Ön is arra a sorsra van ítélve, mint az ókor gladiátorai?

Úgy tűnik, hogy Ön egy igazi gladiátor, ha munka és család mellett elhatározta, hogy időt és fáradtságot nem kímélve végre rendesen megtanul angolul. Minden tiszteletem az Öné, ugyanis a gladiátorok karrierje csak ritkán végződik sikerrel.

Hacsak Ön nem egyike annak a kevés „Kiválasztottnak”, akiknek valamiért könnyedén megy az angoltanulás, akkor az általánosan elterjedt technikákkal óriási az esélye, hogy idegőrlő kudarc, és fájdalmas bukás lesz a vége. Hogy miért?


>> Valószínűleg Ön is – attól függetlenül, hogy milyen oktatási módszert választott – önhibáján kívül belefut 3 fontos akadályba, amelyek ismerete nélkül csak állandó nyűglődés mellett lehet nyelvet tanulni (és ezekből talán a második a legártalmasabb – figyelje a levelezőjét, mert ezekről hamarosan még beszélni fogunk!).

>> Mindaddig, amíg ezt a 3 akadályt fel nem ismeri, és le nem küzdi, a tanulásba befektetett energiát, időt és pénzt csak rossz hatásfokkal lesz képes felhasználni, aminek végül komoly veszteség, és az angoltanulás abbahagyása lehet a vége

>> Ez főként annak a következménye, hogy korábbi tanulmányai során nem kapott megfelelő képzést, azaz nem tanították meg nyelvet tanulni, így csakis egy gladiátor bátorságával, és vakmerőségével indulhatott neki az angol nyelvnek. Ez viszont igazi vakrepülésnek számít ám, mert sohasem tudhatja, mikor marad állva, és mikor bukik el – akár végleg!

>> Ezek után egyáltalán nem csoda, hogy úgy érzi – a többször átélt kudarc hatására, tévesen -, hogy az Ön fejével van a baj, nincs tehetsége, vagy éppen nyelvérzéke és ezért nem halad a tanulmányaival.

Érzett már hasonlót? Gondolja, hogy a fenti állítások közül legalább egy igaz Önre? Nos, szerintem rá fog jönni, hogy a fenti problémák mind kiküszöbölhetők – vagy nem is olyan nagyok és tartósak, mint azt eddig hitte!

Felejtse el a „Gladiátor iskolát”!

Rövidesen Ön előtt is megnyílik az egyszerű angoltanulás kapuja (már csak „párat kell aludni”), ahol olyan könnyen érthető, és a gyakorlatban már sokat bizonyított módszer lesz a kezében, amelyet mindenféle nyelvérzék nélkül, játszva el fog tudni sajátítani.

Képzelje csak el, micsoda öröm lesz, amint felismeri, hogy NEM az Ön nyelvérzékével van a probléma. Önnek igenis VAN nyelvérzéke! Viszont egy valamije nincs! Biztos módszere az angoltanulásra…

Itt az ideje, hogy a sok kínszenvedés után, olyan „kiképzést” kapjon, amelyen végighaladva, végül a győztesek magabiztosságával léphet a küzdőtérre. Nem kell végigjárnia a Gladiátor iskolát, mégis igazi harcossá válik majd. Ráadásul úgy, hogy Ön garantáltan nem fog hősi halált halni az arénában!

Azt azért tudnia kell, hogy bár az egyik legkiválóbb fegyvert adom a kezébe az angol nyelv bukatatói („kisördögei”) elleni harchoz, azonban…

Harcolni akkor is Önnek kell

Ahogy a matematikában, úgy a nyelvtanulásban sincs „királyi út”. Ha az a célja, hogy:

>> gazdag szókinccsel rendelkezzen…

>> írásban és szóban egyaránt ki tudja fejezni magát, és…

>> folyékonyan, gátlásoktól mentesen tudjon angolul beszélni…

>> ne jöjjön zavarba, ha angolul szólnak Önhöz, sőt, akár válaszolni is tudjon, ha kell…

…ahhoz nem csupán egy-két jó tipp vagy trükk elsajátítására van szüksége, hanem egy komplex rendszerre.

A „halhatatlan harcos”

Önre vajon mi vár? Az elbukás, vagy a fényes győzelem? Angoltudás vagy folytonos újrakezdés?

Mint tudja, a gladiátorok közül csak igen-igen kevesen élték meg a tisztes öregkort. A címben már kérdeztem: Ön is arra a sorsra van ítélve, mint egy gladiátor? Egyszóval, Ön is a folytonos újrakezdők közé akar tartozni?

Nemsokára – ha Ön is akarja – „halhatatlan harcost” faragok Önből! Vagyis, egy felszabadultabb, magabiztosabb nyelvtanulót. Akarja?

Mit szólna egy profi segítséghez? Mi segítene Önnek igazán az angoltanulásban? Írja le ide bátran! Ki tudja, talán éppen holnap érkezik rá megoldás!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

55 hozzászólás a(z) “Ön is arra a sorsra van ítélve, mint az ókor gladiátorai?” bejegyzéshez

  1. Kecseti Emma

    Tisztelt András!
    Én többszörösen hátrányos helyzetű vagyok.Tanultam oroszul,/na azt gyerekkoromban elég jól tudtam!/Gimnáziumban olaszul nem tanultam meg, felnőttként két alkalommal kezdtem angol tanfolyamot.Nem jutottam sehova és egyre kisebb az önbizalmam.Most 54 éves vagyok és folyamatosan képzem magam különböző területeken.Nyelvtanuláshoz nincs használható mankóm, SEGÍTSÉG!!
    Köszönöm, akákmi is lesz:Kecseti Emma

    Válasz
  2. Endre

    @Szabó Szilárd

    nekem a londoni mertón furcsa volt, hogy:
    ” mind the gaps”- vigyázz a réseknél.
    Ez kb. annyi, hogy vigyázz, az ajtók záródnak.

    A mandzs szerintem az ” mind the….” vagyis valamire figyelj oda.
    De nem tudom mire.

    Válasz
  3. Szabó Szilárd

    Én is azok közé tartozom, akik egyetem óta folyamatosan tanulok angolul. Több tanfolyamot elvégeztem, olvasok, internetezek, ha kell levelet írok angolul, úgy gondolom elég nagy szókinccsel rendelkezem, s talán a nyelvtani ismeretem sem rosssz. A szövegértésem viszont KATASZTRÓFÁLIS. Képtelen vagyok egy filmet megnézni, vagy egy angol nyelvű előadást meghallgatni, mert az első percben leblokkol az agyam. Olyan mintha marslakók beszélnének hozzám. Egy árva kukkot nem értek belőle. Hiába koncentrálok oda, a legegyszerű dolgokat sem értem.

    Mondok egy példát. Kinn vagyok a repülőtéren, ahol a hangosbemondó nyilvánvalóan a legegyszerűbb utasításokat közli. Lassan, tagoltan, olyan végletesen tömör formában, hogy azt a dzsungel mélyéről frissen előkapart bennszülöttnek is meg kell értenie.
    Valami ilyesmit hallok folyamatosan: „mandzso sztep…mandzso sztep…”. Összesen két szó. Fogalmam sincs, hogy mit akar mindani a hangosbemondó. Kétségbeejtő, hogy 40 évi tanulás után képtelen vagyok egy bizonyára halálosan egyszerű kétszavas utasítást megérteni. Fogalmam sincs, hogy más hogy csinálja, de nekem ez szointe megoldhatatlan feladatot jelent.

    Válasz
  4. Gresko Joli

    Kedves András! Szívesen hallgattam meg Dobay Márta angol nyelvtanulással kapcsolatos sikerélményét. Örülök azért is, mert hasonlókorúak vagyunk a Mártával. Én is ilyen határozottan, és elszántan célul tűztem ki azt amit a Márta, hogy szeretném elsajátítani az angolt. Márta elmondása alapján a legjobban az tetszett, hogy nem torpant meg, nem adta fel, lépésről-lépésre egyre többet hallgatva és tanulva a nyelvet, haladt előre. Igen, hogy értékelni tudjuk magunkat , kortól függetlenül is fontos, hogy elsajátítsunk egy második nyelvet is. Erre szükség van egy jó tanárra (nekem is ilyen van) és egy „diákra”, aki a kezdeti rögös lépések után sem adja fel. Mártával egyetértve fontos a sikerélmény.De mindehhez olyan határozottnak és kreatív egyéniségnek kell lenni, mint a Márta, aki célkitűzését megvalósítja. Mártának őszintén gratulálok és bízom abban, hogy nekem is sikerülni fog… Üdvözlettel:G.Joli

    Válasz
  5. Pásztor Zsuzsa

    Kedves András!

    Meglepő és számomra fura, hogy mindig olyankor érkezik e-mail Öntől amikor igazán szükséges a bátorítás az, hogy valaki rám szóljon nem szabad feladni (mint eddig oly sokszor) Még így közvetlen ismeretség nélkül is köszönök minden olyan jó szót amit annak érdekében tesz, hogy én sikeresebb és hatékonyabb legyek!

    Üdvözlettel:

    Pásztor Zsuzsa

    Válasz
  6. Kata

    Kedves András !

    Köszönöm együttérzését a gladiátorokkal, de még inkább hogy szeretne segitséget nyújtani a talpon maradásban. Már alig várom hogy megismerhessem a hasznos információkat.Manapság nyelvet tanulni ugy érzem „kötelező”, hisz már utazásaim során szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, miként viszonyulnak hozzám ha nem tudok megszólalni valamilyen nyelven.Most a harmadik 60 órás tanfolyam közepén járok. Szeretem az angol nyelvet, sok mindent megértek, sajnos nagyon kevés időm van arra hogy neki üljek a tanulásnak.Hallgatom a CD ket és a gyerekeimet, a Tv-t.Mindig mondják: Anya most itt a jó alkalom és gyakorolhatsz. De ők már annyira jól beszélik a nyelvet, hogy mire összeszednék egy mondatot, már rég másról beszélnek.A családban sokat beszélnek angolul, a vejem származása miatt és igy legalább figyelhetem miről is van szó.Nekem már ez is jó, de persze ennyivel nem szeretném beérni.
    Kedves András, szivesen fogadom tanácsait, hogyan tudnék elmozdulni erről a pontról ilyen kevés szabadidővel de sok akarással. Üdvözlettel : Kata

    Válasz
  7. katartik

    @J. Éva Pécsről – szia éva! megragadott a módszered. mik ezek a szólapok, és mondatrészek? hogy néz ki? hogy szerkeszted? tudsz segíteni nekem ebben? nagyon megköszönném! üdv, kata (salviaa@gmail.com)

    Válasz
  8. Nagy László

    Kedves András!

    Az önzetlen segítségért le a kalappal előtted. Azt hiszem, hogy a nyelvtanuláshoz nagyon fontos, hogy tudjuk sikerülni fog. OLyan mint amikor egy túlsúlyos ember elkezd fogyókúrázni és ha nem látszik az eredmény 1 hét után feladja. Engem mint korábban is már leírtam az zavar, hogy otthon, ha felmerül bennemvalamilyen kérdés arra nem tudok kitől választ kapni. Minden segítséget, ami megerősít abban az elhatározásomban, hogy tanuljam az angolt köszönök.

    Nagy László

    Válasz
  9. Simon Ferenc

    Kedves András!
    Öregedő gladiátor vagyok,de remélem újra kedvet kapok,hogy hős lehessek.
    Nekem is az általános problémám a beszéd,- és szövegértés.
    Plussz, az un.blokkolás.Tehát elkezdem hallgatni,és egy szó nem ugrik be.Ott leáll az agy,és már rég lemaradtam a többi szövegről.Gondolom,mások is vannak így.
    Mindenkinek jó tanulást:
    S.Feri

    Válasz
  10. Ágnes

    Kedves András!

    Köszönöm a hírleveleit és köszönöm hogy a többiek hozzászólásait is elolvashatom, sok hasznos információt olvastam már tőlük is (pl. létezik a Kreatív Angol és hogy jó módszer). Nekem is hasonló bajaim vannak a tanulással. Sokadik újrakezdés, beszéd nem értés, ha meg kellene szólalni akkor leesik valami redőny és semmi sem jut az eszembe, utólag gyönyörűen meg tudom fogalmazni hogy mit is kellett volna mondanom, de akkor már árkon-bokron túl van akivel beszélnem kellett volna.
    Voltam egy előadáson ” Hogyan tanuljunk angolul?” , ott hallottam hogy az is a bajunk hogy nem merünk „majmolni”. Ez így igaz én például még tanulni sem merek amikor a fiam, aki beszél angolul, hallja nehogy kinevessen a rossz kiejtésemért. Pénztáros vagyok ahova gyakran jönnek ukrán, bolgár, kínai ügyfelek, velük tudok egy pár szóval kommunikálni mert, bízom benne hogy legalább olyan rosszul beszélnek mint én. :DDDD
    Nálam a nevetségességtől való félelem a legfőbb gát, az időhiányon kívül. Tudom hogy sok-sok gyakorlással mint a gyerekek le tudnám küzdeni, csak mikor és kivel gyakoroljak arra nincs lehetőségem.
    Remélem az Ön módszere segíteni fog nekem is.

    Köszönettel:
    Ágnes

    Válasz
  11. Kurdi Gyuláné, Edit

    Kedves András!

    Immár negyedik alkalom, hogy angol nyelvtanfolyamon vizsgáztam. Sajnos, nem nyelvvizsga! Éppen pár nappal ezelőtt volt, eredményt még nem tudok.DE: már úgy készültem, ahogy az első levelekben tanácsolta, nevezetesen a napi 15-20 perces intenzív tanulás. Igaz, hogy azóta kissé „leeresztettem”, de úgy gondolom, hogy ismét előveszem a jónak ítélt tankönyveimet és a cd-ket.
    Férfiasan meg kell valljam, hogy kényszerből tanulok angolul, munkahelyi követelmény volt, később a családunkba került menyem miatt, akivel csak ezen a nyelven tudok (tudok?) kommunikálni.
    Középiskolában latint tanultam amit nagyon szerettem, az orosz órákon csak ott voltam, de valójában sosem kötött le.
    Olyan latin tanárom volt, aki nemcsak belénk sulykolta a nyelvtant, késztetett a szavak megtanulására, hanem igazi reneszánsz ember lévén a nyelvhez tartozó történelmet, képzőművészetet, földrajzi ismereteket és főleg az irodalmat is megismertette velünk!! Örök életemben hálás vagyok és leszek ezért, hiszen óráin úgy éreztük, hogy mi is részesei lehetünk az európai kultúra születésének. (Nem a holt költők társasága voltunk!)
    Hogy miért írom le mindezt? Mert én botor, minden nyelvtanfolyamon ezt várom! Hogy ne csak a londoni nevezetességeket, (az is nagyon fontos, főleg annak aki sokszor megfordul ott), a Micimackót, és a mi szájízünknek kissé idegen ételeket ismertessék!
    A latin egyébként még most is nagy segítségemre van a szavak jelentésének felismerésében, csak a „másként írjuk, másként ejtjük” formulával birkózom meg nagyon nehezen. A fülem nem így van programozva.
    Ami az Ön által ismertetett tanulási módszert illeti, (egyenlőre csak a levelem elején ajánlottat próbáltam ki) remélem be fog válni, még 61 évesen is, csak nem szabad kihagynom napokat. A cd-k hallgatásával én is küszködöm, pláne, ha házimunka közben hallgatom, mert még a sokadik visszahallgatáskor is úgy érzem, hogy alig értek valamit. A szavak tanulásával is valami hasonló a tapasztalatom, mert sokszor csak arra emlékszem, hogy milyen munka közben próbáltam megtanulni azokat. Ilyenkor teljesen kétségbe vagyok esve, és úgy érzem, hogy nem fog már az agyam!
    Azért próbálkozom, inkább kevesebb, mint több sikerrel, és remélem az Ön módszerével valamelyest el fogok boldogulni a későbbiek folyamán.

    Köszönettel:
    Edit

    Válasz
  12. Erzsike

    Kedves András!
    Nagyon örülök leveleidnek és a hozzászólások is nagyon tanulságosak.
    Lehet, hogy belőlem is lesz „halhatatlan harcos”? Ez nagyon szép lenne. Nehezen viselem a kudarcot és az angol tanulást kezdem már ebbe a kategóriába sorolni. Tanulom-tanulom de nem vagyok megelégedve magammal.

    Erzsike

    Válasz
  13. Sramkóné Mészáros Zsuzsanna

    Kedves András!
    Köszönöm,hogy ilyen hamar kaptam választ levelemre.Én is nagyon örülök a biztatásának,ami nekem is erőt ad a sok kudarc után.Nagy érdeklődéssel és kiváncsian várom további leveleit egy praktikus, hatékony tanulási módszerről.
    Tisztelettel.Zsuzsa

    Válasz
  14. Orosz István

    Kedves András!

    Azért iratkoztam fel, mert érdekel, hogy hogyan juthatok magabiztosan legalább egy alapfokú angol nyelvtudáshoz.
    Szembesültem a leveleiben felvázolt problémákkal, de én sem vagyok gladiátor, hanem egy nyugdíjas ember, és az életem folyamán tapasztaltam, hogy mennyivel egyszerűbb lenne a dolgom, ha tudnék beszélni angolul.
    Többször nekirugaszkodtam az ügynek, eljutottam egy szintre, de mivel nem volt sikerélményem feladtam.
    Tennéka célért, köszönettel elfogadnám a segítségét!

    Üdvözlettel: Orosz István

    Válasz
  15. kukala

    Kedves András!
    Köszönöm az eddig küldött leveleket. Szívesen fogadom a segítséget.Eltökélt szándékom,hogy megtanulok angolul.Sok angol filmet nézek angol felirattal. A kiejtésben nagyon sokat segít,de hatékonyabb eszközöket kell találnom a haladáshoz. Próbálkozom nem adom fel.
    Tisztelettel: kukala Judit

    Válasz
  16. Marika

    Kedves András!
    Hálás szívvel köszönöm leveleit. Nagyon várom segítségét az angol tanuláshoz. Nyugdíjas vagyok, hiszek abban, hogy az Ön segítségével sikerülni fog.
    Üdvözlettel: Marika

    Válasz
  17. Éva

    hát igen, szeretném tudni, de sajnos nem mindenkinek megy könnyen, már többször neki futottam, de a nyelvi kiejtés és a nyelvtan nehézsége miatt elmegy a kedvem a tanulástól. Nem maradnak meg a szavak a fejemben, ha hallom akkor tudom, hogy már találkoztam vele, de igazából a magyar megfelelőjét mindig meg kell néznem a szótárban, ha olyan szituációba kerülök, ahol muszály lenne beszélni, még azt is elfelejtem, amiról úgy gondoltam, hogy ez már nekem nagyon megy. Angol nyelvórákon meg nem a gyakorlati mondatokat tanuljuk, hanem a nyelvtant, és mivel elég nehéz, elmegy az ember kedve. Nekem elég lenne a napi komunikáció, és nem annyira zavar, ha egy két nyelvtani hibát ejtek, aki akar ugyis megérti. Hogyan kezdjek hozzá?
    Üdvözlettel,

    Éva

    Válasz
  18. Márk Lajos

    Kedves András!
    Köszönöm hasznos leveleit. De sajnos szabadidőt Ön sem tud nekem biztosítani.

    Válasz
  19. Szirmai Klári

    Nagyon várom levelét,bízom benne ,hogy tud valami ujjat mondani.
    Üdv Klári

    Válasz
  20. Mea

    Kedves András!
    Köszönöm,köszönöm,köszönöm!!!
    Csak ezt tudom mondani!Minden levele újra és újra megerősít abban a hitben,hogy ÉN NEM VAGYOK GLADIÁTOR és tudom,hogy most sikerül!Nagyon hálás vagyok Önnek,mert már eddig is nagyon sok hasznos tanácsot kaptam a nyelvtanuláshoz!
    Kíváncsian várom további leveleit!
    Harcos vagyok és nem adom fel!
    Üdvözlettel:Mea

    Válasz
  21. Judit

    Kedves András!

    Egy profi segítség, tanács mindig jól jön, főleg, ha a „halhatatlan harcos” állapotába segíti a gladiátor-jelöltet.
    Számomra az igazi gondot a kiejtés és a beszéd megértése okozza. A tanulásra fordítható idő biztosítása mellett, ennek a kettőnek az elsajátítása kívánja a legtöbb energiát.
    Mindig úgy gondoltam, hogy ennek okát, csakis magamban kell keresni, de olvasva a hozzászólásokat, úgy látom, talán a probléma forrását máshol találjuk.
    Előre is köszönöm Önnek, ha javaslatával megkönnyíti, a gyakran, valóban kínlódásnak megélt nyelvtanulást.

    Érdeklődéssel várom további leveleit.
    Köszönettel,
    Judit

    Válasz
  22. Elli

    Kedves András!
    Köszönöm a sok sok bíztatást és azt, hogy megkecsegtetett egy sikeres módszer lehetőségével.:)
    Igazán úgy lehet, nyelveket megtanulni – gondolom én – ha az ember egyik szülője ilyen, a másik olyan anyanyelvű és ráadásul egy harmadik országban élnek. Elképesztőek a pozitív tapasztalataim a „három anyanyevű” gyermekekről.
    Nos, én nem tartozom közéjük, két évig latint is tanultam, sőt van aki szerint azért nem boldogulok az idegen nyelvekkel, mert állítólag bőséges és színes a magyar szókincsem, ezért a gyötörve tanult nyelven is ilymódon szeretném kifejezni magamat. (Persze ez csacskaság)
    Igazából nincs is nagy szükségem az angolra, hisz nyugis vagyok már, de mint egy kos csillagjegyű, eszement gladiátor, különböző fokú lelkesedéssel, birkózom a nyelvvel. Ajaj, a példa nem jó, hisz egy gladiátor lelkesedésének mindig a top-on kell lennie.

    Egy szóval, rettentően kíváncsi vagyok az ígért módszerre, már előre bizakodom benne, hogy segyteni fog? Úgye, Ön is így látja??? Sok üdv. Elli

    Válasz
  23. Julianna

    Kedves András!
    Csatlakozva a többiekhez – mivel ugy látom Mindenki egycipőben jár – én is nagyonnagyon várom a képzést.
    És még az is a kínom, hogy bizonytalankodom, annyira,
    hogy amit tudok,azt sem merem mondani.
    Egyszóval nagyon rámfér a segitség.
    Köszönettel – üdvözlettel: Juli

    Válasz
  24. Eszter

    Köszönöm a hírlevelet, nagyon sokat segít ezzel nekem:) Teljesen megváltoztatta a nyelvtanuláshoz való hozzáállásom.
    Nagyon várom én is a Gladiátor-képzést:)

    Válasz
  25. Makainé Csilla

    Nagyon örülök a leveleinek!!Erőt ad és hiszem, hogy segíteni tud nekem és sok hasonló cipőben járó társamnak:)
    Nagyon várom a Gladiátor-képzést:)!!!!!
    Mi leszünk a túlélők!!!!

    Válasz
  26. BLívia

    Kedves András!
    Először is nagyon szépen köszönöm, nagyon örülök ezeknek a leveleknek.
    Tényleg azt hittem, hogy én vagyon ilyen tehetségtelen, hogy sok-sok év után sem merem beírni sehová határozottan, hogy beszélek angolul, és tényleg sokat kínlódok ezzel a nyelvtanulással. Pedig szeretem, és élvezem, ha tudok például egy érdeklődő külföldinek eligazitást adni, szeretem hallgatni a slágerek angol szövegeit és örülök, ha értem, stb. Szerintem legalábbis nekem, az segítene a legtöbbet, ha lennének oktató filmek DVD-n ahol angolul mondják a szöveget, és magyarul alá van írva. Azt nagyon szeretem, de csak bárgyú, eltorzított hangú mesefigurák vannak, vagy harcos-öldöklős filmek, ezek nem érdekelnek.
    Köszönöm, hogy törődik velünk, még nem adtam fel, hogy egyszer nagyon jól fogok beszélni angolul!
    Várom további levelét, üdvözlettel: Lívia

    Válasz
  27. H. Luna

    Kedves András !
    Az egyetlen lehetséges mód nekem átmenetileg, ,az interneten …való tanulás., de teljesen kezdő alapon.
    Önnek igaza van… tényleg ” gladiátor ” lehetek a reménytelenek közül.
    Betegségem miatt ,nem tudok eljárni tanfolyamokra, marad az itthoni küzdelem… az angol tanulásáért.Megvettem az”Elonet”kezdőknek” 1-4 nyelvleckéit., de nem jutottam tovább 3-4 oldalnál.Tulajdonképpen ez is elkeserített.
    Most meg próbáltam itt az interneten, bízva Önben
    az Ön lelkesítő szavaiban, és tanácsaiban amit biztos megfogadok.
    Tisztelettel : MOON

    .

    Válasz
  28. Gecse Andrea

    Eddig is felkeltette az érdeklődésemet, de mostmár kiváltképpen. Nagyon várom, hogy ne „gladiátorként” kelljen angolt tanulnom.
    A legnagyobb problémám az idő, egyáltalán nincs időm az angoltanulásra, és mint tudni illik nyelvet tanulni idő hiányában nem igazán lehet.
    Nagyon sok mindent kipróbáltam már, hogy haladjak az angol tanulásban, de eddig nem sok sikert hozott (legalábbis az érzéseim szerint).
    Jövőre középfokú szakmai (gazdasági) nyelvvizsgát kellene tennem, igaz még nem tudom hogyan.
    Remélem az időbővítő válasza hamarosan megérkezik.

    Köszönettel,
    Gecse Andrea

    Válasz
  29. Erika

    Üdv mindenkinek !

    Egy éve kezdtem az angol tanulást, de nem haladok ! Valamit biztos nagyon rosszul csinálok ! Minden segitséget, tanácsot nagyon szivesen veszek !
    Előrre is köszönöm .
    Erika

    Válasz
  30. Vajas János

    Már nyugdijas állapotban tulajdonképpen csak a számító gép miatt kellene egy kis angol ismeret.

    Válasz
  31. Edit

    Kiváncsian várom, hogyan tudnék végre megtanulni angolul. Ha a módszer jónak tűnik, az lelkesít és mindjárt nagyobb szorgalommal és kitartással állnék neki. Úgyhogy már alig várom a használható módszert.
    Köszönöm.
    Edit

    Válasz
  32. Toth Rozalia

    Kedves Zsuzsa!
    Jo volt olvasni,hogy nem csak en vagyok nyugdijas nyelvtanulo,hanem vannak sorstarsaim.
    Most,hogy benne vagyok a melyvizben (Skociaban vagyok), ra kellett ,hogy jojjek,azert nem tudok jol tarsalogni angolul,mert nem tanultam meg rendesen a szavakat.
    Sok hozzaszolasban olvastam, hogy az olvasott szoveget ertik, de a beszedet nem. Sajnos en is igy vagyok, es most azt tapasztalom, hogy amig az olvasasnal van idom arra,hogy atgondoljam mit is jelent az a szo, (no meg ott van a szovegkornyezet) addig a beszedertesben azonnal kapcsolni kell, es az csak ugy megy, ha biztosan ismerjuk a szavakat.
    Megtapasztaltam amit Andras tanacsolt, hogy fontos a rendszeres szotanulas es ISMETLES.
    No es nem szabad feladni,mert megeri!!!! En is nagyon elveztem amikor a londoni Lutonon elbeszelgettem sziriai utasokkal is, tehat kinyilik a vilag az angol nyelvvel.
    Jo tanulast, kitartast kivanok!

    Válasz
  33. Nagy Tibor

    Kedves András!
    Feltünt, hogy a szebbik nem véleményei dominálnak a hozzászólásokban!…Azt mondják, az alapvető probléma, hogy nem tanulunk már latint!
    Azt is mondják, a másik alapvető probléma a magyar nyelv, azaz a végződések, a rag, jel, képző és a prepozíciók ellentéte.
    Nem tudunk, csak nagyon nehezen átállni az angol/francia/német, stb gondolkodásra!
    Gladiátorok vagyunk? Talán! Mindezeken felül úgy vélem, akik, – mint én is, – igazi HŐSÖK vagyunk! Bennünket nem kárpótol senki, – Ratkó korszak gyermekeit, – de ha azt túléltük, sőt, vidáman túléltük, akkor ha ma arra vállalkozunk, hogy pl. angolt tanulunk, akkor „we are hero(s?)”, becouse ” Soha nem adjuk fel!” ( Churchill után átformálva ). S itt a lényeg! ” Soha ne add fel!” Amióta a „Kreatív angol” tananyagot megvásároltam, – már sikerélményeim is vannak! Már tudom, hogy – 4 év küzdelem után sem lettem gladiátor!!! – meg fogok tanulni angolul!

    Válasz
  34. timea

    Üdv. mindenkinek,

    hát igen, szeretnenénk tudni, de sajnos nem mindenkinek megy könnyen. Azt hiszem, ha olyan szituációba kerülünk, ahol muszály lenne beszélni, még azt is elfelejtjük, amit tudunk. Mert nem használjuk. Angol nyelvórákon meg nem a gyakorlati mondatokat tanuljuk, hanem a nyelvtant, és mivel elég nehéz, elmegy az ember kedve. Nekem elég lenne a napi komunikáció, és nem annyira zavar, ha egy két nyelvtani hibát ejtek, aki akar ugyis megérti. Hogyan kezdjek hozzá?
    Üdvözlettel,

    Timea

    Válasz
  35. Erős Zsuzsanna

    Köszönöm a tanácsot és várom a tanulásom megkönnyítésére irányuló javaslatokat. Nem vigasztal, hogy sokan ugyanazon problémával kiüzdenek, mint én: a meg nem értéssel. Alapfokú tudásom mellett megpróbáltam beszélni, természetesen az angol megértett, én viszont csak a tagolt beszédet értettem.
    Nagyon szeretek nyelvet tanulni, miután nyugdíjas vagyok, egyedül élek, időm van ehhez. Segítségét előre is köszönöm.
    Zsuzsa

    Válasz
  36. Kornélia

    Kedves András!

    Nem is tudom pontosan mit várok ezektől a levelektől. Vagyis dehogynem tudom, hogy végre valaki elmondja nekem, hogyan lehet megtanulni legalább egy nyelvet úgy igazán. Tudom, hogy sok-sok embernek sikerült már és igazán szeretném tudni, hogy mi az, amit én rosszul csinálok. Jártam már intenzív tanfolyamra napi 4 órában, jártam heti kétszer, aztán mindíg kimaradt egy-két év. A nyarat megint végigtanultam, most megyek nyelvvizsgázni, de már is érzem, hogy csak kidobott pénz, mert messze nem tudok annyit, mint kellene. Szóval nagyon-nagyon várom, hogy mi a folytatás, hogy végre én is tudjak igazán beszélni.

    Üdvözlettel,

    Kornélia

    Válasz
  37. Noémi

    Kedves András!

    Nekem már az is jó, hogy időnként emlékeztet valaki arra, hogy tovább tanuljak ha éppen lankadnék vagy akár arra, hogy lehet másként is mint ahogy éppen teszem. Szóval mindig nagyon érdekel amit ír.
    Noémi

    Válasz
  38. Éva

    Kedves András!
    Már teljesen felcsigázta az érdeklődésemet. Nem szeretnék halott gladiátornő lenni, mert eddig is az voltam. Sajnos singli vagyok, így nem olyan gigászi a kudarcom, de nekem most, így ez is elég lehangoló.
    Már nem tudom mit írjak … itt találtam egy kedves Gabit aki küldött nekem egy pps-s tanulási módot, aminek nagyon örültem, és tanulgatom.
    Nagyon kiváncsi vagyok, hogy hogyan kell angolul tanulni……
    Éva

    Válasz
  39. Katalin

    Kedves András!

    Én a gimnáziumban kezdtem az angolt, és akkoriban gyorsan, dinamikusan fejlődtem. Az érettségi után elbuktam a Rigó utcai nyelvvizsgán, majd sokáig nem tanultam a nyelvet. Most több, mint egy éve járok tanfolyamra, a munkahelyem támogatja. A régi tudásom stabilnak bizonyult, de egy ideje úgy érzem, hiába nélkülöz a családom hetente két este otthon, ezzel a módszerrel nem tudok érezhetően fejlődni.Úgy érzem, a frissen elsajátított anyag könnyen kiesik az emlékezetemből,s bár felimerem, hogy találkoztam már ezzel a szóval, újra és újra meg kell néznem a szótárban. Problémám a hallott szövegértéssel és a folyamatos, válsztékos kommunikáció terén van. Kíváncsian várom, mit tud ajánlani ezek orvoslására.

    Üdvözlettel: Katalin

    Válasz
  40. Timi

    Kedves András!

    Köszönöm leveleidet, mindig feldobnak és elolvasásuk után úgy érzem, hogy igen, én meg fogok tanulni angolul. Több éve próbálkozom már, vettem magánórákat, jártam nyelviskolába, de egy szint után sajnos már nem tudok továbblépni. Sokkal többet kellene vele foglalkoznom, mint eddig, hogy tovább léphessek, de a család és a munka mellett ez elég nehéz. Nekem is az angol hangos szöveg megértésével van gondom. Egy szöveget többször meg kell hallgatnom ahhoz, hogy megértsem. Szerencsére a munkám olyan, hogy tudok mellette angol rádiót hallgatni, de azt szinte egyáltalán nem értem. De azért erőlködök, hátha egyszer mégis.
    Kiváncsian várom a módszeredet, bízom benne, hogy sokat fog segíteni a továbblépésben.

    Köszönettel: Timi

    Válasz
  41. Anna

    Kedves András!

    Köszönöm hírlevelét és várom a következőt is.
    Remélem, nem jutok a gladiátorok sorsára.
    Örülök, hogy van lehetőség másokkal megosztani a tanulás gondját, baját. Szeretném végigcsinálni az előttem álló szinteket (még van három). Elkel a segítség, amit előre is köszönök.
    Én szintén küzdök az angol hallgatásával. Hol megértek belőle valamit, hol nem. Valljuk be, hogy mi inkább magyarosan tanulunk angolul.
    Én is gyakran nézem a CNN-t és a BBC-t. Ha keveset is értek meg belőle, de legalább a fülem hozzászokik a hangzáshoz.

    Tehát várom segítségét.

    Köszönettel: Anna

    Válasz
  42. Éva

    Én 4-5 hónapja érkeztem Angliába,úgy gondoltam itt könnyebben fog menni.Valóban ,ha hozzám szolnak annak a 70-80% megértem,DE mire nelem eszembe jutnak a szavak,hogy egy értelmes mondatot kimondjak addigra lemegy a nap./Ráadásul attol is tartok,hogy rossz a kiejtésem és nem értik meg mit mondok.Inkább nem szólalok meg.Itt csak angol rádiót,Tv hallok,látok,de úgy érzem kevés mert azt már végképp nehéz megérteni.(gyorsan,hadarva,csúnyán beszélnek)Kezdek az ötletekből kifogyni.

    Válasz
  43. Soós Ottó

    Üdvözlöm, Kedves András!

    Hálás vagyok, hogy igyekszik az angol nyelv elsajátítására buzdítani! Nos, amiket ezzel kapcsolatban ír, azok helyt állóak, az angolt tanulgattam még egyetemen 1 évig, de ez nagyon rendszertelen és kissé igénytelen oktatásnak számított, akkor. Melyeket ír, azok helyességét már csak azért is vissza tudom igazolni, mert azért sikeresen megcsináltam oroszból egy Rigó utcai középfokú nyelvvizsgát, melyet követően az egykori munkatársaim a volt Szojuzban 10 napra rám voltak bízva és sikerrel vettem az interpreter szerepkörben található akadályokat. Az angolt term.-en szeretném elsajátítani, már csak azért is, mert a környezetemben szinte mindenki beszéli, én pedig örülök, ha értem (idáig azért eljutottam). Mivel egy idegen nyelv elsajátításán már túl vagyok, a legfőbb akadályt talán (miszerint egy idegen nyelvben azon nyelv szabályai szerint kell gondolkodni is) már túl léptem, az angolban a legnagyobb akadály, ma már a szókincs hiánya és a szavak helyes artikulálása, kiejtése jelenti, ha ezek birtokában lennék, néhány hét alatt túl lehetnék (csak a british englishről beszélek) az elsajátítás végső szakaszán, de ezt egyedül, szinte lehetetlen megoldani. De valahogy majd csak megoldom, mert már ezt a bénaságomat nagyon unom, a végén még úgy járok, mint a franciák, akik annyira büszkék magukra, hogy, ellentétben az összes többi európai nációval, ők csak franciául beszélnek és úgy gondolják, ha valaki akar velük értekezni, akkor tanulja meg az ő nyelvüket, de ők nem fognak senki kedvéért angolul beszélni. Nem is igazán értem, hogy ez a rátarti népség hogy tud ilyen mentalitással azért eléggé jól boldogulni.

    Válasz
  44. Piroska

    Kedves András!
    Mindíg izgatottan várom következő hírleveledet, mert ebből merítek újra erőt a tovább haladáshoz. Remélem mostmár nem leszek gladiátor-2x már elbuktam-és sikeres lesz küzdelmem. Szószerint küzdelem ez a javából, de remélem a siker nem marad el. Olvasva a többiek email-jeit, hasonló vagy azonos problémákkal küszködünk valamennyien,nehéz a beszéd megértése, nehéz a kiejtése, ezen én úgy próbálok segíteni, hogy még házimunka közben is angol nyelvű CD-t, vagy a BBC-t hallgatom. Ez utóbbit tutira nem értem, de legalább a fülem hozzászokik a hangzáshoz. Még egyszer köszöm segítségedet, további sikereket kívánok.

    Válasz
  45. Pápai Marika

    Kedves András !

    Középfokú angol nyelvvizsgára készülök és az a legnagyobb próblémám, hogy nem értem az angol hanganyagokat, nem értem meg mit beszélnek. Szerinted mit csinálok rosszul, mit csináljak, hogy megértsem mit mondanak a többiek angolul.
    Kérlek email-ben válaszolj.
    Köszönettel: Pápai Mária.

    Válasz
  46. Varga I.

    Kedves András!

    Igen, azért iratkoztam fel, mert érdekel, hogy hogyan juthatok magabiztos nyelvtudáshoz, pl. angol, de akár másik nyelv is.
    Igen szembesültem a leveleiben felvázolt problémákkal, de NEM vagyok gladiátor, csak egy egyszerű ember, aki az élete folyamán tapasztalta, mennyivel egyszerűbb lenne a dolga, HA tudna pl. angolul.Sokszor újrakezdtem, eljutottam egy szintre, de ott némi téblábolás után lelohadt az ambíció.
    Teszek a célért, de köszönöm elfogadom a segítséget!
    Tehát, várom, hogy pár nap múlva „technikásabban” tanuljak.
    Üdvözlettel:Varga I.

    Válasz
  47. Endre

    Meggyőződésem, hogy az angol (de bármilyen nyelv) tanulásának hatékonysága már a magyar nyelv elsajátításánál eldőlt. Ki milyen tudatosan, milyen szókinccsel beszéli az anyanyelvét, annyi kifejező készséget minimum elvár a tanult idegen nyelvtől is. De ez egyes esetekben, viszonylag hosszú ideig tartó idegen nyelvtanulás esetén is megoldhatatlan, kiváltkép, ha rossz anyanyelvi tudás-alapokra épül. A helyes rendszerbe foglalt tananyag tanulható, az ösztönösen tanult csak megjegyezhető és használható, amennyire. – és ilyen az anyanyelv is. Ha nem alkot rendszert a fejben, negatívan visszahat más nyelvek tanulására is. Itt óriási a felelősége az iskolarendszernek is. A magyar nyelv tanítása legtöbb iskolában – emlékeim szerint – nem nyelvtanítás a szó igazi értelmében. Nem ad használható módszert más idegen nyelvek elsajátításához. A Magyar nyelv és irodalom óra a műelemzésekről szólt. A nyelvtant legtöbb tanár csak mellékesen, a „lépcsőfordulókban” tanította és nem tulajdonított a tárgynak különösebb jelentőséget. (Bezzeg Baradlay Ödön, neki sok tanórában kiemelt szerepe volt évtizedekig. Gondolom sokan átéltük ezt.)
    Kivéve ha valaki szerencsésebb körülmények között, az átlagosnál helyesebb rendszerben sajátította el, (azaz megtanulta) anyanyelvét. Illetve olyan fiatalon tanulta meg az idegen nyelvet, amikor az anyanyelv még nem rögzült mélyen, nem tudott károsan visszahatni, (vagy a tanult idegen nyelv rendszere hatott helyesen az anyanyelv elsajátítására.)

    Lásd a magyarok idegen nyelv ismereti szintje egészen napjainkig… (Bár itt biztosan sok más tényező is szerepet játszott.)

    Természetesen mindezek ellenére a tanulásnak, így az idegen nyelv tanulásának is legfontosabb módszere a sok-sok gyakorlás! Még akkor is, ha nem lesz mindenki „szózsonglőr” az általa tanulni választott idegen nyelvből.

    Válasz
  48. J. Éva Pécsről

    Kedves András!

    Köszönöm ismét, hogy folyamatosan azon van, hogy hogy boldogulhatunk jobban-okosabban-praktikusabban.

    Nekem kevés az időm az a fő bajom (munka-tanulás-család-birtok-beteg szülő-iskolás gyerek és még az angolt is gyűrni kell/és később még más nyelveket is jó lenne pedig, pl. német, szerb-horvát/).

    Van már rá munkamódszerem, hogy haladjak, vannak szólapjaim, egyszerű mondatrészek, később tőmondatok, majd bővített és fő- és mellékmondatok sokaságából állnak, csak kb. 700 alapszóra épül az anyag. (Kreatív angol, középfokra szánt) Ebből nem leszek gazdag szókincsű, na!!!

    Van egy-két jónak tűnő tankönyvem is. Ezeket át kéne gyúrnom ilyen szólapos verzióra, mondatrész, kifejezés, rövidebb-hosszabb hasonló-különböző mondat begyakoroltatására.

    De pl. a 9 éves gyermekemnek már jó kis szólapokat bírok szerkeszteni, és a gyerek örömömre jól veszi az akadályokat. A szólap mintájára más hasonló kifejezéseket is képes önállóan megfogalmazni, tehát érti úgy tűnik, kezd kreatívkodni, hurrá.

    Tehát, ha én haladni szeretnék, készítenem kéne magamnak egy kb. 3-4 (nem merek többet írni egyelőre) ezer szóra épülő vaskos kis szólapgyűjteményt, amiből különösebb gondolkodás, szervezés nélkül kiragadható lenne egy-egy téma.
    Lehetne pl. a szóbeli témák mentén szervezve, egy-egy témához irdatlan sok lap kellene, irdatlan sok szóval, de leginkább egyszerűbb, több-kevésbé könnyebb mondatokkal. Hogy a sok-sok szó, azokban a kifejezésekben rögzüljön.

    Hát itt tartok, ilyen terveim vannak.

    A hallott szöveg megértése, és rá válasz képzése sokkal több szóval nyilván sokkal esélyesebb, bátrabb. Ott lenne jó már tartani. Idő kérdése csupán.

    Bízom benne haladni fogok.

    Köszönöm szépen, hogy megkeresett, és folyton hajt, bíztat, hogy sikereimet hamarabb láthassam.

    Válasz
  49. Gémes Katalin

    Nagyon örülök ezeknek a leveleknek. Már az is jó érzés, hogy nem vagyok egyedül szinte mindenki ugyan azokkal a problémákkal küzd a nyelvtanulás terén. Tudom valahol el kell kezdeni, de a tapasztalatom sajnos nem igazán jó a nyelviskolával ahol kezdtem. Olyan mondatokat tanultunk amit soha sem használtam.
    Amikor egyedül utaztam és szükségem volt, hogy értsem és megértessem magam…… Óriási kudarc volt! Olyan mondatok, szófordulatok voltak és én nagy szemmekkel próbáltam egy két megértett szóból kitalálni vajon mit is mondanak. Most mélyponton vagyok, remélem azért sikerül egyszer nekem is!
    Sajnos most nem merek beszélni mert talán senki sem érti. Ugye nem csak velem van a baj?

    Válasz