Meg lehet tanulni egy idegen nyelvet a tévéből?

Egyre gyakrabban hallok olyan történetet, hogy a gyerek soha nem járt angolórára, mégis elég jól megtanulta a nyelvet. Otthon, egyedül, a tévéből vagy egy számítógépes játék segítségével. Persze, a gyerekeknek könnyebben megy, minél fiatalabbak, annál gyorsabban tanulnak.

Nagyobbik fiam például 3 éves korában pár hónap tanulgatás után már mindent értett németül. Utána, amikor oviba kezdett járni, zavarta, ha nem magyarul beszéltünk hozzá, így rám szólt, hogy: „Ungarischul beszélj, papa!” No, akkor egy darabig nem erőltettük, így aztán pár hónap alatt el is felejtett mindent.

Egy kisgyerek nagyon gyorsan meg tud tanulni egy nyelvet, de gyakorolnia kell, különben villámgyorsan elfelejti. A felnőttek lényegesen lassabban felejtenek, de 50 felett a tanulás is lassabban megy. Ugye?

Tévéműsorokat már angolul is, németül is lehet nézni. A németeseknek külön szerencséjük, hogy rengeteg német nyelvű tévécsatorna fogható ingyenesen, kitűnő minőségben, mindössze egy műholdvevővel, amit csak egyszer kell megvenni és felszerelni. Angol nyelvű csatornákért viszont a legtöbb esetben fizetni kell, kivéve a hírműsorokat, de egy gyerek nem fog egész nap híreket nézni.

Reklámokból, hirdetésekből is jól lehet nyelvet tanulni.
Egyik tanítványunk azt mesélte, hogy már felnőttként, eleinte a mesékből és a reklámokból tanulta a legtöbbet.

Szóval, nagyon jó lesz a gyerek szókincse, kiejtése, ha akár angol nyelvű számítógépes játékokat játszik, akár meséket, reklámokat, filmeket néz a tévében idegen nyelven. Jó lesz a beszédértése, és még beszélni is egész jól meg fog így tanulni.

Engem is meglepett, amikor néhány hete azt vettem észre, hogy a kisebbik fiam sokkal jobban beszélt angolul, mint pár hónappal korábban. Amikor megkérdeztem, ezt hogyan csinálta, megmutatta.

Mindössze annyi történt, hogy kapott egy Xbox-ot, és rendszeresen játszott vele néhány hónapon át. A játékok közben angolul megy a szöveg, és a feliratok is angolul jelennek meg, nem lehet átállítani magyarra. Micsoda szerencse!

Felnőttkorban is sokat tudunk tanulni a tévéből, akár angolul, akár németül, csak a feliratozást is olvasnunk kell, legalábbis eleinte mindenképpen. Erőteljesen fejleszti a beszédértésünket, és a szókincsünket. A nagyobb szókincs pedig jobb nyelvtudással jár, így amikor meg kell szólalni, nagyobb szókinccsel az is könnyebben megy. Szóval, érdemes kipróbálni, 1-2 hónapon át napi fél óra, és hatalmas fejlődésen megy keresztül a lelkes nyelvtanuló.

Árulja el, kérem:
Ön is szokott angol nyelven tévét nézni, vagy számítógépes játékokat játszani?


A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg alább, egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

157 hozzászólás a(z) “Meg lehet tanulni egy idegen nyelvet a tévéből?” bejegyzéshez

  1. Dani Lajosné

    Kedves András!
    Én már elmúltam ötven éves, a foltvarrás a mindenem, nagyon sokat tanulok az internetről az angol és amerikai foltosoktól, de nem értem amit beszélgetnek és ez nagyon bosszant. Tehát kénytelen vagyok megtanulni angolul és ez meg is lesz, csak nagyon lassan, mert a munka, a család és a varrás mellett ez elég húzós. A Tv nagyon jó ötlet, mert azt főzés és varrás közben is hallom. Mostantól sokkal gyakrabban fogom „háttérzaj”-ként hallgatni(remélem ragad rám valami).Köszi:Margit

    Válasz
  2. dr. Nagydaróciné Szabó Csilla

    Tisztelt Neményi András Tanár Úr!

    Jó dolognak tartom, ha akár gyerekfilmet, gyerek rajzfilmet eredetiben lehet hallani.
    Az egyik hozzászóló említette a 7-es tv csatornát, ha lehet nálam fogni, megkeresem.
    Állítólag, a reklám szerint, a nemrég működő 5-ös tv csatorna is alkalmas a nyelvtanulók
    számára.

    Amit a gyermekek pl. televíziós gyermekfilmekből való nyelvtanulásáról írt, :

    EZ ÍGY IGAZ, SAJÁT TAPASZTALATOM IS VAN EZZEL KAPCSOLATBAN:
    gyógypedagógus voltam , s a ’90-es években volt egy olyan középsúlyos értelmi sérült
    /hagyományos, de így mindenki számára érthetőbb elnevezéssel/ kisfiú, 6-7 éves, aki
    folyamatosan németül beszélt.
    A szülei egyszerű dolgozó, magyar emberek voltak, – s nem tudtak németül.
    A kisfiú viszont folyamatosan a televízió akkoriban vetítésre kerülő német nyelvű
    mesefilmjeit, rajzfilmjeit nézte. És, az ellenőrzésként németül feltett kérdéseimet
    pontosan értette, s azokra adekvát válaszokat kaptam tőle.
    Magyarul nem is beszélt jóformán, semmit.

    Véleményem szerint a felnőtteknél is- ez a mód is, mint bármi: hasznos.

    A fiam az amerikai foci -a játékvezetéshez szükséges cikkek 2-3 éves folyamatos
    olvasása révén tett nemrég sikeres felsőfokú nyelvvizsgát.
    Több úton érdemes megközelíteni a nyelvtanulást. Az anyanyelvünk tanulása is
    „több csatornán” történik pici korunktól kezdve.

    Tisztelettel: Nagydaróciné Szabó Csilla

    Válasz
    1. Vass László

      Tisztelt Neményi Úr!
      Szerintem televíziót nézve nehezebben lehet nyelveket tanulni. Inkább célszerűbb beszerezni
      idegennyelvű, gyermekeknek szóló folyóiratokat, meséket, képregényeket.Én fiatalabb korom-
      ban, így tudtam németül tanulni.

  3. Pozsárkovity Gizella

    Kedves András! Mivel azt írta minden vélemény számít , bátorkodom leírni az enyémet.Igen lehet!! A saját családomban tapasztaltam,a fiam az iskolában végig németet tanult,de a tévéből tanult angolt sokkal jobban tudja, és most Angliában használja.Próbálkozott német nyelvterületen is ,de a német sokkal nehezebben ment.Nem akartam elhinni, hogy ez hogy lehet. De ez így működik.

    Válasz
  4. Czéhmester Gábor

    Kedves András!
    Nem nagyon van időm tv-t nézni az utóbbi időben (sajnos, most tanulni sincs), de időnként a CNN híreire odakapcsoltam. Ahhoz, hogy ez eredményt hozzon, sokkal többet kellene néznem, hallgatnom. Azt azonban több ismerősöm elmondása alapján tudom, hogy nekik nagyon sokat segít(ett) az idegen nyelvű műsor. Kezdőknek akár a gyerekműsorokat is lehet ajánlani az egyszerű nyelvezet miatt. Az idegen nyelvű híradó az érthető, tagolt beszéd és a képi megjelenítés miatt nagyon hasznos lehet a szöveg megértésében.
    Baráti szeretettel: Czéhmester Gábor

    Válasz
  5. Száraz László

    T.András! Én „bátran ” beszélek angolul kb. középfokon, de nehezen értem a válaszokat, azaz egy-két szó, mondat amit megértek.Bár észrevettem, hogy ha angol környezetben hallom a beszédet, néhány nap után ha nem is tökéletesen, de megértem őket. Sajnos nincs lehetőségem, hogy tartósan angol környezetben éljek Pl. Barnestaple ,de a filmek hallgatása eddig nem sokat segített. Tudna tanácsot adni? Hallgassak több angol nyelvű DVD-t, CD-t? Köszönöm , Száraz László

    Válasz
  6. Kiss Györgyné

    Kedves András ! Németet nézek mert ott dolgozok.Igen lehet tanúlni ,de ahhoz kell alap is hogy megértse az ember.

    Válasz
  7. Lőrincz Lászlóné

    Kedves András! Nem nézek angol nyelvű híreket,viszont alányomnál csak angol nyelvű adás megy,így a filmeket,híreket csak így nézem. Szavak megragadtak bennem de beszélni bizony nem tanultam meg,sajnos. Üdvözlettel: Mária

    Válasz
  8. László

    Amióta van az M5, azon szoktam nézni. Az angol feliratokból sokat megértek, de amit mondanak, szinte semmit. Túl gyors. Sajnos a gyors beszédet magyarul is rosszul értem. Még a saját lányomra gyakran rá kell szólnom, hogy lassabban beszéljen. 70 éves vagyok, ez valószínűleg a korral jár. Másik problémám, hogy gyakran minden szónak ismerem egy-két jelentését egy-egy mondatban, és nem tudok értelmet találni benne, mert így együtt valami mást jelent.

    Válasz
  9. Zsuzsa

    Kedves András!

    Jó,hogy vannak idegen nyelvű hírek,illetve filmek, reklámok a nyelv tanulás szempontjából. Többet kellene nézni, biztos hasznos! Üdvözlettel: Svasticsné Bogáthy Zsuzsa

    Válasz
  10. Keresztes Mihályné

    Kedves Tanár Úr!
    A válaszom nagyon negativ, de mégis megírom. Július óta nem tévézek, /addig is csak egy-egy filmet és egy híradót szoktam megnézni/ A Bulldózer könyveket bújom, mert még a CD-ket sem tudom hallgatni. A CD-s rádióm az első lemez 7. részéig működött, aztán felmondta a szolgálatot. Egy felújítás miatt anyagi csőd közelébe kerültem, így aztán a TV.-t, napilapokat lemondtam. Ez lesz a helyzet kb. 2017 júliusáig. A gyerekeim, unokáim több nyelven beszélnek, ezért én sem nyugszom addig amíg nekem is menni fog. Nagyon köszönöm a nyelvleckéket, azok nélkül még reményem sem lenne, hogy megszólaljak angolul.
    Tisztelettel: Keresztes Mihályné

    Válasz
  11. Szombat Tiborné

    Szeretném megkapni a német nyelvleckéket. Igaz, már az angolra jelentkeztem ezzel a címmel, de ha lehet a németet szeretném elkezdeni. Megértését köszönöm.

    Válasz
  12. Marton Lajosné Erzsi

    Igen nézünk angol nyelvű videókat a kis unokámmal, mivel Angliában élek. Pici még, de roppantul tetszik neki az ABC, gondolom a hangzása miatt. Ha rontok rám néz és nevet. Így szórakozva tanulok is. Az Ön leckéi viszont fantasztikusan jó!!

    Válasz
    1. Kocsis Borbála

      Kedves András! Én direkt módon így nem tanulok nyelvet, de már láttam egy pár feliratos filmet, és igen az a véleménye, hogy a szókapcsolatok, nyelvtan, szóhasználat, mondatok így tanulhatóak legjobban. Üdvözlettel: Kocsis Borbála.

  13. Sepsey Erzsébet

    Igen, de ritkán.
    Angliában kisgyermek kora óta élő unokaöcsémmel szoktam inkább skypon csevegni.
    Valamikor amikor az „égi” csatornák elérhetővé váltak a lányom nézte a meséket németül. Amikor középiskolába került, németet tanultak. Ő nagy előnyben volt kezdő társaival szemben, mert középhaladó szinten beszélte már a nyelvet. (velem, és a szomszéd-asszonnyal is gyakorolt korábban)

    Válasz
  14. Bucsú Ferenc

    Mostanában már nem igazán nézek külföldi nyelvű tv-adásokat, de fiatalon nem érdekelt, hogy csak oroszt tanultunk az iskolában, rengeteg idegennyelvű videofilmet, vagy tévéadást néztem. Volt köztük : angol, amerikai angol, német, olasz, spanyol, francia, cseh(szláv) – ez inkább gyerekkoromban (csehszlovák 1-2), lengyel, román, még arab is – illetve az említett videókban valamilyen keveréknyelveken beszéltek angol-távol-keleti, vagy német távol-keleti, illetve akadt egy-két film amiben csak távol-keleti nyelven beszéltek.
    Videojátékokban, számítógépes játékokban meg leginkább az angol nyelv a divatos, ilyenekkel még most is szoktam játszani ( pl.: Facebook : Criminal Case – angol nyelvű rendőrös tárgykeresős játék. ).

    Válasz
  15. Vigh Valéria

    Rendszeresen nézek tv-t idegennyelv-en. Korábban 5 Rigó utcai nyelvvizsgát csináltam, mivel
    külkereskedő vagyok. Azonban nagyon jó angol, német és olasz nyelvet gyakorolni.

    Válasz
  16. Agi

    Igen, nèmet csatornàkat szoktam nèzni, sok igyenesen elèrhető csatorna van csak parabola kell hozzà. A szövegèrtèst szerintem is gyorsan fejleszti sajàt tapasztalatbòl mondom. Angol nyelvnèl sokat szàmitott nàlom, hogy sok szàmìtògèpes program előszőr csak angolul volt elèrhető ìgy szèpen fejlődött a szòkincsen. A mai napig van olyan program amit inkàbb angolul futtatok. A 4 èves kislànyom az angolt, mesèken keresztűl tanulta meg, szinte mindent megèrt, persze korànak megfelelően. Ha kèrdezik sok mindenre helyesen vàlaszol, egyèbkènt nèmet oviba jàr, ahol a többi gyerektől 6 hònap alatt elsajàtìtotta a nyelvet.

    Válasz
  17. Ildikó

    Mivel gyakorlatilag nem nézek tv-t,vagy nagyon ritkán,így nem nézek idegen nyelvű filmeket sem.

    Válasz
  18. Nàdor Rudolfné Erzsébet

    Kedves Tanár Úr!

    Elég rendszeressèggel nèzek filmeket, különböző nyelveken. Sokat segít a helyes ejtésben. A látás,hallás együttesen
    élményszerű.
    Midkét fiúunokám jól beszél németül, angolul. A kisebbik màr tizenöt évesen nemzetközi felsőfokú vizsgát tett angolból, amelyet főként szàmítógépes játèkokkal, angol nyelvű regények olvasásàval sikerült abszolvàlnia. Tanulok
    tőlük.
    Köszönöm a törődését!!!

    Barátsággal:
    Nàdorné Erzsébet

    Válasz
  19. Botond Judit Eszter

    Igen,hiszek abban ,hogy reklámszövegek,versek,találós kérdések ,bölcsmondások,közmondások,dalszövegek,mind-mind hozzájárulnak a nyelvtanuláshoz,…én magam nyugdijas francia nyelvtanár vagyok,mindezeket a segédeszközöket felhasználtam aktiv tanárságom idején,most például megrendeltem az idegennyelvi csatornát,mert az olasz és spanyol nyelveket tanulmányozom nagy élvezettel,…bölcsészként a franciával való összehasonlitásukkal ,és a köztük levő különbségek felfedezésével tanulom őket.

    Válasz
  20. Turóczi István

    Rövid ideig „elviselem” az angol nyelvű TV adásokat, de nem hosszasan. A bajom az, hogy sok szó (különösen leírva) ismerős, de a kiejtés helyessége kérdéses, és ritkán van türelmem komplett mondatokká formálni.

    Válasz
  21. Dr. Dimény Judit

    Kedves András!
    Igen szoktam nézni az angol nyelvű csatornákat.
    Unokáim a számítógépes játékokon keresztül nagyon jól haladnak, igaz, hogy a nagy gimibe jár és ott elég nagy óraszámban is tanul angolul. A középső és a 8 éves a suliban és egy eredeti angollal tanul még.(külön)
    A nagyi meg öreg fejjel próbálkozik.

    Válasz
  22. Gáspár Antalné

    Igen szoktam a TV ben angol nyelvű híradót nézni, de rájöttem, hogy a gyerek mesékből sokkal többet lehet tanulni. De minden segítségért hálás vagyok amit öntől kapok! Nagy tisztelője Mária.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Igaza van, érdemes meséket nézni, és bármennyire
      furcsa, de a reklámokból is sokat lehet tanulni, pláne eleinte.

  23. Kata

    Nem szoktam angol nyelvű műsorokat nézni, mert ha nem látom a feliratot, nem értem amit mondanak. Én még ahhoz a korosztályhoz tartozom, akik sajnos nem beszédértéssel tanultuk a nyelvet, hanem tankönyvből és mivel nem használtam, el is felejtettem azt a keveset is alaposan…. :( Most próbálom pótolni, tanfolyamra járok. A fiam viszont általános iskolás korában a tévéből tanulta meg az angolt, a Cartoon Network- öt nézve, szinte tökéletesen!

    Válasz
  24. Kovácsné Kálmán Éva

    Én Londonban éltem kinn, ott találkoztam olyan magyar fiatalokkal akik az angol nyelvű meséken nőttek fel .Nagyon jól beszélnek angolul. Előtte olyan bosnyák fiatalokkal beszéltem akik háború alatt jöttek magyarországra perfekt angolok voltak.Ők is azt mesélték szintén csak angol nyelven hallottak mindent mert kinn nincsenek a filmek szláv nyelvre forditva.

    Válasz
  25. Petres Istvánné

    Üdvözlöm kedvrs ANDRÁS ,,,,igen angol nyelvű játékokon játszom ,és köszönöm a sok segitséget ,még nagyon levagyok maradva a tanulással ,,elfoglaltságom miatt ,de igyekszem behozní !!! Igen sokat lehet tanulní az angol nyelvű filmekből és játékokból is !!!

    Tisztelettel : JUDIT

    Válasz
  26. Dr. N László

    Igen, angol nyelvű filmeket szoktam, de elég ritkán, mert fáraszt a követése és teljes egészében nem is értem meg, főleg az amerikai filmeket.
    Az olasz tv-t viszont gyakran nézem, ugyanis latint 8 éven keresztül tanultam és annak alapján elég sokat megértek a beszédekből. Azt is észrevettem, hogy az évek múlásával olyan szavak jelentését is értem amelyeket korábban nem.

    Válasz
  27. Ferenc

    Kedves András !
    Igen a német nyelvű adókat szoktam nézni a, legtöbbször az Osztrák TV-t.
    Üdvözlettel: Mészáros Ferenc

    Válasz
  28. Gergely Istvánné

    Kedves András!

    Igen próbálok angol filmeket is nézni, és megérteni de nekem még mindig kell a magyar felirat, mert amíg keresem gondolatban a magyar megfelelő szót addig nagyon elhalad a film.
    Köszönettel Gergelyné

    Válasz
  29. Süléné Nagy Ibolya

    Kedves András
    Szoktam nézni,az olasz adót,aztán a németet néha,angolt.Tudom hogy gyakorolni kéne de egy kicsit hanyagolom.De a téli időszakban talán több időm lesz.Tisztelettel Ibolya.

    Válasz
  30. fekete sándor

    azokat a csatornákat szoktam nézni,ahol angolt tanítanak,de számomra nem nagyon érthető. inkább,ha le van írva akkor értek meg belőle többet.az angol írott szöveg fordításával is jobban elbánok,mintha magyarról kell angolra fordítani.

    Válasz
  31. NagyTamás

    Sehogy sem,ha nem magyarul szólal meg a hírforrás,már kapcsolok is el.Annak ellenére is,hogy németül jól beszélek.Az angol készségem kellene fejleszteni.

    Válasz
  32. Sulák Tibor

    Az internet sokat segít.Ami a tanuláshoz kell minden fent van./ Kis videók,nyelvtan,szótárak,kiejtéssegítők,szóval minden.Egyvalami nincs amit nekünk kell biztosítani, ez pedig az idő, meg egy kis kitartás.Mindenki úgy halad ahogy neki megfelel.Csak ne adja fel.A leckékben kapott gépi hangok nem igazán tetszenek.Több helyen is meg kell hallgatni egy-egy szó kiejtését, hogy jól tanuljuk meg.Ezen kellene változtatni.

    Válasz
  33. Nagybé Knittel Zsuzsanna

    Nagyon kevés időt töltök tv-zéssel, szinte semennyit, ami van szabadidőm azt tanulással töltöm, ELO középhaladót tanulok minden nap.

    Válasz
  34. Ildi

    Szoktam nézni angol sorozatokat magyar feliratozással, és a rövid szavakat értem is, de az összetett mondatokat nem, abból csak néhány szót ismerek fel.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Kati!

      Több csatorna is feliratozza a filmeket, pl.: Comedy Central Extra, Duna HD.

    2. Vuics Márta

      Kedves Neményi Úr! Nem nézek TV-t. Az interneten keresem a lehetőséget a tanuláshoz. Így köszönöm Önnek a minden elküldött tananyagot. Üdvözlettel Vuics Márta

  35. Divinyecz Imréné

    Megtanulni nem lehet, de szinten tartani talán jó, bár az ismétlés sokszor hasznosabb dolog. Nem igazán beszélek nyelveket,de többet értek, mint beszélek, bár nem félek megszólalni, csak nem igazán van, vagy kell és a kényelem fontos dolog. Mikor együtt a család kell angolul beszélni, hogy egyes családtagok ne legyenek ki szorítva és nézem a tv műsorát, ha kint vagyok a gyerekemnél. Nem kényelmetlen,de nem is teljesen érthető, de a szókincs és a helyzetfelismerés sokat segít.

    Válasz
  36. Erika

    Németül nézem a Tv-t, mivel itt dolgozom Hamburgban. Papírral, tollal a kezemben. Kiírom, amit hallok és hasznos nekem. A nyelvtan is biztosan jó. Igen. Sokat tanultam már így.

    Válasz
  37. Kálnai Mihály

    Hillary Clinton nagyon szépen beszél angolul. Szinte minden szavát érteni. Sajnos nem nézek tv-t, de a DVD-ket lehet angolul nézni, az nagyon jó. Ha háromszor megnézek egy rajzfilmet, már mindent értek. De beszélni, az egy egészen más dolog. Lassan mindent értek angolul, de beszélni nem tudok, ahhoz az agynak át kell állni. Németországban úgy át állt az agyam, hogy még ma is németül álmodok. Hosszú monológokat mondok németül. Sőt, ha angolul akarok megszólalni, nem csak a magyar ösztönt,, hanem a németet is le kell gyűrnöm. Beszélni csak kényszer hatása alatt lehet megtanulni.
    Még annyit, hogy a hét éves unokám tökéletes kiejtéssel képes német szavakat, rövidebb mondatokat utánam mondani. Ezt egyetlen felnőtt tanítványom se tudta megcsinálni. Aki sok nyelvet beszél biztos, hogy rengeteget gyakorolt idegen nyelvi környezetben.

    Válasz
  38. Agoston Erika

    Kedves András!

    Igen , a fiam is így tanulta meg az angol kiejtést gyerekként. Magam , amit lehet angol nyelven nézek a TV-ben és a moziban is.

    Köszönöm,
    Erika

    Válasz
  39. Herczeg Éva

    Kb. 2 – 3 hónappal ezelőtt véletlenül akadtam rá a TV-ben a 7-es csatornára, ahol legnagyobb meglepetésemre, angol alapfokú nyelvleckéket „játszottak”, rendes szereplőkkel. Nagyon jól érthető összeállítások voltak, sajnos pár nap után a csatorna ugyan maradt, de azóta sincs rajta angol nyelvlecke . Én már két éve tanulok online angolul, /én sem vagyok fiatal/ a leckék itt is szuperek, csak az időm meg a szorgalmam kevés. Így is nagyon lassan, de meg tudom magam értetni. Amennyiben a TV-ben lenne egy a fentihez hasonló lehetőség én boldogan élnék vele. HÉ

    Válasz
  40. Ildiko

    Igen nèzek angol nyelvü ès angol felirattal filmeket…több hònapja naponta…de sajnos nàlam nem vàlik be ùgy èrzem,mert nem fejlödöm..:( Meg tudnà mondani kedves Andràs hogy mièrt? 50 èves vagyok 5 ève èlek Angliàban ès nem sokat haladok az angol nyelv tanulàsban…Naponta tanulok ès megsem megy..Mi lehet az oka? Mit csinàlok rosszul? Szeretnèk vàlaszt kapni ha lehetsèges! Köszönöm ha el olvassa :-)

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Csak tippelni tudok, így távolról.
      Lehetséges, hogy olyan szövegeket próbál megérteni, amelyek sokkal nehezebbek a jelenlegi tudásszintjénél.
      Egyszerű szövegekkel kell foglalkozni kezdetben (mesék, reklámok).

      Vagy sokat van magyarok között, és nincs ráutalva a nyelvhasználatra.

  41. Zsigmond Balázs

    Kedves András!

    Már 30 éve nem nézek TV-t, legfeljebb nagyon ritkán a szomszédban a híreket.
    Számítógépes játékokat sem játszom, bár a gépemet rengeteget használom.

    Üdvözlettel: Balázs

    Válasz
  42. faja gabor

    Igen. Gyerekeknek könnyen. De mi is rendszeresen nézek/nézünk Tv-t németül, angolul, oroszul. Rengeteget jelent a „felejtéssel” szemben.

    Válasz
    1. Bné. Csendes Éva

      A szövegértést és a szókincset mindenképpen fejleszti ha halljuk és olvassuk a szöveget. De nem hinném hogy meglehet tanulni csak a TV – ből

    1. Török Lászlóné

      Igen sok gyermekemmel voltam GYESEN. és volt tanfolyam is a TV-ben, miután lett német adó sokszor néztem jót tett, sajnos az angollal nem haladtam olyan jól. A németet még tanfolyammal is kiegészítettem, szépen el boldogulok a gazdaboltban Balatonfüreden ahol sok kedves német vevőnk van. Középiskolában latinos voltam, a nyáron gyorsan nekiálltam spanyolt tanulni,nem éreztem nehéznek meg látogattuk egyik lányunk Madridba és a barátját meglepte, hogy még a kiejtésem is jó.
      Köszönöm a sok tudást, amit a hirlevelekben kapok.További sok sikert önnek és gyermekeinek.
      Tisztelettel Török Lászlóné Erzsike

    2. Kovács Árpád

      Tisztelt Neményi Úr ! sajnos én eleve ritkán nézek TV -t ! A sok vacak műsor nem érdekel ! Ám , most olvasva az Őn véleményét , fellelkesedtem ! Megpróbálok erőt venni magamon és nekilátok tanulni német és angol nyelvet : Köszönöm megkeresését és érdeklődését !
      Tisztelettel : Kovács Árpád

    3. Irma Kuris

      Sajnos nem nagyon nézek tévét. Megfontolom és a kiejtés javítása érdekében angol nyelvű adást fogok nézni. Azt is hallottam, hogy énekelni is jó angolul. Olyan nagyon tetszett a muzsika hangja film, hogy a havasi gyopár dalt megtanultam angolul énekelni, és együtt énekeltem a szereplővel.
      Tisztelettel. Irma Kuris

    4. Horváth Imréné

      Tisztelt Uram!
      Angol nyelvű híreket szoktam hallgatni, valamint reklámokat is szoktam nézni.

      Üdvözlettel: Horváthné Anikó

    5. Ujj Andrásné

      Tisztelt Neményi András!
      Sajnos, csak magyar adót nézek! Valamikor néztem Olasz adót, de már azt sem.
      Üdvözlettel!
      Judit

    6. Csekeő Ervin

      Sajnos nem nézek soha angol adást. Nem tudok angolul – sajnos – csak németül. Miután az egyetlen jövedelem-forrásom, hogy német tolmácsként dolgozom, nekem a legfontosabb, hogy ezt a nyelvet minél tökéletesebben elsajátítsam. Ezért csak német nyelvű adókat hallgatok. Attól félek, ha elkezdenék angolul tanulni, az nagyon zavarná a német nyelvtudásom. Miután a megélhetésem függ attól, hogy lehetőleg minél jobban beszéljem a német nyelvet, nem kockáztatok! Minden nyelvtanulásra fordítható időmet a német nyelvtudásom tökéletesítésével töltöm.

    7. Màrk Lajos

      Én is a CNN híreket nézem de el is felejtem. Hiànyoznak a szavak ismerete

    8. Csilla

      Igen mindig felirattal nezem es halgatom!Az unokam megtanult magyarul en tanulok angolul az abcmouse is sokat segit foleg,hogy NY-ba elunk.Most 5-eves egyutt csinaljuk a leckejet igy is tudok tanulni

    9. Zsuzsanna Vidasi Takács Károlyné

      Üdvözletem! Sajnos nagyon kevés időm van,pedig nagyon sok leckét küldött már nekem, sőt rendeltem is már könyvet Öntől ,mivel én már hetvenkedek,csak nagyon fiatalos vagyok ( mint a piros alma ) és belül szét esik.Szóval nem értem a kiejtést hiába van leírva,amit küldött kiejtések,nem igazán használnám,én a budai vár alatt lakok, és nagyon sok külföldi jár,szégyellem hogy nem tudok segíteni az útba igazítással.Másik dolog ritkán lépek be a freemailba,főleg csak a Facebookon és a védtelen és elveszett állatkákat osztom. Itt van előttem a nagy sárga könyv az alapoktól magyarázza a kiejtést ,meg kéne tanulni a rövidítéseket a kiejtéshez,csak ez már nem megy.Úgy szoktam hogy mindent le írok és úgy könnyebb.Zárom soraim ha lehetne én minden nap a facebookba belépek és az üzenetekbe lehetne küldeni amit szokott

    10. Varga Endre

      Sajnos nem nézek sűrűn tévét,főleg angol nyelven nem.Ám sokat olvasok cikkeket és forgatom az internetes szótárakat.Mindenféleképp szeretnék megtanulni angolul. Tisztelettel:

    11. Szűcs Lehelné Mariann

      Ritkán nézek angol nyelvű adást , többet zenét hallgatok inkább. Voltam már korábban tanfolyamon , akkor úgy tünt belellendülök .De sajnos aztán nem gyakoroltam és rengeteget felejtettem.Nagyon rá kéne szorítani magam a mindennapi tanulásra. Akkor még az én koromba is jobban menne.Köszönöm szépen a leckéket , azt olvasom csak többet kéne! Fontos lenne a gyerekek és unokák miatt , mert külföldön élnek! üdvözletem

    12. Neményi András Szerző

      Kedves Mariann!

      Érdemes gyakorolni, mert ha elfelejti, sokkal nehezebb visszahozni a feledésbe merült tudást.