A családtagok szerepe a nyelvtanulásban

Vajon működhet-e, hogy az egyik családtag tanítja a másikat valamilyen idegen nyelvre? Vagy segít neki, aktív szerepet vállal a gyakorlásban? A környezetemben a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem igazán működik, de talán Ön másképp tapasztalta ezt, kíváncsi vagyok.

Nagyon sok olyan nyelvtanárt ismerek, aki a mi nyelviskolánkba íratja be a gyermekét, mert ő nem akarja tanítani. Ugyanez megfigyelhető házastársak esetében is.

Pedig milyen egyszerű, kézenfekvő megoldás lenne, nem? Ott a házastárs, vagy a szülő, majd tőle megtanulunk egy idegen nyelvet…

Édesapám azt mondta, hogy nagyon rossz rokonokat tanítani. Én is ezt tapasztaltam, hogy egyik fiam sem örült, ha segíteni akartam nekik a nyelvtanulásban…csak tudnám, miért? :))

Pedig sok segítséget lehet kapni a tanuláshoz a családtagoktól. Lehetne, de egy kamaszgyerek nem akar a szüleitől tanulni. Szinte mindegy, hogy miért, de nem akar. A felnőttek pedig leginkább a házastársukkal nem akarnak még egy területen konfliktusba keveredni.

Más az, amikor a házaspár anyanyelve különbözik, és egy másik helyzet, ha mindketten magyarok, és egy idegen nyelvet kell elsajátítani. Azt vettem észre, hogy különböző anyanyelvűek esetében működik, például egy angol anyanyelvű mellett a házastárs vagy a gyermek is egész jól megtanul angolul.

Egy nyelvtanár házastárstól viszont valahogy kevésbé kérnek segítséget.

Barátaink segítségével is akkor megy jobban a nyelvtanulás, ha nem magyar az anyanyelvük.

Ön mit tapasztalt? Lehet valamelyik családtagtól nyelvet tanulni?
Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

338 hozzászólás a(z) “A családtagok szerepe a nyelvtanulásban” bejegyzéshez

  1. Vilmos Horányi

    Kedves András!
    Szívesen megosztom tapasztalataimat, mert nagyon fontos, és jó kérdésre tapintott.
    1. Édesapám családja, német ajkú, erdélyi szász családból származott. A nevük is Harmann volt, amit édesapám a háború alatt magyarosított. Középső Nagynéném ( apámnak három nővére volt) gyermekkoromban kezdett tanítani németül. -Bemutatkozni, mi a nevem, köszönni, stb. Gimnazista lévén, a német nyelvet választottam, mert reál osztályba mentem, és a német nyelvben, apám, nagynéném, és már a nővérem is tudott segíteni.
    (Nővéremnek már német udvarlója volt, a Lipcsei egyetem tanársegédje. Nővérem, ma is Németországban él, 58 éve. Mai napig bánom, hogy nem beszélgettem többet, németül, Johanna nénémmel, ma perfektül beszélnék.
    2. Nővérem leányai, (ikrek) anyanyelvük német, Magyarul Édesanyámtól tanultak, mert ő csak magyarul beszélt velük. Itthon is, és Németországban is. Otthon csak németül beszéltek családon belül. Az édesapjuktól tanultak angolul, az iskolában franciául. az egyik lány, négy nyelven hivatásos fordító, Német, magyar, angol, és francia. A másik, vegyész, Dr., mint a szülei. A sógóróm, az édesapjuk, még cseh nyelven is beszél, mert Prágában doktorált.
    3. Az egyik legjobb barátom, aki gépész mérnök, Lengyel lányt vett feleségül. A fiúk, kétnyelvű gyermekként nőtt fel. Barátom is jó beszél már lengyelül. Az orosz tanulmányok után, ez könnyebben ment elmondása szerint. Ő is jól beszél németül, mert német cégnél dolgozott jó néhány évet. A fiúk, közgazdasági diplomát
    szerzett, ma Krakkóban dolgozik, felesége lengyel, és csodás kislányuk van.
    Véleményem, mindenkinek nagyon hasznos, ha a szülőktől, nagyszülőktől, nem csak a nemzetiségi hagyományokból, az étel recepteket, táncokat, stb. tanulják meg, persze ez is nagyon fontos, hanem a nyelvet is. A határmenti magyar családoknál, ez jó részt meg is van. két, vagy több nyelvűek. Pl.: Unokaöcsém családja, Zalában, A legkisebb fia Bécsben él, az idősebb fia kijár dolgozni Ausztriába, az osztrák kamionosok hozzá járnak Magyarországon, ha műszaki problémájuk van, a kocsival.
    Remélem, sikerült élő példákkal hozzásegíteni, a kérdés megválaszolásához. Szerintem a családon belüli nyelv tanulás, ismeretek továbbadása, a leghasznosabb.
    További jó munkát kívánok, üdvözlettel:
    Horányi Vilmos

    Válasz
  2. Bárczi Lajos

    A csaladban,van aki,német,angolt még tanul,szeretne középfokig jutni,én magamis,szeretnék,angolt de a koromnál fogva,(70)a leg alapvetöbb szintig!

    Válasz
  3. Szebeni Valéria

    Én német nyelviskolaban járattam a Fiam…nagy hasznát veszi…21 éve Németországban dolgozik…de mivel kamionos…már minden nyelvet beszél…ahová a munkája során jár…az angol nyelvet filmekből…netek által kényszeríti magára a tudást…👌😍😘❤
    Nekem a német szavak könnyebben kiejthető..az angolt nem érzem/értem…a torkomból nem jön ki…😂😂❣

    Válasz
  4. Lőrinc Béla

    Igen ez valóban jó tapasztalat mert a barátomnak a kislányai 2 hónap alatt beszéltek magyarul ők örmények voltak ,nem is hittem hogy lehetséges, igaz hogy tovább fejlesztették a tudásukat,.

    Válasz
  5. Irénke

    Nekem jó tapasztalatom van. Mindkét gyermekemet én kezdtem felkészíteni a középfokú nyelvvizsgára.

    Válasz
  6. Rácz Roland Krisztofer

    Nagyon. Szeretnék jól meg tanulni angolul hiszen a. Jövőben ki szeretnék utazni külföldre

    Válasz
  7. Ilona Erdélyi

    Szeretnèk tanulni kètszer voltam családlátogatáson Angliába de sajnos nem tudtam megèrtetni magam csak nèztem mert nem èrtettem semmit

    Válasz
  8. Zsozsoka Raba

    Szép estét kivánok! 2024 január 19. Sem szülőtöl,sem rokontól,sem ismeröstöl nem lehet nyelvtanulást tanulni,EZ IGY van!

    .

    Válasz
  9. Lakatos zoltanne

    Lenne de ők messze élnek Kanadaban és jó lenne ha megyünk tanulni angolul soha nemkeso

    Válasz
  10. Lajosné Kondor

    Sajnos nincs kivel gyakorolni az angolt. A nyelvkönyvek pedig inkább a nyelvtannal foglalkoznak

    Válasz