Majd később… majd jövőre… majd máskor…

A házfelújítás nagyon hasonlít a nyelvtanulásra. Több mint 10 évig húztam, halogattam, már nagyon nyomasztott. Végül rászántam magam… a háztető teljes cseréjére. Most örülök, hogy kész, nagy kő esett le a szívemről.

Ha 5 éve megcsináltattam volna, lényegesen olcsóbb lett volna… És hamarabb kész. Meg kevesebb lett volna vele a munka… Hamarabb kellett volna…

A nyelvtanulással hasonló a helyzet.

Minél hamarabb elkezdi a nyelvtanulást, annál hamarabb túl van rajta. Ne húzza, halassza! Nem érdemes. Nem lesz olcsóbb, nem lesz könnyebb.

A nyelvtudás ráadásul sok előnnyel jár, sok örömöt szerez.

Rengeteg okot lehet találni a halogatásra. A „slágerlista” élén a „Nincs időm” című közkedvelt kifogás található.

Ez remek érv, teljes mértékben elfogadható. Van egy barátom, aki félórán keresztül lelkesen magyarázta, miért nem jut ideje nyelvtanulásra. Az már más kérdés, hogy egy kifogás sem oldja meg a problémát. És ha őszinték vagyunk magunkkal, rájövünk, hogy arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen.

Ön még tanulhat a hibámból. Nekiáll tanulni?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

285 hozzászólás a(z) “Majd később… majd jövőre… majd máskor…” bejegyzéshez

  1. Nèmet Gàborné

    Tisztelt Nemènyi Andràs!
    Mindenben igaza van!
    Mindíg várom leveleit és örömmel olvasom sorait, tanàcsait, tapasztalatait.
    Nagyon szeretnèk megtanulni angolul mert nagy szükségem lenne rà az utazàsaim soràn. Időm is lenne rá de sajnos rettenetesen fáradt és lusta vagyok vele foglalkozni. Nagyon tetszenek az anyagok amit megvettem. Tudom, hogy csakis rajtam múlik, de…! Mindíg halogatom, majd, majd, de így nem jutok előrèbb.
    Köszönöm, hogy elolvasta.
    Tisztelettel: Német Gàborné Budapestről

    Válasz
  2. Nagy Béla

    Kedves Neményi András!

    Levelére válaszolva, sajnos én is már ötször kezdtem bele az öntől vásárolt angol nyelvleckébe. A gépkocsim cédéjébe állandóan bent van a lecke első cédéje, de mégsem hallgatom csak nagyon ritkán. Egy külön kis táskába a tankönyv és szintén a cédé mp3-ra felvéve. Ez a táskát minden hová magammal viszem mégis csak nagyon ritkán veszem elő. Mindezek ellenére levelezek Thaiföldön egy hölggyel lassan egy éve, levelenként 500 forint a fordítás. Heti két három levél tekintetébe jó kis összeg alakult ki. Nem beszélve a Thaiföldi utamon nagyon sok nehézségbe ütköztem az angol tudásom hiányában. Nem tudom hogy vegyem rá magamat a tanulásra. Üdvözlettel Nagy Béla

    Válasz
  3. Jancsó Erzsébet

    Korábban már megírtam Önnek, hogy az M5 Szólalj meg franciául adásait nem mulasztom el meghallgatni és a Net-en ismételgetni. 69 éves vagyok és nekem ez a módszer a legmegfelelőbb, a nyelvtanuláshoz. Egyébként korábban sem halogattam a nyelvtanulást, németet és az angolt napi szinten használtam a munkám során.

    Tisztelettel:
    jancsó erzsébet

    Válasz
  4. Zsuzsa

    Tiszteletem. Meghirdetnek egy ingyenes nyelvleckét ,s kozben kiderül,hogy az ingyenes mégsem ingyenes.Sajnos jelenleg nincs több ezer forintom a nyelvleckére. Köszönettel

    Válasz
  5. sandor

    Remek minden,kissé elromlott az egészségem,nemsokára üzemképes leszek…..Lesz már idö a tanulásra.

    Válasz
  6. Taute Gyuláné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Ön úgy hirdette meg az angol nyelvű oktatást, hogy ingyenes. Sajnos a könyveire nincs pénzem, habár jó dolognak tartom a kiejtés miatt.
    A leckék helyett, Ön levelezik, úgy szokták mondani csúnya szóval, hogy osztja az észt. DE ezt is elnézném, ha a leckét küldené vele. Nyugdíjas vagyok, megtakarított pénzem nincs, d.e spórolok a könyvére.
    Tisztelettel: Taute Gyuláné, Mária

    Válasz
  7. Pivarnyik Anikó

    Kedves András!
    A nyelvtanulással korábban az volt a legnagyobb problémám, hogy holott az olvasott anyagokkal jól elboldogultam, az élő beszéd esetében nem értettem szinte semmit. Így az angol nyelvtől el is ment a kedvem. Ezek után kértem az Ön ingyenes német leckéit (hátha!), majd megvásároltam az ajánlött csomagot. Még aznap kíváncsiságból belehallgattam az utolsó CD-be, és megdöbbentem, mert ha nem is pontosan értettem a szöveget, de felismertem szavakat, mondatokat. Ez a sikerélmény meghozta a kedvem. Még az angollal is újra kísérletet fogok tenni a későbbiek folyamán az Ön módszerével. Köszönök mindent!

    Válasz
  8. SVASTICSNÉ B.Zsuzsa

    Kedves András!

    Teljes mértékben egyetértek Önnel.Biztos,hogy mindig talál az ember kifogást,akarat,odafigyelés,szorgalom,kitartás kell hozzá,na meg nem
    mindegy mikor kezdjük el. Fontos lenne,hogy abban az adott nyelvi kö-
    zegben lehetnénk,akkor rákényszerülünk a nyelv használatára.Nekem a
    legnehezebb a sok más elfoglaltság mellett az idővel gazdálkodni.Egy nap
    kevés sokszor az adott feladatokra.Persze abban is van igazság,hogy be
    kellene sorolni,mikor mi a fontosabb.Már egyszer beszéltünk arról,én
    nem nyelvvizsgát,egy szintet szeretnék elérni a társalgásban.
    Üdvözlettel…

    Válasz
  9. Sárközi Gyula

    Kedves András!

    Előszö is Köszönöm az edig küldött leckéket. Úgy nagyából meg is tanultam űgy ahogy zöldel írva van. Gépbe mondtam, vissza halgatva pocsék. az még nem volna nagy baj, de angol adást halgatva nem ismerem fel azokat a szavakat amit már megtanultam. Ez elvette a kedvem. Nemsokára 78 éves leszek a számítogéphez szükséges szavak töbségét tudom igaz csak fonetikusan.

    Tisztelettel Sárközi Gyula

    Válasz
  10. Silák Annamária

    Az
    egy nyelv gyors és hatékony elsajátításához, a korábban tanultak felelevenítéséhez Ön módszere egyik legjobb amit eddig kipróbáltam.

    Válasz
  11. Vojvoda György

    Kedves Neményi Úr !
    A német nyelvet tanulom az Ön oktatócsomagja segítségével .
    Ehhez további segítséget szívesen vennék .
    Üdv VGy.

    Válasz
  12. Hamburger Katalin

    Kedves András!
    A történetem hosszú. Három egyetemi diplomával rendelkezem, a negyediket ma kezdem keresztféléves képzésben a Pécsi Tudományegyetemen. Kitartó, szorgalmas, maximalista vagyok mindenben. A Nyelvtanulás életem negatív területe volt eddig. Az iskolai orosz említésre sem méltó. A német alapfokút az egyetemen szereztem. A cél a középfokú megszerzése lett volna, ugyanazzal a tanárnővel magánúton, heti két alkalommal 3 évig rengeteg pénzért. Akkor közölte, hogy nem mer vizsgára küldeni, mert beszélni jól tudok, de nem értem meg a hozzám szólót. Ez így volt, de most már tudom, hogy ez nem az én hibám volt. Az Ön módszere bizonyította be, hogy még sem vagyok nyelvi antitalentum. A könyvből átveszem a nyelvtant és a kiejtést, az esetleges új szavakat, (hála isten az kevés) és a kocsiban a CD hallgatom állandóan.
    Köszönöm!!!

    Válasz
  13. Kiss Csaba

    Tisztelt András!

    Így közeledve az 54-hez már többször nekifutottam, hogy megtanuljak angolul.
    Tettem ezt azért is, mert már kisiskolás koromban az angoltanárom bevitt a gimnáziumba, hogy megmutassa a diákoknak a – szerinte – kiváló kiejtésemet.
    Ez, meg a nyelv szeretete is ösztönzött, hogy megtanuljak angolul.
    Aztán az élet másképp alakult, gimnáziumban már németül tanultam. (Igaz ez azért volt, mert nem volt angol oktatás!) Azóta újra és újra nekifutottam különböző nyelvtanfolyamokon, de ezek nem voltak elég hatékonyak, így aztán elfogyott a további tanulás lehetősége.
    Az ambíció megmaradt, a „listavezető” időhiány sem játszik, viszont ami igen, ez az anyagiak.
    Sajnos ilyen akadálya van az Ön által felkínált lehetőség kiaknázására.
    Bízom benne, hogy ez változni fog és akkor vevő leszek az Ön módszerére.
    Üdvözlettel: K. Csaba

    Válasz
  14. Bindesné Hospely Márta

    TISZTELT NEMÉNYI ANDRÁS!
    Nagyon köszönöm a leckéket,nekem az a legjobb,hogy zölddel a kiejtés le van írva.
    Jelentem elkezdtem és folytatom,ha kaphatnék még további leckéket annak nagyon örülnék.
    Tisztelettel: Bindesné Hospely Márta

    Válasz
  15. Tüttő Zsolt

    Tisztelt Neményi úr!
    Köszönet az eddigi leckékért, motivációkért. Nekem egyszer egy hasonló kaliberü nyelvtanárnő azt mondta „a nyelvtanuláshoz elsősorban segg kell”. Bocs a kifejezésért, de ebben a rohanó világban ha az ember letudja kicsit tenni a sejhaját csak úgy, hát örül neki. Tudom ez is egyfajta kifogás.
    Üdvözlettel: Tüttő Zsolt

    Válasz
  16. Tatár Pálné

    Kedves András!
    Nagyon köszönöm a biztatást,de én már reménytelen vagyok,mert mindig feladom.
    Megvettem a Bulldózer Kezdőknek 1 részt egy darabig haladtam is,de nincs kivel gyakorolnom aztán
    szép lassan abbahagyom és azt is elfelejtem amit tudtam.
    De azét köszönettel tartozom Önnek,az email-ben küldött társalgási,eligazodási útmutatókat kimásoltam egy kis füzetbe és ha utazom magammal viszem.Erre egyre ritkábban van lehetőség,és így 60 fölött kevesebb a motiváció.
    Munkájában sikereket kívánok!

    Tisztelettel: Tatárné Évi

    Válasz
  17. id Kazi János

    Tisztelt Neményi Úr! A témával való foglalkozása dicséretes, magam módján teszem is a dolgom a 72évemnek,és az egészségi állapotomnak megfelelően. A nagy /? jel/gondom az, hogy majdnem minden ajánláskor vélek felfedezni anyagi térítést.Véletlenül sem akarok belesétálni egy (számomra) pénzzel járó következménybe.Én egyébként engedek a régen tanultak gyakorlatának,szótárazok,hangosan tanulok,ameddig az öreg gépem tárolja az anyagot addig vissza is keresem az anyagot. Egyébként a módszer JÓ és DICSÉRETES.Ha engedi követem.Köszönettel idős tanítványa id Kazi János.

    Válasz
  18. Ónodi Gyula

    Tisztelt Neményi András Úr.

    Nagyon szépen köszönöm a véleményét. Tökéletesen igaza van.
    Csak azért nem írok hosszabban, vagy részletesebben, mert a levelem közzé teszi, és senkire nem tartozik az én véleményem.

    Válasz
  19. Gizella

    Kedves Tanár úr! A véleményem az hogy az időhiány, és az életkor emlegetése csak kifogás. Elhatározás és kitartás kérdése az egész.Egyedül a tanulási idő hossza talán különböző? De lehetetlen nincs, csak tehetetlen .Üdv Gizella.

    Válasz
  20. Simon Károly

    Kedves András!

    Megkaptam a tananyagot,melyet nagyon köszönök.Napi szinten foglalkozom vele.
    Valóban megkönnyíti a dogomat a mondatszerkezetben való tanulás.
    A tőmondatokat folyamatosan kiegészítem.Továbbá segítség a fonetikus kiejtés is.
    Vállalkotóként soha nem a kifogásokat keresem,hanem a megoldásokat.
    Ez jelenleg egy jó megoldásnak tűnik,és megvan a sikerélmény is.
    Ajánlom mindenkinek.
    Üdvözlettel Simon Károly

    Válasz
  21. Szabó Zsigmond

    Tökéletesen igaz, amit mond: mindenkinek arra van idje, amire akarja.

    Esetemben azonban más a probléma. Nevezetesen: elmúltam 81 éves, vállalkozásom kapcsán annyi új dolgot kell np mint nap „megtanulnom”, hogy a nyelvtanulást halogatom, mert azt nem kérik számon a NAV-nál, sem más büntetni nem rest hatóságnál.

    Tudom, jó volna, ha nem kellene tolmácsot igénybe vennem, de remélem, ami késik, az nem múlik!
    Üdvözlettel:

    Válasz
  22. Boros Mihály

    TISZTELT NEMÉNYI ANDRÁS TANÁR ÚR !!!

    Valóban rossz kifogás, hogy erre nincs IDŐM !!!
    Nekem az a ” legnagyobb gondom „, hogy minden héten nem tudok
    ugyan annyi időt és azonos időpontot biztosítani magamnak a tanulásra
    és ez engem ” zavar ” egy kicsit !!! ( heti kettő-három, van úgy, hogy egy hét kimarad )

    ÜDVÖZLETTEL !!! Boros Mihály

    Válasz
  23. Tóthné

    T. Tanár úr!
    Nagyon szeretnék nyelvet tanulni sokszor belevágtam, de a sikertelenség mindig elvette a kedvem.
    Azt hiszem már a tanulási időből is ki futottam. Sajnos ez a hajó már elment 61 éves vagyok, ez már nem a diákkor vajuk be.
    Üdv Tóthné

    Válasz
  24. Bekné Varsányi Eleonóra

    Kedves Neményi András!
    Érdeklődni szeretnék, hogy az orosz nyelvtanfolyam mikor indul?

    Üdv: Bekné Varsányi Eleonóra

    Válasz
  25. Demény Szilvia

    Kedves Tanár Úr! Amióta megvettem az igen drága könyvét, és CD-ket /nyugdíjam 45 ezer Ft.!/, nem élhetem át azt az izgalmas időt, amit a gyakori angol leckéi jelentettek EMAIL-on keresztül! Akkor rendszerint megtanultam az elküldött anyagot, szótárat, kiívonatot készítettem belőle, de egy „halott” könyv nem inspirál a tanulásra! Miután 70 éves vagyok, ez egy izgalmas, értelmes „társasági, kapcsolati lehetőséget” jelentett számomra, ami annak megszakadásával már nem volt érdekes többé! Köszönöm érdeklődését, remélem megérti érveimet! Demény Szilvia

    Válasz
  26. Farkas Lászlóné

    Tisztelt Neményi úr!
    Bár a család gyerekeim unokáim angolul beszélnek,ez célszerű lenne . Ám hatvan fölött nem fog úgy az agy.
    Középiskolában franciául illetve oroszul tanultam.Ha valahol hallom ,olvasom ezeken a nyelveken „beugrik”
    a kiejtés,jelentés.Ha ezt veszem alapul, a francia mellet voksolok.
    Ám gyakorlati szempontból kevés angol tudás lehet többet érne,mivel azt bárhol megértik.
    Nos kiváncsi vagyok egyénre szabottan mi a véleménye. Köszönettel Farkas Lászlóné

    Válasz
  27. Zodor Jánosné

    Kedves András!
    Az Ön módszerével a német nyelvet tanulom.A könyvei megvannak, a CD-t hallgatom, a szavakat tanulom,de már szeretném mondatokban is kifejezni magam.Most vettem egy nyelvkönyvet ami remélem segíteni fog. Ha sikerülni fog, akkor szeretnék egy kicsit az orosz nyelvvel is foglalkozni.
    Tisztelettel Zodor Jánosné

    Válasz
  28. Cseh Anna

    Ez a tanulási forma,nagyszerű lehetőség.Aki csak teheti,éljen vele.Részemről felfrissült a már elfelejtett
    tudásom.
    Köszönöm a lehetőséget !

    Olaszt és angolt is jó volna tanulni!

    Köszönöm a lehetőséget !

    Válasz
  29. Miasnikov Klára

    Ez így igaz! Sajnos, az emberek többsége életének nagyobbik része azzal telik el, hogy próbálja megoldani az ilyen és ehhez hasonló dilemmákat, s észre sem veszi, hogy a semmit ragozza. Az így elfecsérelt idő bőven elég lenne egy, két, sőt több nyelv elsajátításához is, de bármely más ismeret megszerzéséhez, az értelmes élet éléséhez. Sajnos, én is közéjük tartoztam hosszú ideig. Amikor rádöbbentem, hogy a mondvacsinált kifogások értelmetlenek és sehová sem vezetnek, már egy kicsit késő volt, az életem nagyobbik fele eltelt és kétségbe estem, mikor felismertem, hogy mennyi mindent nem tudok, nem ismerek, s minél többet próbáltam elsajátítani azon dolgok megismeréséből, amik nagyon érdekeltek, egyre jobban meggyőződtem arról, hogy mennyire tudatlan vagyok.
    Nos, az élet nagyobbik fele elfecsérlődött, a még meglévőt igyekszem értelmesen élni, olvasni, olvasni, tanulni, folyamatosan és rendszeresen – ám az idő elkoptatja az agy sejtjeit, lassul a felfogás, a megértés, tompul a felismerés, az asszociáció képessége, nem beszélve a memória huncut kis játékairól. Ezért aztán az igyekezet – néha úgy tűnik – önmagában nem elég, kell a kitartás, kell valamiféle sikerélmény, elismerés mások, de főleg saját magunk részéről. Lassabban születnek az eredmények, de megszületnek,Kicsi lépésekkel lehet előrébb jutni, ezért csak kis célokat érdemes magunk elé tűzni, de azt minden áron el kell érni. Mindegy, hogy mennyi időbe kerül.
    Most itt tartok. Lépegetek. Egyet előre, sokszor kettőt hátra. Azért nem panaszkodom. Kell még egy kis idő, hogy a kezdőből haladóvá lépjek, de ha eljutok odáig, biztosan jelentkezem Önnél, tisztelt Tanár Úr.
    Tisztelettel és köszönettel „levelezős tanítványa” Miasnikov Klára mind a 76 évével

    Válasz
  30. Balatinecz Márta

    Kedves András !
    Ugy emlékszem egyszer már jeleztem 75 éves vagyok .Amiért én bejelentkeztem csak annyi hogy
    azt a kevés angol tudásomat ami régen meg volt éberen tartsam.Különösebb célom az angollal nincsen
    Finnül jol beszélek de arra szükségem is van .Ha fiatal lennék legalább 5 nyelven szeretnék beszélni.A
    kommunizmus alatt engem üldöztek az angol és német tanulásom miatt többször berendeltek a rendőrségre ezért.Talán a félelem miatt nem jutottam el egy magasabb nyelvi szintre.
    Köszönöm a segitségét. Üdvözlettel:Balatinecz Márta

    Válasz
  31. Dr. hegyeshalmi Angela

    Kedves András!

    Most végeztem az első könyvvel nagyon hasznos volt a számomra .Egy kis falunak vagyok a fogorvosa
    és igy nincs lehetőségem tanfolyamra járni.Nagyon szeretek utazni akönyve tematikája nagyon praktikus.
    most kezdem a középhaladót.
    Üdvözlettel Angéla.

    Válasz
  32. Horváth László

    Tisztelt Neményi Úr!
    Biztosan igaza van a témában de nálam az a gond, hogy én kb. azt a szintet beszélem eléggé megbízhatóan amit eddig vettünk és most úgy érzem, hogy minek ennél több. Biztosan ez így butaság de lehet atterek az angolra. Amerre az utóbbi időben jártam azokon a helyeken sokkal jobb lett volna az angol. Nálam kb. most ez a helyzet.

    Válasz
  33. Gnandt Csongor

    Kedves András !
    Több évig német nemzetiségi iskolába jártam, ahol megtanulhattam alapszinten németül, majd az itt szerzett német családból származó barátommal gyakorolhattam a nyelvet kivel nemrég szakítottunk.Úgy érzem megértem az elmondottakat, azonban sokszor nehézségeim vannak önmagamat kifejezni mikor ritkán külföldre utazom!A nyelvtanulást tekintve az embernek Egyébként egyetértek abban, hogy az embernek arra van ideje amihez kedve is, ill.amit akar! Ezért kérném ha lehetséges a fenti e-mail címemre legyen szíves további ingyenes leckéket küldeni,melyek korábban is sok örömöt szereztek és nagyon hasznosnak tartok! Szíves segítségét előre is köszönöm és várván válaszát jó erőt, egészséget kívánok!
    Tisztelettel:
    Csongor Budapestről

    Válasz
  34. Fraknói Péterné

    Köszönöm az eddigi leckéket ,vlójában tanultam középiskolábn a francia nyelvet,kíváncsi voltam milyen módszer amit felajánlott,de tudtam,hogy ez csak kezdetben ingyenes ,nyilváv a folytatás nem lesz az.De miután az alapjaim megvannak csak szavakat kellene tanulnom,de mint nyugdíjasnak nem igazán van szükségem rá a továbbiakban.Így köszönöm,nem kérek több leckét .Űdvözlettel Fraknói Péterné.

    Válasz
  35. Oravecz Zsolt

    Jó teljesen igazavan,ténleg mindig arra van idelye az embernek amire csak akarja.csak az a baj hogy túl lassan haladok vele .

    Válasz
  36. Erdős Károly

    Kedves Nyelvmester!

    Éppen házfelújítás előtt állunk, utána visszatérünk az ajánlatára.

    Válasz
  37. KISS iMRÉNÉ

    Kedves András! ma is hallgattam a kazettát és nagyon örülök hogy meg van a A Buldózer I Nem akarok mentegetőzni a korábban Írtam ,ha vége lesz a fűtésnek akkor egy kicsit több pénz marad! Kérem ne nevessen ki de ez a valóság akkor jelentkezni szeretnék a II részér. De a Férjem jan.26 tól 3 hétig ismét Kórházban volt!!! Hát ez is visszatartó erő! Annál is inkább mert az országunk jól teljesít,de az egészségügyben sajnos nem észlelhető! Bocsánat hogy ezt írom!!!! Szóval örülök az első résznek haladok vele szépen! Akarom a következőt is ,de hátha lesz ismét akció és be tudom szorítani. Köszönöm sorait jó egészséget kívánok és további erőt ,egészséget és sok tanítványt
    Üdvözlettel Kissné Franciska Makóról

    Válasz
  38. Kecsmárszkiné Antal Zsuzsa

    Kedves András!
    Öntől kaptam kedvet az angol nyelv tanulásához. Igaz nyelvi tagozatos osztályban érettségiztem ( orosz-német), édesanyám szlovák. Soha nem voltak idegenek a nyelvek, de az angol kimaradt. Az ön leckéinek köszönhetem, hogy rájöjjek, nem is olyan nehéz ez a nyelv. A Duolingo programot használom, s a gyermekem könyveit. Már úgy gondolom meg tudnék élni az eddigi ismereteimmel. A hallás utáni írásés a beszéd megy a legnehezebben, ezért most gyerek dalokat hallgatok, illetve tanulom őket.
    A tanácsait igyekeztem megfogadni, minden nap foglalkozom a nyelvvel, beszélnem kellene többet. Ezen még dolgozom. Üdvözlettel Kecsmárszkiné Zsuzsa

    Válasz
  39. Viczián Ferencné

    Tisztelt Tanár Úr!
    Köszönöm a biztatást. Nem halogatom a tanulást, már elkezdtem, csak lassan haladok. A tanácsát megfogadva, a napi munkám közben próbálom gyakorolni az eddig tanultakat. Nagyon jó érzés amikor minden eszembe jut. A fiamnak elmondtam angolul amit tanultam és mindent megértett. Nagyon örültem a sikeremnek! Nem adom fel!!!
    Köszönettel és üdvözlettel: Vicziánné.

    Válasz
  40. Rognean Rita

    Kedves Neményi András !!
    Austriaba dolgozom már több mint egy éve . Áprilisba otthon vagyok akkor fel fogom hívni . Szeretnék
    egy magasabb szintre lépni német nyelv területen .
    Üdvözlettel Rognean Rita .

    Válasz
  41. vera

    Az a problémám, hogy amit mondanak nagyjából megértem, de félek attól, hogy jól válaszolok-e? Egyébként nincs beszédgyakorlási lehetöségem,mert ritkán utazom olyan nyelvterületre.

    Válasz
  42. Prandovszkiné Horváth Zsuzsanna

    Sajnos én is a kifogás gyártók közé tartozom. Remélem azért sikerül legalább 1 nyelvet megtamulnom.

    Válasz
  43. Balla Mária / Marcsi

    Tulajdonképpen igaza van. Igazából a sajat magammal szembeni kétségeket és türelmetlenséget kellene legyőznöm. Az én történetem elég egyedi……beszéd ami nem megy, úgy gondolom mert nincs kivel gyakorolnom. Olvasás az jobban megy úgy ahogy korábban írta, morbid lenne azt kérnem hogy :bocsánat írja le mit akar mondani , mert az olvasás megy.

    Válasz
  44. István

    Köszönöm András a biztatást. Tanulok,de még nem tartok a végén.

    Üdvözletem.

    Válasz
  45. Gecsei Tiborné

    Tisztelt Neményi Úr! Köszönöm a levelét, egyenlőre csak a német leckéket tanuljuk a párommal, reméljük nyárra mikor megyünk a gyerekekhez már hasznát vesszük a leckéinek. Köszönöm a leckéket. Tisztelettel Gecsiné Zsuzsanna.

    Válasz
  46. Márta

    Üdvözlöm!
    Köszönöm a megkeresést, igaza van. Nincs kifogásom,az igazság az, hogy németül kb. 50 %-s tudásom
    volt, orosz tudásom 90 %-os amennyiben %-os tudás létezik.Én így ítélem meg a tudásszintemet.
    Annyi a lényeg,hogy nagyon régen volt ez a szint.
    Mivel nem gyakorolom a nyelveket ,szinte nem maradt semmi.Köszönöm.

    Válasz