Egyszerre csak egy idegen nyelvet érdemes tanulni?

Gyakran kérdezik tanulóim, hogy tudnék-e egy másik nyelvből is leckéket küldeni? Persze, technikailag meg tudjuk oldani, az már más kérdés, hogy a kedves tanulónak ebből előnye is származik-e? Nos, ez nem biztos…

Saját tapasztalataim alapján, amikor fiatalabb éveimben egyszerre két nyelvet is tanultam, például oroszt és németet, eleinte bizony keveredtek orosz szavak a német mondataimba. Kb. úgy, ahogy a Pogány Madonna című filmben Ötvös Csöpi (Bujtor István) mondja Mr. Smith-nek (Benedek Miklós), akinek éppen összetörték a kocsiját, hogy az autója „búgyet oké”.

Persze, amikor jobban elmerülünk az egyik nyelv tanulásában, akkor egy idő után ez a tünet eltűnik, de eleinte bizony gyakran előfordulhat, ugyanis az első nyelvet, az oroszt mondjuk már 4 éve tanuljuk, a másodikat, példámban a németet, csak pár hónapja.

Több tanulóm is jelezte már ez utóbbi jelenséget, valaki például elkezdett angolul tanulni, de mivel korábban németül tanult, ezért sokszor a német szavak jutottak az eszébe. Erre csak azt tudom mondani, hogy előfordul és a tanulási folyamat része, ezen (is) túl kell jutni.

Kellő mennyiségű gyakorlás után már azon a nyelven fognak eszébe jutni a szavak, amelyen kell.

Viszont, ha teljesen kezdő szinten áll mindkét nyelvből (vagy még nagyon bizonytalannak érzi magát), akkor nem javaslom, hogy párhuzamosan tanulja a két nyelvet. A nyelvek keveredéséből sok jó nem származik. Ezért inkább azt tanácsolnám, hogy egyszerre csak egy nyelvvel tessék foglalkozni. Majd ha már úgy érzi, hogy abból az egy nyelvből magabiztosabb a tudása, és bátran tudja használni azokban a helyzetekben, amikor szeretné, csak akkor kezdjen bele egy másik idegen nyelv elsajátításába.

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

279 hozzászólás a(z) “Egyszerre csak egy idegen nyelvet érdemes tanulni?” bejegyzéshez

  1. Paárné Tóth Erzsébet

    Véleményem szerint is jobb egyszerre csak 1 idegen nyelvet tanulni. Sok évvel ezelőtt németül tanultam. Jelenleg csak az angollal foglalkozom, de nagyon sokszor még így is a német szavak ugranak be először. Gyakorlással lehet csak ezen változtatni. Minél többet használom az angolt, annál természetesebb jönnek a szavak.

    Válasz
  2. Duló Krisztina

    Én is azt gondolom, hogy egyszerre csak egy nyelvvel érdemes foglalkozni. Max. akkor mondanám hogy mehet egyszerre több is, ha nagyon jó nyelvérzéke van valakinek. De ez elég ritka szerintem.

    Válasz
  3. Klára Kozmáné Márfi

    Teljesen egyetértek Önnel. Mivel németül már elég jól tudok, észrevettem hogy angol helyett időnként úgy ugranak be a szavak.

    Válasz
  4. Barta György

    Szerintem több tényezőn múlik , hogy ki-ki egyszerre hány nyelvet tud „megtanulni” . Az általános iskolában oroszt tanultunk, a gimnáziumban oroszt és angolt (vagy mások második nyelvként németet, franciát), a főiskolán – ahova én jártam – oroszt és angolt tanultam. Nekem az angol jobban tetszett és az alapok egyszerűbbek voltak az orosznál. Később kint dolgoztam a SZU-ban egy évig és itthon levizsgáztam, majd ráerősítettem az angolra, de úgy gondoltam, hogy párhuzamosan elkezdem a németet és a spanyolt. A spanyolt egy év után abbahagytam mert idővel nem bírtam. A németet tanfolyamokon kb. 4 évig tanultam, majd abbahagytam, mert közben az angol felsőre kellett koncentrálnom.
    Az eredmény:
    Oroszul passzivá vált a tudásom, a németből már csak szavak maradtak, a spanyolból szinte semmi.
    Legtöbb az oroszból aktiválható, ha nem csak olvasnék, hanem beszélnék is, de erre már kecés az időm és a memóriám, de nem adom fel!!!!!

    Válasz
  5. Barna Lászlóné

    Egyetértek Önnel, egyszerre egy nyelvet, de azt tökéletesen elsajátítani.

    Válasz
  6. Iren Alfoldi

    Kedves Andràs,
    Ebben teljesen egyetertek Őnnel igy igaz.Most màr èn is tapasztaltam.Mivel Nèmetorszagban èlek dolgozom vagy tanulok.Meg 2005 Ben Firenzèben lettetem az angol nyelvvizsgàt.Előnye az hogy itt tudom hasznàlni mert sok amerikai emberek vannak.De velem is előfordul hogy keverem a nèmettel,de nem gond mert itt megèrtik.Többnyire azèrt a nèmetett hasznàlom.Nagyon köszönöm hogy segit nekem mert sok hasznàt veszem azoknak a leckèknek amir Öntöl kapok.I

    Válasz
  7. Reibli Krisztina

    Kedves András!
    Egyetértek, egyszerre egy nyelvet tanuljon felnőttként az ember.
    Többnyelvű családba születő gyermekeknél természetesen más a helyzet.

    Válasz
  8. Benkő László

    Szerintem is egyszerre csak egy nyelvet érdemes tanulni,de azt szívvel,lélekkel…

    Válasz
  9. Dr.Maurer Erika

    Jelenleg portugálul tanulok de úgy hogy angolul tanulok portugálul
    Nagyon érdekes
    Ezt nem írhatta m.korabbsn mert ilyen kérdés még nem volt

    Válasz
  10. Dr Csontos Edit

    Teljesen egyetértek Önnel. Pillanatnyilag eszembe sem jutna több nyelvet tanulni párhuzamosan.

    Válasz
  11. Nagyné Kovács Györgyi

    77 éves vagyok, csak azért gyakorlom az angolt, hogy ne felejtsem el teljesen, és agytornának is jó. Új nyelv megtanulásába érthető módon már nem kezdek.

    Válasz
  12. Sándor Szűcs

    Kedves András!
    Én évek óta, túl a hatodik x-en, autodidakta módon, tanulom az angol nyelvet.
    Az inspirált, hogy egy orvos és közgaztász fiam van, akik jól beszélik az angol nyelvet.
    Milyen jó nekik, hogy nem gond számukra a családi külföldi utazás.
    Célul tűztem ki, hogy eljussak arra a szintre, hogy bátran vágjak neki egy-egy külföldi útnak, hogy meg tudjam értetni magam és én is megértsem a beszélő partnert.
    Sokat segítettek az Öntől vásárolt tankönyek és az Ön tanulásmódszertani útmutatásai.
    Azt gondolom, hogy mára már elértem ezt a célt, amit a minimumnak tartok.
    Nagyon sokat kell még gyakorolnom, hogy ebből elfogadható nyelvtudás legyen, de el boldogulok már külföldön.
    A fentiekben írt nyelvtanulás-nyelvtudás mellé teljesen fölösleges lenne egy újabb nyelvtanulást elkezdeni. Meggyőződésem, hogy az angol nyelvtudásomat kel még továbbfejleszteni, amely nyelvtudással bárhová biztonsággal utazhatok.

    Válasz
  13. Timea

    Üdvözlöm! Hónapok óta az angollal küzdök mert rájöttem hogy ennyi idősen is érdemes tanulni. Bár őszintén bevallom nagyon nehezen megy most.

    Válasz
  14. Baranyi Mária

    T . Neményi úr ! én ,is úgy érzem egyszere, csak egy nyelvet tanuljunk meg .

    Válasz
  15. Nagy János

    Üdvözlöm!
    Igen szerintem is elèg egy nyelvet tanulni.🙂,,főleg ha mèg a Magyart se tudjuk rendesen🙂 Oroszt tanultam 4 èvig,írni olvasni jól tudtam,de a szavak jelentèse nem igazán marad meg a fejembe, a fordítással sokszor gondjaim voltak.2 ève volt egy fellángolásom,mikor az ön oldalát megtaláltam .Egy pár leckèt átvettem ,de nem nagyon van időm tanúlni.De valószínűleg a fejem kène kicserèlni 🙂,eredmènyes legyen a nyelvtanulás

    Válasz
  16. Horváth Ildikó

    Angolul már tanultam ezért inkább angol nyelvleckéket szíveskedjen küldeni!

    Válasz
  17. Nagy János

    Üdvözlöm!
    Igen szerintem is elèg egy nyelvet tanulni.🙂,,főleg ha mèg a Magyart se tudjuk rendesen🙂 Oroszt tanultam 4 èvig,írni olvasni jól tudtam,de a szavak jelentèse nem igazán marad meg a fejembe, a fordítással sokszor gondjaim voltak.2 ève volt egy fellángolás ok,mikor az ön oldalát megtaláltam

    Válasz
  18. Bendegúz Révész

    Egyet éértek a leírtakkal. Én oroszul és angolul gagyogok. Most nyuggerként elkezdtem tanulni a hébert.
    Sterintem akkor keveri a nyelveket az ember kezdő korában, ha hasonló a nyelcsaládba tarozik a két nyelv.
    Gimiben latinul és oroszultanultam, de nem kevertem a szavakat.

    Válasz
  19. Péter

    Én próbáltam már egyszerre két nyelvet tanulni,de mindig a jobban tudott nyelven jutott eszembe egy kifejezés, főleg ha valami nem túl egyszerűről volt szó. Szerintem egyszerre egy elég!

    Válasz
  20. Darcsi Éva

    Egyszere célszerű egy nyelvet tanulni ! Mert így ki zárható a keveredés, az idegen szavak használata!
    Köszönöm, hogy elmondhattam, további szép napot kívánok!

    Válasz
  21. Jyános Vanyur

    Neményi tanárúr. Telyesen igaza van. Mig nem biztos az ember egy nyelvben, nem igéretes neki belekezdeni a másikba. Keveredés fog létrejönni. Tapasztaltam 🤔
    Tisztelettel János.

    Válasz
  22. BozsókiNándor

    Kedves András! Szerintem ,bár ezt most úgy írom hogy nem értek hozzá. Egyszerre egyet ,szerintem.
    Valószinű hogy jobban lehet összpontosítani az adott dologra.
    Tisztelettel BozsókiNándor

    Válasz
  23. Szabó László

    Én csak angolt tanulok. Korábban oroszt és németet a középiskolában és a főiskolán.

    Válasz
  24. Varga Imréné

    T. Neményi Úr! Teljesen az a véleményem, ami Önnek. Nekem is az orosz és a német után elég nehéz az angolra hangolódni. Tisztelettel: Vargáné Margit

    Válasz
  25. Molnár Csilla

    Én az oroszt és az angolt tanultam együtt, de nem emlékszem olyan szituációra, amikor keveredtek volna. Annyira különbözik a két nyelv. Amikor aztán felnőttként németül is tanultam egy-két évet, ott inkább előfordulhatott az ilyen.

    Válasz
  26. Marton Luca

    Már haladok a nyelvtanulásba de ha néha küldene egy leckét azt megköszönném Üdv Luca

    Válasz
  27. Kulcsár Zoltán

    Szerintem érdemes az anyanyelvben gyakran használt mondatokat két idegen nyelvre lefordítani,de csak akkor,amikor már van egy kicsit stabilabb beszéd szintű tudás mindkét idegen nyelvből.
    Tisztelettel,
    Zoltán

    Válasz
  28. Dr.Simkó Erzsébet

    Tisztelt Nyelvmester, kedves András!
    Véleményem szerint egy nyelvet egyszerre, gyorsabban, hatékonyabban… főképp a kor előrehaladtával.
    Tetszik nekem nagyon a „bugyet oké”!!!⁷

    Válasz
  29. Köbliné Novák Zsuzsánna

    Kedves András, szerintem sem érdemes két nyelvet egyszerre tanulni. Jobb minél fiatalabban kezdeni, de csak egyet. Kivétel, ha a picik szülei beszélnek hozzájuk két nyelven, de azt ők gyönyörűen ketté tudják választani.
    Üdv.Köbliné

    Válasz
  30. Kövesdi Judit

    Bármely területen,ha egyszerre többfélével foglalkozik az ember, egyikre sem tud 100% ban figyelni. Félmegoldásoknak sok értelme nincs.

    Válasz
  31. Sòlyom Margit

    Természetesen 1nyelvet erdemes tanulni hogy az tökéletes legyen!!! Aztán mehet a többi😊

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Azt nem mondtam, hogy tökéletesen kell beszélni egy idegen nyelvet!

  32. Völcsey Róbert.

    Szerény véleményem szerint az emberek többségének tényleg csak egy nyelvet érdemes tanulni ! Üdv.

    Válasz
  33. Pázmán Tibor

    Tisztelt András!
    Egyetértek Önnel. Kezdőként inkább csak egy nyelvet tanuljunk. Aztán idővel, amikor már jól megy az első, jöhet a következő.

    Válasz
  34. Jákfalvy Gábor

    Tisztelt Tanár Úr!
    Egyet értek. Egyszerre csak egy nyelvet érdemes megtanulni, amíg azt biztonsággal tudom használni. Azután jöhet(ne) a következő nyelv.
    (Én is egyszerre tanultam /nem tanultam../ az oroszt és a német nyelvet :)! Nem sok sikerrel!
    Üdvözlettel: J. Gábor

    Válasz
  35. Anna

    Szerintem, ha valamelyik nyelvet már viszonylag jól tudjuk, középszinttől felfelé – pl az angolt -, akkor el lehet kezdeni ezen a nyelven egy másik nyelvet, pl. a japánt vagy a kínait elsajátítani. Ezeket biztosan nem keverjük majd. Ellenben, ha pl. francia középszinten kezdjük el pl a spanyolt vagy az olaszt, a sok hasonlóság miatt egyszerre könnyebb (pl. a szavak jelentését memorozálni), de pont a hasonlóság miatt eleinte keverhetőbb is lesz a pontos kiejtés és a helyesírás. De magasabb szinten ez az interferencia valóban megszűnik.

    Válasz
  36. Hajnalka Nagy

    Üdvözlöm!
    Szerintem is egyszerre egy nyelvet jó tanulni, mert nagyon keveredik az új a régivel, főleg az elején!!
    Hajnalka

    Válasz
  37. Baglyas Zsuzsanna

    Szerintem is csak egy nyelvet érdemes tanulni.A nyelvtan miatt is jó ha egyben vagyunk biztosak.

    Válasz
  38. Ferenci Rita

    T. Neményi András
    Szeretném megtanulni az olasz nyelvet de online-on tud ebben nekem segíteni.
    Korábban tanultam az angolt de a hallás utáni szovegértés nem ment. Talán az olasz könnyebb lesz.
    Már ismerkedek vele egy alkalmazás segítségével és nagyon tetszik. az olasz nyelv és jobban megy a megértése is.
    Köszönöm a segítséget. Ferenci Rita

    Válasz