Mind a négy készségünk fejlesztésére kell időt szánnunk!

Rengeteg levelet kapok Önöktől. Megírják, hogy mi az, ami nehezen megy a nyelvtanulásban.

Ezek a leggyakoribb problémák:

”nem merek megszólalni”
”nem tudom helyesen kiejteni a szavakat”
”nem értem, ha beszélnek hozzám”
”nehezen megy a nyelvtan”


Önnek milyen jellegű problémája van a nyelvtanulásban?
Ami nehezen megy, azt is szokta azért gyakorolni? Vagy hajlamos azt elhanyagolni, hiszen nem érzi komfortosnak? Sokan vannak így… mi lehet a megoldás?

Egy idegen nyelv tanulása során – elvileg – egyformán kellene fejlesztenünk mind a 4 készségünket. De mi is ez a 4 készség, nézzük szépen végig:

 1. Olvasás – mennyire értjük meg, amit elolvasunk. Ez lehet egy hír, vagy akár egy étlap, vagy egy novella.
 2. Írás – meg tudunk írni egy levelet, egy e-mail-t, adott esetben meg tudjuk írni egy ügyfélszolgálatnak, mi a problémánk. Vagy egy rokonunknak, hogy mit kérünk karácsonyra.
 3. Beszédértés – mennyire értjük meg, ha valaki szól hozzánk. Mondjuk a repülőn a stewardess, az étteremben a pincér, vagy akár a telefonban a külföldön élő unokánk.
 4. Beszédkészség – meg tudunk szólalni, el tudjuk mondani, amit akarunk (mutogatás nélkül). Emlékszem, amikor általános iskolában oroszul tanultunk, akkor ez ment a legnehezebben. Az olvasást még csak-csak gyakorolgattuk, meg valamennyire az írást is, de több év tanulás után sem tudtam kérni oroszul egy pohár vizet.
Nem vagyunk egyformák, a 4 készség közül kinek az egyik, kinek a másik megy jobban.

Nem gondolom, hogy az egyik vagy a másik készség nehezebb lenne. Inkább azt figyeltem meg, hogy mindenkinek az megy nehezen, amelyiket mellőzi, amelyiket hanyagolja, vagyis nem gyakorolja eleget.

Aki például egész nap angol zenéket hallgat, angol filmeket néz, annak a szövegértés könnyen megy, de vele bizony előfordulhat, hogy nem tud megírni egy e-mailt…vagy csak nehezen. Ebből bizony kellemetlenség is lehet, ha valaki például félreért egy kérdést, és oda nem illő választ ad írásban.

És miért hanyagoljuk az egyik vagy a másik készségünk fejlesztését? Általában azért, mert nehezen megy, kellemetlennek érezzük a gyakorlását, és közben nincs sikerélményünk. Helyette inkább arra helyezzük a hangsúlyt, ami jól megy….. Oké, csak így nem lesz jobb a helyzet, mert a gyengébbik készségünk nem fejlődik. Vagyis megmarad a problémánk annak ellenére, hogy sokat tanulunk.

Hogyan tudunk ezen változtatni?

Fogadjuk el magunkban, hogy nem megy minden egyformán jól, és ez teljesen normális. De ezzel együtt azt is értsük meg, hogy azt a készséget is fejleszteni kell, amelyik nem megy jól. Sőt, ha nehezen megy, akkor még annál inkább. Ha nem is jönnek azonnal a sikerélmények, hosszútávon meglesz a munkánk gyümölcse, és gördülékenyebben fog menni minden.

Törekedjen egyensúlyra a nyelvtanulásban, és szánjon időt mind a 4 készség fejlesztésére!

Önnek mi a véleménye? Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

146 hozzászólás a(z) “Mind a négy készségünk fejlesztésére kell időt szánnunk!” bejegyzéshez

 1. M. K, Borsos

  Osszegyujtve az igeidoket direkt egymas utani sorban es magyaraszni oket ahogy a tankonyveinkben
  vandal. Igy lesz egyszerubb hasznalni, megerteni oket es nem keresgelni itt ott a konyveinkben.

  Behest megerteni az angolul beszeloket. Tobbszor hallgatom a Holgyet aki beszel a tankonyvben
  himzesrol, etelekrol az alergias vendegeknek. A stilusa egy tanulo szamara as elso hallgatasi idoben
  remenytelen.

  Tisztelettel MKB.

  Válasz
 2. Annamaria

  Nagyon jók a leckék, hasznosnak találom, ,sajnos nem megy q,német de,így könnyen megy q,tanulás. Köszönöm szépen, továbbra is várom a,leckéket!

  Válasz
 3. Antal Attila

  Tisztelt Tanárúr nekem a mondat szerkesztés hagy kívánnivalót maga után.

  Válasz
 4. Balázs Edit

  Nekem az olasz nyelvben a nyelvtan jelent némi gondot illetve annyira gyorsan beszélnek hogy nem mindig értem

  Válasz
 5. Zoltán

  Az élő beszéd értésében az jelent problémát, hogy sokszor csak részben értem meg, illetve félreértem.
  Beszélni beszélek, addig, amíg meg nem értik, mit szeretnék, ezzel nincs gond.
  Néha az általam mondottakat is félreértik, de ezt tudom korrigálni.
  A hallott beszéd félreértése egyelőre megugorhatatlan probléma számomra, hiszen elég egy-két szót félre- vagy nem megérteni, és máris más lesz a mondat értelme.
  Teszem hozzá, magyarul is előfordul ilyen félreértés a magyar anyanyelvű beszélő felek között, tehát nem is tudom, idegen nyelven hogy lehet elérni a 100%-os beszédértést.

  Válasz
 6. Attiláné, Ani Mester

  Kedves András!
  Én a beszéd mellett a mondat szerkesztést is nehéznek tartom.

  Válasz
 7. Sebes Jánosné

  Próbálok minden angol beszédre figyelni de csak keveset értek meg.. Összefolynak a szavak.

  Válasz
 8. Tornyos Magdolna

  Jó estét. Tisztelt Neményi Úr. Igen, már tudok olvasni, értem, de nem merek beszélni. Magdolna

  Válasz
 9. Barna

  Tisztelt Tanár Úr! A levelébe foglaltak minden mondata igaz, felesleges lenne „ragozni”. Az én leginkább fejlesztendő készségem a beszéd-értés, ezért lehetőleg angol nyelvű és/vagy feliratú filmeket nézek, rendszeresen. Ez számomra a nyelvtanulás egyik nagyon hasznos, érdekes és egyben szórakoztató módja. Az ember gyakran egy kis „spéttel” érti meg az elhangzottakat, de már az is jó érzés, aztán észreveszem, ha ugyanazt máskor már szinkronban értem. Az angol felirat segít a megértésben, a szavak képileg rögzülnek, ez jobbítja a helyesírást is. Amikor elhangzik, vagy mejelenik a feliratban valami olyan, amit fontosnak tartok tudni, megállítom a filmet, lejegyzem, majd folytatom. És még sorolhatnám.
  Meggyőződésem, hogy ez mások számára is a jó módszerek közé tartozik. Aki meg tudja oldani a „technikai” hátteret, annak már csak egy kis célirányos akaratra, szorgalomra van szüksége. Dehát anélkül egyébként sem használ semmilyen módszer… Elnézést kérek, hogy ily’ bő lére engedtem!

  Válasz
 10. Gyimesiné Molnár Katalin

  Kedves Tanár Úr!
  Sem angolul, sem németül nem szoktam írni.
  Az olvasással, a beszédértéssel és a beszédkészséggel is komoly gondjaim vannak.
  Üdvözlettel: Katalin

  Válasz
 11. Péter Kata

  Kedves Neményi András!
  Én 7 hónapja élek Ausztriában. Nagyon nehezen tanulom a németet. A legnagyobb gondom a beszédértés hiánya. Szavakat ,mondatokat tanulok.
  Van aki segít a tanulásban, mégis nemigen értem, amit az anyanyelvű osztrákok beszélnek….hadarnak is, és dialektussal beszélnek.
  Érdeklődöm, hogy a nyelvkönyvet kűldöldre is kopostázzák?
  Az E-mailben küldött leckék sokat segítenek.

  Köszönönettel.
  Péter Kata

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Kata,

   Csak magyarországi címre tudja a posta kézbesíteni a csomagot.
   Tisztelettel,
   Neményi András

 12. Cseri Katalin

  Kedves Neményi András!

  Úgy gondolom, hogy mind a négy készségünk fejlesztésére kell időt szánnunk!
  Bár jó magam lassan, de rendszeresen naponta tanulom az angolt!

  Köszönöm segítségét, jó egészséget és további sikereket kívánok Önnek!

  Katalin

  Válasz
 13. holcsik józsef

  Nekem a memorizálás a problémám. A magolást nem javasolják. A példa mondatok jók. A közösségben való tanulás lehetne ösztönzőbb. Nem a munkám része az idegen nyelv használat.

  Válasz
 14. Márk Lajos

  A beszédértés a legnagyobb gond. A TV ben angolul beszélőket egyáltalán nem értem nem tudom követni mit mondanak.

  Válasz
 15. Matics Éva

  Kedves András!
  Elhatároztam, hogy a nyelvtanulás csak akkor lesz eredményes, ha kialakítok egy rendszert. A tanácsait követve 2-3 naponta korán reggel ismétlem az előző leckéket, majd hozzá veszek egy újabbat. A családban átélt betegségek sorozata miatt nagyon sok erő kellett, hogy ne adjam fel. Korábban angol adókat próbáltam hallgatni, no, az elkeserítő volt. A tankönyvek, hanganyagok együtt sokat segítenek. Nincs kivel társalogni, pedig az „élő” gyakorlás is fontos lenne. Nagyon köszönöm a bátorítást, a további mail érdekességeket is örömmel olvasom. Üdvözlettel, Matics Éva

  Válasz
 16. Kata

  Kevés idővel rendelkezem. Sok mindent értek, de nem merek meg-
  szólalni. Nehezen tanulók, mert már idős vagyok

  Válasz
 17. Pál János

  Tisztelt Uram! Én az Ön hírdetésére jelentkeztem és kezdtem el az angollal foglalkozni!! Megrendeltem a Búldózer első két kötetét, azt olvasgatom ês más könyveket is olvashatók próbalom hallgatni aCNN – és az Euró News-, de nem nagyon êrtem!!! Ahogy már írtam önnek, az orosszal ês a némettel elboldogúlok, afranciá a is belekóstoltam de valahogy az angol nehezen megy. Nekem két problémám van a kirjtés ês a mondatalkotás, ezentúl pedig nehezen értemmeg amikor visszkérdeznek! Aztán van néhány beképzelelt önbizalom ” gyílkos” aki ahelyett hogy jobbítószandékkal kijavítana bedzólhogy nemjól ejtem ki a szavakat!! Én má 73 éves vagyok elég stabilönbizalommal, mégis visszafog!!! Most tanúlok tovább bîz benne hogy bejönabefektezett munka ês átesek a tűzkeresztsêgen ! Ön sokat segített a + kűldemenyekkel is , mostkértem segítséget, remélem sikerűl biztosan megszólalnom!!!

  Válasz
 18. Fejes Katalin

  Engem nem zavar ha rosszil mpndok valamit, mert kijavitanak es abbol is tanulok.

  Válasz
 19. STOLMÁR EDIT

  Tisztelt Neményi András!
  Egyetértek az Ön által leírt tanulási módszerrel. Nekem az angol nyelvtanulásban az új szavak megjegyzése okoz gondot. Próbáltam csak a szót gyakorolni, inkább bemagolni, de nem vált be, mivel tanulmányaim során sem használtam a megolást. Mindig értelemszerűen tanultam, viszont nem minden angol szóban találok értelmet. Így maradt az egész mondat megjegyzése, de mégis nehezen jegyzem meg. Ahogy leírta, bizony többet kellene vele foglalkoznom. Természetesen mindig vannak kifogások. A kiejtésemben is találok kifogást. Az új szavaknál az első hallásra nem mindig jól hallom. Amikor jobban megismerem a szót, akkor jövök rá, hogy nem jól hallottam. Mindenesetre én nagyon szeretem tanulni az angolt, akár hogyan is megy. 71 éves nyugdíjas vagyok, nincs módomban más tanulási módokat választani, ennek is nagyon örülök, hogy így tanulhatok. Köszönöm a tanulási instrukciókat, nagyon sokat segít nekem a tanulásban.
  Tisztelettel: Edit

  Válasz
 20. Lámer Andrásné

  Lámer Andrásné vagyok, 72 éves nyugdíjas.Azt hittem, ha nyugdíjba megyek lesz időm tanulni, de nem így van. Az unokák és nyáron a kert rengeteg időt elvesz.
  Nekem legjobban az olvasás megy. Az írás gyengén, de a beszédértés és beszédkészség a legkevésbé.
  Meghallgatok egy dalt nem nagyon értem mit mond, de ha a szöveget elolvasom már sokkal jobb.
  Üdvözlettel: Erzsébet

  Válasz
 21. Bagdi Béla Zsolt

  Nekem a nyelvtan az egész mondatok főleg beszédben megszerkesztése a nehezebb, valamint a beszédértés is, főként ha nem ismerek minden szót ami elhangzik, viszont sokszor a számomra ismert szót sem hallom ki ami hasonlít más szóra vagy szavakra, valamint beszéd közben a töredéke sem jut eszembe a szavak jelentésének, amiket mondjuk írást látva pedig tudok.

  Válasz
 22. László Zoltán

  A négy készség fejlesztésével klapcsolatban leírtakkal teljesen egyetértek. Mint minden dologra, így a nyelvtanulásra is igaznak tartom :
  konkrét cél: mért akarom megtanulni a nyelvet ?
  Hogyan akarom megtanulni / tanfolyam, magántanár, egyedül stb/
  Mikorra akarom megtanulni, és milyen szinten
  Milyen jutalmat adok magamnak , ha határidőre teljesítek ?
  Szerintem ezt írásban részletes tervben rögzíteni kell.Ezt a tervet minden nap el kell olvasni hogy az ember az önmagának tett igéretével szembesüljön mindaddig amig a tanulás szokássá rutinná nem válik
  Tisztelettel László Zoltán

  Válasz
 23. Hrabovszkiné Kovács Mária Irén

  Spanyolul próbálok tanulni.Nem félek megszólalni, de, hogy helyesen ejtem e ki a szavakat, nem tudom.

  Válasz
 24. Csikós Zsuzsanna

  Egyetértek, mind a négy készséget egyformán kellene fejleszteni. De sajnos elég kevés időm van igy egy kisse elhanyagoltam a tanulást.

  Válasz
 25. Kőszegi Mária

  Nem értem az angolnyelvű filmeket. Pendrájgot kellene venni hozzá és beszereltetni, de ennek most anyagi vonzata van! Nehezen megy a hosszú párbeszédek megtanulása. Egyet megtanultam, de csak akadozva tudom elmondani. Ezeket kellene javítani!

  Válasz
 26. Kiss Jánosné

  Kedves András!
  Eggyet értek önnel, valóban több időt kell
  arra fordítani ami nehezebben megy.

  Tisztelettel :Edit

  Válasz
 27. Eszter Rozsai

  Jó reggelt. Nekem az Angolrol magyarra fordítás jól megy.Az angol mondat szerkesztés némi gondot jelent de sokat gyakorlok .Egy nyelvtanulás alapja a gyakorlas .szerintem Üdvözlettel.

  Válasz
 28. Ildikó

  Kedves András!
  Számomra mind a négy készség fontos! De leginkább beszélni szeretnék, Angolul legalább társalgási szinten!!

  Válasz
 29. BACZIA ILONA

  Kedves András!
  Én még szerencsésnek is érezhetném magam, de még sem. A gyereknél vagyok külföldön, angol nyelv területen. Ők beszélik a nyelvet, de mivel itthon magyarul beszélünk igy nehéz a nyelvtanulás. Ha vendégek jönnek megpróbálom az elcsípett szavakból összerakni a mondatot. Megszólalni próbálok, de lassan rakom össze a mondandómat.
  Szóval nehéz. 70+ vagyok, de még nem adom fel.
  Üdvözlettel : Baczia Ilona

  Válasz
 30. Sándor László

  Mindenki nagyon gyorsan beszél, csak egyes szavakat tudok megragadni. Ha írásban látom sokkal több időm van megérteni, ezért az olvasás viszonylag tűrhetően megy. De csak a természettudományos témák és a gyerekmesék olvasása, az irodalmi nyelvet írásban sem értem.
  Nagy problémám az is, hogy nagyon eltér az angol a magyartól. Sok szövegből minden szót ismerek, és mégsem értem pontosan, mit is akar mondani. Ugyanazt a szó sokféle kapcsolatban előfordul és mindig mást jelent, ez nekem nagyon zavaró. Hiába ismerek rengeteg szót, nem jövök rá, hogy éppen melyik jelentését kellene használni.
  Ráadásul elég kocka vagyok, és igyekszem mindenben precíz lenni. Ez nagy gát abban, hogy megszólaljak, amíg nem vagyok biztos abban, hogy jól mondom vagy írom.

  Válasz
 31. Gédert Katalin

  Kedves András,
  Sajnos nálam is a beszédértés és a beszédkészség a gyenge. Haladok, de nagyon lassan, mert az új szavak, a nyelvtan szinte teljesen lefedi a nyelvtanulásra fordítható időmet.
  Üdv: G. Kata

  Válasz
 32. Gábor József

  Üdvözlöm András. Én attól tartok ha jön valaki felém érdeklődni vagy csak beszélni szeretne akármiről. Próbálom összerakni hogy miről van szó, mert még nagyon sok szónak nem tudom a jelentését és válaszolni is hasonló módon tudok. Megértik de az a bizonyos mosoly mindig ott van. Kellemetlen tud lenni. József

  Válasz
 33. Mária Vrábel

  Kedves András!
  Számomra a legnehezebb az idegen nyelvű szöveg megértése. Ha valaki az anyanyelvén szólal meg, azt a kiejtést nehezen értem meg. Így nincs sok esély a beszélgetésre .Tartózkodom is tőle, ha lehet, pedig ez a célja a tanulásnak.. Tehát sokkal nagyobb súlyt kell fektetni az idegen nyelv hallgatására, míg nem jutunk el a megértés szintjéig.
  Üdvözlettel
  Mária

  Válasz
 34. ERIKA SÓLYA

  Szerencsére az angollal semmi problémám nincsen,sajnos nem minden nap tudok gyakorolni,de igyekszem.

  Válasz
 35. Péter

  Üdv!
  Nekem a legnagyobb problémám, hogy nincs kivel beszélni, így a megtanult kifejezések vagy szavak is kiesnek az elmémből! A szavak megtanulása is nehézkes. Aki pedig a nyelvet beszéli, hadar, s elnyeli a szavakat, így még nehezebb megértése.

  Válasz
 36. Kotmajer Éva

  Nehezen megy a francia írás és olvasása,de még a ki ejtése a szavaknak.
  De ahogy le van írva így már könnyebb
  Sajnos nem igazán hallom a tan anyagok szavait hiába nézem a francia adót.

  Válasz
 37. Halasi István Jenő

  Kedves András!

  Nagyon szépen köszönöm a megkeresését, amely lényegre fókuszál.
  Én nap mint nap az olvasásra és írásra (beleértve nyelvtant) koncentrálok, mivel mostanában nincs szóbeli kommunikációs lehetőségem. Ennek ellenére szeretnék hallgatni ingyenes angol nyelvű, jól érthető filmeket, előadásokat, de még idáig ilyent nem találtam, pedig van biztosan ilyen.
  Nagyon érdekel a nyelvtan és a szavak. Már, mint írtam, közeledek a 80. évhez. Kopik sajnos a memóriám, idegszakorvos volt kolleganőm ajánlására „Bilobil” -t fogyasztom. Majd meglátjuk mi lesz, én nem adom fel.
  Köszönöm a türelmét.

  Üdvözlettel:
  István

  Válasz
 38. Tóth Péterné

  Mostanában nagyon sokat dolgozom tanulok és sajnos nincs időm az angol nyelvtanulásra ! 😔
  De azért a srgítségét nagyon köszönöm ! 🍀👏
  További szép napot és jó egészséget kívánok ! 🍀🌹👏🏅🏆

  Válasz
 39. Margit

  Kedves Neményi András

  Köszönöm, hogy érdeklődik. Számomra a beszéd okoz nehézséget valamint az, hogy nem tudok mondatot
  szerkeszteni! Várom a segítségét !
  Üdvözlettel: Margit

  Válasz
  1. Martonné Soós Katalin

   Kedves András!
   Azt hiszem, nem vagyok egyedül a képességeim hibáival. Sajnos a hozzám hasonló sokféle érdeklődésű embernek sokkal több idő kell a tudnivaló gyakorlására, míg ráhangolódik és csak a kívánt anyagra koncentrál. Még az iskolában is gondot okozott, ha kihívtak a táblához /akár történelem, vagy matek/, nem tudtam megszólalni. Nem tanultál „egyes” zavartak a helyemre. Ha a dolgozatot megírtam 5-re, nézték, kiről másolhattam. A hiba a nem elég mély tudás volt, hogy azt szabatosan, kronológikusan, értelmesen tudjam elmondani. A dolgozatnál volt idő gondolkozni, ott nem vártak a megszólalásomra.
   A hangos gyakorlás nagyon fontos. Már sok helyen a füzet nézése nélkül mondom a megértett mondatokat. Nagyon jó lenne egy tanuló-pár, aki nem hagyja, hogy elkalandozzon az ember. Párbeszédet kellene gyakorolni.
   Nagyon jó lenne a német TV vagy rádió hiradósainak beszédét hallgatni, mert ők szépen beszélnek. /nekem ez jelenleg nem adatik meg. /
   A CD-ket hallgatom, úgy, hogy még többnyire nézem hozzá a füzeteket. Mindig azon veszem észremagam, hogy nem mondom vele együtt hangosan a mondatokat. Ez hiba.
   Köszönöm levelét, szeretettel és tisztelettel üdvözlöm: Martonné Soós Katalin

  2. Neményi András Szerző

   Kedves Katalin!
   Rengeteg német televíziós csatorna nézhető itthon is, ingyen.

 40. Schwarczkopf Jánosné

  Kedves Neményi Úr. Utazásaink során a szövegértéssel van problémám, talán túl gyorsan beszélnek hozzám,válaszolnak a feltett kérdésre. Megakadok egy-egy angol szónál amit nem ismerek, próbálom kitalálni mit is jelenthet. Sokat kellene hallgatni a hangos könyvek hanganyagát! Tudom ez lenne számomra a megoldás. Üdvözlettel: Schwarczkopfné Marika

  Válasz
 41. Ferenc

  Tisztelt Tanár Úr!
  Az Ön felvetése teljes mértékben igaz. A szakterületem angol nyelvű, ezért számomra a négy terület egyformán fontos. A fordítás ma már rutinná vált, mert a szakszavak állandóan ismétlődnek. A megértés fejlesztésében sokat segítettek, és mai s segítenek az Ön CD – i., valamint az angol nyelvű szakmai és általános tárgyú filmek, videok.
  Esetenként, ha egy angol nyelvű konferencián előadást tartok, akkor az előadást otthon többször megtartom a feleségem előtt. A kiejtés mellett az idő mérése és betartása is fontos, mert a szervezők az előírt idő betartását szigorúan mérik.
  Tisztelttel: Ferenc

  Válasz