Szeretne jobban beszélni angolul, németül vagy bármilyen más nyelven? Olvasson könyveket! Miért?

Több tanuló kérdezte, hogy, miért javaslom, hogy könyveket olvasson, ha jobban szeretne beszélni?

Ha azt kéri, röviden indokoljam meg, azt mondanám, hogy próbálja ki, és majd meglátja.

Megjegyzés: Természetesen a leírtak nem csak az angol vagy német nyelvre vonatkoznak. Teljesen mindegy, hogy angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul vagy bármilyen más nyelven tanul…

Nézzük végig a könyvolvasás jótékony hatásait, és remélem, hogy mikor az írásom végére ér, elindul beszerezni egy idegen nyelvű regényt…

 • Azt senki nem vitatja, hogy a könyv olvasása során bővül a szókincsünk.
 • Arról már kevesen beszélnek, hogy a könyvolvasás nemcsak a passzív szókincset növeli. A keveset használt, többnyire az olvasás során „csak” megértett idegen szavak, ha többször előfordulnak egy könyvben, egy idő után aktivizálódnak. Vagyis ha sokszor elolvassuk őket különböző mondatokban, akkor egy idő után az aktív szókincsünk részévé válnak, elkezdjük használni őket beszédünkben is.
 • Nem véletlen, hogy aki magyarul is sokat olvas, annak választékosabbnak érezzük a beszédét az anyanyelvünkön is.
 • Egy beszélgetés során nemcsak annyi a dolgunk, hogy elmondjuk, amit akarunk (bár tudom, hogy sok embernek ennyi elég, és a beszélgetőpartner válaszára már nem igazán figyel oda). Szerencsére azért sokan vagyunk, akiket a válasz is érdekel. A válasz megértése azonban nem mindig könnyű! Márpedig minél nagyobb szókinccsel rendelkezünk, annál könnyebben megértünk egy választ. És a válasz megértését a passzív szókincs növelése is segíti.
 • Hab a tortán, hogy ha olyan könyvet olvas, amelyik érdekli, akkor tulajdonképpen szórakozással tölti az idejét, és ennek a hobbinak egy kellemes „mellékhatása” lesz, hogy jobban fog beszélni, és jobban fogja érteni az idegen nyelven beszélőket.
Nos, remélem sikerült felébresztenem Önben az alvó oroszlánt, és ragadozóként veti rá magát az angol, német, olasz, francia regényekre. Persze csak olyat olvasson, aminek a témája érdekli.

Árulja el kérem, ha eddig nem tette, ezután fog idegen nyelvű könyveket olvasni?

Véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

40 hozzászólás a(z) “Szeretne jobban beszélni angolul, németül vagy bármilyen más nyelven? Olvasson könyveket! Miért?” bejegyzéshez

 1. Reinkopf Róbert

  Kedves Neményi tanár úr!
  Szeretnék spanyolul tanulni, de az hiányzik az Önök választékából. Van arra lehetőség, hogy ilyen nyelvleckéket kaphassak Önöktől? Nagyon örülnék neki. Megtisztelő válaszát, ha erre van lehetőség, email címemre kérném.
  Róbert

  Válasz
 2. Mózes Ilona

  Én olaszul szeretnék tanulni. Van arra lehetőségem, hogy ilyen nyelvleckéket kaphassak a német helyett?
  Nagyon örülnék neki..
  Ilona

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Ilona!

   Igen, van.
   Küldjön egy e-mail-t az info kukac nyelvmester pont hu címre, hogy olaszul is szeretne tanulni..

 3. Szilvi

  Kedves András!Nagyon köszönöm,hogy időt szakít rám és elküldi az az angol leckéket.A biztató és segítő szavait!Sokat segít!!Próbálok mindent elkövetni,hogy sikerûljön az ön segítségével!Még ,nagyon az elején járok a tanulásban.Nagyon köszönöm!!

  Válasz
 4. Torrent Tóth Sándor

  Kedves ANDRÁS! Köszönöm szépen a németnyelv tanulásra buzdító emailjét, de az igazság az hogy,hála Isennek én anyanyelvi szinten beszélem a német nyelvet és mert nincs megállás, most épp az angolba kezdtem bele, bár azigazság az hogy a német tudásom segítségéve leddig is megértettem az angolt, csak a válaszadás volt problématikus, mert nem minden angolul beszélő értette meg ha németül válaszoltam! De ezt nem lehet tőlük rossz néven venni.Mégegyszer nagyon köszönöm a kedvességét . Tiszteletteljes üdvözlettel maradok öszinte híve Torrent Sándor Bp.

  Válasz
 5. Kerek Ildikó

  Kedves András, köszönöm a küldeményeit, nagyon hasznosak.
  Van angol kis regényem, mesekönyvem pár darab, néha olvasgatom, igaz nem sürün, Szoktam hallgatni tv-ben angol adást, levelezni barátokkal. Most, hogy szóba jöttek a könyvek, újra elkezdem olvasni szabad időmben.

  üdvözlettel Kerek Ildikó

  Válasz
 6. Sebestyén Józsefné Judit

  Kedves András! Ez nagyon jó ötlet. Amikor aktívan leülök tanulni, akkor a hangoskönyv nagyon jó. Lazításnak pedig német rádió adó.
  Köszönöm
  Judit

  Válasz
 7. Tóth János

  Tisztelt Neményi Úr!

  Örülök hogy sikerült rátalálnom erre az oldalra, gyorsan fel is iratkoztam az angol tanulasra. Bár én a nyugati országrészben lakom, így a német jobb lenne!
  Van e nemet nyelven is ilyen oktatas , szivesen venném . Ha van hogy lehet rá jelentkezni?

  Köszönöm János

  Válasz
  1. Neményi András

   Kedves János!

   Ha németül szeretne tanulni, írjon az ügyfélszolgálatnak:
   info kukac nyelvmester. hu

   András

 8. Hajzer Rózsa

  Igen olvasok a kezdetektől angolul. Néha „rejtvény” egy- egy mondat, de ha már több szót elolvastam, akkor érthető lesz. Sokat segít kiejtésben, hallgatok angol nyelvű zenét, illetve beszélgetéseket. (a macskámhoz is angolul beszélek) ☺

  Válasz
 9. Emma Szabo

  T.Nemet ur,ket honapja vagyok Londonba mar nagyon sok mindent meg ertek a mit mondanak csak a valasz megy nehezen,en meses konyveket olvsok,ugy erzem hogy ez jo fejlesztes a beszedketsegemnek ,nekem a kiejtessel van gondom,meg a mondatok helyes formalssara.

  Válasz
 10. Száraz László

  T. NeményiÚr ! Tanácsát köszönöm , de mellette szívesen fogadnám a ja vaslatait a könyveket illetően. Valóban úgy lenne „tanulható”, ha az olvasott szöveg kiejtését is hallanánk. Gondolom ebben is tud tanácsot adni. Köszönöm, Száraz László

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Lászkó!

   Próbált már hangoskönyvet is hallgatni, miközben olvassa, így egyszerre?

   András

 11. Zsámboki Brigitta

  Köszönöm az ötletet. Ki fogom próbálni. Bár a tudásom nagyon alapfokú, mégis el fogok menni a könyvtárba és keresek egy angol nyelvű könyvet. Olyat, ami magyarul is megjelent, és elolvasom először azt. Utána kipróbálom, mit értek meg a hiányos szókincsemmel, ha már ismerem a történetet. Kíváncsi vagyok, mire jutok.

  Üdvözlettel

  Brigitta

  Válasz
 12. Kátai Lívia

  Kedves András!
  Köszönettel vettem ez utóbbi tanácsát is, a régebbiekkel együtt! :)
  Feltétlenül beszerzek pár könyvet, hogy legyen mire rávetnem magam :D
  Üdv: Lívia

  Válasz
 13. Galla Józsefné

  Kedves András !

  Köszönöm sorait. Eddigi instrukciói nekem sokat segítettek az angol tanulásban. Igaz lassabban haladok mint szeretném, mivel nem mindig sikerül időt szakítanom, hogy leüljek a tananyag mellé. Ilyenkor, ha tehetem a hanganyagot hallgatom. Van néhány rövidebb lélegzetű könyvem hanganyaggal együtt . Ezekben már szépen haladok előre szótár segítségével. A kiejtésben sokat segít a hanganyag. Amivel problémám van az a bátorság, hogy merjek megszólalni. Remélem ez is megjön idővel.
  Üdvözlettel: Galla Éva

  Válasz
 14. SCHLENKER REZSÖNÉ

  .KEDVES ANDRÁS KÖSZÖNÖM JÓ ÖTLET.TISZTELETTEL ICA.A NÉMET KÖNYV SOROZAT NAGYON ÉRDEKELNE,HA TUDNA MÉG KÜLDENI HÁLÁS LENNÉK ÉRTE.SAJNÁLOM HOGY AKKOR NEM TUDTAM MEGVENNI,DE MOST SZÜKSÉGEM LENNE RÁ.KÖSZÖNETTEL ICA.

  Válasz
 15. Attilane Veres

  Koszonom sorait. Meggyozott, ezek utan fogok angol nyelvu konyveket olvasni. Olyan konyvet probalok keresni, ahol fonetikusan is levan irva a szoveg,, mivel ugy helyesen tanulom meg a kiejtest,s talan konnyebben megertem az angol beszedet.

  Udv: Maria Veres

  Válasz
 16. Kovács Árpád

  Köszönöm levelét , van angol és német nyelvű könyvem , ezekre most majd rávetem magam !
  Üdvözlettel : Árpád

  Válasz
 17. Gáspár Antalné

  Nekem nehezen megy még az olvasás , ezért én az angol nyelvű TV híradót nézem.

  Válasz
 18. Péter

  Kedves András!

  Köszönöm ezt a levelet. Magyar emberként magyarul szeretek beszélni, ennél szebb nyelv nincs e világon. Olvasni azért érdemes, mert ha egy könyvben csak egy olyan mondat van, ami mond valami újat, érdemes elolvasni.

  Szeretettel Péter

  Válasz
 19. Dr Bognár Zoltán

  Kedves András,
  jól esett, hogy sorai visszaigazolták sejtésemet.
  Most fejeztem be néhány napja az „Ugly”-t, és kb 1 hónapja a „Der Wolf der Wallstreet”-et

  Üdvözlettel:
  Bognár Zoltán

  Válasz
 20. Jozsa Erzsebet

  Koszonom,hogy figyelmeztet,holnaptol megprobalok nemet nyelvu konyveket is olvasni! Udvozlettel: Erzsebet

  Válasz
 21. Kocsis Borbála

  Kedves András ! Köszönöm, hogy emlékeztetett. Meg van a Háború és béke Angolul. Üdvözlettel: Kocsis Borbála

  Válasz
 22. Csilla

  Kedves András!

  Köszönöm szépen az inspiráló szavakat! Megfogadom őket.

  Az olvasmányom címe: WHAT IS SOCIAL PSYCHOLOGY?

  Üdvözlettel,
  Csilla

  Válasz
 23. Mák Sándorné, Mária

  Tisztelt András!

  Mint mindig, most is kaptam Öntől egy fröccsöt, amit nagyon köszönök. Mivel egyel talán nem ihatok alkoholt, de nálam a szellemi értékek gyakran alkoholos hatást váltanak ki. Igen szoktam olvasni idegen nyelvű könyveket. Megvallóm őszintén, mivel eddig az eszperantó nyelv béli barátaim közel 3 évtized alatt többször hoztak ki a gödörből, így leragadtam náluk. Rajtuk kívül az Ön biztatása sokat jelent számomra. Vannak is német könyveim, csak elő kell szednem. Ígérem, hogy ezt meg is fogom tenni. Azért a németet választom, mivel annak a nyelvtanát némileg tudom. Sajnos az angollal az a problémám, Hogyha a kiejtési formula nincs feltüntetve, még nem boldogulok a szöveg olvasásával. Kívánok Önnek, Családjának jó egészséget, munkájához további sikereket.

  Üdvözlettel: Mária.

  Válasz
 24. Németh Zoltánné

  Vettem egy szótárt és a facebook-on az angol nyelven meg jelenő szöveget próbálom fordítani. Valóban sok szó ismerős és nagyon élvezem. A szótárból kiírom a kiejtést, de beszélni az már más dolog. A tanácsokat köszönöm. Üdv: Németh Zoltánné

  Válasz
 25. Faragó Erzsi

  Nagyon fontos hogy minél többet olvassanak őket érdeklő témákat. Természetesen az idegen szavakat és kifejezéseket ki kell szótározni és meg tanulni. A szövegek feldolgozásához vannak feladatsorok megoldó kulcsokkal a könyvek végén. Általában az ilyen könyvek CD-vel együtt kaphatók,ami segíti az idegen szavak
  helyes kiejtését.

  Válasz
  1. Kriszti

   Ha van okos telefonja, akkor ott mára már rengeteg letölthető szótár, fordító alkalmazás van, amivel akár a kiejtést is meg lehet hallgatni. :) Tehát ha csak ezen múlik, ajánlom figyelmébe ezeket. Csak segítő szándékkal írtam.

 26. Fleck Ernőné

  Azért nem tudok olvasni angolul, mert kiejteni sem tudom a szavakat,én az audió tanulást tartanám jónak.Hallgatás után könnyebben megmaradnak a szavak., mondatok.Könyvből nehezen megy,főleg nem írják a fordítást, fonetikusan.Üdvözlettel: Fleckné Gabi

  Válasz
 27. kiss judith

  Kedves András! Köszönöm sorait,mindig érdeklődéssel olvasom Szép napot kívánok! Üdv: Judith

  Válasz