Tanuljunk jól! Nincs rossz tanuló, csak rosszul tanuló!

A múlt héten megkérdezte tőlem az egyik diákunk, hogy lehetséges-e egy idegen nyelvet rosszul tanulni? Természetesen, mindent lehet rosszul csinálni, miért lenne ez alól pont a nyelvtanulás kivétel?

Például, rengetegen kezdik sokszor teljesen az elejétől a nyelvtanulást, azzal a felkiáltással, hogy nem baj, az ismétlés sosem árt. Persze, csak aki már középiskolában több évig tanult egy nyelvet, ne üljön be a teljesen kezdők közé, gyakorolni a számokat egytől százig, meg elmondani, hogy hívják és hol lakik… A nyelviskolában a tanfolyamok indításakor nagyon sokan mondják nekünk, hogy biztos, ami biztos, ők elölről akarják kezdeni.

Ilyen esetekben megkérdezzük, hogy tényleg nem érti meg, ha megkérdezik, hogy hívják, hány éves, vagy mi a foglalkozása? Na jó, ennyit még tudok! – szokott jönni a válasz. Ezek után az esetek döntő többségében kiderül, hogy az illető egyáltalán nem kezdő…

De ott a másik véglet, amikor valaki már több évet tanult az általános- és középiskolában, és azt mondja, hogy neki akkor most kell egy nyelvvizsga, és beiratkozik egy nyelvvizsga-előkészítő csoportba. Ilyenkor néha az derül ki, hogy nem egy tanfolyamra, hanem kettőre vagy háromra is szüksége lenne ahhoz, hogy sikeresen letegye a nyelvvizsgát, mert még nincs azon a szinten.

Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy nem jó, ha a tudásunkhoz képest túl gyenge, vagy túl erős csoportban tanulunk. Ugyanez igaz az otthon tanulásra is! Sokan önbizalomhiányban szenvednek, és nem mernek továbblépni a kezdő tankönyvek után. Nekik kell a bátorítás, hogy tovább fejlődhessenek, és ne ragadjanak le a kezdő szinten.

A másik véglet pedig, amikor valaki unalmasnak találja a kezdő tankönyvet, mert korábban már haladó szintű könyvekből is tanult, (pl.: sokan jártunk így az általános iskolában az orosszal), és nincs türelme a kezdeti szakaszban, amikor fontos lenne lerakni a stabil alapokat. Nekik azt szoktam javasolni, hogy ha valami nem megy, nem szégyen visszanyúlni az egyszerűbb szövegekhez, könnyebb feladatokhoz! Nem szégyen, hanem kötelező!

… és hogy egy egészen konkrét példát is említsek, ami nagyon gyakran fordul elő a kezdő és haladó nyelvtanulók körében is:

Rengeteg tanuló követi el azt a hibát, hogy először elolvas egy szöveget, és csak utána hallgatja meg a hozzá tartozó hanganyagot. Ezzel nagyon sok gondot okoz magának a későbbiek során. Fordítva kell gyakorolni! Először hallgassa meg a szöveget, és ha nem érti, csak ezután olvassa el. Legalább kétszer meg kell hallgatnia, mielőtt elolvasná. Ugyanis, ahogy azt emlegetni szoktam, az utcán senki nem fog úgy odamenni Önhöz, hogy tessék, leírtam Önnek egy papírlapra a kérdésemet, ezt fogom kérdezni, először olvassa el… Ez így elég valószínűtlen, ugye? Akkor erre ne is számítson, és a tanulás során se így készüljön.

Ön mit gondol erről?
A véleménye fontos számomra! Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

125 hozzászólás a(z) “Tanuljunk jól! Nincs rossz tanuló, csak rosszul tanuló!” bejegyzéshez

  1. Petróczki Jánosné

    Kedves „TANÁR ÚR” ! szívügye, hogy mindenki tanuljon nyelveket és ebbe ne sajnálja az időt befektetni.
    Nem elég, hogy rendelkezem a szükséges jól elkészített tankönyveivel, köszönet érte!!!!!!!
    annyi egyéb feladat van, a nyelv tanulásra már nincsen energiám. Köszönöm, hogy időnként megkeres, biztat
    még nem késő tanulni, gyakorolni a nyelvet. 72 éves leszek rövidesen.
    Jó egészséget kívánok Önnek, tisztelettel :Petróczkiné Ági

    Válasz
  2. Németh Istvánné

    Tisztelt András!Szeretném ha megküldené a tananyagot lemezen.Gyorsan kellene képezni magamat,mert július közepére Ausztriába lenne gondozási munkám és hát van még mit tanulnom.A módszer amivel Ön oktat kiváló és nagyon köszönöm.Tisztelettel:Némethné Judit

    Válasz
  3. Marianna Borók

    Én hallgatom is és olvasom ,de ennek ellenére is elég nehezen marad meg a fejemben.Igaz nem könnyű a német nyelv de ennek ellenére én szeretem és szeretném is elsajátítani.Nagyon sokat kell gyakorolni ahhoz hogy meg is ragadjon valami .

    Válasz
  4. Marika

    Nevetséges is lenne, ha előbb leírná az illlető, majd csak utána fordulna valakihez kérdezni.

    Válasz
  5. Szabó Lajosné

    Üdvözlöm kedves András! Egyet értek az Ön által leírt segítséggel, miszerint első körben hallani kell, az elolvasni kívánt szöveget a kiejtés miatt. Ennek hiányában csak makog, és kínlódva szenvedve tudja csak elolvasni a szöveget,. Ami azt eredményezi, hogy nem ért semmit se az ember, így felesleges időráfordítás veszett oda. Én, a hanganyagon kívül, diktafon is használok, a magam kifejtett szavak, mondatok visszaellenőrzésére. Ezen kívül, utazás közben a You tube – on is hallgatom a német kiejtéseket, ami szintén az Ön és kollégái előadásai. Mivel mindeki másképp ejti a szavakat, más a hanglejtése. Köszönöm, a lelkiismeretességét, türelmét, hogy időről – időre segíti az idősebb korosztályt. Jó pihenést kívánok! Üdvözlettel : Piroska

    Válasz
  6. Péterné Tordai Erzsébet

    Tisztelt András!
    Igen, nekem is olyan gondom van, hogy még mindig előről akarom kezdeni a nyelvtanulást, holott 5 évig Németországban idős nénit gondoztam. Szinte magam tanultam meg amit tudok. Szépem megértettek és én is sokmindent megértettem. Van még mit fejlődnöm. A leckék nagyon jók voltak, felelevenítették a már megtanultakat. Előbb jobb a hanganyagot hallgatni, utána olvasni. Köszönöm a segítséget.
    Tisztelettel: Erzsébet

    Válasz
  7. Orosz Mária

    Tisztelt Neményi András Úr!
    Megtisztel azzal, hogy küldi rendszeresen az információt az idegen nyelvtanulással kapcsolatban.
    Sokat gondolkodom, hogy jó lenne megrendelni valamelyik nyelvleckét, viszont nincs CD lejátszóm. Esetleg van Önnek olyan anyaga, amit le lehet tölteni az okostelefonra? Vagy nem tudom, hogy működik ez a nyelvtanulás?
    Egyébként biztos, hogy hasznosak a módszerei a tanulással kapcsolatban.
    Válaszát előre is köszönöm szépen.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Mária!

      Minden hanganyagunk letölthető mp3 formátumban is.

  8. Szakács Kálmán

    A leírtakkal teljesen egyetértek. Egyik véglet sem célszerű. A túl gyenge csoportnál nincs motíváció, a túl erősnél pedig elveszettnek érzi magát az ember. Tényleg hasznosabb előbb meghallgatni az idegen szöveget és utána elolvasni.
    Kálmán

    Válasz
  9. Gumbinger József

    Tisztelt Tanár úr!
    Ön által említett hibákat sorban, én is elkövettem. Köszönöm a figyelem felhívását. Törekszem a helyes módszer alkalmazására. GJ.

    Válasz
  10. Erzsébet Vonnák

    Kedves Tanár Úr!
    Köszönöm a megkeresést.Nekem az a véleményem, hogy nem vagyunk egyformák.Vannak akik könnyen tanulnak
    és vannak akik vért izzadnak mire meg-
    tanulnak egy nyelvet. Magamból tudok
    kiindulni én is tanultam régen, gyermek
    koromban angolul. Úgy éreztem, hogy
    nem tudok semmit sem. Ezért én is
    a kezdők részére könyvet is megvásárol-
    tam. Tanulás közben jöttem rá, hogy
    mindenre emlékszem.Ennek ellenére
    végig megtanultam az első könyvet.
    Igy sokkal biztosabb vagyok a tudásom-
    ban. Boldog vagyok mert az elmúlt hónapot Horvátországban Hvar szige-
    ten töltöttem. Akitől béreltük az apartmant a feleség kitűnően beszél
    angolul, a férj pedig, hajógépész és
    évekig járta a világot, szintén jól beszéli
    a nyelvet. Összeszedtem magam és nagyon sokat beszélgettünk.Jó barátok
    lettünk. Köszönöm Önnek a biztatást.
    Most fogom kezdeni a második könyvet,
    egy kicsit lassan haladok, mert nincs
    sok szabad időm
    Üdvözlettel: Vonnák Erzsébet

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Erzsébet!

      Csak így tovább, további sikeres nyelvtanulást kívánok!

  11. Erika

    Kedves András!
    Tökéletesen igaza van! Tényleg nem írja le senki azt, amit mondani fog, kivéve, ha néma.
    Nekem az a gondom az angol szöveg értéssel, hogy ha hallok egy mondatot, egy-két szó ismerősen hangzik, mégis félre fordítom magamban, mert sok szót – angolul (ami teljesen mást jelent) – szinte ugyanúgy ejtenek ki.
    Amikor úgy érzem, megértettem az angolul elmondott mondatot, megkérdezem a kisfiamtól, ugye „azt” mondta most? És a kisfiam felnevet és teljesen mást fordít le nekem. Ilyenkor elmegy a kedvem az egésztől, nem azért, mert kinevetett, – vele együtt nevetek én is – hanem, mert ilyenkor úgy érzem, olyan távol állok az angol nyelv megértésétől, mint Makó Jeruzsálemtől. :(

    Válasz
  12. Mária

    Kedves András,
    A nyelvtanulás és oktatás terén Önnek nagy tapasztalatai lehetnek.
    Természetesen, elismerem – igaza van a tanulással kapcsolatosan.

    Viszont, egy KEZDŐ csoportba, ha bekerül NEM KEZDŐ nyelvismerettel rendelkező egyén (ez szerintem is sokszor előfordul) 2 szempontból teszi: 1) Ismétlés a tudás anyja,
    2) Sikerélményt szeretne. ((Hiszen, jó érzés pozitívan kitűnni a csoportból.

    Válasz
  13. dr Mucsi Gabriella

    Kedves András! Kedves Tanárur!
    Először is hálás szivvel köszönöm a sok levelet és jó tanácsot, amivel támogat !!
    A beszédcenterikus nyelvtanulás főleg nekünk öregeknek /sz. 1939/ ujdonságszámban jelenik meg..
    Nekem óriási segitség a szellemi létfenntartáshoz. Alkalmasint a betegekkel is kell kommunikálni, mivel nyaralóhelyen dolgozom. Hálával gondolok a poroszos módszerrel tanitó nyelvtanáraimra is. Ön azonban egy uj világot mutatott meg és szeretettel törődik velem azóta is.
    Munkájához jó egészséget, további sok erőt és lelkesedést kivánok!
    Kérdésére válaszolva: a módszere nagyon hatásos. Mégegyszer KÖSZÖNÖM!
    Tisztelettel dr. Mucsi Gabriella

    Válasz
  14. László Dr. Nyiregyházki

    Kedves András, elismerésem a nyelvkönyveinek bulldózer-hatása miatt, tényleg reális bulldózer. Nekem egyetlen nehézségem van, sokat dolgozom, és emiattidőm nincs eleget németezniPedig hatékonyabb lennék.és szükségem is lenne a munkámhoz, mert külföldön, jórészt Németországban dolgozom, és tudják, hogy az angolom brilliáns, tehát nincs kommunikációs bajom, de a németek szeretnék, ha megtanulnék németül.Ez tehát az én „rossz tanuló”i státusom története.Nagyon kedves egyébként, hogy szívügyének tekinti a tanulókat, és folyamatosan érdeklődik.Csak egy példát írok még: Van, hogy 56 órát egyfolytában dolgoznom kell, koncentráltan, rövöd evési ivási és WC-szükségletek leszámításával. Kifejezetten kedvelem Önt az elszánt küldetéstudatos nyelvtanárt, bárcsak mindenki így kezelné a saját szakmáját az országban!

    Válasz
  15. SZALAI LÁSZLÓNÉ

    Kedves András!

    Kérésemre csak július 12. után kapom meg a tankönyvet és a mellékleteit, így csak ezután tudok majd véleményt mondani. Kíváncsian várom, addig is szorgalmasan tanulom az eddig megküldött leckéket. A kiejtéssel van gondom, nekem ez még egy kicsit idegen, hogy a kiejtés sokszor meg sem közelíti a leírt szöveget. Ha megérkezik a hanganyag, nyilván egyértelműbb lesz ez a nagyszerű nyelv.

    Válasz
  16. Láng Áttiláné

    Tisztelt Neményi András!
    Levelében leírtak teljesen igazak rám is. Köszönöm, hogy erre a nyelvtanulási hibámra felhívta a figyelmemet. Nagyobb önbizalommal és ezzel az új módszerrel fejlesztem nyelvtudásomat ezután.
    Tanácsai mindig helytállóak, ez a nagy tapasztalatának ismérve.

    Válasz
  17. Bercsényiné Földházi Zsuzsanna

    Tisztelt Neményi András!
    Szerintem a a szövegértés a legnehezebb az angol nyelvnél.

    Válasz
  18. Némethné Mihályi Margit

    Ezek szerint én is rosszul tanulok, mert a szöveg olvasással és kiejtéssel próbálkozom és csak ezután hallgatom meg az anyagot. Iskolás éveim alatt németet és oroszt tanultam. Még most is előbb eszembe jut oroszul, mint németül, nem beszélve az angolról. Én nem akarok nyelvvizsgát tenni – abból a korból már kinőttem – csak a rövid távú emlékezetemet szeretném frissen tartani. Nagyon mérges vagyok magamra, ha a megfelelő kifejezés még magyarul sem jut eszembe. A keresztrejtvény fejtést már meguntam, már nem jelent kihívást. Ezért úgy gondoltam, hogy az internet világában nem árt egy kicsit tudni angolul. Mindezt megérti, ha elárulom, hogy 84 éves vagyok. Nagyon örülök minden tájékoztatásának, s megfogadom jó tanácsait.
    Továbbra is lelkesítsen mindenkit, mert jó érzés, ha az ember nem érzi magát analfabétának.
    Sok sikert kívánok munkájához!

    Válasz
  19. Neichel Lászlóné

    Többször kell elolvasnom, ahhoz, hogy valamennyire értsem.Sajnos keveset foglalkozom az angollal, vezetőként dolgozom, nyári tábort szervezek, továbbképzéseken veszek részt, de minden egyes részt lefűztem, és talán nyáron intenzívebben el fogom kezdeni. Köszönöm a lehetőséget az ingyen tanuláshoz! Neichel Lászlóné

    Válasz
  20. Csikós Zsuzdanna

    Teljesen egyetértek a leírtakkal. Úgy gondolom, hogy tényeg jobb előbb hallani, és aztán olvasni. Csak a hanganyag nem minden esetben áll rendelkezésre, akkor pedig nincs más megoldás.

    Válasz
  21. Ördög Nóra Eszter

    Szuper!
    Beszélgetni és beszélni szeretnék egyre jobban angolul – az olvasás már egész jól megy, pedig nekem nem is annyira szükséges.

    Válasz
  22. Ligeti Ádám

    Tisztelt Tanár Úr!
    Teljesen igazat adok Önnek. Amikor még nem írtak az emberek, beszélgetni azt szoktak.
    Üdvözlettel.
    Ádám

    Válasz
  23. Enid

    Udvozlom Andras!

    Igaza van!
    Nekem az segitett, hogy idezem: nem arra kivancsiak, hogy tudok angolul, hanem, hogy mit akarok mondani.
    Igy tudtam atbilleni a nemasagbol a beszedbe.
    Koszonom
    Enid

    Válasz
  24. TAMÁS Tibor NÉMETH

    4 évet élten azNDK-ban nem olvastam nagyon sokáigcsak a kollégákkal próbáltam szót érteni. Hibás gyakorlat volt mert tudtam „tolmácsolni” de nem tudtam volna megszerezni a nyelvvizsgát igaz nem is nayon kapacitáltam magam. Vissza kellett volna menni az elejére, hogy a névelőket és a vonzatokat megtanuljam nem értdekelt. 20 évig nem használtam a nyelvet, elkezdtem hálózati kereskedelemmel foglalkozni a vezetőim németek osztrákok voltak cipeltek tolmácsolni újra belerázódtam, azóta megint nem használom. Beiratkoztam Olasz nyelvtanfolyamra először mindig németül kezdtem válaszolni a tanfolyamon elég jól haladta egy nyáron be kellett pótolni két szemesztert mert a csoportom megszűt ősszel egész jól sikerült folytatni, de vagy 4 éve ezzel sem foglalkozom. A duolingon angolul tanulgattam de leálltam nem érdekelt tovább, mert automata értékelés bizonyos fordítási formákat nem fogadott el pedig a vejem (angol tanár) úgy értékelte , hogy helyes volt a megoldás. Mivel többször előfordult elment a kedvem, pedig már a nehezebb részeknél tartottam, de nincs kedvem hozzá. Tanulgattam törökül, és hollandul is de eze csak olyan szórakozás volt, hogy ne járjak kocsmába pedig egy ismerősöm azt mondta minek tanulokk, járjak kocsmába hamarabb meglátszik rajtam persze ez csak vicc. Végül is igazat adok Önnek fontos a hallás, de a saját hibámból kiindulva muszály olvasni.is.

    Válasz
  25. Sinka Béla Andrásné

    T.Tanár úr!! Örülök a leírt sorainak, egyet értek vele.
    Én is 70. évesen kezdtem el tanulni az angolt. Orosz és latin után nagyon nehéz és sokat kell gyakorolni, de a kijtéssel nagyon küszködöm. Angliában vagyok, a helyi nyelvet kiejtés szerint tanulom, ami nem egyenlő az irodalmi nyelvvel.
    További sok sikert kívánok!
    Tisztelettel :
    Klári

    Válasz
  26. Csikós Istvánné

    Kedves András!
    Telesen igazat adok Önnek.
    Német nyelvből többször voltam újrakezdő, különféle tanfolyamokon több éves kimaradásokkal. Így viszonylag sok szót ismerek, olvasott szövegből meg is értem. Hallott szövegből viszont keveset értek. A kezdő könyvet vettem meg Öntől, ami valóban elég unalmasnak tűnt,mert annál már többet tudok, de úgy gondoltam új módszert az elején kellene kezdeni. Itt elakadtam. Hanganyagot meg szívesen hallgatnék telefonról, mert a CD lejátszóm már nem működik. És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy 70.évemet kezdtem,és nehezen jegyzem meg az újat, de legalább a korábbiakat szeretném szinten tartani és használni. tisztelettel: Márta

    Válasz
  27. Szabó Józsefné

    Én soha nem voltam ügyes vagy jó a nyelvtanulásba. Szokták mondani;nincs nyelvérzékem. Benne vagyok a korban /70/. Szeretnék megtanulni franciaul, de senki nem biztat. Nem perfekt szeretnék beszélni, csak alap szinten. Vannak unokák, akik nem beszélnek magyarul, én meg franciául. Így mindig forditani kell nekúnk. Ők is szeretnének magyarul tanulni, de nem találnak hozzá anyagot. Esetleg ebben is tudna ön segíteni. Nekem is tudna egy jó módszert ajánlani? Ha válaszol megköszönöm . Üdvözlettel Rózszika

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Rózsika!

      Magyar nyelvtanfolyamot nem tudom, hol tartanak francia anyanyelvűeknek.
      Mi on-line tudnánk őket tanítani.

  28. Andrea Katonane Tulipan

    Kedves András!

    Az írott szöveget úgy ahogy értem a kimondottat hallás után már kevésbé. Azt kellene gyakorolnom azt hiszem. További sok sikert kívánok a munkájához! Üdvözlettel : Andrea

    Válasz
  29. Gergenyi Tibor

    Egyet értek mindennel.Az egész oktatási rendszerünk elavult.Még mindig a magolást erőltetik a mondatok és szókapcsolatok helyett.

    Válasz
  30. Pálinkás Jenő

    Fontos tanulásmódszertani kérdések.
    Köszönöm. Hasznos volt számomra.
    Jenő

    Válasz
  31. Szűcs Józsefné

    Tisztelt András!Egyetértek a leírtakkal.Sokféle tankönyvből többek között az Önéből is tanulom az angol nyelvet.Szerencsémre,van egy közêpiskolás unokám,aki nagyon jól beszél angolul,így vele szoktam a tudásomat tesztelni.Éppen nem vesznék el ,de még van hova fejlődnöm.Az Ön által küldött levkêket elmentettem,néha vagy talán gyakran,ahogy épp adódik előveszem.További jó egêszséget kívánok tisztelettel Teréz

    Válasz
  32. Szentgyorgyi Alexandru

    Istennek es a Nyelvmesternek hala haladgatok,termeszetesen az elorehaladott korom miatt lasabban !
    Koszonom !

    Válasz
  33. Felkai Lászlóné

    Hú ez így nagyon igaz!
    Az írott szöveget kb.értegetem ,de beszédet ajjaj.

    Válasz
  34. Szabó Pál

    Kedves András.

    Teljes mértékbe egyetértek Önnel és köszönöm, hogy ismét segített. Ugyanis én is elkövttem azt a hibát tanuláskor hogy nem a szövege hallgattam meg először. Megint tanultam valamit.
    Üdvözlettel Pál

    Válasz
  35. Csergő Antal

    Sajnos az elhangzott hosszabb mondatokat ne tudom végig követni, ami le van írva azt a magam sebességével tudom olvasni.

    Válasz
  36. Kováts Gyula

    Gimnáziumban ugyanaz a tanár volt az orosz és a latin tanárunk. Ennek megfelelően magyarul nem szólalt meg. Ha nem értettük oroszul, elmondta latinul és fordítva. Az orosz érettségimre emiatt nem kellett külön készülnöm! Persze ez 1968-ban volt! A feladott szöveget hatszor (!) el kellett olvasni, utána kiszótárazni és fordítással együtt újból kétszer-háromszor elolvasni. Így persze külön erőfeszítés nélkül meg is tanultuk a szöveget – fordítással együtt! Ez volt az ő módszere. 45 évvel később jártam először Rómában és a latinból szinte minden azonnal „beugrott”, amikor szükség volt rá! Persze az olasz kicsit más, de kezelhető! 72 évesen most a franciával próbálkozom (gimiben két évig azt is tanultuk), mert a lányom Párizsban él! (Könyvet már vettem Öntől!) Üdvözlettel: Kováts Gyula

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Gyula!

      Így szerintem is meg lehet tanulni egy idegen nyelvet:
      „…A feladott szöveget hatszor (!) el kellett olvasni, utána kiszótárazni és fordítással együtt újból kétszer-háromszor elolvasni. Így persze külön erőfeszítés nélkül meg is tanultuk a szöveget – fordítással együtt!…”

  37. Vermes László

    Kedves András.
    Rendszeresen nézek angolul filmeket, videókat, ha lehetséges magyar szöveggel.
    Kiváló gyakorlat nekem
    Üdvözlettel

    Vermes László

    Válasz