Nyelvttanfolyamra küld a főnök: jutalom vagy büntetés?

Valóban szükséges a nyelvtudás minden munkához?

Miért lett szinte alapkövetelmény, hogy ha nyelvvizsga nincs is, bizonyos szintű nyelvtudás mégis legyen? Milyen megoldások léteznek egy elfoglalt, dolgozó ember számára? Hajnalban kelni, és részt venni a reggeli 7-kor kezdődő céges nyelvtanfolyamon? Vagy munka után, fáradtan még beülni egy esti nyelvtanfolyamra?

Nyelvet kell tanulnom a főnököm kedvéért! – mondják néha a tanulóink.
Igen, ilyen is van.

Azt manapság már senki nem vitatja, hogy érdemes megtanulni egy idegen nyelvet. Ezért a munkáltatók, a cég vezetői vagy tulajdonosai sokszor úgy gondolják, hogy megjutalmazzák a dolgozóikat, és fizetik nekik a nyelvtanfolyamot. Természetesen munkaidő előtt vagy után, mert munkaidőben dolgozni kell.

A főnök sokszor azt gondolja, hogy a dolgozónak ez jutalom. Aztán jön a meglepetés!

Arra nincsenek a cégvezetők felkészülve, hogy beosztottjaik sok esetben ezt nem jutalomként, hanem inkább büntetésként élik meg. Sok dolgozó azt gondolja: „Nem elég, hogy dolgoznom kell, de utána még a családom helyett az angollal is foglalkozzak a főnököm kedvéért…” Nos, igen, ez is egy álláspont.

Lehet, arra is érdemes ilyenkor gondolni, hogy a tudás megmarad, és velünk marad akkor is, ha munkahelyet kell váltani.

Ön mit gondol erről?
A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

219 hozzászólás a(z) “Nyelvttanfolyamra küld a főnök: jutalom vagy büntetés?” bejegyzéshez

 1. Bertalan zoltân

  Ha mâr nyelv tanulâsra adjuk fejünk az ne a főnök kênye-kedvêre tegyük!!!!kicsiny nêp a magyar elveszik a nêpek tengerèben ,így kênytelenek vagyunk valahogy szót êrteni mâs nemzetekkel ,igy nekem ha tehetem tanulok ,nyelveket foglalkozâsokat .

  Válasz
 2. Tersztyánszky Attila

  Jó napot kívánok! Attila vagyok. Én nem vagyok abban a helyzetben hogy munkahely miatt valaki más kedvéért kellene nyelvet tanulni. Én csak saját elhatározásból gondolkozok nyelvtanuláson. Külföldi munkavállaláson gondolkozom. Ehhez kéne minél egyszerűbb dolgokat megtanulni. Csak a legelemibb legfontosabb szavakat. Köszönéseket, számneveket. A gondom az, hogy nálunk hosszú a munkaidő, és ezután nekem már semmire sem marad időm. Rokoni kapcsolat révén abban vagyok érdekelt hogy spanyolúl tanúljak. Úgy érzem hogy nekem a legeredményesebb módszer szépirodalom dalok, népdalok hallgatása, és az ehhez melléklet szövegkönyv, és azok fordítása lenne.

  Válasz
 3. Antal Endréné

  Szükséges a nyelv tudàsa egy globalizàlt vilàgban élünk. Régen is szükség volt a nyelv tudàsàra pl. az osztràk monarcihia idején a németre.
  Tisztelettel Antal Klári

  Válasz
 4. Hadnagy Lászlóné Kozma Katalin

  Micsoda jutalom a főnöktől!
  Leírhatatlan értéket kap a főnökétől az ajándékba kapott nyelvtanfolyammal!
  Csodálatos kommunikálni egy más nemzetiségű emberrel és nagyon hasznos és érdekes!
  S a nyelvtanulás megdolgoztatja az agyterületeket amely által megújúlnak, frissülnek az agysejtek!

  Válasz
 5. Szilágyi Márta

  Ez egy szuper tanulási lehetőség.Én 75 éves vagyok és ezeķkel a leckékkel frisìtém a tudásomat.

  Válasz
 6. Hájas Sándorné

  Szerintem hasznos megoldás,bár csak közös megegyezéssel. Igaz egy kicsit fárasztó de hasznos!

  Válasz
 7. Imre Takács

  Szerintem hasznos dolog, de akkor is, közös megegyezéssel kell eldönteni. Az erőszakos megoldás
  nem hoz aktivitást, és eredményt.

  Válasz
 8. Bak Zsuzsanna

  Kedves András!
  Először is szeretném megköszönni a „leckéket”, amelyeket folyamatosan küld el nekem, annak ellenére, hogy nem vásároltam meg a csomagot. Nekem ennyi elegendő, hogy a minimális tudásomat fenn tudjam tartani.
  A levelében való felvetéshez annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ma már elengedhetetlen a mindennapi kommunikációhoz, a kapcsolatteremtéshez, a munkához a nyelvtudás. Amikor én még diplomáztam, kötelező volt a nyelvvizsga alapszinten. Nem arra törekedtek, hogy a kommunikáció készséget fejlesszék (ezzel a önbizalom is növekedjék), hanem a nyelvtanra helyezték a hangsúlyt. Én még a Rigó utcában vizsgáztam, előttem olyan hallgatókat buktattak meg, akik szinte folyékonyan beszéltek. Én pedig elsőre átmentem, a nyelvtan ismerete miatt. Ma ott tartok, hogy szinte nem tudok semmit, ezért számomra a feladatai segítenek nekem a gyakorlásban.
  Köszönettel tartozom előre is, ha kapom a további feladatokat.

  Üdvözlettel: Zsuzsa

  Válasz
 9. ZÖLDI LÁSZLÓ

  Sok igazság van benne, de én 75 évesen a demencia megelőzésére használom. Remélem Szent Péter beszéli valamelyiket. Nekem ajándék.

  Válasz