Min múlik leginkább a nyelvtanulás sikeressége? Emeljek ki egyetlen tényezőt?

Édesanyámmal beszélgettem tegnap, aki már elmúlt 81 éves. Megmutattam neki az új könyvemet, amit éppen most írok. Belenézett, majd azt kérdezte, hogy szerintem mi az, amin leginkább múlik a nyelvtanulás sikeressége. Azt kérdezte, hogy ha egyetlen dolgot kellene megemlítenem, akkor mi lenne az?

Nos, szerintem, ha csak egy dolgot kell kiemelnem, akkor az a legfontosabb, hogy:

Azt gyakorolja, ami NEM megy! Ne azt, ami jól megy!

Teljesen érthető, hogy szívesebben végzünk olyan gyakorlatokat, feladattípusokat, amelyek könnyen mennek. Ezek így sikerélményt adnak, ráadásul kevesebb energia befektetést igényelnek.

Csakhogy, a tudásunk akkor fejlődik igazán, ha azt gyakoroljuk, ami nehezen megy. Sokkal fárasztóbb azzal foglalkozni, ami nehezen megy, vagy egyáltalán nem megy, de lényegesen hasznosabb.

Mondok rögtön egy példát erre.
Egyik tanulónk mesélte, hogy amikor a munkafüzetben kell megoldania a feladatokat, azok jól mennek, de a hallott szöveget nehezen érti, hiába gyakorol otthon sokat. Megkérdeztem, hogyan gyakorol otthon?

Ő ekkor elmesélte, hogy előveszi a munkafüzetét, és végzi szépen sorban az írásbeli feladatokat, azt remélve, hogy ez fejleszti a tudását annyira, hogy egyszer majd megérti a hallott szöveget is.
És a hallás utáni értést hogyan gyakorolja?
Azt sehogy, mert az nehezen megy.

Na itt a probléma!

Valóban, ha valakinek a hallás utáni szövegértés megy nehezen, az hiába gyakorolja szorgalmasan a nyelvtani teszteket heteken át, nem javul tőle a hallott szövegértési képessége.

Egyetértünk? Érdekel a véleménye! Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

305 hozzászólás a(z) “Min múlik leginkább a nyelvtanulás sikeressége? Emeljek ki egyetlen tényezőt?” bejegyzéshez

  1. Dr.Nikolaeva Marija.

    Tisztelt Tanár Úr!
    Mindig nehéz feladatot tetszik kérni. Én szerintem jó dolgozo vagyok, és nagyon rossz nyelv tanulo. Gyerekkór imadtam a meseket. Minden este mama olvasot egy mese,alvas előt. Elso osztály nem ment az olvasás, de mama már nem olvasta a meseket: „Mire jársz sulire,hogy tanulni írni és olvasni” mondja mama. „Akkor olvas egyadul!”. Igy kéntelen voltam megtanulni olvasni (akor, a meseket miát) Oroszul az egyserűb volt Orosz tanárok voltak a szüleim,és gyakran oroszul meséltek egy.mas a titkait. Ugy néz ik nagyon kiváncsi voltunk a nyővérem e minden szó, hallás után tapat rank. Gimnázium, francia tanarnö, nagyon jó volt. Megismerkedet miket ien kóru parizsi lanyok és leveleztünk, Gyonyörű képes lapok és levelek cseréltünk Még most is éz a szavakát emlékszem. Leg nehezeb volt magyár nyelv. Égyból kezdtem dolgozni. Reggel tol este, üdelet. sok emberek között, sef voltam, senki nem mért javitani.Nagyon farad voltam,de tanulni kelet a szákvizhga.Mivel szotagoltám, feriem este olvasot, én pedig félig aludtám, Néküle biztos megbuktam volna. Neki köszönöm a kitünö vizsgam. De, most se tudok magyarul. 52 éve dolgoztom. Most már szamito gépem van, egyadul vagyok, gondoltam ,hogy angolul nékül nem fog menni. De … nem csak akkorni kell, hanem Gyakorolni is kell. De ez az én kóramban valoszinü nincs.
    Tanar Úr ,én mindig ojan becsületes valaszolok, miér nem tetszik tanachot adni? Maganösagot idóskórbán depressziohoz vezet. Én pedik utalso percig Élni akarok.Marija.

    Válasz
  2. Zagyi Sándor

    Tisztelt Tanár Úr! Valóban írni, olvasni, beszélni és halott szöveg értése közül azt kell többet gyakorolni,ami kevésbé megy. A unokámnak gondja volt a beszéddel, bátortalanul szólalt meg. Gondoltam a sikeres nyelvvizsga érdekében magántanárral gyakoroljon. Egy idő után rákérdeztem hogy megy? Az felelte szinte hibátlan mondatokat tud megfogalmazni. Mutatja a füzetét! De a beszéd még mindig nem elég magabiztos.
    A felnőtt nyelvtanulás sok-sok beszéd gyakorlatot igényel.

    Válasz
  3. Pap Zoltán

    Jó napot kívánok,tanár úr.Természetesen így van,ahogy mondja.Mert azt is gyakorolni kéne az órákon,hogy a diákok ne otthon hanem tanár jelenlétében gyakorolják az idegen nyelv hallási megértését mert végül is a tanár tud nekik a legjobban segíteni.! Abban biztos vagyok.Úgyanúgy kéne gyakorolni mint a nyelvkönyvekben lévő példákat amely a bizonyos nyelv nyelvtani anyagát gyakoroltatja a diákokkal.! Ebben a kategóriában hát az angol nyelv,amely ahogy kiejti a szót egészen másképpen írja le.Ja igen és még nem is beszéltem az idegen nyelven belüli tájszólási nyelvezetekről ill. a tájszólási nyelvről.!!!!!!

    Válasz
  4. Margóczi Ròzsa

    T Tanàr Úr !

    Nagyon szépen köszönöm ! Ezzel kaptam egy kis ösztönzèst.
    Vagyis addig kell gyakorolni amig nem megy.

    Válasz
  5. Lay Ottóné

    Sajnos, ha egy szót nem értek , akkor elvész az egész mondat, vagy ha nem jut eszembe egy szó sajnos ugyanaz az ábra. Köszönettel: Erzsébet

    Válasz
  6. Surányi Ferenc

    Teljes mértékben osztom az ön vèleményét mivel tapasztalom minden egyes nap. Szeretném meg kèrni hogy innentől kezdve csak angolul írjon nekem így is segítve a tanulásban nem leszek hálátlan. De mikor 3 nyelven várják hogy komunikáljak egyszerre tanulni 1 nyelvet is nehèz nem kommunikálni 3 különböző nyelven közben fejben külön választania a nyelveket te is tudod milyen nehéz ez.

    Válasz
  7. Bárdossy Lóránt

    Teljesen igaza van: azt kell erősebben gyakorolni, ami nehezebben megy. Nekem nehézséget okoz, hogy amennyiben anyanyelven szólal meg egy angol, vagy pláne amerikai nő, vagy férfi, azt még abban a szerény szótartományban sem értem, amivel egyébként rendelkezem. Ha olyan mondja ugyanazt a szöveget, akinek tanult nyelve az angol, abból jóval többet, esetleg mindent értek.
    Ebből számomra az következik, hogy ha értem, ha nem, ahonnan lehet, anyanyelvi beszédet kell hallgatnom, és remélhetőleg idővel mind többet-és többet fogok megérteni.

    Válasz
  8. Kovács Józsefné

    Tisztelt Neményi András!

    Szerintem a nyelv tanulás két dolgon múlik:
    – Legfontosabb a szorgalom , ami motiváltsággal párosul.
    – Nyelvi, társasági környezetben sok-sok beszélgetés, gyakorlás.

    Saját tapasztalatom szerint: Gimnáziumban négy évig tanultam németül. Főiskolásként egy hónapra kikerültem NDK -ba. Amire készültem, illetve ott úgy döntöttem, Ők sem beszélnek jobban magyarul mint én németül. Bátran beszéltem ” Kézzel – lábbal” ha nem értették körbeírtam. Egy hónap alatt többet tanultam mint a négy év alatt. Utána az üdülőnk kiadásakor / levelezés, vendégekkel beszélgetés, telefon… /és külföldi kirándulásokon használtam a nyelvet. Ergo- két nap után már gördülékenyen beszéltem elő jött passzív szókincsem is.
    Most nyugdíjasként már nem használom és az egyénii tanulás unalma. Szervezni kellene művelődési házakban hetente klubbot.

    Válasz
  9. Kálmán

    Igy igaz. Sajnos én is a könnyebik oldalát fogom meg. Lehet, hogy ezért nem haladok a tanulással

    Válasz
  10. Sándor Lajos

    Nem szabad mindig magyarul gondolkodni. Nem szabad a nyelvtant a magyarral mindig összehasonlitani. S

    Válasz
  11. Solti Katalin

    Egyenlőre csak azon múlik, hogy meggyógyuljak drága. Semmi máson. De, ja őn úgy gondolja, hogy nagyon erős fájdalomak mellett is megmaradmak a memóriámban az idegen szavak, akkor most megrendelem az olasz nyelv könyvet.
    Kőszőnettel az őszinte választ : Solti Katalin

    Válasz
  12. Fodor György

    Tisztelt András !
    Hiába tanulom meg a szavakat és kifejezéseket, gyakorlom a nyelvtant, ha nehezemre esik a hallott szöveg
    megértése. Elakadok egy mondat elemzésén, a szöveg meg közben már máshol jár. Nem tudom olyan gyorsan és kapásból értelmezni, többször meg kell hallgatni a mondatot,hogy leessen a tantusz akár egy hosszabb tőszámnév megértéséhez. Az írott szöveg esetében jobb a helyzet, nyilván.
    Üdv: Fodor György

    Válasz
  13. Horváth Istvánné

    Köszönöm küldeményeit. Hirdetésére azért jelentkeztem, mert a beszéd-centrikus gyakorlatait szívesen használtam az unokáim tanításainál.

    Válasz
  14. Dr.Balogh Endréné

    Kedves András!
    Igen , teljes mértekben egyet értek
    Önnel! Azt kell gyakorolni ami nem vagy
    Nehezen megy.Üdv.Borbála

    Válasz
  15. Fodor Andrásné

    Igen én is úgy gondolom azt kellene gyakorolni ami nem megy. A leírtakat olvasva pontosan ebbe a hibába estem. A munkafüzet feladatait megoldom, de a hallott szöveget nem értem, csak következtetni tudok dolgokra, ha a velem beszélőnek van a mondatában olyan ige vagy főnév aminek tudom a jelentését. Úgyhogy teljesen egyetértek az anyukája véleményével! Azt kellene gyakorolni ami nem megy! Üdvözlettel! Ágnes

    Válasz
  16. Dr. Fillér Ferencné

    Kedves András! Köszönöm a „Sikeres angoltanulás titkai mesterprogram könyvet”. Egyetértek az Ön által most küldött e-mailben írtakkal. Ha lehetne fokozni a nyelvtanulás sikerét, azt gondolom, hogy angol nyelvi környezetben kényszeríthetjük magunkat a hallottak megértésére és válaszadásra is. A CD-ről hallgatható anyag is segít ebben, vagy az angol nyelvű filmek, -bár ott sok esetben nehezebb a megértése a szövegnek- hiszen a mondatok viszonylag gyorsan peregnek egymás után. Saját tapasztalatomból elmondhatom, hogy a nyelvismeret megszerzése részben szorgalom, részben a személyes -idegen nyelvű emberekkel- való kapcsolat sokat segíthet. (Németül kb. 6-8 órát tanultam hivatalosan, de már nem veszek el adott nyelvterületen, mert így szereztem tényleges nyelvtudást -csupán a nyelvtani rész okoz némi gondot, de a beszélő partnerek szívesen segítenek ki, hogy helyes legyen a beszéd, bár ők sem tudnak mindent nyelvtani helyességgel beszélni az általuk elmondottak szerint. Nekem szerencsém volt, mert közösen német nyelvű rejtvényeket is megfejtettünk. Remélem, hogy -mivel már kb. 10-12 évvel vagyok idősebb a német elsajátításakor, azért az angol -mivel sokat gépeltem angol szövegeket, így sok az ismerős szó, csak magyar megfelelője miatt nehezebb a megértés, de mint korábban is írtam, nem adom fel, hallgatom a CD-ket is, és a TV műsoraiból is igyekszem angol nyelvű filmeket hallgatni.)
    Bizonyára nálam fiatalabbak gyorsabban elsajátítják ezt a nyelvet, de én is igyekszem.
    Üdvözlöm: Mária

    Válasz
  17. Espár Tamás

    Üdvözlöm! Szerintem a legnehezebb az, mint az én esetemben is volt és van, hogy nem tudom kivel gyakorolni a beszédet. Így a sok ismételgetés marad, amibe előbb-utóbb belefáradok és ilyenkor szoktam egy időre abbahagyni a tanulást. A szövegértést tudom gyakorolni CD-ről, TV-ből, de a beszédben nem igen tudok az előbb leírtak miatt fejlődni. Talán ez lenne részemről ami a legnehezebb. Ezévben már 56 éves vagyok, külföldre nem igen járok, máshogy meg nemigen tudok fejlődni. Az eddig megtanultak ismételgetése miatt csak ritkán tudok új anyagot venni. Ennyi.

    Válasz
  18. Márta

    Kedves András !
    Én két nyelvet tudtam, az oroszt és a németet. Az oroszt az általános iskolában orosz születésű tanította.
    A hallás után a megtanult szavak alapján rögtön rögződött a szöveg,mert értettem és így csak a tökéletes kiejtést kellett figyelnem. Könnyen és így jól tudtam az orosz nyelvet. Még 30 év elteltével is maradandó volt a tudásom.
    A németet TIT-n tanultam. A nyelvtanár német születésű volt. Kérdezte tőlem,hogy tudok otthon németűl beszélni valakivel, mert jó a kiejtésem. Nem,mondtam én Öntől tanultam meg németűl beszélni.
    A „szép” beszéd, elengedhetetlen a nyelv elsajátításához.A nyelv tanulásához, szorgalom, akarat, az adott nyelv „tisztelete” szükséges.

    Az angollal próbálkoztam, de nem sikerült. Nem értettem a tanár beszédét.
    Üdvözlettel: Márta

    Válasz
  19. Tinka Péter

    Ráfordított idő, elszántság, határozott cél, kitartás, Magammal szemben felálított követelmény rendszer, amihez valamilyen szinten ragaszkodom kell.

    Válasz
  20. Lévai Istvánné

    Kedves Neményi Úr!
    Ez bizony igaz, hogy gyarlók vagyunk és nem a nehezebb utat választjuk. Eddig én is ezt tettem, de köszönöm, hogy figyelmembe ajánlotta ezt a nagy igazságot.
    Tisztelettel: Lévai Istvánné

    2020.02.28.

    Válasz
  21. Sugár Ildikó Judit

    Tisztelt Neményi András!
    Az én problémám ugyanez. Anno fiatalkoromban privátin a francia nyelvet tanultam.
    Amit akkor megtanultam, – sajnos egy un. „konyhanyelv” lett később már csak belőle.
    A későbbiekben francia nyelvterületű országokban azt úgy-ahogy hasznositottam, tehát
    meg tudtam értetni magam. Ha ránézek egy egyszerűbb francia szövegre, – megértem.
    A hatalmas nagy baj ott van, hogy amikor hozzám beszélnek, avagy válaszonak, már
    nem értek belőle egy szót sem.
    Az angol nyelvnél pláne ez van részemről. Ami kicsit az írásos szövegből megértek,
    vagy én válaszolok, addig nincs különösebb baj. De ha ők beszélnek hozzám, az sajnos totál KÍNAI!
    Üdvözlöm szeretettel. Ildikó

    Válasz
  22. Juhász Béláné

    Egyetértek az Anyukájával. Valóban annak van értelme, hogy ami nem megy azt gyakoroljuk többet, még akkor is, ha ez először nem ad sikerélményt. Ehhez azonban KITARTÁS kell.
    A másik gondolatom amit megosztanék, hogy magyar feliratos angol, vagy más idegen nyelvű filmeket kell nézni.
    Először nem értjük azt sem, de előbb utóbb kitartó munkával megjöhet a siker is.
    Köszönöm a figyelmét!
    Üdvözlettel

    Válasz
  23. Irén Horváthné Juhász

    Valóban az ember inkább azzal.foglalkozik amit már.tud igy màr van siker élmenye.Ha viszont azzal.foglalkozna ami nem megy sok gyakorllás után.hozna siker elmèny.Legtöbbször.a.könnyeb utst vàlaszuk.Tisztelette Horvàthne Juhász Irén

    Válasz
  24. Fodor Lászlóné

    Kedves András!
    Sokra értékelem oktatói tevékenységét, ezért üzenek.
    Nekem a nyelvtanulásban a középiskolai, három évi, fakultatívan választott latin nyelv segített, még a magyarban is.
    Német anyagát megvettem az unokámnak. Sajnos elhányta, nem foglalkozott vele, ugyanis mindig neki kellett volna elővenni, és foglalkozni vele.
    Nekem szerencsém volt, mert az otthonomban körülvett egy csomó német irodalmi mű. Még gót betűs is.
    16 éves koromban már énekeltem az Európa Himnuszt. Később szak-cikkek fordításával egészítettem ki a fizetést. Szakterületem területén tolmácsoltam a tolmács helyett, mert nem ismerte a műszaki kifejezéseket.
    GONDOLKODNI CSAK EGY olyan 10 napos európai körutazáson tanultam meg, amikor az útitársak között senki sem tudott magyarul. Kezdetben idegenkedtek tőlem, de pár nap múlva már javítottak is.
    A végén már meséltem nekik Budapestről.
    Lényeg: A tanult anyag a nyelv-területen vált élővé.
    A küldött anyagait örömmel fogadtam, mert Édesapám hagyatéka két szálló ige:
    Repetio est mater studiorum. Ordo est anima rerum.
    Sok sikert kívánok munkájához, mert lehetővé teszi a tanulást a fonetikai jelek ismerete nélkül is.

    Válasz
  25. Bedics Mariann

    Kedves András!

    A nyelvtanuláshoz szerintem az akarás a varázsszó, mert amit nagyon akarunk arra elegendő időt is
    biztosítunk.Nekem szerencsém van a gyakorlással mert fizetővendéglátással is foglalkozom és kénytelen
    vagyok megérteni és válaszolni is, habár néha utólag jövök rá a nyelvtani hibára, de megértik és elnézőek.
    Elmondom a nyelvet most tanulom még további biztatást is kapok.

    Üdvözlettel: Mariann

    Válasz
  26. Márton Bíró

    Teljes mértékben egyetértek a szöveghallgatás fontosságával!
    Sokszor halljuk, hogy a nyelvtanuláshoz jó nyelvérzék kell. Szerintem ez nem igaz!
    A jó zenei hallással rendelkezők sokkal könnyebben tanulnak nyelveket! Minden nyelvnek van egy hangzása, hangsúlya, ritmusa, a szavaknak jellegzetes kiejtése, amit ha valaki megérez, sokkal hamarabb sajátítja el az adott nyelvet! Tehát fül kell a nyelvtanuláshoz, nem nyelv!
    Most persze, az állandóan kifogást keresők azt mondhatják ” jó, de nekem nincs zenei hallásom!” Ez sem igaz!
    Kodály Zoltán, az egyik legnagyobb zenetudósunk azt mondta, ha valaki képes két hangot megkülönböztetni egymástól, az már alkalmas a zene tanulására!
    És mint a zenetanulás, úgy a nyelvtanulás is csak és kizárólag szorgalom és gyakorlás kérdése!
    Ne higyje senki, hogy a mai divatos, szupergyors tanulási technikákat ajánló hirdetések célravezetőek! Minden nyelv megtanulása évekbe telik, egy- két hónap
    semmilyen nyelvhez nem elég!
    Szorgalom, munka és kitartás!

    Válasz
  27. dr.Kutas Mária

    Ha az ember vénebb,menthetetlenül rosszabbul fog a feje,könnyebben felejt és kevésbé motivált.Ha fiatalabb koromban lett volna mozgásszabadság,…..De pl kórbonctan szakvizsgára gyakorlatilag angol könyvekből készültem, aa napi munkához is angol irodalmat használtam,és meghalnék ,ha ki kellene mondanom egy mondatot.Mindenki másképp szamár,a mai fiatalok a kinti munkától fognak megtanulni beszélni.Én sehogy,sajna.
    Pedig időt tudnék szakítani.

    Válasz
    1. Márton Bíró

      Mária, ne féljen megszólalni! Sőt, beszélni se féljen! Csak kezdje el, nem számít, ha nyelvtanilag nem helyes, meg fogják érteni, aztán szép lassan a helyes beszéd is kialakul! Attól se féljen, ha kinevetik, ez teljesen természetes az elején! De nyugodtan nevesse ki saját magát is, ha néha melléfog egy- két szóval! Nem baj, csak beszéljen sokat és nézzen feliratos filmeket az adott nyelven! Nagyon lényeges, hogy hallja a szavak kiejtését, a megértés majd megy magától! Szólaljon meg, javítsa ki magát beszéd közben is, ha eszébe jut , hogy tévedett! És ne foglalkozzon azzal, hogy mások hogy reagálnak!

  28. István Miklós Maróthy

    Tisztelt Neményi András!
    Magyarul írom a kérdésére a választ, bár olaszul kéne, de a lényeg a lényeg.
    Könnyen tanulok nyelveket, de munkafüzetet az olasznál használtam, és kell, hasznos. A tematika jó és gyors. Lényere törő, ami manapság fontos. Még dolgoznom kell a nyelven, de rajta vagyok.
    Tisztelette!
    Maróthy István Miklós

    Válasz
  29. Márkné Polt

    Kedves András!
    Szerintem mindenkinek a szövegértés a legnehezebb, főleg 80 fölött, amikor a hallás már nem a legtökéletesebb.
    Szenvedek én is vele rendesen! Nekem a legcélravezetőbb, ha már megtanultam az angol mondatokat, kezdem hallgatni a CD-t. Természetesen az elején semmit nem értek, ezért ha nézem a magyar szöveget és hallgatom a ráCD-t, sok gyakorlás után már jön az értés a szöveg nézése nélkül is. Ez talán beválik!
    A könyvek összeállításához gratulálok. Sokszor nekikezdtem életem során a tanuláshoz, úgy érzem, most „ragad rám ” a legtöbb tudás.
    Üdvözlettel: Ágnes

    Válasz
  30. Csillag Endre

    Tisztelt Neményi András Úr!

    Anno, magnóra mondtam – hortobágyi tájszólással -, az egykori tankönyveim leckéit, mondatonként úgy, hogy szüneteket hagytam, ismételhessem az éppen legutolsó mondatot.
    Egy-egy lektiont többször ismételtem, egyre rövidebb szüneteket hagyva, hogy elérjem a folyó beszéd sebességét, immmer geläfiger zu sein.
    MIndez felnőtt koromban történt. Korábban szavakat tanultam, kigyüjtéssel, szótárazással, de magánszorgalomból és memória-adottságaim miatt – pl. az orosz leckéket „kivülről” tudtam, belém rögzültek.
    Így – nem lévén hanogs könyvem -, a kiejtéseket másként kellett „elfülelnem”, amihez hála istennek volt hallásom.

    Kedves édesanyjának jó egészséget kívánok, és kézcsókom küldöm, akivel gyakorlatilag egyidős vagyok (1938-).

    Üdvözlettel:

    Válasz
  31. Gerzsenyi Péter

    Nekem külföldön a velem szembenálló személy beszédének megértése megy nehezen, mert nem mindig úgy ejtik ki, ahogy én tanultam. Nagyon sok helyen a helyi nyelvjárás miatt nehéz érteni amit mondanak.

    Válasz
  32. Tibor Nagy

    Anyukájának teljesen igaza van. A hallás a kor előrehaladtával csökken, amit sajnos én is tapasztalok 60 év felett. Így sokkal többet kel gyakorolnom. A hallás utáni értés sokkal nehezebb mint az irott szöveg lefordítása.

    Válasz
  33. Teleki Attiláné

    Tisztelt András!
    Nekem kimondottan a kiejtés okoz gondot. Igaz én még nagyon kezdő vagyok!

    Válasz
  34. greksa gábor

    Kedves András,

    58 éves vagyok és angolból szereztem alapfokú nyelvvizsgát – 35 éve. aztán egy agyvérzés miatt nem tudtam folytatni nyelv-tanulmányaimat.
    Ez a tudás is kopik…

    gg

    Válasz
  35. Bodó Gáborné

    Kedves András! Szerintem, aki elég időt szán a tanulásra és kitartó, úgy egyszerű mondatok és a hanganyag segítségével meg fogja érteni és meri is hasznalni magabiztosan a német nyelvet.

    Válasz
  36. Kurucz Zsuzsanna

    Kedves András!

    Tökéletesen egyet értek abban, hogy ami nehezen megy arra nagyobb hangsúlyt kell fektetni..Mert amiben lemaradunk vagy nem tudjuk nem is használjuk. Szerintem a legnagyobb dolog a „lustaság ” ha ezt le tudnánk
    győzni sokkal több ember tudna idegen nyelvet. Aki igazán megakar tanulni valamit ahhoz gyakorlásra van
    szükség. Gyakorlásra és pedig napi szinten.Mert a tudás atyja is a gyakorlás.

    Üdvözlettel.
    Zsuzsanna

    Válasz
  37. Nagy Tibor

    Kedves András!
    Amit el akarok magyarázni angolul az nagyjából megy, ha nem jut eszembe egy szó, azt megpróbálom körül írni.
    A hallás utáni értésben vannak gondjaim…ezt talán úgy lehetne fejleszteni, hogy angol nyelvű filmet nézek, magyar felirattal.

    Válasz
  38. Bagoly Klára

    Nekem is nehezen megy a hallott szöveg értés. Ezt úgy próbálom gyakorolni, hogy a telefonomon hangosan felolvastatom a szöveget, és közben követem a szöveget a szememmel. Pl. naponta így olvasok egy részt a Bibliából.

    A lányom YouTube-os videókat hallgat angolul abban a témában, ami őt érdekli.
    Én is szeretném ezt gyakorolni.

    Válasz
  39. Dombó Gizella

    Tisztelt Neményi Úr!
    Én is úgy gondolom, hogy ami nehezebben megy, azt az ember kicsit félreteszi. De ezt is kell (sokkal többet) gyakorolni. Nehezen haladok előre. Mindig attól félek, hogy butaságokat mondok. E mellett szükség van a folytonosságra is. Valamint ne felejtsük el, hogy a tudás atyja az ismétlés.
    Üdvözlöm: Gizella

    Válasz
  40. Fazekas Ildikó Paula

    Tisztelt Neményi András!

    Az Ön által leírtakkal 100%-san egyetértek.

    További szép napot kíván Önnek: Fazekas Ildikó Paula

    Válasz
  41. Sziman György

    Én altalaban azt tanulom.meg inkább amit hasznalni tudok.
    Az olyan dolgok kerdesek ami 50 eves eletemben a magyarban sem fordúlt elo, azt nem használom, nehezen is tanulom.meg!

    Válasz
  42. Szél István

    TISZTELT NEMÉNYI ÚR!
    ÉN ÚGY ÉRZEM, HOGY EGY BIZONYOS TANULÁS UTÁN NAGYON FONTOS LENNE A BESZÉD GYAKORLAT, HOGY ÚGYMOND A KONYHANYELVET ÚGY TUDJUK BESZELNI MINT A MIATYÁNKAT ÉS ERRE RÁTANULNI. SZÍVESEN BEFIZETNÉK HA LENNÉNEK RENDSZERESSÉGGEL
    ILYEN KONZULTÁCIÓK. TISZTELETTEL: SZÉL ISTVÁN.

    t

    Válasz
  43. Kati

    Teljességgel igaza van, az ember ami nehezen megy nem igazán gyakorolja.
    Szerintem fontos, hogy felismerjük hiányosságunkat és arra kell nagyobb hangsúlyt fektetni.
    Mindenképp fontos a napi gyakorlás.
    Sajnos azok az emberek közé tartozom, hogy tanulom az angolt már több éve, de a tudásom még mindig az alapoknál tart. A heti egy alkalmas angol óráktól remélek fejlődést, mert sajnos egyébként nem gyakorlom pedig kellene.

    Válasz
  44. Rimányi Henrik

    Hallókészülékkel is nagyon rossz a szó megértése…a sok félreértés,sok kellemetlenséggel jár..80év felé közeledem…3unokám tökéletesen beszéli az angolt is,külföldön…ugyhogy marad amagyar nyelv egyedül..de köszönöm segitő szándékát és kitartását..

    Válasz