Önbizalom!

Rengetegszer megkérdezik tőlem, hogy én mindig ilyen magabiztos voltam, amikor a nyelvtanulásról volt szó?

Dehogy. Megszámlálhatatlanul sokszor bizonytalanodtam el a nyelvtanulás során. Az évek során viszont megtanultam, hogy az a legfontosabb, hogy az ilyen időszakokon túl tudjunk lépni.

Ezt könnyű mondani, de hajlamosak vagyunk arra, hogy engedjünk a csábításnak, vagyis találjunk egy jó kifogást, mert mégiscsak sokkal könnyebb abbahagyni a tanulást, mint elsajátítani egy idegen nyelvet.

Az elbizonytalanodásnak rengeteg oka lehet. Én például számtalanszor kerültem olyan helyzetbe, hogy nem értettem meg, amit egy külföldi mondott.

Emlékszem, amikor először voltam Angliában, az volt az érzésem, hogy én korábban valami teljesen más nyelvet tanultam, mint amit Londonban az emberek beszélnek.

Ma már csak mosolygok ezen, de akkor, ott, nagyon rossz érzés volt.

Azt már sokszor megbeszéltük, hogy a nyelvtanulás során mennyire fontos a szorgalom és a kitartás. Az önbizalom, a saját magunkba vetett hitünk megtartása legalább ennyire fontos.

Elbizonytalanodás esetén érdemes végignézni, mennyi mindent tudunk!

Emiatt azt szoktam javasolni, hogy az elért eredményeit írja fel magának egy naplóba! (Egy erre a célra rendszeresített füzet tökéletes.)

Például, ha felmondott kívülről egy párbeszédet, akkor azt írja fel a naplójába:

2022. január 25. – Kívülről felmondtam a könyv 32. oldalán található párbeszédet.

Vagy ha a szövegértést gyakorolta:

2022. január 25. – Meghallgattam és elismételtem 5 mondatot.

Így szépen egymás alá kerül sok-sok sor, és jó érzés ezen végignézni, mennyi kis apró sikert értünk el nyelvtudásunk fejlesztése során.

Újévi fogadkozás helyett inkább dokumentálja magának az elért eredményeit! Még a legapróbbakat is! Ön mit gondol?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

167 hozzászólás a(z) “Önbizalom!” bejegyzéshez

 1. Pénzváltó Géza

  Nagyon örültem a nyelvleckéknek. Hasznosnak találtam. Köszönöm szépen.

  Válasz
 2. Nagy Mária Irén

  Nagyon hasznos? Jó érzés visszaolvasni! Nem csupán a nyelvtanulásban…

  Válasz
 3. Gábor Bóka

  Tisztelt András!Sajnos átestem a Covidon és nagyon gyenge vagyok így nemtudok tanulni sem és más elfoglaltságot sem!Köszönöm hogy gondol rám de egyenlőre talán két hét múlva leszek olyan állapotban hogy tudjak ezzel foglalkozni!Tisztelettel BÓKA GÁBOR!

  Válasz
 4. László Klára

  Kedves András!
  Nagyon örülök az eddig elküldött anyagoknak,mindig várom a következő adagot.
  Évtizedeken át gimnáziumi német szakos tanárkent dolgoztam és a sok elfoglaltsag miatt,mindig halogattam az angol tanulást.
  Most nyugdíjaskent elhataroztam,hogy többé nem fog ki rajtam az angol és elkezdtem foglalkozni vele,ebben az ön segitsége ösztönzőleg hatott.
  Gyakorlatilag minden nap benne van az angol az életemben és szeretném kitartóan folytatni!!
  Nagyon örülök az újabb leckéknek …. szeretném megkerdezni,hogy mikor lehet megrendelni a 2.könyvet,mivel én csak az elsőt rendeltem meg?
  További sikeres tanítást kívánok és jó egészséget!
  Üdvözlettel
  Klára

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Klára!

   írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak.

 5. Szalay Gyuláné

  Kedves Tanár Úr!
  Köszönet az érdeklődésért.
  Pontosan ezt teszem, mindent jegyzetelek, a sikereket, már van, a kudarcokat is.
  Nincs szándékomban feladni, számomra öröm a nyelvtanulás. Ebben az évben Kanadába készülök, és már nem félek elindulni a nyelvismeret hiánya miatt.
  Egyedül fogok utazni, biztos nem lesz gond, bízok magamban.
  Ezt Önnek köszönhetem elsősorban, hogy megalkotta ezt a Nyelvtanulási tematikát.
  Köszönöm.
  Tisztelettel. Szalay Anikó

  Válasz
 6. Zsuzsa Becskei

  Kedves András!
  Nem tudom kitalálni, honnét merít ilyen sok kitartó energiát.
  Szíínes, széleskörű a tudástára, nagyon szívósan kitart.
  Ön valamit tud, amit mi még nem tudunk.
  Tiszteletre méltó a türelme.
  Zsuzsa

  Válasz
 7. Elek Ferenc

  Kedves András!
  Hetven pluszosként már többször elhatároztam. hogy megírom sikertelenségemet Önnek. Sajnos az Ön nagyon jó ajánlásai, tematikái ellenére szorgalom híján részemről nem volt sikeres. Nem volt szándékomban megtanulni beszélni csak a gyakori angol feliratokat szerettem volna értelmezni. Ez is részben sikerült. Köszönöm az eddigi fáradozását.
  Üdvözlettel:
  Ferenc

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Ferenc!

   A sikereit írja fel! Még a legapróbbakat is. Úgy jobban jár.

 8. Péter Szigethy

  Tisztelt Tanár Úr ! Hálásan köszönöm bíztató szavait, – őszinte leszek – , nagyon rám fér-nek a jó tanácsok ! Már többször gondoltam rá hogy feladom a ” gyürődést ” de idáig még mindíg győzöt a józan ész ! Egyedül “szorgoskodom ” a Duolingo irányításával, de nagyon lassan haladok . Minden nap gyakorlok, tehát a szorgalmam ” töretlen ” ! A legtöbbet az angol szavakkal birkózom, nagyon nehezen tudom megjegyezni őket, de nem adom fel! Igaz , már elmúltam 77 ! , de úgy vagyok vele : ” az idő nekem dolgozik, ameddig Isten akarja ” tehát nincs időm az időt húzni, nem adhatom fel és az egészsé-gemre sem panaszkodhatom ! Maradok tisztelettel : Szigethy Péter

  Válasz
 9. Ilona

  Borzasztó a kiejtésem, ezért nem tudok komolyan bízni a sikeremben(magyar anyanyelvemen kivűl 1 nyelvet magas szinten beszélem a Román nyelvet, amely által sok szót megértés több más nyelvből,.)
  Ismétléssel, kitartással talán az angol vagy a németben is jobbá tehetném a kiejtésemet?

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Nem kell túl sok energiát fektetni a kiejtés tökéletesítésébe.
   Elég, ha megértik, amit mond.

 10. Dombó Gizella

  Kedves András!

  A nyelvtanulással lassan haladok. Úgy érzem még mindig nincs elég önbizalmam. Nem merek megszólalni. Mindenesetre meg fogom próbálni az Ön által ajánlott jegyzetelést, valamint a postán van már a Sikeres Angoltanulás Titkai Mesterprogram c. könyv. Remélem ez sokat fog segíteni.

  Üdvözlettel: Gizella

  Válasz
 11. Búsné Kerti Mária

  Kedves András!
  Nagyon jó a töretlen buzdítása, ötletei a nyelvtanuláshoz. Nekem a nehézség, hogy az angol anyanyelven hallgatott angol nehezebben érthető, mint a más anyanyelvű emberek angol beszéde, valamint az angol szavak többféle jelentésének memorizálása. Éppen ezért nagyon motiváló az Ön pozitív hozzáállása a nyelvtanuláshoz.
  Üdvözlettel:Marcsi

  Válasz
 12. baráth Gábor

  Tisztelt András!
  Tegnap már irtam Önnek,de lehet hogy nem kapta meg vagy még. Nekem rengeteget segitett angolkönyve, melyből az első kettőt vettem meg Önöktől. Ha van további könyvek, akkor értesitést kérek, hogy megrendelhessem
  Üdvözlettel, Baráth Gábor

  Válasz
 13. Zsilinszky Csilla

  Azt gondolom, hogy egy idegen nyelvet megtanulni nagyon nagy kitartással és szorgalommal lehet egyedül. Nem beszélve az időről, amit erre szakítani kell. Gratulálni tudok annak, akinek sikerül.
  Többször elhatároztam, hogy rendszeresen gyakorlok, de nekem nem megy egyedül.

  Válasz
 14. Dr Marosi Lajosné

  Tisztelt Neményi úr. Igen, leírom, majd próbálom a leírtakat elmondani, emlékezetből, amikor nem sikerül, akkor megnézem . Eddig a Német nyelvet tanultam, az első könyvet megrendeltem. Most próbálok Angolt tanulni, így az első, kezdő könyvre lenne szükségem, mivel a kiejtés nehéz, amit csak a könyv segítségével lehet elsajátítani. Miként tudom megrendelni? Üdvözlettel Magdolna

  Válasz
 15. Éva

  Tisztelt András. Egyet értek önnel hogyha minden nap megtanulok 5 mandást valami marad az agyamban.Csak egy a baj ,hogy nincs kivel gyakorolni továb. Valakivel kéne beszélgetni minden nap aki tudja az angolt és elmondanám neki a mondatokat és ki javítana engem hogy a kiejtése jó e vagy nem.Peldául ön.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Éva!

   Ezt konzultáció keretében tudom megoldani.

 16. Gyeneséné. Kertész Mária

  Kedves András! Nagyon köszönöm, a küldött nyelvleckéket, melyeket elolvasás után átmásolok egy kis szótárfüzetbe, a helyes ki ejtéssel és a magyar fordítással. Nekem így könnyebb a tanulás, mert nem vagyok a géphez kötve. Könnyebben ellenőrzöm, és kisegítem magam a gyakorlás közben.Egyébként az ötlete nagyon jó!
  Köszönöm. Kertész Mária

  Válasz
 17. Szabó Lajosné

  Kedves András! Az ötletét jónak tartom. Viszont szeretném kiegészíteni, egy szerintem jó, nekem legalábbis egy ötlettel. Miszerint a tanulási lehetőséget, kiegészítettem egy diktafon bal, melyre rámondom az anyagot, és az visszahallgatható, ki javítható és a kiejtés szintén ellenőrizhető. Kedves András mi erről az Ön véleménye? Üdvözlettel: Piroska

  Válasz
 18. Tasiné Edit

  Kedves András!
  Erre még nem gondoltam, jó ötletnek tartom. Sajnos idő hiányában most nem tudom megoldani, de észben tartom.

  Üdvözlettel: Edit

  Válasz
 19. Bellusné Korbuly Zsuzsanna

  Kedves András! Az ötletét jónak tatom, de félek, hogy a gyakorlatban nagyon nagy “lyukak” lennének a naplómban, mert ugyan időnként előveszem a régi anyagokat és átismétlem, de sikerélményem nincs, mert észreveszem, hogy időközben mennyit felejtettem az anyagból. s azt próbálom újból átismételni, illetve megtanulni.
  Üdvözlettel: Zsuzsa

  Válasz
 20. Béni Mihály

  Nekem az a tapasztalatom hogy könyvből nyelvet megtanulni nem lehet .Olyan módszer kell amely a hibás szöveget azonal helyesbiti és ha ezt sokat gyakoroljuk jobban tanulhatók a szavak és a mondatokká való alakitásuk is jobb. Ez egy olyan módszer lenne amely hasonló amikor egy nyelvtanár jelenlétében konzultálva tanulunk. a hibás szöveget a módszer vagy egy jelenlévő nyelvtanár azonnali segitséget ad a helyes megértéshez .Nekem ugy érzem ez a módszer lenne célravezető. Üdv: András

  Válasz
 21. Vicuska

  Kedves András ! Nagyra becsülöm a kitartását. Köszönöm, hogy rendszeresen biztat a nyelv tanulásra és tanulhatóságra. Azt tapasztaltam magamon, hogy amit középiskolás koromig megtanltam,- hétjöznapi szavak, nyelvtan,- azt még ma is sikerül alkalmazni. De…! az újak megtanulására valószínűleg már koromnál fogva nem vagyok fogékony !
  Ezért kérem a továbbiakban mellőzze a felém küldött üzeneteket.
  Kivánok Önnek további sok sikert, és szorgalmas kitartó tanulókat.

  Válasz
 22. Zsu

  Kedves Tanár Úr! Csodálom a kitartását, buzdítását.
  Ha csak néhány embernél “esik le a tantusz”, nem élt hiába. Hisz nyelvek nélkül a mai világban, igen szárnyaszegett az ember.
  Legyen áldott Tanár Úr!
  Üdv: Zsu.

  Válasz
 23. Váczi Terézia

  Igen dokumentálom a sikereimet! 10 éve már hogy vezetek naplót.
  Nekem nagyon hasznos ez a nyelvtanulás, hiszen gyermekem német nyelvterületen él és dolgozik. Bizony nagyon jó érzés, amikor megértem a helyieket.
  Köszönöm a sok leckét amit már eddig elküldött., szorgalmasan tanulgatom, hasznos tanácsait folyamatosan követem.

  Válasz
 24. Erzsébet Vonnák

  Kedves András!
  Elég jól megy a tanulás, csak egy kicsit
  lassan. Sajnos nagyon rossz a szemem
  és korán sötétedik. Délelőtt vásárolok, főzök, háztartási munkát végzek. Ebéd után sétálunk egy- két órát, majd fél órát tanulok. Nyáron jobb lesz, mert a napok hosszabbak. Az igazság az, hogy nagyon közel vagyok a 80-hoz. Nem hagyom abba! Üdvözlettel: Vonnák Erzsébet
  Köszönöm az érdeklődést.

  Válasz
 25. Komlóssy Béláné

  Kedves Neményi András

  Már vártam a levelét,pontosabban a leckét…
  Hasonló élményben nekem is volt részem,hogy nem értettem meg,amit mondanak.Ma eljutottam odáig,hogy megpróbálom rávenni,hogy lassabban és lehetőleg irodalmi nyelven beszéljen.
  ami a naplóírást illeti,én sajnálom az időt rá,s mivel igen szorgalmas vagyok,ahelyett is a nyelvleckével foglal-
  kozok. /Természetesen,ha időm engedi/
  Várom továbbra is a nyelvi anyagot,lehet egy kis nyelvtan is benne!
  Üdv.Ili

  Válasz
 26. Fekete Zsuzsanna

  Kedves András! Magam életem 70. éve felé tartok. Könnyen tanulok még ma is mindenfélét, de nyelvet különösen. Beszélek franciául, németül, spanyolul kb. középfokon, oroszul ettől kicsit gyengébben. Az angol nem volt fontos a számomra, nem volt szükségem rá, most itt Önnel csak a játék szintjén tanulgatom. Az erősebb nyelveimet pedig nem akarom elfelejteni, ezért frissen tartáshoz “játszom” a nyelvtanulást. Olvasok, filmet nézek az adott nyelven és boldog vagyok, amikor utazhatok. Utazások alkalmával még mindig örömet jelent a helyiekkel kommunikálni, a párom szerint direkt provokálom őket, hogy válaszoljanak. Számomra hihetetlen örömet jelent, amikor tapasztalom, hogy megértenek és ilyenkor mindig segítőkészebbek az emberek, amikor a saját anyanyelvükön szólunk hozzájuk, még ha hibásan is. Olaszországban egyszer úgy jártam, hogy egy idős hölgyet kérdeztem meg, melyik busszal kell utazni és hány megállót egy bizonyos helyre. A hölgy válaszolt, majd azt mondta: na, lám, Ön milyen jól beszél olaszul. Nem mondtam meg, hogy olaszul nem tudok és hogy ez spanyol volt. Imádtam a helyzetet, szinte lubickoltam benne.

  Válasz
 27. Anna Dr. Csákiné Márk

  Tisztelt Tanár Úr!
  Eddig nem dokumentáltam a tanulás folyamatát. A jövőben igyekszem megtenni. Köszönöm a küldött leckéke is, hasznomra válnak a rég tanultak felfrissítésében, felidézésében.
  Üdvözlettel.
  Márk Anna

  Válasz
 28. Korim Edit

  Kedves András!
  Nem jutott eszembe a naplóírás. Sosem írtam naplót, még gyerekkoromban sem. Átrágtam magam az összes bulldózer könyvön, és folyamatosan ismételgetem, olvasgatom , hallgatom őket. Nekem ennyi elég. Nem akarok tökéletesen beszélni, csak annyira, hogy bizonyos helyzetekben megértessem magam valamennyire. Ez működik is.
  Üdvözlettel.

  Válasz
 29. József Nagy

  Kedves András!
  Vannak az élet dolgai között olyan események amelynek sikereit feljegyzem – a nyelv tanulás terén nem igazán alkalmaztam. De egy sikeres beszélgetésre szívesen vissza emlékezem – amikor úgy éreztem, hogy a beszéd fonalában az azonnali megértés hatékonysága javult.
  Üdvözlettel:
  Nagy J.

  Válasz
 30. Felvári Emil

  Tisztelt Neményi András!
  Érdekes gondolat. Ez sosem jutott az eszembe. Nem vagyok benne biztos, hogy időt szánok erre, de köszönöm a felvetést: Felvári Emil

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Emil!

   Nem kötelező. Ha duzzad az önbizalomtól, és rengeteg sikerélménye van, akkor valóban nincs rá szüksége.

 31. Markovics Györgyné

  Biztos sokaknak segít. Én nem vagyok szorgalmas ilyen plusz feladatokra pedig pláne nem. Ezek nélkül is tudom ha a lelkiismeretemmel tárgyalok mit mulasztottam. Az ön által küldött anyagot mindig megpróbálom megtanulni és elrakom hogy meglegyen. Mikor olvasom abban a pillanatban visszajön hogy én ezt már tudtam használtam de elfelejtődik. Szerintem minden nyelv kulcsa a nyelvtan ismerete szavak kifejezések gyakorlása és ha az ember nincs megfelelő nyelvi környezetben akkor nagyon nehéz. Az olvasás idegen nyelvű filmek nézése stb sem segít sokat. A haladást ott vehetjük észre ha a szöveg értéséhez egyre kevesebb segítség kell.

  Válasz
 32. Huszovszky Zoltánné Ica

  Kedves Neményi Úr!
  Töredelmesen bevallom, hogy amikor megvettem az Ön kiadványait, nagyon lelkesen indultam el a nyelvtanulás terén. Kicsit már tudtam, beszéltem angolul, ezért kezdtem bele az Ön tanrendje szerint újra tanulni. Ám az Élet közbeszólt, – itt van a “kifogás” címjegyzék!!! – és nem igazán vettem kezembe a könyveket, CD-ket.
  De semmi nincs veszve. Folyamatosan olvasom hasznos tanácsait azóta is, a lelkesedésem nem lankadt, mert nagyon mérges vagyok, ha nem tudok azonnal valamit. Olyankor “belemászok” a könyvekbe, de csak ennyi, mert ………
  Egyszóval, köszönöm, hogy újra és újra emlékeztet, hogy a családi gondokat félretéve elővegyem a könyveket. Azért nem vagyok elkeseredve, mert folyamatosan AKAROK tanulni, csak időm nincs. Csepegtetve adagolom magamba a tudást, ami nem igazán hatékony. Bevallom.
  Üdvözlöm, továbbra is figyelemmel kísérem Önt. Huszovszkyné Ica

  Válasz
 33. Juhász Mihályné

  Tisztelt Neményi Úr! Hálásan köszönöm a sok leckét amit már eddig elküldött,sajnos nem mindig sikerült megtanulni de megtartottam,hogy bár mikor pótolhassam a lemaradásom.Ami az Ön tanácsát illeti, biztosan inspiráló lehet.Üdvözlettel Juhász Mihályné.

  Válasz
 34. Dr Valló Iván

  Az ötlet ill. ajánlat jó, hasznos.Ha valaki szorgalmasan vezeti a naplót, remélhetőleg talál tendenciát a haladásra.

  Válasz
 35. Szakács Kálmán

  Kedves András!
  Ez a dokumentálás jó ötlet, mert tényleg nyomon követhetjük saját fejlődésünket és a további munkához jobb kedvet biztosít. Igaz még én nem tettem eddig meg, de a jövőben követem ezt a jó tanácsot.
  Köszönöm:
  Szakács Kálmán

  Válasz
 36. SZABÓ BÁLINT

  KEDVES TANÁR ÚR! TERMÉSZETESEN MINDEN IGAZ AMIT LEIRT!….KÖSZÖNÖM AZT A TÖRETLEN VASERŐS HITET AMI A LEVELEIBŐL ÁRAD….elképzelhető,hogy e miatt fogok megtanulni egy idegen nyelvet!..2 éve olvastam valahol,hogy egy professzor magával vitte édesanyját Amerikába aki nagy bajba került, mivel nem beszélt angolul/eltévedt/.Ezért elhatározta,hogy kitalál egy olyan nyelvtanulási módszert,a.ellyel biztosan rögződnek a szavak, még az időyeknek is…..Tetszett hallani róla?Én 77 éves vagyok,remélem az Ön módszerével is megoldódhat ez a probléma… Tisztelettel Szabo Bálint

  Válasz