Előadást tartottam a nyelvtanulásról

Nemrég meghívtak egy rendezvényre, hogy tartsak egy előadást a nyelvtanulásról. Annak nehézségeiről, buktatóiról, szépségeiről és persze hasznosságáról… Többek között azt magyaráztam, hogy mennyire felesleges dolgokkal töltik sokan a nyelvtanulásra szánt időt.

„Nézzék meg, milyen ritkán használ az ember feltételes mondatokat, hiszen már másfél órája beszélgetünk, és még egy sem hangzott el. Viszont a nyelvvizsgára készülés során ezek a „csemegék” rengeteg időt és energiát emésztenek fel.”

Egy példa: „Ha tegnap esett volna az eső, magammal vittem volna az esernyőmet.”

„Jaj, de jó mondat, ezt hogyan mondjuk angolul?” – kérdezte ekkor valaki. Megválaszoltam.

Aki kérdezte, az lelkesen lejegyzetelte. Hiába bizonygattam, hogy nem lesz rá szüksége.

Ilyen mondatokat akkor gyakoroljon, ha felsőfokú nyelvvizsgát szeretne tenni, de ott sem biztos, hogy kelleni fog.

Utána elmondtam, hogy szerintem sokkal fontosabb az alábbi mondat:

„Hol van a WC?”

Sokkal többször lesz rá szüksége, sokkal jobban jár vele, ha ezt tanulja meg. Ráadásul megjegyezni is sokkal könnyebb…

Önnek is jobban tetszik egy bonyolult, de felesleges mondat?
Szívesebben tanul bonyolult mondatokat, azért mert az jobban hangzik?
A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

594 hozzászólás a(z) “Előadást tartottam a nyelvtanulásról” bejegyzéshez

  1. répás gábor

    Ebben igaza van. Magyar vagyok de már nagyon szégyellem. Kicsi koromtól fogva már az óvodában a német nyelvet kezdtem el tanulni és utána az álltalános iskolában is azt tanultam aztán szakiskolában 9-10. osztályban is szakközépiskolában is (emelt szintű szakmunkás végzettségem van) érettségim nincsen. Van Ausztriában ismeretségem Bécsben a volt főnököm ott él ő orvos most alkalmi munkából tartom el magamat. Itt olyan szakács nem kell aki nem drogozik,íszik,dohányzik. Már nagyon sokat tapasztaltam azért kérem a német nyelvet mert idén ősszel kimegyek Ausztriába dolgozni.Kérem továbbra is küldje a német leckéket mert így gyorsabban öneröből tanulom meg a nyelvet a nyelvtant egy kicsit keverem de majd rendeződik bennem.

    Válasz
  2. répás gábor

    Tisztelt uram nagyon köszönöm a német nyelv tananyagát és kérem továbbra is mert kerültem olyan élethelyzetbe hogy kellett a német nyelv mivel szakács a szakmám és az osztrák vendégekkel németül kell kommunikálni.Nagyon úgy érzem hogy idén ősszel elmegyek ebből az országból mert nem egy vendégszerető ország kérem továbbra is a német leckéket nagyon sokat segít nekem.

    Válasz
  3. Bagameri Antal

    A Buldozer a legjobb, mert ott van hogy kell ki ejteni és nem rogzodik a rossz!!! 61 éves vagyok van egy angolom Buldozer, kell nekem egy német, egy orosz, egy spanyol, esetleg egy Olasz így szeretném!!!!
    Maradok Tisztelettel bagameri Antal

    Válasz
  4. Bagameri Antal

    A Buldozer a legjobb, mert ott van hogy kell ki ejteni és nem rogzodik a rossz!!! 61 éves vagyok van egy angolom Buldozer, kell nekem egy német, egy orosz, egy spanyol, esetleg egy Olasz így szeretném!!!!

    Válasz
  5. Rácz Ferenc

    Erős középfokon beszélek, írok és okvasok németből, mivel sok évet kint dolgoztam a „damalige DDR””-ben és ott tettem sikeres nyelvvizsgákat, két év nyelviskolai képzés és mindennapi kényszerű gyakorlat után.

    Válasz
  6. Lovász. Károlyne

    Kedves András.
    Nem szeretem a bonyolult és hosszú mondatokat.
    A rövid tömör és eredményes mondatokat szeretem.
    Szép napot.

    Válasz
  7. Dr. Szűcs Marianna

    Teljesen egyetértek Önnel. A bonyolult,beszélt nyelvben alig használt mondatok gyakorlása rengeteg időt elvesz feleslegesen. Mindenki tűzze ki maga elé a célt, és ha az annyi, hogy megpróbálja magát hétköznapi szinten kifejezni, akkor ne gyötörje magát bonyolult mondatokkal. Leginkább arra kellene törekedni, hogy a leggyakrabban előforduló hétköznapi szituációkban tudjunk beszélni. Amíg ez nem működik, addig teljesen felesleges a bonyolult formációk gyakorlása, úgysem ragad meg az agyban. Csak szilárd alapokra lehet várat építeni és ez a nyelvtanulásra is igaz.

    Válasz
  8. Fodor Éva

    Kedves András!
    Én is az gondolom, hogy az egyszerűbb, és szüksegesebb szavakat mint pl.-daul „holvan a wc?” Fontosabb , és könnyebb is megtanulni mint a bonyolult szavakat!
    Köszönöm a segitségét!
    Üdvözlettel: Éva

    Válasz
  9. DrKovács Lászlóné

    Kedves András!ttKöszönöm, a német anyagot, de nincs rá szükségem, ugyanis a némettel nincs gondom. az angolt tanulom, jelenleg…
    a németet csak meg akartam nézni. Elnézést. Köszönöm az angol leckéket, Jól haladok a tanulással , nagyon
    jónak tartom. Idős vagyok, utazni már nem fogok, de élvezem a tanulást

    Válasz
  10. Laczik Tiborné Szappan Mária

    Nagyon az elején vagyok a tanulásnak. Mégis úgy gondolom, hogy szuper igy, ahogy nekem is jön a lecke. Csak én már 67 éves vagyok, és bizony nehéz tudom megjegyezni. De nem adom fel. Köszönöm az eddigieket! Laczik Tiborné Szappan Mária. Manyi mami

    Válasz
  11. Leitheiser Géza

    Igen, én is igazat adok a Tanárúrnak, az egyszerű mindig nagyszerű. Szerény véleményem szerint, ha nincs megfelelési kényszer – ha nem a nyelvvizsgának – , hanem magamnak tanulok az mindig eredményesebb.

    Válasz
  12. Kótai Fanni Kíra

    Nagyon nehezen tudok megtanulni az idegen nyelvet és egy ismerősöm ajánlotta önt.

    Válasz
  13. Bors Éva

    Rengeteg anyagom van a nyelvtanuláshoz , de idő nagyon kevés. Családi ház, kert munka, gyümölcs .

    Üdv. Éva

    Válasz
  14. Nagy andrea

    Nekem a minnel egyszerubb mondatok tetszenek
    Pl : Hol van a Wc? En ez uhy mondanam Where is the toilet?

    Válasz
    1. Sallai Éva

      Kedves András! Nagyon örültem az öregeknek szóló kedvcsináló anyagnak. A két nyelv-könyvét évekkel ezelőtt megvettem. Sajnos nem vagyok elég kitartó. Már addig eljutottam, hogy kb. 10 percig el tudtam mondani a gondolataimat, de csak magamnak. Nagyon jónak tartom a könyveket, de hiába, ha nem merek megszólalni. Ha pl. az utcán megszólitanak értem a kérdést, de mire végiggondolom a választ, már nem is aktuáis. és ez már nem fog változni./78 éves vagyok/

  15. Kelemen Józsefné

    Tisztelt Tanár úr angol köny vásárlás lehetőségeiről szeretnék érdeklődni, Angliában élek négy éve a fiamnál,78éves vagyok és szeretnék könyvet vásárolni, nemtudom van e rá mód lehetőség!
    Várom válaszát Maradok tisztelettel
    Kelemen Józsefné

    Válasz
    1. Mária

      Az egyszerű mondatokat szeretem, amit tudok használni a mindennapi életben.

    2. Neményi András Szerző

      Csak magyarországi címre tudunk szállítani.

  16. Sármány Györgyi

    Tisztelt Tanár úr! Nem gyermek koromban kezdtem angolul tanulni, de egy nagyon jó Tanárnőhöz jártam,privát is. Késöbb Ő lett a Veress Pálné Gimnázium Igazgatója, ahol a lányom érettségizett.Szóval jó kezekben voltam, és semmi feleslegest nemtanultam, jól boldogultam az akkori tudásommal.Büszkén mondom, viszont, hogy Gyermekem, akit hamar bedobdunk az „angol mélyvizbe” gyorsan elhagyott engem. No, akkor egy könyv volt a tanfolyamokon, de nem jut ezsembe a neve, pedignagyon egyzsrü volt. A léényeg, semmi kkomplikáltaa nem tanulltunk, de egy év múltán már tudtam levelet irni, hivatalos ügben, Köszönöm, hogy érdekelte a véleményen sajnos, ma a „boldog” feledékenységben élek és azt probálom foltozgatni. De már nemvagyok húsz éves.üdvözlettel Sármány Györgyi.

    Válasz
  17. Molnár Veronika

    Magyarul sem lényegre törő a mondatszerkesztésem és nagyon zavaró!
    Isten ments ezt még idegen nyelvben bonyolítani!
    Nem is szeretik a németek sem!
    Minél Egyszerűbben!!
    Tisztelettel. Molnár Veronika

    Válasz
  18. Makkai Ildkikó

    Ha hasznos akkor megtanulom azt is! De viszont a célom hogy merjek beszélni és legyen szó kincsem

    Válasz
  19. Babics Judit

    Sokszor mesélem el az elmúlt napomat vagy egy régebbi tapasztalatomat (akár esernyőkről is), ezért a fenti feltételes mondat igenis nagyon fontos. Amikor egy angol (akár bulvár) cikket olvasok, viszonylag hosszú, összetett mondatokkal, és pl, sztárok hasonló, feltételesben megfogalmazott mondataival találkozom. Szerintem szükség van a bonyolultabb, de használatban lévő mondatok ismeretére. De az is igaz, hogy gyakran túlbonyolítás miatt akadok el.

    Válasz
  20. Bordás Lajosné

    Kedves András!
    Nekem tökéletesen elég lenne, ha pár szavas mondatok jutnának eszembe.
    Üdvözlettel: Bordásné

    Válasz