A gyakorlás kor kérdése?

Egyik nap megkért a feleségem, hogy én készítsem el a vacsorát. Csirkecombot szeretett volna a család. Nálunk ezt mindenki filézve szereti, ezért ritkán kerül rá sor, mert elég hosszadalmas művelet, legalábbis nekem… Kb. fél óra volt a filézés. Hiába, ha nincs meg a kellő gyakorlat, szinte minden alkalommal ennyi időt kell rászánni.

Pár nappal később a hentesnél jártam, és az előttem lévő vásárló filézett csirkecombot kért.

„Persze, mindjárt kifilézem neked.” – mondta a hentes, én pedig nagyon figyeltem… Néhány precíz mozdulattal sitty-sutty végzett, kb. 3 percig tartott az egész. Csak ámultam, és azon gondolkodtam, hogy legközelebb én is kérjem a hentestől eleve filézve? Vagy inkább tanuljam meg ezt a műveletet én magam?

Az 50 év körüli hentes ügyesen és nagyon gyorsan dolgozott. Megkérdeztem, hogy tudja ilyen gyorsan csinálni? Azt mondta, hogy nem ma kezdte, és a munkája során már nagyon sok csirkecombot kifilézett, például amikor egy étteremnek gyros-t szállítottak.

Na, igen. Ami nekem egy hosszadalmas macera, az neki gyerekjáték volt.

Valami ilyen érzés lehet sokunkban, amikor látjuk, hogy a fiatalok mennyivel könnyebben, gyorsabban tanulnak, mint mi. Mintha nekik minden gyerekjáték lenne…

De vajon csak annak mehet ilyen könnyedén, aki fiatalon kezdte a gyakorlást?

Ha a csirkecomb filézést a nyelvtanuláshoz akarnám hasonlítani:

Ahhoz, hogy könnyedén menjen, gyakorolni kell. De vajon felnőttként is bele lehet jönni? A csirkecomb esetében kérhetem a hentes segítségét, de a nyelvtanulás esetében teljesen magamra vagyok utalva: helyettem nem tanulja meg más.

Az tény, hogy a fiataloknak gyorsabban, könnyebben megy a nyelvtanulás, de ettől még öregebb fejjel is meg lehet tanulni egy idegen nyelvet. A különbség az, hogy idősebb korban lassabban megy… Többet kell gyakorolnunk, ismételnünk, és türelmesnek kell lennünk magunkkal szemben!

Egyetértünk? Vagy nem? Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

450 hozzászólás a(z) “A gyakorlás kor kérdése?” bejegyzéshez

  1. Sas József

    Valóban sokkal nehezebb megjegyezni a szavakat idősebb korban ,de hát próbálkozunk

    Válasz
  2. Király László

    Jogos a kérdés! Én gyerekkoromban (70-es évek) az NDK-ba voltam kiadva cseregyerekként német tanulás céljából (is). Előtte már volt némi alap-tudásom, maszekban, a helyi plébánoshoz (ő is sváb volt) küldtek szüleim, és ő tanította meg az alapokat, nyelvtant is. A gyakorlás sokat dobott a tudásomon, kint az NDK-ban pár nap után már németül is tudtam álmodni. Aztán a 80-as években rengeteget néztem az ORF tévét, az is nagyon jó volt, de inkább passzív tudás, de a megértésben, új szavak taniulásában is sokat jelentett. Manapság Ausztriában szoktunk nyaralni, túrázni. Minden gyakorlásból mai napig sok megmaradt, de amikor el kell kezdeni beszélni, akkor eleinte zötyög, aztán fokozatosan előjönnek a régi dolgok és folyamatossá válik. Azt tudom mondani, a gyakolás (aktív, de a psszív is) nagyon hatékony. Hogy manapság 60 fölött tudnék-e új dolgokat tanulni? Igen, szoktam új szavakat kifejezéseket fölszedni, persze ez nem olyan hatékony és gyors tanulás, mint teenager koromban, de nem szabad abbahagyni soha! Jó pap is holtig tanul! Még egy: nem kell tutira menni, nem kell a der-die-das-al sokat küzdeni (alapok persze kellenek), beszélni kell, a németek, osztrákok megértik simán, ha elharapom őkek :)

    Válasz
  3. Nagy Pálné

    Egyetértek Önnel, nehezebb idősebb korban. Nekem legalabbis sokkal nehezebb minr fiatalabb koromban volt.

    Válasz
  4. Asperján István

    Kedves Tanár Úr!
    Valóban nehezebben fog az agy 70+-nál, ez nem kérdés, ez az életkor velejárója. Ezt több ismètléssel lehet ellensúlyozni, hogy valamelyest rögződjön a tanult anyag. Viszont ha rögzôdik, akkor meg is marad. Nálam legalább is… Fiatal koromban gyorsan tanultam, de hamarabb is szitálódtak ki a dolgok, fôleg ha nem használtam a megtanultakat, mert nem volt rá szükségem.
    Pl.én a szàmokat úgy tanultam /om/, hogy rendszeresen nèztem a pool biliárd közvetítéseket. Ott a játékvezető hangosan angol kiejtésben bemondja egy lökés utàn a pont állàst. Ajànlom minden számokkal kűzdőnek!
    Üdvőzlöm A. István.

    Válasz
  5. Molnárné Forray Marianna

    Kedves András!
    Sokadik nekifutásra (a pandémia és egy kisebb betegség ágyhoz kötött), elhatároztam, hogy tengernyi időmet hasznosan töltve végre megtanulok angolul. Szomorúan vettem tudomásul, hogy sokkal több gyakorlásra van szükségem a siker érdekében. Az előző nap elsajátított tudás másnap nem jutott eszembe. Az a feladat, amit játszva meg tudtam oldani, másnapra komoly kihívást jelentett. A technika nyújtotta segítséggel kicsit könnyebb, de így is nagy kihívás már idős korban.

    Válasz
  6. Mihalik Piroska

    Egyetértek. Gyógypedagógusként még azt hozzátenném, hogy nekem sokat segít a jelek használata. Amikor a gyors beszéd közben nem jut eszembe egy szó, ha jelelem, azonnal ki tudom mondani. A jelek használatát a Down-szindrómával élő kisfiam miatt kellett megtanulnom, számára szintén nagyok hasznos volt a nyelvtanulásnál, mivel kétnyelvűként nő fel. Érdemes bevetni a beszédhez használt jeleket, ha valaki nehezebben tanul idősebb korban.

    Válasz
  7. Gelencsér Terézia

    Igen,igazat adok Önnek, nem kor kérdése. Belegondolva a combfilézésbe,azt is szakácstól tanultam, s igen utmutató kell, aki megmutatja hogyan kell..

    Válasz
  8. Gelencsér Terézia

    Igen,igazat adok Önnek. Belegondolva a combfilézésbe,azt is szakácstól tanultam, s igen utmutató kell, aki megmutatja hogyan kell..

    Válasz
  9. Barota Katalin

    Tisztelt Nemenyi Ur.
    Teljesen egyetertek onnel, idosebb korban mar nehezebb a tanulas,de fo a gyakorlas es a kitartas..

    Tisztelettel

    Válasz
  10. Aczél Ferenc

    TELJESEN IGAZ SŐT TAPASZTALTAM HOGY NÉHÁNY SZAVAT AMIT TUDTAM EGYSZERŰEN ELFELEJTEM

    Válasz
  11. Gábor Bóka

    Üdvözlöm kedves András!Köszönöm a leckéket!Igyekszem megtanulni de ahogy írta nekünk már kicsit nehezebben megy minden sajnos!Amit szeretnék öntől kérni eddig nem nagyon kaptam számokkal tanulni valót!Szeretnék tisztában lenni a számokkal!Én ugyanis nem hiszem hogy kijutok külföldre hogy szükségem lenne annyira az angolra!De itthon viszont igen ugyanis sok külföldi vesz házat ma Magyarországon apró falvakban!Így nálunk is!Nekem is van Angol akinek én vagyok a házmestere!Eddig csak fordítógéppel komunikáltunk!De mire jönnek talán megtudom őket lepni pár mondattal angolul!Ezért kérném hogy vezessen be a számok világába is kicsit!!Konkrétan melyik számot hogy kell ejteni!Mert a mondatban híába szerepel szám angolul ha nem tudom hogy melyik számot hogy kell ejteni!Sokat tanultam!Tisztelettel!!B. Gábor!

    Válasz
  12. Máté Mária

    Kedves András! Köszönöm levelét! Éppen gondoltam,hogy már nem is ír többet mert kiderült hogy már igen koros vagyok, Biztos ha többet foglalkozik az ember valamivel a gyakorlat sokat segít. További oktató munkájához sok kitartást és örömet kívánok! Mária .Szentendre.

    Válasz
  13. Sándor Szűcs

    Kedves András!
    Szeretném Önnek megköszönni a nyelvkönyv vásárlásokat követő „utógondozást”!
    Értem ezalatt az emailen megküldött kiegészítő nyelvleckéket, a tanulással kapcsolatos hasznos tanácsait.
    Ön egy kivételes ember, hogy ennyit törődik a tanulni vágyókkal, mások a vásárlást követően már el is felejtenék azokat, hisz a lényeg,hogy a fizetés megtörtént.
    A kérdésére vonatkozó válaszom:
    Igyekszem követni az Ön által javasolt tanulási módszert.
    Szinte minden nap foglalkozok a nyelvtanulással 1-1,5 órát.
    Úgy értékelem a tudásomat, hogy már nem vesznék el a világban.
    Természetesen még sokat kell tennem azért, hogy az általam kitűzött szintet elérjem, melynek feltétele a szókincs jelentős bővítése, illetve a beszéd gyakorlás. Jelenleg cca. 2000 szónál tartok, a nyelvtannal tisztában vagyok, úgy gondolom helyesen is tudom használni.
    A szavak tanulásához valóban kitartás szükséges már az én koromban, nem ragadnak meg már könnyen, de kitartó ismétlésekkel szépen haladok.
    Lelkes vagyok és kitartó, biztos vagyok benne, hogy meghozza a várt eredményt.
    Üdvözlettel:
    Szűcs Sándor

    Válasz
  14. László Újfalusi

    Kedves András!
    Minden kétséget kizáróan a gyakorlás a legfontosabb!
    Sajnálom, hogy fiatalon nem adatott meg a nyelvek tanulása.
    Most egy kicsit nehezebb, de folyamatosan tanulni kell.
    Általában minden nap gyakorlom a mondatokat, célom az egyszerű esetekben való megszólalás.
    Mindenkinek jó tanulást kívánok! Szorgalom-szorgalom-szorgalom és hit a cél elérésében!

    Válasz
  15. Oslányi László

    Tisztelt Neményi ur!
    Osztom a véleményét. Én 74 éves vagyok és a mai napig minden nap
    „angolozok” kb egy másfél órát.Nagyon sokat felejtettem, de kezd visszatérni
    a korábbi tudásom.Sok segitséget ad még az angolnyelvü filmek nézése.
    Igaz az a mondás, hogy A tudás alapja az ismétlés.
    Üdvözlettel László

    Válasz
  16. György Zoltán

    Abszolút egyetértek, a gyakorlás és a türelem az nagyon fontos,
    sajnos én az utóbbi időben mindegyikkel hadilábon állok.
    Üdv: G Zoltán

    Válasz
  17. Apagyi Margó

    Abszolút egyetértek, a gyakorlás és a türelem az nagyon fontos,
    sajnos én az utóbbi időben mindegyikkel hadilábon állok.
    Üdvözlettel: Margó

    Válasz
  18. Kovácsné Horváth Franciska

    Kedves András!
    Teljesen egyet értek a gyakorlással!
    „A gyakorlat teszi a mestert…”!
    Köszönettel
    Franciska

    Válasz
  19. Cserkuti Zsuzsa

    Tökéletesen igaza van. Csak az erő, az inspiráció hiányzik belőlem, hogy folytassam a nyelvtanulást.
    Üdvözlettel
    Cserkuti Zsuzsa

    Válasz
  20. Eva Varga

    Kedves Andras!
    En 63 evesen iratkoztam be egy alap nemet nyelvtanfolyamra, 120 oras.En voltam a rangidos, 1 honappal kesobb kezdtem el.De neki hasaltam, es felzarkoztam a fiatalok moge.Ugy tapasztalom, hogy napi szinten kell nekem foglalkozni a tanulassal, maskent nem megy.A beszedertessel van sok gondom:( Gyorsan beszelnek, es ehhez kepest meg nagyon keves szot ismerek.De nem adom fel! :) Elobb-utobb menni fog nekem is! :)
    Udvozlettel: Eva ( 65 eves )

    Válasz
  21. ERDEI IRINA

    Kedves ANDRAS Igaza van ,csirket erdemes filezve vasarolni ha ugy szeretik felesleges kifizetni a boret ha nem szeretik. A nyelveket pedig gyakorlas teszi hasznossa es magunkeva ,koszonom az erdeklodest szep napot
    IRIS

    Válasz
  22. Marika Fekete

    Udv, kedves Neme’nyi Andra’s U’r ! Terme’szetesen nem kor ke’rde’se a gyakorla’s, de maga a megtanula’sa igen! A fiatalok konnyebben tanulnak, igy a gyakorla’sa is a nyelvnek kevesebb ido”t ige’nyel. Oregebb korban hosszabb ido” szukse’ges a nyelv elsaja’tita’sa’hoz, de nem lehetetlen! Gyakorla’s, szorgalom, kitarta’s, ero”s akarat szukse’ges! Tova’bbi sok sikert kiva’nok a munka’ja’hoz!

    Válasz
  23. Vincze Zsoltné

    Igen ,nekem is az a véleményem ,hogy idősebb korban lassabban mennek a dolgok.
    Több gyakorlással igen sikerülni fog .

    Válasz
  24. Pintér Kálmán

    Véleményem szerint, csak meg kell tanulni, hogy hogyan lehet gyorsabban tanulni. Található több anyag is a netten, például Lazanov féle, két agyféltekés és képekhez kötése a szavaknak – mondatoknak.
    Azután már csak rászánt idő kérdése.

    Válasz
  25. Cseri Katalin

    Kedves Neményi András!

    Teljes mértékben egyet értek Önnel a nyelvtanulást illetően, idősebb korban lassabban megy, ergo többet kell gyakorolni .

    További derűs szép nyarat kívánok!

    Katalin

    Válasz
  26. Bogdányi józsefné

    A beveses lassabban megy,,legalább is nekem. Sajnos elő helyzetben nem volt alkalmam beszélni, pedig bátorság is kell a meg szó lalashoz.

    Válasz
  27. Tasnádi Vera

    Kedves András!
    Köszönettel olvastam a Hírlevelét a felnőttek nyelvtanulásával kapcsolatban. Teljes mértékben egyet értek a leírtakkal, a kommentek elolvasása után is. Bizony, a nyelvtudás kizárólag az egyén hozzáállásán, gyakorlási módszerein, türelmén, tanulástechnikán, szorgalmán és Kitartásán múlik. Időt is lehet szakítani, ha megvan a kellő motiváció. Kora reggel, munkába menet jövet, várakozás közben… Végül a legfontosabb, a jó nyelvtanár.

    Válasz
  28. CSATÁRI LÁSZLÓ

    Teljesen egyetértek önnel. sajnos idősebb korban már nincs sem akkora türelmem , sem akkora lelkesedésem a nyelvgyakorláshoz, mint húsz évvel ezelőtt lett volna. ezért is van az, hogy elkezdem, de egy idő után mindig valami más fontosabb lesz számomra,(legalábbis úgy teszek, mert elfogy a türelmem) mint a nyelvtanulás.A lányom Angliába ment férjhez, már tíz éve kint él, és az utóbbi 2 évben,( lassan 3 ), nem találkoztunk vele, és az unokámmal sem, csak telefonon érintkezünk, és a kicsi aki 4 éves, szinte csak angolul hajlandó kommunikálni velünk.jöbőre nyugdijba megyek, és elhatároztam , hogy mindenképpen energiát fogok fektetni a tanulásba.többször adtam már le rendelést a nyelvkönyveire, de csalódásomra egyszer sem kaptam meg, és már lemondtam arról, hogy így jussak tananyaghoz. Tisztelettel Csatári László.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves László!

      Utánanézek. Mi a rendeléskor kapott azonosítószáma?

  29. Fodor Zoltan

    Szép napot András,
    Igen teljesen egyetértek.
    Türelem, gyakorlás és idő szükséges, minden rajtunk múlik, mit,mennyit tudunk összegezni.

    Válasz
  30. Kovács László Sándorné

    Igen nehezebb a tanulás munka és unokázás mellett
    de a gyakorlás fontos

    Válasz
  31. Jéger József

    Köszönöm ķérdését! Szerintem ha egy anyanyelven szóló ( egy másik nyelv elsajátítására készített ill. szerkesztett) szöveget- történetet, amit korábban kívűlről megtanúl valaki, 1000-2000 szóval ill. minnél több nyelvtani résszel, majd ugyanezt a szöveget a megtanúlni kívánt nyelven is elsajátítja, az a személy, akár idősb, akár fiatal, elmondhatja magáról, hogy amibe belekostólt, annak az ízét is megízlelte!

    Válasz
  32. Veronika Simola

    Kedves tanár úr.
    A fiatal fát könnyen lehet hajlítani, de ez nem csak a nevelésre érvényes. Nagyon nagy türelem kell mindenhez ha az ember idősebb korban van.
    Vagy csak én tapasztalom ezt?
    Az idősember agya sem olyan fogékony mint a fiataloké, de mindenkinél kitartás és szorgalom kell.
    Tiszteletem és köszönöm a fáradozását.

    Válasz
  33. FÁKÓ MÁRTA

    igaza van a fiataloknak könnyebben megy,de ha sokat hallok egy szót megjegyzem.ezt nagyon élvezem és használom is

    Válasz
  34. Batha Kálmánné

    Kedves Tanár Úr! Egyet értünk. Köszönöm, hogy elindított a tanulás útján. Diák koromban oroszt és latint tanultam. Egyetemistaként angolból kellett szakszöveget fordítani. Kínlódtam. Német barátaink lettek, próbálkoztunk konyhanyelven. Sokat dolgoztunk, nőttek a gyerekek, nem maradt energia a nyelvtanulásra. Mindig bosszantott,hogy egy nyelvet sem tanultam meg elfogadhatóan. Már talán késő, de szórakoztat. Most sem egyszerű, szerény a siker. Köszönöm a támogatást, ön jó tanár. Batha Kálmánné Gitka

    Válasz
  35. Beus Takàcs

    Szeretettel Üdvözlöm ! Igen egyet èrtek de nehèz az angol ; kiejtés iràs ! 10 hónapja levelezek egy angol pasival : de a Translator is mindig màst fordit , annyi baj volt màr belőle . Sajnos elment a kedvem tőle .🤔🤗

    Válasz
  36. Pozsgainé Anna

    Igen egyetértek Önnel. Nagyon sok időt kell a gyakorlásra, az ismétlésre fordítani. De megéri, amikor megértem egy másik kultúrából jött barát üzenetét.

    Válasz
  37. E.Piffko

    Igen,teljesen igaz amit ir, az ember ezt tudja ēs mégis sokkal
    nehezebben szánja rá magát. Most még idő is több lenne amit
    tanulásra lehetne és tudna forditani az ember, mēgis. ezer kifogást
    talàl.

    Válasz
  38. Dr.Mizik Károly

    Kedves András!
    Önnek mindenben igaza van,- fiatalon megtanultam olaszul,oroszul,angolul /az olaszt tagozatos gimnáziumban,az oroszt mivel a Szovjetuniónam végeztem egytemet és az angolt is ugyanott,mivel a szakmám elengedhetetlen nyelve volt/.
    A nénetnek többször nekifutottam,de valahogy sehogyan sem ment,pedig az egész családom beszéli,és a nejemnek több kitelepített rokona él Németországban,akikkel gyakran összejövünk.
    Mivel az olaszt használtam a legkevesebbet,így többet is felejtettem,azonban újra elővettem és bár kezdetben nem voltam túl sikeres,de ahogy az idő és a gyakorlás haladt előre,egyre jobban jöttek elő a korábban megtanultak.Már csak saját szórakoztatásomra tanulom és ismétlem a nyelveket,hiszen 72. évemben már gyakorlati hasznukat aligha vehetem.

    Válasz
  39. Horváth Katalin

    Tisztelt Neményi András!
    Egyetértek.Szerintem is minden gyakorlás kérdése,kortól függetlenül.Én az angol könyvének első részét megrendeltem,és szeretném kérni a másodikat ha lehetne.Az elsőt addig is minden nap gyakorlom.
    Tisztelettel,és köszönettel:Horváth Katalin

    Válasz
  40. Orbán Jánosné

    Teljesen egyetértek azzal,hogy az idősebb embernek sokkal többet kell gyakorolnia ahhoz, hogy megtanuljon egy nyelvet mint egy fiatalnak.

    Válasz