Nyelvttanfolyamra küld a főnök: jutalom vagy büntetés?

Valóban szükséges a nyelvtudás minden munkához?

Miért lett szinte alapkövetelmény, hogy ha nyelvvizsga nincs is, bizonyos szintű nyelvtudás mégis legyen? Milyen megoldások léteznek egy elfoglalt, dolgozó ember számára? Hajnalban kelni, és részt venni a reggeli 7-kor kezdődő céges nyelvtanfolyamon? Vagy munka után, fáradtan még beülni egy esti nyelvtanfolyamra?

Nyelvet kell tanulnom a főnököm kedvéért! – mondják néha a tanulóink.
Igen, ilyen is van.

Azt manapság már senki nem vitatja, hogy érdemes megtanulni egy idegen nyelvet. Ezért a munkáltatók, a cég vezetői vagy tulajdonosai sokszor úgy gondolják, hogy megjutalmazzák a dolgozóikat, és fizetik nekik a nyelvtanfolyamot. Természetesen munkaidő előtt vagy után, mert munkaidőben dolgozni kell.

A főnök sokszor azt gondolja, hogy a dolgozónak ez jutalom. Aztán jön a meglepetés!

Arra nincsenek a cégvezetők felkészülve, hogy beosztottjaik sok esetben ezt nem jutalomként, hanem inkább büntetésként élik meg. Sok dolgozó azt gondolja: „Nem elég, hogy dolgoznom kell, de utána még a családom helyett az angollal is foglalkozzak a főnököm kedvéért…” Nos, igen, ez is egy álláspont.

Lehet, arra is érdemes ilyenkor gondolni, hogy a tudás megmarad, és velünk marad akkor is, ha munkahelyet kell váltani.

Ön mit gondol erről?
A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

219 hozzászólás a(z) “Nyelvttanfolyamra küld a főnök: jutalom vagy büntetés?” bejegyzéshez

 1. Asperján István

  Kedves Tanár Úr, én már rég nyugdíjas vagyok, de a nyelv ismeretét a mai világban szükséges kompetenciának tartom. Nem mindenütt, nem minden munkakörben, nem minden életkorban, de inkább hasznosnak tartom. Voltam életem folyamán szálloda igazgató vidéki három csillagos, melegkonyhás házban 32 szobával 70 férőhelyes étteremmel. Vért izzadtam képletesen szólva, amikor a szemèlyzetet kellett összeállítanom, mert nem voltak nyelvet beszélő vendéglátósok, portások stb. Igaz, nem most volt, hanem a 90-és èvek elején. Ma minden bizonnyal könnyebb lenne a nyelvtudás része. Most a java külföldön boldogul sajnos, vagy szerencsére, ezért nem találnék embereket. De összességében élni kell a lehetősèggel, amit a munkahely kínál mostanság! Tisztelettel: Asperján István

  Válasz
 2. Éva Dammné Kovács

  Kedves András! Követem az Ön küldeményeit,jelzéseit. Szívesen teszem,mert feltett szándékom bizoyos mértékben elsajátítani ezt a nyelvet. Próbálkozásaim eredményességét az rontja,hogy nincs kivel beszélgetnem a megtanultnak vélt mondatokat,így a tudatalattiba süllyednek el. Egyébként a „gát nélküli” megszólalások sem nagyon mennek. De nem adom fel,hiszed muszáj érteni,megérteni ezen a nyelven is a világot. Az angollal is ugyanígy vagyok,amiből sokkal többet tudok,de a megszólalás itt sem megy. Ennek feloldásával próbálkozom,csakazértis! Az embertelen hőmérséklet sem teszi lehetővé most a komolyabb tanulást. Köszönöm,hogy meghallgatott. Minden jót kívánok Önnek!

  Válasz
 3. Hajósi Sándor Csaba

  Nagyon jó ha tudunk beszélni külföldről érkező illetve ha külföldön tartózkodunk az ott élő emberekkel.Szerintem ez nagyon fontos.(Angol,Német,Orosz valamint más nyelveken.)

  Válasz
 4. Eszter

  Erre nem könnyű válaszolni, mert a mondás szerint ahány ház, annyi szokás, annyi vélemény, annyi féle hozzáállás a különböző dolgokhoz. Nyilván, akinek népes családja van, az nehezebben tud időt szakítani a szabadidejéből a nyelvtanulásra. Viszont, ha az ember nem pesszimista beállítottságú, akkor a dolgoknak a jó oldalát igyekszik felidézni, ami nagyban megkönnyíti az életét ilyen kényszerhelyzetekben is. Ha csak nyavalyogni tudunk, hogy a főnökünk hogy kitolt velünk, azzal nem segítünk a dolgon. Viszont, ha azt latolgatjuk, hogy milyen előnyökre tehetünk szert a nyelvtudás által, mondjuk egy nyelvvizsga bizonyítvány megléte esetén lehet, hogy más bérbesorolásba kerülhetünk, magasabb pozíciót tölthetünk be, haladhatunk a ranglétrán minél feljebb, nagyobb tekintélyünk, elismertségünk lehet, vagy egy esetleges munkahely-váltásnál a nyelvtudásunk sokat érhet, stb. Arról nem is beszélve, ha valaki megengedheti magának a külföldi kiruccanásokat, akkor már nem lehet őt „eladni”, könnyebben tud informálódni, szót érteni az ottaniakkal, esetleg ismeretségeket, barátságokat kötni. Tehát mindenképpen előnyére válhat az illetőnek a nyelv/nyelvek elsajátítása, mert azt már tőle el nem tudja venni senki.

  Válasz
 5. Salamon Klára

  T.Tanár UIr !
  Büntetésnek tartom a munkaidon tul biztositott nyelvta nyelvtanulásnulst ,mert ha a bizonyos nyelv nem szükséges a munkavégzéshez akkor nekem otthoni teendoim vannak. Az ilyen jellegü nyelvtanulás akkor tekinttheto jutalomnak, ha én kellö idö tuudok a tanulásra forditani , mert ha tudok egy nyelvet az nagy kiknmcs .Ebben az esetben jutalom Nagyon érdekes , hosszan lehetne erröl elmékedni.
  Üdvözlettel:
  Salamon KLára

  Válasz
 6. István Szondy

  Tökéletesen egyetértek azzal,hogy ma már nem lehet egy vagy több / idegen ? / nyelv ismerete nélkül megfelelő szinten élni.Nagyon sajnálom hogy én nem erőltettem jobban hogy elsajátitsak legalább egyet.Nem tudom mi volt az oka,dde többszöri próbálkozásom ellenére sem sikerült angolul megtanulni. Talán németü sikerült volna,de azt meg nem próbáltam meg úgy igazán.Most már egy kicsit későnek érzem belevágni, mivel 97 éves vagyok,ámbátor úgy gondolom, hogy szellemileg elég friss vagyok. Mit gondol erről kedves tanár úr ?
  Szives üdvözlettel istván

  Válasz
 7. István Szondy

  Tökéletesen egyetértek azzal,hogy ma már nem lehet egy vagy több / idegen ? / nyelv ismerete nélkül megfelelő szinten élni.Nagyon sajnálom hogy én nem erőltettem jobban hogy elsajátitsak legalább egyet.Nem tudom mi volt az oka,dde többszöri próbálkozásom ellenére sem sikerült angolul megtanulni. Talán németü sikerült volna,de azt meg nem próbáltam meg úgy igazán.Most már egy kicsit későnek érzem belevágni, mivel 97 éves vagyok,ámbátor úgy gondolom, hogy szellemileg elég friss vagyok. Mit gondol erről kedves tanár úr ?
  Szives üdvözlettel istván

  Válasz
 8. Havasi Zsolt

  Inkább az első. Nem mondanám büntetésnek. Ahány nyelvet beszélsz annyi ember vagy.

  Válasz
 9. Germán Sándor

  NYUGDIJAS VAGYOK, EDDIG NEM MOTIVÁLT SEMMI A NYELVTANULÁSRA. MOST TÖBB KÜLFÖLDI ORSZÁGBA SIKERÜL ELJUTNOM ÉS NAGY HIÁNYÁT ÉRZEM, HOGY NEHEZEN TÁJÉKOZÓDOM. A MŰVELTSÉGHEZ HOZZÁTARTOZIK A NYELV-EK ISMERETE. IGENIS AZ ISKOLÁKBAN ÉS A MUNKAHELYEKEN INSPIRÁLJÁK ÉS SEGÍTSÉK A NYELVEK TANULÁSÁT! AHÁNY NYELV, ANNYI EMBER!

  Válasz
 10. Kuffer Lászlóné

  Én még nem tanultam nyelvet a főnököm kedvéért csakis saját magamért .

  Válasz
 11. Néneth Józsefné.

  Szerintem jutalom,nekem ugyan már nem75 éves vagyok,de szükségesnek tartom!
  Az unokáim 26, 19 ,17 évesek,már mindegyik rendelkezik kózép
  fokú Angolnyelv vizsgával.

  Válasz
 12. Wágner Tibor

  Én úgy gondolom..ahány nyelv annyi ember!
  És persze Németországban dolgozók számára elengedhetetlen!..
  Üdv.

  Válasz
 13. Rostás Jánosné

  Kedves András!

  Egyetértek azzal , hogy a tudás megmarad, tehát érdemes időt fordítani rá.

  Válasz
 14. Grec Margit

  A tudás , akár idegen nyelv tudásról van szó , minden embert értékesebbé tesz ! Ha valaki hozzá segít ehhez
  a tudáshoz , azt jutalomként könyvelném el !

  Válasz
 15. Mária Zimáné Pongó

  Nagyon nagy ajándék lenne,ha már korrábban nem vettem komolyan!! Volt Bp-en olyan munkahely hol mély vízbe dobtak.Nem közölték,hogy 10 főből 1 fő Magyar többi átlagosan 5-6 nyelv volt.Éjszakákat töltöttem jegyzeteléssel.Forgalmas helyen 8 hónapra elfogadtam egy Bp.Keleti p.u. lévő büfében hirdetett állást.A forgalmazott termékek nevét árát 6 nyelven írtam ki s a köszönéseket.Kegyetlen volt a revíziós teszten épp átmentem angolnál bekavarodtam a szeventin és szeventi jelentésén én és a vásárló is várt.Sajnos a végén rájöttem,hogy 270 Ft helyett 217 Ft-ot kértem gyorsan beütöttem kisgépbe is és mutattam közben elnézést kértem.Tanàr Úr Önnek nagyon igaza van.Tanulni sohasem késő.Milyen jó érzés mikor ha valaki segítséget kér tudunk segíteni avagy fordítva mi tudunk segítséget kérni.Ön évek óta küldi a nyelvleckéket több nyelven.Nem beszélve arról az Ön szótára a létező legjobb.

  Válasz
 16. Tibor

  Nekem a munkámból kifolyólag szükséges volt egy minimális angol ismeret . Ötven elmúltam már amikor elkezdtem angolt tanulni komolyabban.Rá kell szánnunk magunkat,mert egy nagyon fontos és hasznos nyelv a mai jelenben.

  Válasz
 17. Dr.Csimma Éva

  Leginkább egy lehetőség,amivel ” kötelező: élni,de valóban meg is éri.Ösztönzés,mely legtöbbször szükséges a legtöbb tanulónak,hiszen egy óra,vagy egy tanár ” kényszerítő erő”, ha magától tanul az ember hajlamos azt a döntést hozni,hogy majd ” bepótolom”,ami persze többször elmarad.Tudom és magam is ismerek olyat,aki sokat tanult egyedül,tanfolyam nélkül,de azt hiszem azért a gyakoribb és sikerrel végződő, eredményesebb út az óra és a tanfolyam.
  Én sok évet tanultam,alpjában véve szorgalmas vagyok,de az elért eredményhez kellenek az órák és a megmérettetések,de persze az is igaz,hogy igy sokkal tresszesebb.

  Válasz
 18. Kozár Jánosnè

  Szerintem inkább jutalom. Ôrülni kellene azèrt hogy nyelvet tanulhat külföldön. Talán ott mèg hamarabb is lehet megtanulni a nyelvet mert rá van kènyszerülve ha meg akarja magát èrtetni.

  Válasz
 19. Gábor

  Jó napot lehetőségeimhez mérten tanulok
  Öntől és szerintem nem büntetés.
  Köszönöm a leckéket

  Válasz
 20. Holdosi Gyuláné

  Üdvözlöm kedves András.
  Az én munkahelyemen kiváltság az ingyen tanfolyam.Sajnos kevés időm marad tanulásra a munka a család a
  háztartás mellett.Pedig az idegennyelv a mai világban elengedhetetlen.

  Válasz
 21. Leszkovich Ildikó

  Szerintem jutalom mert a mai világban kell hogy legyen egy kis nyelv tudás.ha valaki külföldön dolgozik.

  Válasz
 22. B. Tóth Klára

  Kedves András, eddig úgy-ahogy boldogultam a némettel, sőt szláv nyelvterületeken azt a kis orosztudást is bevetettem, amit nem sikerült elfelejtetni velem az akkori politikai kényszernek, azt hittem, most 68 évesen már nem érdemes feleleveníteni a közel fél évszázada tanult, de nem sokat gyakorolt angolt, de tévedtem. Most is szembejönnek olyan élethelyzetek, amikor igen kínos, hogy csak nyögdécselve tudom kifejezni magam, azt is minimum szinten. Szóval nem mentség az idős kor, ezért vágtam bele ebbe az ismétlésbe, amit hálásan köszönök, és már érzem a jótékony hatását.

  Válasz
 23. Darázs A.Barbara

  Szép napot kívánok! Kérdésére válaszolva, azt gondolom hogy mindenképpen jutalom!

  Válasz
 24. Martonné Soós Katalin

  Kedves András!
  Mindenképpen jutalom, ha a vállalat fizeti a továbbképzésemet. Munkahelyen helytállni, gyermekeket nevelni és még tanfolyamra járni, meg tanulni a következő órára ez nagyon nagy feladat. Vagy
  kicsúszik az ember a gyermekáldásból, ha kései tanulásra van szüksége, mert ezt korábban nem tudta megtenni.
  A német nyelvkönyvek mellé én nem magamnak rendeltem az angolt. 10 éves unokámnak rendeltem, mert engem szórakoztat, hogy mondjuk németül, amit ő tud angolul. Sajnos az iskolában ma se jó a nyelvtanítás. 3 éve tanítják, de nem tud semmit. Édesapja, a fiam nagy nehézségek árán többféle tanfolyamon tanulta az angolt. Ma munkájában magas fokon beszéli. Azt szeretném, ha a gyerekkel foglalkoznak angol tanulással, az Ön kiváló tantervével tudjanak haladni a nyelv tanulásában. Nem vagyok önzetlen, így párhuzamosan az én német tanulásommal játszhatunk a nyelvekkel. Mint korábban írtam, én 81 éves nagymama vagyok, nem fogom már komolyan használni a német nyelvet, de erre tökéletes, hogy ennek a nagyon jó felépítésű könyvnek alapján játszva én is hozzájárulok az ő tanulásához. Így remélem, mire ő felnő, nem munka közben kell nyelvet tanulnia.
  Hálásan köszönöm tananyagát. Ha esetleg továbbra is küld mondatokat, úgy német, mint angol nyelven szívesen fogadom.
  Szeretettel üdvözli Martonné Soós Katalin

  Válasz
 25. Horváth László

  Tisztelt Tanár Úr!

  Véleményem szerint inkább jutalom.
  Az is lehet, hogy valami újnak, új foglalkoztatási helyzetnek a kezdete.

  Üdvözlettel: Horváth László

  Válasz
 26. Baczia Ilona

  Tisztel Tanár Úr!

  Az én válaszom igen rövid lesz.
  A munkavállaló vegye megtiszteltetésnek, hogy ő a kiválasztott és ingyen tanulhatja az idegen nyelvet.
  Azt valóban nem veheti el senki és bárhol, bármikor hasznâlhatja.

  Tisztelettel: Baczia Ilona

  Válasz
 27. Sándorné Szabó Tünde

  Az én álláspomtom, hogy mindenképpen nyelvet kell tanulni.De ha ez a főnök kérésére történik az nem valószínű hogy célravezető.Ahhoz legalábbis nem elegendő,hogy tartós tudást szerezzen.A nyelvtanfolyamok között előnyben részesítendő a hangos kiejtés gyakorlása.Illetve a személyes kontaktus a tanárral.

  Válasz
 28. Horkay-Falkai Katalin

  T. Neményi Úr!

  Köszönettel olvasom igen érdekes gondolatait, amelyek számomra megfontolandónak. Ha legközelebb lesz akciós ajánlata biztos rendelője leszek. Nálam a probléma a kiejtésnél kezdődik!
  Üdvözlettel Horkay-Falkai Katalin

  Válasz
 29. B. Mária

  A következő életemben három világnyelvet fogok megtanulni 14 éves koromra! :)
  A nyelvtanulás nem „jutalom” vagy „büntetés” – hanem rendkívül fontos része a mai életnek; és valóban minden életkorban lehet kicsit javítani, használhatóvá tenni. Idősebb korban meg egyenesen a memória karbantartására is kiváló! :)
  Fiataloknak kötelező, idősebbeknek melegen ajánlott! :)
  Az én ifjúkoromban nem igazán reméltük, hogy túl nagy hasznát vehetnénk, hiszen utazni is alig lehetett, idegen nyelvű kiadványokból sem volt olyan túl sok…
  Ma azonban korlátlanok a lehetőségek – bárki bárhova eljuthat és legalább egy idegen nyelv, manapság az angol közlekedőnyelv tanulása nélkülözhetetlen! Hajrá! Mindenki tanuljon meg legalább egy idegen nyelvet! :)

  Válasz
 30. Csikós Zsuzsanna

  Igen, nagyon jó ha tud az ember más nyelveket is. De az is fontos, hogy szívesen tanulja, ne érezze kényszerek a tanulást, mert akkor jobban megy. Akkor kell tanulni amikor kedv van hozzá. Az nagyon jó érzés ha más nyelven is értünk.
  .0

  Válasz
 31. György

  Ma már természetes,hogy az ember több nyelvet beszél,-kivéve,ha amerikai.Szerintük csak az angol létezik,a többi nyelv kihalóban van,ill.fölösleges.
  Magam három nyelven beszélek,kettőt csak gatyarázva,de meg tudom magam étetni.

  Válasz
 32. Tóth Istvánné

  Kedves András!

  Szerintem jutalom amit elvégezve az idegen nyelvet bárhol bármikor lehet használni . Örülnék, ill. örültem volna ha a főnököm nyelvtanfolyamra beíratott volna de már nyugdíjas vagyok. Nekem egyedül nagyon nehéz nyelvet tanulni . Ágota

  Válasz
 33. Molnár Jánosné

  A tudás hatalom és jó ha kihasználunk minden adandó alkalmat hogy megszerezzük.

  Válasz
 34. Horváth Margit

  Én örülnék, ha a munkahely beiskolázna egy nyelvtanfolyamra, szívesen tanulnák.

  Válasz
  1. Szabó Katalin

   Nagyon hasznos es könnyen tanulható..köszönöm szépen a lehetőséget!LGKata

 35. Csikós Zsuzsanna

  Igen, nagyon jó ha tud az ember más nyelveket is. De az is fontos, hogy szívesen tanulja, ne érezze kényszerek a tanulást, mert akkor jobban megy. Akkor kell tanulni amikor kedv van hozzá. Az nagyon jó érzés ha más nyelven is értünk.
  .

  Válasz
 36. Skripek Mihályné

  Kedves András!
  Szeretnék tanulni angolul, egyszer meg is vettem egy örök érvényű, több nyelvű tanfolyamot Öntől. Még sosem használtam, de most el kezdeném.
  Hogyan kéne nekifognom?
  Üdvözlettel: Skipek Zsuzsi

  Válasz
 37. Cseri Katalin

  Szerintem, jutalom és valamit valamiért…Az életben mindenért meg kell dolgozni de az eredmény kárpótol a fáradtságért. A tudás hatalom és nem vész el . 73 felett is öröm tanulni !!!

  Katalin

  Válasz
 38. Pocsai Károlyné

  Kedves András, 73. éves vagyok. Szeretnék angolul tanulni, de nem tudom megtanulni. Márpróbáltam nem marad meg az agyamban.

  Válasz
 39. Péter

  Mindig az a bajom, bármennyit is tanulok, hogy nincs kivel gyakorolni, így a feledésbe merül a tudásom.

  Válasz
 40. Bubics Tamás Iván

  Rosszul feltett kérdésre, lényegében csak rosszul lehet válaszolni!
  Megítélésem szerint a helyes kérdés:
  Mit kínál a munkahelyem, én mit kívánok cserébe ezért adni, és mit nyerek rövid, illetve hosszú távon, figyelembe véve az én értékrendemet, amiből nem kívánok engedni!
  Tisztelettel: Bubics Tamás Iván
  Zalaegerszeg, 2024.07.09. Kedd, 22:30

  Válasz
 41. Korcsmáros Györgyné Körmend

  Körmenden a gimnáziumban latint tanultam.Csak most jövök rá naponta, hogy milyen igaz a mondás „Non scolae, sed vitae discimus” . Magyarul: Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Mennyire igaz! Az iskolában megtanultam a cirill betűket. Ez ma már egy különleges tudás. Németül csak úgy megtanultam, hiszen Körmend egy futamodásra van Ausztriától.. És az angol már nagyon kellett. Nem vagyok tökéletes egyik nyelvben sem, de még tudok szólalni, és megértenek az idegenek. Csodálatos érzés kapcsolatot teremteni velük. Másik világba utazom olyankor. És a latin szentenciák sok ezer éves bölcsessége nap mint nap ráebresztenek arra, nem vagyunk okosabbak, mint a latin, görög elődeink.

  Válasz
 42. Brulich Mária

  Kedves András!
  Nekem jutalom lenne mert bizony nem árt minimum egy más nyelvet
  Jól beszélni.
  Minden jót Kívánok Mária!

  Válasz
 43. Oláh Sándorné

  Úgy gondolom a tudás megszerzése nincs korhoz és időhöz kötve.
  A nyelvtudás ma már természetes,használni bárhol és bármikor tudjuk kamatoztatni.
  Múltkor az Unokám megjegyezte ,hogy milyen jó Mama hogy Te is érted mit mondok,angolul.
  Jó érzés volt nekem is hogy büszke rám ,és én is magamra
  Köszönöm ,hogy résztvehetek ezen a képzésen.

  Válasz
 44. Mária Berta Kovácsné

  Azt gondolom erről, hogy munka előtt, vagy után, időhöz kötve, nagyon nehéz nyelvórákra járni. Mert fáradt az ember és otthon is vannak teendő. Éppen ezért választottam az Ön nyelvleckéit, mert így akkor tanulok, amikor az időm megengedi. Nagyon hasznosak számomra a nyelvleckéi és igazán hálás vagyok, mert szépen haladok. Igen, ha huzamosabb ideig külföldön él az ember, elengedhetetlen a nyelvtanulás és bizonyos szinten a nyelvtudás.

  Válasz
 45. Bálint Levente

  A tudás megmarad, és velünk marad akkor is, ha munkahelyet kell váltani. Erre sokan nem gondolnak, pedig ma már szükséges, hogy egy komoly beosztású dolgozó németül vagy angolul jól beszéljen, értse a szakszavakat is, ami a munkájával függ össze. Ha állást változtat, akkor sokszor szóba jön a nyelvtudás kérdése. Nem beszélve arról, ha az ember külföldre megy nyaralni, akkor illene jól beszélni valamelyik nyelven, hogy fel tudja találni magát az idegen környezetben.
  Ha valaki jól beszél valamelyik nyelven, akkor ezt a tudást átadhatja valamelyik családtagjának otthoni beszélgetés közben. Én is beszélek franciául, németül, angolul, oroszul, de fel kell frissítenem a tudást, mert ha nem használom, akkor bizony feledésbe megy. Ezért ajánlom én is a szorgalmas és folyamatos nyelvtanulást a megfelelő helyen és irodalommal, mert ahány nyelv, annyi ember leszek valójában.

  Válasz