Zenehallgatás angolul tanulóknak

Tanulás és szórakozás egyszerre?

Azt vettem észre, hogy egyre több olyan tanulóval találkozom, akik ugyan soha nem tanultak könyvből, se iskolában, se tanfolyamon, mégis egész jól megértik az angolul feltett kérdéseket.

Némelyik kérdésre még válaszolni is tudnak. Ilyenkor megkérdezem tőlük, ha soha nem tanultak, akkor hogyan tudnak mégis megszólalni angolul. Persze kezdő szinten vannak, de tudnak annyit, mint akik már elvégeztek egy 3-4 hónapos tanfolyamot.

Kivétel nélkül mindannyian sokat foglalkoztak zenével. Lemezlovasok, zenészek, akik régebben járták az országot, akik lefordíttatták a dalok szövegét, hogy tudják, miről énekelnek. Ami a legcsodálatosabb, hogy 10-20 évvel ezelőtt foglalkoztak zenéléssel, mégis a mai napig emlékeznek a dalcímekre, refrénekre.

A zenehallgatás nemcsak szórakoztat és kikapcsol, de a nyelvtanulás szempontjából is rendkívül hasznos. Ha angol nyelvű dalokat hallgat, a dallamot könnyen meg tudja jegyezni, és ez segít Önnek abban, hogy a szöveget is megjegyezze.

Ha megtanulja egy dal szövegét, akkor a szókincsét bővíti, és a beszédkészségét fejleszti. Vegyen példát a zenészekről, akik dalcímekkel, refrénekkel egészen jól elbeszélgetnek.

A dalok hallgatásával természetesen javul a szövegértése is, vagyis minél többet hallgat zenét, annál jobban meg fogja érteni, ha egy turista kérdez Öntől valamit.

Persze, lehetőleg egyszerű, könnyen megjegyezhető dalokkal kezdjen, és csak később tanuljon meg hosszabb, bonyolultabb dalszövegeket. A dalszövegek nem helyettesítik a tankönyvek anyagát, de kiegészítésnek nagyon hasznosak, mert sikerélményt adnak, ezáltal lelkesítenek, motiválnak a tanulásra.

Itt egyszerre tudja olvasni és hallgatni is a dalokat:

Ez például egy Beatles dal:
http://www.lyrics.com/yesterday-lyrics-the-beatles.html

Ez meg egy ABBA sláger, haladóknak:
http://www.lyrics.com/mamma-mia-lyrics-abba.html

Lényeges, hogy olyan dalokat hallgasson, amelyek tetszenek Önnek, így ugyanis a tanulás tulajdonképpen szórakozást, kikapcsolódást jelent.

Ön mit tapasztalt? Segít az angol nyelvű zenék hallgatása a nyelvtanulásban?

A véleménye fontos számomra. Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 hozzászólás a(z) “Zenehallgatás angolul tanulóknak” bejegyzéshez

 1. Gabriella Nagy

  Hallo, nagyon tetszik az oldal.
  A tökeletess lenne, ha a videon a dalszöveg egyidöben futna a kepernyön az enekkel, angolul es alatta magyar forditassal. Vagy ez tul nagy keres?
  Köszönöm
  Gabi

  Válasz
 2. Mákné, Mária

  Nagyon jó tanácsnak tartom a zenés tanulást. Köszönöm, ki fogom próbálni.

  Válasz
 3. KISS ERZSÉBET

  Kedves András!
  Egy gyermekdalt küldött a kolleganőm. Én is többször meghallgattam. Több versszakos volt. Különösen a refrént kedveltem. Ha jól emlékszem egy kis kacsáról , vagy kacsákról szólt. Az oviban is így kezdik az angol tanulást. Némelyik ovis bámulatos gyorsan tanul angolul számolni. Köszönöm a
  tippet! Üdvözlettel: Erzsébet

  Válasz
 4. Csaba

  Nagyon szépen köszönöm a tippet, régen így kezdtem tanulni angolul és sokat segített. Volt hogy legalább 20 -szor meghalgattam ugyan azt a dalt, mire összejött miről is szól.
  Köszönöm. Üdvözlettel csaba.

  Válasz
 5. Tünde

  A zene számomra nagyon fontos sok kedvenc dalom van a számítógépemen is. Szeretem tudni miről szólnak a dalok és ezért megpróbálom lefordítani. Ez számomra nagyon jó, és így elég sok szót könnyebben megtanulok. Nagyon tetszik ez a megoldás. Bár még nem beszélek sokat, de vannak szavak amiket megértek és amiket már ki is tudok mondani.

  Válasz
 6. vera

  A Beatles nagyon jó ! Köszönöm hogy átküldte,nagyon jól lehet ezzel is a kiejtést gyakorolni ,meg könnyebben rögzül.

  További szép napot! Vera

  Válasz
 7. Rozsnyai István

  István:

  Tudtok olyan weboldalt, ahol az angol dalszöveg és a magyar fordítás is megtalálható? Ha igen, megköszönném!

  További szép napot és jó angolozást!

  Válasz
 8. Marika

  A Beatles dalok a korosztályomnak fontos dalai mindig szívesen hallgatom ma is . Angolul nem tanultam, azonban sok szót megértek. Szeretnék beszélni egy keveset , de eddig nem beszéltem senkivel . Rokonaim élnek Londonban ,meglepetésnek szánom , amikor meglátogatom őket.

  Válasz
 9. Vera

  A Beatles az pont brit, az jó.
  Még egy fontos jutott eszembe, aki meg akar tanulni egy angol dalszöveget, és később esetleg szavakat, szófordulatokat, netán mondatokat is akar belőle használni, az érteni is akarja a szöveget. Sok fordítás elérhető már az interneten, nem kell magunknak bajlódnunk, bár ezek nem teljesen szó szerinti fordítások. A „Yesterday”-nek pl. itt található egy fordítása:

  http://www.hotdog.hu/forditas/a-e/beatles-yesterday-tegnap

  Válasz
 10. Márti

  A zene számomra nagyon fontos alkotóeleme az életemnek, így nagyon sok kedvenc dalom van a számítógépemen is. A legkedvesebb angol számok szövegét is a gépemen tárolom word formátumban, mely 3 oszlopból áll.
  1. angol helyesírással
  2. angol kiejtés (a Buldózer tanfolyamból tanult módszerrel)
  3. magyar
  Ha időm van zenét hallgatni akkor egyszerre látom-hallom-tanulom.
  Már azzal is tanultam sokat, hogy így kidolgoztam magamnak ezt a módszert.
  Zseniálisnak tartom ezt! Köszönöm.

  Válasz
 11. Vera

  Ez tényleg nagyon jó dolog angol zenés szöveget hallgatni és énekelni, egy a baj, hogy a többség amerikai angol, nem brit angol. Mármint nekem baj, mert én brit kiejtést szeretnék tanulni.

  Ismertem olyan angol tanárt, aki Elvis számokat tanított.

  Válasz
 12. Kanyó Zsuzsa

  Nagyon szeretem a Kelly Familyt. Sokszor meghallgattam a Santa Maria c. számukat, egyszerű a szövege, könnyen tanulható.

  Válasz