Miért jó képek segítségével tanulni?

Sokunkra igaz az, hogy könnyebben tanulunk meg valamit, ha nem csak elmondják nekünk, vagy leírják, hanem képekkel is illusztrálják. Ezáltal jobban rögzülnek a dolgok, könnyebben emlékszünk rájuk később. Nem véletlenül kapni képes szótárakat.

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy milyen könyveket érdemes erre a célra beszereznünk?

Kezdetnek a gyerekeknek szánt mesekönyvek a legjobbak. Az írott szöveg mellett a képek is segítik a megértést, így jobban rögzül a memóriánkban.

Ezen kívül javaslom, hogy szerezzünk be idegen nyelvű magazinokat! A képek segítségével könnyebben megértjük a szövegeket, és élvezetes formában tanulhatunk akár egy divatlapból, egy kertészeti magazinból, akár egy szakácskönyvből vagy egy idegen nyelvű National Geographic-ból.

Az idegen nyelvű receptek, szakácskönyvek szinte mindegyikében képek illusztrálják az ételek leírását, rengeteg új dolgot tanulhatunk belőle, fejleszthetjük a szókincsünket. Ez nemcsak a főzés során, hanem külföldi nyaralásnál, bevásárlásnál, éttermi rendelésnél is segítséget nyújt.

Olvasson idegen nyelvű képregényeket! Az interneten vagy idegen nyelvű könyvesboltokban meg tudja rendelni. Gyerekes dolognak tűnhet, de nyelvtanulóknak nagyon hasznos. Ráadásul a képregényekben sok párbeszédet talál, melyeket a mindennapi életben is használhat. A képekkel együtt sokkal könnyebb a szövegértés!

Önnek mi a véleménye? Szokott így tanulni? Vagy tervezi, hogy kipróbálja?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

322 hozzászólás a(z) “Miért jó képek segítségével tanulni?” bejegyzéshez

  1. Magdolna Horváthné Tóth

    Valóban nagyon jó dolog. Még egy információs csatorna bekapcsolása. Ehhez már csak a hanganyag kellene!
    Köszönöm az eddigi segítséget is!
    Üdv: Horváthné

    Válasz
  2. André Ildikó

    Igen,kedves András, nekem is az a véleményem,hogy képek segítségével könnyebb a nyelvet tanulni.
    Meg próbálom. Köszönöm.

    Válasz
  3. Bernadett Korda

    Üdvözlöm!
    Iskolában régen tanultam könyvből képek alapján, ami hasznos volt a vizuálisan is láttam szituációban, hogy miről is tanultunk. Van értelme szerintem képek alapján tanulni nyelvet.
    Üdv. Korda Bernadett

    Válasz
  4. Biszku Éva

    Köszönöm, kedves András! Ez még nem jutott az eszembe, de ragyogó ötletnek tartom! Üdv, Éva

    Válasz
  5. Katalin

    Kedves András !
    Igen, nagy segítséget jelent az idegen nyelv tanulásakor a szavakkal kapcsolatos képi megjelenítés ,hát még ha hallja is (hangos film, video) az ember. Ezért pótólhatatlan és gyorsabb az adott nyelvi területen tartózkodás.
    Üdvözlettel Katalin

    Válasz
  6. Szomolányi Tiborné

    Kérdésére a válasz Igen, régebben sok olyan szöveget olvastam, amihez több ábra is társult, illetve a TV-ben a CNN csatornát, vagy angol nyelvű filmeket próbálom megérteni.

    Válasz
  7. Kiss Jánosné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Igen, már próbáltam és nagyon jónak tartom.
    Tisztelettel Edit

    Válasz
  8. Jencsik Rudolf

    Egyetértek a képek kivàlóan segítik anyelvtanulaàst, nekem a legnagyobb problémám a mondatszerkesztés

    Válasz
  9. Szabo Edit

    Próbáltam már képes újság után rögzíteni szavakat és volt amit megtanultam.

    Válasz
  10. Krajczár Mária

    Kedves Tanár Úr ! Vizuális típus vagyok , mindig könnyebben tanultam képek és ábrák alapján . Köszönöm az ötletet és ki fogom próbálni ! Angol nyelvű gyermekeknek szóló rajzfilmet néztem már és élveztem . Üdvözlettel

    Válasz
  11. Teri Pujcsev

    Nagyon jó dolog, sokkal könnyebb egy tárgyhoz kötni a szavakat. Szívesen kipróbálnám. Egyébként is vizuális vagyok.

    Válasz
  12. Czimmer Lászlo

    Kedves András!
    Valo és igaz”egy kép többet mond mint 1000 szo. Nem véletlen, hogy a kis gyerekeket is az Ablak-Zsiráf, vagy a Gögös -Gunár.könyvekböl tanitják sikeresen. A kép, és a rövid jol rimelö mondoka a biztos siker titka.

    Válasz
  13. Dr. Fillér Ferencné

    Kedves András!
    Már jó ideje tanulok képi megjelenítéssel is -internetről növények, állatok, sőt háztartásban alkalmazott kifejezéseket is-. Érdekessége az, hogy egy adott kedves növény esetleg állat angol neve hamarabb megrögzül, könnyebb visszaemlékezni, mint minden egyéb kifejezésnél amely valamely eseményhez, vagy az érdeklődési körbe tartozik.
    Üdvözlöm: Mária

    Válasz
  14. Vigh Éva

    Szerintem is hasznos. Én még a képregény mellé ajánlanám a rövidített regényeket is idegen nyelven. Tele van képekkel, végén feladattal. Hogy megértettük-e az olvasmányt lemérhetjük rajta.

    Válasz
  15. Asperján István

    Kedves András! Még nem foglalkoztam a képi módszerrel, de már láttam ilyen könyvet többet is.Van is valahol a házban, meg fogom keresni – unokámé volt – és előveszem. Viszont javaslom, hogy nézzünk angol nyelvű , de feliratozott filmeket. Nagyon jól lehet haladni velük, figyelni fogunk kiejtésre, szoktatni fogjuk magunkat a beszélt angolra. Nagy figyelmet igényel egyidejűleg a film nézése, a feliratozás olvasása és az angol szöveg befogadása, ki is lehet fáradni benne. Viszont amióta van Netflix előfizetésem, nagyon élvezem, hogy lassítva is beállítható a szöveg, ami fontos a beszédértés szempontjából. Igazad van, a konyhai témák is sokat lendíthetnek, és a magazinok is!
    Üdvözlettel: A.István.

    Válasz
  16. Péter László

    Nagyon jò ötletnek tartom, ajánlom minden nyelvtanuló embertársamnak. Tisztelettel ai

    Válasz
  17. Horváth H.Mária

    Tisztelt Tanár úr!
    Köszönöm levelét, és a hasznos ötletet. Nagyon jó a kérdés melyet feltett. Akkoriban amikor a spanyol nyelvet tanultam, a könyvben voltak képek, utólag visszaemlékezve nem figyeltem rá. Ma már amikor van pici időm, a filmek, rajzfilmek, de főleg rejtvényfejtés ami sokat segít szinten tartani, valamint a tanulásban. Képregények szintén hasznosak, olvasgatom , de a könyv olvasás még nehezen megy angolul. Nem is erőltetem. Képregények nem unalmasak, nem szárazak. Még egyszer nagyon köszönöm a sok hasznos leckét, tanulásra ösztönző módszereit.
    Üdvözlettel: Ria!

    Válasz
  18. Kulich Mihályné

    Kedves András! Igen, mivel erősen vizuális vagyok, gondolom a képregény olvasás segítene a berögzülésben. Üdvözlettel: Kulich Júlia

    Válasz
  19. Arany Zsolt

    Tisztelt Tanár Úr! Igen, én is szoktam képek segítségével tanulni. A könyvesboltban vettem anno egy gyermek könyvet: ” 1ooo első szó angolul”, melyben minden dolog színes és rajzos. Időnként előveszem, az „A4-es”, külön erre is rendszeresített füzetemet, meg az angol szótárat és annak segítségével egészítem ki az ott megjelentetett ismereteket. Ezt természetesen csak második dologként használom, ugyanis az Ön által küldött „BULLDÓZER” művét tanulom. Ismételten kijelentem, hogy fantasztikus szerencsém van, mert az Ön művéből tanulhatok! További jó egészséget és „sok-sok” ilyen színvonalas MŰVET kívánok mindnyájunknak! Őszinte tisztelettel és köszönettel: Arany Zsolt. Tata, 2021.04. 06.

    Válasz
  20. Petróczki Jánosné

    Nagyon érdekes megoldás a képes anyaggal tanulni, egyenlőre minden tanulás „halasztódik ” következő
    kedvcsinálónak viszont nagyon jó ötlet. KIPROBÁLÁS ÉRDEKEL . Köszönöm a levelét, minden jót kívánok.
    Pné Ági

    Válasz
  21. Deákné dr. Szűcs Magda

    Kedves András!
    Szinte bizonyos, hogy könnyebb lenne egy adott szöveg lefordítása, ha az képekkel lenne alátámasztva. Ugyanakkor azonban tévútra is vezethetné az embert, mert a kép segítségével megoldott fordítás, kép nélküli
    helyzetben nem lenne sikeres. A kép segítségével történt fordítás csak akkor vezethet végeredményesen eredményre, ha én kitartó vagyok, és a ismeretlen szavakat /amelyeket a kitaláció helyettesített/ következetesen megtanulom, a szókincsemmé teszem. Sajnos nincs képes angol könyvem, de majd megpróbálok beszerezni egyet, mert inspirációnak, ösztönző momentumnak nagyon jó lesz. Köszönöm a figyelem felhívást. Tisztelettel: Szűcs Magda.

    Válasz
  22. Párizsné Fésüs Éva

    Tisztelt Tanár úr!

    Angolt szeretnék tanulni. Jelenleg a fordító szótárt használom, de olyan gyorsan beszélnek. Igy nekem a kiejtés nem megy. Igy azt gondolom soha nem tudok angolul beszélni. Akinek már jó a kiejtése biztosan könnyebben memorizálja a látottakat.
    Köszönöm szépen a tájékoztatást.
    Üdvözlettel: Párizsné Fésűs Éva

    Válasz
  23. Rozalia Buranyi

    Nagyon jo ötlet! Nem is uj talalmany.
    Sajnos tul sokat ul igy is az ember a szamitogep elött, ezert nekem nem aktualis.

    Tisztelettel
    Buranyi Rozalia

    Válasz
  24. SINKA ÉVA

    Tisztelt Tanár Úr!

    Kérdésérre válaszolva, a vizuális tanulás is, valóban meg könnyíti az idegen nyelv elsajátítását.
    Színesebb, érdekesebb, szorakóztatobbá válik minden eltőltött óra.
    Jó ötletnek tartom.

    Üdvözlettel. Éva

    Válasz
  25. Funák Zsoltné

    Tisztelt tanér úr!Nagyon szépen köszönöm azt a nagyon sok tanácsot amit kaptam ömtől idáig és remélem még a továbbiakban is fogok kapni öntöl.Igen én is eggyetértek a képes tanulással ,visszagondolva a gyermekeim iskolás éveire.Sokkal hatásosabb volt a tanulás.

    Válasz
  26. Bánfiary

    Kedves Tanár Úr!
    Ritkaság, hogy egy Tanár így törődik a „diákjaival”. Hálásan Köszönjük!
    Egyébként nagyon jó ez a tanulási módszer – a képek segítségével.
    Én régóta alkalmazom – igaz, hogy más területen! Nagyon eredményes!

    Válasz
  27. Ondruss Lajosné Dr

    Tisztelt Neményi András, minden javaslatával egyetértek, saját tapasztalatom is alátámasztja pl. a gyerek mesék és a képregények olvasása milyen hasznos a nyelv tanulásában
    A gyerek versek és dalok szintén segítenek megjegyezni a kül. kifejezéseket. Ondruss Lajosné Dr.

    Válasz
  28. Bernáth Zoltánné Ágnes

    Tisztelt Nyelvmester!
    Köszönöm a hasznos ,építő jellegű tanácsot!
    Tisztelettel Bernáth Zoltánné

    Válasz
  29. Mayer Erzsébet

    Igen nekem is ez a véleményem tapasztalatom, hogy képek segítségével sokkal jobban rögződik a szöveg. Különösen gyerekeknél volt ez szembetűnő,mindent képekkel, mutogatással tanítottam nekik, szótanulást élvezetessé tette,memóriajátékkal játszva elsajátították az új szavakat egy egy témakörben.

    Válasz
  30. Zsuzsanna

    Gondolom mindenki másképp, más módon tanul. Nem emlékszem, hogy a képek túlságosan segítettek vna, főleg egy ilyen nyelvben ahol másként írjuk mint ejtjük.

    Válasz
  31. Dr Véghelyi Klára

    Kedves András!
    Csak a régmúltban kötelező orosz és német nyelvet tanultam a hagyományos módon, a latint fakultatívan, de évek múltán mikor 1975-ben Moszkvában, 1989-ben Bruno-ban majd Észt országban senkit sem érdekelt, hogy hogyan tanultam meg az oroszt, akkor Agatha Christie regényeiből, na meg Londonban tanultam az angolt. 1993-94-ben USA Egyetemén voltam vendég kutató, tehát valószínűleg elég jól megtanultam. Nagy döbbenet ért, amikor 2016-ban 2 stroke műtét után rájöttem, hogy járni még újra megtanultam, de csak a magyar jött vissza, az idegen nyelveket elfelejtettem. Ezért az angolt az elejéről a BULLDÓZER első kötetéből kezdtem újra tanulni. Köszönet a jó módszerért! Azután most már elővetem a MAGAZINOKAT, mert érdekesebbek, mint a nyelvkönyvek. A „The EUROPEAN MAGAZINE 1995, 1996, 1997 évfolyamok csaknem minden száma, most ismét nagyon izgalmas olvasmány! Ha valakit érdekel szívesen elajándékozom az újra elolvasott példányokat. harmadszori olvasásra már nem marad időm! Üdv, Klári

    Válasz
  32. Komáromi Józsefné

    Eddig még nem gyakoroltam képekkel de ezután képekkel is fogok gyakorolni

    Válasz
  33. Dinnyés Dóra

    egyetértek, valóban a képek segítségével könnyebb a memorizálás, könnyebb a tanulás. A kép mellé, könnyebb a szöveg előidézése.

    Válasz
  34. Ilona

    Igen! Sokat segitenek a képek. Én eddig csak képes mesekönyveket próbáltam,de sokkal könnyeben mejegyeztem és sokkal maradandóbb volt.Tisztelettel: Ilona

    Válasz
  35. Ádám László

    Tisztelt Neményi Úr!

    Köszönöm az eddig küldött leckéket és nyelvtanulási tanácsokat.Részemről egyetértek az Ön tanácsaival,észrevételeivel és hasznosnak tartom ezeket.Én egy 65 éves friss nyugdíjas, többdiplomás értelmiségi vagyok, aki személyes kötődés miatt fiatalon beleszerettem az angol nyelvbe, miután nagybátyám Amerikában élt és vidéki falusi gyermekként dédelgetett álmom volt, hogy egyszer én is személyesen rácsodálkozhassak erre a mesésnek tűnő világra.
    Ez inspirált az angol nyelv tanulására, viszont ennek vidéki kis faluban, egyszerű munkáscsaládban a hatvanas-hetvenes években nem voltak meg a feltételei.Nem szerepelt az iskolai oktatásban csak az orosz nyelv. Nem volt számomra elérhető képzési lehetőség, sőt még olyan személy sem aki tudott volna segíteni.12-13 éves koromba sikerült szereznem egy angol nyelvkönyvet ( Báti-Véges) és autodidakta módon, tükör előtt gyakorolva a kiejtést kezdtem el az ismerkedést és az angol nyelvtanulást, elképzelhető milyen eredménnyel és nyelvhelyességgel.
    Műegyetemista koromba vettem fel az angol 2 éves kurzust heti 1-2 órában(!), de itt sem volt szerencsém, mivel mindenki nyűgnek érezte a nyelvtanulást és nem is nagyon volt színvonalas oktatás, általában velem olvastatták és fordíttatták le a tanárok a soron következő ált. műszaki témájú leckéket, miközben ők mással foglalkoztak.
    Sajnos ettől kezdve állandó időhiányba szenvedtem,és minimális időt tudtam érdemi nyelvtanulásra fordítani.Végzett mérnökként sorra vásároltam az egyre inkább hozzáférhető nyelvkönyveket, szótárakat, hanganyagokat.Elvégeztem 2 év alatt a legközelebbi nagyvárosban hétvégenként szombatonként 8 órában tartott alapfokú ,majd középfokú 400 órás TIT nyelvtanfolyamot ahol főleg angol tagozatos középiskolát végzett tanfolyamtársak és nemegyszer a tanárom állandó gúnyolódásának voltam kitéve a rossz kiejtésem és mondatszerkesztési hiányosságaim miatt .Mindez nem tántorított el és tovább küzdöttem. Az alapfokú vizsgát az első évet követően sikeresen letettem, viszont a következő évben a középfokú írásbeli vizsga tesztje néhány pont hiányában eredménytelen lett. Attól függetlenül hogy a középfokú szóbeli vizsgán is jól megfeleltem, az akkori szabályok szerit mégis csak ismételten alapfokú minősítést kaptam .Ez elkedvtelenített, melyet tetézett az is hogy az angol-magyar fordítási vizsgaszöveget előtte való napon az órán sikeresen feldolgoztuk, aprólékosan tanári segédlettel magyarosítottuk és mégis egy szerény elégséges lett a vizsgajegy. Ekkor elment a kedvem a hírhedt „Rigó utcai” vizsgakövetelményektől és módszerektől és a továbbiakban nem törekedtem magasabb szintű nyelvvizsga megszerzésére.
    Többszörös újrakezdőként tanulgattam tovább a nyelvet, mígnem a nyolcvanas évek elején sikerült egy hónapra kimenni Amerikába a nagybácsiékhoz.
    A rendszerváltáskor vettem hasznát idehaza az addig megszerzett szerény nyelvtudásomnak, mivel számtalan külföldi próbálkozást tettünk a szerszámgépgyárunk megmentésére, sajnos eredménytelenül.
    Időközben a nagybácsiék hazaköltöztek nyugdíjas éveikre és tőlünk több száz kilométerre telepedtek le, így a közvetlen ösztönzés is visszaszorult a nyelvtanulásban.
    Nyugdíjba vonulásomat követően viszont újra felfedeztem a nyelvtanulás örömét és a több száz angol könyvem közül elkezdtem az általam korábban áttanult könyvek ismétlését és sikerélményt nyújt ezek megértése. Hajnalonként váltakozva nyúlok az újabb könyvekhez, köztük a képes gyermekkönyvekhez, útikönyvekhez, útiszótárakhoz stb. és órákon át élvezettel belefeledkezek ezen nyelvi kultúrába.
    Most jöttem rá, hogy hogyan kellett volna hatékonyabban és sikeresebben elsajátítani ezen nyelvet, viszont ezt főleg gyermekként és időmilliomosként lehet legkönnyebben megtanulni, megfelelően irányított és ösztönző környezetben és technikai támogatottsággal.Ebben a korban aktív angol környezet és ingerek hiányában sajnos már nagyon nehéz új kifejezések,szavak, példamondatok memorizálása, így marad a pillanatnyi megértés sikere.
    Remélem nem untattam kicsit hosszú expozémmal, viszont remélem van néhány használható eleme és tanulsága az oktatás terén.

    Tisztelettel, Ádám László

    Válasz
  36. Poós Károly

    Kedves András !
    Igen. Hasznosnak tartom a képek segitségével történő tanulást.Jobban rögzülnek a memóriában.
    Én gyermekeknek szóló képes meséket olvasok és nézek videókat.
    Üdvözlettel: Poós Károly

    Válasz
  37. Nagy Pálné

    Még nem próbáltam, de feltétlenül meh fogom tenni.
    Eddig ez a módszer eszembe se jutott. Köszönöm.

    Válasz
  38. Maróthy Szilvia

    Kedves András!
    Én vizuális típus vagyok. Ha képet látok pontosabban megjegyzem a dolgokat, mint szóban vagy írásban.
    Így tanulnak a gyerekek is és Én is.
    De legjobb lenne valakivel gyakorolni.

    Válasz
  39. Tibor

    Nem tartom rossz megoldásnak de eléggé borsos árai vannak az idegen nyelvű magazinoknak, szakácskönyveknek így a tanulásra fordítandó pénzt én inkább olyan könyvekre szánom amelyek nem csak egy témakört ölelnek fel. Természetesen ha valaki használná is a szakácskönyvet annak érdemes megvásárolni.

    Válasz
  40. Sall Csabáné Kati

    Kedves András!
    Még nem gondoltam erre a lehetőségre, de mindenképpen kipróbálom. Bár a tavasz beköszöntésével egyre kevesebb időm marad a tanulásra. Hetente egy-két alkalmat próbálok kiszorítani a nyelv gyakorlására.
    Köszönöm a tippet.
    Üdvözlettel
    Sallné Kati

    Válasz
  41. Dinnyés Mária

    A képekkel való tanulas nagyon jó gondolat bár a képregényeket nem szeretem de meg fogom próbalni

    Válasz