Mikor kezdjen nyelvet tanulni a gyerek?

Bár a blogon elsősorban a 40 feletti korosztály nyelvtanulási problémáival szoktam foglalkozni, de természetesen nagyon sokan érdeklődnek a gyerekekkel kapcsolatban is.

Rengeteg kérdés vetődik fel a témában: hány éves kortól, milyen intenzitással, milyen környezetben, milyen nyelvet érdemes tanulni egy gyereknek?

Kétgyermekes apaként és nyelviskola tulajdonosként is sok tapasztalatot szereztem az elmúlt években, évtizedekben. Néhány héttel ezelőtt ezekről a tapasztalatokról beszéltem egy rádióinterjú keretein belül…

Itt tudja meghallgatni a velem készült interjút:
Nyomjon a piros lejátszás gombra!Természetesen nagyon kíváncsi vagyok az Ön véleményére is.
Kérem, hogy írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

27 hozzászólás a(z) “Mikor kezdjen nyelvet tanulni a gyerek?” bejegyzéshez

 1. AvatarTóth Lajos

  Szerintem is kis gyereknél a játékosságon van a lényeg.A legfiatalabb fiúnk ár 3-4 éves korától nézte a rajzfilm csatornát, s gyakorlatilag megtanult angolul. Alegidősabb fiúnknál iskolaváltás miatt már nem engedték az idegen nyelvet elkezdeni, mert egy félév hátránya van.Nyolcadik osztályos korában elvittem a TIT-be kezdő angolra, felnőttekkel. Az órák szombaron voltak, egy foglalkozás 8-12 óráig tartott, szünetekkel.Egy évig csinálta, így a középiskolát alaptudással kezdhette.A 2. gimnáziumi évében egy fiatal, lelkes oktatója volt, aki a szótárazást is feladta előre.Később az egyetemen szakmai angolból vizsgázott.

  Válasz
 2. AvatarLévay Tímea

  Kedves András!
  Örülök, hogy meghallgathattam Önnel ezt az interjút.
  Számomra ez referencia értékű volt.

  Köszönöm.
  És a leckéket is, amiket Öntől kaptam.

  Válasz
 3. AvatarSajben Mihályné

  Szerintem nem baj, ha oviban is ismerkednek a szavakkal, de iskoláskorban 6-7-8 évesen már el kell kezdeni a “mai világban”.

  Válasz
 4. AvatarHuszai Etelka Illésfalvi Péterné

  Kedves András! Nagyra becsülöm nyelvtudását és azt a remek tanítási módszert, amelyet értünk “régenvolt” diákokért tesz.Az Ön segítségével feleleveníthetem német és olasz ismereteimet, remélve, hogy eljutok ismét Olaszhonba es Auszriába.Munkájához kívánok jó egészséget!! Üdvözlettel és köszönettel: Illésfalviné Etelka

  Válasz
 5. AvatarRaffay Margit

  Kedves András!
  A fiam nyelvszakos általános iskolába járt. A németet több órában másodiktól tanulták, az angolt kevesebb órában harmadiktól. Középiskolában /testnevelés szakos gimnázium/ csak egy nyelvből járhatott haladóra, ez a német volt, mert ebből már volt nyelvvizsgája. Angolból betették egy kezdő csoportba, és hetek múlva vettem észre, hogy a könyvet sem vette meg. Akkor is ő volt a legjobb, hisz 5 évet már tanulta a nyelvet. De természetesen nem haladt és különórára sem volt hajlandó járni. Mondhatom, hogy megutáltatták vele az angolt. Idegenforgalmi Főiskolát végzett, ahol a nyelv a főtantárgy. Angolból a szaknyelvből 5 év alatt sikerült megszerezni a nyelvvizsgát. Már attól féltem, hogy elveszik a diplomája.
  Remélem ma már ilyen butaságot nem tesznek az iskolában.
  Margit

  Válasz
 6. AvatarSchmidt Miklósné Piroska

  Kedves András!
  Most nem rólam szeretnék írni, hanem a tapasztalatomat írom le a lányom angol tanulásával kapcsolatban.
  Ő az iskolában kezdte el a nyelvtanulást. Le is vizsgázott sikeresen.
  Majd egy napon azzal állt elő: ” Anya! Kérlek, bármilyen angol nyelvű olvasni való, ami a kezedbe kerül, kérlek hozd el nekem! ” -Rendben, mondtam én.
  Abban az időben én már Jehova Tanúja voltam, és mivel az egész világon folyik az egységes Biblia oktatás, megrendeltem a számára az Ébredjetek és Őrtorony folyóiratokat angol, és -magyar nyelven is. Mivel ezek a folyóiratok az egész világon egységesen jelennek meg, Az Ébredjetek 212 nyelven, az Őrtorony 357 nyelven, így nagy segítségnek bizonyult a számára, és nagyon örült neki. Számtalan könyvet, füzeteket is vittem neki, aminek nagyon örült, mert így meg tudta tanulni és azonnal össze is tudta hasonlítani a helyes fordítást angolból magyarra, és fordítva. Valamint, megismerte a Biblia nyelvezetét is angol-magyar szinten. Azóta már kint él Angliában, és perfekt tudja az angol nyelvet.

  Válasz
 7. AvatarNeményi Péter

  A mi gyerekünk születésétől fogva tanul nyelveket és most 6 éves korára magyar, angol és koreai nyelven anyanyelvi szintet ért el, a kínai még csak nagyon alapszint. Jövőre kezdem vele a japán nyelvet, majd késöbb az oroszt és spanyolt. Ezek után már ö dönthet, ha folytani akarja.

  Válasz
 8. AvatarCsillus

  Kedves András! Gyermekem kétnyelven éli az életét. Férjem osztrák, szerencsére a magyart és a németet is anyanyelvi szinten beszéli, hiszen születése óta mindkettőt hallja rendszeresen. Nagyon irigylem ezért kisfiam, neki nincsen a névelőkkel problémája, tudja kihez milyen nyelven szóljon, azonnal tud váltani. Német nemzetiségi oviba járt, bár ott sajnos nem elég intenzív a tanulás, egy-egy mondókát tanult meg, most pedig német nemzetiségi osztályban tanul. Örülök neki, hogy mindkét nyelvet beszéli. A gyermekek nem izgulnak, hogy helyesen mondanak-e ki valamit, csak mondják. Egy-két javítás után már helyesen használja az adott szót. Volt néhány önálló fordítása is mint pl. Taschenlampe = táskás lámpa :-) de ma már tudja, hogy az bizony egy zseblámpa. Tehát mindenkinek csak javasolni tudom, hogy minél előbb, annál jobb.

  Válasz
 9. AvatarHorváth Ildikó Erzsébet

  Álitolag 4éves koromban csak németül beszéltem. Haza jött Erdélyből a nagybátyám kérdezte a gyerek nem tud magyarul? ÉN semmire sem emlékszem.

  Válasz
 10. AvatarKratofil Ágnes

  Kedves András!

  Háromunokás nagymamaként az Ön segítségével újratanulom a németet. Az unokákkal tavaly szeptemberig senki nem beszélt németül, annak ellenére, hogy az édesanyjuk német nyelvtanárnő. Szerinte fontos, hogy a gyerek úgy tanulja a nyelvet, ahogy a tanára elvárja, a többi a gyerek szorgalmán múlik.
  – Az iskolásunknak elegendő volt az első tanév, hogy behozza az osztálytársait, akik már német oviba jártak.
  – Az óvodás egy hétig duzzogott, mert nem beszéltek vele magyarul az oviban, most a testvérét és az anyját faggatja: ” És hogy, mondják németül…”
  – A bölcsődében minduntalan rászóltak a kicsire: “Itt nem beszélünk németül…” Szegény csak átvette a két nagytól, szerencsére most német óvodás lesz.
  Az anyukájuk semmit nem erőltet, de a családtól elvárja, mindig azon a nyelven kell válaszolni a gyerekeknek, amilyen nyelven kérdeztek.
  Most kell felkötnöm a fehérneműmet!
  Tisztelettel: Ágnes

  Válasz
 11. AvatarHegyi Jánosné

  Kedves András!
  69 éves vagyok, sokat felejtek,romlik a memóriám.De szeretnék németül tanulni. Mi a véleménye, még nem reménytelen? Szeretném kérni,hogy küldjön német leckéket
  Kiváncsian várom válaszát
  Hegyi Mariann.

  Válasz
  1. AvatarHorváth Ildikó Erzsébet

   Kedves András! A riport nagyon tanulságos.74 éves vagyok és nem tudok két értelmes mondatot kigagyogni. Csak akarat kérdése. Elhatároztam, hogy legalább valamilyen szinten megtanulok beszélni. Köszönöm a lehetőséget. Tisztelettel Ildikó

  2. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Mariann!

   Szerintem nem reménytelen, ha kitartó, haladni fog.

   Üdv,

   András

  3. AvatarUHRIN LAJOS

   Tisztelt Neményi Úr!
   Köszönöm, hogy küldi az angol nyelvlecke anyagát, nagyon örülök neki. 71 éves vagyok, talán még nem késő nyelvtanulással foglalkozni. Szeretnék rádióamatőrködéssel foglalkozni, ott az angol a forgalmazás nyelve. Szeretettel várom a további leckéket,köszönet az önzetlen segítségéért!
   Tisztelettel:Lajos

  4. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Lajos!

   Szerintem nem késő, van itt aki 80 körül jár.

   Üdv,

   András

 12. AvatarSári

  eddig angol leckéket kaptam.
  két unokám él Franciaországban, most szeretnék francia leckéket kapni, de nem sikerül a jelentkezés.
  Lehetne most csak Francia leckéket kapni?????
  Szeretettel Gerlóczy Sári

  Válasz
 13. AvatarJudit

  Kedves András! Meghallgattam a rádió interjut, s bevallom őszintén nagyon tetszett!Ugyanis nagyon hasznos tanácsokat adott minden szülőnek, s felnőttnek egyaránt. Nagyon szépen köszönöm Mindannyiunk nevében! Tisztelettel : egy szülő, s egyben tanuló is! Judit

  Válasz
 14. AvatarGáspár Antalné

  Tisztelt András! Nekem a fiamék Luxemburgban élnek a menyem is magyar, a gyerekekkel otthon csak magyarul beszélnek. A bölcsit franciául kezdték, az ovi luxemburgi, az iskola német. A gyerekek tökéletesen alkalmazkodtak és jól beszélik a nyelveket igaz, hogy a francia egy kicsit most ellaposodott . Szóval én azt mondom aki teheti minél előbb kezdje el tanítani a gyereket. Nyilván akik kint élnek azoknak könnyebb. Viszont én sokat tanulok a gyerekektől, és ez jobban megmarad bennem mint amit olvasok. Tisztelettel Mária!

  Válasz
 15. AvatarLaci

  A legkorábban szinte a bölcsőtől legalább két nyelv de ha a gyermek fogékony a nyelvek tanulására több is megy ( nem mindenki vizuális tanuló, nekik
  nehezebb )
  még egy Laci ( 78 éves)

  Válasz
 16. AvatarGERLEI JÁNOS

  Tisztelt Neményi Úr !
  71 éves vagyok ! Teljes mértékben egyetértek önnel ! Nékem egy ” felejtett” alapfokú német nyelvtudásom van. 50 évesen munkanélküliként elvégeztem egy alapfokú német nyelvtanfolyamot a munkanélküli hivatalon keresztül. 10 hónap heti 5 nap napi 4 óra. “Kénytelen” voltam szorgalmas lenni mert ha nem sikerül a nyelvvizsgám ki kellett volna fizetnem a tandíjat.
  Más: a családban, rokonságban Németországban élnek ismerősök, ahol mindkét szülő magyarul beszélt otthon a gyerekekkel óvodában ,iskolában, társak között beszéltek németül. mindkét nyelv rögzült bennük. most a fiam él Csehországban, érdekes párosítás. A fiam magyarul beszél a kislányokkal a felesége csehül ők egymás között angolul. Mindketten angol nyelvtanárok. a nagyobbik unokám automatikusan vált a két szülői anyanyelv között az ö szintjén / 4 éves /
  Mindig is az volt a véleményem -még a fiam egyetemi tanulmánya idején is – laikusként, hogy ahogy mi is megtanultunk magyarul úgy más nyelvet is meg lehet ugyanilyen módszerrel tanulni.
  Azt vallom, hogy a mi Európában “egzotikusnak” számitó magyar nyelvtudásunk mellet mindenkinek kellene, meg kellene tanulnia legalább és legfőképp beszélni egy idegen nyelvet hogy akár szakmunkásként is tudjon kommunikálni. Én az angolt és a németet preferálnám !
  Ha én lennék ez országban az oktatásért felelős a gimnáziumokban, szakközépiskolákban szakmunkásképzőkben . bevezetném a nulladik évfolyamot ahol az első évben csak egy idegen nyelvet tanulnának gyerekek, és utána emelt óraszámban – talán az emelt óraszámú testnevelés helyett -folyamatosan tamulnák tovább azt a nyelvet, beszédcentrikus formában. Talán még kötelező nyelvvizsgát sem kellene tenniűk. Akinek már ekkor van “jövőképe ” az úgy is annak megfelelően állna hozzá.

  Elnézést a bőbeszédűségért !
  További sikereket kívánok Önnek !
  Tisztelettel: János

  Válasz
 17. AvatarLaci

  Tisztelt Német András Úr!
  A számítógépemen valami probléma adódott és amit elküldött nekem Orosz leckét az sajnos kitörlődött!Amennyiben lehetne újból elküldené az első leckét erre az E-mail címre:boday.rodeos.lszl@gmail.com
  Átolvastam az első leckét,és nagyon tetszik!Én még valamikor 1966-ban tanultam Oroszt az általános iskolában!Szeretném felfrissíteni az akkori Orosz nyelvtanulásomat.Ezért tisztelettel kérem,hogy az első leckét legyen szíves újból elküldeni.

  Tisztelettel:Boday László

  Válasz
 18. AvatarErdei Irma

  Tapasztalatom szerint játékos formában óvodáskorban is elkezdhetik a gyerekek a nyelvtanulást. A későbbi komoly nyelvtanulást segíti, ha már korábban megszokta egy új nyelv hangzásvilágát. Természetesen azzal egyetértek, hogy ne eröltessük a gyermek tanulását, mert az óvoda is elveheti a kedvét akár több évre is, ha az új nyelvvel való ismerkedés már itt is a teljesítményre összpontosít.

  Válasz
  1. AvatarMalik Judit

   T. András ! Példamutató, önzetlen a hozzáállása. Ahogy velem és még más idős emberrel is foglalkozik.
   Tisztelem érte. Üdv.M. Judit