Szünet!

A nyelvtanulás során természetes, hogy elfáradunk. Ilyenkor érdemes szünetet tartani. Persze, oda kell figyelni az arányokra, 2 óra tanulás után nem két év szünetre van szükségünk. Legalábbis nagyon remélem…

Szünet és szünet között is van különbség. Két óra tanulás között célszerű kb. egy félórás szünetet tartani. Inni egy kávét, kimenni picit a friss levegőre, nyújtózkodni… Ahogy az iskolai tanórák között is a gyerekek. Csak felnőttként erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, különösen akkor, ha elszántak vagyunk, és nagyon szeretnénk haladni a tanulnivalóval.

A másik tippem, hogy tegyük változatossá a tanulást azzal, hogy nem mindig a fotelben vagy az íróasztalnál gubbasztva gyakorlunk! Hallgassuk a tananyagot a konyhában, főzés közben, vagy az autóban, vezetés közben. Üljünk ki a kertbe a nyelvkönyvvel, legyünk friss levegőn! Akkor nem érezzük majd annyira fárasztónak, annyira megterhelőnek!

Mikor érdemes nagyobb, akár több hetes szünetet is tartani?

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy minden nap jut időnk elővenni az angolt, és tanulni egy kicsit, akkor 2-3 hét után előfordulhat, hogy úgy érezzük, nem fog az agyunk, nem jönnek a szavak… Talán túl sok volt az új ismeretanyag?

Én, amikor úgy éreztem, nagyon elfáradtam a sok újdonságtól, akkor hagytam leülepedni a tanultakat. Akár 2-3 hétig is szüneteltettem a tanulást. Ezt követően azt vettem észre, hogy “jé, erre is emlékszem, ezt is tudom, nahát, milyen könnyen megy a beszéd…”

Pár hét kihagyással nemhogy kevesebbnek, hanem sokkal többnek éreztem a tudásom!

Ön mit gondol erről? Mennyi szünetet szokott beiktatni a tanulás során?
Ön is tapasztalta már, hogy néha hagyni kell leülepedni a tanultakat?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

167 hozzászólás a(z) “Szünet!” bejegyzéshez

 1. B-né Dr Molnár Borbála

  Maximálisan igaza van,én is így gondolom.
  Néha tornával fűszerezve.
  Sokszor nem tanulásként kell felfogni,hanem játékkal ötvözni pl:nyelvi dominó,stb

  Válasz
 2. Kőszegi Mária

  Tisztelt Neménxi Úr! Nekem is az a tapasztalatom, hogy időnként kell szünetet tartani. Azt hittem, hogy ez csak velem van így, de látom, hogy másokkal is. Kezdem élvezni az angol tanulását! Üdvözlettel Mária.

  Válasz
 3. Kőszegi Mária

  Én is úgy érzem, hogy kell szünetet tartani időnként. Azt hittem, hogy ez csak velem van így, de látom, hogy másokkal is. Kezdem élvezni az angol tanulását!

  Válasz
 4. Kalàszi Mària

  Hàt most nagyon sok szünetet kellett tartanom,mert lakàsfestés van.Egyébként a rendszeresség a véleményem, amit én se tartok be mindig.
  Kérdésem: egyre több helyen olvasom, hogy ilyen-olyan nyelvtanulàs 10 hônapos kortôl. Mi ennek az értelme,? Mikor elöszor làttam, azt hittem, hogy jôkedvü sràcok îrtàk àt a tényt. De alaposan megnéztem:ugyanolyan nyomàssal volt, mint a szöveg többi része

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Szerintem egy gyerek először tanulja meg az anyanyelvét rendesen, és rár kb. 12 évesen megtanulni angolul, németül.

 5. Rita

  Kedves András! Hosszu szünet után szeretném folytatni az ingyenes angol nyelvtanulást ha lehetséges!

  Válasz
 6. Paplógó Ferencné

  Kedves András ! Az angol nyelv tanulása számomra kikapcsolódás ,- szórakozás ,- kedvtelés . Nem kötelez semmi , senki az elsajátítására , a magam kedvére tanulom , / 70 éves vagyok / . Gyerekeim , unokáim ,- beszélnek angolul , és büszkék a mamira , hogy megtud szólalni . De nem csak ezért , életem során valamit mindég tanultam , amit életem során hasznosíthattam , ez a tanulási forma nagyon jó , az iramot én diktálom , és nagyon jól karbantartja az örögedő agysejteket , fitten tartja az emlékező képességet , az önbizalmat , _ lám ezt is tudom .Hallgatom a CD- t főzés , vasalás közben , este olvasom a -Bulldózert , és szép lassan egyre többet tudok . Üdvözlettel : Irénke .

  Válasz
 7. Velin-Sóki Zsuzsanna

  Tisztelt Neményi András!
  Az a tapasztalatom, hogy minden nap kell tanulni.
  Mostanában többször megdicsértek, hogy jó a ” németem”. Hát kell ennél több!

  Köszönöm szépen, üdvözlettel,
  Velin-Sóki Zsuzsanna

  Válasz
 8. Derner Piroska

  Sajnos egészsègügyi problèmàm miatt nem tudtam a nyelvleckèvel foglalkozni. Amennyiben aktuàlis mêg az ingyenes tanulás’ akkor szeretnêm kérni
  Köszönettel!

  Válasz
 9. Olga

  Tisztelt Nemènyi Andràs ! 1-2 hètig szoktam szüneteltetni a tanulàst.Önnel egyetértek időközönkènt kell a szünet. Tanulàs a szünettel együtt jó

  Válasz
 10. Polgár József

  Tisztelt tanár úr!
  Szüntet kell tartani,egyetértek Önnel.3-4 napnál többet viszont nem érdemes, hamar elfelejtődik a nehezen megtanult anyag. “Lazítás” esetén is legalább hallgatom az angolt,ha máskor nem,kutyasétáltatás,vagy vezetés közben.
  ui.: Elnézést,de sokszor hanyagolom az e-mail -leket.

  Válasz
 11. Hajdu Eniko

  Kedves Andras,en sajnos eleg hosszu szunetet tartottam,mert nagyon zsuffolt volt a programom.,de szeretnem folytatni mindenkep az angolnyelv tanulast,. Udv. H Eniko

  Válasz
 12. Tóth Éva

  Tisztelt Neményi András!
  Szeretettel és tisztelettel üdvözlöm. Köszönöm figyelemfelkeltő, kedves üzenetét. Úgy érzem, én nem engedhetnék meg magamnak hosszú szüneteket, így is keveset tudok. Sajnos olyan elfoglaltságom van, hogy nem azonnal tudom megnézni a leckéket. Legtöbbször összegyűjtve.
  Tisztelettel: Tóth Éva

  Válasz
 13. Gellért Lajos

  Igaza van.
  És lehet olyan is, hogy valakinek olyan elfoglaltsága van, ami miatt nem azonnal tudja megnézni a leckét, hanem később. Akár összegyűjtve.

  Válasz
 14. Gerendai Sándorné

  Kedves András!
  Úgy gondolom, hogy szükség van egy kis szünetre a tananyag gyakorlása miatt. Sajnos a sok munka mellett kevés idő idő marad a tanulásra de nagyon szeretem a francia nyelvet és minden kis szabadidőmet a tanulással töltöm. Köszönöm a lehetőséget a kedves szavait és ezt a jó módszert mellyel tanít.
  Köszönettel: Gerendai Sándorné

  Válasz
 15. Schwarczkopf Jánosné

  Tisztelt Neményi Úr. Igen az ideális tanulás valóban az lenne amit letetszett írni, de az élet bizony felül írja ezt. Aki nagymama bizony hiába van nyugdíjban de a család elvárja, hogy minden elmaradt dolgot a mami majd megcsinálja. Akad egy beteg nagypapi is akit orvoshoz kell vinni, ha úgy adódik stb…. Lopott percek, órák vannak ami idő alatt próbálom behozni a lemaradást vagy gyakorlom a tanultakat. Üdvözlettek Schwaczkopfné

  Válasz
 16. Kovács Judit E.G.

  Én mint 6 unokás, 2 munkahellyel is rendelkező 71 éves, igen rendszertelenül tanulok. Inkább csak felelevenítem, illetve szinten tartom a tudásom. Ez az agytornám !
  Nekem ezért az úgymond “pihenés” egészen másképp fogalmazódik !
  Hálásan köszönöm a lehetőséget erre a “tanulás”-i módra!
  Köszönettel : Kovács Judit E.G.

  Válasz
 17. Rita

  Én személyes úgy gondolom, hogy szükség van pihenés re, de rövidre mert igen elfoglalt vagyok, de erre szentelem az egy órás szabad időm, hogy németül tanulhassak Öntől kedves András,ugy hogy várom a következő tananyagot Öntől.

  Válasz
 18. Dr. Fillér Ferencné

  Kedves András!
  Többé-kevésbé szükség van a tanulás közötti szünetekre, de néha kicsit hosszabbra nyúlik mint terveztük, tőlünk független okok miatt.
  Üdvözlöm: Mária

  Válasz
 19. Varga Tiborné

  Szeretettel és tisztelettel üdvözlöm. Köszönöm figyelemfelkeltő, kedves üzenetét. Úgy érzem, én nem engedhetnék meg magamnak hosszú szüneteket, így is keveset tudok. Minden nap egy keveset tanulgatok, tegnap közel 3 órát, ma reggel 2 órát gyakoroltam. Délelőtt rádión hallgatom a leckéket, ismételgetem a szavakat, próbálok mondatokat mondani. Sajnos még mindig vannak oldalak, ahol kevés a ceruzával agyon irogatás, sokkal többet kellene nézegetni. Szerintem az életem az angolról szól, de felteszem magamnak a kérdést, minek, ha nem beszélek senkivel. Aki szeretett volna hozzám jönni, mindig elutasítottam a járvány miatt. Már biztosan nem jön. Nem tudnám elképzelni, hogy ne lapozzak, irogassak új szavakat a könyvekbe. Ha csak alapvető dolgokat tudok, nekem az is nagy öröm. Kedves írásait, segítségét köszönöm. Isten áldja és óvja.

  Válasz
 20. Dr. Kiszely Pál

  Kedves András!

  Teljesen igaza van a szünetek szükségességét illetőleg! Az én életemben a szüneteket leginkáb nem generálom, nem én tervezem, hanem az élet hozza! Időnként összetorlódnak a feladatok és egyszerűen nincs idő a tanulásra, ekkor vannak a kényszer szünetek. Vigyázni kell azonban, hogy ezek alatt is valami szintentartási rövid időszakokra 10-20 percekre kerülkön elő a nyelv.
  A másik veszély, ha szünet túl sokáig tart, nagyon megszokható és rögzül. Ez az ami a tanulás lassú elhalásához vezet.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Pál!

   Az, amiről Ön ír, az nem szünet, hanem a tanulás félbehagyása.

 21. Karaba katalin

  Jo napot kívánok.
  Kezdő angolt tanulok,de nem sok sikerrel.
  Minden nap egy kicsit foglalkozom a kebzesel.
  Köszönöm szepen a segítséget.

  Válasz
 22. Klement Ferencné

  Köszönöm kérdését. Igen szükség van egy kis szünetre.
  Sajnos le vagyok maradva,de igyekszem mihamarabb bepótolni.
  Köszönöm szépen
  Üdv. Klementné

  Válasz
 23. Ondrik Pálné

  Igen András én is tapasztaltam, hogy hoszabb szünet után emlékeztem olyan szavakra amelyeket nehezebben tanultam meg. Szerintem a nyári szünet az nagyon fontos,de szeptembertől mindent bele.

  Válasz
 24. Csertán Kálmánné

  Kedves Neményi úr, Önnek teljesen igaza van. Sajnos én nem tudok egyszerre ennyit tanulni, mert nincs rá annyi időm. (Persze ez kifogás, mivel csak arra nincs az embernek ideje amire nem akar.) Köszönöm, hogy gondolt rám: Csertánné

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Ön nagyon jól megfogalmazta a lényeget, arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen!

 25. Ilona

  Valóban szükség van 2 vagy akár 3 hétre is, hogy a túlterhelt agy tárolni tudja a már tanult anyagot, hogy azután kellemes sikerélményben legyen részünk.

  Válasz
 26. Szabóné Góz Zsuzsa

  Jó napot! Lehetne valahogy az elmúlt leckéket is k
  üldeni! Vagy holtalálhatom!

  Válasz
 27. Imre Tompos

  Tisztelt Neményi András Úr !
  Én is tartok szüneteket. A német nyelv tanulás inkább hobbi, mint létszükséglet.
  Nyugdíjas vagyok. Nem szándékozok külföldön dolgozni, viszont vannak ismerőseim, akikkel szeretnék beszélgetni.
  És az agy karbantartása is fontos.
  Tisztelettel Tompos Imre

  Válasz
 28. Pintér Mária

  Köszönöm a bátorítást.Naponta többször előveszem a tanulni valót,kisebb -nagyobb szünetekkel.Szeretném,mosogatás,vasalás közben is hallgatva tanulni.Minden leckét leírok úgy ahogy kapom,de nem marad a fejembe.

  Válasz
 29. Kellner Béla Jánosné

  Tisztelt Tanár Úr!
  Köszönöm érdeklődő levelét. Igyekszem naponta tanulni, ismételni. Gyakran úgy érzem, hogy mégsem tudok semmit.Bár még nagyon kezdő vagyok. Amennyiben kitartó leszek, gondolom ez változni fog.

  Köszönettel: Kellner Béláné (Edit)

  Válasz
 30. Halusz Galina

  Kedves András!
  Köszönöm szépen, hogy noszagot engem a tanulásra. Szívesen tanulok, csak nyáron a kerti munka teljesen kifáraszt, így nem marad se idő, se erőm a tanulásra. Remélem, novembertől lesz időm foglalkozni az olasz leckékkel.
  Tisztelettel és köszönettel
  galina

  Válasz
 31. Répás gábor

  Kell a szünet de nem két év. beszélek egy kicsit németül sajnos megkeveredek a nyelvtannal vendéglátos végzettség mellett fizikálisan fáradtan nem látom értelmét leülni 10-12 óra után fizikai munka tanulni. Hamar el lehet aludni tankönyvvel a kézben. a mai 21.században nem örülnek kis és közepes vállalkozások annak ha valaki munka mellett akar tovább tanulni. Nagyon meggondolják kit alkalmaznak nem tetszik a képed, hajad színe , gesztiklációs kifejezés,mimkád inkább olyat választanak aki vagány nagyképű stb.

  Válasz
 32. dr Baranyay Ferenc

  Kedves András!
  Én angol tagozatos gimnáziumba jártam, kifejezetten hatékony volt, hogy a hét minden napján (6 óra) angol volt szünet nélkül.
  Más téma. Afrikai, congo-i árvákat kívánok kicsit támogatni, akik szonge nyelven beszélnek. Kérdezem, Andrást, tud-e szonge-francia, esetleg szonge-angol szótárról?

  Üdvözlettel:
  dr Baranyay Ferenc

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Ferenc!

   Én sajnos nem.
   De a neten ha rákeres, biztosan talál.

 33. Gráfikné Edelényi Mária

  Kedves András,
  nekem a szünetelés nem vált be, mert ha kihagyok több napot, úgy kezdhetem az egészet elölről (kis túlzás, de napi gyakorlat híján sok minden kivész az emlékemből). Engem csakis a napi ismétlés visz előre.
  Üdvözlettel Mária

  Válasz
 34. Bakai József

  Kedves Neményi úr!
  A szünet is szükséges, de legalább olyan fontos a más jellegű agyterhelés. Saját tapasztalatom a szakmai tanfolyamokon reggel még nagyon logikus volt az információ, hogy nem is tartottam fontosnak lejegyzetelni, de a sokadik után már nem is emlékeztem az elsőre. Az iskolai oktatásban sem véletlen, hogy egy napon nemcsak egyféle tantárgyat oktatnak. A szüneteim hossza a korommal arányosan növekszik. A lemezeinek is hála a tudásomat tudom ellenőrizni egyéb házimuka végzés közben, mert jó kitalált a fordítás előtti szünet, mert én ebbe a szünetbe szoktam “belebeszélni” mondani az én tudásomat. Sikerrel!!!

  Tisztelettel:Bakai József.

  Válasz
 35. Nagy Béla

  Tisztelt András!
  Jelenleg kórházban fekszem. Időm lenne, de a körülmények nem alkalmasak a tanuláshoz, továbbképzéshez.

  Üdvözlettel: Nagy Béla

  Válasz
 36. Pál Attila

  Köszönöm szépen a segítséget, sokat tanultam. Kiváló az oktatás egyszerű, pontos, érthető. Ajánlom mindenkinek.
  Tisztelettel, Pál Attila.

  Válasz
 37. Gábor Bóka

  IÜdv!Igen éppen így gondolom én is!Jó is volt ez a szünet mert sok egyéb tennivaló összejött és nem is nagyon értem rá az angollal foglalkozni!Köszönöm szépen!És várom az újabb leckéket!

  Válasz
 38. K

  Üdvözlöm!
  Szerintem elég, ha a nyarat hagyjuk kí a nyelvtanulásba. Szeptembertől újraehet próbálkozni.
  Üdv Korda Bernadett

  Válasz
 39. Ráduly Józsefné

  Magának van igaza,kell kihagynom néhány hetet, mert elkeserítő,hogy az új kifejezések nem ragadnak meg az agyamban!Aztán kezdem előlről,mert mégsem olyan könnyű, mint a regény olvasás.Üdv:Eszter👋

  Válasz
 40. Tóth Lászlóné

  Tisztelt András Köszönöm az eddigi anyagot nagyon hasznosak voltak de valóban jó egy kis szünet De izgalommal várom a fojtatást Tisztelettel Erzsébet

  Válasz
 41. Arany Zsolt : arany 9151@gmail.com

  Kedves Tanár Úr! Köszönöm, hogy megkérdezte a véleményemet, igyekszem érdemben megválaszolni! Én gyakorlatilag mindig tanulok, hiszen az agytevékenységre – tapasztalatom alapján – nagyon jó hatással van! Akad egy 9×9-es “Memo Note Block” jegyzettömböm, amely mindig a kezem ügyében van, s abban szoktam rögzíteni a később megvizsgálandó dolgokat. Nincs percre lebontott tanrendem jelenleg, bár a pedagógiában megszoktam a tervszerűséget. Most inkább a szellemi kapacitásom dönt, hogy mikor kell szünetet tartanom. Ez persze nagyjából hasonlít az iskolában megszokott szünet-rendszerhez, de ha tudom, akkor vígan tanulok tovább szünet nélkül is! Szerencsénk, hogy Ön is a tervszerű, mindennapi munkára buzdít, hiszen az alapos tudás fundamentuma a rendszeresség, de fontos az időnkénti, átgondolt ismétlés is! További sikeres munkát és jó egészséget kíván: Arany Zsolt. T. 2021. 09. 26.

  Válasz
 42. József Polgár

  Egyetértek Önnel,szükséges tanulásközben szünetet tartani. Én 40-50 perc tanulás után,10-15 perc szünetet szoktam tartani.Általában 4-5 hét tanulás után kihagyok pár napot.Heteket viszont eddig még nem hagytam ki.
  Ha,nincs időm leülni tanulni,akkor is legalább hallgatom az angolt.

  Válasz
 43. Péter dr. Kisbalázs

  Igen. Hasonló a tapasztalatom a nyelvmesteri felvezetőben kaírtakra
  Üdv: Balázs

  Válasz
 44. Gyurcsó mária

  Én is nap mint nap tanulok. Én leginkáb a zenélni tanulok. Egy kicsit nehéz mert 68 eves vagyok. Nehezen tudom megjegyezni amit tanulok. Igy én óránként szoktam szünetett tartani. Mivel szellemi tevèkenységet végzek énnálam fizikai munkával frissitem fel magamat. Sok minden érdekel. A tudománytól kezdve a pszichológiáig !De hogy a munkámat sem hanyagóljam el megcsinálom a házi munkát és közbe felmondom magamban vagy átgondolom az olvassattakat. Így hetett ütök egy csapásra.

  Válasz
 45. flori

  Tisztelt Uram!
  Teljesen ilyen szemszögből nem figyeltem és nem is tapasztaltam röpke 7o év alatt semmi iiyesmit, . Férjem haláláig, 68 éves koromig egyfolytában foglalkoztam u.n. idegen nyelvvel, tanultam-tanítottam- munkámhoz használtam. stb.
  DE: egy hónapos NDK-ból történő hazajövetelemkor, amikor leszálltam a repülőgépről, NEM TUDTAM MEGSZÓLALNI MAGYARUL.Ezt amíg élek nem felejtem el /remélem még sokáig,,,!!!/ Akkor már a nyelvismeretem; angol-latin-német-orosz
  Tisztelettel
  /egy tisztelője

  Válasz
 46. György Zoltán

  Fontos a tanulás utani kis szünetek és a külömbözö tevenkezéseknel angolul halgatni és utana meditalni a tanultakon igy joban tudunk ra emlekezni és könyeben jut eszünkben a tanult temak.

  Válasz
 47. Burnach-Muiier Maria

  Üdv. A nyelven kívül mást is tanulok. Most erre kell nagyon koncentráljon. SzakmI.tovabbkepzes. időtartama 3-4 hónap. Utána minden erővel angol!.köszönöm a megértését. Üdv.Maria

  Válasz
 48. Barna

  Igen, ha valaki sokat gyömöszöl magába, szerintem is kell egy kis “kihagyás”.

  Válasz