Válasz
  37. Tolnay Béláné

    Sajnos hasonló helyzetben lettem volna .Szükséges egy idegen nyel tudása . E z úgy gondolom az angol nyelv , amely az egész világon tért hódít.

    Válasz
  38. Ács Ervin

    Kedves András!

    Azt hiszem, hogy ezt a dolgot csak a hecc kedvéért kapta fel a világsajtó, mert az a „turista” nemcsak angolul nem tud egy szót sem, hanem teljes analfabéta, és valószínűleg valamilyen „nyomás” alatt is volt, ahogy a légitársaság alkalmazottjai is! Azt nem írják, hogy honnan indult a turista, pl. New Yorkból vagy Angliából indult Párizsba, de minden beszállókapunál nagy betűkkel ki van írva, hogy hova van a beszállás! Azon kívül, a beszálló kártyák vonalkódosak, továbbá van rajtuk egy titkos kód is, amit a Stewardessek már a gépen ellenőriznek! Mindez saját tapasztalat: Budapest, London, Párizs, Toulouse, Milánó, Brüsszel, stb.

    Az, hogy a gépen máshová ül az ember, pl., ha együtt utazik valakivel, akinek nem mellé szól a jegye, mindennapos dolog, ha vannak üres helyek!

    Az egész sztori jól hangzik annak alátámasztására, hogy jó, ha tud az ember idegen nyelvet! Nekem most az olasz az, ami kell, mert Olaszországban sem és Franciaországban sem tudnak tömegében a saját nyelvükön kívül más nyelvet! Még legjobban az ott dolgozó külföldiekkel tudja az ember megértetni magát: afrikaiakkal, más migráns kinézetű dolgozóval angolul, a kelet-európaiakkal,Baltikumiakkal oroszul!
    Ilyen kevert nyelven intézem ügyeinket több országban is mostanában! Azt azonban csak én is javasolni tudom, hogy, ha nem akarja, hogy, szó szerint eladják, tanuljon meg valamennyire legalább angolul, továbbá a célország nyelvén!

    Üdvözlettel Ács Ervin

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Ervin!

      A repülőgép Newark-ból indult, New Jersey állam területéről.
      Nincs messze New York-tól.

  39. Eva Barabas

    Csak akkor tud valamit korrigalni ha eszreveszem hogy rossz gepen ulök.Kezzel labbal elmagyaraztam volna hogy Parisba szeretnek menni. Szerintem ehhez nem kellene nagy nyelvtudas, csak egy kis ratermetseg szerintem. Persze az a jo valamit konyit csak annyit , hogy ne tudjak leadni.

    Válasz
  40. Gyula

    Remélem velem ilyen nem fordulna elő mivel az összes szláv nyelven meg tudom értetni magam de kettőt anyanyelvi szinten beszélek, a nem szlávok közül pedig hármat. Az angolt csak magánúton tanulom és az internetes program azt írja ki, hogy 66 százalékra tudok angolul így hát gondolom nem adnának el. Üdvözlettel Gyula.

    Válasz
  41. Tilless Béláné

    Hááát, biza, kézzel-lábbal tiltakoztam volna.
    A repülő személyzetének azonban a jegyet is meg kellett volna tüzetesebben vizsgálnia – szerintem.

    Válasz
  42. Korim Edit

    Ez a szegény turista szerintem a saját nyelvén sem tud boldogulni.

    Szólni szeretnék az előző hozzászólóhoz (Dr Zsebesi). Nekem is volt már sikerélményem a Bulldózer angol nyelvű kiadvány segítségével. Mind a három kötetet megvettem, de csak az elsőt tudom, a másodikat tudogatom a harmadik még teljes tanulásra vár. De már így is étteremben sikerült rendelni és nekem is sikerült útbaigazítanom egy kamionsofőrt. Nagyon jó érzés.
    Üdvözlettel

    Válasz
  43. Dr. Zsebesi Bertalan

    A kérdésétől függetlenül, szeretném Önnek leírni egy pozitív élményemet.
    Szlovákia, Tátra 1 hete. Az Öntől vásárolt angol nyelvű kiadvány 1 -2
    segítségével, sikerült a lanovkára úgy jegyet vásárolnom, hogy én magam
    tudtam megkérdezni, amit ilyenkor kell, sőt azt követően egy szlovák családot
    is útba igazítani. Megjegyzem, előtte majd egy évig tanárhoz is jártam de ezzel
    a kiadvánnyal sokkal többre jutottam. Nekem ez a „nagy siker volt” kategória.
    Üdvözlettel

    Válasz
    1. sz zs

      Tiszteletem!
      Számomra furcsa, és szokatlan, hogy egy doktorátussal bíró személy nem beszéli az angol nyelvet.
      üdvözlettel zsolt

    1. Fogl Erzsébet

      T. Neményi úr!
      Természetsen egy pillanatra sem kérdőjeleztem meg az Ön hasznos nyelvtanulás hasznosságát.
      Kérdésére, sajnos nem tudok választ adni, mert soha nem utaztam repülőgéppel és nincs is szándékomban.
      A nyelvtanulást mindentől független választottam, mert fogékonyságot éreztem az Ön által könnyített gyakorlásra
      Tisztelettel és köszönettel

      Balatonfüred, 2017.06.05.

    2. Pintér Erzsébetet

      Sajnos Én gyáva vagyok :-Nem mernék olyan helyre utazni ahol nem értem a nyelvet .( legfeljebb kísérővel ,aki tud segíteni )😊