Min múlik leginkább a nyelvtanulás sikeressége? Emeljek ki egyetlen tényezőt?

Édesanyámmal beszélgettem tegnap, aki már elmúlt 81 éves. Megmutattam neki az új könyvemet, amit éppen most írok. Belenézett, majd azt kérdezte, hogy szerintem mi az, amin leginkább múlik a nyelvtanulás sikeressége. Azt kérdezte, hogy ha egyetlen dolgot kellene megemlítenem, akkor mi lenne az?

Nos, szerintem, ha csak egy dolgot kell kiemelnem, akkor az a legfontosabb, hogy:

Azt gyakorolja, ami NEM megy! Ne azt, ami jól megy!

Teljesen érthető, hogy szívesebben végzünk olyan gyakorlatokat, feladattípusokat, amelyek könnyen mennek. Ezek így sikerélményt adnak, ráadásul kevesebb energia befektetést igényelnek.

Csakhogy, a tudásunk akkor fejlődik igazán, ha azt gyakoroljuk, ami nehezen megy. Sokkal fárasztóbb azzal foglalkozni, ami nehezen megy, vagy egyáltalán nem megy, de lényegesen hasznosabb.

Mondok rögtön egy példát erre.
Egyik tanulónk mesélte, hogy amikor a munkafüzetben kell megoldania a feladatokat, azok jól mennek, de a hallott szöveget nehezen érti, hiába gyakorol otthon sokat. Megkérdeztem, hogyan gyakorol otthon?

Ő ekkor elmesélte, hogy előveszi a munkafüzetét, és végzi szépen sorban az írásbeli feladatokat, azt remélve, hogy ez fejleszti a tudását annyira, hogy egyszer majd megérti a hallott szöveget is.
És a hallás utáni értést hogyan gyakorolja?
Azt sehogy, mert az nehezen megy.

Na itt a probléma!

Valóban, ha valakinek a hallás utáni szövegértés megy nehezen, az hiába gyakorolja szorgalmasan a nyelvtani teszteket heteken át, nem javul tőle a hallott szövegértési képessége.

Egyetértünk? Érdekel a véleménye! Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

305 hozzászólás a(z) “Min múlik leginkább a nyelvtanulás sikeressége? Emeljek ki egyetlen tényezőt?” bejegyzéshez

  1. Cservenákné Kasza Edit

    Egyébként Rómában láttuk, hogy nem kell tökéletes nyelvtudás, nem kekk tökéletes nyelvtannal rendeldelkezni, akkor is megértik az embert

    Válasz
  2. Cservenákné Kasza Edit

    Én egyébként már elég sok olasz kifejezést használok a helyi boltban, és az az iskolában. Sőt már hiányolják a boltosok és a gyerekek, ha nem ezt használom.

    Válasz
  3. Cservenákné Kasza Edit

    Kedves András! Nem tudom, hogy mennyire sajátságos ez a a helyzet: nekem 4 gyermekem van, mindannyian kéttannyelvű iskolában kezdtek: 14 óra volt németül (5 óra német , plusz a készségtantárgyak, meg a természetismeret). Alsóban jól is működött,( pl. a nagylányom 3.-os korában, amikor elmentek egy judo versenyre Ausztriába, akkor ő volt a tolmács (benzinkút, étterem). Én azt vártam volna, hogy 8. osztályban megcsinálja a nyelvvizsgát, de sajnos olyan gyenge tanárjuk volt, hogy senki sem tette le. Pedig ez az osztály kiemelten tehetséges osztály volt. A fiaim (2) ők igazából úgy tanultak meg angolul, hogy előbb angolul beszélő magyar feliratos filmeket néztek, majd felirat nélkül, Mai napig így nézik a legtöbb filmet. A kisebbik lányommal pedig az a baj, hogy ragyogóan tudja a az angol nyelvtant, de nincs szókincse, mert lusta megtanulni a szavakat. És akkor beszéljünk rólam is, én magyar-történelem szakos tanár vagyok, 52 évesen . Tanultam oroszt, angolt és latint, de egyiket se tudom jól. Azért kezdtem bele az olaszba, mert az tetszik, Rómában voltunk nyáron, és van ey olyan álmom, hogy nyugdíjas koromat majd ott töltöm.

    Válasz
  4. Nechay Gábor

    Egyetértek Önnel. Automatikusan beszélünk pl. angolul is, félreértést nem okozó hibákkal is. Ami nem jön így, azt a legfontosabb gyakorolni. Ha írni kell az ember ellenőrzi a hibákat is, ezért kell több idő, mint magyarul írni.

    Válasz
  5. Deákné dr Szűcs Magda

    Kedves András! Lelkes az ember, de ez legtöbbször csak fellángolás!! Mindig lehúzzák az ember igyekezetét a problémák és az inspiráltság hiánya. Ötvenévesen éreztem magam sikeres embernek, mert mindent meg tudtam egyedül, segítség nélkül teremteni, de ebbe nem fért bele a nyelvtanulás. A gyermek és ifjúkori nyelvtanulás elmaradása, szinte behozhatatlan hátrányt jelent.
    Jelen pillanatban is egy későbbi időpontra tettem az intenzív nyelvtanulás megkezdését. Remélem sikerülni fog. Amikor megtapasztalja az ember a memóriája körüli problémát, hamar elmegy a kedve a nyelvtanulástól. Közbeszólnak kisebb nagyobb egészségügyi problémák is, és nagyon hamar ott a kérdés , hogy minek….
    Nálam minden probléma, a beszéd, a beszéd-értés, én csak egyes szavakat értek, de már ettől is boldog vagyok. Remélem, hogy egy-két hónap múlva el tudom kezdeni a tanulást, a megvásárolt két könyv és a lemezek segítségével. Nem azt fogom gyakorolni amit már tudok, de mégis az alapokkal fogom kezdeni.
    üdvözlettel Magda

    Válasz
  6. Friedel Józsefné

    Szerintem legfontosabb a gyakorlás mégpedig ha van rá mód beszélgetés formájában,Hangosan és bátran kimondani a szavakat,mondatokatMég ha eleinte hibásan is

    Válasz
  7. Hallmann Tibor

    Kedves András!
    Teljesen logikus, a levelében említett módszer, amely szerint a nehezen menő dolgokat kell elsősorban gyakorolni. Azonban legalább olyan fontosnak tartom, hogy legyen motiváció az adott nyelv elsajátításához! Saját tapasztalatom szerint a gyengülő motiváció sokszor volt rossz hatással a nyelvtanulásomra! Természetesen még rendkívül sok tényezőt lehetne szóba hozni, de most csak ezt említem.

    Válasz
  8. Barnáné Schweder Katalin

    Valóban így van nálam is. Hiába tudom a szavakat és a nyelvtant, ha nem az írott szöveget látom, nem értem a beszélt szöveget. Csak a lassan kiejtett szavakat értem meg, de ami a természetes környzetben hangzik el, azt kevésbé.
    Hogy tudom a szövegértésemet javítani?

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Katalin!

      Először hallgasson meg egy mondatot, minimum kétszer. és csak ezután olvassa el.
      Majd hallgassa meg még kétszer.
      Csak ezek után menjen tovább a következő mondatra.

  9. Kőszegi Judit

    Kedves András,
    teljesen egyetértek Önnel. Azt gondolom-sőt, tapasztalatból tudom – hogy éppen ezért nyelvterületen lehet leggyorsabban, legkönnyebben megtanulni- gondolom – bármilyen idegen nyelvet. Gyakorlatban csak az angol nyelvről beszélhetek, Angliában volt módom sok évvel ezelőtt pár hétig ezt megtapasztalni. Ott az ott élő, magyarul nem beszélő családtagjaim és a barátaik az én kedvemért hajlandók voltak lassabban, jobban artikulálva beszélni, és együtt örültünk a fejlődésemnek.
    A most 19 éves unokám sem az iskolában tanult meg igen jól beszélni angolul, hanem rengeteg filmet nézett, nyári munkát vállalt a Balatonnál a vendéglátásban, ma már felsőfokú nyelvvizsgája van, és napi szinten használja az így megszerzett tudását.
    Üdvözlettel
    Kőszegi Judit

    Válasz
  10. Szűcs Zsoltné

    Üdvözlöm.Egyetértek,nekem is ilyen problémám van.Hallás utáni szövegértés

    Válasz
  11. B.Gyula

    Kedves András !

    Köszönöm, hogy bár én nem sok levelére reagálok mostanában, abban tökéletesen egyetértek
    Önnel, hogy azt kell leginkább gyakorolni ami nem megy !
    Ezt tapasztalom közel 70 évesen a zenével is . Mármint régi magyar, vagy külföldi retro számokra
    gondolva.
    A minap fordítottam az egyik együttes nekem tetsző számát angolból magyarra, azután kínlódhattam
    2 napig, míg átírtam a szöveget, hogy passzoljon az eredeti dallamra.
    Mindenesetre jó agytorna volt.
    Tudom másnak is ajánlani , aki még valamit is konyít nyelvhez – zenéhez
    Üdv !
    Gyula

    Válasz
  12. Berkes Jánosné

    Teljesen igaza van kedves András! Hiába ír valamelyest ” jól” az ember, ettől még a beszédet sem érti igazán, de beszélni meg végképp nem tud. Jó példa erre, hogy a nálunk évek óta nyaraló , és heteket itt töltő németek bár valószínűleg értettek valamicskét a magyarul, de nem nem szólaltak meg magyarul.

    Válasz
  13. Andrási Ilona

    Tökéletesen egyetértek azzal, hogy azt kell gyakorolni ami nehezen megy. Ha még egy kis bíztatást is kapunk hozzá az még segíthet is az elhatározásunkban.
    Ezt úgy mondják, hogy bedobják a mélyvízbe.
    Persze nem erőszakkal, hanem szeliden, de határozottan.
    Persze mások ügyében mindig okosak vagyunk, csak a sajátunk, az nehéz!😊

    Válasz
  14. Vidos Nagy Ildikó

    Én ezért vagyok hálás a szavak írott kiejtésének,mert a hallott szöveg után nagyon sok a félreértés.De ez
    előfordul az írott szövegnél is ameddig nem vagyunk tisztában a helyes szövegértésnek.

    Válasz
  15. Ilonka Boldizsár

    Tisztelt Neményi Úr !
    VÉLEMÉNYEM SZERINT , ELŐSZÖR AMI KÖNNYEBBEN MEGY ÉS SZÜKSÉGES , EZ SIKER ÉLMÉNYT AD, MAJD KÉSŐBB ELMÉLYÜLÖK AZ ANYAG APRÓBB DE NEM NEM LÉNYEGTELEN RÉSZEIBEN . fONTOS SZÁMOMRA AZ , HOGY VALAMENNYIRE MEG ÉRTESSEM MAGAM ÉS KÉSŐBB TÖREKSZEM A TÖKÉLETESSÉGRE .

    Válasz
  16. Dr.Kovács Ferenc

    Mindig a nehezebbet kell gyakorolni többször és ez még segíti is a könnyeb nyelvi megértèsèt.

    Válasz
  17. Rimoczi Ernő

    A hallott ,látott zenei, képi erős érzelmi behatás esetén más nyelvü szövsg énekelt szöveg úgy rögzül mint az anya -nyelv a látott magyar szöveggel egg,ütt

    Válasz
  18. Lüleiné B. Erzsébet

    A nyelvet szerintem csak úgy lehet elsajátítani ha szöveget is hallgat hozzá az ember. Sajnos le álltam a német nyelv tanulásával amit most sajnálok.

    Válasz
  19. Mihály Gyuláné

    Sikat kell elővenni akönyvet,mert évközben nem igen beszélgetek németül.Általában csak nyaralás elött ismételem át a tanultakat.

    Válasz
  20. Janó Eszter

    Kedves Andráa!
    Szerintem a nyelvtanulás sikere a szorgalmon múlik.
    Mert az hogy elhatározzuk, hogy nyelvet tanulunk. Ehhez minden segédeszközt, tananyagot beszereztünk..de csak immel-ámmal foglalkozunk vele….
    Nyelvet csak akkor lehet tanulni, ha kitartóan, szorgalmasan minden nap szánunk rá időt.

    Válasz
  21. Nagy Zsuzsanna

    Teljes mértékben egyetértek. Sajnos nekem is a szövegértés a legnehezebb. Talán nincs jó fülem hozzá, vagy nem tudom. Mondjuk az angolok sokszor elnyelik a szavak egy részét, vagy nem olyan szabályosan ejtik, mint ahogy mi is egy idegen ajkú számára nem artikuláljuk tökéletesen a magyar szavakat?

    Válasz
  22. Fürediné Koncsek Erika

    Kedves András!
    Nekem nagyon tetszik a német nyelvű tananyag, úgy a felépítése mint a tartalma. De mint minden máshoz a tanuláshoz is sok-sok idő és főleg kitartás kell. Valójában ezzel van a legtöbb problémám. Azt viszont elmondhatom, hogy a 90 éves édesanyámnak is nagyon tetszik a tankönyv, és szívesen eleveníti fel 80 éves tudását. A hat unokám közül egy már tanul németül, neki még most tudok segíteni, és ebben nagy szerepe van az Ön lecke füzetének is. Szeretném ha ez még sokáig így maradna. Ehhez pedig kitartó munkára, gyakorlásra lesz szükség, a tananyag már meg van hozzá. Bízom benne, hogy hamarosan eljön az az idő, hogy az unokám is élvezni fogja (így már négy generáció) az Ön tankönyvét.
    Üdvözlettel Erika

    Válasz
  23. Szi Márton László

    Tisztelt Neményi Úr!

    Gratulálok Édesanyja lektori közbenjárásához. Az Önnek feltett kérdése arra vall, hogy 81 éves kora után is az foglalkoztatja, hogy az Ön munkájának a lényegét „a NYELVTANULÁS SIKERESSÉGÉT” hogyan tudja kérdésével segíteni.
    Sok éves tapasztalatom, hogy minden új feladat megoldása – így az idegennyelv elsajátítása is – akkor eredményes, ha a feladat miden elemét sikeresen megoldjuk. A könnyebben megoldható elemek kivitelezésére elegendő kevesebb időráfordítás, míg a nehezebben megoldhatókra jóval több idő, energia, türelem, kitartás szükséges.
    A nyelvtanulás körülményeire értelmezve ez azt jelenti, ha a hallott szövegértés elsajátítása nehezebben megy a szavak, mondatok írásánál. fordításánál, egyes nyelvtani sajátosságok megértésénél és alkalmazásánál – ez jellemzi az én nyelvtanulásomat is – akkor a hallott szövegértés elsajátítására nagyobb hangsúlyt kell fordítani.
    Ehhez célszerű felhasználni
    -a Bulldózer kiadványokhoz csatolt CD lemezek többszöri meghallgatását, majd a tolmács hangjával többször ismételt hangos együtt olvasást
    -idegen nyelvű TV adások hallgatását
    -idegen nyelvű környezet keresését és bátor társalgás kialakítását
    -fiatal korú nyelvtanulókkal – akár családtagokkal – ” kérdezz-felelek ” jellegű konzultációk rendszeresítését.
    Mindez nem könnyű feladat. 79 évesen, élve a fenti lehetőségeimmel így próbálkozom kisebb-nagyobb sikerrel túltenni magamat a nyelvtanulás nehézségein.
    Köszönöm , hogy leírhattam a véleményemet.

    Válasz
  24. Papp László

    A lényeg, hogy minél több időt fordítsunk a tanulásra. Nézzünk filmet felirattal, olvassunk újságot. Ragadjunk meg minden alkalmat arra, hogy nyelvi környezetben legyünk.

    Válasz
    1. Vénig Józsefné

      Tisztelt András !

      Többszöri újrakezdő vagyok, még nem sikerült sajnos alapfokon sem megtanulnom. Pedig szorgalmas
      vagyok. Szerintem fontos a hallás utáni tanulásnál minél több anyanyelvi szöveg hallgatása.Lehet, hogy
      69-évesen nem is fogok tudni már alapfokon sem megtanulni ?Sőt eredeti film nézés is segíthet.
      Üdvözlettel : Vénig Judit

  25. Vangel Sándor

    Kedves András!
    Legtöbb gond a szövegértésnél van. Egyetlen orvossága a gyakorlás. Már a katonaságnál is mondták, hogy ami nem megy, azt gyakorolni kell. Ami nem megy nappal, azt éjjel is gyakorolni kell. Ha így sem megy akkor éjjel-nappal gyakorolni kell.

    Válasz
  26. Cservenkai Gézáné

    Kedves Neményi Úr!
    Korábban én már rendeltem Öntől két könyvet,azonban olyan dolgokat kellett volna megtanulnom,amikre elsősorban csak akkor lett volna szükségem,ha Németországba költóztem volna.
    Én úgy képzeltem el ,hogy ha eljönnek a német barátaim,vagy ha én megyek hozzájuk néha pár hétre,akkor tudjunk mindenféléről beszélgetni egymással / de ha valami elromlik a lakásban,az nem az én gondom/.
    Azt hiszem nem kell részleteinek,hogy mit szerettem volna.
    Tisztelettel: Cservenkai Gézáné

    Válasz
  27. Rauscher Tamás

    Kedves András,

    Teljes mértékben igazat adok Önnek ebben a kérdésben.Ami nehezen vagy egyáltalán nem megy,azt nem szabad félretenni,hanem meg kell próbálni előrejutni benne,s egy kismértékű haladás is ösztönző lehet a folytatást illetően.Ha valaki kitartó,s nem veszíti kedvét az esetleges átmeneti sikertelenség miatt,az előbb-utóbb élvezni fogja fáradozásainak gyümölcsét.Talán még annyit tennék hozzá,hogy ami könnyebben megy,azt is érdemes gyakorolni,nehogy elenyésszen a már megszerzett tudás.
    Üdvözlettel:Tamás

    Válasz
  28. Farkas Imréné Éva

    Köszönöm a kérdését Neményi úr!
    A szövegértés hallás után nekem is nehezen megy.Első,második,harmadik hallás után is, de akarni,figyelni kell és kb.a harmadik hallás után már tudom vele együtt hangosan mondani a szöveget. Ezután oszlik a sötétség,egyre több szót megértek,és csak az ismeretlen szavakat kell megtanulnom.Gyakorlás során a nyelvtan is világos lesz. Akarat,szorgalom és sok gyakorlás a lényeg .Nem szabad felmentést adni magunknak azért, mert valami nehezen megy,mert akkor nincs eredmény!
    Üdvözlettel: Éva.

    Válasz
  29. Riczu Miklós

    Tisztelt Tanár úr Fojamatosan német rádiót és tv nézek 90 százalékban napi szinten németül beszélek a munkám végett az eddigi segitsége sokat segitett a fejlődésben Tisztelettel Miklós A könyveit megvettem volna de külfödön tartózkodom

    Válasz
  30. Szabó Mónika

    Köszönöm. Nagyon tetszik a nyelvlecke. Nekem is inkább az értéssel van problémám.” De a jó pap is holtig tanul” szokták mondani. Csak sokszor a lustaság nagy úr😁

    Válasz
  31. Csécsei Jenő

    Tisztelt Neményi András
    Úr!
    Igen, azt gondolom, hogy teljesen igaza van.
    Én magam is arra jöttem rá, hogy a beszédértéssel van problémám és ezt
    egyedül azzal tudom fejleszteni, hogy gyakorlatilag „éjjel-nappal” hallgatom a kazettáit
    és egyéb internetes, televíziós német szövegeket.
    Csak ez segít és vezet célra.
    Nincs más lehetőség, hacsak az nem, hogy kiköltözni egy hosszabb időre német nyelvterületre

    Tisztelettel:
    Csécsei Jenő

    Válasz
  32. Kovács Ibolya

    Többször kihagytam a gyakorlást, fizikai terheltség miatt, ha ki marad néhány gyakorlásom
    kicsit el keseredek csökken a lelkesedésem kitartásom.
    Elnézést kérek, hogy kicsit negatív voltam.
    Régebben egy ismerősömnél próbáltam kártyákkal a gyakorlást de aztán nem volt alkalmam folytatni.
    Talán jó lett volna folytatni….
    Tisztelettel: Kovács I.

    Válasz
  33. K

    Kedves András!
    Ez igaz. A kellemetlen dolgokat minden helyzetben igyekszünk elkerülni. . . A tanulás során is.
    Éb a nyelvtannal állok hadilábon. . . sajnos, azt kell gyakorolnom. 🙁

    Válasz
  34. Eke János

    A hallás utáni szövegértés nagyon fontos, kétség nem fér hozzá. Gyakorlással fejleszthetö, csak kitartás kell hozzá.

    Giovanni

    Válasz
  35. Aranka Gáspár

    Kedves András, tökéletesen igaza van ,az ismétlés a tudás alapja.Tisztelettel Aranka

    Válasz
  36. Tóth Lászlóné Erzsébet

    Kedves András!
    Teljesen igaza van a kedves Édesanyjának!
    Azt kell gyakorolni, ami nem megy, vagy nehezen megy.
    Üdvözlettel: Erzsébet

    Válasz
  37. Szilágyi Dezsőné

    Van egy középfokú állami nyelvvizsgám németből. A gyakorló feladatokat élvezettel oldottam meg, a nyelvismeretem színtentartásához.
    Nekem csak ilyen célra kellene letőlthető anyag.

    Válasz
  38. dr Vincze Józsefné

    Véleményem szerint a gyakorlat teszi a mestert. Minden nap foglalkozni kell a tanulandó nyelvvel, legalább fél órát. Ha nem megy a szövegértés újra és újra hallgatni kell a szavakat és a mondatokat.

    Válasz
  39. Hammerné Stefi

    En is annyi idős vagyok mint az édesanyja, de több olyan i barátnőm van aki nem tud magyarul. Nekem is az a problémám, hogy amit olvasva megértek azt hallás után nehezen.
    Mit tanácsol, hogyan gyakoroljam a szövegértést hallás után?
    Üdvözlettel: Stefi

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Stefi!

      Először hallgassa meg a mondatot, legalább kétszer, és csak utána olvassa el.
      Aztán megint hallgassa meg ugyanazt a mondatot, még kétszer.
      Ezután jöhet a következő mondat.

  40. Ilona Tiefengruber

    Nem szabad feladni, addig kell ismételni a szavakat amíg verünké nem válik. Üdvözlettel Ica!😊😊

    Válasz
  41. Dr. Hegedűsné Tucsek Anna Mária

    Teljes mértékben egyetértek. Nekem a világ legszebb nyelve az olasz. Francia nyelvvizsgám van, voltam idegenvezető 24 éves koromban francia nyelvű idegenvezetői igazolvánnyal.
    Sokszor hallgatom a RAI csatornát, örülök, ha értek valamit abból, ami ott elhangzik. Azért is ismétlem az Ön által küldött feladatokat, amikor időm engedi. Olvasni tudom az olaszt, hiszen nem bonyolultak a kiejtési szabályai. A sok beszéden és ismétlésen múlik. Legyenek olyan sablonok, amikben csak bizonyos szavakat kell cserélgetni. És a napi szókincsen kívül a valaki számára legérdekesebb témák. Nekem a művészettörténet, történelem, földrajz volt a leggyorsabban megtanulható. mert magyarul is az érdekelt. Más témát többet kellet gyakorolni.

    Üdvözlettel:
    Anikó

    Válasz