Miért jó képek segítségével tanulni?

Sokunkra igaz az, hogy könnyebben tanulunk meg valamit, ha nem csak elmondják nekünk, vagy leírják, hanem képekkel is illusztrálják. Ezáltal jobban rögzülnek a dolgok, könnyebben emlékszünk rájuk később. Nem véletlenül kapni képes szótárakat.

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy milyen könyveket érdemes erre a célra beszereznünk?

Kezdetnek a gyerekeknek szánt mesekönyvek a legjobbak. Az írott szöveg mellett a képek is segítik a megértést, így jobban rögzül a memóriánkban.

Ezen kívül javaslom, hogy szerezzünk be idegen nyelvű magazinokat! A képek segítségével könnyebben megértjük a szövegeket, és élvezetes formában tanulhatunk akár egy divatlapból, egy kertészeti magazinból, akár egy szakácskönyvből vagy egy idegen nyelvű National Geographic-ból.

Az idegen nyelvű receptek, szakácskönyvek szinte mindegyikében képek illusztrálják az ételek leírását, rengeteg új dolgot tanulhatunk belőle, fejleszthetjük a szókincsünket. Ez nemcsak a főzés során, hanem külföldi nyaralásnál, bevásárlásnál, éttermi rendelésnél is segítséget nyújt.

Olvasson idegen nyelvű képregényeket! Az interneten vagy idegen nyelvű könyvesboltokban meg tudja rendelni. Gyerekes dolognak tűnhet, de nyelvtanulóknak nagyon hasznos. Ráadásul a képregényekben sok párbeszédet talál, melyeket a mindennapi életben is használhat. A képekkel együtt sokkal könnyebb a szövegértés!

Önnek mi a véleménye? Szokott így tanulni? Vagy tervezi, hogy kipróbálja?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

302 hozzászólás a(z) “Miért jó képek segítségével tanulni?” bejegyzéshez

 1. AvatarMagdolna Horváthné Tóth

  Valóban nagyon jó dolog. Még egy információs csatorna bekapcsolása. Ehhez már csak a hanganyag kellene!
  Köszönöm az eddigi segítséget is!
  Üdv: Horváthné

  Válasz
 2. AvatarAndré Ildikó

  Igen,kedves András, nekem is az a véleményem,hogy képek segítségével könnyebb a nyelvet tanulni.
  Meg próbálom. Köszönöm.

  Válasz
 3. AvatarBernadett Korda

  Üdvözlöm!
  Iskolában régen tanultam könyvből képek alapján, ami hasznos volt a vizuálisan is láttam szituációban, hogy miről is tanultunk. Van értelme szerintem képek alapján tanulni nyelvet.
  Üdv. Korda Bernadett

  Válasz
 4. AvatarBiszku Éva

  Köszönöm, kedves András! Ez még nem jutott az eszembe, de ragyogó ötletnek tartom! Üdv, Éva

  Válasz
 5. AvatarKatalin

  Kedves András !
  Igen, nagy segítséget jelent az idegen nyelv tanulásakor a szavakkal kapcsolatos képi megjelenítés ,hát még ha hallja is (hangos film, video) az ember. Ezért pótólhatatlan és gyorsabb az adott nyelvi területen tartózkodás.
  Üdvözlettel Katalin

  Válasz
 6. AvatarSzomolányi Tiborné

  Kérdésére a válasz Igen, régebben sok olyan szöveget olvastam, amihez több ábra is társult, illetve a TV-ben a CNN csatornát, vagy angol nyelvű filmeket próbálom megérteni.

  Válasz
 7. AvatarKiss Jánosné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Igen, már próbáltam és nagyon jónak tartom.
  Tisztelettel Edit

  Válasz
 8. AvatarJencsik Rudolf

  Egyetértek a képek kivàlóan segítik anyelvtanulaàst, nekem a legnagyobb problémám a mondatszerkesztés

  Válasz
 9. AvatarSzabo Edit

  Próbáltam már képes újság után rögzíteni szavakat és volt amit megtanultam.

  Válasz
 10. AvatarKrajczár Mária

  Kedves Tanár Úr ! Vizuális típus vagyok , mindig könnyebben tanultam képek és ábrák alapján . Köszönöm az ötletet és ki fogom próbálni ! Angol nyelvű gyermekeknek szóló rajzfilmet néztem már és élveztem . Üdvözlettel

  Válasz
 11. AvatarTeri Pujcsev

  Nagyon jó dolog, sokkal könnyebb egy tárgyhoz kötni a szavakat. Szívesen kipróbálnám. Egyébként is vizuális vagyok.

  Válasz
 12. AvatarCzimmer Lászlo

  Kedves András!
  Valo és igaz”egy kép többet mond mint 1000 szo. Nem véletlen, hogy a kis gyerekeket is az Ablak-Zsiráf, vagy a Gögös -Gunár.könyvekböl tanitják sikeresen. A kép, és a rövid jol rimelö mondoka a biztos siker titka.

  Válasz
 13. AvatarDr. Fillér Ferencné

  Kedves András!
  Már jó ideje tanulok képi megjelenítéssel is -internetről növények, állatok, sőt háztartásban alkalmazott kifejezéseket is-. Érdekessége az, hogy egy adott kedves növény esetleg állat angol neve hamarabb megrögzül, könnyebb visszaemlékezni, mint minden egyéb kifejezésnél amely valamely eseményhez, vagy az érdeklődési körbe tartozik.
  Üdvözlöm: Mária

  Válasz
 14. AvatarVigh Éva

  Szerintem is hasznos. Én még a képregény mellé ajánlanám a rövidített regényeket is idegen nyelven. Tele van képekkel, végén feladattal. Hogy megértettük-e az olvasmányt lemérhetjük rajta.

  Válasz
 15. AvatarAsperján István

  Kedves András! Még nem foglalkoztam a képi módszerrel, de már láttam ilyen könyvet többet is.Van is valahol a házban, meg fogom keresni – unokámé volt – és előveszem. Viszont javaslom, hogy nézzünk angol nyelvű , de feliratozott filmeket. Nagyon jól lehet haladni velük, figyelni fogunk kiejtésre, szoktatni fogjuk magunkat a beszélt angolra. Nagy figyelmet igényel egyidejűleg a film nézése, a feliratozás olvasása és az angol szöveg befogadása, ki is lehet fáradni benne. Viszont amióta van Netflix előfizetésem, nagyon élvezem, hogy lassítva is beállítható a szöveg, ami fontos a beszédértés szempontjából. Igazad van, a konyhai témák is sokat lendíthetnek, és a magazinok is!
  Üdvözlettel: A.István.

  Válasz
 16. AvatarPéter László

  Nagyon jò ötletnek tartom, ajánlom minden nyelvtanuló embertársamnak. Tisztelettel ai

  Válasz
 17. AvatarHorváth H.Mária

  Tisztelt Tanár úr!
  Köszönöm levelét, és a hasznos ötletet. Nagyon jó a kérdés melyet feltett. Akkoriban amikor a spanyol nyelvet tanultam, a könyvben voltak képek, utólag visszaemlékezve nem figyeltem rá. Ma már amikor van pici időm, a filmek, rajzfilmek, de főleg rejtvényfejtés ami sokat segít szinten tartani, valamint a tanulásban. Képregények szintén hasznosak, olvasgatom , de a könyv olvasás még nehezen megy angolul. Nem is erőltetem. Képregények nem unalmasak, nem szárazak. Még egyszer nagyon köszönöm a sok hasznos leckét, tanulásra ösztönző módszereit.
  Üdvözlettel: Ria!

  Válasz
 18. AvatarKulich Mihályné

  Kedves András! Igen, mivel erősen vizuális vagyok, gondolom a képregény olvasás segítene a berögzülésben. Üdvözlettel: Kulich Júlia

  Válasz
 19. AvatarArany Zsolt

  Tisztelt Tanár Úr! Igen, én is szoktam képek segítségével tanulni. A könyvesboltban vettem anno egy gyermek könyvet: ” 1ooo első szó angolul”, melyben minden dolog színes és rajzos. Időnként előveszem, az “A4-es”, külön erre is rendszeresített füzetemet, meg az angol szótárat és annak segítségével egészítem ki az ott megjelentetett ismereteket. Ezt természetesen csak második dologként használom, ugyanis az Ön által küldött “BULLDÓZER” művét tanulom. Ismételten kijelentem, hogy fantasztikus szerencsém van, mert az Ön művéből tanulhatok! További jó egészséget és “sok-sok” ilyen színvonalas MŰVET kívánok mindnyájunknak! Őszinte tisztelettel és köszönettel: Arany Zsolt. Tata, 2021.04. 06.

  Válasz
 20. AvatarPetróczki Jánosné

  Nagyon érdekes megoldás a képes anyaggal tanulni, egyenlőre minden tanulás “halasztódik ” következő
  kedvcsinálónak viszont nagyon jó ötlet. KIPROBÁLÁS ÉRDEKEL . Köszönöm a levelét, minden jót kívánok.
  Pné Ági

  Válasz
 21. AvatarDeákné dr. Szűcs Magda

  Kedves András!
  Szinte bizonyos, hogy könnyebb lenne egy adott szöveg lefordítása, ha az képekkel lenne alátámasztva. Ugyanakkor azonban tévútra is vezethetné az embert, mert a kép segítségével megoldott fordítás, kép nélküli
  helyzetben nem lenne sikeres. A kép segítségével történt fordítás csak akkor vezethet végeredményesen eredményre, ha én kitartó vagyok, és a ismeretlen szavakat /amelyeket a kitaláció helyettesített/ következetesen megtanulom, a szókincsemmé teszem. Sajnos nincs képes angol könyvem, de majd megpróbálok beszerezni egyet, mert inspirációnak, ösztönző momentumnak nagyon jó lesz. Köszönöm a figyelem felhívást. Tisztelettel: Szűcs Magda.

  Válasz
 22. AvatarPárizsné Fésüs Éva

  Tisztelt Tanár úr!

  Angolt szeretnék tanulni. Jelenleg a fordító szótárt használom, de olyan gyorsan beszélnek. Igy nekem a kiejtés nem megy. Igy azt gondolom soha nem tudok angolul beszélni. Akinek már jó a kiejtése biztosan könnyebben memorizálja a látottakat.
  Köszönöm szépen a tájékoztatást.
  Üdvözlettel: Párizsné Fésűs Éva

  Válasz
 23. AvatarRozalia Buranyi

  Nagyon jo ötlet! Nem is uj talalmany.
  Sajnos tul sokat ul igy is az ember a szamitogep elött, ezert nekem nem aktualis.

  Tisztelettel
  Buranyi Rozalia

  Válasz
 24. AvatarSINKA ÉVA

  Tisztelt Tanár Úr!

  Kérdésérre válaszolva, a vizuális tanulás is, valóban meg könnyíti az idegen nyelv elsajátítását.
  Színesebb, érdekesebb, szorakóztatobbá válik minden eltőltött óra.
  Jó ötletnek tartom.

  Üdvözlettel. Éva

  Válasz
 25. AvatarFunák Zsoltné

  Tisztelt tanér úr!Nagyon szépen köszönöm azt a nagyon sok tanácsot amit kaptam ömtől idáig és remélem még a továbbiakban is fogok kapni öntöl.Igen én is eggyetértek a képes tanulással ,visszagondolva a gyermekeim iskolás éveire.Sokkal hatásosabb volt a tanulás.

  Válasz
 26. AvatarBánfiary

  Kedves Tanár Úr!
  Ritkaság, hogy egy Tanár így törődik a „diákjaival”. Hálásan Köszönjük!
  Egyébként nagyon jó ez a tanulási módszer – a képek segítségével.
  Én régóta alkalmazom – igaz, hogy más területen! Nagyon eredményes!

  Válasz
 27. AvatarOndruss Lajosné Dr

  Tisztelt Neményi András, minden javaslatával egyetértek, saját tapasztalatom is alátámasztja pl. a gyerek mesék és a képregények olvasása milyen hasznos a nyelv tanulásában
  A gyerek versek és dalok szintén segítenek megjegyezni a kül. kifejezéseket. Ondruss Lajosné Dr.

  Válasz
 28. AvatarBernáth Zoltánné Ágnes

  Tisztelt Nyelvmester!
  Köszönöm a hasznos ,építő jellegű tanácsot!
  Tisztelettel Bernáth Zoltánné

  Válasz
 29. AvatarMayer Erzsébet

  Igen nekem is ez a véleményem tapasztalatom, hogy képek segítségével sokkal jobban rögződik a szöveg. Különösen gyerekeknél volt ez szembetűnő,mindent képekkel, mutogatással tanítottam nekik, szótanulást élvezetessé tette,memóriajátékkal játszva elsajátították az új szavakat egy egy témakörben.

  Válasz
 30. AvatarZsuzsanna

  Gondolom mindenki másképp, más módon tanul. Nem emlékszem, hogy a képek túlságosan segítettek vna, főleg egy ilyen nyelvben ahol másként írjuk mint ejtjük.

  Válasz
 31. AvatarDr Véghelyi Klára

  Kedves András!
  Csak a régmúltban kötelező orosz és német nyelvet tanultam a hagyományos módon, a latint fakultatívan, de évek múltán mikor 1975-ben Moszkvában, 1989-ben Bruno-ban majd Észt országban senkit sem érdekelt, hogy hogyan tanultam meg az oroszt, akkor Agatha Christie regényeiből, na meg Londonban tanultam az angolt. 1993-94-ben USA Egyetemén voltam vendég kutató, tehát valószínűleg elég jól megtanultam. Nagy döbbenet ért, amikor 2016-ban 2 stroke műtét után rájöttem, hogy járni még újra megtanultam, de csak a magyar jött vissza, az idegen nyelveket elfelejtettem. Ezért az angolt az elejéről a BULLDÓZER első kötetéből kezdtem újra tanulni. Köszönet a jó módszerért! Azután most már elővetem a MAGAZINOKAT, mert érdekesebbek, mint a nyelvkönyvek. A “The EUROPEAN MAGAZINE 1995, 1996, 1997 évfolyamok csaknem minden száma, most ismét nagyon izgalmas olvasmány! Ha valakit érdekel szívesen elajándékozom az újra elolvasott példányokat. harmadszori olvasásra már nem marad időm! Üdv, Klári

  Válasz
 32. AvatarKomáromi Józsefné

  Eddig még nem gyakoroltam képekkel de ezután képekkel is fogok gyakorolni

  Válasz
 33. AvatarDinnyés Dóra

  egyetértek, valóban a képek segítségével könnyebb a memorizálás, könnyebb a tanulás. A kép mellé, könnyebb a szöveg előidézése.

  Válasz
 34. AvatarIlona

  Igen! Sokat segitenek a képek. Én eddig csak képes mesekönyveket próbáltam,de sokkal könnyeben mejegyeztem és sokkal maradandóbb volt.Tisztelettel: Ilona

  Válasz
 35. AvatarÁdám László

  Tisztelt Neményi Úr!

  Köszönöm az eddig küldött leckéket és nyelvtanulási tanácsokat.Részemről egyetértek az Ön tanácsaival,észrevételeivel és hasznosnak tartom ezeket.Én egy 65 éves friss nyugdíjas, többdiplomás értelmiségi vagyok, aki személyes kötődés miatt fiatalon beleszerettem az angol nyelvbe, miután nagybátyám Amerikában élt és vidéki falusi gyermekként dédelgetett álmom volt, hogy egyszer én is személyesen rácsodálkozhassak erre a mesésnek tűnő világra.
  Ez inspirált az angol nyelv tanulására, viszont ennek vidéki kis faluban, egyszerű munkáscsaládban a hatvanas-hetvenes években nem voltak meg a feltételei.Nem szerepelt az iskolai oktatásban csak az orosz nyelv. Nem volt számomra elérhető képzési lehetőség, sőt még olyan személy sem aki tudott volna segíteni.12-13 éves koromba sikerült szereznem egy angol nyelvkönyvet ( Báti-Véges) és autodidakta módon, tükör előtt gyakorolva a kiejtést kezdtem el az ismerkedést és az angol nyelvtanulást, elképzelhető milyen eredménnyel és nyelvhelyességgel.
  Műegyetemista koromba vettem fel az angol 2 éves kurzust heti 1-2 órában(!), de itt sem volt szerencsém, mivel mindenki nyűgnek érezte a nyelvtanulást és nem is nagyon volt színvonalas oktatás, általában velem olvastatták és fordíttatták le a tanárok a soron következő ált. műszaki témájú leckéket, miközben ők mással foglalkoztak.
  Sajnos ettől kezdve állandó időhiányba szenvedtem,és minimális időt tudtam érdemi nyelvtanulásra fordítani.Végzett mérnökként sorra vásároltam az egyre inkább hozzáférhető nyelvkönyveket, szótárakat, hanganyagokat.Elvégeztem 2 év alatt a legközelebbi nagyvárosban hétvégenként szombatonként 8 órában tartott alapfokú ,majd középfokú 400 órás TIT nyelvtanfolyamot ahol főleg angol tagozatos középiskolát végzett tanfolyamtársak és nemegyszer a tanárom állandó gúnyolódásának voltam kitéve a rossz kiejtésem és mondatszerkesztési hiányosságaim miatt .Mindez nem tántorított el és tovább küzdöttem. Az alapfokú vizsgát az első évet követően sikeresen letettem, viszont a következő évben a középfokú írásbeli vizsga tesztje néhány pont hiányában eredménytelen lett. Attól függetlenül hogy a középfokú szóbeli vizsgán is jól megfeleltem, az akkori szabályok szerit mégis csak ismételten alapfokú minősítést kaptam .Ez elkedvtelenített, melyet tetézett az is hogy az angol-magyar fordítási vizsgaszöveget előtte való napon az órán sikeresen feldolgoztuk, aprólékosan tanári segédlettel magyarosítottuk és mégis egy szerény elégséges lett a vizsgajegy. Ekkor elment a kedvem a hírhedt “Rigó utcai” vizsgakövetelményektől és módszerektől és a továbbiakban nem törekedtem magasabb szintű nyelvvizsga megszerzésére.
  Többszörös újrakezdőként tanulgattam tovább a nyelvet, mígnem a nyolcvanas évek elején sikerült egy hónapra kimenni Amerikába a nagybácsiékhoz.
  A rendszerváltáskor vettem hasznát idehaza az addig megszerzett szerény nyelvtudásomnak, mivel számtalan külföldi próbálkozást tettünk a szerszámgépgyárunk megmentésére, sajnos eredménytelenül.
  Időközben a nagybácsiék hazaköltöztek nyugdíjas éveikre és tőlünk több száz kilométerre telepedtek le, így a közvetlen ösztönzés is visszaszorult a nyelvtanulásban.
  Nyugdíjba vonulásomat követően viszont újra felfedeztem a nyelvtanulás örömét és a több száz angol könyvem közül elkezdtem az általam korábban áttanult könyvek ismétlését és sikerélményt nyújt ezek megértése. Hajnalonként váltakozva nyúlok az újabb könyvekhez, köztük a képes gyermekkönyvekhez, útikönyvekhez, útiszótárakhoz stb. és órákon át élvezettel belefeledkezek ezen nyelvi kultúrába.
  Most jöttem rá, hogy hogyan kellett volna hatékonyabban és sikeresebben elsajátítani ezen nyelvet, viszont ezt főleg gyermekként és időmilliomosként lehet legkönnyebben megtanulni, megfelelően irányított és ösztönző környezetben és technikai támogatottsággal.Ebben a korban aktív angol környezet és ingerek hiányában sajnos már nagyon nehéz új kifejezések,szavak, példamondatok memorizálása, így marad a pillanatnyi megértés sikere.
  Remélem nem untattam kicsit hosszú expozémmal, viszont remélem van néhány használható eleme és tanulsága az oktatás terén.

  Tisztelettel, Ádám László

  Válasz
 36. AvatarPoós Károly

  Kedves András !
  Igen. Hasznosnak tartom a képek segitségével történő tanulást.Jobban rögzülnek a memóriában.
  Én gyermekeknek szóló képes meséket olvasok és nézek videókat.
  Üdvözlettel: Poós Károly

  Válasz
 37. AvatarNagy Pálné

  Még nem próbáltam, de feltétlenül meh fogom tenni.
  Eddig ez a módszer eszembe se jutott. Köszönöm.

  Válasz
 38. AvatarMaróthy Szilvia

  Kedves András!
  Én vizuális típus vagyok. Ha képet látok pontosabban megjegyzem a dolgokat, mint szóban vagy írásban.
  Így tanulnak a gyerekek is és Én is.
  De legjobb lenne valakivel gyakorolni.

  Válasz
 39. AvatarTibor

  Nem tartom rossz megoldásnak de eléggé borsos árai vannak az idegen nyelvű magazinoknak, szakácskönyveknek így a tanulásra fordítandó pénzt én inkább olyan könyvekre szánom amelyek nem csak egy témakört ölelnek fel. Természetesen ha valaki használná is a szakácskönyvet annak érdemes megvásárolni.

  Válasz
 40. AvatarSall Csabáné Kati

  Kedves András!
  Még nem gondoltam erre a lehetőségre, de mindenképpen kipróbálom. Bár a tavasz beköszöntésével egyre kevesebb időm marad a tanulásra. Hetente egy-két alkalmat próbálok kiszorítani a nyelv gyakorlására.
  Köszönöm a tippet.
  Üdvözlettel
  Sallné Kati

  Válasz
 41. AvatarDinnyés Mária

  A képekkel való tanulas nagyon jó gondolat bár a képregényeket nem szeretem de meg fogom próbalni

  Válasz