Itt az új év. Az újévi fogadalom ideje. Mit fogadjunk meg?

Valami betarthatót kellene. Ugyanis csak annak van értelme. Én például, amióta az eszemet tudom, fogyózom, küzdök a súlyommal, ugyanis több, mint szeretném. Régebben, a 80-as, 90-es években 5 kilóval volt több, mint kellett volna, most 20 kilóval vagyok nehezebb, mint akkoriban.

Irreális lenne az a fogadalom, hogy az új évben lefogyok 25 kilót. Egy év alatt leadtam 9 kilót, majd visszaszedtem 5-öt, azaz egy év alatt tartósan leadtam 4 kilót.

Ez egy jó cél: az új évben megint leadok újabb 4 kilót. Tartósan. Reális? Szerintem igen. Mindenesetre így magamat ismerve, sokkal reálisabb, mint lefogyni egy év alatt 20 vagy 25 kilót.

Tűzzön ki Ön is egy reális célt az új évre!

Ha még semmit sem tud angolul, mert például nincs ideje tanulni, akkor tanuljon minden nap 15 percet. Így egy év múlva egy kicsit már fog tudni angolul, biztosan többet, mint most.

Vagy, amennyiben Ön már haladó szinten beszél, de nincs nyelvvizsgája, akkor nem biztos, hogy az a jó cél, hogy majd egyszer leteszi a nyelvvizsgát is. Tűzze ki azt, hogy elkezd rá készülni, minden héten 2*2 órában. Akkor egy év alatt biztosan le tudja tenni a nyelvvizsgát, és a célját meg tudja valósítani.

Szóval, az újévi fogadalomnál tessék reálisnak lenni!

Ön min fog változtatni az új évben? Írja meg itt!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

25 hozzászólás a(z) “Itt az új év. Az újévi fogadalom ideje. Mit fogadjunk meg?” bejegyzéshez

 1. Neményi András

  @Molnar Ani – Kedves Ani!

  Sokmindent el lehet várni egy tanártól. Eddig mindegyik tanár, aki a kiadványomat elolvasta, azt nyilatkozta, hogy még neki is mondtam újat. Sokéves oktatási tapasztalattal, rutinnal, folyamatos továbbképzéseken történő aktív részvétellel rendelkező tanárok mondták ezt. A tanár tanítani tud. Én azt tanítom, hogyan tanuljon a tanuló. A kettő nem ugyanaz. 5 nyelv tanulása során valószínűleg több tapasztalat gyűlik össze, mint 1 vagy 2 nyelv tanulása során, ezt azért a tanárok mentségére kell írni. Meg azt is, hogy ők már megtanultak angolul.

  Válasz
 2. József

  Kedves András!
  Már jó ideje várom a „Buldózer” könyvet, amit megrendeltem a 100 szó levelező tanfolyamon keresztül. Ettől várom az érezhető előrelépésemet a tanulásban, hogy folytathassam a tanfolyamot.
  Ha már nem külditek, hol szerezhetem be?
  BÚÉK
  József

  Válasz
 3. Márek Lajos

  Kedves András!
  Az új angol könyvet nemrégen nem vettem át, pedig megrendeltem mert az volt a kérésem hogy én megyek érte mivel Dk-in lakom. A könyv most is érdekelne!
  Boldog Újévetkivánok. Lajos

  Válasz
 4. Andrea

  Kedves András!
  Nagyon boldog Új Esztendőt kívánok neked és az itt jelen levőknek! Örülök,hogy feliratkoztam a hírleveledre,sok érdekes információhoz jutottam és sokat tanultam belőle. Kitűztem célul az angol tanulást,mert mindenképp külföldön szeretnék elhelyezkedni. Közben át kellett térnem a német nyelvre,mert német területen kaptam állást. Attól függetlenül tanulom az angolt hiszen kitűztem egy célt és a megvalósításához szükségem van rá. Kérdésem,hogy mennyivel más az amerikai angol a Brit angoltól? Sok embertől kaptam már választ,de igazából értelmeset nem. Várom válaszod! Köszönettel: Andrea

  Válasz
 5. Poór Tamás

  Kedves András, és egyúttal üdv mindenkinek.
  Sikerekben gazdag boldog új évet mindenkinek.
  Újévi fogadalmam, talán szakmai téren szeretnék haladni,
  valamint a nyelvvel, angol is tovább.
  A tavalyi évben a headway középfokát tanultam,
  ami nem rossz, mert nyelvtanilag mindent vesz,
  de a szókincse nem elég.
  Ez évben az oxford üzleti angolt tanultam.
  Ez évben szeretnék tovább haladni.
  Fontosnak tartom, a szókincs fejlesztést, a hallás
  utáni értést, erre nagyon jó a bbc entertainment
  csatorna nézése, vagy axn eredeti nyelvvel.
  Egyébként három éve kezdtem az angolt a nulláról.
  Nyelv terén ennyi a fogadalmam, bővebb szókincs,
  meg némi nyelvtan, hallással kiegészítve.

  Üdvözlettel : Poór Tamás

  Válasz
 6. Koterly László

  Kedves András !

  Boldog Új évet kívánok Önnek is és sok sikeert célja eléréséhez.
  Én ebben az évben folytatom az angol nyelv tanulását, amellyel már a tanárom szerint elég jól állok közép haladó szinten.
  A Buldozer angol könyvvel megismeretettem egy szülőt, akinek gyermeke az általános iskolában tanuk angolul, de a szülő véleményye az, hogy az oktatás semmit nem ér.
  A könyvet látva elragadtatással fogadta, hogy miért nem így és csak ennyit tanítanak meg egy gyereknek, hogy ezt tudva kedvet érezzen a nyelvtanulás iránt.
  Üdvözlettel

  Koterly László

  Válasz
 7. Neményi András

  @Bee
  Fogyni könnyebb lenne? Nem vitatom, hogy mindenkinek más megy könnyen. Azt veszem észre, hogy mindkét tábor (a fogyni vágyók és a nyelvtudásra vágyók) létszáma tekintélyes. Rossz hír, hogy kövér holland állampolgárral már találkoztam, de olyannal, aki nem beszélt angolul, még nem.

  Válasz
 8. Bee

  Kedves András!

  Legelőször is, én is Boldog Új Esztendőt kívánok Önnek és egész csapatának.
  Az én tapasztalatom szerint nem lehet egy idegen nyelv elsajátításának megvalósítása, és egy eredményes fogyókúra között párhuzamot vonni. Fogyni sokkal könnyebb.
  Én is egy kicsit mindig túlsúlyos voltam, de az egyik év elején (2007) megfogadtam, hogy tavaszra, a névnapomig (ápr.23) lefogyok 25 kg-ot. Ekkor majdnem 100 kg volt a súlyom (pontosan 98,5kg) az ideális 75-höz képest. Még az nagyon fontos, hogy mozogni nem nagyon szerettem, futni kifejezetten utáltam.
  Néhány egészséges életmódos, internetes cikk elolvasása után egy kicsit átalakítottam az étrendemet, ami légyegében csak annyi volt, hogy több zöldséget fogyasztottam, mint azelőtt, és ami nagyon fontos, megfogadtam, hogy minden nap futok 40 percet. Úgy olvastam valahol, hogy a fogyás 30 perc mozgás után kezdődik, ezért én úgy gondoltam, hogy 40 perc elég lesz minden nap. De nagyon fontos: minden nap (kivéve vasárnap), és mindenféleképp, tehát esőben, hóban, fagyban, ködben, mindig. Ha valami miatt nem megy rendesen, akkor lassabban, rövidebb távot, ha nagyon ítélet idő van akkor a szobában helyben, de mindenféleképp 40 percet egy héten 6-szor. Ja, és minden pénteken ráállok a mérlegre. A legelső alkalommal (jan02.-án) elfutottam az utca végéig (kb.200m),és majdnem kiköptem a tüdőmet. Ekkor tudatosult bennem, hogy a középiskolai testnevelés órák óta nem futottam ennyit, és tavaly volt a 20 éves érettségi találkozónk. Nem baj, futottam helyette otthon a szobában helyben. Meg másnap is, sőt két hétig, de minden nap 40 percet. A harmadik héten egyszerűen vágytam arra, hogy kimenjek a szabad levegőre. Kimentem. Csak úgy kocogtam össze-vissza a környéken (persze este 8 után, hogy ne lásson senki), arra ügyelve, hogy 40 perc legyen. Majd otthon a googlemap segítségével lemértem, hogy mennyit futottam kb.: 2 km volt. Az első két heti „szobafutás” nem hozott sok eredményt, talán fél kg ment le. De a harmadik héten lement egy egész kg. Ez nagyon nagy erőt adott, mert előre láttam, hogy ha minden héten csak egy kg-ot adok le, a névnapomra simán elérem célom. És ez a valóságban is így lett. Folyamatosan emeltem a távot, mivel ugyanannyi idő alatt egyre többet tudtam futni. Március közepére kialakult a „normal” távom, 7 km. Ezentúl mindig ennyit futottam ugyanazon az útvonalon, és mindig sikerült 35-50 perc alatt lefutni. Hogy ne váljon unalmassá a futás, közben angol nyelvű mini-story-kat hallgattam mp3 lejátszómon. Minden pénteken egy kg-mal könnyebb voltam. Nem mertem kihagyni egyetlen napot sem (kivéve ugye vasárnap), mert jobban féltem a lelkiismeret furdalástól, mint bármi mástól eddigi életemben. Eljött a névnapom és pontosan 77,3 kg voltam. OK ez épp nem a cél, mert egy kicsit több volt az előírt 75-nél, de nagyon boldog voltam. Utána hamar visszaszedtem egy pár kg-ot, úgy 80 lettem, és a mai napig annyi is vagyok. De sohasem lettem többet 100 kg. És közben úgy megszerettem a futást, hogy folytattam heti 2-3 alkalommal, amikor kedvem volt, sőt ma is teszem.
  De valahogy az angol tanulási célom sehogy sem tudom így átültetni az életbe, hogy az sikeressé is váljon. Minden év elején elhatározom, hogy ebben az évben megtanulok angolul, ami az én esetemben azt jelenti, hogy gondolkodás nélkül tudjak egész mondatokat alkotni kommunikáció közben. Vagy folyékonyan el tudjam mondani pl.: a tegnapi napomat, vagy ha megnézek egy angol híradót, vagy filmet a TV-ben megértsem. Ezt még a fogyás előtti években is megfogadtam, de úgy eredményt mérni mint a fogyás közben nem tudok.
  Minden évben kipróbáltam egy pár nyelvtanfolyamot, magántanárt, és otthon is minimum 2 órát foglalkoztam angollal (könyvek, internet, TV, rádió stb..) Most Angliában élek már 8. hónapja, természetesen azért, hogy elérjem végre célom. Talán most már emlékszik is rám András, az ön kurzusára jártam MO-n utoljára. Itt Angliában is járok tanfolyamra is, meg magántanárhoz is, itt még annyi hozzájön, hogy ha kimegyek az utcára, vagy elmegyek dolgozni ott is angol a környezet. Ezen kívül levelezek 3 angol anyanyelvűvel, akik magyarul tanulnak, így segítjük egymást.
  Azonban azt, hogy az agyam kezdi el használni a nyelvet, vagyis azt hiszem úgy mondjuk, hogy megtanuljak angolul gondolkodni, az nem megy. Egyszerűen hiába minden. Ha valaki kérdez tőlem valamit, általában a felismert szavakból kikövetkeztetem, mit akar, és esetleg egy két szóval válaszolok. Ha én szeretnék vkitől valamit, jó előre kitalálom a mondatot, aztán valahogy nyökögök valamit, és végül mindig lesz valahogy. Ha két angol egymással beszélget, esélytelen, hogy értsek belőle valamit. Ha nézek egy TV műsort és megy a felirat is alul, talán egy-két szót felismerek, de mire odaérek, hogy lefordítsam, már nem ott jár a történet. És a folyékony beszéd sem akar menni, mindig nagyon nagyon sokat gondolkodom a következő szón, amit kimondok…
  De nem panaszkodom, mert minden rendben az életemben, csak meg akartam világítani, hogy a nyelvtanulás azért sajnos nem mindenkinél csak elhatározás, és kitartás kérdése, hanem kell hozzá valami kis plusz…talán tehetség?
  És elnézést mindenkitől, hogy ilyen hosszúra sikeredett, de remélem tanulságos…
  Bee

  Válasz
 9. Szentléleki Lászlóné

  Kedves András!

  Újévi fogadalmam nem volt, de továbbra is tanulom az angolt heti három alkalommal (tanár segítségével) és ezek az órák a nekem is a naptáramban vannak bejegyezve, hisz ebben az évben szeretném az alapfokú nyelvvvizsgát letenni, hogy alkalmazottként én is a lehető legjobbat hozzam ki magamból és örülök, hogy más is így gondolja.

  Boldog Újévet, jó egészséget és az Úr gazdag áldását kívánva:
  Szentlélekiné

  Válasz
 10. Sütő Lászlóné

  Kedves András!

  Nagyon sikeres, boldog, célkitűzésekben, és eredményekben gazdag új évet kívánok!!

  Köszönöm a buzdító szavakat, az üzeneteket!

  A céljaim még nincsenek leírva…..de az biztos, hogy az angol tanulást nem fogom abbahagyni, mert akarok jól beszélni, és ezért sokat kell tennem!

  Nyáron a lányomhoz megyünk Spanyolországba, és az üdülő helyen sokan beszélnek angolul, én is szeretnék…ez a célom!

  Sok sikert kívánok a munkában, és a magán életben egyaránt!

  Üdvözlettel: Erika

  Válasz
 11. Neményi András

  @Biró János

  Kedves János!

  Az első ponthoz szívből gratulálok. Határidők nélkül semmi sem készülne el.

  És van egy régi mondás: sokkal nagyobb a súlya a fogadalomnak, ha leírjuk egyszer, mintha elmondjuk százszor.

  Válasz
 12. Biró János

  Kedves András!

  Eredményes és boldog új évet kívánok!

  Négy célt tűztem ki magam elé.
  Az első, hogy rendszeresen feljegyezzek mindent a naptáramba, mert határidők nélkül semmilyen cél nem fog teljesülni.
  A második, hogy a naptár segítségével biztosabbá tegyem azt is, hogy minden nap legyen időm az angol tanulására.
  Harmadik: a szakmai felkészülésem rendszeres legyen (angol szakirodalomból is).
  Negyedik: hogy alkalmazottként is a lehető legjobban segítsem a munkahelyem helyzetét – a marketinget tanulását is folytatom, online.

  Üdvözlettel: János

  Válasz
 13. Vigi Edit

  Kedves András!
  Bár nem fogadtam meg semmit most mégis ünnepélyesen megfogadom, hogy aktívvá teszem hatalmas angol lappangó szókincsemet és időnkét majd megszólalok sógorom nyelvén.
  Megfogadom, hogy lassulok egy kicsit és belső fejlődésemen nagyobb hangsúlyt adok az érzéseknek mint az ész érveknek.
  Megfogadom továbbá, hogy még toleránsabb, humánusabb és empatikusabb alkalmazkodóbb leszek embertársaimhoz, mint eddig bármikor életemben. És azt is hogy sosem hagyom cserben a barátaimat. Bár ez eddig is így volt, de a szinten tartás is lényegében fogadalomnak minősíthető. Sok sikert, örömöt:E

  Válasz
 14. dnyeszti

  Kedves András!

  Úgy vagyok vele, hogy kellenek könnyen megvalósítható, és nehezen megvalósítható célok, de mindkét esetben az illető hozzáállása dönti el, hogy mennyit bír el.
  Lehet irreális célokat kitűzni, és megvalósítani, igen lehet, és csak ilyet érdemes az apró célok mellé beiktatni.
  Ez most nem nyelvtanulási példa: meg lehet csinálni a maratoni 42km-t 3 hónap edzéssel, ha hiszel benne, sőt többet is, elsőre 45 km-rel kezdtem, és előtte nem is edzettem, csak borzalmasan nagy motiváció volt bennem, hogy le szeretnék fogyni, és meg szeretném valósítani a gyermekkori álmaimat.
  Igen is merjünk álmodni, az élet egy csoda szép álom, de erre mindenkinek egymagának kell rádöbbennie.
  Ha valakit érdekel a téma -Pozitív gondolkodásról szóló könyvek után kutasson, és meg fogja találni amit keres, mert amire sokat gondolunk előbb utóbb kopogtat az ajtónkon.
  Amit írtam, remekül hasznosítható akkor, ha nincsen motivációd, mert anélkül eredmény sincs.
  Aztán még az a kis apróság is fontos, hogy ha valaki tényleg túl magasra tette a mércét merje is csinálni, és vállalni, hogy bukik, mert ha esetleg még se bukik, akkor nagyon nagy dolgokat tud véghez vinni. Fontos hogy a „buktákon” ne merengjünk, időpocsékolás, itt kell az egészet hagyni a csudába néhány hétig, és utána másik oldalról neki vágni a hegynek, amit meg akarunk mászni, addig meg foglalkozzunk olyan dolgokkal amikre egyébként nincs időnk, mert hajtjuk magunkat.
  Mindenkinek sok sikert kívánok az álmodozáshoz D)
  Eszter

  Válasz
 15. Molnar Ani

  Szia András! Én is megvettem a beszédfejlesztéshez használható anyagod. Minden szava igaz de csak akkor ha tanfolyamra vagy tanárhoz járok. Egy tanfolyamon illene tudni mindezt amit leirsz ebben a tanárnak azért fizetek. B U É K!

  Válasz
 16. Ambrus Gyöngyi

  Kedves András!

  2008 Karácsonyára megajándékoztam magam a tanulmányoddal, ami nagyon drága volt.
  Sok munkát fektettél biztosan bele, hogy szisztematikusan felépítsd a minél sikeresebb tanuláshoz az útmutatást.
  2CD-t hallgattam meg belőle és nem is vettem elő többet.
  Egy hónappal ezelőtt az angol tanulást is abba hagytam, mert nem tudtam lépést tartani a többiekkel.
  Egyenlőre nincs kedvem hozzá, hogy folytassam.
  Részemről feladtam a kínlódást.
  Te sem tudtál kedvet csinálni hozzá sajnos.:((
  Üdvözlettel: Nefelejcs

  Válasz
 17. Gabi

  Kedves András!

  Boldog Új Évet Kívánok Mindannyiunknak!

  Én soha nem fogadok meg semmit, inkább próbálom észben tartani, hogy mi is az, amit meg kell tennem. Mindenesetre próbálok mindig egy kicsit többet tenni, mint eddig minden téren.
  Kis célokat tűzök ki, amit általában meg is valósítok és persze merek nagyokat is álmodni.
  A nyelvtanulással kapcsolatban pedig, mindig keresek valami motivációt, mert másképp nem megy.

  Üdv: Gabi

  Válasz
 18. Kanyó Zsuzsa

  Kedves András!Köszönöm,hogy megerősített a reális célkitűzések fontosságában.(Különben volt már olyan,hogy kaptam az élettől valami nagyon jót, célkitűzés és számítás nélkül is.).Ezt kívánom szeretettel mindenkinek:Zsuzsa

  Válasz
 19. Juhász Ilona

  Kedves András!
  Először is boldog Új Évet kivánok Önnek.
  Most karácsony és ujév között döbbentem rá, hogy komolyabban kell vennem az angol tanulását. Az év végét Angliában töltöttem a lányomnál. Az az igazság, hogy eddig is tanultam, de nem jó a módszer. Mostani tudásommal el tudok mondani mindent, ami kell ahhoz, hogy vásároljak, kérdezzek, beszélgessek emberekkel stb.
  A baj csak akkor van, ha meg kell érteni egy olyan embert, aki egy kicsit gyorsabban beszél, esetleg tájszólással. Pl Walesben voltunk egyik alkalommal, és alig értettem az ottani angolból valamit. Igy megfogadtam, hogy sok angol szöveget fogok hallgatni, hátha megszokja a fülem, na és még több időt töltök tanulással. Célom, hogy amikor tavasszal ujra megyek, már sokkal többet fogok majd érteni, és nem lesz szükségem segitségre. Remélem sikerül, mindenesetre megteszek mindent a cél érdekében.
  Üdv. JI.

  Válasz
 20. Kulcsár Norbert

  Szervusz András!

  Eredményekben Gazdag Új Esztendőt Kívánok Neked és minden angol nyelvet szerető társunknak. Most éppen a Manhertz féle célkitűző tanfolyamon veszek rész, amelynek egyik fő célja a célok megfelelő meghatározása!

  Köszönöm az eddigi és a további segítségedet!

  Üdvözlettel:

  Kulcsár Norbert!

  Válasz