Hogyan legyen stresszmentes a nyelvtanulás? – 1. rész

Rengeteg stressz ér minket nap, mint nap. Kezdődik azzal, amikor reggel megszólal az ébresztőóra. Tele van stresszel a reggeli utazás, mindegy, hogy busszal, villamossal vagy autóval közlekedünk. A munkahelyen stresszelik az embert a főnökök, a munkatársak, és az ügyfelek, vevők is.

Hogyan legyen legalább a nyelvtanulás egy örömteli, stresszmentes tevékenység?

Ehhez kap most néhány tippet.

Először is teremtsünk otthon olyan körülményeket, amelyek ideálisak a nyelvtanuláshoz:

 • Ránk van bízva, hogy mikor vesszük elő a nyelvkönyvet. Végre nem kell időre menni, mint a munkahelyre vagy a nyelviskolába. Ám ettől függetlenül, tervezzük meg, kb. mikor, melyik napszakban ülünk le tanulni, akkor biztos nem marad el a tanulás.

  Sőt, előre felkészülhetünk rá fizikailag (ne legyünk éhesek, fáradtak, kialvatlanok) és lelkileg is. Így nem fogunk kapkodni. Ha van ütemtervünk a tanuláshoz, az eleve biztonságérzetet, nyugalmat ad.

 • Legyen egy saját kis asztala, fotelje, ahol kényelmesen elhelyezkedhet, és ilyenkor semmi se zavarja a tanulásban.

  Ideális esetben ne legyen zaj, ne szóljon a háttérben a tévé, de ha ez nem megoldható, annyit minimum el kell érni, hogy ne jöjjenek be félpercenként a családtagok. Kérje meg őket, hogy ebben a fél órában, amikor nyelvtanulással foglalkozik, ne zavarják.
Ennyit minimum érdemes megtenni azért, hogy a nyelvtanulás ne legyen stresszel teli.

Ha a fentebb leírt körülményeket biztosította magának, akkor nagy lépést tett előre, a nyelvtudás felé.

Legközelebb egy újabb problémáról lesz szó, melynek kiiktatásával a nyelvtanulás során fellépő stresszt kb. 90%-kal tudjuk csökkenteni.

Addig is:
Elhárította már a fenti akadályokat?
Véleménye fontos számomra. Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

43 hozzászólás a(z) “Hogyan legyen stresszmentes a nyelvtanulás? – 1. rész” bejegyzéshez

 1. andrea

  Kedves András!!
  Beütöttem a nyelvmester.hu-t Rengeteg oldal feljött.így fogalmam sincs,hogy melyikre kellene kattintanom, hogy a felhasználónevet és a jelszavamat beírjam ,hogy meg tudjam kapni az ajándékocskámat és le tudjam tölteni a mp 3-at.
  Már a választás is nehezen ment mert nem tudtam igazán melyik könyvre ,CD-re lenne szükségem. Olyan sok van.
  Kérem legyen szíves ezeket megválaszolni nekem , mert amelyekre én kattintottam ott nem volt olyan rész ahova az adatokat beírhattam volna. Köszonettel Gubányi Andrea

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Andrea!

   Írjon egy e-mail- t az ügyfélszolgálatunknak, és segítenek.
   info kukac nyelvmester pont hu

 2. Villányi Ágoston

  Kedves Neményi Úr, ezúton mondok köszönetet (német) küldeményeiért. Megvallom, „raktárra vásároltam”, eltettem őket. Unokaöcsémet (14 éves) próbálom segíteni, hogy elfogadható jegyet kapjon az iskolában, s előbb-utóbb eljusson a B1 nyelvvizsgához. Tisztelettel

  Válasz
 3. Ádam Erzsébet

  Tisztelt Tanárur!
  Nagyon tetszik a tanitási modszere föleg az hogy midden mondat alat ott van a hejes kiejtés /транскрипция/ ,Mivel Kárpátalján szulettem magyar családban odahaza csak magyar szót volt hallani.Ukrán és orosz nelvböl van éretségim a magyart önszorgalomból tanultam meg irni és olvasni ezért elnézést kérek az elkötetet irásbeli hibákert még most is tanulok.A könyvet meg fogom rendelni késöbbi alkalomommal.
  Üdvözlettel -Erzsébet.

  Válasz
 4. Dóra László

  Kedves Neményi Úr!
  Köszönöm, hogy a „félig sikerült ” jelentkezésem ellenére volt szíves nekem elküldeni az első angol leckét. Az ott leírtakat, mint intelmeket igyekszem megtartani annak érdekében, hogy ha nem is tökéletesen, de valamilyen szinten sikerüljön az angol nyelvet megismerni. Én ugyanis már külföldre menni nem tudok, hisz 78.-ik életévemet töltöm be februárban és súlyos betegségben szenvedek. De szívesen internetezek, s én is mint egyik levélíró szeretném érteni, ha megjelenik egy-egy mondat, vagy szó a böngészéseim során. Beszélni már nem valószínű, hogy fogok. Ami egy kissé zavar, az abban rejlik, hogy törvényszerű, miszerint semmit nem adnak ingyen ezen a világon, sajnos erre az interneten is sok példát láttam már. Nem szeretnék most sem csalódni, kérem szíveskedjék némi felvilágosítást adni számomra, hogy miért nem kell nekünk fizetni ezért a nyelvtanfolyamért? Talán megérti, hogy kérdésem nem rosszindulatból fakadt? Üdvözlettel Dóra László

  Válasz
 5. Erzsi

  Tisztelt András!

  Már 50 éves elmúltam, de még nem találkoztam ilyen jó tanulási módszerrel. Ez tényleg megkönnyíti a tanulást, ha valaki tényleg meg szeretne tanulni valamilyen nyelven.
  A tanácsai nagyon jók.
  Most épp álláskereső vagyok. Így most sokkal több időm van tanulni.
  Remélem számíthatok a továbbiakban is a segítségére.

  Köszönöm: Erzsi

  Válasz
 6. Szombat Tiborné

  Neményi úr ! Kérem, hogy segítsen. régebben jelentkeztem az angolra, de nem ment, most lenne segítségem a német nyelv tanulásához,de többszöri próbálkozásom ellenére nem enged belépni. Köszönöm a segítségét, ha lehet. Segítséggel,talán 73 évesen is meg tudnék valamennyire tanulni !

  Válasz
 7. Ilona

  Tisztelt András ! nagyon szépen koszonom a küldött leckeket, igazán jol haladok vele, a tanácsait is mind megfogadom, nem könnyű így 68.evesen, de igyekszem!

  Válasz
 8. ILONA

  Üdvözlöm Kedves András! Nekem már eddig is nagyon sokat segitett.Nem kell keresgélni szótárban a legfontosabb szavakat, igy egyszerübb a tanulás.Ugy gondolom már igy sokkal könnyebb lessz ha kiutazom a Lányomhoz.Egyedül élek és ez a tanulási módszer sokat segit.Várom még a következő leckéket is. Köszönettel; ILONA.

  Válasz
 9. Ildiko

  Kedves Andras.
  Nekem konnyu betartani a fent leirt dolgokat ,mivel egyedul elek nem zavar senki es idot tudok a tanulasra forditani munka utan. Nagyon bizok benne hogy sikerul megtanulni hiszen jo ez a tanulasi modszer.
  Koszonom Ildi

  Válasz
 10. Gizi

  Kedves András!
  Nagyon szeretem ezt a tanulási módszert. Nagy örömmel tanulok. és a siker motivál. Köszönöm.
  Tisztelettel: Gizi

  Válasz
 11. Csala Józsekné

  Köszönöm a tanácsokat amiket meg is fogadok.Szeretnék egy kicsit angolul meg tanulni,remélem menni fog.Tudom hogy nem kell vizsgáznom belőle de,azért egy kicsit izgulok.Azért kezdtem el a tanulást mert a fiam Angliában van és ki szeretnék menni hozzá bízom benne hogy sikerül.

  Válasz
 12. Bélley Fetenc

  Kedves András!

  Köszönöm a tanácsokat. Szívesen tanulok így` és elevenítem fel a már megkopott ismereteimet.

  Válasz
 13. Mészáros Gizella

  Köszönöm a segítséget, nagyon hasznos tananyag ! Továbbra is várom leveleit . Tisztelettel M. G.

  Válasz
 14. Szabo Gabriella

  Kedves Andras!
  Orulok,hogy rabukkantam az interneten.
  Jo erzes tudni ,hogy szeretettel okit bennunket.Igy gondolom eredmenyesek leszunk hisz mar 70 fele kell a biztatas.
  Tvobbra is varom leveleit.S igyekszem szorgalmasan tanulni az utmutatasai szerint.Szeretettel udvozli Gabriella.

  Válasz
 15. Kozmáné Póczai Julianna

  Kedves András! Köszönöm a tanácsokat, egyedül élő nyugdíjas vagyok. Szeretnék külföldön beteget ápolni, ezért szeretnék megtanulni ön által némettül beszélni. Köszönöm. Julianna

  Válasz
  1. Korcsok Tiborné

   Kedves András!Köszönöm a segítségét.Mindig kíváncsian várom az útmutatását,tanácsait.Nyugdíjas vagyok.Szeretnék külföldre menni.Örülök annak,amit megtanulok.Jó egészséget kívánok.Éva

 16. Mihaiescu Mária Ilona

  Kedves András! Tisztelettel köszönöm a munkáját. Igyekszem megfogadni tanácsit. Köszönöm, hogy rávilágít hibáinkra, félelmeinkre.Jelenleg még zűrös körülöttem minden, de lehetőségeimhez mérten, igyekszem tanulni.További erőt, egészséget kívánok munkájához.Köszönettel Mária.

  Válasz
 17. Adrienn Furdok

  Tisztelt Andras!
  Hol tudom megvasarolni az on angol konyvet?
  Koszonom:Adrienn

  Válasz
 18. Mayer Péter

  Egy ismerösöm küldött egy két soros üzenetet, angolul. elolvastam, két szót tudtam, a többit szótárból kiirtam. Az eredmény érthetetlen volt. A megadott forditás (gépi) szerint sem nagyon értettem, hogy míről is van szó. ezután teljessen elkedvenedtem. Nem hagyom abba, de … Mint már Mások is megírtáknagyon kevés időm van annak ellenére, hogy nyugdíjas vagyok. üdvözlettel Mayer Péter.

  Válasz
 19. Tóthné Mészáros Erzsébet

  Kedves András! Köszönöm a sok hasznos tanácsot. Sokat segít a tanulásban.Igaz csak nagyon alapszinten tartom karban a tudásomat, hogy amikor külföldre utazunk el tudjunk igazodni az adott helyen.Szép napot kívánok!

  Válasz
 20. Vuics Márta

  Kedves András! Örülök, hogy láthatom, meg is lepődtem mert én egy idősebb tanárt képzeltem a műveltség alapján. Köszönöm az eddigi oktató munkáját. Igyekszem szabadidőmben tanulni, de nem könnyű a nyelvtanulás. Üdvözlettel Vuics Márta

  Válasz
 21. Király Éva

  Köszönöm a tanácsokat mindig el olvasom öket maga a tanulás,gyakorlás nem okoz gondot viszont meg szólalni az inkább .evvel kapcsolatba el kelne a segitség,drogériákban dolgozom és turista szezonban sok angolul beszélő vásárlóval találkozom .Üdvözlettel K.Éva

  Válasz
 22. Czéhmester Gábor

  Kedves András!
  Köztudott, hogy a nyugdíjasnak van a legkevesebb ideje, mert mindenki azt hiszi, hogy ő ráér. Hatvan felett már a memória sem a régi, hiába próbálja karbantartani az elméjét az ember. Ezért nekünk, szépkorúaknak igencsak szükségünk van arra a szeretetteljes törődésre, amiben részesít bennünket! Tapasztalataival, tanácsaival bíztatásával újra és újra lendületet ad a tanuláshoz. Hála és köszönet a fáradozásáért!
  Baráti szeretettel: Czéhmester Gábor

  Válasz
 23. Pásztor Károlyné

  Köszönöm az eddigi biztató szavait és jó tanácsait!
  Tisztelettel: Pásztor Károlyné

  Válasz
 24. maria szabo

  Tisztelt Neményi Úr !

  Úgy látom mindenki hálával és köszönettel veszi kedvességét, segíteni akarását, magamról is csak ezt mondhatom el.
  Köszönöm hogy megfogalmazta, mit és hogyan tegyünk a siker érdekében.
  Van időm, lehetőségem a tanulásra, kerekesszékben élek, kiszolgálnak, járni nem tudok. Erre jó nekem az angol tanulás.
  Tisztelettel : Szabó Mária

  Válasz
 25. Ruga Mária

  Kedves András! Én is szeretném a hasznos tanácsait megköszönni. Szeretném kérni, ha a Fazekas Péter budapesti és beleeggyezik, szeretném fölvenni vele a kapcsolatot. (tanulással kapcsolatban) Nyugodtan meglehet adni az E-mail címemet. Köszönettel: Ruga Mária

  Válasz
 26. Petres Istvánné

  Kedves ,,,ANDRÁS ,,!

  Szeretném megköszönní , a kedvességét ,és mind azt a jó tanácsot amivel ellát bennünket ,,,nagy szükségünk van rá …

  Tisztelettel ,,,Petresné Judit !

  Válasz
 27. Torrent Tóth Sándor

  Tisztelt András! Én is csak csatlakozni tudok az elöttem szólpkhoz és úgy magam mint mások nevében is, nagyon szépen köszönöm az értünk történő fáradozásait meg a sok útbaigazító bölcs tanácsait. Nagyon nagy segítség számunkra már maga a törődés és a biztatás, mely ösztönőz a tanulásra ! Én is már 68 éves beteg nyugdijas vagyok, de tudom, azt hogy a világ nem áll meg mert minig van és hiszem ,hogy lesz is holnapi nap és nekünk szép korúaknak is haladni kell a korral, napról napra új ismereteket kell szereznünk, ami végül is nem baj, mert elvonja figyelmünk a különbözö bajainkról, fájdalmainkról és célt ad az életünknek. Én szintén több nyelvet beszélek, olvasok, elég magas szinten. Az angollal spciel az a problémám hogy még az anyanyelvüek is csunyán, érthetetlenül blabláznak nem mondjá ki rendesen érthetően a szavakat. Nem is szólva a nem anyanyelüekről és a különbözö amerikai és ausztrál és egyéb szlengekről!Azán meg a sok angolul beszélő idegen nyelvüekről már ne is beszéljünk!

  Válasz
 28. Gáspár Antalné

  Kedves András ! Köszönöm a jó tanácsokat, szívesem veszem máskor is, igazán sokat segít. Üdv Mária

  Válasz
  1. Zsóka

   Kedves András!
   Örömmel látom hogy ujra jó tanáccsal jelentkezett Nekem is az élő beszéddel van gondom. A kapott hanganyagon is ha nem tudnám mi van rajta bizony csak kis töredékét érteném meg pedig azokon nem is igazán hadarnak mint az élő beszédben, Ha viszont leirva látom az ismert szavakból álló mondatokatvagy az olyam szöveget amiben isnerős szavak vannak nem okoz gondot a megértés néha ugyan olyan előfordul hogy nem arraértelmezésre gondolok(nert ugye az angol egy szót nagyon sok értelemben használ) mint a szöveg írója.

  2. Izsold Magdolna

   Kedves András. Mivel 70 éves vagyok,már nem olyan könnyen tanulok,nekem az a jó ha napi fél órát töltök tanulással,mert azután elfáradok, és semmi nem marad a fejemben.Szerintem remélem igy biztos a siker.Tisztelettel Magdi.

 29. Botond Judit Eszter

  Kedves Kolléga!
  Merem igy szólitani,hiszen nyugdijas francia nyelvtanár vagyok,és örömmel nyugtázom,hogy szinte azonos módszereket ajánl nekünk a tanuláshoz,,mint amilyeneket én is alkalmaztam ,és alkalmazok jelenleg a spanyol ás olasz nyelvek tanulásakor,…eléggé rapszodikusan igaz,mert a 96 éves apukám ellátása szinte minden szabad időmet elvonja,…de hál,Istennek még megvan Ő nekem….és azért kiügyeskedek magamnak időnként egy kis időt a nyelvészkedésre,mert összehasonlitgatva tanulom őket.
  Köszönöm a jótanácsokat,a baráti ,szellemes stilusát,remélem lesz velünk sikerélménye….
  Üdv.Judit Eszter

  Válasz
 30. Fazekas Péter

  Kedves Neményi András!

  Köszönöm a mostani, meg az eddigi jó tanácsait is, mivel nyugdíjas vagyok, és a hét nagy részében egyedül
  élek, könnyű betartani az itt leírtakat.

  Üdvözlettel: Fazekas Péter

  Válasz
 31. Sebestyén Ilona

  Kedves Neményi Úr! Köszönöm a tanácsot, igyekszem megfogadni. Nekem a szöveg hallás utáni megértésével van a legnagyobb gondom.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   kedves Ilona!

   Ebben az esetben többet kell magnót hallgatnia.

 32. Kossa Gusztávné

  Én most már boldog nyugdíjas éveimet töltöm. 40 év munkával , gyermekneveléssel, családi tűzhely melegének megtartásával telt. Most már nyugisabbak a napjaim, élhetem az életem, foglalkozhatok azokkal a dolgokkal amiről eddig lemaradtam. Így pl. nyelvtanulás. Az angol nyelv az érdeklődési köröm, hisz a számítógépes programok is többnyire e nyelven íródnak. Érdeklődéssel olvasom az írásait, érveit,. Nagyon szimpatikus az, hogy rávilágít a bennünk rejlő mumusokra, és sokat segít, hogy tükröt állít elénk!

  Válasz
 33. Bakaity Istvánné Hujter Edit

  Kedves Neményi úr! Örömmel fogadom tanácsait,tetszik hogy megkérdezi „tanulóit” is az adott témával kapcsolatban, de szeretném tudni, hogy az én válaszsimról mi a véleménye.Tudom. nem válaszolhat mindenkinek, más az Ön munkája. Egyet értek azzal, hogy nyugodt körülmények közt lehet tanulni, de minden ember más, én éppen úgy tanultam mindig, hogy valami komoly zene szólt mellettem.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Edit!

   A nyugodt körülmények alatt azt értettem, hogy nezavarják mások, tudjon a tanulásra figyelni.
   Ha ehhez az kell, hogy zenét hallgat közben, akkor tegye nyugodtan.

   András

  2. Erzsébet

   Én jártam német tanfolyamra öt honapig de betegség miatt abba kellet hagynon.Az alapokig eljutottam szeretném tovább

 34. Artúr Mária

  Kedves András, köszönöm a tanácsokat. Mindig örömmel olvasom az írásait.

  Válasz
  1. Nagy Sándor

   Kedves András!
   Örömmel olvastam kezdő angol leckéjét. Nem mentettem le , mert azt kérte, de újra el szerettem volna olvasni, gyakorolni, de akkor már nem engedett belépni. Én egyből megjegyezni mindent nem tudok , gondolom más is így van ezzel, tehát ez a módszere jó, de csak kíváncsiság felkeltésre szolgál. Tanulásra az ismétléses lehetőség kéne Nekem . Ön egyből megjegyzi örüljön neki . A nyelv tanulás „X” órában nem arról szól, hogy Ön leadta a páciens meg miért nem figyel, miért nem jegyzi meg egyből ? Neki is ugyanannyi ideje volt mondhatja Ön. Ha egyből meg tudná jegyezni mindenki, akkor nem itt állnánk .
   Azért köszönöm,de …