Ön többet tud, mint gondolná!

A minap egy kedves tanulónk teljesen kezdő csoportba akart jelentkezni. Rövid beszélgetés után (néhány egyszerű kérdést tettünk fel neki angolul) rájött, hogy valójában sokkal többet tud, mint gondolta: „Azt gondoltam, hogy nem tudok semmit. De most, ahogy kérdez, tényleg elég ügyesen válaszolgatok!” (Ez gyakori eset. Nagyon sok tanulónk elmondja, hogy egy kicsit már tanult, de az rég volt, és inkább az elejéről kezdené az angoltanulást.)

Hogyan lehetséges, hogy többet tud, mint amennyit a tanfolyamon évekkel korábban megtanult?

Sokszor észre sem vesszük, hogy angol szavakkal, kifejezésekkel találkozunk, vagy ezeket használjuk, pedig erre nagyon sok lehetőség adódik.

 1. Az egyik leggyakoribb eset, hogy zenét hallgatunk. Erről már volt szó a múltkor.
 2. Fiaim a múlt héten nagy meglepetésemre angolul néztek egy DVD-t, magyar felirattal. Mi történt, kérdeztem, hogyhogy nem magyar a hang? Nincs magyar hangja, csak feliratozták. Micsoda szerencse, gondoltam. Bár ilyen lenne a tv műsorok, filmek 90 % – a.
 3. A számítógép használata során gyakran találkozunk angol nyelvű üzenettel. Az alapvetően magyar nyelvű fórumokon is sokszor használnak angol kifejezéseket.

Ha korábban már tanult valamennyit angolul, aztán abbahagyta, de most megint tanulna, felmerül a kérdés, hogy honnan folytassa a tanulást? Mi a jobb? Teljesen az elejétől kezdeni, mert már rég tanult, akkor sem sokat, és azóta sem használta, vagy onnan folytassa, ahol most éppen tart?

Ha már tanult vagy tud valamennyit angolul, akkor nem érdemes újra a legelejéről kezdenie, mert az unalmas is lenne, és felesleges is. Onnan célszerű folytatnia a tanulást, ahol éppen tart, de nem a papírforma szerint, hanem valójában!

Ha például az ötödik leckéig jutottak a tanfolyamon, de közben fél évet kiküldetésben angol nyelvterületen töltött, akkor nem a hatodik leckétől kell folytatnia, mert annál már biztosan többet tud.

Érdemes szintfelmérésen részt venni. Ott kiderül, hogy milyen szinten van, és onnan érdemes folytatnia a tanulást. Ha ezzel akár csak egy tanfolyamot meg tud spórolni, akkor is nyert egy fél évet, ráadásul eggyel kevesebb tanfolyamdíjat kell kifizetnie.

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

27 hozzászólás a(z) “Ön többet tud, mint gondolná!” bejegyzéshez

 1. Tünde

  Kedves András!
  Szeretném megkérdezni, hogyan tudnám visszahozni aktív (beszélt) nyelvtudásomat. Önszorgalomból jártam angolra két évig, a középfokú írásbelim simán sikerült, ennek már 10 éve.
  (A szóbeli sajnos nem, a magnóhallgatásos feladatokon csúsztam el.) A tanárom szerint jó nyelvtannal, bátran, nagyon jó szókinccsel rendelkeztem.
  Aztán magamtól, szótárral el kezdtem olvasni angol bestsellereket, könyveket, illetve tavalytól idegennyelvű, pld. koreai, de angol feliratú filmeket nézni. Nagyon jó passzív, (olvasott) szókincsem van.
  De most szeretnék újra beszélni, s hát a nyelvtan is szerintem elaludt egy kicsit az évek folyamán. Nem beszéltem angolul, kivéve nyaranta, amikor a szállodában használni kellett az angolt vagy a franciát.
  Hogyan, honnantól fogjak hozzá?
  (El kell, hogy mondjam nem vagyok már fiatal, 56 éves múltam, de fontos számomra ez, hiszen új munkahelyet kell keresnem, s ez is segíthet, hogy mielőbb találjakj.)
  Segítségét előre is köszönöm
  Tünde

  Válasz
 2. B.Gábor

  Igen fontos az angol nyelv birtoklása és használata.
  Most jártam Isztambulban, minden második ember beszéli ezt a nyelvet és nagyon udvariasak ha én is megszólalok gátlás nélkül angolul. Ök se tökéletesek, de viszonylag egyszerű szerkezetű mondatokkal könnyen megértethetjük magunkat.
  Napi 10-15 szót, szófordulatot érdemes be magolni… 5-6 biztos menni fog legközelebb. Szerintem hallani kell kiejtve is, leírva is látni kell egyidejüleg…

  Válasz
 3. Tóth Sándor

  Szeretnék folyékonyan angolul beszélni.Legalább alapfokon.Az ELO-nál tanultam.Füzetek és kazetták sora.Jó pénzért egy-két „beszéd-panell”-el lettem gazdagabb.Ami nem mellékes,de számomra cseppet sem kielégítő.A beszéd értés nagy problémát jelent,annak gyorsasága miatt.Nem különben ezek után (ha netán mégis megértem)a gyors ,vagy normál válaszadás .Most is bátran belevágnék,ha végre eredményes lehetnék.62 éves vagyok.

  Válasz
 4. Bartháné Ibolya

  Szeretnék legalább alapfokon megtanulni.hogy a rokonaimmal megértessem magam.Egyedül kezdtem el munka mellett.Az unokám segit,ha ideje engedi.Nem is tudom lehetséges még nyugdijas fejjel nyelvet tanulni.Nagyon akarom és köszönettel fogadok minden segitő ötletet.

  Válasz
 5. Kiss Arnold Ákos

  Így van mert a passzív nyelvtudásról akkor derül ki hogy létezik, ha kikényszerítjük magunkból. Jártam már én is így. Erre viszont a nyelvi környezet a legjobb/ külföldi utazás, munkavállalás…stb/.

  Válasz
 6. Dr Szőnyiné, Klári

  Még az egyetemen kezdtem, mint kötelező nyelvet, szakcikkek olvasásához.Azóta többször újrakezdtem, de nagyon keveset tudok, főleg beszélni nem.Inkább az írott szöveget értem.
  Sz.Klári

  Válasz
 7. Gábor

  @Neményi András

  Kedves András,

  Bár csak igaz lenne az, hogy tudok angolul. Tegnap este egy órát szenvedtem azon, hogy megfogalmazzam és leírjam angolul azt hogy „szeretnék veled képeket cserélni” és még azt, hogy „Szeretném ha elküldenéd nekem, hogy neked milyen képek vannak meg”.
  Egy óra fogalmazás után elküldtem a nehezen megfogalmazott szövegemet, amire az volt a válasz, hogy nem értik mit akarok.
  Ez nagyon feldühítet, hogy két év tanulás után, még ennyit sem vagyok képes megírni, ez szánalmas. Hát ezért tanul az ember valamit?
  Messze vagyok én még az alapfoktól is, nem ám közép fog, de szép is lenne.

  Gábor

  Válasz
 8. V.Jocó

  Én az egyik előttem szólóhoz hasonlóan szintén tanár nélkül tanulom a nyelvet, immáron ötödik éve. Valamilyen szinten tudok is társalogni. Azonban nekem a hallás utáni szövegértés okoz problémát. Elképzelhető, hogy csupán sok hanganyag hallgatással lehet ezen segíteni?

  Válasz
 9. csillus

  angol munkáltatói szerződésben,milyen szavak fordulnak elő általán osságban??
  Ha a buldozer angollal a1-a2 szintem lesz,hogyan lehet azt
  kiiktatni,h ne tudjanak eladni prostinak???

  Válasz
 10. Endre

  Kedves András!

  Valószínű, hogy én vagyok itt a kakukk tojás.
  Előre bocsátom, fontos a mai világban az angolul tudás.
  De, nem azon az áron hogy ki vagy vissza szorítsa a magyart.
  Borzasztó ez az angol áradat. Egy kanadai unokatestvérem jegyezte meg, amikor itt járt (egy árva kukkot sem tud magyarul): „hogy van az, hogy én itt minden feliratot értek, főleg ami a pólókon van?”.
  Rendkívül örülök annak , hogy itthon szinkronizálják a fílmeket és amikor szórakozni,okulni akarok akkor ezt hadják is. Hogy a csudába lehet abból tanulni amiböl az ember egy árva kukkot sem ért csak egy gurgulázó hangáradat ahol nem lehet semmiféle magán és mással hangzókat, sem szavak elkülönítítését megkülönböztetni? Nem értem hogy ez hogyan és mire lehet jó. Sokszor próbáltam!!!

  Endre

  Válasz
 11. Gábor

  Üdvözletem,

  Csak a magam nevében tudok írni. Két éve kezdtem el, negyven éves fejjel, önszorgalomból az angol nyelvet megtanulni.
  Következethessen tettem ezt, napi szorgalommal (jó, karácsonykor nem). A rászánt tanulási idő, napi fél és egy óra között mozog.
  A tanuláshoz rengeteg hang anyagot elhasználtam, és mellette végig csináltam az ELO, a PONS, és az 5perc Angol kezdő csomagját. Ebből az utóbbit, most kezdem másodszor, ez tetszet meg a legjobban.
  Hittem, hogy két év alatt alapfokon megtanulom az angol nyelvet, már csak azért is mert szeretnék külföldi fórumokon levelezni, és kommunikálni.
  Ennyi következetes tanulás után a nyelvtani tudásom még mindig nulla, amik rám ragadtak szavak, azokkal kommunikálok, tőmondatokban, és ha levelet írók, akkor szótárazok, valamint a webfordítóval kísérletezem addig, míg elfogadhatónak tartom a közlendőm szövegét.
  Vagyis, figyelem, hogy mások miként írnak az angol nyelvű fórumokon, és azt próbálom, le utánozni.
  Két év után, kezdek elkedvtelenedni, néha már nincs is kedvem tanulni, mert nincsenek siker élményeim.
  Kisvárosban élek, ahol nagy nyelvtanulási lehetőség nincsen, ráadásul a rendszertelen munkaidő és a szerény fizetés miatt is kicsi az esélyem, pedig most már csak abban bízom, hogy egyszer eljutok egy kiscsoportos Angol nyelvtanuló közösségébe, ahol lenne lehetőségem beszélgetni, kérdezni, azaz kommunikálni. A közösség ereje talán segítene azon, hogy valóban jól el tudjam sajátítatni az angol nyelvet.
  De, mint írtam, csalódót vagyok, hogy a két évnyi következetes önszorgalmamat követően, alig tudok valamit.
  Ilyenkor dühös vagyok, hogy miért is nem születünk egyforma adottságokkal, képességekkel.

  Ennyit szerettem volna megosztani,

  Gábor

  Válasz
 12. Nitta

  Én jelenleg szókapcsolatokat tanulok. És mondatokat fordítok. Szórol-szóra :) Tükörfordításban fordítom át az angol mondatot magyarra és vissza. Nem tudom ez mennyit ér, a gondolkodásmódot néha sikerül megértenem, csak az a baj, hogy néha már a magyar mondatokat is angolosan mondom és ez vicces :) A chatalésre esküszöm még angolul és most akarom kipróbálni a filmnézést. Remélem segít. Gyorsan szeretnék haladni :)

  Válasz
 13. marlok zsuzsanna

  én a nyelvtannal elveszek sajnos túlagyalom a dolgokat és addig gondolom ujra azt amit mondani akarok hogy a végén egy oriásmarhaságot mondok:):) de rengeteg tanuláson vagyok tul és igen én is mindig ujrakezdtem hogy a tudás az ismétlés attya :)

  Válasz
 14. Julianna Arnoczki

  Nekem az a problemam az angollal, hogy ha olvasom a szoveget sok mindent megertek, de ha beszelnek hozzam, nem ertek tul sokat. Ugy tunik gyorsabban beszelnek, mint ahogy en gondolkodom.

  Válasz
 15. kossokai sándor

  TUDOM! És még szép vagyok,okos,és szerény!Félre téve a komolyságot.Az én tapasztalatom,(sajna én nem)hogy az embernek meg kell ismerni a saját agya működését és türelmesnek kell lenni hozzá!Többször lehülyéztem magam mert úgy éreztem sokszori ismétlés után mintha feneketlen zsák lenne az agyam.Abba is hagytam (aki ilyen hülye az ne tanuljon ) Aztán egy év múlva mégiscsak emlékeztem a tanultakra.Javaslatom:NE HAGYD ABBA, KITARTÁS ÉS TÜRELEM ÖNMAGADHOZ!!!

  Válasz
 16. V.Jocó

  Én azt vettem észre magamon,hogy egy újonnan megtanult dolog nem mindig jön egyből vissza,de egy kis idő elteltével valósággal előtör és százszázalékosan a rendelkezésemre áll.Mintha az agy elraktározná,feldolgozná és csak ezután bocsátaná rendelkezésemre.
  Még csak azt szeretném leírni,hogy régen amikor azt mondták,hogy a nyelv megtanulásához el kell sajátítani a gondolkodás módot,nem tudtam elképzelni, hogy miről van szó.
  Időközben minél jobban merülök bele a nyelvtanulásba,annál inkább kezdem ezt megérteni.
  Köszönöm szépen a rendszeresen küldött hírleveleket,hatalmas lelki segítséget kapok belőlük a tanuláshoz.
  Mindenkinek minden jót kívánok:Jocó

  Válasz
 17. Beatrix

  Kedves András!
  Valóban nem kellene szinkronizálni a filmeket, akkor már mindenki sokkal többet tudna angolul.
  Köszönöm a sok jó tanácsot, amit küld folyamatosan.
  Üdvözlettel: Beatrix

  Válasz
 18. MARIA KOLTAI

  Igen, ezzel en is egyetertek.De amikor le kell irni, vagy el kell mondani valamit, akkor hianyzik egy sor szo, mivel ugy gondolkodom, mintha otthon lennek, kozbe ra kell jonnom, hogy az a szo, ami hianyzik a mondatbol, mar regota a fejemben van, csak nem merem kimondani, mivel a gondolatom a szep magyar teljes mondatban dolgozik. Ez a kifejezes is mar ugy gondolom kicsit angolos, vagy meg sem? Az angol tulontul objektiv, szaraz,lenyegretoro,absztrakt. Hasonlit a tv,radio bemondo stilusahoz.CSAK A LENYEGET, AZ ODAILLO SZOT, KIFEJEZEST!!

  Válasz
 19. Maria

  Evek óta mondom mindenkinek: majdnem mindent filmekből tudok angolul. A helyes román beszédet is onnan tanultam meg. Angol nyelű filmeket nézhettem csak, román nyelvű felirattal. Kár, hogy nálunk ritkán látni filmeket eredeti nyelven.

  Válasz
 20. Moncsi

  érdekes, én is azt hittem, hogy mindent elfelejtettem már, aztán amikor kint meg kellett szólalnom, eszembe jutott egy csomó minden

  Válasz