Zsákutca módszerek a nyelvtanulásban

Biztosan ismeri az érzést, amikor az ember tanul, tanul, próbálkozik, de úgy érzi, nem jut előre… Nos, a legtöbb ilyen eset hátterében „zsákutcába” vezető módszerek állnak.

Nézzük a három legjellemzőbbet!

1) Amikor szavakat tanul az ember, önmagukban, anélkül, hogy lenne közöttük összefüggés.

A legjobb példa erre, amikor az általános és a középiskolában oroszul tanultunk. A szódolgozatra megtanultuk a szavakat, aztán 3 nap múlva már el is felejtettük őket.

Egy idő után így káoszba fullad a nyelvtanulásunk, nem véletlen, hogy 8 év orosztanulás után – tisztelet a kevés kivételnek – nyelvtudásunk meg sem közelítette a középfok környékét.

Ott kezdődik a baj, hogy eleve nem CSAK azokakat a szavakat kellene megtanulni, amelyekkel a tankönyv írója szerint korábban még nem találkoztunk, amelyeket ő számunkra ismeretlennek, újnak minősít.

Meg kellene tanulni az összes olyan szót, amelyet a szövegben nem ismerünk. Ez tanulónként változik ugyan, de ha odafigyel erre az osztályban a tanár (és a tanuló!), akkor folyamatos tanulással ez kezelhető.

A tanulókat nem érdekli, hogy nem értették meg az olvasmány szövegét, nagyon sok szót nem tudnak még az olvasmányból (én is így voltam vele), de örülnek, hogy megúszták ennyi új szóval, és eszük ágában sincs megkérdezni a többi szó jelentését.

Ha minden szót, amit nem ismernek, megtanulnának, mondanának velük 3-5 mondatot, akkor haladnának.

De csak az új szavakat kérték számon. És ez így ment 8 éven át, aminek az eredménye az lett, hogy 8 évnyi orosztanulás után ugyanannyit kellett tanulnom a középfokú nyelvvizsgára oroszból, mint angolból, ahol nulláról indultam.

2) A magnóhallgatás teljes mellőzése

Nem értettünk meg oroszul egy oroszt, ha véletlenül sikerült valakivel szóba elegyedni. De ez nem csoda, hiszen magnót összesen talán egyszer hallgattunk a 8 év alatt.

Elnézést kérek, ha rosszul emlékszem, és háromszor is előfordult a 8 év alatt… a hallott szöveg értése, mint készség, akkor is nulla – mert nulla a gyakorlására szánt idő. Heti háromszori magnóhallgatást szoktam javasolni… Igaz, ez energia befektetést igényel.

3) A beszélgetés hanyagolása

Oroszul beszélni senkivel sem kellett. Az órákon túlnyomó többségben az „olvass és fordíts” típusú gyakorlatok domináltak, no meg a nyelvtan.

A számonkérés főleg írásban történt. Volt szódolgozat meg nyelvtani teszt. Szóban az olvasmányt kellett elmondani. Ennek óriás haszna lett volna, ha a bemagolt szöveget előtte kiszótározzuk, és értjük, amit mondunk. Úgy szépen fejlődött volna a beszédkészségünk…


Nos, ha szeretnénk kijönni a zsákutcából, ahhoz meg kell fordulni.

Az ismeretlen szavakat meg kell tanulni, azokkal mondatokat írni és mondani, a szövegeket kívülről meg kell tanulni.

Az, ha valaki ehelyett rengeteg nyelvtani gyakorlatot végez, ahogy annakidején mi is tettük, az megy tovább, befelé a zsákutcába.

Nem az a gond, hogy a nyelvtant gyakorolja
(én mosakszom, te mosakszol, ő mosakszik,
én alszom, te alszol, ő alszik,
én megyek, te mész, ő megy, stb.),
hiszen izgalmas és motiváló…

Az a baj, hogy sokszor emiatt elmarad az a fajta gyakorlás, amitől elkezdene beszélni, amitől valóban fejlődne a tudása…

Ha hetente csak háromszor fél órát tölt azzal, hogy magnót hallgat, és elismétli, amit a magnó mondott, akkor már sokkal előrébb lesz 3 hónap gyakorlással, mint régen 3 év tanulással.

Ön már kijött a zsákutcából?
Kérem, írja meg nekem egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

112 hozzászólás a(z) “Zsákutca módszerek a nyelvtanulásban” bejegyzéshez

  1. Földesi Tibor

    Kedves András!
    A zsákutcából önnek köszönhetően lassan elindultam visszafelé. Az angol kifejezéseket, mondatokat és így a szavakat is írott formában már egyre jobban megértem. Viszont hiába hallgatom rendszeresen hozzá a CD-ket is a beszélt szöveget egyáltalán nem, vagy csak nehezen értem meg. Ez lehet angol nyelvű dal, film vagy élő beszéd, mert mire megérteném, felfognám miről beszélnek már rég teljesen másról beszélnek. 45 éves vagyok. Ön szerint mi a problémám? Túl lassan forog az agyam vagy lassú, nehéz a felfogásom?
    Tisztelettel: Tibor

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Szerintem keveset hallgat angol szövegeket.
      A másik gond, a szöveg szintje lehet.
      Először egyszerű, nagyon egyszerű, rövid szövegekkel gyakoroljon.
      Ha rövid szövegeket már sikerül megérteni, akkor foglalkozzon csak hosszabb szövegekkel.

  2. Kiss Tünde

    Kedves András!
    Amióta meghallgatom a híreket minden nap az egyik német rádióban és a német tévéadókon szórakoztató műsorokat nézek, azóta javult a szövegértésem és a megtanult szavakat aktívabban tudom használni.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Ugye, meg lehet tanulni a hallás utáni értést is?

  3. PETŐ JÓZSEF

    PETŐ JÓZSEF T.Tanár ÚR. Először is B U É K .Hobbiból tanulgatok lassan haladok. Még zsákutcában vagyok. De haladok . Tisztelettel József.

    Válasz
  4. Juhász Katalin

    Kedves Tanár Úr!
    Én is sikeres,boldog új esztendőt kívánok!

    Eddig nem hallgattam magnót,de a későbbiekben beiktatom a leckék könnyebb rögzüléséhez.

    Hálásan köszönöm a leckéket!

    Válasz
  5. Török György

    Kedves András!
    Nagyra értékelem,hogy figyelmemmel kíséri a tanítványait. Sajnos én is úgy érzem,hogy zsákutcában vagyok!! Most próbálók visszafordulni.
    Maradok Tisztelettel és nagyrabecsüléssel Gyuri

    Válasz
  6. Éva

    Tisztelt Tanár Úr!
    Én kint vagyok már a zsákutcából elméletileg, csak a gyakorlattal van a baj. Mostanában keveset tanulok,keveset hallgatom a magnót,és beszélgetésre sincs sok lehetőségem. A tanulást is az esti órákra hagyom, amikor már fáradt vagyok. Ezen kell majd változtatnom,de most családi okok miatt nehezen megy.A tanulást abbahagyni nem akarom, mert ha keveset is tanulok, az nagy örömömre szolgál. A Tanár Úr tanácsai mindig jókor jönnek és megerősítenek.Köszönöm!
    Tisztelettel:Farkas Imréné Éva.

    Válasz
  7. IRINA

    Tisztelt A ndras egyet ertek onnelde en mar nyugdijas vagyok es nekem megfelelt ahogyan eddig tanultunk azert szivesen fogadom ha tovabbi lecket kuld nekem koszonom Szep estet BUEK

    Válasz
  8. Kiss Imréné

    Kedves András! Nagyon szépen köszönöm sorait. Hát a zsákutcából én is lassan kijövök.Mind a két csomagot használom. Magnót és a könyvet is. Az Unokáim szoktak új szavakat adni,mivel ők Ausztriában élnek és ott tanulnak. Köszönöm a figyelmeztetést. Néha jól jön.Jó egészséget Sok szerencsét az ÚJÉVBEN! Jó egészséget Üdvözlettel Kiss Imréné

    Válasz
  9. Szűcs Józsefné

    Tisztelt Tanár Úr!Először is B U E K Önnek és minden kedves tanulótársamnak.Az alagút hosszú volt,de már kijutottam belőle.Napi rendszerességgel -délelőtt,délután és este 1-2 órát fordítok az angoltanulásra a Buldozer nyelvkönyv és hanganyag segítségével.Szerencsére van gyakorlótársam is aki velem egy házban lakik és több nyelvtanfolyamon van túl,de számára is hasznosak az Öntől kapott instrukciók,melyeket megosztok vele.Tanulótársaimnak kortól függetlenül kitartást és szorgalmas gyakorlást kívánok. Üdvözlettel Teréz

    Válasz
  10. Hunyady Hedvig

    Kedves Tanár Úr. Sajnos valóban zsákutcában vagyok. Köszönet a tanácsokert. Kivanok én is nagyon boldog Ujevet. : Hedvig

    Válasz
  11. Tóth Balázs

    Kedves András Úr
    Sajnos a hanganyagot még eddig nem tudtam meghallgatni, mert nincs mivel. Szerintem sokan azért sem halladnak előre, mert az emberek többsége vizuálisan tud jól tanulni ,én haladok de lassan ,meg aztán mostanában inkább az angolal foglalkoztam , azon gondolkodom hogyan tudnám hozzá venni a németet. Sajnos egy átlagos beszédben a szavak fele nehezen jegyezhető meg, pont azért mert nem elképzelhető pl csak ,olyan azért ,talán na ezek a nem vizuális szavak , a nyelvtant én csak kis részletekbe tudom tanulni, mert nekem unalmas , de különben akármit is tanulok csak azt tudnám megjegyezni aminek értem a logikai felépítését és ezzel nem hiszem hogy egyedül vagyok, persze egy nyelvnel ez nem megy máról holnapra ezt én is tudom. Nekem az angol pl kicsit logikátlannak tünik.
    Üdvözlettel

    Válasz
  12. f

    AAA aTisztelt Tanár Úr Köszönöm hogy mindent elkövet tanulásunk elősegitésére Én 80 évesen arra törekszem,hogy alapvető kommunikácioban részt tudjak venni Most a fiam meghivott Floridába ahol 4éve dolgozii T öbbszöri átszállással jutok el Jacsonvillebe Ezért szorgalmasan tanulom a reptéri kulcs szavakat mondatokat Nekem a célom az alavető kommunikácios tudásMár hamar elfelejtem ami t már tudtam,Szerencsémre franciául elboldogulok bár 30 éve dolgoztamAlgériában azota nem beszélek francia nyelvenköszönm az utmutatásait és sgitőkészségé

    Válasz
  13. Bartalovics Istvánné

    Kedves András! Minden sorával teljes mértékben egyetértek !Kijöttem a zsákutcából mert én az ön modszerével a mondatokat tanultam meg és munkám
    során nagyon jól megértetem magam. Van ugyan még mit tanulnom de köszönöm a segítségét. Remélem máskor is kapok hasonló jó útmutatást a tanuláshoz.
    Üdvüzlettel:Judit

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Judit!

      Szívesen segítek. Ha van kérdése, írja meg.

      András

  14. Gyovai Gyorgy

    Meg zsakutcaban vagyok.Koszonom az On intelmeit.A 75 elmult szogalmas hobbibol tanulgato ferfi.BUEK.

    Válasz
  15. Hegedűs Julianna

    Kedves Tanár úr!
    Köszönöm ezt a tájékoztatást, ráébresztett a hibámra. Valóban a hallott szöveg megértése nehéz, megszólalni pedig még nehezebb. Az ismétlés ismétlése ha lassan is, de egy-egy kicsit előrébb visz. Szabadidőm értelmesebb kihasználása végett álltam neki az angol tanulásának, ezért nem zavar, a lassú előrejutás. Közelebb vagyok a 70. évemhez, így a tökéletes nyelvtan megtanulására már nem törekszem. A tankönyve segítségével igyekszem a számomra szükséges mondatokat megtanulni.
    Köszönöm a segítségét, remélem máskor is kapok hasonló jó útmutatást a tanuláshoz!

    Válasz
  16. Judit

    Üdvözlöm Tisztelt Tanár Úr!

    A módszere nagyon jó, és úgy gondolom mindenben igaza van. Sajnos még én is a zsákutcások csapatát erősítem, nincs elég idő munka, család, háztartás mellett normál ütemben tanulni. Vagy lehet, hogy csak én nem jól osztom be az időmet. De nem adom fel, próbálkozom változtatni. Köszönöm az emlékeztetőül szolgáló emaileket, ilyenkor mindig ráébredek, hogy nincs még semmi veszve! További sok sikert kívánok a munkájához!
    Üdvözlettel: Judit

    Válasz
  17. Dr.Soltra János

    T. Tanár Úr! Az én zsákutcám nemcsak sötét,de gödrös,kátyus is.Nem tudom ellenőrizni,hogy amit kimondok,azt jól és érthetően mondom-e. Ez görcsösen lelassít. Gyakran ömlenek a vírusirtó-frissítési ajánlatok. Amikorra átmagyarítom a szöveget nagyon sok időt fordítok olyan dologra,amit jó lenne ránézésre megérteni.Sokszor van olyan érzésem is,hogy az ajánlat nem annyira a vírusirtásról szól,hanem a pénzlehúzásról. Ha van jó ötlete,a segítségét előre is köszönöm!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves János!

      Ha felveszi, amit mond, akkor vissza tudja hallgatni,
      és összehasonlítani az eredetivel, ami elhangzott.

      Vírusirtó ügyben informatikai szakembert kell megkérdezni.

      Üdv,

      András

  18. Domonkos Béla

    Akaraterővel, szorgalommal tanultam meg autodidaktaként a német nyelvet, melynek eredménye, hogy a bábjátékaimat, mint bábszínész Németországban is sikerrel játszottam.
    Mostanában az angolt próbálom újra tanulni és fejleszteni a gyenge tudásomat a BULDÓZER segítségével, melyhez gratulálok. Tetszik, ha először nem is értem, de fontos, hogy angol mondja a szöveget.

    Válasz
  19. Bánhidi György

    Kedves Tanár úr!
    Úgy érzem „középszinten” beszélek angolul, hiszen számos angol nyelvterületen jártam és megértettem magam. A bajom csak az, 80 éves vagyok és rengeteget felejtek.
    Van e Önnek egy olyan szisztémája, gondolok a hatásos, de nem túlzott óraszámú gyakorló feladatokra, amelyeket ajánl.
    Üdvözlettel: György

    Válasz
  20. dr. Borovszky Tamás

    Sajnos nem, de igyekszem.
    Minden ilyen levél sokat segít, köszönöm !
    Tamás

    Válasz
  21. Szabó Mária

    Üdvözletem Tanár Úr.
    Még benne vagyok rendesen,de mintha lenne némi fény az alagút végén. Az én hibám tudom,több időt kellene ráfordítanom. Megpróbálok változtatni,hobby olasztanuló vagyok.
    Üdv. Maria

    Válasz
  22. Judit

    Kedves András!

    Teljesen igaza van. Az Ön módszere nagyon jó, de helyettünk nem tud szorgalmas és kitartó lenni. Azért igyekszem…

    Válasz
  23. Aranyos Jánosné

    Tisztelt Tanár úr!
    Igaza van én valóban zsákutcában vagyok,ráadásul jó mélyen!Új évi fogadalmakban nem hiszek,soha nem is hittem.Viszont a zsákutcás e-mail elolvasása után,arra jutottam,hogy Teljesen újra kell kezdenem a tanulást.Elmentettem az összes Öntől kapott üzenetet,így valóban Teljesen
    ,az első üzenetétől kezdve újra kezdem a tanulást!
    Igyekszem fontos dolgokkal tölteni az időmet és ha belevágok valamibe és elakadok,újra kezdem,nem adom fel soha,amibe egyszer belevágtam!
    Minden jót kívánok Önnek és nagyon köszönöm az összes üzenetét,a zsákutcás üzenetét külön köszönöm!
    Tisztelettel:Veronica

    Válasz
  24. Gáspár Antalné

    Kedves Tanár úr ! Én már jó úton vagyok kifelé,kérdés meddig tart az út ? Remélem ez az év pozitív eredményt hoz ! Tisztelettel: Mária

    Válasz
  25. Kopasz Lászlóné

    Kedves Tanár Úr!

    Azért tanulok,hogy dolgoztassam az agyam,néha jól haladok de van amikor úgy érzem sehol sem tartok,egyszerű mondatokat tanulok,fontos kifejezésekre fektetem a hangsúlyt.Mindennap elő veszem a tankönyvet és angol nyelvű műsort is hallgatok. Köszönöm a tanácsokat, tudom keveset beszélek de igyekszem. Egyenlőre magammal társalgok.
    Tisztelettel: Katalin

    Válasz
  26. Szűcs Cecília

    Kedves András!

    Köszönöm a hasznos tanácsokat.Nagyon nehezen tudtam az ünnepekre írni az unokaöcsémnek karácsonyra. Az az érzésem,hogy talán félreértik.
    Érhetően válaszolnak, röviden és ezt füzetbe írom ,lefordítva is.
    András kérem igaza van a lemezt ritkán hallgatom.Utazáskor több napra a gépet
    nem viszem magammal.Eldöntöttem a CD-lejálszót viszem és esténként azon
    gyakorolok.
    SZERENCSÉS ÚJÉVET KÍVÁNOK.
    Hálás köszönetem; Cecília.

    Válasz
  27. Kovács Imre.

    Nehezen megy a tanulás, sok szavat megtanultam
    néha gyakorlom,néha kihagyok .
    Ön kedves Tanár Úr!
    mindent jól csinál , amikor van időm tanulok, a körülmények…..
    üdv; kovács Imre.

    Válasz
    1. Tóth Lászlóné

      Kedves András! Tökéletesen igaza van. Üdv. Mária.

  28. Nemes András

    Tisztelt Tanár Úr!
    Nagyon igaza van, Látszik, hogy diagnózisa tapasztalatokon alapul. Kíváncsi lennék, hogy a magnós gyakorlatok közül a „relax” módszert sőt a mostanság divatos théta- állapotban való tanulásról mi a véleménye?
    Nemes András

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Ezekről a módszerekről olyan tanulókat kellene megkérdeznie, akik
      ezek segítségével tanultak meg egy idegen nyelvet.

  29. Mesterházy Sándor

    Tisztelt Tanár Úr !

    Lassan de biztosan haladok remélem már kiértem a zsákutcából!!!

    Válasz
  30. Ászity Beatrix

    Tisztelt Tanár Úr

    Kijöttem a zsákutcából mert én az ön könyvéből a mondatokat tanultam meg és utazásom
    során nagyon jól megértetem magam .Különösen nagyon jó anyag volt és nagy segítségemre volt
    a repülés utazási rész a Buldözer könyveiben nagyon sokat segített és most is ha tudom tanulom tovább a mondatokat .Nagyon jók .Köszönöm

    Tisztelettel Ászity Bea

    Válasz
  31. Tóth Károly

    Tisztelt Tanár úr!

    Kedves András!

    Örültem a „zsák utcás ” bejegyzésének, mert minden betűje igaz, amit pl. az orosz nyelv ” magas fokú”

    elsajátításának (retró )módszereiről ír!

    Sajnos az oroszon kívül más nyelv tanulásával nem foglalkoztam, mert bármire is foghatnám, de
    igazából lustaságból, és nemtörődömségből, akaratgyengeségből adódóan nem tettem!

    60 éves korom körül/ most a 69.et taposom/ angolból alapfokú nyelvvizsgát tettem, mert bizony a

    számítógépezéshez kellett némi „angolság”!

    A francia nyelvet pedig mindig élvezettel, örömmel hallgattam filmekben, utcán, bárhol, és ezért is

    vettem meg Öntől a nyelvleckéket! Elismerem , hogy lassan haladok, több kitartásra lenne szükségem,

    bár azt mondják, hogy az élő nyelv az minden gyakorlásnál többet ér!

    Egyetért ezzel?

    Igazából most van egy kis nyelvi gondom, ezért is fordulok bizalommal Önhöz!

    Teljesen egyéni probléma, de……..!

    2018 január 27.én részt veszek Salgótarjánban a Gabora-gálán, ami egész napos öregfiúk tornát

    jelent , melyen a Real Madrid is szerepel, és itt van a gond, mivel játékvezetőként jómagam is

    szerepelek, a kérdésem az, miként kommunikáljak, kommunikálhatok a játékosokkal?!

    Mit ajánlana megoldásként?

    Segítségét, javaslatait előre is köszönöm!

    Tisztelettel Tóth Károly, aki amatőrként pontosan 50. éve focibíró!!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Károly!

      Nincs leírva valahol, hogy egy játékvezetőnek miként kell kommunikálnia a játékosokkal?

  32. Richter Jánosné

    Én a mai napig is tanulom az angol nyelvet.Hetente kétszer angol tanár segítségével.Nekem nem okoz gondot a tanulás.Naponta gyakorlok a duolingon keresztül is ott 72%-on tartok .Nem ez az első idegen nyelv amit gyakorlok.

    Válasz
  33. Szabó Rudolf

    Hála istennek ez nem rám vonatkozik, már egész jól beszélek és rájöttem hogy érdemes írni is,bármilyen angol szöveget lemásolni.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Teljesen igaza van! Írni is, és beszélni is kell.

  34. Hadnagy Gáborné

    Tisztelt Tanár Úr!
    Új év, új fogadalom. Levele nyomán újra kezdem a tanulást. /Kezdeti siker után időhiány miatt lemaradás./
    Üdvözlettel Erzsi

    Válasz
  35. Varga Zsuzsa

    Tisztelt Tanár Úr!
    Elmúltam 72 éves hobbiból tanulgatok, lassan haladok, köszönöm a jó tanácsokat!
    Üdvözlettel: Zsuzsa

    Válasz
  36. Kilián Kálmán Zoltán

    T. András!

    Azért vettem meg a szettet /1-2/, mert egyetértek a tematikájával.
    Sajnos napi 10 órát töltök számítógép előtt /munkából kifolyólag/.
    Ezért az olvasás korlátozódik a sajtóra és könyvekre.
    A nyelvkönyv már nem tartozik ide.
    A CD hallgatási tanulást részesítem előnyben, de…
    Napi 2x fél óra, amíg a kocsiban ülök, de bökkenő van.
    Sajnos a hanganyag magyarul tanulóknak készült!
    Tessék csak metronómmal lemérni, a magyar szöveg tagolt érthető, lassú.
    Az angol gyors, nem tagolt, nem érthető.
    Amikor a hallás utáni megtanult anyagot próbálom az írással egyeztetni, megdöbbentő.
    A hetven százalékát nem úgy tanulom ahogy le vagyon írva!
    Igen, olvasva hallgatva jobb, de erre nincs időm.
    Pedig úgy látom ez a megoldás.
    Küzdök továbbra is.

    Tisztelettel: Zoli

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Az angol szöveget angol anyanyelviek mondják a cd felvételeken.
      Őket kell megtanulni megérteni, az életben is így beszélnek.

    2. ACÍV

      Tisztelt N e m é n y i András tanár úr!
      Nagyon szépen köszönöm, hogy időt szán reám, lelkiismeretesen mindig elküldi a leckét .
      Mivel már nem vagyok húsz éves , /úgy is mondhatnám az idősebb korosztályhoz tartozom /igen nehezen fog az agyam, de azért próbálkozom, mivel most az idő is hozzá járul , mivel nem tudunk kimenni a kertben dolgozni. Igyekezni fogok, hogy a zsák utcából kijöjjek.
      további szép napot kívánok ACIV

    3. Neményi András Szerző

      Igaza van, télen több idő marad, amit tanulásra is fel tudunk használni.

    4. Zsigó Gézáné

      Az orosz nyelvű csomagot véletlenül kértem! Elnézést kérek Öntől hogy bosszúságot okoztam! Ezt nem kérem köszönöm szépen!

  37. Mészáros Lászloné

    T.András. Én egy 73 éves nyugdijas nő vagyok, angol középfoku végzettséggel. Gyakorlás miatt és hogy ne felejtsék ezért olvasom a computert.Köszönöm segiteni akarását, de nekem elég ha szinten tartom a tudásomat. További sikereket kivánok. Üdvözlettel Mészárosné Magdi

    Válasz
    1. Mária

      Még zsákutcában vagyok.nem látom még a végét ,ahol vissza fordulhatok.

      Szép estét. jó éjszakát kívánok: Mária

  38. Treiber Pálné

    Kedves Tanár Úr!
    Levele hatására ùjùlt erővel igyekszem betartani tanácsait.A hangos beszèd gyakorlását kell betartanom leginkább. Hobbiból tanulom a nyelvetm de lehetősègem adòdik valòdi nyelvi környezetbe kerülnöm unokám meglátogatása soránm aki Londonban tanul. Ùgy èrzem, nem merek megszòlalni.
    Üdvözlettel:Priscilla

    Válasz
  39. Décsy Sandorné

    T. Tanar Úr. Lassan haladok pedig naponta beszélnek hozzam németül Üdvözlettel Manyi

    Válasz
  40. dr.Gulyás Andrásné

    Kedves Tanár úr !
    Az a helyzet,hogy én is már csak hobbiból foglalkozom az angollal.Annak idején az egyetemen angolt tanultam,sőt még különórákra is jártam.Sajnos elég sokat felejtettem,így csak azt próbálom szinten tartani amit egyszer megtanultam.Régen nem fektettek akkora hangsúlyt a beszédre,inkább a fordítás és a fogalmazás volt a fontosabb.SAJNOS!!!!Én most angolul nézek filmeket és próbálom megérteni több kevesebb sikerrel.
    Az Ön segítsége és tanácsai nagyon sokat jelentenek számomra.Köszönöm !
    Üdvözlettel: Vali

    Válasz
  41. Szücs Erika

    Sajnos nagyon kevés az időm, család, munkahely stb. Nagyon hiányzik a nyelv tudása (angol) nagyon hülyének érzem magam, az unokáim már 2 nyelvet tudnak (felsőfokon angol, német) spanyol- angol, hát ma már az iskolában is nagyobb hangsúlyt fektetnek erre és nagyon jó dolog ez. Jobban kitárul előttük a világ. Ha véletlenül egy-egy szót megértek, nagyon örülök, de sokat kellene tanulni, hogy egy kicsivel többet tudjak.

    Válasz
  42. Greksa Ferencné

    Még nem az igazi, ahallott szöveg értése gondot okoz. Pusztán hobbiból tanulom a nyelvet (nagy örömmel), így nem okoz gondot a lassú haladás. A netes leckéket is elvégzem.

    Üdv: Zsuzsa

    Válasz
  43. Ficsór Tamás Mátyás

    Én is kijöttem már a zsákutcából hál’Istennek,de még lassacskán haladok.
    Én most már nem szavakat,hanem kifejezéseket tanulok.
    Úgy érzem ez eredményes lesz.

    Üdv : F.Tamás

    Válasz
  44. Dani Gézáné

    Kedves András. Még nem gyakoroltam eleget.
    Új év új fogadalom. Remélem az idén pozítívabb
    Eredményről is eszámolhatok.
    Üdv. Ibolya

    Válasz
    1. zsuzsa

      Kedves András! Még sokat kell gyakorolnom.A magno hallgatás sokat segít!

    1. Tar Pataki Erzsébet

      Magnöt hallgatni nem tudok. Csak a nyelvleckeket olvasom. Azokat nagyon köszónóm.Minden nyelvtanulónak és Önnek is tanárúr Boldog újévet

    2. Mészelyné, Éva

      Sokkal hatásosabb a nyelvtanulásom az Ön által leírt módszerekkel.
      Örülök, hogy közreadta.
      Köszönöm és Boldog új évet kívánok!

    3. Széles Józsaef

      Kedves András!
      Engedje meg hogy először is Boldog Újévet kívánjak Önnek !
      Mélyen elismerem a tudását, a tanulni vágyók iránti jó szándékát,
      segítő készségét. Az inspirációit is jónak tartom, a magam részéről
      elfogadom és , hogy őszinte legyek, jól is esik.
      Problémáim : kevés időt szánok a tanulásra ,tudom, többet kellene. Aztán a korom : 80 évesen az agy már nem olyan fogékony,mint a fiatal-közép korúaknál. De a nyelv tanulást nagyon jónak tartom az agy karban tartása végett. Tőlem telhetően igyekszem a zsákutcából vissza fordulni. Köszönöm a jó tanácsot, további sikereket kívánok, baráti üdvözlettel !

    4. Klára

      Én a hang anyaggal tanulok,így számomra könnyebb. Ha kell 5x 6x is meghallgatom amíg rögzül na meg visszatérek rá újra .Hiszen 68 éves vagyok és már nehezebb a tanulás.

    5. Ildikó

      Kedves András ! Nagyon tetszik, igyekszem többet tanulni! köszönöm

    6. Kiss Borbála

      Köszönöm azt amit megtanultam. Sajnos balesetem miatt nem tudtam folytatni az órákat talán nem teljesen de sokat lemaradtam. Nem tudom most kisérni a feladatokat,.Nagyon sajnálom.mert könnyen elsajátitható módon kaptuk a feladatokat. Még egyszer köszönöm.