Mind a négy készségünk fejlesztésére kell időt szánnunk!

Rengeteg levelet kapok Önöktől. Megírják, hogy mi az, ami nehezen megy a nyelvtanulásban.

Ezek a leggyakoribb problémák:

”nem merek megszólalni”
”nem tudom helyesen kiejteni a szavakat”
”nem értem, ha beszélnek hozzám”
”nehezen megy a nyelvtan”


Önnek milyen jellegű problémája van a nyelvtanulásban?
Ami nehezen megy, azt is szokta azért gyakorolni? Vagy hajlamos azt elhanyagolni, hiszen nem érzi komfortosnak? Sokan vannak így… mi lehet a megoldás?

Egy idegen nyelv tanulása során – elvileg – egyformán kellene fejlesztenünk mind a 4 készségünket. De mi is ez a 4 készség, nézzük szépen végig:

  1. Olvasás – mennyire értjük meg, amit elolvasunk. Ez lehet egy hír, vagy akár egy étlap, vagy egy novella.
  2. Írás – meg tudunk írni egy levelet, egy e-mail-t, adott esetben meg tudjuk írni egy ügyfélszolgálatnak, mi a problémánk. Vagy egy rokonunknak, hogy mit kérünk karácsonyra.
  3. Beszédértés – mennyire értjük meg, ha valaki szól hozzánk. Mondjuk a repülőn a stewardess, az étteremben a pincér, vagy akár a telefonban a külföldön élő unokánk.
  4. Beszédkészség – meg tudunk szólalni, el tudjuk mondani, amit akarunk (mutogatás nélkül). Emlékszem, amikor általános iskolában oroszul tanultunk, akkor ez ment a legnehezebben. Az olvasást még csak-csak gyakorolgattuk, meg valamennyire az írást is, de több év tanulás után sem tudtam kérni oroszul egy pohár vizet.
Nem vagyunk egyformák, a 4 készség közül kinek az egyik, kinek a másik megy jobban.

Nem gondolom, hogy az egyik vagy a másik készség nehezebb lenne. Inkább azt figyeltem meg, hogy mindenkinek az megy nehezen, amelyiket mellőzi, amelyiket hanyagolja, vagyis nem gyakorolja eleget.

Aki például egész nap angol zenéket hallgat, angol filmeket néz, annak a szövegértés könnyen megy, de vele bizony előfordulhat, hogy nem tud megírni egy e-mailt…vagy csak nehezen. Ebből bizony kellemetlenség is lehet, ha valaki például félreért egy kérdést, és oda nem illő választ ad írásban.

És miért hanyagoljuk az egyik vagy a másik készségünk fejlesztését? Általában azért, mert nehezen megy, kellemetlennek érezzük a gyakorlását, és közben nincs sikerélményünk. Helyette inkább arra helyezzük a hangsúlyt, ami jól megy….. Oké, csak így nem lesz jobb a helyzet, mert a gyengébbik készségünk nem fejlődik. Vagyis megmarad a problémánk annak ellenére, hogy sokat tanulunk.

Hogyan tudunk ezen változtatni?

Fogadjuk el magunkban, hogy nem megy minden egyformán jól, és ez teljesen normális. De ezzel együtt azt is értsük meg, hogy azt a készséget is fejleszteni kell, amelyik nem megy jól. Sőt, ha nehezen megy, akkor még annál inkább. Ha nem is jönnek azonnal a sikerélmények, hosszútávon meglesz a munkánk gyümölcse, és gördülékenyebben fog menni minden.

Törekedjen egyensúlyra a nyelvtanulásban, és szánjon időt mind a 4 készség fejlesztésére!

Önnek mi a véleménye? Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

153 hozzászólás a(z) “Mind a négy készségünk fejlesztésére kell időt szánnunk!” bejegyzéshez

  1. Révész jozsef

    Sajnos minden karakter az a4 ami fel van sorolva
    Ón által nem müködik
    Köszönetel
    Révész jozsef

    Válasz
  2. Köntösné Rajnai Annamária

    Sajnos, teljesen igaza van, arra fordítunk időt, amire nagyon szükségünk van.
    Bizonyos szintű tárgyalás, adott szakszavakkal, érdeke a másik félnek, hogy akarja megérteni, amit mondunk.
    túravezeteés, unalmas ugyanazon szöveg mondása félig figyelő embereknek
    baráti levélírás, meg akarja érteni, amit jól,rosszul szeretnénk tudtára adni, legfeljebb visszakérdez

    Válasz
  3. Szabó Lászlóné

    Nekem kicsit nehezen megy a kiejtés megérteni meg èrtem köszönöm szépen

    Válasz
  4. Asperján István

    Tisztelt Tanár Úr,
    Nekem még a magyarral is megértési gondjaim támadnak, mert romlik a hallásom az utóbbi időben. Tehát ez nem angol nyelv specifikus nálam sajnos.
    A beszéddel kapcsolatban nincsenek gátlásaim. Nem nagyon zavar, hogy nyelvileg nem helyes, amit mondok, vagy kérdezek. Segítenek egyébként szinte minden esetben, ilyenkor még azt is kérem, hogy beszéljenek hozzám lassabban. Megértőek többnyire pl. reptereken stb.
    Olvasásnál megpróbálom az egyszerűbb mondatokat lefordítani és utána a fordítóprogramban ellenőrzöm. Nagy sikerélmény,ha jó, vagy a jóhoz közelítő!
    Írni ritkán szoktam angolul, de már volt azèrt erre is példa. Ilyen esetben fordítóprogramot használok, mert hibásan leírni valamit az ciki szerintem. Üdvözlöm: Asperján István

    Válasz
  5. Jánosné Szabó

    Nehezen tanulok nincs a környezetemben akihez és akivel tudnám gyakorolni az angolt , így mind a négy állítás igaz rám. Reménykedem !!

    Válasz
  6. Horváth Jánosné

    Kedves Tanár Úr!
    Az első 3 készség még csak-csak működik egyedül is, de beszélgetéshez minimum 2 fő szükséges. Szerintem a legjobb az lenne, ha személyesen tudnánk kommunikálni. Sokkal több a sikerélmény, mert a gesztusokkal, tekintettel és más testbeszéddel segíteni tudjuk egymást. (Azt hiszem:)
    Köszönettel és üdvözlettel: Mary

    Válasz
  7. Hermann József

    Mivel németül aránylag jól beszélek számomra az angol kifejezések egyszerűen nem jelennek meg angolul ezért nem tudom a szagok at sem megjegyezni. Hiába próbálom fonetikusan az angol szavakatMegjegyezni ez nem megy. A németül hallok egy új szót sokkal gyorsabban rögzül.
    Üdv. Dodó

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Ezen a problémán túl lehet lendülni, csak folytatni kell a tanulást.

  8. Tóth Károlyné

    Csak filmek nézésével lehet gyakorolni a beszédértést.Keleti országrészről van szó.Budapesti lakosok előnyben vannak./Több a külföldi náluk./ Ez a kis lehetőség is sokat jelent egy 81 évesnek./ Sok-sok köszönet Önnek.

    Válasz
  9. Orosz Mihály

    Sajnos kissé háttérbe maradt az írás a nyelvtan abszolúte. Időm kevés.Az ambicióm hajjt előre!
    Talán a remény a fejlődésemért!
    Köszönöm az ösztökélt érdeklődését és a leckéket!
    Tiszteletem Tanár úr !

    Válasz
  10. Andó Julianna

    Tökéletesen tudja ön hogy mik a problémák hát nekem is ezek de igyekszem többet gyakorolni!Köszönöm

    Válasz
  11. Németh Vilmosné

    Igen.Több időt kell rászánni a tanulásra. Sajnos beszéd nehezen megy. Nincs akivel tudjak beszélgetni. Köszönöm szépen a sok segítséget. Tisztelettel Erzsi

    Válasz
  12. Krajcsovics Józsefné dr. Illés Ibolya (+Ottilia)

    Kedves András!
    A listát kiegészíteném a bátorsággal és az önbizalommal. A tapasztalatom szerint ezek elengedhetetlenek a megszólaláshoz .
    Én régóta tanulok (ma már tudok is valamennyire) angolul- az első amit megtanított nekem anno „Madó néni” a fonetikus jelek és kiejtésük. Ez ma is sokat segít, hogy az ismeretlen szavakat is szépen mondjam ki.
    A hallásértésnél meg fülelni kell bármit is hallgatunk, a szavak között hol olvadnak össze a betűk-szavak, és mi a szó dallama, hol a hangsúly.
    Köszönöm a leveleket. Sok sikert Önnek és minden nyelvtanulónak. Ibolya

    Válasz
  13. Mária Zimáné Pongó

    Üdvözlöm András! Őszintén az élet mi sokszor akadàlyoz.Igen nem mindíg merek megszólalni.2004-ben Bp-en dolgoztam.Magass volt a követelmény iskolai végzettség nyelvtudás szint stb.A cég ellenőre az ügyféltől 1.5m-re megállt és figyelt,ez zavart mivel nem tájékoztattam arról,hogy 10 emberből 1 magyar többi Angol,Orosz,Ukrán,Cseh,Lengyel,Török stb Az orosszal elboldogultam megértettem.Az Angol adta fel leckét 270 helyett 220-at mondtam s a fiatalember csak nézett,de semmit nem mondott.Zavaromban felkaptam az egyik számológépet s beütöttem a 270 -es összeget.Ő elmosolyodott és elköszönt.Az ellenőr előbb kinevetett majd közölte felvételt nyertem,de a kiejtésre figyeljek.Félek azóta is.

    Válasz
  14. Bertalan

    Nekem inkább a nyelvtan okoz nehézséget. A németben ahhoz, hogy helyesen tudjak ragozni, ismerni kell a névelőket, amiben sokszor tévedek.
    Az tapasztaltam azonban, hogy gyakorlással ez is kiküszöbölhető, de nagyon sokat kell ehhez gyakorolni.
    Köszönöm és üdvözlöm!

    Válasz
  15. Tóth Csaba Endre

    Annak a készségnek a fejlesztése ami nem megy olyan jól szerintem az egyik legfontosabb.Hatalmas az öröm a megkönnyebbülés mikor el kezd menni végre.Nagyon sok erőt és kitartást ad a folytatáshoz.
    Köszönöm a sok segítséget!

    Válasz
  16. Király Péter

    Kedves tanár út!
    Elolvastam levelét minden sorával egyet értek, Régebben kaptam hasonló útbaigazítás Öntöl és igy ennek megfelően tanulok. Kiegészítem még hangfelvételeket készítek és visszahlgatom. Történetek megtanulok és készítek egy vázlatot németül és annak megfelelően felmondom. Szeretném megkérdezni ez egy hasznos dolog? Segíti az ember felődését? Talán vannak még más módszerek is?
    Várom a válaszát! Tisztelettel Király Péter

    Válasz
  17. Kerényi Lászlóné Sára

    Kedves Tanár Úr!
    Bátorkodom az előző levelére válaszolni.Nem nyelv szakos tanár voltam, de megmaradt néhány”aranyköpés”.
    Oroszóra.- Gyerekek, fordítsátok le otthon a következő mondatokat: 1. Szerelem a biciklit. 2. Mi újság?
    Latin betűkkel írom: Ja ljubov veloszipéd. 2. Sto gazéta?
    A mai témához: Van nekem egy ötödik bajom is, hogy 74 éves vagyok, de nem hagyom abba, sok örömöt is jelent. Egy pohár vörösbor után olyan folyékonyan beszélek, hogy az csoda.Nem érti senki,de jókat derülünk rajta.
    A 4 témakörre kapott válaszok tanulságosak lehetnek. Nekem a nyelvtannal van a legkevesebb bajom. A többihez több szorgalom kellene. Az eddigi leckéknek ismerősek voltak a szavai, a régiek megmaradtak. A Yesterday mindent visz, hálás vagyok érte, Köszönöm. Igaz, a szövegét nem értem, de így is öröm a számomra.
    Köszönöm, hogy meghallgatott, hogy még én is benne vagyok a névsorban, várom a folytatást.
    További szép napot, áldott ünnepet kívánok, szeretettel Kerényi Sára

    Válasz
  18. Zsuzsanna Jávorházy

    Nekem a magyar nyelvtanban nem létező dolgok okoznak néha problémát levélíráskor… (Pl a szenvedő szerkezet…) Az a szerencsém, hogy a Barátnőm olyan jó ember, hogy nyelvtani hiányosságokkal is megérti a leveleimet. A nyáron egy „nemzetközi” esküvőre vagyunk hivatalosak, ahol a fő nyelv az angol lesz, ha kérhetném András egy ilyen témájú, szókészletű összeállítást is szerkesszen. ..Előre is hálás köszönetem!

    Válasz
  19. Fődi Péterné

    Kedves András ! Én 71 éves vagyok és az a baj hogy amit megtanultam gyorsan elfelejtem , vagyis nem marad meg a fejemben. Üdvözlöm !
    Gabi

    Válasz
  20. Aranyi laszlo

    Először is köszönöm szépen a segítséget én sajnos most nem tudok sok időt foglalkozni a tanulással de így hogy hogy kell írni kimondanisokat segít nekem Mert minden leckét leirok és így tudok gyakorolni még utazás közben is
    Köszönöm szépen

    Válasz
  21. Bottka Imre

    Sajnos a beszedertes nem megy, pedig mindig ezt gyakorlom. A beszedkeszseg megy, de a rokonaim mindig megjegyzik, túl magyarosan beszélek. Fontos lenne az akcentus mentes beszéd, de ahhoz ott kellett volna szuletnem. Ezért nem érdekel, ez a része, ha megjegyzik, ha nem. És sajnos azt tapasztalom, mindig megjegyzik.
    Ok sem tudnak se megtanulni, se beszélni akcentus mentesen magyarul.

    Válasz
  22. Ajtai.veronika

    Köszönöm szépen a segítséget nekem mind a 4 probléma fennt áll. Keveset tudok gyakorolni sokat dolgozom ennek azaz oka ugyanakkor ha dolgozom rengeteg angollal találkozom akiket valamilyen útonmódon angolul tudom tájékoztatni magam sem értem hogyan. Mindenesetre értem amit ők mondanak de azt is amit én mondok. Köszönöm szépen a segítséget.

    Válasz
  23. Illés Melinda

    Nyelvtan megy nehezen.
    A memorizálás napközbeni folyamatos hallgatását, mikor időm engedi , tetmészetesen , vélném jobb erefmény elérésére.
    Mi a véleménye?’

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Prőbálja ki, biztosan segít előre lépni.

  24. Péteri Andrásné

    Én a legjobban az írott szöveget értem meg, de próbálok angolul kommunikálni írásban, beszédre nem volt alkalmam, viszont minden angol tanítást megnézek a neten és kezdem érteni a kifejtett szavakat, ha énekelnek. A gyakorlás a legfontosabb.

    Válasz
  25. Magdi

    nem merek megszólalni”
    ”nem tudom helyesen kiejteni a szavakat”
    ”nem értem, ha beszélnek hozzám”
    vagyis az első három, amit említett, a nyelvtan nekem többnyire jobban ment majdnem minden nyelvnél.

    Tehát a beszédkészség, beszédértés a problémás- ráadással egy kis halláskárosodással is sajnos.

    Válasz
  26. Aniko Marttiini

    Tökéletesen egyetértek nekem az angol kiejtés megy nehezen azaz idegesít mikor beszélek, h nem jó és nem érthető, mivel néhány nyelvet beszélek ezért gátlásom nincs de az angol mindig idegesír h félre értik és én is nehezen értem ha már komplikáltabb a beszéd téma.
    Persze többet kellene gyakorolni meg tanulni de lusta vagyok sorry. Szeretném hallás után megtanulni de kevés lehetőségem van gyakorolni állandóan. Ezt kellene megoldani részemről!
    De gratulálok mert nagyon jók a tanácsai és a módszer!
    Köszönettel!
    Marttiini Anikó

    Válasz
  27. Deregánné Dévényi

    Kedves András!
    Az olvasással, szovegértéssel már valamennyire elboldogulok.
    Ha beszélnek hozzám, szoktam kérni, hogy ismételje meg, vagy lassabban beszéljenek.
    Az írásnál a szórenddel nem vagyok tisztában , bár a szavakat ismerem.( többnyire😅)
    A kiejtésem biztos borzalmas, egy ismerősöm megjegyezte: olyan oroszos.😂(66 éves vagyok)
    Üdv.: Gyöngyi

    Válasz
  28. IldikóBárdossy

    Én naponta foglalkozok 1-2 órát idegen nyelv tanulással. Csak így van értelme.

    Válasz
  29. Czeider Erzsébet

    A nyelvtulas, beszédertes, olvasás és beszedkeszseg írás nálam csak az írás megy jobban és talán az olvasás a tobbi már nehéz. Valóban hiszem hogy tobb gyakorlas és időtöltés határozza meg mennyit fejlődünk az el sajatitassal.

    Válasz
  30. Behany Margit

    Alapdolgokat értek. Válaszolni már nehéz, de belevágok, legfeljebb kijavítanak. 😊 (Volt rá már példa.)
    Kérdezni is tudnék, de félek, hogy a válaszokat nem értem meg.
    Írással, olvasással is próbálkozom, van aki kijavítson. 👍

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Margit!

      Ne féljen attól, hogy nem érti meg a választ. Kezdjen el kérdezgetni, aztán majd meglátja, egyre többet fog megérteni a válaszokból is. Valahol el kell kezdeni. Ha nem érti a választ, mondja, hogy lassabban, kérem. Ismételje meg, kérem.

  31. Bácsi István

    Keves András!
    A szövegértéssel van gondom, mivel nagyothalló vagyok nem értek tisztán kimondott szavakat,
    Az olvasás és írás közelebb áll hozzám, viszont a beszédkészségem nagyon gyenge.

    Válasz
  32. Lengyel Erzsebet*

    Tisztelt András!
    Igen, nekem is hallas utani értés megy a legnehezebben, tul gyorsan beszélnek és összevonnak szavakat a filmekben.
    Meg merek szólalni alapszinten, kicsit a kérdés megértésén kell dolgoznom sokat. 77eves vagyok, szeretek a nyelvtanulással időt tölteni.
    Köszönöm
    Lengyel Erzsi

    Válasz
  33. ILONKA BOLDIZSÁR

    Tisztelt Neményi Úr !
    Valóban ezek a fő problémák. A beszéd az kicsit megy , amit a könyvből megtanultam , de ha hozzám beszélnek az már nehezebb , és a nyelvtan .- de nem adom fel gyakorolok , talán a módszeren kell változtatni ahogyan rá irányította a figyelmemet. Nagyon jók ezek a levelek részben irányt mutat . KÖSZÖNÖM Boldizsár

    Válasz
  34. Nagy Mónika

    Németül meg tudom mondani amit akarok,(biztos van benne gramatikai hiba,)de ha beszélnek hozzám,főleg tájszólással, nem értek meg mindent.!?

    Válasz
  35. Szabó László

    Angol nyelvű filmeket nézek, amelyeket úgy-ahogy már megértek, de azért használom a magyar feliratokat.
    A beszédkészségemmel rosszabbul állok, hiszen nincs alkalmam gyakorolni. Leginkább itthon és egyedül élek, 75 évesen már nem utazom, tehát a gyakorlás nem megoldott.
    Igazából csupán a világra való rálátásomon igyekszem javítani.

    Válasz
  36. Beszédes Attila

    Csak egyetérteni tudok! Már nagyon csekély szókinccsel is folyamatosan gyakorolni kell minden módon. „Az ismétlés a tudás anyja”.

    Válasz
  37. Palik Vera

    Sajnos nagyon sokat elfelejtettem a kovid miatt, nem tudom, hogyan jönne elő.
    Tudnia kell, hogy idős vagyok már, de az agyamat serkentené, Sajnos a családban nincs olyan, aki beszélne németül. Kivéve a fiamat, de ő járja a világot.
    Köszönöm, ha ad öletet!
    Tisztelettel
    P. Vera

    Válasz
  38. Trabach György

    Kedves András!
    Nálam ilyen probléma nem merek megszólalni nincsen,a szókincse lehetne gazdagabb,a helyesìrás az problé.ás.

    Válasz
  39. Dr.Kristof Andrasne Gabriella

    Tisztelt Neményi András!
    Valóban nem megy minden egyformán jól, nekem sokszor a beszédértes okoz nehézséget, de ha látom leírva a szoveget, akkor mindjárt világossá válik a mondat értelme. Valóban sokat kell gyakorolni a szöveg és beszedertest egyaránt.
    Üdvözlettel: Dr.Kristof Andrasne

    Válasz
  40. Torma Gábor

    Kedves András!
    Nekem a beszédértéssel van a problémám. Mióta tudatosan igyekszem fejleszteni, azóta valóban érzek fejlődést.

    Válasz