A nyelvvizsgabotrány és az ártatlanokat is sújtó büntetés

Talán emlékeznek rá, kedves olvasóim, hogy mekkora botrány lett, amikor fény derült a nyelvvizsga csalásokra.

Tele volt vele a sajtó. Röviden a lényeg: 860 gyanúsítottja van a Pestvidéki Nyomozó Ügyészségen folyó eljárásnak a nyelvvizsga-csalási ügyben. Van közöttük vizsgáztató, szervező, közvetítő. A szervezők közvetítőkön keresztül kutatták fel azokat a személyeket, akik nyelvvizsgát szerettek volna tenni.

A középfokú komplex nyelvvizsgáért 300-350 ezer, a felsőfokúért 500-550 ezer forintot kértek tőlük, cserébe a közvetítőkön keresztül hozzájutottak a nyelvvizsgakérdések megoldásaihoz. Így a vizsgán előre ismert feladatokat oldottak meg, illetve előre egyeztetett kérdésekre adtak választ. A papírok megszerzését két Pest megyei és egy budapesti nyelviskola dolgozói segítették.

Ezeket a vizsgázókat komolyan nem értem.

A nyelvvizsgát vásárló egyetemista, főiskolás esetében az okirat-hamisítás miatt kiszabható büntetési tétel maximuma három év szabadságvesztés.

Azt gondolták, a nyelvvizsga olyan, mint egy grófi cím? Elég megvásárolni, és utána máris tudnak angolul?

Vagy azt hitték, sosem kell majd használniuk a nyelvet?

Ha jobban szemügyre vesszük az ügylet pénzügyi – gazdasági oldalát, döbbenetes. 300 ezer forintot fizetni egy hamis papírért? Amikor kb. a tizedébe kerül az eredeti…

Ennyi pénzért a nulláról 2-3 év alatt simán meg lehet tanulni angolul. Rengeteg nyelviskolát találni, ahol ennyi pénzért akár egy 500 órás nyelvtanfolyamot is el lehet végezni. Ha nem teljesen kezdő, akkor sokkal kevesebb óra is elég. És akkor a bizonyítvány mellett ott van a tudás is, nem pedig egy hamis papír, ami miatt lehet rettegni a lebukástól…

No, és kitalálja Ön, kedves olvasóm, hogy ezek után vajon azokat az iskolákat, intézményeket is megbüntetik-e, amelyek teljesen becsületesen, etikusan végezték a vizsgáztatást?

Szerintem kitalálja. Igen. Két pest megyei és egy budapesti nyelviskola miatt most az országban az összes nyelvvizsgáztatással foglalkozó intézményt megbüntették. Mert a vizsgákról ezután hangfelvételt kell majd készíteni, minden vizsgahelyen. A vizsgahelyeknek többletköltséget jelent a hangrögzítő eszközök vásárlása, no meg a felvételek archiválása.

Ez többletkiadás azoknak is, akik tisztességesen végezték a vizsgáztatást. A becsületes vizsgázóknak meg egy nagy adag stressz – többlet, hogy a vizsgán hangfelvétel is készül.

Mert a májusi vizsgán már hangfelvétel is készül a szóbeliről. Mit gondol, így vajon kevesebb lesz a csalás?

Véleménye fonos számomra!
Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 hozzászólás a(z) “A nyelvvizsgabotrány és az ártatlanokat is sújtó büntetés” bejegyzéshez

 1. Eva Galambosi

  Kedves Andras!

  Szeretnem megvenni a Buldozert.
  Angliaban elements rovid ideje. Postazni
  Tudjak ide is? Koszonom a valaszat.
  Udvozlettel Eva

  Válasz
 2. readea

  300 000 Ft? Nem is sok.
  A tankönyv, hanganyag beszerzése legalább 20-30 000 Ft. A nyelvvizsga megint 25-30 000 Ft. És még nem járt az illető se tanárhoz se tanfolyamra. Mondjuk egy év alatt tud megtanulni egy nyelvet középszinten? (Ez teljesen reális)
  Akkor – ha megveszi a bizonyítványt – egy évvel hamarabb kapja a nyelvpótlékot vagy a diplomás bért. Ezt nem tudom forintosítani, de a maradék 240 000Ft/12 hónap = 20 000 Ft. Tehát már akkor megéri ez a befektetés, ha 20 000 Ft-tal magasabb bért remél a nyelvvizsga-bizonyítványtól. Nem is beszélve arról, ha az állása ettől függ, stb.
  Ennyi… Pénz beszél, kutya ugat!
  A következő kérdést magamnak teszem fel: Readea, normális vagy, hogy 4 nyelvvizsgát tettél le???

  Válasz
 3. Márk Lajos

  Remélem elmegy mindenkinek a kedve a csalástól. Egyébként aki ennyit kifizet az csak lophatta a pénzt.

  Válasz
 4. István

  Kedves András,

  Szeretném leszögezni, GYANUSÍTOTTAK!
  Sajnos, a 860-ban több vizsgázó van, akik tisztességesen jutottak át a vizsgán, s most több mint másfél éve, rendesen megszenvedik az eljárást!

  Válasz
 5. Zsuzsi

  Kedves András!
  Egyet értek önnel,felesleges csalni,mert előbb -utóbb kiderül. Nekem fontosabb az hogy tudjak,mint hogy tudás nélkül legyen papírom,de sok a manipuláló és ők érvényesülnek jobban.
  Én már kiléptem ebből a taposó malomból,nyugdíjas lettem,és most tudok igazán foglalkozni az angollal,és más olyan dolgokkal amit eddig nem tettem meg.

  üdvözlettel

  Válasz
 6. Tamás

  Ez 1 érdekes vita inditó gondolat.
  Az egyik oldal, hogy rengeteg tanuló tanult nyelvet, a nyelvvizsgát mégsem tudta letenni.
  A másik, nyelvtudás terén a magyarok igen rosszul állnak, ezért találták ki a nyelvvizsgát.
  Viszont ez se lett kontrollálva. Nagyon sok nyelvvizsga, a nyelvtan szörözésére ment rá,
  nem a kommunikáció képességet nézik.
  Sok helyen, direkt megbuktatják az embereket, hogy na még egyszer fizess.
  Itt ugye a nagy kérdés, hogyha a magyar anyanyelvüeknek, az anyanyelven kellene
  1 nyelvvizsgát letenni, annak milyen eredménye lenne ?
  Szerintem igen érdekes.
  Az ecdl nyelvvizsgán már évekkel ezelőtt magnófelvétel készült.
  Az elte, van saját nyelvvizsga rendszere, az origo, amit ők nagyra tartanak,
  csak gyakorlatilag annyit ér, mint a lyukas gomb füle.

  Válasz
 7. Dratsay Géza

  Kedves András!
  Nem értem, miért nem érti a nyelvvizsga-papírt vásárlókat. Nyilván pont ugyanúgy gondolkodnak, mint a tolvajok, hogy úgysem fognak lebukni – és erre sajnos jó esélyük van. Egy olyan országban, ahol sokkal fontosabb a papír mint a teljesítmény, miért ne tennék meg?
  Vannak más vetületei is a témának: A nyelvvizsgát bürokratikusan írták elő, a szokásos „fűnyíró-elvet” alkalmazva – pedig nyilvánvaló, hogy az egyes szakmákban az idegen nyelv alkalmazhatósága (és a munkahelyek ezzel kapcsolatos elvárásai) nagymértékben különbözőek. Kérdezem én, minek erőlködjön egy olyan valaki a nyelvvizsgával, akinek a számára a felsőfokú tanulmányai során nem vált nyilvánvalóvá, hogy egy-két idegen nyelv nélkül a karrierje során kemény korlátokba fog ütközni? Ezt nem elrendelni kell, hanem például azon a bizonyos idegen nyelven kell vizsgáztatni a jelöltet – ha az iskola is úgy látja, hogy erre szüksége lesz a hallgatónak. Amíg csak egy adminisztratív teljesítendő paraméternek lehet tekinteni a nyelvvizsgát, addig sokan annak is fogják tekinteni.
  Ismét más megközelítés: Vannak ismerőseim, akik elvégezve az iskolát naponta használják azt a nyelvet, amiből sorozatosan nem sikerül a vizsgájuk. Az öcsém Phd-vizsgára bocsájtásához csak a nyelvvizsga hiányzik, miközben rendszeresen oktat külföldieket. Valószínűleg én sem mennék át a nyelvvizsgákon, pedig két idegen nyelven levelezek, telefonálok, szkájpolok minden nap, milliós beruházások sikerét építik a nyelvi kommunikációmra – amit persze úgy kell érteni, hogy a SZAKMÁRÓL tudok kommunikálni, nem pl. a madarak párzási szokásairól. Persze az a téma is lehet szakma – másnak, nem nekem. (Nekem régebben adták ki a diplomámat, amikor még nem volt előírva nyelvvizsga.) Akkor tessék mondani, biztosan a nyelvvizsga az, ami kell? Vagy másképp megközelítve: Jelenti-e a nyelvvizsga azt, hogy a jelölt azt tudja, ami az ő szakmagyakorlásához kell? Lehet ezt a követelményt a jelen körülmények közt komolyan venni?
  Üdvözlettel: Géza

  Válasz
 8. Lach Józsefné

  Kedves Anddras!!!!
  Szomoru, amit a nyelvvizsga-csalassal kapcsolatban ir, ez a magyar mentalitas??????!!!!!!!!!
  Udvozlettel: Ibolya
  Elnezest, angol laptopon irok, nincsenek ekezetek!!!!!

  Válasz
 9. Éder Betti

  Kedves András!

  Olvastam Utasi Robi hozzászólását és teljesen egyetértek Vele és Veled is.
  Annak idején – még a kötelező orosz tanulás mellett csak gimibe lehetett nyelvet választani. A nyelvtanárok kérdése: akarsz érettségizni ebből a nyelvből? Mivel annó központi vizsgát tettem biológiából és fizikából, így nem kellett nyelvből maturálnom. Azóta két diplomát is szereztem. Az elsőt még osztatlan képzésben, ahol minden félévben változtatták a nyelvvizsgával kapcsolatos véleményt. Utóbb az államvizsgára bocsátás feltétele volt a nyelvvizsga megszerzése. Akkor a levelező hallgatók együttesen fellázadtak, hiszen a 60 főből csak kettőnek volt nyelvvizsgája és 10 alatt volt a nyelvi érettségivel rendelkezők száma. Így a főiskola nyelvi szigorlatot írt elő: négyes vagy ötös eredménnyel fejest ugorhattunk az államvizsgába.
  Másoddiplomám megszerzésénél azt a tájékoztatást kaptam, hogy az első diplomához teljesített nyelvi vizsgát elfogadják. Államvizsga előtt két hónappal kaptam meg a levelet, hogy sajnálják, de mégis kell nyelvvizsgázni. Mivel államvizsgáig nem sikerült teljesíteni, így maradt a diploma az iskolába. Ennek ellenére a következő tanévben az iskola felkérésére már óraadóként oktattam a főiskolai hallgatókat.
  Most a könnyített nyelvvizsga követelmények miatt kézhez kapom a diplomám, mert márciusba – igaz csak alapszinten – komplex nyelvvizsgát tettem. Nem volt egyszerű – intenzív kurzuson vettem részt, napi 4 óra iskolai tanulás, majd otthon még ennyi tanulás, gyakorlás…. :-) De sikerült. Négy hónap alatt! Igen, rengeteg szorgalom kellett hozzá, hiszen a nyelvtanulásra legszenzitívebb időszakban nem olyan nyelvi képzésben részesültem, ami megfelelő alapot jelentett volna. Emlékszünk még: általános iskola ötödik osztályától heti két orosz óra. És igen, jelenteni még mindig tudok…. :-)

  Sajnos a csalást olyan diákok követik el, akik nem veszik komolyan a tanulást. Egyetem után is lehet nyelvet tanulni, már nincs meg az a külső nyomás, hogy három éven belül be kell mutatni a diploma kiadásához a nyelvvizsga bizonyítványt. És azért sem értem a csalókat, mert ők már általános iskola harmadik osztályától tanulják az idegen nyelvet, középiskolában lehetőségük van emelt szinten tanulni, és akár már a középiskolát középfokú komplex nyelvvizsgával befejezni. És arról nem is beszélve, rengeteg lehetőség van diploma ment programon részt venni, ahol töredék összegért lehet nyelvet tanulni. És itt a kulcsszó: TANULNI :-) Aki nem szeret, annak mindig is könnyebb lesz csalással előnyhöz jutni. De az élet nem erről szól. Lehet csalni, de minek? Hiszen ismerjük a sánta kutya és a hazug ember történetét.

  Válasz
 10. Kovács Roland

  Na most persze ezt több oldalról is meg lehet közelíteni. Az egyik, hogy beszélni egy nyelvet, és abból levizsgázni az külön dolog. Lehet hogy tud valaki egy idegen nyelvet folyékonyan, de mégsem tud levizsgázni. Lehet hogy csak maga a vizsga teszt bonyolult számára. Az meg egy másik dolog, hogy nem minden országban követelik a nyelvvizsgát, persze attól is függ hogy ott mit szeretne csinálni az illető.
  A helyzet az hogy 25 éve én is neki álltam egy bizonyos nyelvnek, de egy vizsgáig hogy elmenjek azért több tudásra lett volna szügség. Így meg sem próbáltam. Azóta sem használtam, és való igaz hogy így kimegy minden az ember fejéből, főleg ha azt nem kellőképpen tanultuk meg. Ahogy néha előszedtem, azért visszajött néhány dolog, de ez nagyon kevés. Annak hogy most így hozzájutnák egy papírhoz, nem lenne értelme. Idővel sokan eljutnak olyan szintre, hogy nyelvvizsga nélkül is megállják a helyüket bizonyos országokban. De talán a vizsgák szigorú szabályain kellene módosítani? Ezt azok tudnák igazán megmondani, akik valóban felsőfokon beszélnek egy nyelvet.

  Válasz
 11. Bakaity istvánné Hujter Edit

  Tisztelt András, köszönöm levelét, szívesen válaszolok, mondok véleményt.Én öreg nyúgdíjas magyar-orosz szakos tanár vagyok, ergó: nem fogok nyelvvizsgázni. Elítélem ezt a pénzért vásárolt „tudást”
  Nagyon hálás vagyok azért az anyagért, ami a Buldózerben van, ez segített nekem, hogy megértsem a számítógép üzeneteit, mert alapot adott az angol megértésére, szótár használatára.
  üdvözlöm: Edit

  Válasz
  1. Csordás Istvánné

   Tisztelt András , köszönöm levelét. Véleményem a következő: pénzért vett tudás az nem tudás. Mindent tegyenek meg azért,hogy a vizsga tiszta legyen. Aki komolyan gondolja a nyelv tanulást annak segíteni kell.Aki társalgási szinten szeretne megtanulni az meg tanuljon.Én is ezt teszem.Nekem sem könnyü az angol addig tanulom ameddig eljutok arra a szintre,hogy megértsem és megértessem magam. Üdvözlettel Aní

 12. Kiss Atilla

  Véleményt tudok írni, ám nyomdafestéket és pixeleket nem tűrő szavakat használnék a hamis papírok kiadói és a „fizetővendégek” felé. Mellesleg, mit kezd egy hamis papírral, ha egyébként tiszta hülye valaki az adott nyelvhez?

  Válasz
  1. KROK

   Vannak akiknek azért kell a nyelvvizsga, mert szükségük van egy adott munkához hozzá. Csak így veszik fel. Azoknak nincs idejük megtanulni, és gondolom azok veszik. (jó már, ha van 300ezre ilyenre, akkor nem illene olyannak átadni a melót aki rá is van szorulva?)
   Egyébként rohadtul nem segít a hangfelvétel, ha előre megvannak beszélve a kérdések, az arról nem derül ki.
   És persze a plusz költségek a miéink lesznek :( Mennyi lesz most egy nyelvvizsga így?

 13. Kassai Katalin

  Nem, én sem szeretnék már angol nyelvből vizsgázni, „papírt” szerezni. Az én időmben még az oroszt tanultuk általános- és középiskolában. Később, amikor főiskolai diplomámhoz szükség volt a nyelvvizsgára, egyszerű volt – 5 hónap alatt – megtanulni és levizsgázni eszperantóból. Tényleg könnyen elsajátítható nyelv. A probléma, hogy vizsga után úgy elfeledtem, mintha szél fújta volna, mivel nem használom. Hamis bizonyítványt sohasem használtam volna.
  ( Egyébként úgy tudom, ma már nem fogadják el az eszperantó nyelvvizsgát diplomához. A sors fintora, hogy vizsgám után nem sokkal egy rendelet szerint 45 (?) éves kor után már nem kell a nyelvvizsga… )
  Most viszont , – ismerjük a honi lehetőségeket – a fiaim családostul külföldön vállaltak munkát. Így utazom hozzájuk. És bizony hasznos a nyelvismeret . Autodidakta módon foglalkozom az angol nyelvvel. CD-ket hanganyagokat, nyelvkönyveket – többek között a „Bulldózert” – böngészem.
  Jó érzés már a repülőgépen, a VÁM-on, üzletben stb, ha megértem vagy megértetem magam.
  Üdvözlettel

  Válasz
 14. Utasi Róbert

  Természetesen lesz továbbra is csalás, ha a kérdések megszerzése a cél. De ha tételt húznak, akkor ugyanúgy tudni kell az összes tételt, ami eddig is nyilvános volt.

  Nekem a rendszerrel van a bajom. Ez az ország tele van „csoda”doktorokkal és amikor lebuknak, hát nem találják meg a diplomamunkájukat sem, mert a beadott eredetit véletlenül „ellopták” a másik meg „elkeveredett a költözésnél”. A fejétől bűzlik a hal, mint mondani szokták. Ez egy ilyen ország.

  És ne keverjük ide azokat az embereket, akik a rendszerváltás idején érettségit vettek maguknak, mert a rendszer eleve nem tette számukra lehetővé az érettségit, és a rendszerváltás után anélkül nem vették fel őket sehova se, és nem érv, hogy akkor estin érettségizzenek le, mert a gyerek most kér enni, nem 4 év múlva.

  A másik. Sosem tanultam angolul az iskolában (más nyelven sem mivel szakmunkásképzőben végeztem, majd esti tagozaton érettségiztem), mégis elvárják tőlem, hogy nyelvvizsgám legyen a diplomához. Ezt diszkriminatívnak ítélem meg. Más a helyzet azokkal, akik általánostól tanulnak angolul, mert ha nem tudnak leérettségizni ezek után angolból, akkor ne vegyék fel az egyetemre, de akit felvesznek, annak adják ki rendesen a diplomát, akár van nyelvvizsgája, akár nincs. 43 éves vagyok. Végig 4-5-össel végeztem el az ELTE-t. Mégsincs diplomám. Egy olyan dolog miatt, aminek a teljesítésének a lehetőségét sehol sem biztosították tanrendileg a számomra.

  Mellékesen megjegyzem, sosem fogok nyelvvizsgát venni. Meg diplomát sem. Mert ennél többre tartom magamat. Én a tudásomból élek, nem a papírból.

  Minden angol nyelvtudásom autodidakta, főleg angol nyelvű cseteken tanultam meg, amit megtanultam, de jellemzően csak írni,olvasni tudok. Az amerikai haverjaim meg már megszokták a hungarizmusaimat, így ki sem javítanak, mert tudják miről beszélek. ÉS eleve basic Englisht használnak, ha velem társalognak.

  Mindamellett nemzetközi usersupportot csinálok szabadidőmben szintén cseten más felhasználóknak, fejlesztőknek IT vonalon. Tehát nem vagyok teljesen hülye az angolhoz. Rám ragadt a kosszal együtt. Ami meg nem, hát ott a google fordító. Jó nagy szar, de a hiányzó először olvasott szavak jelentését (vagy jelentéseit) gyorsan meg lehet vele tudni. Arra jó.

  Persze beszélni egy kukkot sem tudok, mert ha megszólalok, hát magyar fonetikával és magyar szórenddel mondok mindent, ami érthetetlen.

  Szoktam játszadozni a DVDkkel, hogy átkapcsolom angolra és angol felirattal. Érdekes, de a szöveget hallás után nem értem, viszont a felirat az már megy.

  Ami még segített – tudom kedves András, nem illendő konkurens reklámot csinálni – de az a Relaxa 150órás hanganyaga, ami egy memorizálóprogram 150 CD-n és elérhető áron. Amúgy a te módszertanodat is jónak tartom (bulldózerangol) , de azon már túl vagyok tudásilag. Egy kritikát azonban megfogalmaznék vele kapcsolatban, ez pedig a mellékhangsúlyozás kérdése, ami miatt nehéz egy magyarnak a főhangsúlyos nyelve miatt megtanulni angolul. Itt kéne valami „lörntu gedá’„ megoldás, hogy leessen a tantusz a magyarnak is, miért is nem érti a szöveget hallás után.

  A feketén vásárolt nyelvvizsga általad említett árához képest tényleg olcsóbb, sőt jóval olcsóbb, és lehet a háttérben játszani miközben mással foglalkozik az ember és beépül a tudatalattiba.

  Nah ez most kikívánkozott belőlem.

  Válasz
 15. csabai ili

  Kedves András
  Nagyon köszönöm a levelét és mindig örömmel olvasom mert így érzem ,hogy érdeklődéssel figyeli a tanulásomat Attól meg nem kel tartani ,hogy én egyszer az életbe angolból nyelv vizsgát tudnék tenni Sajnos nagyon gyenge vagyok belőle még folyamatosan sem beszélem Bár olyan jól menne a tanulás mint nem akkor talán és főleg nem ilyen korba Legalább 20 évvel lennék fiatalabb talán de így ilyentől nem tartok ! Nagyon hálás vagyok magának ,hogy mindig buzdít a leckével
  nagyon szuper a könyvek a CD Nekem a kiejtéssel gyűlik meg a bajom
  De ezen már nem idegeskedek aki nem érti meg mit akarok mondani tanuljon meg beszélni
  még egyszer nagyon köszönöm kedves András és várom a levelet amibe buzdít a tanulásra
  Szeretettel üdvözlöm CS. ILI

  Válasz