Szünet!

A nyelvtanulás során természetes, hogy elfáradunk. Ilyenkor érdemes szünetet tartani. Persze, oda kell figyelni az arányokra, 2 óra tanulás után nem két év szünetre van szükségünk. Legalábbis nagyon remélem…

Szünet és szünet között is van különbség. Két óra tanulás között célszerű kb. egy félórás szünetet tartani. Inni egy kávét, kimenni picit a friss levegőre, nyújtózkodni… Ahogy az iskolai tanórák között is a gyerekek. Csak felnőttként erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, különösen akkor, ha elszántak vagyunk, és nagyon szeretnénk haladni a tanulnivalóval.

A másik tippem, hogy tegyük változatossá a tanulást azzal, hogy nem mindig a fotelben vagy az íróasztalnál gubbasztva gyakorlunk! Hallgassuk a tananyagot a konyhában, főzés közben, vagy az autóban, vezetés közben. Üljünk ki a kertbe a nyelvkönyvvel, legyünk friss levegőn! Akkor nem érezzük majd annyira fárasztónak, annyira megterhelőnek!

Mikor érdemes nagyobb, akár több hetes szünetet is tartani?

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy minden nap jut időnk elővenni az angolt, és tanulni egy kicsit, akkor 2-3 hét után előfordulhat, hogy úgy érezzük, nem fog az agyunk, nem jönnek a szavak… Talán túl sok volt az új ismeretanyag?

Én, amikor úgy éreztem, nagyon elfáradtam a sok újdonságtól, akkor hagytam leülepedni a tanultakat. Akár 2-3 hétig is szüneteltettem a tanulást. Ezt követően azt vettem észre, hogy “jé, erre is emlékszem, ezt is tudom, nahát, milyen könnyen megy a beszéd…”

Pár hét kihagyással nemhogy kevesebbnek, hanem sokkal többnek éreztem a tudásom!

Ön mit gondol erről? Mennyi szünetet szokott beiktatni a tanulás során?
Ön is tapasztalta már, hogy néha hagyni kell leülepedni a tanultakat?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

166 hozzászólás a(z) “Szünet!” bejegyzéshez

 1. Ámon Judit

  Sajnos eltávolodott tőlem, nem tudom az okát, de szívesen folytatnám a francia nyelvleckéket.
  Próbálhatnánk újra?
  Megköszönöm
  Á.J.

  Válasz
 2. Csanádi Irén

  K edves András ! Annyira örülök , hogy leírta ezt , mert pontosan ez történt velem is . Több , mint egy éves , nagyon intenzív tanulás után kénytelen voltam lemondani arról az élvezetről , amit nekem a nyelvtanulás jelentett, és csak hetek múlva térhettem vissza hozzá . Eleinte nagyon hiányzott , később nagy meglepetésemre kezdtem e hiányhoz hozzászokni , s amikor már látszott az ideje az újrakezdésnek , már attól tartottam , hogy sem a kedvem sem a tudásom nem lesz többé olyan szinten , mint előtte . Csodálatos meglepetés ért . A tanultaknak ez a leülepedése , amiről Ön ír , olyan hasznos volt , hogy még olyan dolgokat is tudtam , amikről
  nem is tudtam, hogy tudom . Üdvözlet és köszönet mindenért ! .

  Válasz
 3. Mária Bozsóné Mézes

  Igen ,van szükség szünetre! Másfél két óránként, akár egy két nap pihenő! De sokat jelenhet akár tv- én akár fülében hallgatni a német nyelvet!!

  Válasz
 4. Sáringer Kálmán (94 éves)

  Én nem nevezem tanulásnak, inkább a nyelvel való ismerkedésnek. Egy jó sazórakozás közbe-közbe a napi email forgalom mellett.(Gimnáziumban volt 4-4 év német és angol.Az életemben sajnos csak a németet tutdam használni.Az angol csak az utazásoknál segíteÜdv S.K.tt.

  Válasz
 5. Valc Rita

  Üdvözlöm Kedves András!
  Idő hiányában lassan haladok a tanulással. Sajnos nincs túlzott rendszeresség így munka mellett a tanulás terén az életemben.
  Viszont, a válaszom a kérdésére, hogy a tanulás időszakában mennyire van szüksége szünetekre.. Személyem szerint, nem szeretem megszakítása a tanulást, mert engem kizökkentenek a dolgok a ritmusbol.

  Üdv.Rita

  Válasz
 6. anna bátor

  Köszönöm a buzdítást. Sajnos mèg mindig iszonyú erőfeszitèsket kell tennem, hogy rendszeresssèget vigyek az èletembe minden tèren. Igyekszem,. Nagyon igyekszem de ennèl többet kell tennem. Önnek teljesen igaza. Van Igyekszem követni az utmutatásait. Tisztelettel bátornè Anna.

  Válasz
 7. Kovács Istvánne

  Kedves Tanár Úr!
  Aztgondolom,hogy csak annyi szünet kell,míg alaposan megtanulom es alapoasan begyakorolom az ismerteket.Aalegjobb tanulas,ha az életben akár egy utazás kapcsán v utcán talalkozva kúlföldivel ,meg kell szólaljak.Az akkor hasznátak maradnak meg legjobban.Ahoz hogy ne felejtsek minden nap kell gyakorolni.
  Üdv Kovácsné Kati.
  Sne

  Válasz
 8. Kakuszi Jánosné

  Igen kell ülepedni mint minden mas esetbe is. Utana ujbol ismetelni, ha lehet igazi helyzetbe.

  Válasz
 9. Hornyák Éva

  Sajnos sok a kihagyásom, 16 órázom, és olyan fáradt vagyok, hogy tanulni nincs időm, bár lenne, mert nagyon szeretnék meg tanulni! További szép estét! És köszönök mindent!
  Üdvözlettel: H. Évi

  Válasz
 10. K.A.

  Jónapot kívánok.
  Nem tartok szúnetet.Picit minden nap tanulgatok. Munkahelyen belefér.

  Válasz
 11. Glemba László

  Kedves András! O settántá due ánni., bár diciassette
  Lehetnék. Akar mennyit is fogok tanulni, már megèrte! Várjunk még két hetet. Köszönom:

  Válasz
 12. Anikó

  Üdvözlöm! Teljesen igaza van, eggyetértek önnel. Valóban elkezdtem itt onlie önnel a tanulást, csak abba is hagytam mert úgy éreztem ez nekem nem megy!

  Válasz
 13. dr. Drenyovszky Kálmán

  ár Úr! sKAJ SAJÁT TAPASZTALATAIM MEGEGYEZNEK AZ ÖN AJÁNLÁSÁVAL. KŐSZŐNETTEL ÉS ÜDVŐZLETTEL DR DRENYVSZKY KÁLMÁN..

  Válasz
 14. Klein Làszloné

  Nincs nálam rendszer a szünetek tartásánál.Ha fáradtnak érzem magam
  szünetet tartok valami más
  tevékenységet csinálok vagy
  befejezem .

  Válasz
 15. Kovács Józsefné

  Kezdő leckéket szívesen fogadok.
  Lejárt a nyár, újra kezdeném a gyakorlást.

  Válasz
 16. Lehner Vencelné

  A küldött anyagot mindent megtanultam aztán hosszabb szünet következett, mert nem kaptam új tanulnivalót. Aztán kb három hét után újra elővettem, és szinte mindenre emlékeztem. Most csak olyan ismételgetős fázisban vagyok, ami nem napi rendszerességű mint előbb.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Akkor bizony előfordulhat, hogy át kell ismételni a tanultakat.
   De az könnyebben megy, mint új ismeretek elsajátítása.

 17. Lozsádi Margit

  Tökéletesen egyetértek! Legjobb tanulás ha külföldön egyedül vagyok és még kell értetni magamat. Érdekes akkor jobban előjönnek a dolgok. Másik tapasztalatom ha külföldi baráttal beszélgetek szótár ne kerüljön elém Ha rá van kényszerítve a beszéd meg kell értetni magamat. Még mindig sikerült. Az agyam már nem a régi de ismétlése nagyon jó. 74 év nem egyenlő 40-el.

  Válasz
 18. Szalay Gyuláné

  Tisztelt Tanár Úr!
  Szünetet mindig tartok, de amikor nem a tanulással foglalkozom akkor is jelen van. Pl.a konyhában minden eszközön, kis cetlikre írva az angol megfelelője, kifejezések a falon, tárgyakon stb.
  Nagyobb szünet Nálam volt is, meg nem is,a könyvet, füzetet nem vettem elő, de az unokám gondoskodott róla, hogy gyakoroljuk, kérdés – felelet formában, hasznos számomra, ezt napi szinten tesszük.
  Nem is lehet leallni, mert a NET, TV reklámja tele van új és újabb angol kifejezésekkel.
  Örülök, hogy elkezdtem az angol nyelv rejtelmeit megismerni.
  Köszönet Önnek, hogy megalkotta ezt a módszertant.
  Már kérdezték Tőlem, miért tanulom az angolnyelvet, hát azért, mert örömet okoz, és kinyilik a világ 🌏.

  Válasz
 19. Ferenc Horváth

  Sajnos már több mint 9 hónapja szervizbe van a számító gépem így nem nagyon férek hozzá semmihez. Tisztelettel: Horváth Ferenc

  Válasz
 20. Rauscher Tamás

  Tisztelt András,

  Szerencsés helyzetben vagyok,ugyanis minden nap van alkalmam foglalkozni a nyelvvel,s ezt ki is használom.Általában,ha elfáradok,vagy ha egyéb dolgom akad,szünetet tartok,de teljesen változó,hogy mikor és mennyit.Minden az aznapi elfoglaltságoktól és tudásvágytól függ.
  Üdvözlettel:

  Rauscher Tamás

  Válasz
 21. Dikó Judit

  Tisztelt Tanár Úr!
  Igen, időnként kell egy kis szünet minden tevékenységben. Férjemmel az elmúlt héten néhány napot Ausztriában töltöttünk el, így mindketten gyakorolhattunk élesben egy kicsit.
  Várjuk további nyelvleckéit férjem német nyelven, én pedig angol nyelven.
  Köszönjük a lehetőséget, a gyakorlatban jól működött minden “készen” kapott mondat, kifejezés.
  További jó egészséget kívánunk Önnek.
  Üdvözlettel:
  Judit és Tamás

  Válasz
 22. Janky Ferencne

  En egy kis kerti munkaval szoktam kikapcsolodni,de most keritesfelujjitas megszervezesevel es a keriteslecek festesevel tortent. Igy kedves Andras. Tisztelettel

  Válasz
 23. Nagy Katalin

  Kedves András! Gyermekeim élnek Németországban, ez adta a “löketet”, hogy tanuljak. Nagyon kevés a szabadidőm, de igyekszem. Ha csak lehet, nem szeretnék szünetet tartani,mert akkor kiesik az agyamból az is, amit már tudok. Természetesen néha kell mégis..de csak pár nap.Üdvözlettel:Nagy Katalin

  Válasz
 24. Csilla

  Tisztelt András! 61-éves vagyok, még aktív dolgozó/ápolónő/sokat túlórázom, mert muszáj, nincs nővér.. Időnként olyan fáradt vagyok, szüneteltetem a tanulást pár hétig, de mindig szívesen tanulok, ha kedvem van. Köszönöm a leckéket, nagyon hasznosak a beteg ellátás során is… Üdv:Csilla

  Válasz
 25. Tibor Végvári

  Kedves András!
  Köszönöm meg nem érdemelt figyelmét!
  Csak kifogásaim vannak. Őszintén irigylem kitartását és angol,-német,-orosz tudását.
  Ön még szerencsére fiatal,- hozzám képest.- 76 vagyok- minden csatolt problémával, de azért még kapaszkodok. –
  Üdvözlettel,
  Végvári Tibor

  Válasz
 26. Dr. Petkovits Tamás

  Nem vagyok híve a szüneteknek. Egy adott feladatot be kell fejezni, mert nem tudjuk előre, hogy mi jöhet váratlanul, ahol épp az az idő kellene, amit “elszüneteltünk”. A szünetem kényszerből adódik, mert öreg vagyok már ahhoz, hogy a számítógépes lépéseket azonnal megértsem. Örülnék egy user guide-nak. Ha van. Egyébként már mondtam Önnek, hogy a program ötlete, kivitelezése, felépítése tetszik, a használhatóság is jó lenne, de az ahhoz vezető út …..
  Tisztelettel: PT

  Válasz
 27. Lukácsné Frankó Emília

  Kedves András!
  Január óta tanulok a Duolingoval és azóta nem hagytam ki egy napot sem.Szeretek tanulni, de nagyon nehezen jegyzem meg a szavakat.Azt tapasztaltam, hogy azt az anyagot, amit már sokszor gyakoroltam jól tudom.Nem szeretek időt kihagyni a tanulásban, mert akkor rossz érzésem van, hogy még erre sem vagyok képes.Köszönöm, hogy néha kapok öntől levelet.Hálás vagyok a figyelméért és a tudásáért.Köszönettel:Emília

  Válasz
 28. Niczki Mária

  Kedves Neményi András!

  Igyekszem heti 3-4 alkalommal legalább napi fél órát a nyelvtanulásra fordítani.
  A nyári nagyon meleg napokban azonban több hetet is kihagytam.
  Most szeptemberben próbálok több időt fordítani a szituációk gyakorlására. Bizony szükség volt az ismétlésre. De egy-egy meghallgatás, olvasás után “visszajönnek” a kifejezések.
  Köszönöm az “extra” küldeményeket,.
  Üdvözlettel
  Mária

  Válasz
 29. Bellusné Korbuly Zsuzsa

  Kedves András! Teljesen egyetértek Magával. Néha azonban a szünet objektív tények miatt szükséges, akár akarjuk, akár nem. De ha a nagy zűrök lefutottak, ismét előveszi az ember az angolt, melynek tematikáját nagyon-nagyon jónak tartom.
  Üdvözlettel:
  Bellusné Korbuly Zsuzsa

  Válasz
 30. Gabriella Dr. Mucsi

  Igen tisztelt, kedves Neményi András!
  Először is hálásan köszönöm eddigi összes segitségét /német és angolból is/ A francia régi szerelem lenne, de idő nem volt rá sajnos. A német segitség egy igen fontos therapias beavatkozáshoz adott támaszt!!.
  Tisztelettel és szeretettel gondolok Önre!
  A beiktatódó nyelvtanulási szünet néha hosszabb is a napi elfoglaltságok mellett, mint helyeselhető lenne, de az érdeklődés és a nyelvhez való ragaszkodás visszahuz! A próbálkozást a kisebb-nagyobb siker jutalmazza. A kényszer is nagy ur, az angol tudást szinte máról holnapra várják el tőlünk!
  A baj az, hogy rövid az ÉLET és mindenbe csak belekóstolunk egy kicsit.
  Jó egészséget és további lelkesedést kivánok, magam tul nyolcadik X-en még dolgozom szemorvosként.

  Válasz
 31. Ligeti Ádám

  Kedves András!
  Jómagam már a nyelvtanulást iktatom be a szünetek közzé. A fő problémám a közepesen súlyos demencia. Mit is írtam az imént? Ez (szerencsére) még nem igaz. Az orosz tv-n van egy nyelvzseni ( Te is nyilván az vagy) akit szoktam hallgatni meg nézni, ha el nem felejtem. Kívánom, hogy sok szorgalmas tanulód legyen. Üvözlettel. Ádám.

  Válasz
 32. Pallás Imréné

  Kedves András!
  Én 2 órát egyhuzamban nem tudok asztal mellett vagy fotelban ülve tanulni.
  Most 3 napja kezbe sem vettem a tanulnivalót elfoglaltságaim miatt.
  Ha folyamatosan a konyhában vagyok hallgatni szoktam az Ön által küldött CD- t, de ha jönnöm mennem kell közben van rá eset, hogy elfeledem kikapcsolni és csak mondja a magáét és azon veszem észre, hogy lejárt. Alkalmanként kezdem előlről és van amire emlékszem, van amire nem, így szükségem van az ismétlésekre. Köszönöm jó tanácsait, nálam bevállnak.
  Üdvözlettel: Irén

  Válasz
 33. Leki Zsoltné

  Kedves András!
  Nagyon kevés időm van naponta, kb.1/2 óra amit az angollal tudok foglalkozni.
  Régen magán úton tanultam, és most jó érzés hogy az Ön által küldött e-mailekben vissza köszönnek a régen tanultak. Arra kérném, hogy ebben az évben már ne küldjön több anyagot, én már elvagyok ezzel a mennyiséggel ebben az évben, és csak ismételni fogok.

  Köszönettel: Leki Zsoltné Marika

  Válasz
 34. Kissné Irén

  Tisztelt Nyelvmester Úr!
  Koromnál fogva én már ehhez nehezen tudok hozzászólni, de úgy gondolom ha néhány hét pihenést beiktatunk, az nem megy a nyelvtanulás rovására. Én személy szerint már csak önmagam kontrollálására veszem elő időnként a 45 évvel ezelőtti nyelvismeretemet. csak a kíváncsiság motivál, nem használom sajnos sehol.
  Üdvözlettel:Irén

  Válasz
 35. Szücsné Kiss Gyöngyi

  Kedves András!

  Először is köszönöm a hasznos tanácsokat és a könnyen tanulható leckéket.
  Valóban szükség van szünetekre is, hogy a tanultak kicsit leülepedjenek.
  Nálam a szünetet az élet megoldja, mert munka mellett még sok elfoglaltság is adódik.
  Ezekben a szünetekben van alkalom arra is, hogy a tanultakból bizonyos helyzetet elképzelve, felidézzek gondolatokat, gyakorlatokat.

  Üdvözlettel: Szücsné Kiss Gyöngyi

  Válasz
 36. Hlavács Anikó Éva

  Sajnos most nem haladok,elment a kiskutyam,jelenleg nincs türelmem a tanuláshoz. De köszönöm szépen,mindent elmentettem,úgyhogy ha jobban leszek tanulom,mert nagyon jó. Nagy segítség,mivel a gyermekem Máltán él,unokám is,ott meg angolul beszélnek. Hálás köszönetem

  Válasz
 37. András

  Direkt szünetet tartani nem szoktam , ha mégsem jut rá időm nem okoz lelkiismeretfurdalást, tudom hogy úgyis holnap folytatom tovább.

  Válasz
 38. Pap Edina

  Talán igaza van. Én mindennap tanulok egy éve
  .Talán összesen 5 napot hagytam ki. Azt sem egymást követően
  Néha fáradtnak érzem magamat.
  .
  Üdv. Edina

  Válasz
 39. Módosné Ungi Éva

  Kedves Nyelvmester!Az eszünkkel tudjuk mit kellene tenni, de az élet felülírja.Köszönöm a figyelmet, talán több időm és energiám lesz a következő hónapokban.Néha azt hiszem elölről kell kezdenem…….

  Válasz
 40. Dévai Nagy Kamilla

  maximálisan egyetértek Önnel, két-három hetes szünet alatt leülepszik a tanulnivaló, s az ember újra átvéve az anyagot, azt tapasztalja, hogy könnyebben megy a folytatás.

  Válasz
 41. Szabó Jenő

  Természetesen jó egy kis szünet szerintem is. Esetleg közben még tudok ismételni. Köszi

  Válasz
 42. Tibor Tóth

  Jók a leckék. Nekem felfrissítőek. Mivel nincs kivel gyakorolni. Bár most nem tudok külföldre menni, de gyakorolni a felejtés ellen kell.

  Válasz
 43. Mária

  Üdvözlöm! Napi szinten visszatérek a leckékre. Amikor van időm, újra meg újra olvashatók, mondom hangosan. Sajnos már nem vagyok fiatal, nehezen tudom megjegyezni, de igyekszem. Köszönöm szépen a sok munkát, a segítséget. Marika.

  Válasz
 44. gál katalin

  Kedves András! Köszönöm az eddig küldöt tartalmas és számomra értékes anyagot.Sokat tanultam Öntől. Köszönöm. Nekem is bevált modszer a 2 hét szünet. Én 61 éves vagyok, de szorgalmas diák.A munkámhoz nincs szükség a nyelv tanuláshoz, szorgalomból tanulom. Mert csak így érzem magam egésznek. Természetesen ha úgy érzem fáradt az agyam, járok egyet a friss levegőn és magamban probálom felídézni a tanultakat. Hamar beugrik, szavak mondatok. Mind ezt Önnek köszönhetem. Üdvözlettel Szné Katalin

  Válasz
 45. Jozsef

  Üdv én általában a hétfőn meg a kedden nem tanulok,a többi 5 .nap pedig igen. Így néz ki 1 tetem .köszönöm a leckéket..

  Válasz