Kifogások keresése helyett érdemes inkább változtatni a nyelvtanulási szokásokon

Kifogást keresni mindig lehet, és ha akar az ember, akkor talál is bőven.

A minap találkoztam egy hét évvel ezelőtti cikkel, amiben 22 okot szedtek össze arról, hogy miért nem beszélnek idegen nyelveket a magyarok.
Néhány példa belőle:

  • Nincs rá pénz.
  • Nincs rá idő.
  • Alkalmazkodjon a turista.
Persze, sokkal nehezebb megtanulni egy idegen nyelvet, mint kifogást keresni, hogy miért nem haladunk vele. Csakhogy a kifogásokkal semmire sem megyünk.

Ellenben, ha egyetlen dolgot megváltoztatunk nyelvtanulási szokásainkban, és a szavakat nem önmagukban tanuljuk, hanem a mondatokat jegyezzük meg, ahol előfordulnak, már sokkal előrébb vagyunk.

Az ismeretlen szavakat mondatokban tessék megtanulni. Ezzel az egy változtatással a nyelvtanulási problémáink nagy részét magunk mögött hagyjuk.

Gondoljon csak bele:

– a szavak így kötődnek, ezért sokáig fog rájuk emlékezni,
– nem kell keresgélni a szavakat, mert kész mondatokat vesz elő, ettől gördülékeny lesz a beszéde.

Ön hogyan tanul új szavakat? És hogyan áll a kifogásokkal?
Kérem, írja meg egy hozzászólásban!


(A cikket, amiről beszéltem itt találja.)

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

240 hozzászólás a(z) “Kifogások keresése helyett érdemes inkább változtatni a nyelvtanulási szokásokon” bejegyzéshez

  1. Henrietta Molnár

    Rövid tömör mondatokat tanulni egyszerübb.
    Jobban megmarad mintha külön külön tanulnám.
    Így az új szavakat könnyebben megmarad
    Köszönöm hogy segit ebben

    Válasz
  2. Klaudia Gyarmati

    Nem szavakat, mondatokat tanulok, igy sokkal könnyebb. Vannak barátaim akikkel angol nyelven beszélek, a google fordító használhatatlan, pont az ellenkezőjét fordtja, mert tudom mit irnak és mit fordit a google translete. A KIEJTÉSEN KELL SOKAT JAVÍTANOM, GYAKOROLNI, mert ugyan van bátorságom kimondani, de messze nem tökéletes. Kijavítják a helyes kiejtést, és sok gyakorlással és esetleges körülirással már meg tudom magam értetni, és gondolom ez a lényeg. Mert hiába tudom a helyes nyelvtant, ha nem merek megszólalni. Sokat kell még gyakorolnom, de kitartással és baráti segítséggel remélem sikerrel fogom venni az akadályt. Köszönöm a kedves biztatást.

    Válasz
  3. Balla Tiborné

    Kedves András!
    Közel a 70-hez csak memória javítónak használom az Ön által küldött leckéket (angol, német, francia, olasz, amire feliratkoztam).
    A német és orosz nyelven kívül nem tanultam mást. Köszönet Önnek, most a felsorolt nyelveket tanulom, és nagyon is tetszik, – nem akarom magam fényezni – de jól is megy! Bár ilyen tanárom lett volna annak idején!
    Az Ön leckéi nagyon érthetőek, a legfontosabb, hogy az alapvető dolgok mind benne vannak.
    Az angol kezdő könyvet meg is vásároltam Öntől, és mondhatom, ami könyvben van, szinte mindent megtanultam. Persze az ismétlés nagyon lényeges számomra. Külön öröm, hogy nem a szavakat kell bemagolni, hanem a mondatokat. Sokkal könnyebb így megjegyezni, megérteni.
    Számomra eddig nem jelentett gondot, hogy volt bátorságom ezeket a nyelveket tanulni ennyi idősen. Na nem egyszerre kezdtem el mind a négy nyelvet, hanem miután többszöri ismétléssel egyet sikerült elsajátítani, kezdtem a következővel. Nagy élmény számomra, hála Önnek! Köszönet a bátorításáért!
    Most ez a legjobb időtöltés a rejtvényfejtés mellett. Kitűnő memória javító!
    További szép napokat, jó egészséget, sok sikert és köszönet mindenért!
    Üdvözlettel: Bné Julika

    Válasz
  4. Bőszné Czine Ildikó Mária

    Kedves András!
    Ma töltöttem be a 72 évemet! Rájöttem, hogy nekem már nem megy az angol nyelv tanulása, inkább a németre vagyok hajlamosabb mert azt tanultam valamikor és még elég sok mindenre emlékszem!
    Ha lehet így interneten keresztül tanulgatnom a németet, mert saját magamtól nem tanulok soha! Kell egy biztató, nógató valaki. Fiatal koromban nem így volt, de elrepültek a szép idők és minden fogyóban van!
    Üdvözlettel,
    Bőszné Czine Ildikó

    Válasz
  5. Gábor Sebestyén.

    A Spañolt ugy tanultam hogy mindent irtam leirtam sokszor. A nyelv tanfolyamon is a tanár leirta hogyan irjuk és hogyan ejtjük. Mondjuk ki.!!!

    Válasz
  6. dr Nagy László

    Kedves András!

    65 éves vagyok és gimnáziumban tanultam franciául.Egy volt jezsuita pap volt a tanárunk,aki belénk verte a nyelvet.Hálás vagyok neki érte.Társalgási szinten beszéltem,ez külföldi utakon is kiderült.Sajnos legalább 25 éve nem használom a nyelvet de megdöbbentő módon olyan szállodákban ahol még akad olyan öreg portás aki tanulta a franciát jól elboldogulok.Arra gondoltam hogy egy kicsit felfrissítem a tudásomat mert külföldi utakat tervezek olyan helyekre ahol a franciát beszélik /mindenhol sajnos az angol az elfogadott/.
    Olyan nyelvkönyvet szeretnék venni amelyik nem kezdőnek és nem profiknak íródott,hanem ilyennek mint én.
    A célom a szellemi frissesség fenntartása is.A szerencsém hogy tanárom arra inspirált bennünket hogy ugyan azt a dolgot akár 4-5 féle módon is el tudjuk mondani igy a szókincsem bár megkopott de még
    mindig elégséges.

    Ha tud küldjön a fentieknek megfelelő nyelvkönyvet és kifizetem.
    A nyelvtannal nem bajlódnék mivel amire szükségem van azt tudom.

    Címem dr Nagy László 4030 Debrecen Diószegi 64.

    Köszönettel dr Nagy László

    Válasz
  7. Finta Ildikó

    Először is köszönöm a segítségét! Folyamatosan tanulom a francia nyelvet. Nem vagyok a kifogások híve, bár hajlamos vagyok rá én is. Tudom nincs fejlődés ha nem tanulok, úgyhogy fölyamatosan csinálóm, kis segítséggel.Nagyon sokat segít a könyv még CD k miket öntől rendeltem. Köszönöm mégegyszer! Minden jót kívánok

    Válasz
  8. Farkas Mária Mónika

    Kedves András!

    Különböző tárgykereső játékkal szoktam játszani, amikor napközben van időm. Amit nem tudok, azt szótárral lefordítom.
    Sajnos én is halogatom a munkahelyen nem akarom többen vagyunk egy helyiségben. Régebben éjszakáztam, akkor könnyebb volt elkezdeni. Ha elkezdem belemerülök.
    Remélem segítettem valamennyit a válasszal.

    Üdv:Farkas Mária

    Válasz
  9. Szilágyi Sándorné

    Igaza van Kedves András!, mostani kifogásom, sok gondom van, mivel volt nálunk egy lehetetlen tűz, ami boldoggá tesz a kisfiam lakodalma most volt és idő hiányában nem tudtam ezzel annyit foglalkozni, amennyit kellett volna, hisz Tetszik tudni 4 évig a Gimiben Németet tanultam és elmondanám nagyon szeretem, a kisfiam, aki Ausztriában dolgozik megtanult németül, én is végig fogom nézni újra a leckéket és bizonyára a régi ismereteimre építve megfogom tanulni és hálás leszek ÖNNEK a kitartásáért, higgyen nekem, üdv. és szép napot kívánok, sosem voltam hamvábaholt ember, 4 drága gyermekem és 3 „orozva” gyermekem van, Szabi megtanult németül, Marika most gyakorolja, Sanyika és Jana angolt, Évike gyermeke németet Ádámka, ennyi…

    Válasz
  10. Zajáné Elek Anikó

    Kedves András!
    Köszönöm a leveleket, küldött tananyagokat, ébren tartják a meglévő kapcsolatomat az angol nyelvvel, mert most olyan élethelyzetben vagyok, hogy sehol egy angol ember. De reménykedem, hogy valamelyik nyáron rá tudok szánni koncentráltan időt az alaposabb elmélyítésre.
    Üdvözlettel, Anikó

    Válasz
  11. B.Ibolya

    Iskolás koromban, még a főiskolán is úgy tanuktuk a szavakat, hogy önmagukban, letakartam a jelentést, mondtam a szót és fordítva. Most valóban sokkal hatékonyabb a mondatokkal való tanulás. Köszönöm!
    (Az időhiány az oka, hogy nem elég rendszeresen ülök le a könyvhöz, vagy hallgatom a kazettát. Tudom, ezen kell változtatnom.)
    Üdvözlettel: Ibolya

    Válasz
  12. Basa László

    Tiszteletem !

    Én is úgy érzem, jobb mondatokat tanulni-még könnyebb is és sokkal hatékonyabb !

    Válasz
  13. Urban Károly

    Tisztelt Tanár Úr!
    Számomra hasznosak voltak a megküldött nyelvleckéi. Ma is olvasgatom, amikor német nyelvterületre visz utam. Sok, ehhez régen tanított, és utam sorám „rám ragadt” beszédstílust hozott ismét felszínre bennem. Ma is autodidakta módon képezem magam, melynek során nyomatékosodott bennem, hogy nem csupán a szavak „beszajkózása”, hanem a kifejezni kívánt gondolatokat, csak a helyes szavak használata adja vissza, helyes texturában. Hozzám a bajor és az osztrák áll közelebb, más régiók nehezebben érthetőek. (ld. hasonlóan a magyarban a polóc, vagy egyéb nyelvhasználat.) Mindíg egy hallot mondat lényegét próbálom megérteni, és saját „szókincsemmel” próbálom visszaadni a választ. Eddig még a megértés kölcsönös volt, sőt, segítőkészen csiszolták az ottani helyek, amit jól megjegyeztem. (Pl. Guten apetit, máshol Malzeit. Utóbbit a jó étvágy kívánására is használják, az étvágy, az emésztés és a vele járó „mellék” jelenségéhez, min a böfögés, szellentés, és az étkezés utáni jó közérzet kívánásához is. Így valódi a jó étvágy kívánása. Nem „pongyola”, mint a Guten appetit, amely szó, még az oroszban és franciában is használatos.
    Köszönettel: Urban Károly

    Válasz
  14. Bottka Imre

    A lustaság az oka, ami szoros összefüggésben van a motiváció hiányával. Akik gyakrabban mennek külföldre már tudnak.

    Válasz
  15. dr,Szántó Adrienne

    Nincsenek kifogásaim,az Ön által szervezett német nyelvtanfolyamon az egész mondatok és kifejezések – és nem szavak és nyelvtan.magolás – megtanulását tartom eredményes módszernek. Persze a szorgalom, a kitartás és a gyakorlási lehetőség is nagyon fontos tényező.

    Válasz
  16. Bajusz János

    Tisztelt Neményi Ùr! Szerintem fontos, hogy mi motiválja az idegen nyelvet tanuló személyt. A tanulási szokásokat annak kell kialakítani, aki a nyelvet tanítja. Természetesen komplett kifejezéseket is tanítani kell, nem csak szavakat. Az eredményesség véleményem szerint elsősorban a nyelvet tanító személyén múlik. Ha jól tudom, jelenleg kb.94 ezren nem kapják meg a diplomájukat egy, vagy két nyelvvizsga hiánya miatt. Ez szerintem a nyelvoktatás hiányosságaira vezethető vissza. Csodálkozom, hogy a nyelvvizsga központok nem hozzák nyilvánosságra Magyarországon a korábbi nyelvvizsgák feladatait, amelyeket esetleg a vizsgázni szándékozók, vagy a nyelvtanárok felhasználhatnának a nyelvvizsgára történő felkészülésre. Megjegyzem, hogy az interneten megjelent „mintafeladatok” megoldó kulcsai is néha hibásak. Véleményem szerint nem a tanulási szokásokkal, hanem a nyelvoktatás ezen problémáinak megoldásával kellene foglalkozni.

    Válasz
  17. Kovács Géza

    Kedves András !
    Alapból, kevés idő és rossz nyelvérzék. Részletezve; Tanítottak oroszt 9 németet 4 angolt felnőtt fejjel 3 évig. Németből le is érettségiztem. Angolból 40 % ot értem el, de ez nem elég a középfokhoz. Passzív nyelvtudásommal, leírt szöveg megértésével nincs gond, de beszélni nem megy. Néha a fáradság és betegségek miatt a magyar szavak se jutnak mindig eszembe. A net-en tömegével van, írt és beszélt angol gyakorló szövegek, de a napi szabadidőm kb – 2 óra. Plusz a fáradság mellett maradok az angol feliratos filmek megértésénél, hogy kevésbé felejtsem el az eddig megtanultakat.
    Üdvözlettel; Géza !

    Válasz
  18. Dr.Apró Ferencné

    Kedves András !
    Úgy tanulom a szavakat ahogy Ön javasolta, mondatokban..
    Tisztelettel:
    Dr.Apró Ferencné

    Válasz
  19. Eva Létaiová

    Tisztelt Neményi úr!

    Sajnos én már 64 éves vagyok, de még aktívan dolgozom állami szektorban, gyámügyi előadóként.
    Németül tanulok már 1966 óta. Közben sok évet kihagytam a továbbtanulás, egyetem, család-gyermek nevelés miatt. Most pár éve kezdtem megint intenzíven tanulni, amikor az idősebb fiam Németországba kiköltözött . Nagyon érdekelnek az idegen nyelvek és ezért is szívesen foglalkozom vele. Erről talán ennyit.
    Az új szavakat pedig a korom miatt is úgy szoktam tanulni, hogy még le is írom, és így gyorsabban meg tudom jegyezni.
    Utána másnap átveszek hozzá újabb szavakat és az eddig megtanultakat igyekszem átismételni.

    Talán röviden ennyi is volna.

    Végezetül kívanok Onnek a további munkájához nagyon sk sikert és j´egészséget.

    Tiszt.

    Létainé

    Válasz
  20. Szőke Béla

    Kedves András,
    Nincs semmi kifogás. Pontosan úgy csinálom ahogy az írásában ajánlotta. Már nem tévedek el az angolban. Naponta gyakorolok. A feleségemnek tudok segíteni amikor elakad a számítógép nyelvezetében.
    Mostanában nincs kivel komunikálnom, de nagy önbizalmat szereztem az Ön irányításának köszönhető.
    Tisztelettel Béla

    Válasz
  21. Molnar Laszlo

    Kedves András! Nagyon köszönöm a lehetőséget hogy Ön által tanulhatom a nyelvet. Sajnos én is úgy vagyok mint sokan. Esténként érek haza munkából akkor már nincs lelki erőm tanulni. Pedig kellene mert tervezünk külföldi utat és ott jó lenne használni. Talán majd másképp alakul a helyzetem…. Addig is gyűjtöm az „óráit”. Köszönettel : M László

    Válasz
  22. Szűcs Tamás

    Tisztelt Neményi úr , minden jó és logikus , amit leír(t) , de 1-el nem számol , hogy a memória a tanulási kézség és kitartást nem lehet megváltoztatni az emberekben. Aki mindig rosszul tanult és nem tudott magolni , nagyon rossz memóriával rendelkezik abba nem lehet beledöngölni és még nem beszéltünk az ehhez kapcsolodó betegségekről : Demencia , Pajzsmirigy alulműködés ( rossz memória , koncentráció és kitartás hiánya , fáradság …stb )
    Én még azokat a szavakat is rövid időn belül elfelejtem angolban , ami érdekel pedig vagy zeneszám vagy filmhez kapcsolódik , tehát egy ideig megjegyzem , de mivel napi szinten azt a szót nem használom , el is felejtem.

    Válasz
  23. Kulcsár Klára

    Kedves Tanár Úr!
    Szerettem volna németül, angolul tanulni. Még gimnazista koromban tanultam németül, 2 év után kitörölték a tananyagok közül, azonban természetesen nagyon megkopott a tudásom. Évekkel ezelőtt, már tanárként beiratott az iskola angolra, de annyira más a leírt és a kiejtett szó, hogy képtelen voltam boldogulni vele. Mindig a német szavakkal kevertem össze.
    Igaz. hogy már idős vagyok, nem is fog az agyam penge módra.

    Tisztelettel: Kulcsár Klára

    Válasz
  24. Hoksza Krisztián

    Kedves András!

    Köszönöm kérdését.
    Először is emelni szeretném az angol szókincsemet (azt, amit elő beszéd közben is használni tudok/tudnék – ugyanis AZ egy igencsak szűkített halmaza a teljes szótáramnak – ahogy tapasztaltam).

    -Ahogy én jelenleg tanulom: karton mondatkártyákat készítek a top 550 szófordulatokból és egyéb
    mondatszerkezetekből, amelyek megtetszenek még.
    -Általában kocsiban tartom, utazásközben mindig tanulom őket. Amik már mennek az egy külön fakkba
    kerülnek. Amik még nem nagyon, vagy teljesen nem, azok másikakba.
    -Igyekszem érzelmeket társítani hozzájuk.
    -Gyakran próbálom narrálni a környezetemben történő dolgokat élőben angolul.
    -Sajnos még nem sikerült megoldani (akár anyanyelvűekkel való) kötetlen gyakorlást, emiatt a szókincsemet még nem tudtam aktiválni, és ez zavar a legjobban.

    Szóval a beszéd része eléggé nyögvenyelős még, általában bonyolult mondatokat szeretnék kinyögni. (Alapból ez jön az agyamból – egyszerűbb gondolkodásra lenne szükség)

    Szép napot Kívánok.
    Üdvözlettel:
    Krisztián

    Válasz
  25. Bacsányi Simon

    Tisztelt Neményi András .
    Magam részéről csak jót tudok mondani az Ön nyelvkönyvéröl .

    Válasz
  26. Kiss József

    Kedves András!

    Megvettem minden anyagot, már két levelet is írtam Önnek, de válaszra sem méltatott…ezek után úgy gondolom csak az a fontos Önnek, hogy megvegye valaki az anyagot…

    Üdvözlettel
    Kiss József

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves József!

      Csak az info kukac nyelvmester pont hu címre küldött leveleket kapom meg.
      Ha a leveleimben a válasz gombra nyom, azt nem tudom elolvasni.
      A forumon is tud nekem írni, belépés után.

  27. Szabadi József

    Németül tanultam és elég jól gagyogok belőle, nem lehet eladni Németországban. De az angolnak már többször is nekifogtam és valahogyan nem akar menni! Megpróbálnám megint csak nem tudom hogy fogjak hozzá. Mondatonkénti tanulást tartom a jobbiknak.

    Válasz
  28. Zelenyánszki Miklós

    Kedves András!

    Megfogadtam a tanácsát és beiratkoztam egy intenzív tanfolyamra. Nagyon sokat kell tanulni, de van célom és ez ad erőt. Köszönöm Önnek a leckéket a biztatást és a tanácsot. Sajnos gyermekkoromban nem volt egy ilyen tanár aki így tudja motiválni a tanulókat. Nem tudom meddig jutok az alapfokú vizsga anyagát már átvettük.
    Az Ön CD it szinte naponta hallgatom, mert nekem a legnehezebb a kiejtése volt.
    Nagyon szépen köszönöm!
    Nagyon jó egészséget kívánok. Udv: Miklós

    Válasz
  29. Rácz Péterné

    Kifogásom: Megtanulhatok úgy angolul, hogy mondom amit tudok, de soha nem fogok megtanulni annyira, hogy mindent eltudjak mondani angolul amit szeretnék. Néha a Duolingot próbálgatom, de nem bízok a tanulás eredményében. Megtudom kérdezni az angol unokámat , hogy éhes, fáradt, vagy mit szeretne, de soha nem fogok tudni elbeszélgetni vele.

    Válasz
  30. Szakmány Gyöngyi

    Üdvözlöm! Igen, nehezen megy a tanulás ön, írta hogy mondatokat tanuljunk. Hát igen, én 55 évesen csak kizárólag olyan mondatokat tudok még tanulni ami a mindennapokban kell. Társalgási szint.. Aztán ha kedvet kapok tovább is megyek. Ilyen össze állított anyagra lenne szükségem.

    Válasz
  31. Bartók Bea

    Kedves András!
    Rengeteg kifogàst lehet találni mit mièrt nem teszünk meg.
    Ezèrt jó ha az embernek közèpiskolás gyerekei vannak, akik hajlandók együtt tanulni és segíteni a szülöknek.
    Èn így tanulok angolul ès németül.

    Válasz
  32. Mészáros László

    Tisztelt Neményi András Úr!
    Nagyon tetszik az Ön által képviselt nyelv tanulási módszer!
    Üdvözlettel:
    Mészáros László

    Válasz
  33. Sári Erika

    Tisztelt Neményi Tanár Úr!

    Nagyon köszönöm hogy az én véleményemre is kíváncsi.
    Nos, én is osztom az Ön és a többi diák véleményét a nyelvtanulásról. Érdemes változtatni a szokásokon mert sokkal célravezetőbb lehet. Én is ezt tettem és már sokkal könnyebben tanulok mint amikor a régi elv szerint tanultam.
    Köszönöm a sok jó tanácsot amit megfogadva könnyebb a tanulás.

    Tisztelettel: Sári Erika

    Válasz
  34. Richter Jánosné

    Nem ez az első idegen nyelv amit tanulok .Jelenleg is tanulom az angolt heti kétszer ,tanárral.Mindig a szótöveket memorizálom és úgy tanulom meg az összetett szavakat.Nincsenek kifogásaim, minden nap tanulok.Nekem kihívás egy idegen nyelv ,ha külföldön vagyok én beszélek nem félek megszólalni.

    Válasz
  35. Markos Andrea

    Kedves Andràs!
    Nekem a szavak megtanulàsa is problèmàt okoz. Csak folyamatos ismètlèssel maradnak meg a fejemben nagynehezen. Egèsz mondat megjegyzèse szinte lehetetlen szàmomra. Hozzà sem fogok, megugorhatatlan akadàly. Tehàt ez a mòdszer nekem semmit sem segít…
    (Van màr egy közèpfokù angol nyelvvizsgàm, szòval nem vagyok a kifogàsok híve.)

    Válasz
  36. Fülöp erika

    Kedves András!

    Én a szavakat mondatban és önmagában is tanulom. Ha mondjuk a zászlóról van szó, mindjárt beugrik a szó angol nyelven, pedig az önálló szóként tanultam.

    Szeretek nyelveket tanulni, úgyhogy én nem keresek kifogásokat.

    Üdvözlettel:

    Fülöp Erika

    Válasz
  37. Horvàth lajos

    Szep napot!
    Teljesen igaz !
    Mindìg csak a kifogas van .
    Èn a munkàm miatt a fàradtsàgra fogom.
    Tudom ,hogy tanulnom kellene de valamièrt nem adom rà a fejem.
    Pedig kèszülök ki nèmetbe dolgozni.
    Mit tanàcsol?
    Hogyan vegyem rà magam ès hatàrozzam el magam a nyelv tanulàsàra.

    Válasz
  38. Zilahi-Sebess Zoltán János

    Új szavak tanulása: először megkeresem a mondat, vagy élethelyzet környezetet amiben az új szó alkalmazható és megpróbálom ismételten alkalmazni a megfelelő helyen, hogy emlékezzek rá, ha az új szót alkalmazni szükséges.

    Kifogások: Miért merül fel, mint kérdés? Ha valaki meg akar egy nyelvet tanulni és az hasznos neki, akkor nincs kifogás, meg kell tanulni. Ha nincs rá szükség, hogy egy nyelvet megtanuljunk akkor nincs se kérdés , se kifogás.

    Válasz
  39. Sallay Ibolya

    Kedves András!

    Vannak olyan szavak és nagyon egyszerű mondatok, amiket azonnal meg lehet jegyezni. Pl. Axel Rose (Guns and Roses) elüvöltötte magát a koncerten közepén:Fuck youuu!!!! Hát ez olyan egyszerű mondat volt, hogy csak a nagyon-nagyon hülyék nem tudták megjegyezni. És ha már a kifogásoknál tartunk, akkor az lenne a legegyszerűbb, ha az összes kifogást meg lehetne tanulni mindenféle nyelven. De bármit! Szerintem nagyon hatékony lenne. Sőt! Még ennél is hatékonyabb lenne a panaszkodás megtanulása mindenféle nyelven. Ebbe nagyon sok szó, ragozás és tárgy beleférne az összes kapcsolódással együtt!! Ki kéne próbálni! Nagyon illik a magyarokhoz, nem? Mindjárt nagyon érdekessé válna a nyelvtanulás.Pl: Mint mond a makói asszony éjjel a férjének? Hagyj ma!!! Fáradt vagyok! Pont Te miattad kell mindig annyit dolgozni!

    Válasz
  40. Mariann Bekesi

    Igaza van. Regebben a szavakat kijegyzeteltem ami szamomra meg ismeretlen volt az olvasott cikkbol. Soxor azt vettem eszre hogy a mar tobbszor kijegyzetelt szo jelentese szinte torlodott a fejembol. Utana kellett keressek megint. Es akkor „Eureka” eszembe jutott hogy temyleg az). Joparszor jartam igy utana rajottem hatasosabb a mondattal egyutt elmenteni az agyamban)

    Válasz
  41. Vigh Zoltán

    Az Ön véleményével – nem udvariasságból – csak egyet tudok érteni! Korábbi nyelvtanulásom során a
    javasolt tanulási módszerét jól tudtam alkalmazni és a sikerem nem maradt el. Emellett saját
    tapasztalataimat is figyelembe vettem. Mertem külföldön is megszólalni annak ellenére,hogy gyakran
    kijavították kiejtésemet! Későbbiek során már egyre ritkábban került erre sor.
    Most az olasz nyelv elsajátítását / alapok elkezdésével / szeretném elkezdeni

    Tisztelettel: Vigh Zoltán

    Válasz
  42. Szűcs Istvánné

    Kedves Neményi András!

    Először kb. 20 évvel ezelőtt a testvéremmel németet kezdtünk el tanulni. Az egyik emlékezetes lecke az volt, hogy egy szöveget kellett megtanulni. És már akkor ráéreztünk, hogy így mennyivel jobb tanulni, mint bemagolni a szavakat, szövegkörnyezet nélkül. Később az angolra fordítottunk nagyobb figyelmet, de sajnos azt sem sikerült kellő alapossággal megtanulnunk. Mostanában a férjemmel a németet szeretnénk elsajátítani, mert az új munkánk ezt kívánja meg. A villám németet próbáljuk hallgatni közösen. Így a szövegértés is jobban rögzül.
    Köszönöm a lehetőséget, hogy ezt megírhattam.

    Válasz
  43. Anita

    Jó estét. Én eddig szavankent tanultam, viszont, hogy olvasom a cikket, amit kaptam, ahogy vissza emlékszem, most is több szó eszembe jut így hirtelen, ami mondatban van, mint amit onnaloan magában tanultam anno. Üdvözlettel Anita

    Válasz
  44. Muhlbacher Ane

    Kedves Andras ! Egy elozo erdeklodes alkalmaval mar irtam Onnek ! Megkoszontem az osszes segitseget, leirtam, hogy aGyerekeimnek vettem meg a tananyagokat. En 76. evemben vagyok, nem gondolom, hogy most kellene belebuzdulnom a tanulasba ! Mivel ugy hallom “ Jobban elunk”—bar en nem ezt tapasztalom igen nehez a nyugdijjal sakkozni, folyton osztani – szorozni. Kifujt minden lehetosegem ! Meg egyszer koszonom minden segitseget ! ! ! Udvozlettel : IBBA

    Válasz