Tanuljunk jól! Nincs rossz tanuló, csak rosszul tanuló!

A múlt héten megkérdezte tőlem az egyik diákunk, hogy lehetséges-e egy idegen nyelvet rosszul tanulni? Természetesen, mindent lehet rosszul csinálni, miért lenne ez alól pont a nyelvtanulás kivétel?

Például, rengetegen kezdik sokszor teljesen az elejétől a nyelvtanulást, azzal a felkiáltással, hogy nem baj, az ismétlés sosem árt. Persze, csak aki már középiskolában több évig tanult egy nyelvet, ne üljön be a teljesen kezdők közé, gyakorolni a számokat egytől százig, meg elmondani, hogy hívják és hol lakik… A nyelviskolában a tanfolyamok indításakor nagyon sokan mondják nekünk, hogy biztos, ami biztos, ők elölről akarják kezdeni.

Ilyen esetekben megkérdezzük, hogy tényleg nem érti meg, ha megkérdezik, hogy hívják, hány éves, vagy mi a foglalkozása? Na jó, ennyit még tudok! – szokott jönni a válasz. Ezek után az esetek döntő többségében kiderül, hogy az illető egyáltalán nem kezdő…

De ott a másik véglet, amikor valaki már több évet tanult az általános- és középiskolában, és azt mondja, hogy neki akkor most kell egy nyelvvizsga, és beiratkozik egy nyelvvizsga-előkészítő csoportba. Ilyenkor néha az derül ki, hogy nem egy tanfolyamra, hanem kettőre vagy háromra is szüksége lenne ahhoz, hogy sikeresen letegye a nyelvvizsgát, mert még nincs azon a szinten.

Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy nem jó, ha a tudásunkhoz képest túl gyenge, vagy túl erős csoportban tanulunk. Ugyanez igaz az otthon tanulásra is! Sokan önbizalomhiányban szenvednek, és nem mernek továbblépni a kezdő tankönyvek után. Nekik kell a bátorítás, hogy tovább fejlődhessenek, és ne ragadjanak le a kezdő szinten.

A másik véglet pedig, amikor valaki unalmasnak találja a kezdő tankönyvet, mert korábban már haladó szintű könyvekből is tanult, (pl.: sokan jártunk így az általános iskolában az orosszal), és nincs türelme a kezdeti szakaszban, amikor fontos lenne lerakni a stabil alapokat. Nekik azt szoktam javasolni, hogy ha valami nem megy, nem szégyen visszanyúlni az egyszerűbb szövegekhez, könnyebb feladatokhoz! Nem szégyen, hanem kötelező!

… és hogy egy egészen konkrét példát is említsek, ami nagyon gyakran fordul elő a kezdő és haladó nyelvtanulók körében is:

Rengeteg tanuló követi el azt a hibát, hogy először elolvas egy szöveget, és csak utána hallgatja meg a hozzá tartozó hanganyagot. Ezzel nagyon sok gondot okoz magának a későbbiek során. Fordítva kell gyakorolni! Először hallgassa meg a szöveget, és ha nem érti, csak ezután olvassa el. Legalább kétszer meg kell hallgatnia, mielőtt elolvasná. Ugyanis, ahogy azt emlegetni szoktam, az utcán senki nem fog úgy odamenni Önhöz, hogy tessék, leírtam Önnek egy papírlapra a kérdésemet, ezt fogom kérdezni, először olvassa el… Ez így elég valószínűtlen, ugye? Akkor erre ne is számítson, és a tanulás során se így készüljön.

Ön mit gondol erről?
A véleménye fontos számomra! Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

125 hozzászólás a(z) “Tanuljunk jól! Nincs rossz tanuló, csak rosszul tanuló!” bejegyzéshez

 1. Leona Becker

  Egyet értek önnel, de minden kèppen szeretem elolvasni a tanultakat.
  Természetesen úgy tanulom meg , hogyan írjuk helyesen.
  Üdvözlettel, B Leona

  Válasz
 2. Farkas Gáborné

  Tanár Úr, én egy rendhagyó eset vagyok. Az ajánlott módszert már a tanulás kezdetén megismertem. De ha én egy új szöveget hallgatok ismeretlen szavakkal, el vagyok veszve. Akkor tisztul a kép, ha a könyvet is kézbe veszem. A gondolkodásom már lassúbb, hiába, 60 év késében vagyok. De az angolt még mindig érdekesnek találom!
  Üdvözli: M

  Válasz
 3. Gabriella

  Teljesen igaza van, nagyon fontos a hallás utáni értés, mert nem írásban beszélget az ember. Az életben többet beszélünk, mint írunk.

  Válasz
 4. BLAHÓ GIZELLA

  Tisztelt Neményi Tanár Úr!

  Amit Tanár Úr mond, illetve ír, az mindig úgy igaz!
  Nagyon szeretek tanulni, többet tudni. De a beszédértés elég nehéz „dolog”.
  Szeretem azokat a leckéket – kiejtéssel – amit Tanár Úr küld, de őszinte leszek, sokkal
  többet szeretnék kapni. Nagyon jó úgy tanulni!! Régebben volt egy olyan orosz szótáram, amiben
  a kiejtés a szó mellett volt.
  Sokszor hallgatok a Tabletemen angol szöveget, de nem sokat értek belőle, csak imitt-amott!
  Megfogadom Tanár Úr tanácsát, hogy előbb meghallgatom a beszédet, majd elolvasom a szöveget.
  Kellemes nyarat kívánok, jó egészségben!
  Tisztelettel: Blahó Gizella

  Válasz
 5. Vrábel Mária

  Kedves András!
  Tökéleetesen egyetértek. Csak szöveg hallgatással lehet a megértést gyakorolni. Bár van amikor az olvsást helyezem előtérbe. A jövőben majd jobban figyelek erre. Közönöm, hogy felhívta rá afigyelmemet.
  Üdvözlettel Mária

  Válasz
 6. Tornyos Magdolna

  Kedves Neményi Úr.
  Én itthon tanulok, a középiskolai német tanulásom, valamikor, nyelvvizsgának számított, mert német tagozatos voltam. Valóban sokat felejtettem. ezért igyekezek visszahozni. A lemez hallgatása nagyon hasznos, érdemes hallgatni, s ahogy leírta , ellenőrizni, hogy jól értem? Üdvozlettel Magdolna

  Válasz
 7. Németh Lászlóné

  Köszönöm , nagyon érthetően fogalmaz , az emailba küldött szavakat , s mellé a helyes kiejtésüket , idősebb korosztálynak /én is/ nagy segítség : Tisztelettel .

  Válasz
 8. Anna Helvichová

  Teljesen egyetértek Onnel. Elnézést ha hiányossan írok magyarul, mert én csak szlovák iskolákat végeztem

  Válasz
 9. Kiss Zsuzsa

  Kedves Tanár úr!
  A nyelvtanulás nem egyszerű dolog, befektetett energia (napi szinten történő szó, illetve kifejezések tanulása) nélkül nem lehet előre haladni!
  Nagyon örülök, hogy rászántam magam, hogy jelentkezzek az Ön hirdetésére. Bevallom bizalmatlan voltam.
  Jó volt a naponta e-mailon küldött lecke és nagyon használhatónak tartom a könyvet is amit kaptam. Azért jó, mert ha a példa mondatokra akar szorítkozni az ember, akkor azt ott készen kapja, de ha ennél többet szeretne akkor is előre tud haladni.
  Én mostanában gyakran hallgatok francia nyelven dalokat sanzonokat és figyelem milyen szavakat értek belőlük. Néha már van sikerélményem!
  Szóval igen hanganyagot hallgatni kell!

  Válasz
 10. Hargitai Hajnal

  Tisztelt Tanár úr!
  Köszönöm a leckéket fiatal koromban tanultam oroszt, németet, angolt, de sajnos a szavakon kívűl semmi nem maradt meg. Tetszik a mód és úgy érzem nekem ennyi elég frissítem az agyam meg jó ez a társalgási szint,tetszik az érthetősége. Mindig várom a leckéket szépen le is írom mert én úgy jobban tanulok. Tisztelettel Hajnal (78) éves!

  Válasz
 11. Bereczki Zoltánné

  Kedves Neményi András!

  Teljesen egyetértek Önnel. Én is igy vagyok ugy érzem semmit sem tudok, de legtöbbször kiderül, hogy annál egy kicsit még is össze tudok hozni.
  Nagyon élveztem az oktatását.

  Válasz
 12. Kiss Viktor

  Kedves Neményi András!
  Nagyon örülök hogy rövid nyelvleckéit élvezhettem, és ebből tanulhattam.
  A leginkább pozitív és meglepő a tanulmányban az volt ahogy a fonetikus és a kiejtési írások ahogyan vannak…
  Ez egy nagyon jó dolog, kérem tartsa meg. nekem nagyon tetszett, így könnyen értelmezhető.
  A más kézből származó az össze vissza bonyolított több éves régebbit tanulmányok ahol nem lehet értelmezni a kiejtést hogy hogy is kéne azt mondani, azok a legrosszabbak!!
  A kiejtés szempontjából hogy végre megtanuljuk az öné a legjobb.
  Én meglehetősen lusta tanuló vagyok és mostanában egyébként is nehezen időszakot élek át a munkám miatt és nehezen nyitom meg az emaileket.
  Ha olyan munkahelyem lenne már biztos minden nap azt olvasnám és elolvasnám. nagyon sok email jét ami jött sajnos nem tudtam elolvasni és nem volt időm megtanulni. Ez nem az ön hibája!
  Nekem a véleményem pozitív! január elejétől kértem a leckéket bármikor vissza tudom nézni! nagyon hálás vagyok ennek az egésznek.

  Nagyon tetszenek az angol nyelvleckéi!
  Tisztelettel Kiss Viktor.

  Válasz
 13. Loso miklos

  Az lenne az észre vételem,Nekem nagyon nehéz meg jegyeznem egyes szavakat,sőt el is felejtem, hányszor kel elolvasnom, meg akadok, már az elején,, mit tanácsol,, hogy kel tanulnom?

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Nézze meg akkor a szótárban az adott szó magyar jelentését.

 14. Dankó Zsuzsanna

  Kedves András!

  Jól hasznosíthatónak tartom az Ön módszerét.
  Legtöbbször én is inkább csak olvasok, egyszerűbb a könyvet a kezembe fogni, és elolvasni egy leckényit, mint „helyzetbe hozni” a CD-t, és a hanganyagot hallgatni – ettől még egyetértek, hogy van olyan fontos, sőt….
  4 éve járok angol tanárhoz, kiscsoportosban. A 60 felé közelítve azért tartottam ezt fontosnak, mert külföldön hasznos, ha nem magyar nyelvűek között vagyok, egyszerűbb egy közösen ismert nyelvet használni…, s ne hagyjam elpunnyadni az agyamat sem :-) Megvettem a 2 nyelvkönyvet, de örülök, amikor így e-mailben küld leckét, mert azt napközben a telefonról egyszerűbb megnézni pár perc alatt – mindig van benn új dolog :-) Egyszerűek és a napi dolgokban jól használhatóak. Most az „iskolában” is „vakáció” van, de igyekszem az Ön könyveivel gyakorlatozni a nyáron is. Szeptembertől pedig már csak heti 1 ó-t beszéltünk meg, „csacsogni” a tanárnővel, legalább ennyi angol-használat legyen, ne felejtsük el amit tanultunk. Remélem, ebben segítségemre lesz már a Neményi-módszer :-.)
  Nem bántam meg, hogy a nyelvkönyveket megrendeltem.
  Köszönettel
  Dankó Zsuzsanna

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Zsuzsanna!

   Jól írja, hogy Neményi-módszer, Édesapám tanította nekem így a nyelvet.

 15. Bubelényi Attila

  Én magam is tapasztaltam hasonlókat ! … Amikor tőlem kérdezik , milyen szinten vagyok , inkább egy szinttel lejjebb „helyezem el” magam , nehogy , véletlenül is , kihagyjak , bármi fontosat , a biztos nyelvtudáshoz !

  Válasz
 16. Mayer Ildikó Csilla

  Üdvözlet
  Nagyon tetszik a könyv, jól èrtelmezhető.
  Teljes mértékben igaz aki több èven keresztül tanulta az iskolában annak nem lehet kezdőtől indulni. Viszont aki csak annyira tudja megèrteni, hogy èppen csak tő mondatot tud mondani ne akarjon rögtön nyelv vizsgázni.
  A szorgalommal lehet jól haladni/sajnos nekem nincs, 😞/Viszont az eddigi nagyon hasznos nekem

  Válasz
 17. Éva Andor

  Kedves András! Én most kezdtem bele a német nyelv tanulásába. Német nyelvterületen élek és dolgozom.
  Nagyon sok élethelyzet volt, amikor jó lett volna akkor bizonyítanom a német nyelvtudásom ( munkahely, orvos, üzlet, postahivatal, tömegközlekedés és hadd ne mondjam).
  Tanultam összesen 5évet angolul. Ebből 3évet tekintek hasznis tanulásnak. Nem hittem volna, hogy tudok kamatoztatni abból a kevés nyelvtudásból. Ezért bízok most a német nyelvben és sz Ön módszerében.
  Üdvözlettel : Éva.

  Válasz
 18. Dudásné Sike Erzsébet

  Kedves András!
  Így igaz! Németül úgy tanultam meg alapfokon, hogy ott dolgoztam. Szerencsére a német barátok minden rosszul kiejtette szót mondatot javítottak. Helyesen beszéltem és írtam (a sok levelezésének köszönhetően). Amikor egy OKJ-s vizsgához el kellett végeznem egy német tanfolyamot is, a nyelvtan összezavart. Az addig jól használt mondatszerkesztést megnehezítette a „gondolkodás”. Persze levizsgáztam alapfokon és a közép is meg lett volna, de azóta kételkedem a helyes nyelvtan-használatban.
  Szóval hallani és kimondani a legfontosabb!
  Üdvözlettel:
  Dudásné Sike Erzsébet

  Válasz
 19. Boltok Katalin

  Részemről ez a német nyelv tanulása az agyamnak azt a részét dolgozza meg, amelyik része a leggyengébb. Már 65 éves vagyok, és nem szeretnék agyilag leépülni. Köszönöm az eddig küldött leckéket.

  Válasz
 20. Józsa Katalin

  Egyetértek a leírtakkal, mert én pontosan ebbe a hibába estem. Régebben elvégeztem egy alapfokú angolt, tehát sokminden nem ismeretlen számomra. Mégis minden új lecke előtt elkezdem az elejétől mondván, ismétlés a tudás atyja. De a bemutatkozás, a család, stb. nem ismeretlen szöveg. A másik, hogy én sem először a hangfelvétellel foglalkozom, hanem fordítva. De most, hogy ezt az e-mailt elolvastam, megfogadom a tanácsát, és először a hanganyagot fogom meghallgatni, csak utána a könyvben írtakkal fogok foglalkozni. Hiába tudom elolvasni és fordítani is a leírtakat, viszont nem értem a beszédet. Pedig ez lenne a lényeg. Köszönöm szépen.

  Válasz
 21. Szelőczei István

  Egyetértek Önnel. Véleményem szerint azonos képességü és tudásu 2-3 fös csoportok ban legsikeresebb a tanulás.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves István!

   Miért pont 2-3 fős csoportokban lenne a legsikeresebb a nyelvtanulás?

 22. Tóth Andrea

  Abszolút úgy gondolom fontos hogy halljuk hogyan kell ejteni a szavakat ,hisz mi is így értjük meg ha nekünk mondják,illetve nem rögzül rosszul az adott szó .

  Válasz
 23. Tóth Sàndor.

  Tisztelt Andràs. Nem vagyok fiatal de még is szeretném megtanulni AZ angol nyelvet. Remélem elöbb utobb sikerülni fog. Köszönöm a jó szót és biztatàst. Maradok Tisztelettel. Tóth Sàndor.

  Válasz
 24. Zsebedits Zsófia

  Kedves András!Úgy érdemes tanulni mint ön is javasolja,hogy inkább többször is hallgassunk meg egy tananyagot és ha nem értjük,csak akkor olvassuk el!Mert úgy valóban nem fog idajönni senki sem az utcán úgy kb.,hogy ezt írtam elég blödségnek is hangzik tényleg!

  Válasz
 25. Benkő László

  Tisztelt Tanár úr ,szerintem mindenki tudja magáról,hogy mit ért egy idegen nyelvből.Lehet,hogy többet vagy kevesebbet tud bemutatni belőle,ezért nem biztos a tudása.Ha kitartással foglalkozik a nyelvtanulással az eredmény sem marad el.

  Válasz
 26. Dr. Budai László Károly

  Kedves András!
  Mindenben egyet értek, amire felhívta a figyelmet. Árt a túlzott önbizalom is, meg az önbizalom hiánya is. A gyermekek se írni, olvasni tanulnak meg először, hanem beszélni…

  Válasz
 27. Rife

  Tényleg először meg kell halgatni a szöveget.
  Én csak oroszul tanultam az iskolába, de volt egy vers, amit az osztálytársaimmal a favilla fakanál fatányér magyar nóta szövegére magoltunk be.
  Ezt a verset még ma is el tudom mondani, bár
  ma már 65 éves vagyok.

  Válasz
 28. Bankó Róbert

  Tisztelt Tanár Úr
  Köszönöm a levelét és a jó tanácsait. Úgy érzem 77 éves életem egyik nagy mulasztása a komoly nyelvtanulás. Már sokszor belevágtam Bőrgyártó révén a szűk szakmai nyelvet is már kezdem elfelejteni.Újra és újra belevágok de sok mindennel foglalkozom ami most is elvonja az időmet a nyelvtanulástól egy kori sakkozó memóriám egyre romlik. Most jelent meg az új könyvem a Tatai Bőrgyár történtéről 1851-1991 -ig. Kertészkedéssel is foglalkozom Ősszel ismát előveszem a német könyveket és köszönöm ,hogy nem felejtett el Tisztelettel Bankó Róbert

  Válasz
 29. Geráth Anna Mária

  Tisztelt Tanár úr!
  Hét éves korukig a gyerekek is hallás után tanulnak beszélni. Fogászatból szájműtét lett, így hat hétig én is csak hallgatom a hanganyagokat.
  Köszönöm
  Anna

  Válasz
 30. Mészáros László

  Kedves András.

  Mint az elején jeleztem, hogy nem saját boldogulásomhoz kell a nyelvismeret, hanem z Unokámat segtem. Igen most előállt az a helyzet, hogy magyarul anyanyelvi szinten boldogul, angolból középszínten, franciából alapoknál tart, de svédül is szeretne tanulni, hisz oda készül egyetemre.
  Mindenre van még durván 1 év, hogy elérje célját.
  Az eddigi német leckéket köszönöm, hasznosnak ítélem meg.
  Laci

  Válasz
 31. Czimmerman Katalin

  Tökéletesen egyet értek Önnel, kedves Neményi úr. Immár 80 évesen bátran mondhatom, hogy én is szükség esetén visszanyúlok az alapokhoz, illetve az egyszerűbb szövegekhez és a szótárt is használom. Üdvözlettel Katalin

  Válasz
 32. Pető Béláné

  Tisztelt tanár Úr!
  Mikor hallgató. A szöveget soha nem értem. Ők is mint mi, gyorsan beszélnek. A szavak össze folynak. Azt értem csak amit már megtanultam. Kérem ebbe a segítségét. A sikeres angoltanulas titkai c. Kötet, tökéletes. Ha csak azt tudom megtanulni, már az is elég. Ezért nem rendtem még újakat.
  Tisztelettel. ERZSÉBET

  Válasz
 33. Leisztinger Réka

  Kedves András!
  Én is sokszor elkövettem azt a hibát, hogy előbb a szöveget olvasom el, csak utána hallgatom meg a hanganyagot. Nem gondoltam , hogy ennek akkora jelentősége lenne. De most már figyelek a sorrendre.
  A fiaim az iskolai angol oktatás mellett sorozatokat néztek angolul minden nap , így fejlesztették az angol tudásukat.

  Válasz
 34. Homa Sándorné

  Egyetértek Önnel. Sajnos én is az írott szöveget jobban értem, mint a beszédet. Csak akkor tudunk könnyebben megérteni egy beszédet, ha benne vagyunk , és rá vagyunk szorulva az idegen nyelvre. Hiába tanultam iskolában nyelvvizsga szintre a nyelvet. Külföldön a tárgyalások során jöttem bele igazán. Kell az a közeg, ahol senki nem beszéli az anyanyelvünket.

  Válasz
 35. Simonné Schuck Mária Magdolna

  Nagyon kedvelem a hittel, tudással, bátorítással, kedvességgel kidolgozott módszerét.
  Egyenlőre még nem írhatok mást.
  Bár így működnének az emberi kapcsolatok minden másban is!
  Köszönöm.

  Válasz
 36. Vargha Ági

  Kedves András, nagyon jónak tartom a pedagógiai módszereket, javaslatokat. Azonban, hogy mi magunk – különböző önismerettel és tanulási gyakorlatokkal, módszerekkel rendelkező egyének, emberek, miként hasznosítjuk, az sokban függ a berögzüléstől, a megszokott életritmustól= ez esetben a nyelvtanulás gyakorlására gondolok, és mennyire vagyunk elszántak, vagy rugalmasak a változtatására… Hosszabb-rövidebb idő alatt vagy egyáltalán nem sikerül jó ideig…A példát veszem alapul: én is könyvből tanultam a nyelveket, és persze beszélgettünk, de mai napig nekem nehezen megy a hangzás utáni értés…és ugyanakkor érzem, hogy nem válik be a módszerem a nyelvtanulásban…és még nem nőttem fel a változtatáshoz…de talán eljutok egyszer oda…

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Ági!

   Ezen úgy tud változtatni, hogy sokat gyakorolja a hallás utáni értést.

 37. Kubányi Magdolna

  Kedves András!
  Ön remekül ragadja meg mindig a lényeget.
  A gondolataim teljesen megegyeznek az Ön véleményével.
  Köszönöm a sok segítséget!
  Üdvözlettel:Magdolna

  Válasz
 38. Lörinc Jánosné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Köszönöm az eddig küldött anyagot,
  és gratulálok, hogy 6 nyelven beszél és
  tanít,igaza van a tanulással kapcsolatban
  én 69 éves vagyok,anno 72-ben érettségíztem
  német tagozaton az akkori tanilásból maradt
  meg valami, úgy mondanám,hogy nem tudnak eladni németül.
  Még egyszer köszönöm az eddig küldött anyagot.
  Tisztelettel:Lörinc Jánosné/Erzsike/

  Válasz