Tényleg soha nem késő elkezdeni?

Nagymama korban hogyan lehet megtanulni angolul?

Elég sok tanulótól hallottam már, hogy elmúlt ötven éves, öreg már a tanuláshoz. Nos, egyik tanítványunk édesanyja nemrég 75 évesen kezdte el. (Mit gondol, sikerült neki?)

Történetünk hőse egy aktív nagymama, akinek 30 évesek az unokái. A nagymama 75 évesen kezdett el angolul tanulni. Most már elmúlt 80 éves, és nagyon szeret angol nyelvű könyveket olvasni, szívesen jár a könyvtárba. Sorra kölcsönzi ki az angol novellákat, krimiket, melyeknek egyszerű, könnyen érthető ugyan a nyelvezete, ám azért ez így is szép teljesítmény.

Nézzük meg, hogyan sikerült neki megtanulnia angolul, 75 éves korában, annak ellenére, hogy az orosszal, némettel kapcsolatban korábbról csak kellemetlen iskolai emlékei voltak.

Egy külföldi útjáról azzal az elhatározással jött haza, hogy angolul akar tanulni. Azt mondta, azért, mert idegesítette, hogy a reptéren nem értette az idegen nyelvű feliratokat, és szeretne legalább alap szinten olvasni, érteni angolul.

Mivel elég makacs, egyből be is akart iratkozni hozzánk, a nyelviskolába, ahová azért többségében 30-50 körüliek járnak. Végül gyereke és unokái azt javasolták neki, hogy ne csoportban tanuljon, mert már rosszul lát, nagyot hall, így nem biztos, hogy jól érezné magát egy csoportban, inkább tanuljon egy könyvből.

Kapott egy kezdőknek szóló Headway Elementary nyelvkönyvet és CD-t, amit otthon annyiszor hallgathatott meg, ahányszor csak akart, és akár maximumra is tekerhette a hangerőt, azzal sem zavart mást.

Sikerének titka a következő: nem elégszik meg annyival, hogy az éjjeli szekrényen tartja a nyelvkönyveit, hanem minden este foglalkozik egy kicsit az angollal. Sokszor hangosan olvassa a mondatokat, és ismételgeti a CD-n hallottakat.

Néha az unokáit faggatja egy-egy szó kiejtése miatt, és ők szívesen segítenek neki. Öröm látni, hogy egyre jobban megy neki az angol! A fő célja, hogy megtanuljon angolul olvasni, és megértse az egyszerű szövegeket, sikerült neki!

Kezdettől fogva az volt a legnagyobb problémája, hogy nem tudja kiejteni a szavakat, ezért a lánya mindig leírta neki fonetikusan is. (Aki a Bulldózer könyvemből tanul, az tudja, hogy ott nincs ilyen probléma, mert ott le van írva a kiejtés is.)

Apró lépésekkel haladt előre a tanulásban, rengeteget ismételt (hiszen a memóriája sem olyan, mint 50 éves korában volt), de élvezi, szórakoztatja a tanulás, és frissen tartja az agyát. Egyetlen dolgot sajnál, hogy nem előbb kezdte el!

Sokan aggodalmaskodnak 50 fölött, hogy:
 • „már késő ilyesmibe belefogni…”, vagy
 • „nincs nyelvérzékem, és ennyi idősen ez már nem is fejleszthető…”
 • „nincs rá időm…”

Elnézést kérek, ha kihagytam néhány remek kifogást.

Az 50 -60 évesek számára ez a nagymama jó példa, és erősen motiváló is. Megmutatja, hogy a kor nem akadály. Ha neki sikerült 75 éves korában megtanulni angolul, akkor másnak 60 éves fejjel szintén sikerülni fog.

Nos, remélem sikerült Önnek is erőt merítenie a történetből! Ha a történetünkben szereplő nagymamának, történetünk hősének sikerült megtanulni angolul, akkor Önnek is sikerülni fog…


Ön szerint az életkor önmagában jelenhet akkora akadályt, hogy azt egy lelkes tanuló ne tudja leküzdeni?

Vagy csak időhiánnyal, pénzhiánnyal társulva lehet igazi akadály?

Véleménye fontos számomra. Kérem, írja meg, itt a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

40 hozzászólás a(z) “Tényleg soha nem késő elkezdeni?” bejegyzéshez

 1. Dr Deák Gábor

  Kedves Nyelvmester.2024.02.25-én töltöttem be a 70 évemet.Egy 3 hetes afrikai aktív nyaralással „menekültem” el a felkőszöntések elől.Feleségem jól tud angolúl.Én semmit! Begurultam,hogy mindig függök valakitől külföldön.Elhatároztam,hogy „titokban” megtanulok angolúl,ha valaki segít.Napi 2-3 órát tudnék rászánni reggelente hétfőtől péntekig.
  Orvos a szakmám,de 30 éve vállalkozó vagyok.Valamikor válogatott kajakos voltam,így jó a monotónia tűrésem,és céltudatos vagyok.(Legutóbb kitűztem,hogy 160kg-ról lefogyok 110 alá.(192cm a magasságom.Most 113-nál tartok)
  Szóval segítsenek,megpróbálnám.Üdv.dr Deák Gábor

  Válasz
 2. Ácsné Varga Zsuzsa

  Kedves András! Nem vettem a szívemre a dörgedelmet, hogy miért nem vettem már meg a buldózer-angolt. Kb. 2 éve az enyém. További sok sikert ( a mi érdekünkben is) Üdv.

  Válasz
 3. Szili Ferencné

  Tisztelt András!
  Köszönöm a lehetőséget és köszönöm a segitséget.Utazásszervező vagyok,60-as években tanultam és most nagyon jó alkalom az ismétlésre ill.a tanulásra!Nagyon nagy örömet szerzett nekem,68 éves vagyok,de NEM KÉSŐ,sőt szárnyakat kaptam.Szivvel-lélekkel tanulom,és ezt Önnek köszönöm mégegyszer.Üdvözlettel Icuka

  Válasz
 4. Kondorosi Marianna

  Jómagam is nagyon szeretnék megtanulni angol nyelven, de mint munkanélküli sajnos csak sóvárgok a dolog iránt. Reménykedem,hogy a jövőben nyílik rá egyszer lehetőségem, hogy megtegyem.

  Válasz
 5. Szmetena Erzsébet

  Szeretnék én is Buldózel – Kezdő angolt megtanulni ,nem sok szavakat tudok Mit mond hogy kezdjem Tiszt: Erzsébet

  Válasz
 6. Mákné, Mária

  Kedves Neményi Úr! Köszönöm, hogy időnként Önti belém a lelket. Külön örülök, hogy végre kommunikálni tudunk. Nekem van egy 30 újságból álló angol sorozatom, ami mondatonként van össze állítva. Fonetikusan is írva vannak a mondatok. Jelenleg a 2. újságnál tartok. Remélem, hogy 5 év alatt eljutok társalgási szintig. Minden menne, ha a kiejtés nem volna nehéz. Elég jó nyelvtanos voltam valamikor az iskolában. A németet többször kezdtem tanulni az életem során. Az ELO-val az alap vizsgám meg van, és kb. azon a szinten beszélem is a nyelvet. Az eszperantó nyelven levelezést folytatok. Ha külföldre készülök előtte mind két nyelvet egy hónapig gyakorlom. Az angolra is nagy szükségem volna, itthon és külföldön egyaránt. Itthon betegszervezeti konferenciákon is részt szoktam venni, ahol nagyon gyakran idegen ország a szervező. Én is a 7x-et taposom. Az Ön könyvét még az idén tervezem megvásárolni ősz felé. Jelenleg sajnos anyagi gondjaim vannak. Kívánok munkájához további sikereket. Kérem, ne hagyjon időnkénti biztatás nélkül. Üdvözlettel: Mária.

  Válasz
 7. Gabor

  Gratulálok neki, ügyes a hölgy. Nekem negyven évessen sem megy az Angol, talán majd 70évessen :-)

  Válasz
 8. Kovács Erzsébet

  Nos ez egy szép példa, hogy idősebb korban is meglehet tanulni sok mindent, például egy nyelvet.

  Most már rengeteg anyagot lehet találni a neten is. Én például rajongok a hangos könyvekért. Kiválasztok egy népszerű regényt, mesekönyvet, melynek megvan lehetőleg a legjobb forditása, magyarul vagy románul.

  Például a németet a Grimm meséken keresztül gyakorlom. Sikerült beszereznem németül és angolul is „majdnem” az összes meséket, egy komplett verzió, fizikai könyveket.

  A hangos könyvet németül a librivox.org-ról szereztem be. Az angol hangos verziót nem találtam, de sebaj rengeteg sok más angol hangos könyv van.

  Tehát mondhatjuk, nem csak a 20 éveseké a világ.
  Igazán gratulálok az idős hölgynek, őszinte elismerésem a kitartásáért és bátorságáért.

  Válasz
 9. Pilát Gizella

  Személyesen bemennék a „Buldózer” tankönyvért.
  Cim ,,, és az ára érdekel, valamint a határ idő. Köszönettel,Gizella

  Válasz
 10. Bartha Józsefné Ibolya

  Köszönöm kedves András a bátoritó szavait.Érdeklődöm,hogy hol lehet megvásárolni és mennyiért a”Bulldózer” tankönyvét.Jelenleg Szalai Nóri 5.perc Angol c. könyvéből tanulok.Azt hiszem még sokat kell foglalkozzam ,hogy nagyjából megértsem .Nem adom fel!Tisztelettel.Ibolya

  Válasz
 11. Török Ferenc

  Jó lenne az angol nyelvet elsajátítani, ha volna lehetőség az anyagi oldal részletfizetésére, mivel nálam is ez a gátja hogy egyszerre kell kifizetni az anyagot. Ez pedig az alacsony nyugdíj végett nem lehetséges.
  Tisztelettel: Török Ferenc

  Válasz
 12. Svasticsné Bogáthy Zsuzsanna

  Kedves András!

  Nekem is inkább anyagi okok a nyelvtanulás gátja. Érzem, hogy
  jó lenne az angolt elsajátítani.
  Köszönet a bíztatásért!

  Válasz
 13. Márk Lajos

  Én is többször belevágtam,rengeteg anyagom van, legjobb a buldózer de az biztos komoly kitartás kell.

  Válasz
 14. KISS ERZSÉBET

  Kiss Erzsébet
  2014.01.22.

  Kedves András!

  Én magam is betöltöttem a 70-et, most kb. 20 mondatot tudok elmondani és leírni, nem hibátlanul, de ahhoz képest hogy nulláról indultam , ez is örömmel tölt el.Áttekintve a”Buldózer ” 1.-ső kötetét most már látom, hogy ez nem fog ki rajtam, a 2. meg majd kiderül.
  Köszönöm ezt a frappánsan megalkotott anyagot.

  JÓ egészséget kívánok távtanítványa :Erzsébet

  Válasz
 15. Anna Szabados

  Kedves Andras!

  Meggyozodesem, hogy az eletkor onmagaban nem lehet akadaly!
  Termeszetesen nagy szorgalom es kitartas kell hozza, hisz ebben a korban mar nem ugy vag az ember agya mint a borotva. De mellekesen megjegyzem, hogy nyilvan fiatalabb korban is kell egy jo adag kitartas hogy vegye az ember az akadalyokat.
  En bizom onmagamban, tapasztalom, hogy egy egy anyagresz amikor „beerik” akar a gyumolcs, akkor mar jo.
  Jo egeszseget kivanok, tisztelettel: Szabados Anna

  Válasz
 16. Erdei László

  Kedves András !
  Nagyra értékelem az ön munkáját amit a nyelvtanulás megkönnyitése és az önbizalom fejlesztése terén végez.A saját példámmal csak bizonyitani tudom , hogy soha sem késő elkezdeni.Két évvel ezelőtt 66 éves koromban középfoku vizsgát tudtam tenni másfél év intenziv tanulás után.A kulcs szó a sikerélmény.A tudásszintnek megfelelő anyagot kell hallgatni és az anyagból feltett kérdésekre hangosan válaszolni.Jelenleg a felsőfokú vizsgára készülök lelkesen.Hasonló adottságú nyelvtanulóval szivesen beszélnék Skype-on.erdei.laszlo.45

  Válasz
 17. Margit

  Kedves Andras!
  Koszonom, hogy ismet gondolt rank- ram, mindig akkor jon az on buzditasa mikor eppen aktualis.
  Nalam, a rendszeresseggel van gond, tudom az en hibam, de hala az on konyveinek batrabban szolalok meg, ha van kivel angolul beszelnem.
  Vallom en is, hogy tanulni soha sem keso, plane idosebb korban, magma is tul vagyok a 7 x en. Az agy treningje legalabb olyan fontos, mint a fizikai testedzes.

  Koszonom, hogy van nekunk Andras!

  Margit

  Válasz
 18. Erős István

  A fenti írások alapján én is kedvet kaptam a nyelv tanuláshoz
  Kérek egy ajánlatot kezdő angolra a Buldózer formában

  Köszönettel Erős István

  Válasz
 19. csabai Ili

  Kedves András

  Köszönöm ,hogy irt nekem ez a nagymama sztori nekem szolt ??? Hát én nem tudom nagyon jó fejüknek és nagyon oda kel figyelni ,hogy angolul megtanuljon Én 3 éve noszogat ,hogy hogy megy a tanulás hát nagyon nehezen Vala hogy mikor magolni kéne mindig valami sok dolgom akad Őszintén én most 71 éves vagyok de nem biztos hogy vizsgát tudnék belőle egyszer is tenni De remélem valamicskét odáig eltudok jutni hogy unokámmal vejemmel megértsem magam Az hazudik ,hogy aki soha nem tanult csak orosz nyelvet annak biztos,hogy nehéz Érdekes első osztályos korom óta tanultam sőt orosz tagozatú osztályba jártam és azt még mindig jobban megy mint angolt 3-éve a maga szuper könyvéből tanulóm és még úgyis nekem nehéz Én elmondom de ha valaki hozzám beszél hát nem nagyon értem
  Köszönöm András és sűrűbben szeretném ha noszogatna Jó hatással van rám mert akkor nagyon szorgalmas leszek Szeretettel üdvözlöm ILI

  Válasz
 20. PogányMárta

  Kedves András !

  Pillanatnyilag egészségügyileg „akadályoztatva” vagyok a nyelvtanulásban.
  Köszönöm az eddigieket !
  További sok sikert kivánok.

  Márta néni

  Válasz
 21. Jobák Márta

  Kedves Neményi úr! Annyira örülök, hogy elérhető lett legalább e-mail-en keresztül, mert már régen szerettem volna elmondani, mennyire lenyűgöz a stílusa, ahogyan a tanulókat megszólítja. Nagyon szerettem volna megvenni a könyvét is, sajnos, anyagi okok miatt ez nem megy. Szégyenlem bevallani, hogy már 90 vagyok (de csak testileg!!!), és már hússzor belekezdtem az angol tanulásba, dehát az élet száz felé rángatott, nem volt elég időm rá. Amint lesz pénzem, megszerzem a könyvet és nagy élvezettel fogom fejleszteni csekélyke angol tudásomat. Addig is szeretettel üdvözlöm, hálásan a sok biztatásért: Márta.

  Válasz
 22. Elemér

  Túl a 7.x-en, visszatekintve elmondhatom, hogy 20 évente elkezdtem angolul tanulni – legutóbb 7 évvel ezelőtt. De azóta nem hagyom veszni az eddig elvégzett munka gyümölcsét: folyamatosan tanulok – hol egyedül a Headwayből, Longmann-szótárral, hol tanárral idiomákat, social kifejezéseket, slenget, anglicizmusokat.
  Miután időnként az egyik Angliában élő fiamékhoz is elvetődünk, ahol az unokákkal magyarul beszélünk, ők meg javítgatják az én angolomat, még fontosabb lett nekem az angol tudása. A beszédem egyre folyamatosabb.
  Bár vannak filmek, amik nyelvét nehezebben, vagy hézagosan értem meg, ma már szakkönyveket, angol újságokat, irodalmat olvasok, angol TV-t, dvd-t nézek. A könyvtáram egyre több angol könyvet tartalmaz. Sokkal érdekesebb lett a világ, és nagyon sok kifejezés értelme vált világosabbá számomra az angol tanulás révén.
  És nagyon köszönöm Neményi Andrásnak és Szalai Gabinak a motivációm fenntartásához adott nélkülözhetetlen segítségüket.

  Válasz
 23. Aradi Jenő

  Nem kételkedem a módszer helyességében. 78 évesen kezdtem angolt tanulni.Sajnos nem dicsekedhetek az eredményeimmel.Irigylem a többi, sikeres tanuló társakat. Jenő

  Válasz
 24. hegyi marcsi

  Kedves András!
  Szerintem— mint mások szerint—- a kor nem lehet akadály egy másik nyelv tanulásánál.
  Tény, hogy az ember fiatalabb éveiben , talán könnyebben tanul, de ezt sem lehet általánosítani.A cél, az akarat és a kitartás meghozza az eredményt, akár milyen idős is valaki.Nekem , ez a véleményem.
  Én, a BULLDÓZER c. könyvől tanulok/ Őnnek köszönhetően/ koromat tekintve a 7.X-nél.
  Üdvözlettel.

  Válasz
 25. Gabi

  Kedves András!

  Köszönöm a kifogyhatatlan témákat és buzdítást!

  Soha nem késő, bár motiváció nélkül nehéz lehet egy nyelvet vagy akármi mást is megtanulni. Idős korban a család buzdítása kezdésnek talán nem is rossz, mivel a gyerekek, unokák büszkék lehetnek és meg is tudnak adni minden segítséget. Jól jöhet ez az egyéb kommunikációban is, így például jó téma lehet a korkülönbségek kiküszöbölésére. Meg lehet beszélni az Internet, okostelefon használatát stb.
  Teljesebb életet élhetünk, ha nem csak a főzés, házimunka stb.köti le az energiánkat, hanem több tiszteletet is kivívhatunk egy nyelvtanulással.
  Magam részéről, bármikor, bárkivel szívesen kommunikálok angolul, írok egy e-mailt vagy beszélgetek Skype-n. Mindig keresek rá alkalmat, hogy napi szinten foglalkozzam vele.

  Mindenkinek nagyon sok sikert kívánok a nyelvtanuláshoz!

  Válasz
 26. Cser Mária

  Tényleg soha nem késő. Én a nyáron kezdtem olaszul tanulni, jövő hónapban leszek 59… Az első tesztem 98%-os lett, csoportelső lettem, a második „csak” 95%. Mához egy hétre írjuk a harmadikat.
  Dolgozom az angol felturbózásán is. :-)

  Válasz
 27. Szegedi János

  Tisztelt Neményi úr!

  Köszönöm a hasznos információkat amit időről időre elküld.

  Üdvözlettel
  Szegedi János

  Válasz
 28. Zsuzsa

  @ercsi

  Kedves Edit
  Isten hozta az ” Az öreg ember nem vén ember” – klubban. Én is nagyon szeretek tanulni. Fiatal koromban más volt a világ, és más lehetőségeink voltak. De az elmúlt évben sikeresen diplomáztam, hála Istennek. Nagyon szeretem az angol és más nyelveket. Szívesen olvasok idegen nyelven. Szívesen tanulnék önnel az interneten keresztül. (Pl. Skyp segítségével.) Nekem is lassan megy, és messze vagyok a felső foktól, de azt gondolom nekünk nem is az a fontos, hogy milyen vizsgát tegyünk. Alakíthatnánk egy kis klubot csak úgy kedvtelésből, a magunk örömére, ahol átadhatnánk egymásnak a tapasztalatainkat. Mit gondol erről?

  Örülnék, ha jelentkezne.

  Tisztelettel kívánok önnek jó egészséget és szép napot.

  Zsuzsa
  64 éves nagymama

  Válasz
 29. Tóthné Guti Edit

  Én 69 éves vagyok és ugyan úgy mint a levélben lévő nagymama elhatároztam, meg kell tanulnom angolul. Legalább annyira, hogy ha külföldre megyek nyaralni, meg tudjak szólalni, értsem meg amit mondanak. Szörnyű, amikor bemegy az ember valahová, legyen az étterem, vagy üzlet, szólnak hozzá és csak áll mint a birka, mert nem érti mit mondanak. Most már sok mindent megértek és ennek nagyon örülök, bár még a válaszadással egy kicsit hadilábon állok, de igyekszem. Minden nap előveszem a könyveket és gyakorlom a szavakat, mondatokat, kifejezéseket.

  Válasz
 30. Knoll Károlyné Jutka

  Tisztelt Neményi úr!
  Már több e-mail is kaptam öntől. Nekem is probléma a pénzkérdés.De ha tudnám,hogy sikerülne a nyelv tanulás,biztosan valahogy megoldanám.A problémát.De nekem is a kiejtéssel is gondjaim vannak.Nem tudom,hogy hogyan kell ki ejteni a szavakat.És hogy tudnám ezt meg tanulni.?És szeretném kérdezni,hogy mennyibe kerülne ez az oktatás?? Nagyon szeretnék megtanulni angolul.Üdvözletem.Knollné Jutka

  Válasz
 31. Kornélia

  A motiváció, az akarat és a kitartás függvénye, hogy mit tanulunk. Nem kor kérdése, bár idősebb korban nem könnyebb megtanulni valamit. No meg önfegyelem kérdése is, hogy rendszeresen foglalkozzunk az adott dologgal.
  Inkább minden nap, ha rövidebb ideig is, ez a tréning lényege.
  Az én anyukám szupermami, mert pl. 65 évesen tanult meg úszni.
  Semmi nem lehetetlen, ha megvan a belső hajtóerő, a szorgalom és a rendszeresség.

  Válasz
 32. Bakaity Istvánné Edit

  Tisztelt Neményi úr!

  A kérdésre válaszom az, hogy én is 75 évesen kezdtem tanulni az angolt, azzal a külömbséggel,hogy orosz nyevtanárként könyebb volt, és a németet is beszéltem.Az ön modszere kiválló, állandóan hallgatom, ismétlem a Bulldózer anyagát.Célom az, hogy értsem a számítógép üzeneteit.”Ismétlés a tudás anyja,” tehát bármely korban el lehet kezdeni,mert az agyat is karban tartja a tanulás

  Válasz
 33. Oláh Attila

  Szerintem első és legfontosabb, hogy az ember megtalálja a MÉRT-jét. Vagyis azt a belső hajtóerőt, amiért hajlandó minden nap tenni, leküzdve minden akadályt.
  Ez esetben lehet ez egy találkozó egy olyan – számunkra fontos – személlyel, akivel szeretnénk megértetni magunkat és érteni az ő gondolatait, vagy mint a nagymama esetében érteni akarjuk a minket körülvevő dolgokat.
  Tudom, hogy ha mondjuk egy hónap múlva meghívást kapnék egy ilyen találkozóra, akkor csak ezzel foglalkoznék. Nem kell, hogy ebben igazam legyen, ez az én MIÉRT-em, és ez az, (vagyis a hiánya) ami jelen pillanatban még elválaszt a komoly elhatározástól, vagyis, hogy újra nekirugaszkodjak.

  Válasz
 34. Horváth Sándorné

  Tisztelt Neményi Úr!

  Szerintem nem befolyásolja az életkor a nyelv tanulását.
  Én 64 éves vagyok s nagyon szeretném ha tudnák angolul
  beszélni, olvasni és írni. Nekem nem idő, inkább anyagi okok a tanulás problémái. Kis nyugdíjas vagyok így egy összegben nem tudok 3-4 ezer Ft.-nál többet kiadni egy hónapban. Így egyedül
  próbálkozom megoldani ezt a sikerélményt. Az Ön Segítsége, tanácsa nagyon sokat segít, amit köszönök szépen. Még annyit szeretnék elmondani, igen idős korban is lehet, fejleszteni tudásunk, sőt a korunk követeli, hogy azt fejlesszük.
  Tisztelettel, Horváth Sándorné

  Válasz
 35. Molnár Dezső

  Én már sok érdekes történetet hallottam. Volt aki börtönben tanult meg-hogy hogyan és kitől gőzöm nincs, de az biztos ha nem lehet napi szinten használni akkor annak felejtés a vége vagy szakadatlan tanulás!

  Válasz