„A cél nem más, mint egy álom határidővel.” Igaz ez a nyelvtanulásra is?

Ha az egyik nap azt mondjuk, hogy a jövő héten elkezdünk angolul tanulni, nagyon könnyen előfordulhat, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hip-hop, elrepült egy hét tanulás nélkül. Akkor azt mondjuk, majd a következő héten leülünk tanulni. És ez így megy tovább, elszáll egy év (vagy kettő is akár), aztán akkor azt mondjuk, majd jövőre. (Én a fogyókúrámmal vagyok így.)

Ha azt mondom magamnak, hogy holnap el kell végeznem egy feladatot, akkor az gyakran elmarad. Ha azt írom fel magamnak, hogy kedden 10.00 – 12.00 óra között megcsinálom, akkor azzal el is készülök. Ugye, mennyire nem mindegy?

A tervezés csak nálunk kapcsolódik a szocializmushoz, az ötéves tervek miatt, pedig egyáltalán nem egy kommunista csökevény. Csak nem szeretünk tervezni, mert kényelmetlen, hogy a tervet be kell tartani. De ha egyszer ez visz előre…

Ön megtervezte eddig, mikor ül le tanulni, és hogy akkor mit fog megtanulni? Ha eddig nem tette, mostantól változtat eddigi gyakorlatán?

Véleménye fontos számomra. Kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

34 hozzászólás a(z) “„A cél nem más, mint egy álom határidővel.” Igaz ez a nyelvtanulásra is?” bejegyzéshez

 1. Ildikó

  Kedves András!

  Hálásan köszönöm hogy ilyen intenzitással kapom a leckéket Öntől próbálok egyedül boldogulni a küldött anyaggal. Én inkább a német nyelvet szeretném ha majd lehetséges mert azt csak fel kell frissíteni. Ezért addig is az
  angolt próbálom tanulni A kapcsolatot semmikép nem szeretném megszakítani Önnel.. Hálásan köszönöm.
  . Tisztelettel:Í Ildikó

  Válasz
 2. Enikő

  2 év kihagyás után, hogy lehet jól angolul megtanulni, úgy hogy értsem irott olvasott szöveget tudjak fordítani és beszélni.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Enikő!

   Először át kell ismételni amit korábban már megtanult. Erre a célra én a meglevő tankönyveimet szoktam használni. Ez könnyebben és gyorsabban megy, mint utána az új ismeretek megszerzése.

   Ne szavakat tanuljon, hanem mondatokat. Hallgassa meg a hanganyagot, amit a könyvhöz adtak, ismételje is el a mondatokat.

 3. Veronika

  KEDVES TANAR UR!3E IG DOLGOZTAM ANGLIABAN
  BESZELEK DE NEM JOL,EZERT SZERETNEM TANULNI A NYELVET MERT SZERTEM.A NEMETET IS SZERETNEM HOZZA ENNI MAJD HA LESZ PARHUZAMOSAN.KOSZONOM.

  Válasz
 4. Faragó Erzsi

  Tisztelt András!

  Egyetértek Önnel, valóban csak rendszeres tanulással lehet elérni. Ez a legnehezebb ,hogy rendszert vigyen az ember életébe. Mindig talál valami kifogást,hogy miért nem akarja tudja megcsinálni. No meg az irigysé ,hogy a másiknak sikerült. Eredményt csak rendszerességgel, alapossággal és vas fegyelemmel lehet elérni.

  Tisztelettel: Boldog új évet kívánok Faragó Erzsébet

  Válasz
 5. Ádám

  Tisztelt Neményi András!

  Az lenne Önhöz a kérdésem, hogy körülbelül egy közel alapfokú tudástól mennyi idő kell ahhoz, hogy az ember eljusson a középfokú nyelvvizsgához úgy, hogy naponta minimum 1 órát tanul, vannak könyvei és felszerelése, és nagy valószínűséggel igénybe vesz magántanárt is!Válaszát előre is köszönöm, Boldog Új Évet kívánok Önnek! :)

  Válasz
  1. Neményi András

   Kedves Ádám!

   Kb. 1 év alatt megtanulható. Sok függ az egyéb tényezőktől is,
   pl. család türelmi küszöbe, más idegen nyelvek ismerete, ,
   fáradtan vagy pihenten ül le tanulni, stb, stb.

 6. Éva

  Kedves András !Köszönöm a sok-sok jó tanácsot .Igyekszem alkalmazni is a gyakorlatban.Én kezdő vagyok,és bár nem vagyok már fiatal,valamennyire azért szeretnék beszélni angolul.Nem könnyű,mert egyedül vagyok,nincs kivel gyakorolni.De nem adom fel.!Még egyszer köszönök mindent. NAGYON SIKERES,BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK.!!

  Válasz
 7. Uri Zsoka

  En nagyon elhataroztam hogy kemenyen tanulni fogok de sajna kozbe szolt a sors. Egy melyvenas trombozissal fekszem a korhazba es mindentol elment a kedvem remelem hogy az otlet bevalik
  haza jovok dupla erovel fogok neki latni hisz hosszu gyogyulas all elottem boven lesz idom.koszonom a tanacsot es kellemes unnepeket kivanok.Zsoka

  Válasz
 8. Adorjanne Kovacs Katalin

  Kedves Andras!
  Tobbszoros ujrakezdo vagyok. Koszonom a kitartasat, hogy segit abban, hogy vegleg ujra kezdjem a tanulast, csak most maskepp.
  Udvozlttel,
  Adorjanne Kovacs Katalin

  Válasz
 9. Szabados Anna

  Kedves Andras!
  Tokeletesen igaza van! Jomagam is tapasztaltam, hogy amikor elhataroztam, hogy naponta 1-2 orat foglalkozom az angollal, es azt kovetkezetesen v e g r e is h a j t o t t a m, az eredmeny nem maradt el! Tehat erdemes.
  Bekes, meghitt karacsonyi unnepeket, es jo erot, jo egeszseget kivanok az uj esztendoben,
  tisztelettel: Anna

  Válasz
 10. Mária

  Nekem az agondom nehezebben tanulok nem tudom rendesen ki ejteni a szavakat hamar feladom az egészet el megy a kedvem midentől

  Válasz
 11. Inzsöl Lászlóné

  Kedves András!
  Én kezdő angol tanuló vagyok így 60 évesen, de nagyon szeretnék megtanulni beszélni valamilyen szinten . Nagyon szeretem az angol nyelvet, igyekszem minden nap időt szánni a tanulásra, ami már nem megy olyan könnyen mint húsz évesen ment volna. Teljesen igazat adok Önnek, ha konkrétabban meghatározzuk magunknak a tanulásra szánt időt, előrébb jutunk, mert a mindennapi elfoglaltságokba be tudjuk iktatni és nincs kibúvó. Én is így fogok tenni ezután!
  Békés, boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Újesztendőt kívánok!
  Edit Herendről

  Válasz
 12. Ferenc

  Kedves András!

  Mindig szerettem volna angolul beszélni. Megvettem a buldózer 1-2 kötetet. az elsővel napi szinten foglalkozom, nagyon hasznos dolgokat tanultam. Februárban külfödre utazom, ott lesz az igazi főpróba.
  A határidő beosztása megint telitalálat!!!!
  Áldott békés Karácsonyt és eredményes boldog Újesztendőt kívánok!
  Ferenc Budapestről

  Válasz
 13. Áncsán József

  Üdvözlöm tisztelt Tanár Úr!
  Ritkán írok, és nem rendszeresen szánok időt a nyelv tanulásra. Talán rossz időpontot választok, esti órákat. – S ekkor is sokszor elmarad a tanulás.
  Valóban a terv is segít. – Hiba csak kizárólag bennem van. Akarni kell. – Már a 3 éves unokám leköröz, többet tud angolul.
  Kifogás helyett, újra olvasom sentenciáit, melyek igazak!!! Olvasni, hallgatni beszédet, nézni filmet, beszélni.
  Pedig cefetül érdekel mit énekeltek kiváló rock bandák 60 – 70 – 80 – as években.
  Nem adom fel. Így 58 évesen sem.
  Áldott, meghitt, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok Önnek. Békés, örömökben bővelkedő új évet kívánok, a távoli Újfehértóról, Á. József

  Válasz
 14. Terike

  Kedves András!
  Elgondolkodtam azon amit írt, és nagyon igaza van. Én is eldöntöttem már , hogy elkezdek tanulni, de csak halogatta, így talán lesz kitartásom .
  Áldott, békés Karácsonyi Ünnepeket, és Boldog Új Évet kívánok .
  Terike

  Válasz
 15. Marika

  Kedves András!
  Köszönöm kedves leveleit,én már elkezdtem a tanulást,de sajnos nincs kitartásom.
  Kívánok ,békés,szeretetteljes Karácsonyt,és egészségben gazdag Új esztendőt.
  Üdvözlettel: Marika

  Válasz
 16. Csavajda éva

  Kedves András! Megszívlelendő tanácsot kaptam igyekszem minél előbb elkezdeni a tanulást! Kivánok Meghitt Békés ünnepeket! Éva

  Válasz
 17. Veres Tünde

  Kedves András!
  Köszönöm a tanácsot. Valóban nagyon gyorsan tudnak repülni a hetek, egy-egy újabb utazás alkalmával döbbenek rá, hogy talán többet kellett volna gyakorolnom.
  Boldog karácsonyt és sikeres új esztendőt kívánok.

  Válasz
 18. Molnár Klára

  Köszönöm a tanácsot. A jövőben megfogadom és felemelem magam….
  Kellemes Ünnepeket Kivánok !!!!!

  Válasz
 19. Hatlaczky Istvánné

  Köszönöm a tanácsot ,ez tényleg így van,el kell dönteni és véghezvinni !
  Másképpen nem fog menni !

  Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok.

  Tisztelettel Hatlaczky Istvánné

  Válasz
 20. Horváth Sándorné

  Köszönöm a tanácsot, megfogadom, mert szó szerint igaz.
  Kellemes, Békés, Boldog Karácsonyt kívánok Önöknek.
  Üdvözlettel Julianna

  Válasz
 21. Dani Gézáné

  Sajnos egyelőre a terv csak terv maradt, de remélem ami késik nem múlik.
  Üdvözlettel Ibolya

  Válasz
 22. Stifánné Alexi Mária

  Eltalálta a gyenge pontom, de igyekszem változtatni rajta, köszönöm az eddigi segítségét is! Szép karácsonyt, és BÚÉK: Mária

  Válasz
 23. János

  Köszönöm, addig jutottam, hogy minden nap már tanulok, de most bővítem a tervet az órák beosztásával os.
  Működik életünk más területén is.
  Még egyszer
  köszönöm, sok jót

  Válasz
 24. Mulidran Valeria

  Igaza van van eddig halogattam ,tanácsát elfogadom és elkezdem a tanulást ezzel a módszerrel
  köszönöm levelét .
  Valéria
  ,

  Válasz
 25. Erbmoni

  A nagy dolgok mindig egyszerűek. Valószínűleg ebben az esetben is erről van szó. Köszönöm a jó tanácsot, mert nálam ez központi probléma a nyelvtanulásnál. Mióta egy élvezetes, hatékony módszerrel találkoztam, felüdülést, sikerélményt jelent számomra. Ráadásul úgy vettem észre, hogy a tanulás progresszíven fejleszti a memóriát, tehát a rendszeres, megtervezett és ténylegesen végrehajtott nyelvtanulás az élet más területein is hasznot hoz. Köszönöm tanácsát, megfogadom, remélem vele sikerül túllépnem árnyékomon.

  Válasz
 26. Miklós

  József Attila elkezdte a szótárat az a betűtől biflázni, Milyen módszer van a szavak memorizálására azóta. Persze ott lenne jó élni ahol csak igy beszélnek,de….nemrég voltam Máltán, hát… Üdv. Miklós

  Válasz