Angolul vagy németül érdemes megtanulni először? Az angol után a német nehezebb, ugye?

Tanulóink közül ezt egyre többen kérdezik. Meg azt is, hogy az angolon kívül milyen nyelven tanuljanak. Még mindig a németet javasoljuk.

Magyarországon sokkal gyakrabban van rá szüksége, mint a spanyol, olasz, orosz vagy francia nyelv közül bármelyikre. Utóbbiakat csak az angol és a német után ajánljuk.

A másik gyakori kérdés, hogy amennyiben az angolra is meg a németre is szüksége van, melyiket vegye előre. A fontosságot tekintve mindenképpen az angollal érdemes kezdenie. Utána jöhet a német. Mi történhet, ha a némettel kezdi?

1. Simán megtanul németül, és utána angolul is. Kívánom, hogy így legyen.

2. Lehet, hogy közbejön valami, ami miatt abba kell hagynia a nyelvtanulást, és akkor az angol sokkal jobban fog hiányozni.

Egy másik, nagy vihart felkavaró kérdés, hogy a német után könnyebb az angol, vagy az angol után könnyebb-e németül tanulni.

A vélemények három csoportba oszthatók:

 1. Könnyebb az angol után a németet tanulni.
 2. A német után könnyebb megtanulni angolul.
 3. Mindegy a sorrend, a második nyelvet mindenképpen könnyebb elsajátítani.

A harmadik táborba tartozom én is.

És most nézzük meg a részleteket:

Az angol eleinte könnyű, legalábbis sokkal könnyebben tanulható, mint a német. Az angol fokozatosan nehezedik, a német már az elején is nehéz.

Később, amikor már a középfok felett jár, ez megváltozik. Az angol egyre nehezebb lesz. A középfok felett a némettanulás gyakorlatilag csak szókincsfejlesztésből áll.

Sikerült eldönteni, hogy akkor az angollal vagy a némettel kezdjen? Ami ilyenkor még eszébe juthat, hogy a középfokú tudása mire lesz elég, és mire nem. Utazáshoz elég lesz. Üzleti tárgyaláshoz általában a középfok kevés. Ha felsőfokig akar eljutni, például angolból, akkor jobb a középfok után rögtön folytatni. Nem célszerű az angol középfokú vizsga után megtanulni németül középfokig, és ezután visszatérni az angolhoz és folytatni azt a felsőfokig. Ha felsőfokot szeretne, akkor ne cikázzon a nyelvek között, amíg nem vizsgázott le.

Az angol szinte nélkülözhetetlen, biztos, hogy szüksége lesz rá. Jobb túlesni rajta, és utána majd meglátja, maradt-e energiája német tanulásra.

A kérdés hasonlít ahhoz a dilemmához, hogy autót vagy lakást vegyünk előbb. Kinek mi a fontosabb. Azért legtöbben először lakást veszünk (ez az angol), és addig beérjük egy használt idősebb járgánnyal is (ez egy minimális szintű német ismeret, kb. annyit tudunk az elején, hogy Zwei Bier). Később majd veszünk egy fiatalabb, jobb autót (fejlesztjük a német tudásunkat is: Zwei Bier, bitte).

Ugye, milyen jó dolog nyelveket beszélni?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

52 hozzászólás a(z) “Angolul vagy németül érdemes megtanulni először? Az angol után a német nehezebb, ugye?” bejegyzéshez

 1. Szépné Farkas Katalin

  Én angolul tanultam meg először aztán németül. Nem értem ,hogy mitől lenne olyan nehéz a kiejtése az angol szavaknak, (szerintem gyönyörű, főleg a brit kiejtés) egy idő után ránézésre ráérzel egy új szó kiejtésére is, annak is meg vannak a maga szabályai. Az angol nyelvtana sokkal csiszoltabb a szerkezete logikusabb és követhetőbb mint a németé. Nekem az ment /megy nehezebben, már mindennap használnom kell.

  Válasz
 2. Toth Laura

  Előző levelemből kifelejtettem, hogy oroszul is tanultam – az volt a legkönnyebb – és olvasni máig is tudok, tehát a cirill betűk sem jelentettek akadályt.
  Ám ez a fránya angol, ahol szinte minden szót másképp kell kiejteni, bizony kifog rajtam.
  Üdv: Toth Laura

  Válasz