Egyszerre csak egy idegen nyelvet érdemes tanulni?

Gyakran kérdezik tanulóim, hogy tudnék-e egy másik nyelvből is leckéket küldeni? Persze, technikailag meg tudjuk oldani, az már más kérdés, hogy a kedves tanulónak ebből előnye is származik-e? Nos, ez nem biztos…

Saját tapasztalataim alapján, amikor fiatalabb éveimben egyszerre két nyelvet is tanultam, például oroszt és németet, eleinte bizony keveredtek orosz szavak a német mondataimba. Kb. úgy, ahogy a Pogány Madonna című filmben Ötvös Csöpi (Bujtor István) mondja Mr. Smith-nek (Benedek Miklós), akinek éppen összetörték a kocsiját, hogy az autója „búgyet oké”.

Persze, amikor jobban elmerülünk az egyik nyelv tanulásában, akkor egy idő után ez a tünet eltűnik, de eleinte bizony gyakran előfordulhat, ugyanis az első nyelvet, az oroszt mondjuk már 4 éve tanuljuk, a másodikat, példámban a németet, csak pár hónapja.

Több tanulóm is jelezte már ez utóbbi jelenséget, valaki például elkezdett angolul tanulni, de mivel korábban németül tanult, ezért sokszor a német szavak jutottak az eszébe. Erre csak azt tudom mondani, hogy előfordul és a tanulási folyamat része, ezen (is) túl kell jutni.

Kellő mennyiségű gyakorlás után már azon a nyelven fognak eszébe jutni a szavak, amelyen kell.

Viszont, ha teljesen kezdő szinten áll mindkét nyelvből (vagy még nagyon bizonytalannak érzi magát), akkor nem javaslom, hogy párhuzamosan tanulja a két nyelvet. A nyelvek keveredéséből sok jó nem származik. Ezért inkább azt tanácsolnám, hogy egyszerre csak egy nyelvvel tessék foglalkozni. Majd ha már úgy érzi, hogy abból az egy nyelvből magabiztosabb a tudása, és bátran tudja használni azokban a helyzetekben, amikor szeretné, csak akkor kezdjen bele egy másik idegen nyelv elsajátításába.

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

279 hozzászólás a(z) “Egyszerre csak egy idegen nyelvet érdemes tanulni?” bejegyzéshez

  1. Csilla Szell

    Kedves András!
    Hálás vagyok,hogy nem felejtett el és a betegséggel vívott harcom ideje alatt is küldte a leveleket.
    Kérdésére válaszolva: én a fokozatosság elvét szem előtt tartva meneteltem a célig.
    Én azt vallom,hogy egyszerre csak egy nyelvet,de azt alaposan és maximálisan a tökéletességig fejlesztve
    sajátítsam el. Nem biztos,hogy ez a felfogás a jó és követendő példa… DE.. nekem ez bevállt és célravezető volt.
    Köszönöm a mindenkori támogatását és figyelmét.
    Üdvözlettel: Chilly

    Válasz
  2. Gyöngyi

    Üdvözlök Mindenkit!
    Kozépiskolásként nem zavart a két nyelv egyidejű tanulása. Nem keveredtek a szavak, sőt érdekes volt felfedezni az azonosságokat, amik a latin eredet miatt itt is ott is megjelentek, igaz nem teljesen azonos , de felismerhető formában.
    Most már inkább az egyszerre egy nyelv tanulására szavazok. Főleg, azért, mert nem ‘csak a tanulásra’kell koncentrálnia az embernek, hanem munkára, családra, stb. is.
    További szép estét kívánok Mindenkinek!

    Válasz
  3. Renata petro

    Nekem is hasonló a gondom.németül tudok valamennyire és az angol tanulása során azt tapasztalom hogy sok szó nagyon hasonlít és ez zavar.

    Válasz
  4. Mold Ágnes

    Mindenképpen az egy nyelv tanulása mellett voksolok.
    Én mérhetetlenül elégedett leszek magammal, ha ez az egy, jelenesetben az angol, tanulásában el tudok mélyűlni!

    Válasz
  5. Juhász Mária

    Tisztelt Tanárúr!
    Szerintem egyszerre csak egy nyelvet érdemes tanulni. Ha az már jól megy,akkor érdemes másikba kezdeni.
    Én csak köszönni tudok több nyelven,mégis előfordul hogy összekeverem.
    Szép estét Önnek!

    Válasz
  6. Varga Miklós

    Üdvözlöm tanárúr, szerintem addig még az egyik nyelv nem megy gördülékenyen, nem érdemes belekezdeni egy másik nyelv tanulásába, én biztosan belekeverednék ,de biztosan van olyan akinek nem okoz problémát, szépestét tanárúr,

    Válasz
  7. Varga Miklós

    Üdvözlöm tanárúr, szerintem addig még az egyik nyelv nem megy gördülékenyen, nem érdemes belekezdeni egy másik nyelv tanulásába, én biztosan belekeverednék .szépestét tanárúr,

    Válasz
  8. Szőkéné kelemem katalin

    Én régen oroszul tanultam,sok minden megmaradt,aztán sok minden történt önnél próbálkozam angollal,szívtranszplantált vagyok 2016 óta,több mint 2 évig jártam dialízisre,már új vesém is van,gondolkoztam hogy újra kezdem az angolt de nyelvkönyvre,egyébre 27.000ft-ból nem telik,szerintem egyszerre egy nyelv.elég így nem kavarodik,tudna nekem újra angol leckét küldeni úgy mint az elején?köszönöm

    Válasz
  9. Saalamon KLára

    Jgen egy idopontban csak egy idegen nyelvet érdemes tanullmi.,, mert egyik nyelvet sem tanulja meg tökéletesen,de de itt is lehet kivétel talán az auzonos nyelvcsaládhohz
    tartozó ,Tanár Urnak ehhez is több tapasztalatavan,
    Tisztelettel:
    S,Klára

    Válasz
  10. Margit

    Kedves Neményi András
    Valóban csak egy nyelvet érdemes tanulni. Én szívesen folytatnám az olasz nyelvet. Többször jeleztem Önnek, hogy folytatnám a segítségével! Várom a válaszát és köszönöm, hogy érdekli a véleményem.

    üdvözlettel:Margit

    Válasz
  11. Tóth Csaba

    Szerintem érdemes ha nem is egyből tanulni de nézegetni, csemegézni más nyelveket, mert jó időtöltés is.Szerencsés olyan nyelvekkel mint pl angol -német vagy orosz – ukrán ahol aránylag sok az azonos szó vagy kifejezés.
    Köszönöm a sok segítséget!

    Válasz
  12. Szakács Kálmán

    Teljesen egyetértek a véleményével, hogy egyszerre csak egy nyelvet tanuljunk. Volt egy eset, ami velem esett meg. Régen az orosz volt kötelező nyelv az iskolában. Én jóval később magánszorgalomból a TIT-en németet tanultam. Még itt voltak az oroszok, amikor az eset történt. Megállt egy autó, amiből kiszállt egy orosz katona, aki érdeklődött, hogy merre kell mennie. Én egy orosz-német vegyes mondattal válaszoltam, amiből nem sokat érthetett. Keveredtek bennem az orosz és német irányt jelző szavak.

    Válasz
  13. Orosz Mihályy

    T. Tanár úr! Én kérem a választott angol nyelvvel is hadilábon állok, nem hogy bekavarjak még egy másik
    választottat. Egy fenékkel csak egy lovat tudok megülni. Azt is fordítva ülöm meg!

    Tiszteletem! Orosz Mihály

    Válasz
  14. György Asperjan

    Kedves Mester, teljes mértékben egyet értek Önnel. Aki egyy idegen nyelven már tud gondolkodni (esetleg álmodni is), az a másodikat és a többit már sokkal könnyebben tanulja meg, már csak azért is, mert van praxisa egy, a magyar nyelvtől eltérően ragozó nyelv működésében. Ön a legkedvesebb és valóban csak a tanítványokra koncentráló nyelvtanár, és remekül reklámozza is azt, hogy miért érdemes idegen nyelveket tanulni. Az egykori magyar értelmiség és pl. az orosz forradalmárok számára teljesen magától értetődő volt, hogy beszéltek négy-öt nyelvet. További eredményes nyelvtanítást kíván Asperján György

    Válasz
  15. Kincses Gedeon

    Egyszerre csak egyet, főleg ha nem fiatal a tanuló
    Most német után megpróbálom az angolt, mert azzal több helyen meg tudom értetni magam.

    Válasz
  16. Matics Éva

    Kedves András!
    4 év általános iskolai orosz tanulás után indult az angol. Az orosz tanárnőnk türelmének köszönhetően, sokszor elnézően hallgatta kétnyelvű „kreálmányunkat”. Régen volt, de az biztos, hogy az első nyelv alaposabb tudása nélkül nem fogom az unokámat siettetve összezavarni, már ha lesz unokám.
    Üdvözlettel, Éva

    Válasz
  17. Szántai Lászlóné

    Szerintem, kezdőknek elég egy nyelv. Amikor már azt veszi észre az ember, hogy a kiválasztott nyelven gondolkodik, akkor kezdheti a második, harmadik, stb.nyelveket is tanulni.

    Válasz
  18. Zoltán Kertes

    Egyszerre egy nyelvet célszerű tanulni. Latinnal majdnem egyszerre kezdtem az olaszt és az eszperantó,ami sokszor okozott gondot. Napjainkban gyermekkorom német ismereteit frissítettem az Ön segítségével. KÖSZÖNÖM! Egyébként magyar-orosz szakos tanár voltam. Jó régen volt. Köszönöm szépen a hasznos gyakorlatokat! Tisztelettel üdvözlöm!

    Válasz
  19. Buj Józsefné

    Én teljes mértékben egyet értek Neményi úr véleményével. Először az egyikkel legyen az ember tisztában, és tudja alkalmazni a gyakorlatban, s csak ezt követően érdemes belefogni másik nyelv tanulásába.
    További sok sikert kívánok a munkájához!
    Üdvözlettel: Eszter

    Válasz
  20. Varsânyi Mihâly

    Üdv!
    Sajàt példàmon, tapasztalatom alapjân hatàrozottan àllítom, hogy én legyen az bàrmi az életben csak úgy tudtam „komolyabb” eredmênyt elêrni, ha egy dologra fókuszältam. Gyanítom, hogy ez a nyelvtanulâssal kapcsolatban is így fog működni, de ennek még előtte vagyok!?! Tisztelettel: Varsânyi Mihäly

    Válasz
  21. Pribula Nándor

    Én már három nyelvet is elkezdtem tanulni, de az angolt éreztem a legkevésbé megtanulhatónak.A küföldi utazáejti. sajsaim alkalmával mindig a célország nylvét próbáltam ismétléssel feleleveníteni. az angollal nagyon sokat
    szenvedek. Egyetértek azzal az ismerősömmel aki – ugyan erős tulzással azt mondta, hogy az angol a
    spárgát zsinegnek írja és madzagnak ejti. Sajnos csak kevés időm jut az alapos és folyamatos gyakorlásra,
    ezért igen lassan haladok.

    Üdvözlettel: Nándor.

    Válasz
  22. Kovácsné Szakács Anna

    Tisztelt Tanár Úr!
    Önnek szerintem teljesen igaza van!
    Elég egyszerre egy nyelvet tanulni.
    Köszönöm a javaslatait
    Üdvözlettel, Kovácsné Szakács Anna

    Válasz
  23. Ambrus Zoltán

    Tisztelt András!Nem jó levél író vagyok.Rokkan nyugdíjas 61 éves.Röviden nekem nincs szükségem a német nyelvre.Itthon élek egy kis faluba.82 ,83 ban dolgoztam Ndkban 14 hónapot.Magamtól tanultam németül,hogy csajozni tudjak.Oroszt 4 évig tanultam általános iskolába,de nehezen ment.87 90ig dolgoztam Tengizben Kazahtánban.Ott beszéltem egy keveset oroszul.Ott próbáltam angolt tanulni,de nem ment.Tisztelettel ennyit tudok irni magamról!Elnézést a helyesírási hibáért!Jó egészséget kívánok önnek Ambrus Zoltán!

    Válasz
  24. Arnoldne Kincses Katalin

    Szerintem először egyet. Mikor az tökéletesen megy, jöhet a másik nyelv.
    Üdvözlettel:
    Arnold Kati

    Válasz
  25. Győrösi Gabriella

    Egyszerre csak egy nyelvet érdemes tanulni.
    Én az angolnak életem során többször is nekifutottam.
    Ifjú koromban elég jól tudtam oroszul.
    Ma is előfordul, hogy az orosz szó jut előbb eszembe.
    De tapasztalatból tudom, ha sokat angolozom, automatikusan jönnek a szavak.
    Nincs ezzel semmi baj.

    Válasz
  26. Szabó Pál

    Kedves András.
    Az én véleményem szerint csak egy nyelvet érdemes tanulni. Köszönöm, hogy segithettem.
    Üdvözlettel Pál

    Válasz
  27. Halasi István Jenő

    Kedves András!
    Nagyon egyetértek Andrással. Szerintem ma már más mint régebben volt.
    Az ötvenes évek végén tanyai általános iskolában oroszt tanultam. Akkor 13., 14. éves voltam. Nem okozott problémát. Később hasznát vettem, amikor 1969. karácsonyán Mády Szabó Gábor Színészékkel Leningrádban voltam IBUSZ-szal. Gimnáziumi tanulmányaimat 1960. szeptemberben kezdtem el. Itt orosz mellett franciát kellett tanulni, amely nagyon tetszett nekem. Számomra a két nyelv nem zavarta egymást. Utána Szüleim jóvoltából megtanultam az eszperantót, amelyből szintén sikeres nyelvvizsgát tettem. A Budapesti Közgáz Egyetemet 1984. évben fejeztem be. Elkezdtem tanulni az angolt, melyből szintén sikerült a nyelvvizsga. Ez nagy öröm volt számomra, mert 2010-ben még a Sors jóvoltából Londonban Erzsébet Királynővel is sikerült néhány mondatot váltani, amikor a Palotából autóval vitték a városba.
    Most angollal foglalkozom (Neurológus Kolléganőm javaslatára), hogy a memóriám ne nagyon kopjon. Nem titok, ha megérem nyáron leszek 78. éves.
    Elnézést kérek, de továbbra is egyetértek Andrással.
    Kitartást és főleg jó Egészséget kívánok.
    Üdvözlettel:
    István
    Halasi István Jenő

    Válasz
  28. Kalauz Istvánné Margit

    Igen. Én is úgy gondolom , hogy csak egy nyelvet érdemes elsajátitani és led her másik nyelvet is. A lányomnak is ezt tanácsoltam. Németūl tanult, felső nyelvizsgázott, és utánna kezdte as angolt és most már Manchesterben él a családjával és ott jogászként dolgozik.Sajos én csak most kezdtem az Angol nyelvet, sajnálom, hogy nem fiatalon kezdtem a nyelvtanulást,mert most már nehezebb mivel én már 76 éves vagyok ..Nagyon szépen köszönöm ha néha kapok egy leckét.Sajnos könyveket nem tudok vásárolni. Tisztelettel.
    Margit.

    Válasz
  29. Bicsánszky József

    Egyet értek az érveléssel.
    Nekem egy idegen nyelv tanuása is nagy feladat.

    Válasz
  30. Erzsébet Szabóné Juhász

    Saját tapasztalatom, igen egyszerre csak egy idegen nyelvet tudok tanulni, de lehet, hogy ez a korom miatt van.

    Válasz
    1. Horváth Jánosné

      Kedves Tanár Úr!
      Mindenben igaza van:) .Ugyan annak idején nem tanultam/tuk meg úgy igazán jól az oroszt/németet, de az angol kezdésnél inkább ezen nyelvek szavai ugrottak be. Most kicsit „többet tudok angolul”, így a keveredés kevesebbszer fordul elő.
      Köszönettel, Horváthné

  31. Kovács József

    Egy nyelv tanulása az ideális. Tōbb nyelv egyszerre tanulása zavart kelt. Számomra egy is nehezen megy. Kettő vagy tōbb káoszban torkollana.

    Válasz
  32. Bip

    Úgy kell csinálni, ahogy Lomb Kató csinálta, és így tuti legalább egytucat nyelv ismerete.😀

    Válasz
  33. Pap Zoltán

    Jó napot kívánok Tanár úr.! Ez tényleg jó kérdés és köszönöm,hogy meg keresett engem. Ebben a témában nem tudok hozzászólni mert ebben még nincs tapasztalatom. A legjobbakat tanár úr.!

    Válasz
  34. Márta

    T.András!
    Oroszul és németül már tudtam.
    Oroszul már leveleztem.Németül a
    munkahelyemen leveleztem.
    Angolul is megakartam tanulni.
    Rettenetes nehezen ment, a némettel
    hasonlító szavak miatt.Feladtam.
    Egy nyelvet kell tökéletesíteni.
    Üdvözlettel.

    Válasz
  35. Móni

    Üdv!
    Számomra megfelelő az ön email oktatása! Továbra is várom a tanítását emailben.

    Válasz
  36. Szilágyi Lajos

    Természetesen egyetértek azzal, hogy egyszerre csak egy nyelvet tanuljon az ember, hiszen a legtöbb esetben ez is tartogat nehézségeket. Az Ön által biztosított módszer nagyon tetszik, a nyelvtannal ráérünk akkor foglalkozni, ha már szabadabban használjuk a megtanultakat.

    Válasz