Nincs ideje? Tanulna, csak nem tudja mikor?

Nincs ideje? Tanulna, csak nem tudja mikor?
Egy biztos: fáradt aggyal nem megy.

Estére már elfáradt, napközben nem ér rá, reggel meg nem bír elég korán felkelni ahhoz, hogy tanuljon, így elég nehézen fog megtanulni angolul.

Mit tehet ilyen esetben, honnan szakítsa ki az időt?

1. Mérje fel reálisan.
Ha egy héten egyszer van csak 20 perce, akkor változtasson, szervezze át az időbeosztását, mert különben csak elmegy a kedve az egész angoltanulástól.

Ha este fáradt, akkor inkább aludja ki magát, és reggel tanuljon, friss fejjel. Keljen fel fél órával korábban. Kipihenten, friss fejjel sokkal jobban megy a tanulás, mint este fáradtan.

Minél fáradtabb, annál több motivációra van szüksége ahhoz, hogy tanuljon.

Ahhoz, hogy haladjon, és úgy is érezze, hogy halad, rendszeresen, lehetőleg minden nap foglalkozzon az angollal. Nem feltétlenül órákat, elég 15 perc is, a lényeg az, hogy minden nap foglakozzon vele. Vigye be az angoltanulást a mindennapjaiba.

Az esti filmet nézze angolul, az ebéd utáni kávé mellé olvasgasson angol nyelvű könyvet, ami lehet könnyített szókincsű is.

Délelőtt és délután is a munka közben tartson 15 – 15 perc szünetet, amikor tanul.

Ha nem építi be a rendszeres tanulást a napi programjába, akkor azt fogja észrevenni, hogy rendszeresen elmarad az angolozás, eltelt egy újabb hét, hónap, év anélkül, hogy előrehaladt volna.


2. Készítsen tervet, konkrét célokkal, ugyanis kitűzött célt sokkal könnyebb elérni, mint ha nem is tűz ki célt maga elé.


Jó tanulást kívánok!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

24 hozzászólás a(z) “Nincs ideje? Tanulna, csak nem tudja mikor?” bejegyzéshez

 1. Tóth Ferencné Magdi

  Kedves András!
  Olvasta az interneten tanácsait,és felcsillant egy kis remény nekem. 54 éves nő vagyok, szeretnék kijutni Németországba dolgozni, legtöbb helyen a konyhanyelvi szintet kérik.Itthon vagyok, de rengeteg a munkám,hatalmas ház 2 mama férj, kutya,
  hatalmas kert, hatalmas udvar.Ez mind az enyém, mármint a munka.vettem már DVD-vel könyveket drágán.Szótáraim vannak.
  Van már elég sok szó amit megtanultam,de van már amit igen csak elfelejtettem.Este már alig tudok odafigyelni a tanulásra.
  Van mikor elalszom közben.Ahol én lakom ott már nagyon sok nő kinn dolgozik, családoknál és nem beszélték a nyelvet.
  Én meg agyon gyötröm magam.De én meg is szeretném tanulni majd rendesen is a nyelvet.A szerb határnál lakom, itt volt régen egy nagy diszkont áruház, 3 hét után már nagyon sok mindent megértettem, és beszéltem velük a boltba.Kérem adjon tanácsot mit tegyek, mert október végére ígértek családnál
  idős nénire vigyázni Németországba.Kérem segítsen, mert nagyon elvagyok keseredve!

  Várom válaszát E-mail címemre.

  Tisztelettel,és köszönettel:Tótné Magdi

  Válasz
 2. Csabai Ili

  Kedves András!
  Nagyon örülök.hogy levelezési kapcsolatba kerültünk mert sok
  igazsás van abban amit leirt
  Én már sokszor elhatároztam hogy szeretnék megtanulni de az valahogy kimaradt az életemböl Egy sulyos betegség után nyugdijba mentem megtanultam számitógépezni ami azota is a szenvedélyemmé vált.
  Nagyon szeretek utazni az egész családom Amerikába élnek a
  lányom Los-Angelesbe 22-éve évenként kiutazom de sajnos lehetek pár honapokat ott rám egy szó nem több nem ragadrám semi
  Miért gondolja .
  hogy a Buldozer könyből meg fogok tudni tanulni semmit nem árul el rolla miaz ami nekem meg könnyiti hogy elsajátithatom könnyedén az angol tanulást ! Pedig szeretnék egy ici picit megtanulni,a lányom is mindig monja anyuci kezd el hátha sikerül A barátaimmal is sok szép helyekre elutazunk igaz társas
  utazással sokan beszélnek angolul de jó lenne ha én értenék
  belöle valamit Vejemmel egy szot sem tudok váltani nem beszélve a sogornöjimmel sem Egyszoval nagyon szeretnék megtanulni angolul egy kicsit
  Köszönöm hogy kitartoan irogatott kiváncsian várom melyik könyvet kérjem Válaszát örömmel várom
  Üdvözlettel Csabai Ili

  Válasz
 3. Gabriella

  Tisztelt Neményi Úr!
  Sokkal múltam 60 éves.
  60 év alatt többször elkezdtem idegen nyelvek tanulását.
  Kitartás, motiváció hiánya, élethelyzetek…soha nem jutottam el arra a szintre, hogy társalogni, vagy olvasni tudjak az éppen tanult idegen nyelven.
  Egyre inkább sürget az idő, hogy sikerüljön végre eljutnom legalább középfokú tudásszintig. Csakhogy a ma megtanult szavak, kifejezések holnapra eltűnnek. Előfordult már, ha a kényszer rám ijesztett, a memóriám működni kezdett. Az ilyen „kényszer” ritkán adódik, nincs hozzám közel élő,- jelesül- angol nyelvű beszélgetőtársam.
  Üdvözlettel Gabriella

  Válasz
 4. Neményi András

  @tünde – Kedves Tünde!

  Olvasgasson angol nyelven könyveket.

  A vizsgától meg ne féljen. Ott is csak annyit kell tennie, amit a munkavégzés során: egyszerúen beszélget angolul.

  Ha egyszer beszél, egyszer meg nem, akkor tud beszélni. Amikor nem megy, akkor fáradt, vagy ideges, vagy mindkettő.

  Válasz
 5. tünde

  a kérdésem az lenne, h miért nem tudok beszélni mindig angolul.
  A munkám során folyamatosan folyékonyan beszélek, elég sok szerkezetet könnyedén használok, és nem okoz gondot a mondatalkotás, napi 8 órában hallgatok anyanyelvűeket és nem anyanyelvű embereket, szeretem és megértem, mégis annyira félek a holnapi nyelvizsgától.
  Középfokra jelentkeztem, igaz, h csak 2010 április óta kezdtem el tanulni igazán, addig csak azt „tudtam” ami rámragadt a médiából.
  Ha sikerül a vizsgám, ha nem, tanácsot kérnék, hogyan fejleszthetném jobban a nyelvtudásom.
  Egyébként teljesen magamtól jutottam el erre a szintre, és attól félek, hogy ez látszani fog a nyelvvizsgán, mármint a háttértudás hiánya, bár igyekszem a nyelvtant is megérteni.

  Válasz
 6. Sepsei György

  Tisztelt Neményi Úr!

  Nekem tényleg nincs időm nyelvet tanulni, illetve nem tudom hogyan osszam be jobban azt a kis időm ami erre megmarad. TV-t is csak éjfél körül nézek, de csak azért, hogy segítsen kikapcsolódni elalvás előtt.

  Jelenleg saját rabszolgám vagyok, pedig az angolra nagy szükségem lenne az elhelyezkedésemhez.

  Honlapot építek, számítógépszerelést tanulok 53 évesen. A 30 éves köztisztviselői múltamat egy mozdulattal eltörölték. Azóta hol „aktí álláskeresőként”, hol anyag mozgatóként, hol IT support-osként keresem a kenyerem.

  Három diplomám, két szakvizsgám van és ennek ellenére már utcaseprést is vállalnék lassan…

  Köszönöm a megkeresését, minden jó tanácsot megköszönök.

  Üdvözlettel: Sepsei György

  Válasz
 7. Gross László

  @Csabai M. Éva@Éva

  Csabai M. Éva
  Szia Éva a Báti-Véges: Tanuljunk nyelveket nekem is meg van igaz akkor még nem voltak világot megrendítő módszerek csak egy nagyon jó, alapos nyelvtannal alátámasztott és szorgalomra épülő/ számító nyelvoktatás. Az a véleményem hogy csüggedésünkben szomorú napjainkban jól esik a bátorító szó de egy biztos szorgalom kitartás kérdése az egész. Körbejárkálhatjuk a kérdést akárhonnan tök mindegy 1500db téglát hiába nézünk erősen hiába álmodunk róla azt meg kell fogni és kemény munkával a helyére kell pakolni A munkát megúszni nem lehet. Az viszont más kérdés neki vetkőzve zene szó mellett hideg limonádéval kellemesebbé lehet tenni a munkát. Ma a nyelvtanulásban számtalan lehetőségünk van a „limonádés nyelvtanulásra. :-)))

  Válasz
 8. Neményi András

  @Zita

  Kedves Zita!

  Én még nem végeztem agykontrollt, de ezzel a módszerrel nem látok sok esélyt a sikeres angoltanulásra.

  Nézze meg a PONS kiadványt, „Megszólalni 1 hónap alatt – ANGOL”.
  KLETT kiadó.

  Válasz
 9. Zita

  Tisztelt Neményi úr Az angol tanulás nekem mindig nehézségekbe ütközik.Agykontrolos vagyok és 45 éves fejjel megpróbálok ennek a modszernek a segitségével tanulni.A kisebb fiam kinevetett,hogy már megpróbálkoztam többször nyelvet tanulni és nyugodjak bele nekem nem megy.Én most elhatároztam ,hogy megtanulok olyan szinten ,hogy a fiam középszintü angoljára tudjak válaszolni….Segitségem nincs csak a net és szótár képes.A kiejtést a netröl hallgatom.Az agykiontrolon volt 10szó amit alapnak kaptunk és ezek a fogasok amire rátehetem a többi szót.10szó Tea Noah.May.Ray, Law, Key, Fee, Bay, Toes a TEA szóhoz tetem a gyógy és gyümölcs teákat az összes gyümölcsöt,szineket Nem tudom de szórakozom rajta.Igy játszva megtanulok-e? Szeretném a véleményét megtudni.Becsapom magamat hogy tanulok és játéknak veszem –a mindennapok dolgait tanulom.Várom válaszát Tisztelettel Zita

  Válasz
 10. Zsóka/Jovanovits Erzsébet

  Tisztelt Neményi úr!
  Nagyon jó, hogy küld értesítőket, ill. figyelmeztetőket.
  Sok akadály után elkezdtem az angol tanulást. A munkahelyemen közben többször változott az idő-műszak beosztás is. De rájöttem
  hogy én sem gazdálkodom jól szabadidőmmel. a tanácsai sokat segítenek, főleg ösztönöznek. Van kedvem tanulni és ez biztos sokat számít.
  Köszönöm: Zsóka

  Válasz
 11. Marika

  Heló!
  Köszönöm a tanácsokat.
  Kérdésem, hogy a szótanuláshoz melyek 50 fölött a leghatékonyabb módszerek,mert elég nehezen maradnak meg a szavak ebben a korban.
  Köszönöm
  Marika

  Válasz
 12. Török József

  Kedves András!

  Elolvastam a kiküldött termék ajánlódat.
  Olyan érzésem van, hogy zsákbamacska.
  Nem mutatsz meg belőle egy kis részletet sem.
  Még a tartalomjegyzékét sem tudom elolvasni.
  Én így biztosan nem fogok rendelni belőle.

  Meg kellene győzzél arról, hogy az általad kitalált módszer jó. Sőt, nagyon jó.
  Meg kellene mutasd nekem, hogy miben nyújtasz újat.

  Nem csak beszélni kellene róla 4500 szóban, hanem megmutatni mi az. Legalább olyan mértékben, amivel meggyőzöl.

  Sok sikert kívánva, üdvözlettel: Török József

  Válasz
 13. Annaházi Erzsébet

  akiejtést nem tudjuk mikor olvasunk ez elkedvetlenít szeretnénk beiratkozni ha még lehetséges sajnos rokkant nyugdíjjas vagyok57 éves a lányom 17 és tanuló mit tetszenek ajánlani? olsobban? részlet fizetéssel? tanulhatunk???? az önök segítségével??? Köszünjük Isten áldja magukat viszlát Erzsi és Noémi Jó egészséget kívánunk

  Válasz
 14. Sima Antal

  Hatvan vagyok, elkel a bátorítás, különösen az első lökés. Én optimista vagyok. Előre is köszönöm a segítséget.
  Üdvözlettel: Sima

  Válasz
 15. Aranka

  Kedves András!
  Nagyon jó a sok bíztatás. 54 évesen ott tartok, hogy már (talán) nem fognak eladni. Igaz, ha nagyon jól beszélővel találkozom, zavarban vagyok, mert gyorsan mondja, nehezen értek meg sokmindent, de igyekszem.
  Mindhárom gyermekem nagyon jól bírja az angolt (felsőfokú szinten). Velük nem merek sokat beszélgetni, mert engem még zavar a lemaradásom.
  Majd ha már ők is azt mondják, anya jó! akkor leszek elégedett magammal.

  Válasz
 16. Csabai M. Éva

  @Major Mátyás
  Kedves Mátyás!
  Én osztom azt a véleményt, hogy a nyelvtanulás bármikor kezdjük is el, csak pozitív dolog az ember életében. Én a 70-es évek elején iratkoztam be egy angol nyelvtanfolyamra és Báti-Véges: Tanuljunk nyelveket c. könyvet használtuk, amely a 6. kiadásának I. része volt. Sajnos az angol tanárunk 3 hónap után elköltözött a városból és abbamaradt a tanfolyam. De megmaradt a könyv. Én amikor nyugdijba mentem feltettem a kérdést magamnak mit kezdjek a szabad időmmel? Mivel a munkám és a gyermeknevelés mellett tanulni nem volt időm. Most lett és amikor tehetem ebből a könyvből tanulok 61 évesen, majdnem minden nap. Viszem magammal a füzetemet akár a vonaton, vagy amikor az unokám éppen alszik akkor is előveszem. Van hangos szótáram, vannak hangos CD-im, ami 20 leckét tartalmaznak szótárral és fordítással. Most jutottam el a 15. leckéhez a könyvben, amik elég hosszúak (pl. 100 új szóból áll a 15.) és úgy tudom megjegyezni az új szót, vagy szavakat, ha először lefordítom szótár segítségével, majd többször leírom a mondatot (írás gyakorlás is) és utána többször el is mondom. Így haladok a lecke megtanulásával. A könyv a lecke és a szavak után még az új nyelvtani szabályokat is tartalmazza alaposan elmagyarázva. Tanárhoz sajnos nem áll módomban fordulni, de a lányomnak van középfokú nyelvtudása és ha nagyon nem tudok valamit segítséget kapok tőle. Persze azon a bizonyos tanfolyamon olyan tanártól kaptuk az oktatást, aki megszerettette a nyelv tanulását a módszereivel, amely nagyon hasonlított Neményi András hírleveleinek leírásával és a válaszaival. Tervezem azt, ha lehetőségem nyílik beiratkozom egy olyan tanfolyamra, vagy egy nyelvi táboron is részt vennék, hogy az élő beszédet is gyakoroljam. Most már azért a TV-n keresztül megértek sok mindent, ami persze a szókincsembe is benne van. Jó tanulást és sikert kívánok. Üdvözlettel: Évi.

  Válasz
 17. Viczián István

  Tisztelt Neményi Ur!
  Nagyon örülök,hogy levelezési kapcsolatba kerültünk,mert sok igazság van abban,amit leir.
  Én már 2002 óta foglalkozom az angol nyelvvel,de csak olyan szinten,hogy megértsem a számitógép angol szavait.Szeretnék én is legalább alapszinten beszélni,és megérteni az angolokat.Ez utóbbi az,ami nem megy!Arra jőttem rá,hogy talán az lenne a legcélravezetőbb,ha ugy tanulnám,mint a gyermek a szüleitől.Szavakat,egyszerű mondatokat.
  Hiába hallgatom az angol szöveget akárhányszor,ha nem értem,hogy mit mondanak.
  Köszönöm,hogy elolvasta levelem.
  Tisztelettel
  István

  Válasz
 18. Major Mátyás

  Kedves András!

  Köszönöm a leveleket, szükség van időnként a javaslataira. Nem értem miért kérdezik, hogy 40, 50 évesen meg lehet tanulni egy nyelvet. 58 vagyok és most tanulom egy éve. Már nem veszem el a reptéren, igaz nem mindíg értem mit mondanak, de van Információ, lehet kérdezni, lehet mondani, hogy lassan és egyszerüen beszéljen. Nem éreztem, hogy ez probléma lenne nekik. Akiben van szándék, tervezze és tegye minél gyorsabban, haladni nehéz.

  Köszönettel: Major Mátyás

  Válasz
 19. Neményi András

  Kedves Zsóka!

  Először egyszerű szövegeket hallgasson, a tankönyvének a legelejéről. nem baj, ha egyébként már a 10. leckénél jár, kezdje az elsővel.

  Válasz
 20. Zsóka

  Az én egyik nehézségem az angol nyelvvel az, hogy nehezen értem meg az élő beszédet vagy nem pontosan azt értem amit mondanak. Okos gondolat az, hogy hallgassak minnél több élő angolt, de: nem állok olyan szinten, hogy értsem az angol nyelvű adásokat a tv-ben és nem tudok olyan kazettát, cd-t stb. vásárolni ami fokozatosan a bővülő szókincshez igazodva tartalmazna hanganyagot és le is ellenőrizhető annak a helyes értelmezése.

  Válasz
 21. Nagy Norbert

  Kedves Éva!

  Nekem korábban a némethez volt több közöm, de az sajnos már nagyon elkopott, ezért 2 éve – 41 évesen – elkezdtem angolt tanulni, jelenleg már a nyelvvizsga felkészítő kurzusra járok. Szóval egy titok van:csinálni kell…

  Válasz
 22. Neményi András

  Kedves Éva!

  Szerintem az életkor nem akadály, édesapám is 50 éves múlt, amikor megtanult oroszul.

  Azt mondták neki, hogy szükséges, ezért ő nagyon akart.

  Önnek is menni fog, ha komolyan gondolja.

  Válasz
 23. Éva

  elmúltam 50 éves, meg tudok még tanulni? mert nagyon szeretnék, csak azt hallottam, 40 felett már nincs esélyem.

  Válasz