Önbizalom!

Rengetegszer megkérdezik tőlem, hogy én mindig ilyen magabiztos voltam, amikor a nyelvtanulásról volt szó?

Dehogy. Megszámlálhatatlanul sokszor bizonytalanodtam el a nyelvtanulás során. Az évek során viszont megtanultam, hogy az a legfontosabb, hogy az ilyen időszakokon túl tudjunk lépni.

Ezt könnyű mondani, de hajlamosak vagyunk arra, hogy engedjünk a csábításnak, vagyis találjunk egy jó kifogást, mert mégiscsak sokkal könnyebb abbahagyni a tanulást, mint elsajátítani egy idegen nyelvet.

Az elbizonytalanodásnak rengeteg oka lehet. Én például számtalanszor kerültem olyan helyzetbe, hogy nem értettem meg, amit egy külföldi mondott.

Emlékszem, amikor először voltam Angliában, az volt az érzésem, hogy én korábban valami teljesen más nyelvet tanultam, mint amit Londonban az emberek beszélnek.

Ma már csak mosolygok ezen, de akkor, ott, nagyon rossz érzés volt.

Azt már sokszor megbeszéltük, hogy a nyelvtanulás során mennyire fontos a szorgalom és a kitartás. Az önbizalom, a saját magunkba vetett hitünk megtartása legalább ennyire fontos.

Elbizonytalanodás esetén érdemes végignézni, mennyi mindent tudunk!

Emiatt azt szoktam javasolni, hogy az elért eredményeit írja fel magának egy naplóba! (Egy erre a célra rendszeresített füzet tökéletes.)

Például, ha felmondott kívülről egy párbeszédet, akkor azt írja fel a naplójába:

2022. január 25. – Kívülről felmondtam a könyv 32. oldalán található párbeszédet.

Vagy ha a szövegértést gyakorolta:

2022. január 25. – Meghallgattam és elismételtem 5 mondatot.

Így szépen egymás alá kerül sok-sok sor, és jó érzés ezen végignézni, mennyi kis apró sikert értünk el nyelvtudásunk fejlesztése során.

Újévi fogadkozás helyett inkább dokumentálja magának az elért eredményeit! Még a legapróbbakat is! Ön mit gondol?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

167 hozzászólás a(z) “Önbizalom!” bejegyzéshez

  1. baráth Gábor

    Kedves Andrá!

    Nekem hosszu éve k folyamán magas lett a szókincsem, mégse tudtam használni bátran, mert hiányzott a helyes kiejtés, másrészt a helyes mondatszerkesztés, de :
    mióta megvásároltam az Ön első két könyvét ezek a hiányosságok helyre kerültek. Köszönöm!!
    Ha van szabadidőm rögtön olvasom ezeket a könyveket. Kérdésem, hogy esetleg van további megvásárolhatók? értesitést kérnék. Üdvözlettel Best regards: Baráth Gábor

    Válasz
  2. Miklósné Lenart Katalin

    Köszonom András hogy érdeklődik hogy mi ameglatasom!
    Sajnos mostanában eléggé elhanyagoltam a folyamatos tanulást ! Tudom hogy így nehéz haladni de mas munka elfoglalt és így elmaradt a folyamat! Nem az onbizal9mrol van szó!

    Válasz
  3. Babarcziné Mányoki Ildikó

    Kedves András!

    Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget. Hát most én feladtam kicsit az olasz nyelvtanulást, időhiányra hivatkozva. De ez csak kifogás. Igazából kicsit elfáradtam. Úgy érzem, nem jutok egyről a kettőre. De összeszedem magam, és újult erővel vágok neki
    Üdvözlettel: Ildikó

    Válasz
  4. dr, Drenyovszky Kálmán

    Kedves Tanár Úr! Nagyon köszönöm, hogy eredményes gyakorlatát megosztja.

    Válasz
  5. Paniti Gyöngyi

    A nyelvleckéket hasznosnak tartom. Igaz még nem volt alkalmam hasznosítani, de a tanulást folytatnám.
    Jöhet a következő nyelvlecke.

    Válasz
  6. Gumbinger József

    Köszönöm a tanácsát. Biztossan hasznát veszem. Tisztelettel. Gumbinger József.

    Válasz
  7. Dr.Jónás Béla

    Tisztelt Tanár Úr! Szívesen olvastam polémiáját, melynek célja valószínűleg az volt, hogy hogyan változik az ember a megszerzett tudás és az átélt tapasztalatok alapján. Önt a nyelvtanulás, a nyelvtanítás és nyelvművelés miatt teremtette ide a Földre a Teremtő, engem az emberek napi közigazgatási gondjai megoldása érdekében.Soha, de soha nem vontam kétségbe más ember tudását é amihez nem értettem kellő mélységig, mindíg szakemberket hívtam segítségül. Kis faluból indulva a főváros egyik kerülete közigazgatási vezetője lettem. Ifjabb koromban nagyon nagy volt az Önbizalmam, ahogy korosodtam, rájöttem, hogy az Önbizalom kevés, inkább az alapos tudásra helyeztem a hangsúlyt. Miután az egészségem több esetben is ledöntött a lábamról, rájöttem, hogy „nem én fogom megváltani a világot”.Nyugdíjas vagyok, közel a 70-hez, az a tapasztalatom, hogy az emberek cél nélkül, csak lézengenek,… kinek ez, kinek az a célja, de végül is, remélhetőleg az emberek boldogok. Jogi tanácsokkal most is segítem barátaiomat,rokonaimat.Örülök, hogy megkérdezte véleményemet.Tisztelettel:Dr.Jónás Béla

    Válasz
  8. Dr. Feketéné Bicskei Éva

    Én gyakran határoztak el hogy át ismétlem a jegyzeteim alapján amit eddig tanultam angol nyelvből. Valamikor 40 évvel ezelőtt sikeres középfokú vizsgát tettem de a nyelvhasználat nem volt fontos, elfelejtettem s mindig idegesît hogy egy egy szót kifejezést nem értek. Ekkor elhanyagolom hogy utána nézzek. Időm sem engedi, bár nyugdíjas magán vállalkozó, környezetvédelmi szakértő vagyok, vállalkozások vezetem s ez rengeteg időt vesz el.

    Válasz
  9. Irén

    Kedves András!
    Nagyon jó ötlet! Erre még soha nem gondoltam, hogy jegyzeteljem ezeket, de elkezdem én is.

    Válasz
  10. Kiss Jánosné

    Kedves Neményi Úr!
    Köszönöm szépen, a jotanacsot igazán jó ötlet. Meg fogom próbálni.

    Válasz
  11. Anita

    Régen tanultam angolt, de sajnos abba kellett hagynom. Most újra szeretnék belevágni. Kezdetnek napi 5 szó és majd késóbb több. A felírást majd én is kipróbálom. Köszönöm a sok segítséget!

    Válasz
  12. Raba

    Szép estét kivánok!Tisztelem az 5 nyelvtudásáért nyelvmester ! Sajnos csak az álmom maradt meg,nekem a nyelvtanulásból. Vagy időhiány,vagy pénzhiány,na meg NEM is ment ,meg lusta ság is benne volt.További minden jót kivánok, olyan derüsen mosolyog a fotón nagyon jó látni ,az emberek mélabúsan láthatóak. Üdvözlet Zsóka

    Válasz
  13. Kovács Zoltán

    Sok filmet nézek eredeti (angol) nyelven, feliratozva. Próbálok minél többet megérteni a szövegből, nekem ez jelent sikerélményt. Úgy veszem észre egyre több mindent értek. A felirást nem próbáltam, de meg fogom kísérelni.

    Válasz
  14. Berki Lajosnê

    Sajnos most hanyagolom a tanulást családi okok miatt
    Kevesebet forgatom most a konyveket

    Válasz
  15. András

    Dokumentálás helyett ismétlek vagy angol szöveget olvasok. Rövid angol nyelvű szöveges kis filmeken gyakorlom a szövegértést. Köszönöm szépen, ez az ön érdeme.

    Válasz
  16. Sápi Béláné

    Tisztelt Neményi András!

    Mindig elolvasom írásait.Vannak füzeteim, de még nem jegyeztem fel nyelvtanulásaim eredményét. Tanulom, és elfelejtem a szavakat, mondatokat, pedig nagyon szeretnék többet tudni./angol, és német nyelvből is tudok valamennyit, de angolból még sok szót ki sem tudok olvasni/.
    Az nagyon jó, hogy leírja nekünk, hogyan kell kiejteni a szavakat, mondatokat.
    Nagyon szépen köszönöm segítségét.
    Üdvözlettel
    Sápi Béláné

    Válasz
  17. Iglódi Piroska

    Kedves András!
    Sokat jelent a kitartása és biztatása.
    Köszönettel
    Iglódi Piroska

    Válasz
  18. SÓLYA ERIKA

    Én nem szoktam semmit felírni,de a kitartásom szorgalmam megvan ma is tanultam.

    Válasz
  19. Balogh Attila György

    Hatvan év feletti életkorban nagyon élvezetes a nyelv tanulása, minden egyes megtanult szóval többet ér az ember, legalábbis én így érzem. Az angol nyelvtudás óriási előny és aki belefog a tanulásba nem fogja abba hagyni, mert Neményi úr tanításával egy szórakozás a nyelv tanulás.

    Válasz
  20. György Zoltán

    Köszönöm szépen. Ez téleg nagyon jó ötlet . Így fogom csinálni ezután . Így látom , hogy mit tudok és mit kell még gyakorolni .
    Téleg kel kitartás és akarat a fojtatni a nyelv tanulást.

    Válasz
  21. Magdolna Luby

    Üdvözlöm András!
    Az ötletét nagyon jónak tartom és meg is fogadom, fogom alkalmazni. De én most is azt vallom , hogy legfontosabb a szorgalom a gyakorlás. Ha kisebb sikereket érünk el a tanulásban az növeli az önbizalmunkat.is. Ha nő az önbizalom az fokozza a tanulási vágyat. Azt gondolom ez sok kezdő nyelvtanulónál így van..
    Üdvözlettel: Luby Magdolna

    Válasz
  22. Kőszegi Mária

    Én nem jegyzetelem, mert addig nem hagyom abba még az egészségem engedi. De köszönöm a lelkesítő mondatokat. Csak az a baj, hogy nekem nincs kivel gyakorolni!!!!!!! Üdvözlettel Kőszegi Mária

    Válasz
  23. Surányi Ágnes

    Teljesen egyetértek veled! Amikor folyamatisan tudc bejegyzést írni mennyi mindent megtanultál az serkentőleg hat rád hogy megérte a fáradozas. Csak tovább kell folytatni

    Válasz
  24. Horváth Jánosné

    Tanár Úr!
    Megragadom az alkalmat és köszönöm a gyakorló könyvet és a 2 db CD-t. Többször sikerült meghallgatnom a szöveget és ennek során jó érzés volt, hogy sokadszorra már előre tudtam a párbeszédet. (Sajnos a CD-lejátszó valamiért nem működik, így élőbeszéd nélkül maradtam.)
    Tehát visszatérve az eredeti kérdésre: volt sikerélményem, önbizalmam még/már kevés, de végleg – nem adom fel. Üdvözlettel: Mary H.

    Válasz
  25. Lőrincz Mihály

    Kedves András!
    Örülök , hogy ismét találkozunk! Egyetértek természetesen a leírtakkal, bár az eltérő szakképzettség miatt picit más a helyzete, Egy megjavított számítógép esetén a gép a tulajdonos felhasználónak (csak) működik?!
    Nyelvtanulás Managereként a szükséges szavak hibátlan megértése ,leírása és felmondása az elvárható jó teljesítés.
    Nekem sokszor nyelvtanulás közben az azonos értelmű kifejezések bizonytalanit el.
    A mondanivalóm végén :végig hallgattam az anyagot ami hasznos :angol nyelvű TV adókat (CCN) hallgatok, és 80-90% megértem .Magasabb eredményt nem várok el magamtól!(nyugdíjasként)
    Gyakran beszélek angol nyelven a Bolgár tanárommal aki Georginia él.
    A többi nyelvet melyet beszélek szinte nem is használom.
    Köszönöm érdeklődését remélem jól válaszoltam?
    Szép Estét kívánok!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Mihály!

      Én nem várnám el egy tanulótól sem a hibátlan megértést, felmondást.
      A hibázás a tanulás részse szerintem.

  26. Végh Irén

    Debrecenben a vasútállomáson volt egy külföldi fiatal a jegyével volt valami,és szegény nehezen talàlt egy fiatalembert aki beszélni tudott vele..

    Válasz
  27. Sándorné Lendvai

    Köszönöm szépen. Ez nagyon jó ötlet . Így fogom csinálni ezután . Így látom , hogy mit tudok és mit kell még gyakorolni .

    Válasz
  28. miklósné molnár

    Fejben döl el minden !!!! Az akarat erősítése is ! Most én is elindulok tanulni !!!

    Válasz
  29. Zsolt

    Nem rossz ötlet, he elkezdem végre a tanulást, kipróbálom. Önmotiváló lehet. Milyen naplóban vezeti? Online?

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Én egyszerűbbnek találom papír alapon, felírni egy füzetbe minden sikert, eredményt.
      Lehet gépen is, akkor meg kinyomtatnám, hogy láthatók, kézzel foghatók legyenek az eredményeim!

  30. Nemestóthy Éva

    Mi egy kis csoporttal gyakoroljuk a beszélgetést.Köszönöm,nagyon hasznosak a tanácsai!
    Üdvözlettel.Éva

    Válasz
  31. Ferenc

    Tisztelt Tanár Úr!
    Egyetértek! Célszerű a tanulási egységeket és a sikereket feljegyezni.
    Most egy nagy munkát fejezek be, utána rögzíteni fogom a tanulást és az eredményeket.

    Üdvözlettel:

    Ferenc

    Válasz
  32. Stocker Miklósné

    Tisztelt Tanár Úr! Köszönöm a javaslatot és megfogadom. Rendszeresen járok külföldre nyugdíjas nagymamaként az unokákhoz. Lehet, hogy nem tökéletes a kiejtésem, de megértetem magam. Tudok vásárolni és magabiztosan közlekedni. Köszönöm a segítséget. Tisztelettel: Stocker Miklósné

    Válasz
  33. Hédi

    Kedves András ! Az igaz szeretném valamennyire beszélni az Angolt legalább megértsem mit mondanak nekem . Nem irom le magam de sajnos gyorsan el felejtem amit megtanulok ez az én nagy bánatom . Köszönöm hogy meg kérdezte ! Üdvözlettel :Hédi

    Válasz
  34. Raffay Margit

    Kedves András!
    Az angollal én mindig úgy érzem, hogy két különböző nyelvet kell megtanulnom: 1 ami le van írva és 2. amit beszélnek. Ez utóbbi lenne a fontosabb, de nekem a leírt jobban megy. Persze ezt senki nem érti meg. Ezért nem tudom megtanulni. az angolt. És már öreg is vagyok hozzá.
    Inkább a régebben tanult nyelveket fogom feleleveníteni /német és spanyol. Ezeket jobban szerettem.
    Sajnos ma az angolra lenne mindenütt szükség.
    Üdvözlettel: Gitta

    Válasz
  35. Szabó Pál

    Kedves András

    Én nem szoktam ezt vezetni lehet, hogy jó de én ezt továbbra sem vezetem. Már túl idős vagyok, hogy még ezzel is töltsem az időt, inkább valamilyen kezdő szintén gyakorolnak. Üdvözlettel Pál

    Válasz
  36. Kalauz istvánné Margit

    ŪDVÖZLÖM András! Sajnos nem tudtam meg rendelni a nyelvleckékhez de remélem ,hogy továbra is kaphatok öntöl leckéket , mert nagyon hasznosak. Tisztelettel. Margit

    Válasz
  37. Oros Istvánne

    Kedves András!
    Köszönöm ezt a jó ötletet. A bátorítást ismetelten. Megpróbálom megvalósítani.
    Ket ötletem is van.
    Angol bibliaverseket fogok megtanulni, melyeket leírok papírra és a mosogató fölé rakom ki.
    Angol énekeket fpgok tanítani az unokáimnak.
    Marafok tisztelettel:
    Magdi

    Válasz
  38. Üdvardi Katalin

    Köszönöm a tanácsokat! Soha nem jutott eszembe hogy dokumentáljam az eredményeim.

    Válasz