Nincs nyelvérzéke?

Egyik ismerősöm arra panaszkodott nekem, hogy nincs nyelvérzéke. Megkérdeztem tőle, hogy akkor magyarul hogyan tanult meg?

Erre azt válaszolta, hogy: „Az könnyen ment.”

Na persze.

Néhány éve megkértek, hogy írjak egy nyelvkönyvet, amiből magyarul lehet tanulni. Elkezdtem, és a második mondatnál elakadtam…

Tulajdonképpen már az első mondatnál elakadtam, mert a „Hogy hívnak?” kérdésre sem egyszerű megtanítani a választ.

György-nek, Ildikó-nak, Péter-nek, Júlia- Júliá-nak…
És ez az első mondat.

Ehhez képest egyszerű elmondani angolul, hogy
My name is …
/ máj ném iz … /

Vagy németül:
Mein Name ist …
/ májn náme iszt … /

Ugye, egy másik alapvető kérdés, hogy el tudja mondani, hol lakik.

Angolul valóban elég egyszerű.
I live in … Budapest.
/ áj liv in … Budapest /

Németül is egyszerű.
Ich wohne in … Budapest.
/ íh vóne in … Budapest /

Magyarul: Budapest-en, Bécs-ben, Pécs-ett, Vác-ott, Nyíregyháza – Nyíregyház-án…

Tényleg könnyű. Nekünk egyszerű, mert megtanultuk, de a külföldieknek nagyon nehéz.
Szóval, aki magyarul meg tudott tanulni, annak szerintem van nyelvérzéke.

Vagy rosszul gondolom? Ön szerint tényleg könnyű volt megtanulni magyarul?
Érdekel a véleménye! Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

501 hozzászólás a(z) “Nincs nyelvérzéke?” bejegyzéshez

  1. ULLIK BÉLA

    Kedves András!
    A tanulás folyamatba van. Van az az előnyöm hogy a menyenm is Angol tanár. Tehát jó az anyag amit kaptam Öntöl és tanulok.

    Üdvözlettel:

    Ullik Béla

    Válasz
  2. Kertész Béláné

    Szerintem minden akarat kérdése, vagyis a hozzáállás és ez mindenre igaz. Van egy negatív példám- régen a leányomat hoztam haza a bölcsiből busszal és az egyik Anyuka selypítve beszélt a gyermekéhez, amit én
    nem tudtam megállni és rászóltam, hogy helyesen beszéljen,ebből persze sértődés lett, így inkább leszálltunk.
    Egy másik-pozitív, volt az óvodának kihelyezett logopédusa és 5-ik csoporttól már foglalkoztak a gyermekekkel-
    3 hangzót kellett helyesen gyakoroltatni és félév alatt ki tudtuk javítani-tehát a gyakorlás,szorgalom meghozta
    a gyümölcsét-, ismétlés a tudás atyja-a nyelvtanulásnál is érezhető, tudjuk korrigálni a helytelen kiejtett szavakat, csak igenis foglalkozni kell vele ezt saját magamnak írtam, mivel egy kicsit hanyagoltam az
    angollal történő foglalkozást sajnos (ezt ne kövessék mások!)A gyakorlás meghozza a sikert!

    Válasz
  3. Czeglédi Éva

    Kedves Neményi András! Nem gondolnám, hogy magyarul könnyű lett volna megtanulni. Bár nincsenek ilyen irányú emlékeim. A gyermekem beszédtanulását, -fejlődését viszont figyelemmel kísérhetttem. Úgy gondolom, hogy a kisgyermekek számára is szükséges a motiváció, az akarat és a kitartás ahhoz, hogy megtanuljanak valamit. A piciknél ezek nem tudatos dolgok, de úgy gondolom, mégis jelen vannak. A beszéd-véleményem szerint-hosszú, kitartó, kemény munka eredménye.
    Végül az e-mail címében feltett kérdésre válaszolva: azt hiszem
    , van nyelvérzékem, de ez önmagában kevés.

    Válasz
  4. Szőnyeges

    Bizonyára van aki könnyebben és van aki nehezebben sajátít el valamit…. szolgalommal kompenzálható!

    Válasz
  5. Cserfalvi Ferenc

    Kedves András!
    Úgy gondolom, mi nem megtanultuk, hanem „eltanultuk” vagy „elsajátítottuk” szüleinktől , környezetünktől ezt a kivételes nyelvet.A suliban már csak a fonetikát tudták szépíteni. Hisz nem ezért van, hogy minden tájegység másképp beszél?

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Ferenc!

      Általános iskolában és gimnáziumban is tanulunk magyarul.

  6. Fövényi Endréné / Katalin

    Őszínte vagyok, könnyű volt megtanulnom magyarul. Az Édesanyám mondta, hogy szerencsés ember vagyok, 10 hónapos koromban már beszéltem és nem voltam pösze.
    Ez szerintem egy adottság volt a számomra
    Nem dicsekedni akartam, bocsánat.

    Válasz
  7. Raczne Varga Maria

    Kedves Andras mivel anyanyelv igen bár a nyelvtani részével biztos voltak nehézségek.szeretnem megköszönni az Ön leckeit nagyon sokat segítenek sok szót tudok nekem a mondat osszerskas okoz gondot ezért nagy segítség Ön néztem a könyveit biztos jók de fél éve már nem tartózkodom otthon így nem áll modomba vásárolni.egyenlore tisztelettel Maria

    Válasz
  8. Lantos Gyula

    Tisztelt, András Tanár Úr!
    Én, az Anyatejjel szívtam magamba, a Magyar nyelvet!
    Nem kellett tanulni, hiszen körülöttem, amint meg születtem mindenki magyarul beszélt!
    Amikor Németorszában dolgoztam, nekem is meg kellett tanulnom, a német nyelvet! rá voltam kényszerítve.
    Nem volt könnyű!
    Tisztelettel: Lantos Gyula

    Válasz
  9. Arany Zsolt

    Kedves Nyelvmester! Köszönöm, hogy érdekli a véleményem! Nos, a gyermekkorban megtanult nyelv más, mint a későbbi. Egyrészt a gyermeki agy másként reagál a tudás megszerzésére, mint a felnőtt korban való ismeretek elsajátítására, másrészt a kezdeti időszakban a gyermek és környezete kapcsolat napi szintű sok órai kapcsolatot jelent. Ha a gyermekhez ekkor nem beszélnek, akkor általában néma, vagy csökkent képességű lesz! De visszatérve a kérdéshez. Az tagadhatatlan, hogy léteznek egyéni különbségek, hiszen ha nem így lenne, akkor mindenkiből „NYELVMESTER” lehetne! A nyelvérzék egyébként egy rém egyszerű kérdéssel „megoldható”! Nevezetesen: „Repetitio est mater studiorum!!!” Ismétlés a tudás anyja. Tervszerűség és rendszeres gyakorlás! – az előbbi latin bölcsesség hűen kifejezi a dolog lényegét. Bármilyen nyelvet meg lehet tanulni, csak rendszeres és sok munkát kell fektetni bele! Az Ön módszere kitűnő, a könyvei is csodálatra méltóak! Boldog vagyok, hogy csatlakozhattam a CSAPATÁHOZ! Egyébként a zenei munka hasonló, hiszen az is csak megfelelő mennyiségű, pontos gyakorlás hatására gyümölcsözik, de ott is vannak, ill. voltak zsenik! Pl. Kocsis Zoltán, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, hogy másokat ne is említsek! Kodály talán az egyik legtöbb doktorátussal rendelkező tudósa volt a világnak! Kész csoda, hogy a halála előtti héten még ógörög nyelvből írt disszertációt! Tisztelettel köszönti és további jó egészséget kíván: Arany Zsolt zenetanár. Tata, 2020. 06. 23.

    Válasz
  10. Erzsi

    Kedves András!
    Anyanyelvünk szóban benne van a lényeg, anyánktól, apánktól, a családtól hallott első szavaink a tudatunkba ivódtak. Aztán egyre többet tanultunk másoktól, az oviban, iskolában, majd pl. szakmai szavakkal is gyarapodott a szókincsünk. Így tanultunk meg az évek során beszélgetni, tájékozódni. A szókincs persze függ az egyén körülményeitől is, lehet általános, tudományos, szleng, argó amit csak mi értünk az anyanyelvünkön😀 Üdvözlettel Erzsi😀

    Válasz
  11. Berend Miklós

    Köszönöm az eddigi fáradozását Tanár úr, de a jövőben nem kívánom folytatni a nyelvtanulást.

    Válasz
  12. Fehér Gyuláné

    Én középiskolában oroszul, latinul, a főiskolán oroszul tanultam, Szerettem nyelvet tanulni. A lengyel és német kirándulásokon(2-3) hét, mindig oroszul tolmácsoltam. Nagyon könnyű volt mindkét nyelv, pedig max heti 2 órában tanultuk.
    Engem az angol kiejtése és a leírása közti óriási különbség zavar. Sajnos úgy álltam hozzá,h. ezt képtelenség megjegyezni Tudom , ha lett volna lehetőségem fiatalon tanulni..sokkal könnyebb lett volna. A német beszéd 2 hét alatti gyakorlása egy nemzetközi tábor gyerekei között igazán jól ment . Pedig annak sem egyszerű a helyesírása! ….és a magyarnak? Ennek legalább annyi, h. általában amilyen hangokat ejtek olyan betűkkel írom……”. és aztán jön a neheze.” .

    Válasz
  13. Baráth

    Tisztelt András Mivel mi Magyarok ebbe születtünk nekünk könnyű a magyar nyelvet elsajátítani,Persze a tájszólások miatt szintén van értelmi változás ami szintén befolyásolja a tartalmat.

    Válasz
  14. Zsoka Rába

    Neményi András!Tiszteletem az idegen nyelvtudásaiért!Irigy is vagyok!Egyébként senkitől semmit sem irigylek,csak az idegen nyelvtudását.Viszont én meg mindig csak elkezdtem meg abbahagytam a nyelvtanulást!Ez lustaság is!Jó éjt!Zsóka

    Válasz
  15. Schumeth Erzsébet

    Az én részemről nem a nyelvérzékkel van baj, hiszen szeretem a franciát, amiből csak egy szemesztert végeztem, az orosz nyelvet is könnyűnek találom, a német nyelv is tetszik, könnyű – már a kiejtése -, az angolt is elkeztem, de ami a gondot okozza nálam, az a kitartás.

    Szeretettel Erzsi

    Válasz
  16. Schenk István

    Kedves András!
    Amikor megvettem az Angol első kiadását akkor azt hittem,hogy talán sikerül megtanulni a legalapvetőbb dolgokat.Akkor még volt reményem ,hogy eljutok Angliába .Azóta már nincs motiváció,nincs jó hallásom és türelmem sincs.Ha nem sikerül az egyik nap megtanultakat másnap felidézni akkor el megy a kedvem tőle és nehéz újra neki ülni . Ami a Magyar nyelvet illeti azt nem tudom nem emlékszem rá,de biztosan nehezen mert még ma sem tudok helyesen beszélni. Bár ezt megtanultam,mert a kis unokám rám szólt,hogy nem innák hanem innék egy kis vizet .OSZTÁN biztosan van még más is csak most nem jut eszembe. Kedves András ha olvassa a levelem ne vegye úgy,hogy viccet csinálok a feltett kérdésből de biztos vagyok benne, hogy többen beszélik az anya nyelvüket helytelenül mint helyesen . Üdvözlettel: Schenk István.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves István!

      Az anyanyelvünkön is vétünk hibákat.

  17. Zoltán Tibor Tóth

    Szerintem aki akar az megtud tanulni bármilyen nyelvet.Nekem állítólag nagyon jó nyelvérzékem van. 1970-ben elkezdtem tanulni olaszul, apám könnyen gyorsan nyelvkönyvéből. 1971-ben már olaszul beszéltem Modenai ismerőseimmel és mentünk a Balatoni KIsz táborokba esténként csajozni. De aztán sok dolog közbe jött és szinte elfelejtettem.
    Üdv.

    Válasz
  18. Rauscher Tamás

    Tisztelt András,

    Bár nincsenek pontos emlékeim a dologról,de feltehetően,mivel anyanyelvi környezetben éltem,s nem is hallottam más nyelveket,viszonylag könnyen mehetett a dolog,nyelvtani szabályok elsajátítása nélkül.Ha néha belegondolok a magyar nyelv szabályaiba,kiver a veríték,hogy mennyire nehéz.Vagy csak annak tűnik.Az idegen nyelvvel,szerintem más a helyzet.Mivel nem élek abban a nyelvi közegben,számomra szükségesek a nyelvtani szabályok,melyek segítségével önálló mondatok megalkotására válok képessé.
    Üdvözlettel:

    Rauscher Tamás

    Válasz
  19. Madarász Éva

    Üdvözlöm Neményi Úr!

    Igen, az anyanyelvünket legyen az bármilyen, könnyen tanuljuk meg, mert ebben az esetben valójában nem a klasszikus értelemben vett nyelv tanulásról van szó. A gyakorlatban sajátítjuk el a környezetünkben élőktől.

    Válasz
  20. Antal

    Tisztelt Neményi András úr!
    Mivel magyarnak születtem, így beleszülettem abba a világba ahol magyarul beszélnek, így csakis annyira volt nehéz megtanulni a magyar nyelvet, mint bármelyik gyermeknek megtanulni a saját anyanyelvét.
    A magyar nyelv a világ legszebb de egyben a legnehezebb nyelve, de én őszintén szeretem.
    Tudom, sok nyelven lehet beszélni, de a magyar az az anyanyelvem! Ez a véleményem.

    Válasz
  21. Dankó Jánosné

    Üdvözlöm!
    Válaszom, a magyar nyelvet az anyatejjel szívtuk magunkba, környezetünkben mindenki magyarul beszélt. Itt a válasz arra, hogy miért volt nekünk könnyű a magyar.
    Tisztelettel Dankóné

    Válasz
  22. DURÓNÉ Zsuzsanna

    Kedves András! Már azt hittem többet nem ír egy kis biztatás sokszor jól jön. Magyarul megtanulunk észre sem vesszük, de 52 évesen nem forog már úgy az agy, főleg napi 8 óra szellemi munka után.
    Köszönöm ha néha érdeklődi
    Tiszfelettel:Duróné Verebi Zsuzsanna

    Válasz
  23. Mariann

    Magyar szakos tanárként szerintem nehéz megtanulni magyarul,a férjemet pl .40 éve nem tudtam megtanítani,hogy az ul-ül mindig rövid és ez csak egy példa

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Az én feleségem is sokszor kijavítja a magyar beszédemet.

  24. Besze Istvánné

    Kedves Neményi András!
    Véleményem szerint a gyerekek sokkal könnyebben tanulnak nyelveket, mint a felnőttek, hiszen már az édesanyjuk hasában is azt hallják.Kicsiknél nem ritka, hogy folyékonyan beszélnek 2-3 nyelvet is, hiszen nem ritkák a vegyes házasságok!
    Szerintem megkönnyíti a tanulást, ha azon a nyelvterületen él az ember, amit tanul, vagy van zenei tudása, hallása, és jó memóriája.

    Válasz
  25. Váli Tiborné /Julika/

    Kedves András!
    A felnőttek elmondása alapján, én nagyon hamar beszéltem és nem voltam pösze sem. Ez valószínű azért
    volt, mert a körűlőttem élő felnőttek nem gügyögtek nekem.

    Válasz
  26. Németh Ferencé

    Üdvözlöm Uram. Magyarul könnyű volt, hisz szüetésemtől kezdve csak MAGYAR beszédet hallottam, persze éveken át. Az ANGOL nyelv már nehezebben megy, főleg 74 évesen. De birkózom vele. Nyilván ha fiatalabb lennék azért könnyebben megtudnám jegyezni a feladatokat, így viszont egy-egy feladvány kb két hét mire rögződik bennem. De nem adom fel még így sem. Köszönet az érdeklődését. Ha van jobb ötlete, hogy jobban haladjak, elfogsdom.

    Válasz
  27. Fulop gyula

    Szerintem van csak en mar egy kicsit lezseren fogom a dolgokat. Lehet hogy ez mar a korom atka es en mar csak hobbibol zanulok. En mar evek ota nem utazol
    Boztos ez is kozre jatdzik
    Udb gyula

    Válasz
  28. Monostori Ervin

    Kész van már a magyarul tanító könyv?
    A vejem francia, jó lenne, ha megtanulna magyarul.
    Szívesen vennék neki egy ilyen nyelvkönyvet.
    Üdv.
    Monostori Ervin

    Válasz
  29. Kichler Györgyné

    Természetesen könnyen megrtanultuk a magyar nyelvet hiszen ez a mi anyanyelvunk, amit első elemiben napiszinten tanították nekünk az iskolában. Ugyanakkor én angol óvodába jártam és az ott tanultakból mára már semmit nem tudok.

    Válasz
  30. Kovácsné Pécsi Henrietta

    Kedves András!
    Nem, nem egyszerű megtanulni magyarul. Csak benne élünk és ragad ránk a jó és a rossz is. Vagyis a tájnyelv. Van egy 4. osztályos gyermekem, aki mindjárt 5-es lesz. Rajta látom magam, én ugyan így szenvedtem a helyesírással, tudja a szabályokat, de, amikor ír, fogalmaz, akkor nem jön neki automatikusan. Én már meglett felnőtt fejjel sokat tapasztalva jövök rá, látok, értek meg dolgokat, látok meg összefüggéseket. Jé ez tényleg ilyen egyszerű, de ehhez kellett nagyon sok tapasztalat, írás, olvasás.

    Üdvözlettel: Kovácsné Heni

    Válasz
  31. Martók Mátyás

    Kedves András!
    Az, hogy a magyar nyelv könnyen ment-e? Szerintem nem, még most sem vagyok, 47 évesen teljesen biztos sok nyelvtani kérdésben! Ha úgy érzem a feleségemmel átszoktam nézetni! A nyelv érzékről csak annyit én mindíg azt gondoltam nagyon jó a nyelvérzékem egyszer pár éve dolgoztam Romániában 11 napot és amit 11 nap alatt tanultam mai napig tudom az ott élők azt mondták nagyon szépen beszélek, szerintem csak jól másolok, utánzok szerintem csak figyelek a kiejtés részleteire! A német nyelvet próbálom most elsajátítani mert van tervem német nyelvterületen! De nagyon nehezen maradnak meg a szavak a nyelvtan nem is érdekel csak a szavak azzal már alap szintén elboldogulnék.Vagy rövid mondatok amikkel már meg tudnék indulni ja és valószínűleg többet kellene foglalkozni a tanulással hiszen már siker élményem is volt! Vettem 50 órát! És a nyelvtanár nő mikor olvasni kellett németül azt mondta nagyon szépen olvasok! Meglepődtem de arra gondoltam, hogy a rengeteg hang anyag amit hallgattam 1 éven keresztül az segített!

    Üdvözlettel:Martók Mátyás 😃

    Válasz
  32. Tatay Tibor József Ügyvezető és tulajdonos

    Kedves Neményi András Úr!
    Tisztelt Nyelvmester! Merem mondani: BARÁTOM!

    Fiatalságomban és aktív koromban úgy éreztem, hogy nagyon jó nyelv érzékem van!
    A szenilis koromban már a magyar nyelvemmel is sok gondom van, Percekig eltart amíg valamelyik szót megtalálom és a nyelvemre tudjam tenni.
    Azért vagyok ilyen bátor az aktív koromról, mert abban az időben sokkal hamarabb megértettem az idegeneket minta jól képzett társaim. A Moszkvai Anyakönyvi Hivatalban megkérdezték tőlem? ” Miért mondja őn, hogy nem orosz?” Mind ezt
    két hónap ott tartózkodás után. Öt velem együtt oda küldött öt nyelv vizsgás kollégáim helyett sokszor nekem kellet menni ügyet intézni, Állítom, hogy mind ezt kevesebb mint 100 as szókincs mellett.

    Válasz
  33. Hidegkuti István

    Tisztelt András!
    Teljesen egyetértek Önnel, aki akar az meg tud tanulni akár több nyelven is beszélni.
    Meg kell tanulni a szavakat, sokat hangosan olvasni és hallgatni a tanulandó nyelvet, kinek hamarabb kinek később, de menni fog.

    Üdv.
    István

    Válasz
  34. Kecskés Tibor Zsolt

    Amibe beleszületünk, az jön magától. Elég, ha megfigyeljük a dolgokat, megpróbálunk kommunikálni. Ha megpróbálok beszélni, utána a többi jön magától.

    Válasz
  35. Márton Bíró

    Üdvözletem, András!
    Azt hiszem, az anyanyelvet – bármilyen nehéz is legyen az Kínától Afrikáig – mindenki könnyen megtanulja, hiszen beleszületik és hosszú időn keresztül gyakorolja! Nem csak a beszédhangzást, de az adott nyelvre, népre jellemző gondolkodási sémát is megtanulja! Ezért szokták azt mondani, ahány nyelvet beszélsz, annyiféle ember vagy!
    A nyelvtanulásról pedig továbbra is az a véleményem, hogy nem nyelvérzék kell hozzá, hanem fül, hallás! Mert minden nyelvnek van egy hangzása, ritmusa, ezért a jó zenei érzékkel megáldott emberek sokkal könnyebben tanulnak nyelveket, mint a botfülüek :-D

    Válasz
  36. Erszény István

    Kedves András!
    Hosszú folyamat a nyelvtanulás. Lehet az akár az anyanyelv is. De a külömbség az, hogy az anyanyelv tanulása már embrió korban elkezdődik és a ravatalig tart. Mégsem tökéletes.
    Az első szakasz hiányzik az idegen nyelv tanulásnál . Ezért nem tudunk megtanulni tökéletesen idegen nyelvet.
    Szép napot kívánok !

    Válasz
  37. Gyenese Endréné

    A mai tudomány szerint, az ember már magzati kortól tanulja az anyanyelvet, mert a pocaklakó is halja az édesanyja hangját, tanulva a hanglejtést- haghordozást.Születése után pedig még két-három évre van szüksége, hogy megfelelő szókincsre tegyen szert, a mindennapi kommunikáláshoz.Tehát anyanyelvünk megtanulására is időre van szükség.Napiszinten hallani, gyakorolni kell!!! Kiejtési nehézségek pedig kisgyermekeknél is adódnak, van akinél ez felnőtt korra is megmarad.Talán azért könnyebb az anyanyelv megtanulása, mert nem zudul rá az emberre egyszerre a rengeteg ismeretlen szó és a nyeltani szabály. Szerintem idegen nyelv tanulához,az adott nyel logikáját is meg kell érteni!

    Válasz
  38. Vitkó Ferenc

    Üdvözlöm
    Én nem emlékszem rá,hogy könnyen tanultam volna-e meg magyarul. Hiszen kisgyerek korában tanulja meg
    az ember a nyelvet.Késöbb az alapok után már köny-nyebb egy-egy szót,mondatot megtanulni. Viszont azt mondhatom,hogy már kisgyerekként a legjobb az idegennyelveket tanulni.Mindkét gyermekem már ovodás kortól tanult idegen nyelvet.Ma márcsak csiszolják a tudásukat.

    Válasz
  39. Oroszi Attila

    Jó napot kedves András.
    Nem ugyan az a nyelvtanulási készség kisgyek korban és felnőtt fejjel. Minden kisgyereknek megvan az a képessége hogy anyanyelvét megtanulja. Ezzel rögzül egy gondolkozási mód is. Ezért nehéz megtanulni idegen nyelvet a magyarnak, és akki megtanultak magyarul azok közül kevesen mondják higy ez a nyel egy könnyen megtanulható nyelv. Vajon miért? Ők is könnyen megtanulták az anyanyelvüket, nekünk viszont nehéz megtanulni az ő nyelvüket. Vajon miért?

    Üdvözlettel
    Attila

    Válasz
  40. Majer Olga

    Nekünk igen mert ebbe születtünk bele, de tényleg a leg nehezebb nyelv a magyar

    Válasz
  41. Sona Gubacsi

    Szia! Sajnos fiatalon könnyen ment és ráadásul magyarul könnyen ment , mert csak dupla betűket kellet megtanulni , hogy kell olvasni és lehetet megnézni szavakat mit jelentet, de angolul itt a nagy baj másképpen írják és másképpen mondjak . Én soha nem tanulom angolul ami szomorú . Magyarul ha ember nézte TV-é akkor könnyen ment de itt nézhetem a TV akkor sem tanulom meg. No szóval már bu…… vagyok vagy öreg , de az mondjak nem számít kor

    Válasz
  42. Petra

    Valóban, aki a Magyar nyelvet megtanulta, az angol már nem akadály. A magyar az egyik legnehezebb nyelv a világon, a külföldieknek szinte lehetetlen 1-2 év alatt megtanulni magyarul úgy hogy azt helyesen is beszéljék. Az angol kb. 10-ből 9x könnyebb mint a magyar nyelv. Aki fel akarja adni az angol nyelv tanulását, igazából csak azt sugallja hogy magyarul se teljesített a legjobban a magyar órákon.;D

    Válasz
  43. Istvan István

    Kedves András!
    Köszönöm azt a mérhetetlen energiát,ötleteket, amit segítségül ad (küld) a holtpontok lekűzdéséhez. A nyelvérzékről nem érdemes beszélni (az pótcselekvés) Ami hiányzik a jó eredményhez az az akaraterő, a vágy, hogy megértsék amit akarunk és azt is, amit nekünk mondanak. Restelkedve köszönöm meg a jószándékát,de a jó eredményért még küzdenem kell!
    Üdvözlettel: G. István

    Válasz
  44. Völgyi László

    Kedves András !
    Anyanyelvi szinten megtanulni , kommunikálni bármely nyelven /a magyar kivételesen nehéz/ nagyon nagy feladat , egy élet is kevés talán hozzá . Egy úgynevezett „konyhanyelvet ” sem egyszerű, de kivitelezhető, megoldható feladat …. még idősebb korban is .
    A bemutatott példa jó ,de nem egészen korrekt … Az, hogy az én nevem László , egy cseppet más mint az, hogy engem László-nak hívnak / habár helyettesthető megoldás /. DE ! nem ez a fontos …
    Azt kell gondolnom , hogy nem olvasta a jun. 1o.-én írt őszinte soraimat mert, akkor értené és tudná , hogy nálam nem a nyelvérzék megléte ,vagy hiánya a PROBLEMA ….! ? .

    Maradok Tisztelettel : V ö l g y i László

    Válasz
  45. Kiss imre

    Tisztelt Neményi András!
    Szerintem meglehet csak kitartás szorgalom és jó anyag kell .
    Üdvözlettel
    Imre

    Válasz