Nincs időm még könyveket is olvasni…

Sok tanuló írt levelet, hogy nagyon szívesen olvasna könyvet, de mikor? Annyi dolga van, hogy nem fér bele az idejébe.

Egy félreértést szeretnék eloszlatni: nem azt mondom, hogy napi 8 órát töltsön könyvolvasással (bár az kétségtelenül rendkívül látványos fejlődést eredményez már egy hónap alatt). Nem kell vele naponta órákat töltenie, elég, ha rászán egy nap 10 percet! Az a lényeg, hogy minden nap fordítson tíz percet könyvolvasásra (nem csak szökőévenként egyszer).

Nagyon sokan vagyunk, akinek van naponta tíz perc „üresjárata”. Például amikor buszon vagy vonaton utazunk, vagy épp várunk valakire. Arról a megdöbbentő tényről már nem is beszélve, hogy átlagosan a magyarok 5 és fél órát tévéznek naponta. Ezt tudta?

Legyen része a könyvolvasás az életének!

Önnek mikor vannak üresjáratai?
A nap melyik részében tud 10 percet olvasásra szakítani?

Véleménye fontos számomra, kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

84 hozzászólás a(z) “Nincs időm még könyveket is olvasni…” bejegyzéshez

  1. Kollár Vilmos

    Tisztelt Nyelvmester!
    Sokszor van időm,olvasni szoktam.”2000-nél több könyvem van.Olvasni gyerekkorom óta szeretek.A nyelvtanulás sajnos nehezen megy.
    Üdvözlöm

    Válasz
  2. Izabella

    Gyakorlatilag egész nap van lehetőségem 10-10 percekre. Többnyire magam ura vagyok a munkában.

    Válasz
  3. Mitring Tamás

    Csak egy döntést kell hozni, hogy akar-e időt fordítani rá az ember. Ha akar,akkor fog találni sokkal többet mint 10 percet és az benne az érdekes, hogy a talált idő nem is hiányzik sehonnan.

    Válasz
  4. Ágnes

    Pár hónapja már nyugdíjas vagyok, így tulajdonképpen bármikor tudok időt szakítani az olvasásra.
    Mégis leginkább este szeretek olvasni, amikor a teendőimet már elvégeztem, vagy a vonaton, útban az unokáim felé.

    Válasz
  5. varadi ibolya

    Én minden nap olvasok ha keveset is ujságot olvasok tv nézek internezek szoval szeretem a pörgést

    Válasz
  6. Gabi

    Az utóbbi időben rászoktattam magam, hogy a buszon mindig olvassak, vagy angol könyvet viszek, vagy valamilyen pozitív tartalmú könyvet. Mindig van olvasnivaló a táskámban, hogy ne legyen holt időm.

    Válasz
  7. Éva

    Én az idegen nyelvű könyvek olvasását nagyon fontos nyelvtanulási módszernek tartom. Enélkül nem is lehet jól megtanulni egy idegen nyelvet. Csak szövegkörnyezetben értjük meg igazán az adott nyelven való gondolkodás, kifejezésmód lényegét, és szokjuk meg azt, hogy a cél a megértés, de tilos fordítani.
    Mikor legalább 10 percig utazom bármely járművön, előveszem a könyvem, és olvasok. Ha nem utazom, akkor este vagy reggel szakítok fél órát olvasásra. Észre sem veszem, és megtanulok egy idegen nyelvet.
    Óriási élmény felfedezni egy számunkra új kifejezésmódot, és azt az élményt, hogy akkor is megértem a szöveget, ha közben nem is ismerem a szavak jó részét. Majd később rájövök, hogy már sokkal gazdagabb a szókincsem, és bár nem tudom a nyelvtani szabályt, mégis helyesen beszélek. Pedig én csak olvastam!

    Válasz
  8. Pozsonyi Pál

    A hét öt napján reggel héttől háromnegyed nyolcig , valamint du szintén háromnegyed órát.
    A BKK járművein.

    Válasz
  9. Mihály

    Napi egy-két órát tudok időt szakítani arra, hogy olvassak. Rengeteg bepótolni valóm van. Mindig a napi feladataim szabják meg, hogy mikor ülök le olvasni, de mindig szerét ejtem.

    Válasz
  10. Pintyő

    Kedves András !
    Egy jó recept kellene a nyelvtanulásra egy olyan embernek a ki 70 évét már betöltötte és mai nap is napi legalább 10 órában szellemi munkát végez. Aktívan sok embernek tanácsot ad, és szeretne angolul megtanulni mert, mert a gyerekei az USA államban élnek a 7 unokájával.
    Napi aktív szellemi munka után, már fáradtan csak egy vers olvasás fér bele elalvás előtt. Üdv Pintyő

    Válasz
  11. Varga Erika

    Nekem délután 3 és 4 óra között van üresnek mondható járatom, amikor is munka után utazom haza.

    Válasz
  12. Torrent Tóth Sándor

    Én elmondom a saját receptemet, hátha másoknál is beválik? Nagyon szeretem az állatokat kutyákat , macskákat és madarakat magam is tartok és tenyésztek hobby szinten és az interneten keresztül sok olvasni valót lehet találni és olvasni idegen nyelveken is, csak utána kell nézni! Ráadásul ez kedvelt időtöltés ia lehet, hiszen az ember szívesen cdinálja ,pláne ha a hobbyjáról van szó. Oly annyira hogy, bármilyen elfoglalt keres rá időt és közben tanul, mint a jó pap! Hobbija pedig szinte mindenkinek van. Ennyi. Jó olvasást kívánok mindenkinek. Sándor

    Válasz
  13. Seregi Teréz

    Én választom meg,de az este a legalkalmasabb.. utazás közben is ,ha tömegközlekedem.

    Válasz
  14. H.kata

    Általában reggel 5 kor kelek, hogy az 1 órás meditáció beleférjen, utána 10-20perc hálát adok mindenemért, majd 20perc torna, és 20 perc olvasás. Van úgy, hogy vmi közbejön és másképp alakul, de azért nem dől össze a világ, bár megjegyzem: ilyenkor ez hiányzik.

    Válasz
  15. Mátyás 74

    Kedves András,
    Helyzettől függ, van-e mindennap 10 percünk.
    Szerintem, ha elkötelezzek vagyunk nyelvet tanulni, akkor lesz.
    Most a Duolingoval készülök, nagyon kedvelem, tetszik,ahogy figyelmeztet, hogy itt az ideje…
    Az olvasást nagyon fontosnak tartom, az oroszt is így tanultam.
    Most azzal foglalkozom, milyen könyvet használja olvasásra, ill. hogyan jutok hozzá.

    Köszönöm levelét,

    Mátyás

    Válasz
  16. Balogh Ibolya

    Tv-t nem nézek, internetezés (filmnézés) sajnos befejezve, (beteg a szemem) maradt az olvasás, de egyszerre csak pár oldal.
    Aktív koromban bármennyire elfoglalt voltam, mindig olvastam. A polcon vártak az angol nyelvű regények, de akkor ezek olvasásához nem volt türelmem. Amint nyugdijba mentem, teljes erővel nekiláttam pótolni a mulasztást. Hihetetlen öröm volt végre elolvasni az „Ezt látják a csillagok”-at eredetiben, a csodálatos Pearl Buck regényeket, és a remek amerikai szinész-életrajzokat. Vastag könyvet már nem merek kézbe venni, de legújabb szerzeményemet Cronin: The Spanish Gardener c. regényét kiolvastam és most csigalassúsággal forditgatom, mert szeretnék a férjemnek örömet szerezni felolvasásával. (Igen hosszú életet kellene élnem, hogy a könyvnek legalább a feléig eljuthassak). Korábban több könyv forditásába belefogtam, és egészen addig dolgoztam rajtuk, amig meg nem láttam magyar nyelvű kiadásukat, (amiről nem tudtam), akkor csalódottan abbahagytam a forditást, ami bizony, nem is olyan egyszerű dolog. Ha valaki gyors sikerélményt szeretne, vásároljon Bookworms-ot.Legkedvesebb regényem Dickens: Copperfield Dávidja. A gyönyörű regényt oda-vissza elolvastam eredetiben, iszonyú sok szótárazással. Amikor megláttam az egyszerűsitett, átdolgozott kiadást, nem valami nagy lelkesedéssel, de megvettem és elolvastam. Hát bizony, nem olyan szép, mint az eredeti, de nem is kellett a szótárt használnom. Végülis a regény hangulata és a történet felidézte bennem az eredeti gyönyörű élményt. Ugyanigy Bookworms kiadásban elolvastam a Great Expectations-t (Szép remények). Nagyon könnyen emészthető volt, míg az eredetit nem voltam képes elolvasni. Mégiscsak aktiv koromban kellett volna elkezdeni angolul olvasni, de már késő/vagy nem?

    Válasz
    1. Neményi András

      Kedves Ibolya!

      Önön múlik, hogy érzi.
      Örülök, ha egyszerűsített könyveket olvas.
      Ha nem bírja a szeme, hallgasson zenét.
      vagy próbáljon meg hangoskönyvet olvasni.

      Üdv,

      András

  17. Erzsébet

    Könyvtárba járok ,így hozzájutok sok-sok olvasnivalóhoz.Általában délután, és este olvasok a Tv nézése helyett.
    Még annyit szeretnék elmondani,hogy a gyász feldolgozásában nagyon sokat segítettek a könyvek, amit a könyvtárosok a kezembe adtak.

    Válasz
  18. Kovács Árpád

    Gratulálok a korrekt búzditási stil!ushot ! Valóban idő és idő kell ehhez is , mind mindenhez !
    Szuper az akaratnövelő instrukciós módszer !
    Üdvözlettel : Árpád

    Válasz
  19. Földesi Tibor

    Pontos időt nem tudok mondani de elalvás előtt midig szoktam egy kicsit olvasni.

    Válasz
  20. Dézsi Julianna

    Rendszeresen olvasok TV -t 6 éve egyáltalán nem nézek nem érdekel a sok hazugság

    Válasz
  21. Sándor József

    Amikor a tömegközlekedésben van ülőhely, akkor, utazás közben tudok olvasni. Ez napi 20-40 perc. Naponta, átlagosan, még 40 percet tudok az otthoni teendők mellett olvasni.

    Válasz
  22. Virág Ferencné

    Fiatalabb koromban rengeteget olvastam, naponta több órát! Most már sajnos elég gyenge a szemem és sokkal kevesebbet tudok elolvasni, mivel mire a lap aljára érek elfárad a szemem. De így vagyok a tévè nèzéssel is!

    Válasz
  23. Miklos Gergely

    Mivel nyugdijas vagyok, szinte az egesz napom raeros.
    TV-t nem nezek, nincs bekotve. Hireket a computeremen nezem, azonkivul filmeket a youtube-on.Az angolt az utcan es vasarlaskor gyakorlom.Csak konyhanyelv szinten.

    Válasz
  24. Zsuzsa

    Általában délután 4 és 6 óra között van időm, de én is szívesebben venném a CD-s megoldást, mert azzal legalább a helyes kiejtést is hallanám.

    Válasz
  25. Ferenc

    Tisztelt Tanár Úr !
    Olvasásra általában a kora reggeli órákban van némi időm amikor még a család alszik-
    Üdvözlettel: Ferenc

    Válasz
  26. Dévényiné Vincze Emma

    Magam osztom be az időmet nyugdijas vagyok. TV-t nézni csak este szoktam, a sorozatokat /szappanoperákat/ nem nézem. Eddig nem volt időm, sem lehetőségem az angol nyelv tanulására, ezért döntöttem úgy, hogy nyugdíjasként megvalósítom az álmomat. Igaz nagy kertem van, benne gyümölcsfák melyeket gondozni kell, fűnyírás stb., férjem halála után ez a feladat rám hárul, de pihenés képpen mindig van időm könyvet olvasni.

    Válasz
    1. Etelka

      Én is kertészkedem, azon kívül 4 unokával foglalkozom, no nem minden nap, de rendszeresen. Örömmel venném, ha jelentkezne, biztos lenne közös témánk.

      üdv.
      Etelka

  27. Jozsa Erzsebet

    En Januartol nyugdijas vagyok, ugy hogy a nap barmely orajaban raerek egyelore mig munkat nem valalok.Tisztelettel.

    Válasz
  28. Kránitz Imre

    Magamnak én jelölöm ki az időt nyugdíjasként. Állatok ellátása és a ház és kert körüli munka valamint a Tv mellett. Most az angol tanulása az álmom.

    Válasz
  29. Nyizsnyikné Margit

    Pontos időt nem tudok meg adni 3 műszakban dolgozom,attól függ milyen műszakos vagyok és a hétvége!

    Válasz
  30. Ili

    Este elalvás elött rendszeresen olvasok.Napközben ha van fél órám akkor is előkerül a könyv.

    Válasz
  31. Verebi Marianna

    Tömegközlekedésen történő utazás közben és elalvás előtt rendszeresen szoktam olvasni.

    Válasz
    1. Bálint imre

      Délután amikor nem kell mesterséges fényt használni. Nekem lenne idő máskor is, de a látásom miatt
      ezek a legjobban használható időszakok. Amikor még nem volt ilyen problémám a látásommal, a nappal
      minden szabadidőmet felhasználtam, de akkor még a déli időt használtam erre a célra.

  32. Ács Ágnes

    A délután 4 óra amikor van félórám !
    Eddigre végzek minden házimunkával ,és senki sincs itthon
    rajtam kívül.

    Válasz
    1. Diner Judit

      Van 10 percem naponta, 30 is.Minden este elalvás előtt fél órát élután is van 20 percemmindig olvasok,mert csak igy tudok elaludni.
      Relaxál, nem „kattog”a fejem és egy idő után el is álmosit.

    2. Pilinszkyné Lénárt Mária

      Tisztelt Neményi András Úr!
      A könyveket megkaptam, köszönöm!!! Nagyon hasznosnak látom, tartom Őket!Olvasni, tanulni főleg a délutáni órákban tudok egyelőre 1-2 órát.Remélem a jövőben több időt tudok szentelni a tanulásra,olvasásra.
      Köszönettel és tisztelettel:Pilinszkyné Mária

    3. Horváth Ferencné

      Nekem néha még a munkahelyemen is előfordul, hogy lenne 10 perc olvasásra fordítható időm, persze leginkább otthon, miután a házimunkákkal végeztem, este 9-től van már felszabadult idő. No de azért lássuk be, akkor már az agy sem úgy működik, ahogy azt napközben elvárnánk tőle! :D Nagyon hasznosnak találom egyébiránt az Ön által megküldött e-mailek alapján a tananyagokat. Biztosra veszem, hogy előbb vagy utóbb még a megrendelői között leszek!

      Tisztelettel:

    4. kosikbeno

      Az egy nagyon jó érzés,és erőt is ad, hogy soha nem engedi, el a kezünket. KÖSZÖNÖM.

    5. Neményi András

      Igyekszem segíteni. Jó módszerrel sokkal könnyebb nyelvet tanulni.

    6. Hermán Zsófia

      Tulajdonképpen az esti órákban volna szabad időm, több is ,mint 10perc.Köszönettel Zsófia

    7. Koczor Gézáné

      Nyugdíjas vagyok,az olvasás napi elfoglaltságom,de régen is aktív pedagógusként este általában alvás előtt volt időm rá.Mivel 75 évesen kezdtem el tanulni az angolt /abból 90 óra volt nyelvtanári / utána az internetes angol feladatokat oldottam meg-még csekély az angol tudásom az angol könyvek olvasásához.Most ott tartok ,hogy megpróbálok olyan filmeket „kinézni”ami feliratos és az angol szöveget próbálom megérteni,néha van sikerélményem is. Olyan helyeken ahol angol-magyar ismertető szöveg van ,pl.múzeumban már az angolt böngészem inkább,hogy mit értek meg belőle?Remélem még lesz időm fejlődni!

    8. Román Anna

      Tisztelt Neményi úr,

      Örülök, hogy sikerült felfedeznem az Ön ingyenes nyelvtanfolyamát. Külön értékelem nagyon kellemes udvarias stilusát. Tk. Nem vagyok kezdő, illetve örökös kezdő vagyok, mert beszélnem sohasem sikerült, ha nagy ritkán adódott erre lehetőség. Olvasni viszont, régebben rendszeresen olvastam. De már régóta nem olvasok, mert meguntam a fárasztó szótározást. A szövegösszefüggésből többé-kevésbé kitaláltam az ismeretlen szót. Nagyon sajnálom, hogy a kereskedelemben nem létezett olyan, különböző tematikáju bilingues könyv, amely mellé angol nyelvű hanganyagot is adnak. Tavasszal, nyáron sok dolgom van a kertben, de igyekszem időt szakítani, hogy mindennap elismételjem a nekem küldött anyagot. Köszönettel
      Román Anna

    9. Neményi András Szerző

      Kedves Anna!

      Úgy kell könyvet olvasni, ahogy Ön is leírta.
      A szövegösszefüggésből rá kell jönni az ismeretlen szavak jelentésére.
      Különben az állandó szótározás elveszi az olvasás örömét.